11 Ιουν 2017

Απέλπιδα προσπάθεια των ΗΠΑ να σώσει το ISIS



mitsos175


Ας υποθέσουμε ότι ένας τύπος έρχεται στο σπίτι σας και σας λέει ότι απαγορεύεται να μπαίνετε και να χρησιμοποιείτε κάποιο δωμάτιο στο διαμέρισμα σας. Ασφαλώς θα τον περνούσατε για μουρλό, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόσασταν μια τόσο παράλογη απαίτηση.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι ένα κράτος απαιτεί από κάποιο άλλο να μην αναπτύσσει στρατό σε μια περιοχή ακτίνας 55 χιλιομέτρων, η οποία όμως βρίσκεται μέσα στα δικά του σύνορα και μάλιστα κοντά στην πρωτεύουσά του. Αυτή η αξίωση δεν είναι προσπάθεια αλλαγής συνόρων και κατάφορη παραβίαση κυριαρχίας; Και τι πρέπει να κάνει το κράτος που δέχεται την ιμπεριαλιστική επίθεση;

Οι ΗΠΑ στην απέλπιδα προσπάθεια τους να σώσουν τους ηττημένους συμμάχους τους, τον ISIS και τη βιτρίνα του τη δήθεν μετριοπαθή αντιπολίτευση, έχουν δεσμεύσει αυθαίρετα μεγάλες περιοχές μέσα στη Συρία, στις οποίες απαιτούν από τη Συριακή Κυβέρνηση να μην πλησιάσει στρατός, αστυνομία κοκ στα 55 χιλιόμετρα από αυτές, αλλιώς θα βομβαρδίσουν τη χώρα, πράγμα που το κάνουν ήδη χρησιμοποιώντας μάλιστα εμπρηστικές βόμβες και όπλα που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες. Πρόκειται για μια καθαρά εχθρική ενέργεια, που δεν έχει καμία σχέση με λογική, δίκαιο κλπ.

Οι Σύριοι από την άλλη συνεχίζουν να τσακίζουν τους μισθοφόρους των ΗΠΑ. Την στιγμή λοιπόν που το Ισλαμικό παρακράτος καταρρέει, τη στιγμή που απελευθερώνονται τεράστιες εκτάσεις στις επαρχίες Χαλέπι, Αρ Ράκκα, Ριφ Ντιμάσκ (Δαμασκό), Χομς, Χάμα, Ντέιρ εζ Ζορ, Ας Σουγουαΰντα, Νταράα, οι ΗΠΑ χτυπούν ύπουλα το Συριακό Στρατό στα Νότια της χώρας.

Φυσικά δεν καταφέρνουν τίποτα άλλο παρά μια νέα αναδιάταξη των δυνάμεων που θα παρατείνει λίγες μέρες την ζωή του ISIS. Οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να καταλάβουν πως τα δισεκατομμύρια επενδύσεων, τα εξελιγμένα όπλα, η προπαγάνδα, όλες τους οι προσπάθειες απέτυχαν παταγωδώς.

Για άλλη μια φορά θα πούμε τα αυτονόητα. Δεν αρκεί μόνο η υλική υπεροχή για να νικήσει κάποιος. Χρειάζεται και το ηθικό, ο λόγος για τον οποίο πολεμά. Επίσης ο λαός που είναι αποφασισμένος να αντισταθεί, βρίσκει τις κατάλληλες τακτικές, ώστε να εξισορροπήσει την υπεροχή του αντιπάλου. Οι Κούρδοι πχ το γνωρίζουν καλά αυτό.

Πόσο μάλλον όταν ο Συριακός Στρατός δεν είναι άοπλος, όπως πολύ θα ήθελαν οι εχθροί του. Αλλά η ήττα των Αμερικάνων οφείλεται ακριβώς στο ότι διάλεξαν καθάρματα να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Δεν μπορούσαν να βρουν άλλους βέβαια, αλλά τα τσιράκια τους έχουν κάνει τόσα εγκλήματα πολέμου, τα οποία ανάγκασαν ακόμα κι αυτούς που στην αρχή δεν ήθελαν τον Άσαντ, να τους πολεμήσουν με ζήλο. Διεξήγαγαν συστηματική γενοκτονία με σκοπό τη λεηλασία και την εκμετάλλευση. Πολεμούν για το χρήμα, ενώ οι αντίπαλοί τους για τις ζωές των δικών τους και τη χώρα τους.

Ότι κι αν κάνει η Αμερική, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιποι σπόνσορες του ISIS η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Ο ISIS θα εξαφανιστεί σύντομα από τη Συρία. Θα προσφέρει τις υπηρεσίες του κάπου άλλου. Στην Ευρώπη και σε κάποιες άλλες περιοχές που οι ιμπεριαλιστές έχουν σχέδια να λεηλατήσουν και να κάνουν δικτατορίες.

Ως επικήδειο του Ισλαμικού Κράτους θα πω την «προσφορά» του Φονταμενταλισμού στη θρησκεία του Ισλάμ: Πάνω από 3.000.000 νεκροί, οι περισσότεροι, το 90%+, Μουσουλμάνοι. Εκατομμύρια τραυματίες, πρόσφυγες, απελπισμένοι. Πείνα και λιμός σε πολλές -αραβικές κυρίως- χώρες. Με αφορμή τις επιθέσεις από το 2001 η Δύση σφαγιάζει και καταστρέφει συστηματικά τους φτωχούς σε Ασία και Αφρική. Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Υεμένη… κι έπεται συνέχεια. Ακόμα χειρότερα σε όλο τον κόσμο παραβιάζονται Δικαιώματα με αφορμή την τρομοκρατία.

Οι ναζί της Δύσης ευχαριστούν θερμά τους Φασίστες του Ισλάμ για τη συνεργασία τους.

