Εξήντα-τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του, ο Ιωσήφ Στάλιν συνεχίζει να αποτελεί φόβητρο για την αστική τάξη της Ρωσίας. Όταν δεν χύνουν τόνους μελάνι για να συκοφαντήσουν τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, οι αστοί προβαίνουν σε…. αποκαθηλώσεις μνημείων που θυμίζουν την σοβιετική περίοδο. Σε ότι αφορά δε τον Στάλιν, η αστική εξουσία κάνει ότι μπορεί για να “σβήσει” από τη μνήμη του ρώσικου λαού την προσφορά του μπολσεβίκου ηγέτη στην υπόθεση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Όσα μνημεία κι’ αν αποκαθηλώσουν όμως, όση λάσπη αντικομμουνισμού κι’ αν ρίξουν, ο Ι.Β.Στάλιν παραμένει- και θα παραμένει- ψηλά στην συνείδηση της εργατικής τάξης.
Να η τελευταία είδηση από τη Μόσχα:
Το Κρεμλίνο λαμβάνοντας υπ όψιν τις έντονες συζητήσεις που προκάλεσε στου νομικούς κύκλους αλλά και εν γένει στους κόλπους της ρωσικής γνώμης, η τοποθέτηση επιτοίχιας αναμνηστικής πλάκας του Στάλιν, στο κτίριο της Κρατικής Νομικής Ακαδημίας τη Μόσχας, αποφάσισε να θέσει τέλος στην πρωτοβουλία αυτή που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια αποκατάστασης του Στάλιν, η δημοτικότητα του οποίους σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά (38%).
Με δεδομένη την δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πρωτοβουλία αυτή της διοίκηση της Νομικής Ακαδημίας, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά την ρωσική προεδρία Μιχαήλ Φεντότοφ, ζήτησε από τον πρύτανη της Κρατικής Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας Κουταφίν Βίκτορ Μπλαζέγιεφ να αφαιρέσει την επιτοίχια αναμνηστική πλάκα στην μνήμη του Στάλιν που τοποθετήθηκε πρόσφατα εντός της σχολής.
Ο Φεντότοφ, στην έκκληση του, επισημαίνει ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με “μεγάλη απορία” έμαθε ότι τοποθετήθηκε η αναμνηστική αυτή πλάκα και ελπίζει ότι “η διοίκηση της Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας, θα επανορθώσει άμεσα το λάθος που διέπραξε, το οποίο εξελήφθη από αρκετούς ως απόπειρα αποκατάστασης του Στάλιν”.
Η διεύθυνση της Νομικής Ακαδημίας αιτιολόγησε την απόφαση της για την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας του Στάλιν επικαλούμενη μια ισχύουσα διάταξη του 1960 η οποία χαρακτηρίζει τις αναμνηστικές πλάκες αυτού του είδους ως μνημεία τοπικής σημασίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.