17 Αυγ 2017

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Πώς η Ολλανδία νομιμοποιεί την παιδεραστία



Πριν από ένα χρόνο περίπου, η ένωση Martijn, η ήδη διαβόητη οργάνωση των Ολλανδών παιδεραστών, τέθηκε εκτός νόμου με δικαστική απόφαση. Εφέτος όμως, η Martijn δικαιώθηκε: Το εφετείο της περιφέρειας Αρνχεμ-Λεεουβάρντεν, απεφάνθη ότι η Martijn πρεσβεύει μεν αντιλήψεις που αντίκεινται στα χρηστά ήθη της ολλανδικής κοινωνίας, αλλά δεν αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά της. Επομένως, η διαταγή για την άμεση διάλυσή της αναιρείται, κάτι που επιτρέπει αυτομάτως στα μέλη της να εξακολουθήσουν το «διαφωτιστικό» τους έργο.

Παρόλο που η κατακραυγή εναντίον τους φτάνει στα όρια της αυτοδικίας από απλούς πολίτες, τα πρωτοπαλίκαρα της Martijn τυπικά δικαιούνται να κηρύττουν την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων ανάμεσα σε ενηλίκους και παιδιά -με ένα, τυπικό μάλλον, ελάχιστο όριο ηλικίας τα 12 έτη.

Ασχέτως εάν ο πρόεδρός της, Αντ φαν ντεν Μπεργκ είναι στη φυλακή για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, η υπόληψη της Martijn αποκαταστάθηκε από την ολλανδική δικαιοσύνη. Το βασικό επιχείρημα των εφετών που ανέτρεψαν την πρωτόδικη απόφαση εις βάρος της παιδοφιλικής οργάνωσης, ήταν ότι «η ολλανδική κοινωνία είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της από κινδύνους όπως η παιδεραστία».

Ωστόσο, το τι μπορεί να κάνει η ολλανδική κοινωνία δεν φαίνεται μόνο από την ευνοϊκή στάση ενός δικαστηρίου απέναντι στη Martijn αλλά και από τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ολλανδικό Ινστιτούτο Νεότητας: Σύμφωνα με τη μελέτη ΝPM-2005 τα κακοποιημένα παιδιά ηλικίας 0-18 ετών υπολογίζονται σε 107.200. Ο αριθμός αφορά, προφανώς, στο έτος 2005 όταν και διενεργήθηκε η συγκεκριμένη έρευνα στο σύνολο της χώρας, όμως πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάζει ο ίδιος φορέας μαρτυρούν ότι οι καταγγελίες για ενδεχόμενη κακοποίηση παιδιών έχουν αυξηθεί κατά 75% τα τελευταία χρόνια. Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Νεότητας παραδέχεται με λύπη του επίσης ότι το ποσοστό των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης είναι υψηλότερο στην Ολλανδία από πολλές άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Μας προστατεύουν φίλε

Αν κάποιοι πιστεύουν πως οι αγαστές σχέσεις των νεοναζί με την αστυνομία είναι ελληνικό φαινόμενο, μπορούν να παρακολουθήσουν το παρακάτω βίντεο που ανέβασε το μέσο εναλλακτικής πληροφόρησης “unicorn riot”. Σε αυτό, φαίνεται καθαρά η υψηλή προστασία που απο-λαμβάνουν από τις αστυνομικές αρχές οι οπλισμένοι κι οργανωμένοι φασίστες που συγκεντρώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ κι επιτέθηκαν στην αντιδιαδήλωση. Η κορύφωση όμως έρχεται στο τέλος, όπου ενώ αποχωρούν σε παράταξη, πάντα υπό αστυνομική προστασία, ένα φασιστοειδές παχύδερμο, που έχει χτυπήσει τατουάζ σβάστικα στο στήθος του (εκτός κι αν είναι και αυτό καποιο… αρχαιοελληνικό σύμβολο), τα βάζει με τους αστυνομικούς, που σώζουν τους μαύρους, τους μετανάστες και τα αποβράσματα!
Μέχρι κι ένας ομοϊδεάτης του δεν αντέχει τη χοντροκομμένη παραποίηση της πραγματικότητας και τον επαναφέρει στη θέση του, με αφοπλιστική ειλικρίνεια:
-Μας προστατεύουν φίλε!