Πηγή: tsak-giorgis.blogspot.gr

Τα καραγκιοζιλίκια του πρώην και νυν ΣΥΡΙΖΑ στο Δίστομο!

       


Πραγματικά δεν με νοιάζουν τα καραγκιοζιλίκια της Ζωής και του Μανώλη στο Δίστομο. Μία κακή παράσταση ακόμα ήταν των ανθρώπων (ο θεός να τους κάνει ανθρώπους) που έσυραν τον Ελληνικό λαό σε δημοψήφισμα και μετά άνοιξαν την Βουλή καλοκαιριάτικα για να ολοκληρώσουν το πραξικόπημα της μετατροπής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος υπογράφοντας μνημόνιο! Αυτό που με νοιάζει είναι ότι οι δυο τους μαζί με τον υπόλοιπο θίασο του Αλέξη κορόιδεψαν τον λαό για να τον διαλύσουν και κατόπιν πήγαν με άλλον θίασο ώστε αν μπορέσουν να επαναλάβουν τα ίδια!
Πολύ γέλασα με την Ζωή όταν στάθηκε μπροστά στον Γερμανό πρέσβη για να μην τον αφήσει να καταθέσει στεφάνι στο Δίστομο, απαιτώντας να πληρωθούν οι Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα! Μου θύμισε όταν στάθηκε μπροστά στον γαλονά και μάλωνε μαζί του γιατί η αστυνομία δεν επέτρεπε στον κόσμο να μπει στο γραφείο της! Πολύ αστεία εικόνα αφού με μια διαταγή η αστυνομία θα αποσυρόταν, αλλά τότε πως θα έδειχναν τα κανάλια την Ζωή να δίνει σόου!
Πολύ γέλασα και με τον Μανώλη που σηκώθηκε και πήρε από το χέρι τον Γερμανό πρέσβη ώστε να μπορέσει να καταθέσει το στεφάνι! Μου θύμισε πώς πήρε από το χέρι τον Αλέξη πριν λίγα χρόνια και τον έφερε στην εξουσία για να μας πιει το αίμα! Ειρήσθω εν παρόδω καθόλου δεν τιμώ τον Μανώλη! Τιμώ την ηρωική ενέργεια που έκανε πριν 75 χρόνια και όποια άλλη ηρωική ενέργεια έχει κάνει, αλλά όχι τον ίδιο, γιατί τα στερνά τιμούν τα πρώτα και τα στερνά του Μανώλη δεν τιμούν καθόλου τα πρώτα του! Όσο για τις φωτοβολίδες που μπορεί να ρίχνει στο Δίστομο ή οπουδήποτε αλλού για να καλύψει την βαρβαρότητα που έκανε σε βάρος μου και σε βάρος ολόκληρου του λαού, μόνο γέλιο μου προκαλούν! Δεν τιμώ καθόλου έναν άνθρωπο που στην «πλάτη» μιας ηρωικής πράξης μας κατασπάραξε και μ’ έχει φτάσει μια ανάσα από το τέλος!
Γέλασα πολύ και με τους νυν Συριζαίους καθώς άκουγα να φωνάζουν στην Ζωή «υποκρίτρια»! Πολύ γέλιο βγάζουν όλοι οι υποκριτές όταν για τις ανάγκες του σόου αλληλοκράζονται!
Δυστυχώς ρε μπαγάσες, πρώην και νυν Συριζαίοι, δεν ήμουν εκεί ώστε αν τουλάχιστον ανάμεσά σας, ένας επέθαινε από αηδία… Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους, θα διασκεδάζατε όλοι με την δική μου αυτοκτονία, καθώς θα έδινα δραματικό τέλος στο καραγκιοζιλίκι που στήσατε στο Δίστομο βεβηλώνοντας έναν ακόμα τόπο θυσίας.

Κ. Νότνολ

Το χαμόγελο του στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού, λίγο πριν τον εκτελέσουν... Ένα χαμόγελο που λέει πολλά...

 

Ήταν Νοέμβρης του 1942. Ένας Σοβιετικός στρατιώτης του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, χαμογελάει λίγο πριν τον εκτελέσουν.
Η ταυτότητα του στρατιώτη είναι άγνωστη, αλλά το στιγμιότυπο είναι μοναδικό, καθώς ο στρατιώτης χαμογελάει παρόλο που ξέρει ότι σε λίγα δευτερόλεπτα θα πεθάνει. 
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε ένα χιονισμένο δάσος στην Ανατολική Καρελία της Φινλανδίας. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Φινλανδία ήταν σύμμαχος με τη ναζιστική Γερμανία.






Ο Ένγκελς για τον σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό!

        


