Γ. Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης): «Κάθε χρόνο έχουμε πρόβλημα με τα σκουπίδια και τους συμβασιούχους του ΠΑΜΕ. Το ΚΚΕ προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του». «Νταηλίκι το ΠΑΜΕ; Νταηλίκι κι εγώ. Δεν κάνω πίσω.
Γιάννης Δελής (Δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής του ΚΚΕ): «Όσο για τις θεωρίες περί υποκινούμενων αγώνων από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ δεν πρωτοτυπεί καθόλου, δεκαετίες τώρα, από τα χρόνια του Μεταξά και του μετεμφυλιακού κράτους είναι το γνώριμο τροπάρι της εξουσίας του κεφαλαίου όταν έχει μπροστά του αποφασισμένους εργάτες που αμφισβητούν τις επιλογές του. Εσείς και τα έργα σας κ. Μπουτάρη και η βάρβαρη πολιτική που στηρίζετε, υποκινείτε τους αγώνες των εργαζομένων. Τι θέλετε δηλαδή να σας πουν και ευχαριστώ από πάνω;».
***
Στο όνομα της καθαριότητας της πόλης εξέφρασε (ο Μπουτάρης) την πλήρη διαφωνία του για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενώ άνοιξε το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του δήμου καλώντας ιδιώτη εργολάβο να την αναλάβει, στήνοντας ουσιαστικά απεργοσπαστικό μηχανισμό σε βάρος των συμβασιούχων και τασσόμενος υπέρ ενός μικτού συστήματος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,  για την καθαριότητας:
«Εμείς πήραμε ήδη μία έγκριση από την Επίτροπο ότι θα εγκρίνει το ποσό για την έκτακτη ανάγκη, το ποσό των περίπου 200 χιλιάδων που χρειάζονται για να σηκωθούν οι 1500 τόνοι μέσα σε αυτό το τριήμερο, και αναρτήσαμε την πρόσκληση ενδιαφέροντος το Σάββατο. Ήδη σήμερα το απόγευμα που λήγει η προθεσμία θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Δεν ξέρω αν θα είναι ένας ή αν θα είναι 3 ή 4, δεν ξέρω ακόμα. Αλλά ό,τι και να ‘ναι, εγώ θα πάρω τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό.»
«Και αμέσως θα αρχίσει η δουλειά, ναι. Για να εξηγιόμαστε, δεν είναι ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Και επιπλέον, αυτή η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού φορέα είναι τραγική. Η μισή Ελλάδα έχει ιδιωτικές εταιρείες που μαζεύουν τα σκουπίδια. Κοιτάξτε τι γίνεται στο Φάληρο, κοιτάξτε τι γίνεται εδώ απέναντι στην Περαία, κοιτάξτε τι γίνεται στους δήμους οι οποίοι είναι τουριστικοί.
Εκείνο το οποίο μπορώ και το καταγγέλλω με μεγάλα γράμματα είναι: είμαι 7 χρόνια δήμαρχος, κάθε χρόνο έχουμε πρόβλημα με την ιστορία αυτή, με την ιστορία των σκουπιδιών, από τα σωματεία που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ και το λέω επωνύμως – το ΠΑΜΕ είναι ΚΚΕ, και προσπαθεί το ΚΚΕ με 4 και 5 και 10% -πόσο είναι- να επιβάλουν την άποψή τους. Δε γίνεται να συνεχίσει αυτό το πράγμα, κάθε χρόνο να έχουμε αυτή τη δυσκολία. Και καταγγέλλω και όλες τις κυβερνήσεις ανεξαιρέτως οι οποίες έχουν εφεύρει αυτό το σύστημα, τα 8μηνα, την ομηρία την εργασιακή. Οι δήμοι είναι σάκος του μποξ, από τη μια μεριά έχουμε τα δικαστήρια, από την άλλη μεριά έχουμε την κυβέρνηση, και από την τρίτη μεριά έχουμε τις απαράδεκτες αυτές συνδικαλιστικές συμπεριφορές. Διότι με το σωματείο των εργαζομένων το οποίο ανήκει στην ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουμε καλές σχέσεις και περπατάμε μια χαρά. Όταν εμπλέκεται μέσα το ΠΑΜΕ, αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Δε γίνεται να συνεχίσει αυτό το πράγμα.
Λοιπόν, δε θέλετε έτσι; Θα πάω κι εγώ κόντρα. Θα φωνάξω την αστυνομία, ζούμε σε χώρα που υποτίθεται ότι έχει νόμους. Με ποια λογική θα εμποδίσουν; Νταηλίκι; Νταηλίκι εσύ, νταηλίκι κι εγώ. Δε γίνεται άλλο, δεν μπορεί το ΠΑΜΕ να εμποδίζει αυτή την κατάσταση, γιατί το ΠΑΜΕ την εμποδίζει».
«Με την προκλητική αυτή κίνηση γίνεται σημαιοφόρος, ο πολιορκητικός κριός για την άλωση, την παράδοση του τομέα της καθαριότητας στους ιδιώτες, με επιπλέον χαράτσια για τους δημότες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο τομέας των απορριμμάτων αποτελεί το νέο χρυσοφόρο κομμάτι για τους επιχειρηματίες» (Γ. Δελής)
***

Η απάντηση του ΠΑΜΕ στον Γ. Μπουτάρη:

«Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα χάνουν τη δουλειά τους μέσα σε μια νύχτα, ο Μπουτάρης ως λαγός της κυβέρνησης και των εργολάβων, πετά στα σκουπίδια τους εργαζόμενους που ως σήμερα καθάριζαν την πόλη και παράλληλα ανακαλύπτει υποκίνηση από το ΠΑΜΕ.
Η μάχη για το μεροκάματο, η μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων, απασχολεί κάθε εργατικό σπίτι. Η συνεχής κοροϊδία των συμβασιούχων εργαζόμενων από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως σήμερα, οι χιλιάδες συμβασιούχοι που εργάζονται με κάθε είδους ελαστική εργασία είναι θύματα και όμηροι μιας πολιτικής που τους αντιμετωπίζει ως έξοδο, ως αναλώσιμους. Αντίστοιχα οι τομείς της καθαριότητας, της σίτισης, της φύλαξης αποτελούν νέα πεδία κερδοφορίας για τα κοράκια που περιμένουν καρτερικά, γι΄ αυτό και θέλουν να τις παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο.
Τα σωματεία που βρίσκονται στη δύναμη του ΠΑΜΕ, οι επιτροπές αγώνα που έχουν συγκροτηθεί, δεν περιμένουν τον κάθε Μπουτάρη ή την κάθε κυβέρνηση για να οργανώνουν την πάλη των εργαζόμενων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Δεν ετεροκαθορίζονται, δεν τα διπλώνουν.
Το ΠΑΜΕ δεν κρύβεται ούτε κάνει πίσω! Στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Παλεύει για την ενότητα των εργαζόμενων στον κλάδο της καθαριότητας αλλά και σε κάθε κλάδο που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Καλεί όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν ποικιλοτρόπως την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους συμβασιούχους στους Δήμους μπροστά και στην απεργία την Πέμπτη 29 Ιούνη».