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιδιότυπη “μάχη” γύρω από τα αγάλματα του Εμφυλίου Πολέμου που απεικονίζουν Στρατηγούς και στρατιώτες των Νοτίων (που υποστήριζαν το θεσμό της δουλείας). Οι αρχές της Βαλτιμόρης απομάκρυναν νύχτα τα αγάλματα δύο στρατηγών των Νοτίων, για να αποφύγουν αντίστοιχες σκηνές με το Σάρλοτσβιλ, ενώ στη Βόρεια Καρολίνα αντιφασίστες διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Τραμπ και της Κου Κλουξ Κλαν, πέρασαν θηλιά σε ένα άγαλμα που αναπαριστούσε ένα στρατιώτη των Νοτίων και τραβώντας το με σχοινιά, το γκρέμισαν, σε μια συμβολική κίνηση ενάντια στην έξαρση του ρατσισμού και του νεοναζισμού.
Μας προστατεύουν φίλε

Ο μονόδρομος της συνεργασίας των εργοδοτών με τους εργαζόμενους…

        

«Μονόδρομος η συνεργασία εργοδοτών – εργαζομένων» είναι ο τίτλος άρθρου στην «Καθημερινή», που υπογράφει στέλεχος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Γράφει ανάμεσα σε άλλα: «(…) Συζητώντας με πρέσβη χώρας της Ευρωζώνης για το πώς θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και για το πώς τα έχουν καταφέρει στη χώρα του (…) ανέφερε ότι ένα από αυτά που έχουν κατορθώσει είναι η εμπέδωση κλίματος συνεργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων (…) αυτό αποτελεί σημαντική παράμετρο που καθορίζει την κοινωνική συνοχή, την εργασιακή ειρήνη κι αυτό βοηθά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στον μακροχρόνιο χαρακτήρα των επενδύσεων (…) Η συζήτηση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών πρέπει να ξεκινά με το πώς θα εμπεδωθεί η συνεργασία για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, πώς θα μεγεθυνθεί η πίτα και πώς θα μοιραστεί δίκαια κι όχι να εξαντλείται σε απαρχαιωμένες ιδεοληπτικές διαφορές που δημιουργούν συγκρουσιακές λογικές».
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εργατικοί αγώνες και οι διεκδικήσεις παρουσιάζονται ως «ιδεοληψία», ενώ θεωρείται αναχρονισμός η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, η ικανοποίηση των οποίων απαιτεί σύγκρουση και όχι συναίνεση με το κεφάλαιο και την πολιτική που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» σερβίρεται περίπου ως …έπαθλο της ταξικής συνεργασίας, επαληθεύει ότι η κυβέρνηση «ξεπατικώνει» από τα κιτάπια των εργοδοτών ακόμα και τους όρους που χρησιμοποιεί στην προπαγάνδα της…


Μεγάλη σήμερα γιορτή για την Φασιστική Αυγή!

        