Με αφορμή την αναφορά του Τσακαλώτου στο σημερινό Gay Pride ξέσπασε πόλεμος στο διαδίκτυο καθώς κάποιοι αμφισβητούν το δικαίωμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να συμβαδίζει με δυνάμεις σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χθες ψήφισε νέα σφαγή σε βάρος του Ελληνικού λαού, όταν αυτή η συμπόρευση είναι για επαναστατικούς σκοπούς και πέρα από τις υπόλοιπες διαφορές! Όσοι κατηγόρησαν την εξωκοινοβουλευτική αριστερά για την συμπόρευσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Gay Pride είναι γιατί απλά είναι αδιάβαστοι και αστοιχείωτοι και έχουν πλήρη άγνοια των κλασικών.
Ο Ένγκελς, εκ της τριάδος των κλασικών, αναφέρθηκε στην μεγαλύτερη ίσως επανάσταση του ανθρώπου, στον σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό, στο βιβλίο του «η καταγωγή της οικογένειας της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» αντιλαμβανόμενος προφανώς σε αντίθεση με τους στενόμυαλους ταξικούς ότι ο σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός είναι ένα άλμα για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν σαφείς αναφορές στο ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως αυτό του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο Ένγκελς γράφει ότι αυτό το μπέρδεμα δεν είναι καθόλου διαλεκτικό. Στο βιβλίο αυτό ο Ένγκελς ξεκάθαρα αναφέρει ότι δεν μπορούμε να βάζουμε τον αγώνα εναντίον της εκμετάλλευσης πάνω από τον αγώνα της σεξουαλικής απελευθέρωσης και επ’ ουδενί δεν πρέπει να κατηγορούμε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μάχονται λυσσαλέα εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων αλλά είναι υπέρμαχοι της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Ο Ένγκελς σαφώς πιστεύει ότι η απελευθέρωση από την μισθωτή σκλαβιά θα έρθει μέσα από την σεξουαλική απελευθέρωση! Στο σπουδαίο αυτό έργο του ο Ένγκελς εκτός του ότι προσδιορίζει πως η ετεροφυλία είναι αποτέλεσμα των ταξικών κοινωνιών που καταπίεζαν τον άνθρωπο και δεν τον άφηναν να απελευθερωθεί σεξουαλικά, γιατί ο άνθρωπος ανέκαθεν έρεπε προς την απελευθέρωση από τα δεσμά της ετεροφυλικής σκλαβιάς, τάσσεται σαφώς υπέρ της ταξικής συνεργασίας όταν αυτή προάγει την σεξουαλική απελευθέρωση! «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» είναι γροθιά στο στομάχι όσων κατηγορούν την εξωκοινοβουλευτική αριστερά που συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στα gay pride!
Στις επόμενες πανελλήνιες εξετάσεις θα παρακαλούσα την αρμόδια επιτροπή να θέσει ως θέμα της έκθεσης τον σχολιασμό του έργου του Ένγκελς « η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» όπως αυτό αναλύεται παραπάνω! Πιστεύω τέτοια παραχάραξη του Ένγκελς δεν θα μπορούσε ούτε εκείνη να κάνει, παρά την προθέρμανση που έκανε φέτος με την παράφραση του Θεοτοκά! Όσο για τους φίλους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που δεν είχαν διαβάσει μέχρι τώρα το βιβλίο του Ένγκελς, τώρα θα το επικαλούνται υπεραμυνόμενοι της σεξουαλικής απελευθέρωσης με βάση την δική μας ανάλυση! Και πολύ καλά θα κάνουν!!

Νάβις

Ο Καναδάς ανήκει στους Έλληνες – Έξω οι ξένοι!

       


Η αθάνατη Ελληνική ψυχή, ο αγνός Ελληνικός πατριωτισμός, η σιγουριά για την ανωτερότητα του Έλληνα, η πεποίθηση ότι η Γη δεν θα έπρεπε να ονομάζεται γη αλλά Ελλάδα, τώρα δεν μένουν μόνο για εσωτερική κατανάλωση αλλά εξάγονται! Το μόνο Ελληνικό κόμμα που εντίμως λέει ότι δεν γουστάρει τους κιτρινιάρηδες, τους αράπηδες, τους κοκκινόπετσους και γενικά όλους τους ξένους, τώρα κάνει εξαγωγή ρατσιστικής εντιμότητας!
Η κυρία στο βίντεο, το οποίο αλιεύσαμε στο διαδίκτυο, βρίζει τους μαύρους στα Εγγλέζικα, τους βρίζει χυδαία και σε άπταιστα Ελληνικά και τους καλεί να πάρουν δρόμο από τον Καναδά γιατί προφανώς και ο Καναδάς ανήκει στους Έλληνες. Η πλάκα είναι ότι κι αυτός που σχολιάζει την περνάει για Καναδή χωρίς να δίνει σημασία στα ακατάληπτα που αυτή κραυγάζει καθώς νομίζει ότι είναι Ιταλικά, ενώ τα άλλα που δεν καταλαβαίνει γιατί δεν είναι Ιταλικά, μάλλον πιστεύει ότι είναι Αραμαϊκά αφού η θεία κάνει σαν δαιμονισμένη! Που να ξέρουν όμως ότι η θεία δεν κατέχει την Ιταλική ή την Αραμαϊκή, αλλά βρίζει σε άπταιστα Ελληνικά αφού είναι τίμια Ελληνίδα πατριώτισσα και ο Καναδάς ανήκει στους Έλληνες!
Το βίντεο είναι αποσπασματικό καθώς η θεία αναφέρεται μόνο στον Καναδά κι όχι σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Είμαστε σίγουροι ότι αν της δινόταν περισσότερος χρόνος θα έλεγε ότι μόνο οι Έλληνες είναι τετραπέρατοι, ότι ολόκληρη η γη ανήκει στην Ελλάδα και ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι θα πρέπει να κλείνονται σε ζωολογικούς κήπους σαν ανώτερα θηλαστικά!
Η στάση όμως της θείας, το λεξιλόγιό της, η «φινέτσα» της, δικαίως την οδηγούν στο Ελληνικό κοινοβούλιο με το μοναδικό πατριωτικό κόμμα. Η θεία είναι ατρόμητη καθώς ενώ βλέπει ότι την μαγνητοσκοπούν συνεχίζει να βρίζει χυδαία, ατρόμητη όπως τα ντόπια παλικάρια που δέρνουν σε απευθείας μετάδοση γυναίκες (πάντα βέβαια γυναίκες του χεριού τους κι ανήμπορους). Καλά θα ήταν βέβαια να εκλεγεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο και μαύρος βουλευτής προκειμένου να έχει η βέρα Καναδοελληνίδα ποιον να βρίζει! Ελλείψει μαύρου θα περιοριστεί να βρίζει μουσουλμάνους! Ίσως βέβαια δεν χρειαστεί να εκλεγεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο αφού μέχρι τις επόμενες εκλογές μπορεί ο Καναδάς να είναι Ελληνικός κι έτσι η θεία να χύνει το ρατσιστικό της δηλητήριο στο Κοινοβούλιο του Καναδά!
Τέτοιους Έλληνες σαν την θεία αυτήν στον Καναδά χρειαζόμαστε για να κάνουμε την Ελλάδα πασίγνωστη και πρώτη δύναμη στον κόσμο. Γιατί εάν πάρουν χαμπάρι ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλούς σαν και αυτήν την θεία θα βουλιάξει η χώρα από τουρίστες που θα θέλουν να θαυμάσουν τέτοια μοναδικά αξιοθέατα!  Τα εκατομμύρια των τουριστών θα αφήσουν τόσους πολλούς παράδες που όχι μόνο θα βγούμε από την κρίση αλλά θα γίνουμε και πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο!

