10 Αυγ 2017

Έκαψαν ζωντανή την οικιακή βοηθό τους επειδή δεν μπορούσε να τους επιστρέψει δανεικά

Μια οικιακή βοηθός στην επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν δεν μπόρεσε να επιστρέψει τα δανεικά που πήρε από τον εργοδότη της και αυτός μαζί με τον γιο του, αφού την κτύπησαν, την περιέλουσαν με βενζίνη και την έκαψαν ζωντανή.
Το φρικιαστικό έγκλημα εκτυλίχθηκε την Κυριακή στην περιοχή Νανκάνα Σαχίμπ, σε απόσταση περίπου 95 χιλιομέτρων από την πόλη της Λαχόρης, στο ανατολικό Πακιστάν και γνωστοποιήθηκε από την αστυνομία σήμερα.
Συγγενής του θύματος δήλωσε ότι οι εργοδότες κακομεταχειρίζονταν το θύμα και τον άντρα της. «Δεν τους έδιναν φαγητό, ούτε μισθό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Φουζία Μπίμπι, το θύμα και ο σύζυγός της εργάζονταν στην οικία ενός τοπικού επιχειρηματία τους τελευταίους πέντε μήνες και τους είχαν δανείσει 25.000 ρουπίες Πακιστάν (περίπου 200 ευρώ)», είπε ο Τζαφάρ Χουσάιν, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζευγάρι είχε ενημερώσει τους ιδιοκτήτες -έναν πατέρα με τον γιο του- ότι σκόπευε να φύγει και οι εργοδότες του ζήτησαν να τους επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν δανείσει.
«Το ζευγάρι δεν είχε χρήματα να τους δώσει, επομένως οι εργοδότες χτύπησαν τον σύζυγο, τον έκλεισαν σε μια αίθουσα, περιέλουσαν με βενζίνη τη γυναίκα και της έβαλαν φωτιά», περιέγραψε ο ίδιος.
Το θύμα διακομίστηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Φαϊζαλαμπάντ, όπου άφησε την τελευταία της πνοή.
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή οι εργοδότες συνελήφθησαν.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP)

,,,οι ελευθερίες Σας, στον καπιταλισμό:



Στη μέγγενη του καπιταλιστικού κέρδους η υγεία και η ζωή των εργαζομένων
Οχτώ νεκρούς μέσα σε 40 μέρες μετράει η εργατική τάξη στη χώρα μας με τελευταία θύματα δύο εργάτες σε Μαγνησία και Κέρκυρα
Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς και στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, μόνο ατυχήματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι τραυματισμοί και οι θάνατοι εργαζομένων. 
Μόνο το 2016 καταγράφηκαν επίσημα 6.515 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία 73 ήταν θανατηφόρα.
Η αιτία βρίσκεται στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, που προωθεί αντιδραστικές εργασιακές αναδιαρθρώσεις και εντατικοποίηση της δουλειάς, με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας και να αυξάνεται ο επαγγελματικός κίνδυνος από την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Στη χώρα μας, ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, πριν από την κρίση, για να εξασφαλιστεί φτηνότερη εργατική δύναμη στους εργοδότες 
και για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, υπήρξε συρρίκνωση της εφαρμογής ακόμη και στα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.
για περισσότερα δες εδώ

Καταργούν εξετάσεις για τους καρκινοπαθείς ενώ επιδίδονται στην «Πολακογεωργιάδα»…

        