Σαν σήμερα οι πολιτικοί πρόγονοι της Φασιστικής Αυγής, οι Ναζί κατακτητές μαζί με τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους, το 1944 μακέλεψαν την Κοκκινιά! Όχι ότι χθες ήταν μικρότερη γιορτή για τους απογόνους των Ναζίδων και των ταγματασφαλιτών αφού σαν χθες το 1943 οι πρόγονοί τους σφάγιασαν το Κομμένο της Άρτας, αλλά όπως και να το κάνεις άλλη αίγλη έχει η Κοκκινιά για τους προδότες!
Βέβαια όπως μας μαθαίνουν κάποιοι σύγχρονοι «ιστορικοί», οπαδοί του δοσιλογισμού, οι δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες περνούσαν με την πλευρά των Γερμανών για να γλιτώσουν από τους κομμουνιστές, γιατί κατά την Γερμανική κατοχή αυτοί που πέθαιναν τον Ελληνικό λαό από την πείνα, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις δεν ήταν οι κατακτητές αλλά οι κομμουνιστές! Οι ιστορικοί, που είναι οπαδοί του δοσιλογισμού, μαζί με τους πολιτικούς απογόνους των ταγματασφαλιτών προπαγανδίζουν ότι οι Γερμανοί ήρθαν στην κατοχή σαν φίλοι μας θέλοντας το καλό μας και ότι έκαναν δεν θα το έκαναν αν δεν αντιστέκονταν οι κομμουνιστές! Οι σύγχρονοι «ιστορικοί» που είναι οπαδοί και απολογητές του δοσιλογισμού, δεν νομιμοποιούν μόνο τα τάγματα ασφαλείας και την δράση τους, αλλά νομιμοποιούν και τα σύγχρονα τάγματα εφόδου της Φασιστικής Αυγής!
Είναι κρίμα βέβαια που οι πολιτικοί απόγονοι των Ράλληδων και των Μπουραντάδων είναι δειλοί και δεν τολμούν να γιορτάσουν δημοσίως όλες αυτές τις μεγάλες σφαγές που έκαναν οι πρόγονοί τους στην Κοκκινιά, στην Καισαριανή, στο Κομμένο, στο Μεσόβουνο, στους Πύργους, στον Χορτιάτη, στο Δίστομο, στην Κάνδανο, στα Καλάβρυτα και σε πολλές άλλες μαρτυρικές πόλεις! Ίσως να περιμένουν οι νεοΝαζίδες να τους δώσει ο λαός το 20% ή το 30% για να αρχίσουν να γιορτάζουν τις σφαγές που έκαναν οι πρόγονοι τους συνεργάτες των Γερμανών, στήνοντας ομαδικές σφαγές για να τιμήσουν την δράση των Ναζίδων πολιτικών τους προγόνων!
Ημέρα μνήμης της ηρωικής εργατομάνας Κοκκινιάς σήμερα, ημέρα μνήμης του ηρωικού Κομμένου χθες και ο λαός πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό του ότι για να μην ζήσει ποτέ ξανά «Κοκκινιές» και «Κομμένα» πρέπει να τσακίσει τον φασισμό αφού από μόνος του δεν πρόκειται να πεθάνει και πρέπει να τον τσακίσει μαζί με την μήτρα που τον γεννάει, μαζί με τον καπιταλισμό, για να μην εμφανιστεί ποτέ ξανά πάνω στη γη!

Χαρίδημος Πένσας

ΤΟΥΡΚΙΑ Ανακινεί θέμα κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου



Εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και στο φόντο οξυμένων ανταγωνισμών ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο για τις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας



Για κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο που «δεν έχουν καθοριστεί με μια διεθνή ισχύουσα συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου
Associated Press
Για κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο που «δεν έχουν καθοριστεί με μια διεθνή ισχύουσα συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου
Συνεχίζει η τουρκική αστική τάξη την υπενθύμιση των πάγιων επιδιώξεών της στο Αιγαίο, εντός πάντα ΝΑΤΟικού πλαισίου, στο μοτίβο γενικευμένων ενδοαστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, πάνω στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, απαντώντας σε κοινοβουλευτική επερώτηση - «πάσα» για τα «νησιά στο Αιγαίο», την οποία έκανε ο βουλευτής Αττάλειας του CHP Νιαζί Νεφί Καρά, ξανάβαλε θέμα κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου και μη καθορισμού των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της ιστοσελίδας του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Sputnik», η ερώτηση του βουλευτή φέρεται να έχει ως εξής: «Είναι σωστό να είναι ανοιχτή για τους τουρίστες η Ψέριμος, που ανήκει στα Μούγλα (σ.σ. πόλη της ΝΔ Τουρκίας) και τελεί υπό ελληνική κατάληψη; Το γεγονός ότι ένα νησί, το οποίο βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είναι ανοιχτό από την ελληνική κυβέρνηση στους τουρίστες, σε ποια συνθήκη βασίζεται; Ποια είναι τα βήματα τα οποία σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτήν την κατάληψη και την τουριστική πολιτική; Εχει επιδοθεί οποιαδήποτε ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα;».
Επιπλέον, ο βουλευτής του CHP ζήτησε να μάθει εάν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα δημιούργησε αιολικά και ηλιακά πάρκα στα νησιά Λέβιθα («Koc baba») και Κίναρο («Ardiccik»).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων στο Αιγαίο που συνδέονται μεταξύ τους και προσέθεσε: «Μεταξύ των εν λόγω ζητημάτων είναι η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και το γεγονός ότι δεν έχουν καθορισθεί με μια διεθνή ισχύουσα συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα, που συνδέεται με αυτή (την κυριότητα)».
Τα κύρια διεθνή έγγραφα αναφορικά με την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και η Συνθήκη του Παρισιού του 1947, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι οι Συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις για την κυριαρχία των νησιών και την αποστρατιωτικοποίησή τους. Από την άποψη αυτή, το ζήτημα είναι νομικό, που σχετίζεται με την ερμηνεία των σχετικών άρθρων των εν λόγω Συνθηκών, συμπλήρωσε και συνέχισε ως εξής:
«Οπως είναι γνωστό, τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφισταμένων διαύλων διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και ημών. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί μια δίκαιη λύση για το σύνολο των προβλημάτων αυτών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και μέσω του διαλόγου.
Ως προς τη λύση στα προβλήματα στο Αιγαίο, δεν υπήρξε καμία απολύτως αλλαγή στην πολιτική που ακολουθείται από την πρώτη στιγμή που προέκυψαν τα εν λόγω ζητήματα. Η χώρα μας έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις της για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο, και για τη λύση τους, με διάφορες ανακοινώσεις του υπουργείου μας από το 1996 έως και σήμερα και κοινοποίησε στην κοινή γνώμη ότι δεν θα αποδεχθούμε την δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχομένων de facto καταστάσεων για το καθεστώς των αμφιλεγόμενων γεωγραφικών σχηματισμών και, σε περίπτωση απόπειρας, αυτές (οι καταστάσεις) δεν θα επιφέρουν αποτέλεσμα από νομικής πλευράς. Πέραν των ανακοινώσεων αυτών, μεταφέρουμε τις θέσεις μας για το ζήτημα στις ελληνικές αρχές, σε κάθε επίπεδο, και επιπλέον κοινοποιούνται από το υπουργείο μας και ρηματικές διακοινώσεις που αποτυπώνουν γραπτώς τη θέση μας».