Σηναφοτσίρας

Εκτός από τα μνημόνια, υπάρχει και το gay-pride







Ανάμεσα στους επίσημους φορείς που στηρίζουν το σημερινό Gay Pride είναι και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, με το γνωστό, “προοδευτικό” ρόλο που έχει παίξει ιστορικά ανά την υφήλιο και στη χώρα μας, σε μια σειρά γεγονότα. Στην ίδια σελίδα με τους χορηγούς, θα βρει κανείς τη Vodaphone, το Δήμο Αθηναίων, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, κτλ.

Ο σφιχτός εναγκαλισμός της παρέλασης από μονοπωλιακές επιχειρήσεις κι εμβληματικούς φορείς του πολιτικού συστήματος (δες πχ εδώ κι εδώ), οδηγεί μαθηματικά στην ενσωμάτωση του θεσμού, στην αφαίρεση κάθε επικίνδυνης κι ουσιαστικής αιχμής από τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Στον αντίποδα, η απόρριψη της χορηγίας της “Eldorado” -της πολυεθνικής που σκορπίζει το θάνατο στις Σκουριές- μετά το σχετικό ντόρο που δημιουργήθηκε, δείχνει πως υπάρχουν τουλάχιστον κάποια θετικά αντανακλαστικά και μια σχετική διαπάλη στους κόλπους των συμμετεχόντων. Γιατί όμως αυτές οι ευαισθησίες είναι επιλεκτικές και δεν αγγίζουν κι άλλα ονόματα -όπως αυτό της πρεσβείας; Εκτός από το σεξισμό, υπάρχει κι ο ιμπεριαλισμός..
-Η περιφέρεια Αττικής φωτίστηκε χτες το βράδυ, λόγω της ημέρας, με τα χρώματα της παρδαλής σημαίας που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της παρέλασης. Από αύριο μπορεί να επιστρέψει συμβολικά στο μαύρο σκοτάδι, για την πιστή εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης.
“Μπορεί να εφαρμόζουμε μνημόνια, αλλά θα αφήσουμε πίσω μας έργο στα κοινωνικά δικαιώματα”. Αυτό περίπου είπε προκλητικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για την κυβέρνηση. Οι πολιτικοί πρόγονοι της “κυβερνώσας Αριστεράς” έλεγαν σε ένα παλιό τους σύνθημα ότι “εκτός από τον ιμπεριαλισμό, υπάρχει κι η μοναξιά” χωρίς να βλέπουν τη μεταξύ τους σύνδεση, την οργανική σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ της αλλοτρίωσης και του εκμεταλλευτικού συστήματος. Χτες, ο Τσακαλώτος είπε ουσιαστικά πως “εκτός από τα μνημόνια, υπάρχει και το gay pride”, πουλώντας κοινωνική ευαισθησία, για να ρίξει στάχτη στα μάτια.
Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι να αναδεικνύει κανείς τις ποικίλες διακρίσεις εις βάρος ατόμων, με κριτήριο τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, και να κινητοποιείται για την εξάλειψή τους. Το πρόβλημα είναι όταν εξαφανίζει το ταξικό κριτήριο μες στην “πολλαπλή συγκρότηση της ταυτότητας κάθε ανθρώπου”. Και όταν αποσυνδέει ένα ειδικό ζήτημα από το γενικό πλαίσιο που το γεννά και το καθορίζει. Όταν χάνει οικειοθελώς την ουσία του πράγματος, και αφήνει την κοινότητα και τις διεκδικήσεις της έρμαιο στα χάδια των κρατούντων, προσφέροντάς τους άλλοθι κι ένα βολικό τρόπο να χτίσουν τη λεζάντα τους και το “κοινωνικό τους πρόσωπο”.
Κι αυτή είναι η ουσία που πρέπει να προβληματίσει όσους συμμετέχουν καλόπιστα στο σημερινό δρώμενο που είναι στημένο ώστε να θυμίζει σόου παρά μαχητική διαδήλωση.