Μαζί με την «Βαρουφακειάδα» συνεχίζεται η «ΠολακοΓεωργιάδα»! Πολάκης και Γεωργιάδης κάνουν συναγωνισμό στους χαρακτηρισμούς και στις ύβρεις που θα εκτοξεύσουν ο ένας σε βάρος του άλλου καθώς και στις απειλές για το ποιος θα κλείσει ποιον στη φυλακή για ατασθαλίες!
Τα κανάλια έχουν μόνιμη είδησή τους το θέατρο σκιών μεταξύ του Πολάκη και του Γεωργιάδη, δίνοντάς τους μάλιστα απεριόριστο χρόνο. Μάταια ψάχνεις να βρεις μια είδηση που να ενδιαφέρει πραγματικά τον κόσμο. Η «Βαρουφακειάδα» και η «ΠολακοΓεωργιάδα» στην πρώτη γραμμή του αποπροσανατολισμού και της παραπληροφόρησης!
Έτσι εδώ και μερικές ημέρες αναζητούμε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο να μαλώνουν ο Πολάκης με τον Γεωργιάδη για μια πολλή σοβαρή υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Πολάκης, αλλά μάταια! Κανένα κανάλι δεν ανέφερε κουβέντα! Κανένας επίσης από τους λαλίστατους στα κανάλια και τους πολυγραφότατους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Πολάκη και Γεωργιάδη, ούτε είπε κουβέντα ούτε έγραψε λέξη για το γεγονός!
Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε Υπουργική Απόφαση ανάκλησης ογκολογικής εξέτασης («Oncotype DX»). Η ανάκληση αυτής της εξέτασης διευρύνει τον κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία χιλιάδων γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Η ανάκληση αυτής της εξέτασης καταδικάζει σε θάνατο χιλιάδες γυναίκες καθώς το κόστος της, που ανέρχεται σε 3.800 ευρώ, την καθιστά απαγορευτική για τα πλατιά μαζικά στρώματα. Η Υπουργική απόφαση για την ανάκληση της συγκεκριμένης εξέτασης υπογράφει δια χειρός του Γεωργιαδοφάγου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη! Για την απαράδεκτη αυτή απόφαση όμως ούτε ο Πολακοφάγος Άδωνις Γεωργιάδης δεν είπε κουβέντα!
Πολάκης και Γεωργιάδης συμφωνούν στην ουσία! Συμφωνούν στο να ματώσουν τον λαό με μνημόνια και αντιλαϊκούς νόμους! Προκειμένου να πετύχουν τον βασικό τους στόχο και να ισοπεδώσουν τον λαό, έχουν στήσει μια αποπροσανατολιστική «ΠολακοΓεωργιάδα» και πίσω από αυτήν κρύβουν την κατάργηση ιατρικών εξετάσεων απαραίτητων για τον λαό, καθώς και την παράδοση της Υγείας στους ιδιώτες.

Τάκης Φ.

Νέα καταγγελία εργαζομένου της Fraport στην Κέρκυρα. Απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά στους 40 βαθμούς!!




Με το ιστολόγιο μας επικοινώνησε προ ολίγου εργαζόμενος της Fraport στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, που προφανώς εκτιμώντας ότι τρέξαμε να αναμεταδώσουμε την δολοφονία εργαζόμενου του αεροδρομίου από την Γερμανική εταιρία, αφού προήλθε ύστερα από εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, μας ενημέρωσε για την εκεί κατάσταση. Ο εργαζόμενος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του μας πληροφόρησε τα παρακάτω....

"Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι συνθήκες που έχει επιβάλει η Fraport είναι απαράδεκτες. Μας βάζουν και εργαζόμαστε χωρίς κλιματισμό σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Μόνο αυτή την εβδομάδα είχαμε 2 λιποθυμίες εργαζομένων", μας λέει ο εργαζόμενος, και συνεχίζει

"Για αναρρωτικές άδειες ούτε κουβέντα, αφού δεν δίνονται, ενώ αν επιμείνει απλά απολύεσαι. Και βέβαια δεν μιλάμε για σταθερή δουλειά.... Οι συμβάσεις είναι δίμηνες, σου λένε ότι είσαι δοκιμαστικός για δύο ολόκληρα χρόνια και αν φύγεις δεν παίρνεις λεφτά χρωστούμενα"
"Δουλεύουμε για 500-600 ευρώ για οκτάωρο κανονικά κάνοντας υπερωρίες, οι οποίες ΔΕΝ πληρώνονται", καταλήγει ο εργαζόμενος της Fraport στην Κέρκυρα.