Η ελληνική κυβέρνηση
Απαντώντας, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στο γνωστό μοτίβο του «εφησυχασμού» και της συγκάλυψης του πλαισίου των ανταγωνισμών που συμμετέχει με τα «μπούνια» η ελληνική κυβέρνηση και εντός του οποίου αναπαράγονται οι αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm», είπε ότι «αυτές είναι απόψεις οι οποίες είναι ακραίες, είναι απόψεις οι οποίες δεν βοηθάνε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί».
Συνέχισε: «Και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν και νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, αμφισβητεί νομικά κεκτημένα, όμως από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καμία τέτοια αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων. Η δική μας προσπάθεια είναι πάντοτε σε ένα κλίμα συνεννόησης και σε ένα κλίμα διαλόγου να προσπαθούμε να επιλύουμε όποια ζητήματα τίθενται, χωρίς όμως να αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση νομικών τετελεσμένων αλλά και διεθνών συνθηκών».
Καταγγελία ΥΠΕΞ για ΠΓΔΜ
Να καταγραφεί ότι προβλήματα σημειώνονται και με τα Σκόπια, ενόψει και της «κινητικότητας» που καταγράφεται για το άνοιγμα ξανά του ονοματολογικού και όσων συνδέονται με το ζήτημα, καθώς με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ καταγγέλλει τη συμμετοχή του γενικού προξένου της ΠΓΔΜ στο Τορόντο, Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την ΠΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων.
Στην εκδήλωση αυτή, διευκρινίζει το ΥΠΕΞ, ο Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της ΠΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη.
Προσθέτει: «Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα. Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ», καταλήγει το ΥΠΕΞ, με την εγχώρια αστική τάξη να κρατά πάντα σαν μοχλό πίεσης προς την αντίστοιχη σκοπιανή ότι δεν θα στηρίξει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στους ευρωατλαντικούς μηχανισμούς.
Στο φόντο ανταγωνισμών
Ολα τα παραπάνω, βέβαια, εξελίσσονται στο έδαφος και των μαινόμενων ανταγωνισμών για τους διαύλους της Ενέργειας και της Διαμετακόμισης, όπου διαφαίνεται και το εύθραυστο των αξόνων και τριγώνων «συνεργασίας» που στήνει η ντόπια αστική τάξη με άλλα κεφάλαια της Ανατολικής Μεσογείου.
Π.χ. με βάση αναφορά που έφτασε πριν μερικές μέρες στο ελληνικό ΥΠΕΞ από την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην εισαγωγή και διανομή φυσικού αερίου που αποφάσισε η αιγυπτιακή κυβέρνηση (θα επιτρέπει σε εμπορικές εταιρείες, κατόπιν λήψης έγκρισης από τις κρατικές αρχές, να εισάγουν και διανέμουν αέριο σε μη οικιακούς χρήστες, κάνοντας χρήση των υφιστάμενων κρατικών υποδομών), «ερμηνεύεται ως προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτικών συμφερόντων και επενδύσεων στον κλάδο, με πρώτιστο στόχο να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις της αγοράς σε αέριο» και επίσης «ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για πραγματοποίηση εισαγωγών αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ από τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, παρέχει στην Αίγυπτο αφενός τη δυνατότητα να πλησιάσει τον στόχο της κάλυψης των αναγκών της ζήτησης και της αυτάρκειας, και αφετέρου συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι χωρών όπως η Τουρκία και η Κύπρος, όσον αφορά την φιλοδοξία της να καταστεί περιφερειακός διαμετακομιστικός κόμβος για το φυσικό αέριο».
Σύμφωνα με την αναφορά της ελληνικής πρεσβείας, η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία αερίου (EGAS) έχει χορηγήσει προκαταρκτικές εγκρίσεις σε 3 εταιρείες για την εισαγωγή και την πώληση φυσικού αερίου στη χώρα, ενώ λέγεται ότι 4 ακόμη επιχειρηματικοί όμιλοι βρίσκονται σε διαδικασία υποβολής αιτήσεων για λήψη ανάλογων προκαταρκτικών εγκρίσεων.