απο τον σφυροδρέπανο και το ΚΑΤΙΟΥΣΑ 













ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ




Εν μέσω τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Ιράν, απροσδόκητων  εκλογικών αποτελεσμάτων στη Βρετανία, ανεξάντλητων προαπαιτούμενων για κλείσιμο της αξιολόγησης στα καθ’ ημάς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί ασχολήθηκαν με τη δήλωση του ηθοποιού Κ. Καζάκου που ανασύρθηκε από το παρελθόν, και στην οποία  χαρακτήριζε προδοσία τη μετανάστευση των νέων. Κι επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν  δεν αποτελούν κοινωνικό βαρόμετρο σίγουρα όμως, ακόμα κι αν ποικιλοτρόπως κι εκτεταμένα χειραγωγούνται,  καθρεφτίζουν τάσεις ενός μέρους της κοινωνίας, γι’  αυτό και οι αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν απ’ αυτή τη δήλωση γίνονται ενδιαφέρουσες για την κατανόηση αυτής της κοινωνίας.
               Η απορία για το ξαφνικό ενδιαφέρον για τη δήλωση του ηθοποιού βρίσκει την απάντησή της στα αποτελέσματα που παρήγαγε η αναδημοσίευσή της και ο σχολιασμός της.  Όλες αυτές τις μέρες έγινε φανερό πως ο στόχος ήταν το ΚΚΕ, του οποίου ο Κ. Καζάκος είχε υπάρξει βουλευτής, και η απαξίωσή του στο επίπεδο τουλάχιστον της ιδεολογίας.  Η  χρησιμοποίηση της λέξης προδοσία πυροδότησε έντονες αντιδράσεις με τη μεγεθυμένη υπερβολή της, ενώ το ίδιο το πρόβλημα της μετανάστευσης των νέων, και μάλιστα των μορφωμένων, αντιμετωπίστηκε περισσότερο με συναισθηματικούς όρους χωρίς η εστίαση να γίνεται στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου που την επιβάλλει.
               Δεκαετίες τώρα έχουμε εκπαιδευτεί την μετανάστευση στα χρόνια της ευρωπαϊκής ενοποίησης να τη θεωρούμε κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, που ο εκθειασμός της και η προώθησή της και μέσα από κοινοτικά κονδύλια διαμορφώνουν μια αντίληψη συνεταιρισμού των εργαζομένων με την αστική τάξη, η οποία τους παρέχει κίνητρα για καλύτερους όρους ζωής. Έτσι στα θετικά της  οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  συμπεριλήφθησαν οι περίφημες τέσσερις ελευθερίες, δηλ. η ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού.
 Μόνο που τελικά το σύνθημα ανοιχτά σύνορα, που είχε ιδεολογικά ερείσματα σε αντιλήψεις και προσδοκίες που διαμορφώθηκαν από τη δεκαετία του ’60  με τον καλοκαιρινό νομαδισμό της εξερεύνησης του κόσμου και της «διαφώτισης» του εσωτερικού ψυχισμού, στον καιρό της κρίσης αποκαλύπτεται πως περιλαμβάνεται στις πρακτικές  και τα λαϊκίστικα ιδεολογήματα της αστικής τάξης με τα οποία μεθόδευσε την συναίνεσή μας στην απαίτησή της για όξυνση του ανταγωνισμού μέσα στις γραμμές της εργατικής τάξης. Η συνεχής και αβέβαιη περιπλάνηση των νέων εντός της ΕΕ, εκεί όπου έχει ανάγκη το κεφάλαιο, δεν τους εξασφαλίζει με βεβαιότητα τίποτα, γιατί  ακόμα και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού οι νέοι θα υφίστανται τους σκληρούς όρους εργοδοσίας και τις ευέλικτες μορφές εργασίες.
Και στη δεκαετία του ’60, αλλά και στα χρόνια μας, η μετανάστευση εκτονώνει την πίεση των κεφαλαιοκρατών πάνω στην εργατική τάξη σε περιόδους κρίσης με τη μετακίνηση του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού, διαιρεί  και αποδυναμώνει το εργατικό κίνημα, έχοντας την ευχέρεια η εργοδοσία να χρησιμοποιήσει τον εθνικισμό και την διαστρωμάτωση των εργαζομένων προς όφελός της. Στις μέρες μας όμως η μετανάστευση δεν περιορίζεται μόνο «στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές»   αλλά επεκτείνεται και σε τράπεζες, επιχειρήσεις, νοσοκομεία κλπ. της ΕΕ και τότε η μετανάστευση ταυτίζεται με την ανοδική κοινωνική και οικονομική κινητικότητα ενός μεγάλου τμήματος του νέου επιστημονικού δυναμικού του τόπου.  Κι έτσι η  μετατροπή του εργαζόμενου σε απασχολήσιμο που βιώνει τον εφιάλτη των ελαστικών σχέσεων εργασίας μέσα σε συνθήκες συνεχούς ανασφάλειας, στον τόπο του και στο χώρο μετανάστευσης,  επενδύεται με υποσχέσεις και προσδοκίες κοινωνικής ανέλιξης όταν περιλαμβάνονται στα προσόντα του γνώσεις, νέες ιδέες, εξειδίκευση, ταλέντο, δημιουργικότητα κλπ. Μόνο που όλα αυτά τα προσόντα, ταλέντο και δημιουργικότητα αποκομμένα από τα συμφραζόμενα ενός συγκεκριμένου πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος υποτάσσονται απόλυτα στην εργαλειακή λογική της αγοράς που διαποτίζει στην τελική και τους ίδιους τους νέους επιστήμονες. Σ’ αυτόν λοιπόν τον κόσμο του καπιταλισμού με την εργασιακή επισφάλεια και ανταγωνισμό οφείλουν να προσαρμοστούν και να διαμορφώσουν την επιστημονική τους πορεία και την εργασιακή τους σταδιοδρομία, προσαρμόζοντας τα ατομικά σχέδια ζωής σε μια κατεύθυνση προσαρμογής στο δοσμένο περιβάλλον. Διαφορετικά θα αναγνωρίσουν την ατομική τους αποτυχία και θα οδηγηθούν στις στρατιές των ανέργων.
Από την  άλλη,  ο ανειδίκευτος και με χαμηλά προσόντα εργαζόμενος μένει ευάλωτος στις πιέσεις του κεφαλαίου, βιώνει τον εφιάλτη των ελαστικών σχέσεων εργασίας ζώντας σε συνθήκες συνεχούς ανασφάλειας, με εξευτελιστικές εργασιακές συνθήκες και μισθούς πείνας,  με ατέλειωτες στρατιές ανέργων να εποφθαλμιούν τη θέση του, επηρεάζοντας καθοδικά τη διακύμανση των μισθών σε παγκόσμια κλίμακα.  
Δεν υπάρχει λοιπόν προδοσία στην κυρίαρχη πολιτική που διαμορφώνει συνθήκες ευνοϊκές για τη μετανάστευση, Στο στάδιο της παγκοσμιοποίησης της παραγωγής, των επενδύσεων και της κατανάλωσης,  με  τη μετανάστευση  αναζητείται από την κυρίαρχη τάξη  φτηνό εργατικό δυναμικό από τις φτωχότερες χώρες με στόχο την μείωση κόστους, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βέβαια την αύξηση του κέρδους των καπιταλιστών. Σ’ ένα λοιπόν παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον το πρόβλημα δεν είναι η φυγή επιστημόνων από μια χώρα αλλά η χρησιμοποίησή τους από την άρχουσα τάξη προς όφελός της και εις βάρος των αναλώσιμων και εμπορεύσιμων εργαζομένων.
Αυτοί λοιπόν που μεταναστεύουν προέρχονται, ή τουλάχιστον το πιστεύουν, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και το πρόβλημα  είναι κατά πόσον  αισθάνονται τους εαυτούς τους ως μέρος κάποιου εργατικού κινήματος,  με κοινή συλλογική αγωνιστική μνήμη για την επίτευξη της αγωνιστικής ενότητας. Γιατί όπως είπε ο  ΓΓ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα σχολιάζοντας τη δήλωση του Κ. Καζάκου «Είναι και αγώνας δικός μας, ο αγώνας που κάνουν και στις χώρες που βρίσκονται είτε είναι εδώ οι νέοι, είτε βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο"

