20 Μαρ 2018

Τραγωδία δίχως τέλος...


Αλλοι 16 άνθρωποι, πρόσφυγες, μετανάστες, μικρά παιδιά, πνίγηκαν το περασμένο Σάββατο στα νερά του Αιγαίου. Δεν είναι η πρώτη και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία φορά που τα θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να φύγουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση. Κάποιοι προστίθενται στη μακάβρια λίστα των νεκρών. Κάποιοι άλλοι συνεχίζουν τη ζωή τους κάτω από άθλιες συνθήκες, διπλά εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα ή κάπου αλλού. Ολα αυτά ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, αλλά και της συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας, που «κλείνει» σήμερα δύο χρόνια. Και αξίζει να θυμηθούμε ότι το 2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορμή εκείνη τη συμφωνία, πανηγύριζε ότι θα μειώσει τις ροές των προσφύγων, θα αποτρέψει τα κυκλώματα δουλεμπόρων, θα περιορίσει τους νεκρούς πρόσφυγες, θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα που είχε και έχει εκρηκτικές διαστάσεις. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, υποτίθεται ότι κάλεσε και τις αρμάδες του ΝΑΤΟ να περιπολούν στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.
* * *
Οχι μόνο δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, αλλά το πρόβλημα εντείνεται σήμερα ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ποσοστό θνησιμότητας προσφύγων και μεταναστών από 0,89% που ήταν το 2015, αυξήθηκε σε 2,7% το 2017! Υπάρχει όμως και η εξής σοβαρή πλευρά, που δείχνει τη συνθετότητα και την πολυπλοκότητα του ζητήματος: Με αφορμή το ναυάγιο στο Αγαθονήσι, η Τουρκία έβγαλε ναυτική οδηγία προς τα πλοία που κινούνται στην περιοχή, ότι πραγματοποιεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Και, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές, έστειλε ακταιωρούς κοντά στο Αγαθονήσι ως παρατηρητές, που δεν δέχονταν όμως να μπουν κάτω από τις ελληνικές εντολές που δίνονταν από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το Προσφυγικό ήταν και παραμένει μέρος του συνολικού ζητήματος που αφορά τις ιμπεριαλιστικές κόντρες, τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές, την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, ο Ερντογάν απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία για το Προσφυγικό κάθε φορά που θέλει να πιέσει την Ελλάδα και την ΕΕ για άλλα ζητήματα.
* * *
Η συμφωνία εγκλωβισμού ΕΕ - Τουρκίας βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, τους καταδικάζει σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης αν καταφέρουν να περάσουν τη θάλασσα, ενώ για τους περισσότερους το μέλλον τους είναι μια αντίστροφη πορεία προς τα εκεί απ' όπου ξεκίνησαν. Κόντρα στα συμφέροντα των προσφύγων, των κατοίκων στα νησιά, συνολικά του λαού, που χρειάζεται να απαντήσει με δυνάμωμα της αλληλεγγύης και του αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ελεύθερη μετακίνηση προς τη χώρα προορισμού, άμεση επανένωση των οικογενειών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που γεννάει φτώχεια και προσφυγιά. Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