Δύο χρόνια από το 3ο μνημόνιο...


Στις 14 Αυγούστου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ψήφιση του 3ου στη σειρά μνημονίου που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη σύμφωνη γνώμη και την υπερψήφισή του και από άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία ήρθε να πατήσει πάνω στα προηγούμενα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, διατηρώντας «μέχρι κεραίας» το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια να τα πολλαπλασιάσει, στην προοπτική της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Το έδαφος είχε στρωθεί ήδη από την «πρώτη φορά αριστερά», με «σταθμό» τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη 2015, όπου μπήκαν τα «θεμέλια» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, των επόμενων συμφωνιών και μέτρων, που είχαν προδιαγραφεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης προς όφελος και για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Σ' αυτό το φόντο, η δήθεν «αντιπρόταση» που παρουσίασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, όπως είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, αποτέλεσε άλλοθι για την ίδια και ταυτόχρονα μια καλοστημένη παγίδα, προκειμένου να συνταχθεί ο λαός με τη μια ή την άλλη «συνταγή» της αστικής διαχείρισης, να εγκλωβιστεί σε ψευτοδιλήμματα και εκβιασμούς και τελικά να «καταπιεί» ευκολότερα το 3ο μνημόνιο.
***
Η συνέχεια είναι γνωστή. Τα «έργα και οι ημέρες» της σημερινής κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, σφραγίζονται από την κατακρεούργηση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, με αλλεπάλληλα χτυπήματα σε μισθούς, συντάξεις, στα κονδύλια για την Πρόνοια, την απογείωση της φοροληστείας, στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και της «υπερπαραγωγής» των ματωμένων πλεονασμάτων σε βάθος χρόνου. Την ίδια ώρα, ο πυρήνας της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, που βέβαια συνεχίζεται, εντάσσεται στη στρατηγική για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, έχει να επιδείξει αποφασιστικό έργο σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, των «απελευθερώσεων» με βάση και τις γενικότερες κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ, για την εφαρμογή μέτρων που θα τονώσουν την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΕΒ, την ώρα που ψηφιζόταν το 3ο μνημόνιο, σημείωνε με έμφαση ότι «μία βασική προϋπόθεση είναι να μπορέσουμε να έχουμε έναν οδικό χάρτη για το πού θα πάμε και ο οδικός χάρτης αυτή τη στιγμή είναι μόνο το μνημόνιο, απ' όσο έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της κυβέρνησης».
***
Βέβαια, η ψήφιση του 3ου μνημονίου, όπως άλλωστε έχει αποδειχτεί σήμερα και στην πράξη, αποτέλεσε έναν ακόμη κρίκο στην ίδια αλυσίδα. Τα αρχικά προβλεπόμενα μέτρα πολλαπλασιάστηκαν στη συνέχεια στο πλαίσιο των «αξιολογήσεων», ενώ έπεται συνέχεια με τη 3η «αξιολόγηση» που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη. Στην πρώτη γραμμή της επίθεσης που θα ακολουθήσει, βρίσκονται τα επιδόματα Πρόνοιας, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, η «μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας, το νέο «κούρεμα» στο ΕΚΑΣ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, με κατεύθυνση βέβαια την πλήρη κατάργησή του από το 2019 κ.ά. Ταυτόχρονα και παράλληλα, η προοπτική της διατηρήσιμης διεξόδου του ελληνικού κράτους για φρέσκα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές και η επίτευξη σχετικά σταθερών ρυθμών ανάκαμψης για τους επιχειρηματικούς ομίλους έχουν όρο και προϋπόθεση τη μονιμοποίηση και την επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων, με φόντο την άρση της επιχειρηματικής «αβεβαιότητας», τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση νέων κερδοφόρων για το κεφάλαιο επενδύσεων.
***
Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους αποδείχνεται βασικός μοχλός για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, μέχρι το 2060, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική απόφαση - συμφωνία, στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιούνη 2017, σχετικά με το κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης». Σε κάθε περίπτωση, η «κανονικότητα» του κεφαλαίου θα απαιτεί διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα και παρεμβάσεις, είτε σε φάση στασιμότητας ή πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ είτε σε φάση ανάκαμψης. Οπως χαρακτηριστικά έχουν τονίσει οι εγχώριοι βιομήχανοι, «η πλεονασματική δημοσιονομική διαχείριση αναδεικνύεται ως μια από τις οικονομικές πολιτικές που θα προδιαγράψουν εν πολλοίς τις εξελίξεις τις επόμενες δεκαετίες». Τα πάντα, στην κυριολεξία, υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, για όσο διάστημα τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν το «κουμάντο» στην οικονομία και την παραγωγή...