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


« Διαδηλώνουμε ενάντια στα πολεμικά σχέδια που ετοιμάζουν για να
αιματοκυλήσουν τους λαούς για τα κέρδη των μονοπωλίων »
Συναδέλφισσα –Συνάδελφε, Αστυνομικέ – Λιμενικέ – Πυροσβέστη
Αυτές τις μέρες με αφορμή την άσκηση που διεξάγεται στη Ρουμανία με την συμμετοχή χωρών μελών
της ευρωατλαντικής συμμαχίας, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει λιμάνια, αεροδρόμια,
αυτοκινητόδρομους ακόμη και στρατόπεδα στη Βόρεια Ελλάδα και τον Έβρο για να περάσουν τα
στρατεύματα του ΝΑΤΟ.
Ø Γνωρίζουμε όλοι πως στην Ουκρανία, στη Μαύρη Θάλασσα, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο
ως στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική,
πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα του πολέμου.
Ø Ο πόλεμος στη Συρία, στον οποίο εμπλέκονται όλες οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις,
συνεχίζεται.
Ø Στα Βαλκάνια ανάβουν νέες φωτιές αξιοποιώντας τον αλβανικό εθνικισμό και τις αντιθέσεις
που οι ίδιοι δημιούργησαν με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας αφού καλλιέργησαν πρώτα
εθνικιστικές και θρησκευτικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς.
Ø Ο νέος πλανητάρχης από όπου περνά, δημιουργεί καινούργιες εστίες έντασης,
προετοιμάζοντας τις νέες ματωμένες επενδύσεις για τα αμερικάνικα μονοπώλια που
δραστηριοποιούνται στην ενέργεια , την πολεμική βιομηχανία , τις κατασκευές κ.λ.π.
Αυτές ήταν και αυτές θα παραμείνουν οι αιτίες που δημιουργούν τους πολέμους.
Για τα κέρδη τους, χαράζουν νέα σύνορα χύνοντας ποτάμια από το αίμα των λαών.
Η συμμετοχή των Η.Π.Α., της Ε.Ε., της Ρωσίας αλλά και κυβερνήσεων άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών
στους ανταγωνισμούς αυτούς, με στόχο το μοίρασμα των φυσικών ενεργειακών πόρων, τον έλεγχο των
δρόμων μεταφοράς τους και των αγορών, δείχνει ότι η ειρήνη κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.
Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-.ΑΝ.ΕΛ. συνεχίζει αμείωτα την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων,
εμπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα μας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, για να εξυπηρετήσει τα
συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Μπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε επικίνδυνα
παιχνίδια.
Συμμετέχει δραστήρια στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., λαμβάνοντας μέρος σε 13 ιμπεριαλιστικές
επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο και δίνει βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, «γη και ύδωρ» στους φονιάδες
των λαών. Στο Αιγαίο έχει συγκεντρωθεί πρωτοφανής όγκος πολεμικών πλοίων και φονικών μηχανών
κάθε είδους. Από τη Σούδα φεύγουν οι πύραυλοι που βομβαρδίζουν τις άλλες χώρες. Αντίστοιχα, το
Νατοϊκό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, έχει
αναβαθμιστεί σε «Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας».
Την ίδια στιγμή ξεζουμίζει τον λαό, τσακίζει τους μισθούς, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, κόβει το
επίδομα ανεργίας και το ρεύμα σε φτωχά σπίτια, για να δίνει 4 δισ. κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, που
αντιστοιχεί στο 2% του Α.Ε.Π. (το υψηλότερο ποσοστό ευρωπαϊκής χώρας ), όσο ακριβώς δηλαδή είναι
οι αιματηρές περικοπές που συμφώνησε με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.
Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας. Ούτε αναγνωρίζει σύνορα και
κυριαρχικά δικαιώματα. Οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, έχουν την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ.
Όπου πηγαίνει σπέρνει τον θάνατο και την καταστροφή. Η εμπλοκή της χώρας μας στους
γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας είναι φανερό ότι θα
αποβούν σε βάρος του λαού και των παιδιών του.
Εμείς οι ένστολοι δεν θα εξαιρεθούμε από αυτούς τους πολεμικούς σχεδιασμούς και μηχανισμούς,
όπως δεν εξαιρεθήκαμε και από όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν μέχρι και χθες .
Η εμπλοκή μας είναι σίγουρη και ο καθένας από εμάς θα κριθεί από την στάση που θα κρατήσει
με κριτήριο τα συμφέροντα και τις πραγματικές ανάγκες του λαού.