Θυμίζουμε ότι την διοίκηση του αεροδρομίου την έχει η κρατική Γερμανική εταιρία
Fraport που έχει δώσει την διαχείριση στις εταιρίες Goldair και Swissport.
Αυτή είναι η ανάπτυξη που φέρνουν οι ιδιωτικοποιήσεις (που για να αγοράσει τα αεροδρόμια η Fraport πήρε δάνειο, όντας χρεοκοπημένη). Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και ο Τσίπρας προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι καλύτερος από την Νέα Δημοκρατία εφαρμόζοντας τα ίδια μνημόνια.





«Αθηνόραμα»: Αντικομμουνιστικός οχετός – «κριτική» στο ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ… πριν καν προβληθεί!


Πριν ακόμα προβληθεί στις αίθουσες το ιστορικό ντοκιμαντέρ Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε, παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ, άρχισαν να βαράνε τα νταούλια του αντικομμουνισμού. Το περιοδικό Αθηνόραμα φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του «κριτική» αναγνώστη, για το περιεχόμενο της οποίας δεν πρόκειται και δεν αξίζει βέβαια να επεκταθούμε:
Γιάννης πριν από 8 ώρες
Εν ετει 2017, οταν τα απολυταρχικά καθεστώτα εχουν πέσει, οταν ολος ο κόσμος γνωρίζει για την καταφορη καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων και την απολυτη εξαθλίωση των λαων από τα κομμουνιστικα καθεστωτα, το δικό μας (γραφικό πια) ΚΚΕ, ενα απο τα τελευταια εναπομειναντα κομμουνιστικα κομματα παγκοσμίως (μια κ στις χωρες του πρωην σιδηρουν παραπετάσματος εαν πεις οτι εισαι κομμουνιστής πεφτει φατούρο), προσπαθει ακομη να μας πεισει οτι εαν ειχαν κερδισει τον αιματηρο πολεμο που οι ιδιοι ξεκίνησαν προκειμενου να υφαρπαξουν την εξουσια με τη βια, η χώρα μας θα ήταν καλύτερα. Βεβαια, μπορει να ήταν και καλύτερα, μια και θα ειχαν σιγουρα πεσει μαζι με το τειχος το 1990, θα τους ειχαμε κλεισει πισω στο χρονοντουλαπο, θα ειχαμε ξεκινήσει την αναπτυξη ΧΩΡΙΣ αυτους και δε θα ειχαμε να ασχολουμαστε τωρα με Συριζαιους και λοιπους κομμουνιστές. Η ιδια η ταινια ειναι σα να την εχει κανει παραγωγή το Κομμα του Λαού -υποθετω οι συντελεστές περασαν πρωτα απο σεμινάρια στον Περισσο και η ταινια θα εξετάστηκε πρωτα απο επιτροπή λογοκρισίας του κόμματος. Δηλαδη, τουλάχιστον να ηταν και λιγο αντικειμενική, παει στα τσακίδια… αλλα εδω μιλάμε για καθαρή προπαγάνδα/πλυση εγκεφάλου. Μην πετάτε τα λεφτά σας…
Αυτονόητα, ο καθένας έχει δικαίωμα να γράφει την άποψή του και κάθε μέσο έχει δικαίωμα να τη φιλοξενεί. Δεν μπορούμε όμως να μη μπούμε στον πειρασμό και να μη σημειώσουμε ότι αν θέλεις να σε θεωρούν και να είσαι έγκριτο μέσο οφείλεις να τηρείς στοιχειωδώς κάποιους κανόνες δεοντολογίας. Για να μην εκτίθεσαι.
Ειδικά όταν δια του συντάκτη σου εγκαλείς το ΚΚΕ για έλλειψη αντικειμενικότητας και του χρεώνεις ότι, μέσα στα συγκεκριμένα πλαίσια μιας κινηματογραφικής ταινίας, «αποσιωπά, από τον Άρη Βελουχιώτη μέχρι τον ρόλο της Μόσχας και τα λάθη του κόμματος, μεγάλο κομμάτι πληροφοριών για αμφιλεγόμενες έως και σήμερα αποφάσεις».
Χορτάσαμε από «κριτικές» και «λαθολογίες» που σκοπό έχουν να συκοφαντήσουν την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού, διαστρεβλώνοντας  την ιστορική αλήθεια και ξεπλένοντας ταυτόχρονα τις «αμαρτίες» του συστήματος της εκμετάλλευσης. Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιτάνιος και άνισος, απέναντι στις αυτοκρατορίες των Άγγλων και των ΗΠΑ, ήταν δίκαιος και τα μηνύματα και τα διδάγματά του παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Γι’ αυτό δεν σταματά να δέχεται επιθέσεις από δηλωμένους εχθρούς, «φίλους» και «αντικειμενικές» κριτικές.
Κρατήστε όμως κύριοι τουλάχιστον τα προσχήματα, αφού δεν μπορείτε να κρατήσετε την υπομονή σας…
ΥΓ. Οι προβολές του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν απόψε. Δείτε εδώ περισσότερα.