Οι ευθύνες δεν κρύβονται




Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι τεράστιες, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική τους ήταν και είναι στην ίδια κατεύθυνση: Περικοπές στη χρηματοδότηση, που μεγαλώνουν τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό για τη δασοπυρόσβεση, αναδιοργάνωση του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, που το απογυμνώνει από εργαζόμενους, μείωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, κατεύθυνση για «υποκατάσταση» από εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης, πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που οπλίζει το χέρι των επίδοξων εμπρηστών.
Είναι μία εγκληματική πολιτική, που αφήνει πίσω της αποκαΐδια. Οσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν αυτήν την πραγματικότητα, δεν τα καταφέρνουν. Οσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να κρυφτούν πίσω από άλλα - υπαρκτά ή μη - ζητήματα, η ουσία είναι ότι αφήνουν χωρίς προστασία υποδομές, λαϊκές κατοικίες, δάση και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είτε αυτό αφορά τους πυροσβέστες, είτε τους κατοίκους των περιοχών που καίγονται.
Το μέγεθος του προβλήματος έχει περιγραφεί πολλές φορές: Μείωση κονδυλίων που φτάνουν και ξεπερνούν από το 2009 μέχρι σήμερα τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο. Ανύπαρκτοι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι για να μπορέσουν να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους, όπως στην περίπτωση του Ζευγολατιού τον περασμένο Ιούλη.
Επίσης, το 50% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας και πολλά από αυτά σχεδόν άχρηστα. Αεροπλάνα που παρουσιάζουν βλάβες με το που σηκώνονται για πτήση. «Αποψίλωση» από επιστημονικό προσωπικό που θα βοηθούσε στο συντονισμό. Και, βέβαια, πυροσβέστες να δουλεύουν για 48 και 72 ώρες ασταμάτητα, χωρίς καν ένα μπουκάλι νερό ή λίγο φαγητό.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, «φιλοδωρούν» με κίνητρα, ευνοϊκές ρυθμίσεις και φοροαπαλλαγές τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην προκειμένη περίπτωση, αρκεί το εξής παράδειγμα: Η πλήρης επάνδρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της «Fraport», για τη θωράκιση της κερδοφορίας της, έγινε μέσω της μεγαλύτερης αποδυνάμωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της χώρας και με εντατικοποίηση της δουλειάς των πυροσβεστών. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Επιχειρήματα όπως ότι «η φωτιά ήταν μεγάλη», «ο αέρας δυνατός», κ.λπ. μπορεί να αποτυπώνουν μια πραγματικότητα ως προς τις δυσκολίες της πυρόσβεσης, χρησιμοποιούνται όμως από την κυβέρνηση ως δικαιολογίες για να κρυφτούν οι ευθύνες.
Θυμίζουμε ότι - όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» - με αφορμή τις φωτιές στα Κύθηρα και τη Μάνη, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Μάη για τις ελλείψεις που αφήνουν απροστάτευτη την περιοχή. Ομως, η «δημοσιονομική προσαρμογή» έρχεται σε κόντρα με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, όπως είναι η αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θεωρεί επιλέξιμα τέτοια έργα και δεν τα χρηματοδοτεί, αφού δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους!
Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των δασών και ενίσχυσης της πυρόσβεσης. Ανάμεσα σε άλλα, να διατεθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη Δασική Υπηρεσία, το Πυροσβεστικό Σώμα και συνολικά για τις υποδομές πυροπροστασίας. Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις. Να μην καταργηθούν Πυροσβεστικά Κλιμάκια και Υπηρεσίες.
Η προστασία των δασών, της γης προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, εργατική εξουσία και άλλη οργάνωση της οικονομίας, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα υπάρχει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Με καθολική συμμετοχή η απεργία στα ξενοδοχεία που οφείλουν δεδουλευμένα

Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας στα ξενοδοχεία που οφείλουν δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, απάντησαν οι εργαζόμενοι στην τακτική της εργοδοσίας του Ομίλου Mayor να τους καθυστερεί την καταβολή των δεδουλευμένων τους και να παραβιάζει την κλαδική ΣΣΕ.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτης Πελάης μιλώντας στους εργαζόμενους είπε χαρακτηριστικά:
«Ο Όμιλος Mayor είναι ο μεγαλύτερος στην Κέρκυρα, έχει τις μεγαλύτερες πληρότητες, την μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας στη\ σεζόν και συνακόλουθα την μεγαλύτερη κερδοφορία.
Είναι όμιλος χωρίς οικονομικά προβλήματα και η καθυστέρηση καταβολής των μισθών αποτελεί στοιχείο της τακτικής τους για να κρατούν τους εργαζόμενους αιχμάλωτους και παράλληλα να μην αφήνουν περιθώριο για την διεκδίκηση της ορθής εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ.
Η τακτική αυτή των ξενοδόχων είναι παλιά, η οποία επανέρχεται στις μέρες μας με τη στήριξη του κράτους και των θεσμών του αστικού συστήματος. Σ' αυτήν τη λογική εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία θεωρεί ότι δεν αποτελεί βλαπτική μεταβολή για τον εργαζόμενο η καθυστέρηση καταβολής των μισθών του. Μια απόφαση που ανετράπη στην Βουλή με τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ.
Η εργατική τάξη έχει μόνο έναν τρόπο να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μισθούς αξιοπρέπειας και έγκαιρη καταβολή τους και είναι ο δρόμος του αγώνα με τα ταξικά σωματεία της.
Σήμερα με τον αγώνας σας αποδεικνύετε στον εργοδότη ποιος είναι ο παραγωγός του πλούτου. Σήμερα ο εργοδότης είναι αδύναμος μπροστά σας και καταλαβαίνει ότι χωρίς εσάς δεν μπορεί να λειτουργήσει το ξενοδοχείο. Σήμερα παίρνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορεί να παίζει με τον κόπο και τον ιδρώτας σας και ότι είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει πλέον έγκαιρα και έγκυρα τους μισθούς».
Οι εργαζόμενοι στη συνέχεια ζήτησαν να προκηρυχθούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, αφού εκ μέρους της εργοδοσίας δεν υπήρξε καμία κίνηση για καταβολή των αποδοχών.
Έτσι, αποφασίστηκε να προκηρυχθεί στάση εργασίας για την Παρασκευή 18 Αυγούστου κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους του «La Grotta Verde» που θα απεργήσουν την ίδια μέρα. 

Οι μαθητές που λιποθυμούν από την πείνα να αναλάβουν την δασοπροστασία!

       


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γίγαντας αυτός της πολιτικής που χρόνια πολλά άφησε μαζί με το κόμμα του ως κυβέρνηση τα δάση στο έλεος της φωτιάς, για να μην γράψουμε ότι με την δασοκτόνα πολιτική και τους δασοκτόνους νόμους που εφάρμοσε τα παρέδωσε κιόλας στη φωτιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόλμησε να βγει και να μιλήσει για τις πυρκαγιές!
Επειδή όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε τίποτα να πει για ουσιαστικά μέτρα, αφού είναι εναντίον των προσλήψεων προσωπικού πυρόσβεσης και Μέσων κατάσβεσης των πυρκαγιών, αφού επίσης είναι κατά της πρόσληψης προσωπικού και Μέσων για την πρόληψη των πυρκαγιών αποφάσισε να ξεστομίσει ένα τρομερό πράγμα!
Τι πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;! Πρότεινε να αναλάβουν δράση τα σχολεία για την δασοπροστασία! Τι πρότεινε δηλαδή ο αθεόφοβος;! Πρότεινε να αναλάβουν εθελοντικά οι μαθητές των οποίων τους γονείς έχει εξοντώσει με τα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους, οι μαθητές που θα ζήσουν στα παγκάκια όταν πλειστηριαστεί η κατοικία τους, οι μαθητές που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία εξαιτίας της φτώχειας των γονιών τους στην οποία ο Μητσοτάκης με τους υπόλοιπους αστούς πολιτικούς τους καταδίκασαν, πρότεινε αυτοί οι μαθητές να καθαρίζουν τα δάση για να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον αυτοαποκαλούμενο αριστερό πρωθυπουργό έχουν αποφασίσει εάν δεν προλάβουν να μας εξοντώσουν από την πείνα και την ανέχεια να μας εξοντώσουν με τα «πυρότουβλα» που αμολάνε κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους!!

Ραφαήλ Βασιλειάδης

TOP READ