Η θέση σου συναδέλφισσα και συνάδελφε είναι μαζί με το λαό, μ’ αυτόν τον λαό όπου:
ü Πεινάει και ψάχνει φαγητό στους κάδους και αντί να τρώει με τα «χρυσά κουτάλια » της Ε.Ε.
τρώει με πλαστικά κουταλάκια στα συσσίτια.
ü Κοιμάται στα παγκάκια και τα πεζοδρόμια, εκεί όπου δεν βγάζει βόλτα ούτε τους σκύλους της η
αστική τάξη που για χάρη των δικών της συμφερόντων έχει οδηγηθεί σ’ αυτήν την άθλια ζωή.
ü Είναι άνεργος και ξεροσταλιάζει μήνες στις ουρές του Ο.Α.Ε.Δ. για μια δουλειά των 300 και 400
ευρώ.
ü Με τον λαό που του κόβουν την ήδη πετσοκομμένη σύνταξη και τον μισθό και τον αφήνουν χωρίς
φάρμακα και ασφάλιση, να σέρνεται στην δουλειά ως τα βαθιά γεράματα.
ü Με τον λαό που του παίρνουν το σπίτι από τους, ηλεκτρονικούς πλέον, πλειστηριασμούς, γιατί
φορτώθηκε με χρέη για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, ενώ θα έπρεπε να είναι δωρεάν και
να παρέχονται από το κράτος (κατοικία, υγεία, πρόνοια μόρφωση κ.α.).
ü Με τον λαό που τον κατηγορούν πως είναι τεμπέλης και δεν θέλει να δουλέψει, και από την άλλη
αυτός ο λαός βιώνει την εκμετάλλευση, τις συνθήκες γαλέρας, την δουλειά από νύχτα σε νύχτα,
ενώ παράλληλα υποχρεώνουν τα παιδιά του σε μαζική μετανάστευση.
Η θέση σου όμως σαν ως γνήσιος και αληθινός πατριώτης είναι να είσαι απέναντι στους
πατριδοκάπηλους νοσταλγούς του ναζισμού της Χρυσής Αυγής.
Συναδέλφισσα – Συνάδελφε, Αστυνομικέ – Λιμενικέ – Πυροσβέστη
Σίγουρα μέσα σε αυτόν τον ΛΑΟ θα αναγνώρισες την μάνα και τον πατέρα σου, τα αδέλφια, τους
συγγενείς τους φίλους , αλλά και τα δικά σου παιδιά.
· Γνωρίζεις ποια είναι η θέση σου και από πού προέρχεσαι.
· Υπερασπίσου λοιπόν τον λαό και τα δικαιώματά του.
· Γύρνα την πλάτη σε όσους σε εμπαίζουν και σε αξιοποιούν τόσα χρόνια για να υπερασπίζεσαι
τα συμφέροντα των λίγων, που για χάρη τους ξεζουμίζουν τον λαό μας.
· Δεν είσαι μόνος, συμπαρατάξου με τις δυνάμεις που αναγνωρίζουν, σέβονται και παλεύουν
και για τα δικά σου δικαιώματα.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών έχοντας συνειδητοποιήσει ότι τούτες τις ώρες η
σιωπή δεν είναι χρυσός αλλά η γλώσσα των δειλών, θα ανταποκριθεί στο αντιπολεμικό
προσκλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, γιατί είναι αρχή της να συμφωνεί και να
συμπορεύεται με όποιον αγωνίζεται ενάντια σε όσους δημιουργούν και όσους υπερασπίζονται τα
καταστροφικά πολεμικά σχέδια σε βάρος των λαών.
ΈΝΣΤΟΛΕ συνάδελφε, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥ την ΕΙΡΗΝΗ και την ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ της χώρας μας
από τους πολεμικούς σχεδιασμούς, με την μαζική ένστολη παρουσία σου στις 24 του ΙΟΥΝΗ στην
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις 1 μ.μ. στην πλατεία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, όπου θα πραγματοποιηθεί η
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ κινητοποίηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.
Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία 

Το ψεύδος δεν γνώρισε ποτέ καλύτερο κατάλυμα από αυτό της Ευρώπης.

 


Η εποχή της ατιμίας

1. Από τη στιγμή που στην Ευρώπη δεν παρεμβαίνει η λογική, ο πολίτης χάνει κάθε δικαίωμα στη ζωή του και υποτάσσεται σε όσα επιβάλλει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Μόνος ο Ελληνας μέσα στην κοινότητα, έχει αφεθεί στη Θεία Πρόνοια. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τον θέλει κανείς, ούτε για συνοδοιπόρο στον κοινό προορισμό προς το «μεγαλείο της Ευρώπης». Βρίσκεται στον πάτο ενός πηγαδιού και περιμένει αορίστως κάποιον να τον τραβήξει.
 
2. Τα ηλίθια τεχνάσματα των Ευρωπαίων ενάντια σ' έναν λαό που φάνηκε ολωσδιόλου αφελής, πέτυχαν και τώρα τον καθήλωσαν. Θεωρούν αναγκαίο να συνεχίσουν το παράλογο παιχνίδι τους, σπρώχνοντας τον Ελληνα πολίτη ακόμα πιο βαθιά στο πηγάδι. Είμαστε μοιραίος λαός, μονίμως ξελογιασμένος, διαρκώς θύμα της αδράνειας, με μοναδική προσήλωση στο να φορτώνουμε τις ευθύνες μας στους άλλους. Ενας λαός που δοκιμάζει τα όριά του στηριγμένος σε ένα ατροφικό εγώ, μέσω του οποίου δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε τον εαυτό του. Μαζί με τα χλωρά καίγονται και εκείνοι που ακόμα ψάχνουν το πώς και το γιατί φτάσαμε ως εδώ - αναλύσεις των αναλύσεων που όλες μας δικαιώνουν, αλλά στο τέλος κερδίζουν πάντα οι άλλοι, οι Ευρωπαίοι.
 