Φιλελέ μέτρα και σταθμά

Αν έχω καταλάβει καλά διαβάζοντας τον αστικό τύπο περί Μαραντόνα και Πύρρου Δήμα, η κόκα τρελαίνει το μυαλό και η ντόπα το καθαρίζει.
Τάδε έφη ο σύντροφος και συνεργάτης Μώμος. Κι έχει απόλυτο δίκιο. Μόλις ο Ντιέγκο Μαραντόνα εξέφρασε -για πολλοστή φορά- τη φλογερή αντίθεσή του στον ιμπεριαλισμό και την αμέριστη αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα και την κυβέρνηση του Μαδούρο, οι “φιλελεύθερες λαλιές” στα social media τον περιέλαβαν και προσπάθησαν να τον απαξιώσουν. Θυμήθηκαν μάλιστα πως ήταν επιρρεπής στη χρήση κοκαΐνης, συνεπώς δεν μπορούμε να παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη γνώση ενός ναρκομανή. Το άκρον άωτο της φιλελεύθερης σκέψης ξεδιπλώθηκε σε αυτό το άρθρο του Χ. Ράπτη, που μας λέει ότι η κόκα τρέλανε τον Ντιέγκο, του έκαψε το μυαλό και τον έκανε να βλέπει ένα στυγνό δικτάτορα, σαν σωτήρα της Βενεζουέλας -κι ίσως ολόκληρου του κόσμου.
Πάλι καλά που δε θυμήθηκε και το περίφημο γκολ που έβαλε με το χέρι (αν και τους το θύμισε ο Πολάκης, που έσπευσε να αναπαράγει το ποστ του Ντιέγκο, για να δείξει πόσο αντι-ιμπεριαλιστής είναι, αυτός και η κυβέρνησή του).
Τα ίδια άτομα βέβαια δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θεωρήσουν σοφό πολιτικό αναλυτή τον (επιρρεπή στο ποτό) Γρηγόρη Ψαριανό, και δείχνουν επιλεκτικές πολιτικές ευαισθησίες.
Δε χρειάζεται όμως να πάμε πολύ μακριά (από το χώρο του αθλητισμού). Τις προάλλες, κυκλοφόρησε η είδηση πως ο Πύρρος Δήμας πηγαίνει στις ΗΠΑ ως σύμβουλος στην εθνική τους ομάδα άρσης βαρών, αφήνοντας συνάμα αιχμές για το ΣΥΡΙΖΑ, που τον ωθεί στη μετανάστευση, αντί να τον αξιοποιήσει σαν εθνικό κεφάλαιο. Όπως είχε κάνει δηλ το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο αναδείχτηκε βουλευτής και δεν παρέλειπε να σηκώνει το χέρι του, ψηφίζοντας τα μνημόνια, που έστειλαν χιλιάδες νέους στο εξωτερικό, στην αναζήτηση μιας καλύτερης προοπτικής για να βιοποριστούν και να τα βγάλουν πέρα.
Η τραγική ειρωνεία στα καλύτερά της.
Ο Πύρρος Δήμας καταγγέλλει τις αρχές που τον σπρώχνουν στην ξενιτιά, ενώ ο ίδιος συνέβαλε στη μετανάστευση (και το περίφημο brain-drain) χιλιάδων νέων πτυχιούχων κι επιστημόνων.
Καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ θα μπορούσε θαυμάσια να ψηφίζει μαζί της το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο, εφόσον είχε εκλεγεί ξανά στη Βουλή.
Και βρίσκει ευήκοα ώτα στους φιλελέδες, που απαξιώνουν προσωπικότητες σαν το Μαραντόνα, λόγω του πάθους που είχε για την κοκαΐνη. Αλλά θεωρούν μέλη της συμμαχίας των αρίστων, με ειδικό πολιτικό βάρος, περσόνες σαν τον Πύρρο Δήμα, που συμμετείχε στην αθλητική εκδοχή της “ισχυρής Ελλάδας” και το χάρτινο πύργο της ελληνικής ντριμ-τιμ στην άρση βαρών, που κατέρρευσε με ένα φύσημα, μετά τις αποκαλύψεις περί αναβολικών.
Φιλελέ μέτρα και δυο σταθμά. Ή απλώς, η ανάγνωση της πραγματικότητας, με τα ταξικά γυαλιά της κυρίαρχης τάξης…

Εγκληματικές ευθύνες για τις πυρκαγιές


Η χτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι η κυβέρνηση γνώριζε από τον περασμένο Μάη - και μάλιστα εγγράφως - τις ελλείψεις στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Κυθήρων και της Λακωνίας, χωρίς να κάνει κάτι, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες καταστροφές σε Μάνη και Κύθηρα, προκάλεσε δικαιολογημένα αίσθηση. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναδημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, τηλεοπτικά και διαδικτυακά, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν έδωσαν καμία πειστική απάντηση για να δικαιολογήσουν το γιατί άφησαν μία ολόκληρη περιοχή, ένα ολόκληρο νησί ανοχύρωτο στο έλεος της πύρινης λαίλαπας. Εχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων για όσα συμβαίνουν κάθε αντιπυρική περίοδο, είναι κυριολεκτικά εγκληματικές. Αυτό που έγινε στα Κύθηρα το επιβεβαιώνει. Οι πυροσβέστες μέσω της ανακοίνωσης της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» ζητούσαν εδώ και τρεις μήνες «την κάλυψη των κενών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (ΠΚ) Κυθήρων με μόνιμο προσωπικό, καθότι διαθέτει έντονη τουριστική δραστηριότητα και πλούσιο φυσικό κάλλος, και ως νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια ενίσχυση δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα». Ομως, αντί γι' αυτό, τι έγινε; Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 13 Ιούνη μετακινείται ένας οδηγός από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων, που επίσης έχει σοβαρές ελλείψεις! Και αναφέρουμε μόνο αυτό, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των ευθυνών που έχουν όσοι την ώρα της φωτιάς «απαιτούν» και «παρεμβαίνουν» για να σβήσει άμεσα. Οπως έκανε δηλαδή ο πρωθυπουργός τη δεύτερη μέρα της φωτιάς στα Κύθηρα...
* * *
Οσα έγιναν στα Κύθηρα είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Η κατάσταση είναι ίδια σε όλη τη χώρα. Ισως να συναντήσουμε και χειρότερα ή πολύ χειρότερα πράγματα. Και είναι φυσιολογικό όταν:
-- Υπάρχει παντελής απουσία προληπτικών μέτρων, συντήρησης και διάνοιξης νέων δασικών δρόμων, καθώς και αντιπυρικών ζωνών.
-- Οι εργαζόμενοι πυροσβέστες, ιδιαίτερα στις μεγάλες πυρκαγιές, δεν γνωρίζουν ωράρια και αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις.
-- Διατηρείται και εφαρμόζεται η νομοθεσία του 2006, του 2011 και 2014, που οδηγούν στη συρρίκνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, υποβαθμίζουν τα μέσα και τις υποδομές του, προωθούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, μειώνουν το μόνιμο προσωπικό και διευρύνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με πυροσβέστες πολλών ταχυτήτων (μόνιμοι, 5ετείς, εποχικοί συμβασιούχοι).
-- Απουσιάζει ένας ισχυρός κρατικός εναέριος στόλος πυρόσβεσης, όταν διατηρούνται τα απαρχαιωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη και καταβάλλονται υπέρογκα χρηματικά ποσά για ενοικιάσεις ελικοπτέρων από πολυεθνικές εταιρείες.
-- Προωθείται η υποκατάσταση σημαντικού μέρους των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών από τον εθελοντισμό και με τη δωρεάν εργασία και την εκμετάλλευση της ανιδιοτελούς προσφοράς της πλειοψηφίας των εθελοντών πυροσβεστών.
-- Προωθείται η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δομών του Πυροσβεστικού Σώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προτεραιότητα της κυβέρνησης να στελεχώσει με πυροσβεστικό προσωπικό τα αεροδρόμια που πουλήθηκαν στη FRAPORT, αδιαφορώντας για τις μεγάλες διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό στις περισσότερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας, όπου συμπεριλαμβάνεται και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων (υπηρετούν μόνο 8 μόνιμοι πυροσβέστες, από τους οποίους οι 3 έχουν μετακινηθεί πρόσφατα με απόσπαση, 10 πενταετείς και 4 εποχικοί). Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, μετέβησαν στα Κύθηρα εκατοντάδες πυροσβέστες από αρκετές περιοχές της χώρας. Ηταν όμως αδύνατο να αποτρέψουν την καταστροφή, που είχε ξεκινήσει από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
* * *
Η αυτοθυσία των πυροσβεστών είναι πραγματικά ο βασικός λόγος που οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα δεν έχουν ακόμα πιο τραγική έκβαση. Αυτοθυσία που είχε ως αποτέλεσμα, στα μέσα Ιούλη, ένας πυροσβέστης να χάσει τη ζωή του και άλλοι τρεις συνάδελφοί του να τραυματιστούν σοβαρά κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης φωτιάς στο Ζευγολατιό Κορινθίας, αλλά και τον τραυματισμό τριών πυροσβεστών στην πυρκαγιά στο Λαγονήσι. Και είναι προφανές πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν μια σειρά μέτρα που μπορούν τουλάχιστον να βελτιώσουν αυτή την κατάσταση, όπως: Να διατεθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη Δασική Υπηρεσία, το Πυροσβεστικό Σώμα και συνολικά για τις υποδομές πυροπροστασίας. Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις. Να μην καταργηθούν Πυροσβεστικά Κλιμάκια και Υπηρεσίες. Να αποψιλωθούν οι ορεινοί όγκοι και οι χώροι πρασίνου για να μην υπάρχει επικίνδυνη καύσιμη ύλη. Να συντηρηθεί το δασικό οδικό δίκτυο και να διανοιχτούν τυχόν κλειστά τμήματά του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Να ελεγχθούν τα δίκτυα παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση, οι δεξαμενές νερού και οι κρουνοί, ώστε να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Η προστασία των δασών, της γης, προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Κόντρα δηλαδή στις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων που να ωφελεί ταυτόχρονα το λαό και τους ανταγωνιζόμενους μονοπωλιακούς ομίλους. Και αυτός, ο διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, είναι ο δρόμος όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα υπάρχει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

«Απελευθέρωση» κερδών...




Καπιταλιστική κερδοφορία, άνοιγμα νέων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο και ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών είναι έννοιες ασύμβατες. Οι επιβεβαιώσεις είναι πολλές και συνεχείς, όπως και η πείρα που έχουν συγκεντρώσει οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες σε κάθε πλευρά της ζωής τους.
Μια από αυτές αφορά ένα από τα πλέον στοιχειώδη, όπως είναι η ανάγκη για φτηνό ρεύμα. Ανάγκη που ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθεί, εμπόδιο και εδώ στέκει η καπιταλιστική κερδοφορία, που υπηρετείται και από τη στρατηγική της «απελευθέρωσης», την οποία με συνέπεια υλοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα, με επώδυνες συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά και ανατροπές δίχως τέλος για τους εργαζόμενους του κλάδου.
Τα όσα προαναγγέλλονται τις μέρες αυτές για το νέο τσεκούρι που έρχεται στο «κοινωνικό τιμολόγιο», με τις προτάσεις της ΡΑΕ για ακόμα ψιλότερη «κρησάρα» των δικαιούχων, αλλά και η ίδια η αντίδραση της ΔΕΗ ΑΕ γι' αυτό το θέμα, είναι αποκαλυπτικά. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα υποτυπώδες μέτρο πρόσβασης των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων σε στοιχειώδη (και ανεπαρκή τις περισσότερες φορές) κατανάλωση ρεύματος.
Οπως όλα δείχνουν, οι προτάσεις της ΡΑΕ περιλαμβάνουν αυστηρότερες προϋποθέσεις ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» και νέα κριτήρια αποκλεισμών, από την εφαρμογή των οποίων εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων θα μειωθεί έως και κατά 100.000 άτομα!
Η πρόταση της ΡΑΕ βεβαίως δεν έρχεται σε «κενό αέρος». «Κουμπώνει» στα όσα έχουν συμφωνηθεί σχετικά με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην παραγωγή και στη λιανική αγορά, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας. Ανεξάρτητα, επομένως, από το ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις, αυτές θα κινηθούν με γνώμονα τη μείωση του συνολικού κόστους για τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, τόσο της ΔΕΗ ΑΕ, όσο και των ανταγωνιστών της.
Αυτό επισημαίνει με τη σειρά της και η ίδια η ΔΕΗ ΑΕ, που θεωρεί «αυτονόητο» ότι ως ιδιωτική επιχείρηση (και μάλιστα «σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού», όπως λέει), δεν μπορεί να κάνει «κοινωνική πολιτική» και «να επωμίζεται ευθύνες που ανήκουν στην πολιτεία». Σ' αυτή την κατεύθυνση, ζητάει οι δικαιούχοι του «κοινωνικού τιμολογίου» να επιδοτούνται από το κράτος (π.χ. με κουπόνια) και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους, ώστε η επιχείρηση να απαλλαγεί από τους «μη ελκυστικούς» αυτούς καταναλωτές, που μέχρι σήμερα παραμένουν αποκλειστικά στη ΔΕΗ.
Μάλιστα, η Επιχείρηση επισημαίνει ακριβώς αυτό, ότι η παραμονή του σημερινού καθεστώτος για το «κοινωνικό τιμολόγιο» βάζει «ένα ακόμα εμπόδιο στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς η Ενέργεια που καταναλώνεται για το ΚΟΤ είναι της τάξης του 5 - 6% της συνολικής».
Τα παραπάνω, μαζί με πολλά ακόμα, ξεσκεπάζουν τα παραμύθια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η σημαντική ενίσχυση του «ανταγωνισμού», που προωθούν για λογαριασμό των μονοπωλίων, γίνονται προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνεται ότι η «ενεργειακή φτώχεια», που μεγαλώνει για τις λαϊκές οικογένειες, είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον κλάδο, των μεγάλων «ντιλς» και συμπράξεων των επιχειρηματικών ομίλων, της στρατηγικής «απελευθέρωσης», στο πλαίσιο των κατευθύνσεων συνολικά στην ΕΕ.
Επομένως, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για ρεύμα φτηνό σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, για να μη γίνει καμία διακοπή σε λαϊκές οικογένειες, για ανακούφιση των ανέργων από τις οφειλές στη ΔΕΗ. Να δεθεί αυτός ο αγώνας με τη συνολική αμφισβήτηση των σχεδίων κυβέρνησης - κεφαλαίου για παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας. Με την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για ρεύμα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, που προϋποθέτει εργατική εξουσία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

TOP READ