3. Οι θρησκείες παίζουν άραγε ρόλο στις αποφάσεις, κυρίως των Γερμανών; Αν μελετήσει κανείς τις σχέσεις μεταξύ προτεσταντών και καθολικών, τα χάνει μπροστά στις θηριωδίες του ενός δόγματος ενάντια στο άλλο. Αλλά εδώ βρίσκεται και το παράδοξο: όταν οι δύο πλευρές μυριστούν κέρδος, η αγεφύρωτη αντιπαλότητα μετατρέπεται σε συζυγικό καβγαδάκι, που κρύβει τη βιασύνη για να αρπάξουν όσα μπορούν επωφελούμενοι της απεχθούς συμφωνίας που έχει συνάψει η χώρα μας. Και έτσι, με προκάλυμμα τη νομιμότητα, απομακρύνουν κάθε πιθανή σκέψη περί ηθικής, περί ατιμίας.
 
4. Η ατιμία ήταν το πρώτο χαρτί και, όπως αποδεικνύεται, και το τελευταίο των Ευρωπαίων. Είναι η τελευταία σκηνή που έχουν στήσει οι Γερμανοί, για να αντιμετωπίσουν το σκάνδαλο «Ελλάδα», που οι ίδιοι προκάλεσαν. Οι αναλυτές τους - «σπουδαίοι» οικονομολόγοι! - έχουν υψώσει τα χέρια με τον τρόπο των γιατρών μπροστά σε μια ανίατη αρρώστια. Η ατιμία σε βάρος της χώρας μας ξεσκεπάστηκε από τους ίδιους, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν συναντούσαν αντιστάσεις από τις εγχώριες κυβερνήσεις, αλλά και λόγω του ότι πλέον δεν υπήρχε λόγος να κρατάνε τα προσχήματα και αποκαλύφθηκε η απόλυτη περιφρόνηση προς τον «κατώτερο» λαό μας.
 
5. Το ψεύδος δεν γνώρισε ποτέ καλύτερο κατάλυμα από αυτό της Ευρώπης. Η φημισμένη τιμή της εξέπνευσε άμα τη ενώσει της. Ο ελληνικός λαός έχει αξιολογηθεί στον πάτο της λίστας. Ο τρόπος που μας χειρίζονται, είναι απελπιστικά μονότονος. Οταν νιώσουν ότι κάτι κινείται εκτός των επιβεβλημένων κανόνων, περνάνε σε μια σύντομη σιωπή ώστε γρήγορα να ανακτήσουν την αυτοκυριαρχία τους. Καλύπτουν την απληστία τους πάντοτε με καθωσπρέπει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει κανένας εξαναγκασμός και ο λόγος της αντίδρασής τους είναι καθαρά παιδαγωγικός.
 
6. Με την υποθήκη του νέου μνημονίου, οφείλουμε να στείλουμε ένα ύστατο σινιάλο προς όλους, πως το καράβι μας πάει γραμμή στα βράχια. Επαληθεύτηκαν οι υποψίες μας και αν προσθέσουμε τους λεονταρισμούς Τσίπρα και Κούλη και τις διαδόσεις των Αριστερών για αντίσταση μέσω ψευδοαποχωρήσεων, χειροτερεύει η ιδιάζουσα κατάστασή μας.
 
7. Πού πήγε η πείρα του λαού μας, τα άμεσα αντανακλαστικά του; Η εικόνα του πολίτη είναι συγκαταβατική και πονεμένη. Εχοντας χάσει την αίσθηση του ύψους του, αντί να καταγγείλει, αφήνεται να πέσει. Δυστυχώς η συμπεριφορά μας απέναντι στη συμμορία του Σόιμπλε υπήρξε υποδειγματική. Αντιθέτως, η ευρωπαϊκή κοινότητα αντιμετωπίζει τον Ελληνα πολίτη σαν αντικείμενο μέσα στο ενεχυροδανειστήριο.
 

Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ
 


Οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια πυροδοτούν επικίνδυνες εντάσεις


Η διπλωματική κρίση με το Κατάρ είναι το τελευταίο «επεισόδιο» της σφοδρής διαπάλης

Ο χάρτης της περιοχής, της οποίας ο φυσικός πλούτος έχει μπει στο στόχαστρο ισχυρών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων
Ο χάρτης της περιοχής, της οποίας ο φυσικός πλούτος έχει μπει στο στόχαστρο ισχυρών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων
Φουντώνουν επικίνδυνα οι εστίες έντασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλίων να προμηνύει νέα δεινά για τους λαούς της περιοχής.

Μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα είχαμε νέα (την τρίτη τον τελευταίο καιρό) επίθεση των ΗΠΑ σε θέσεις του συριακού στρατού στη ΝΑ Συρία, στα σύνορα με Ιορδανία και Ιράκ (κοντά στη στρατηγικής σημασίας, για τον ανεφοδιασμό των ιρανικών δυνάμεων που στηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση Ασαντ, περιοχή αλ Τανφ). Είχαμε επίσης την κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις τριών χωρών του Περσικού Κόλπου και άλλων αραβικών ή μουσουλμανικών χωρών με το Κατάρ, αλλά και τη διπλή επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο ιρανικό κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Χομεϊνί στην Τεχεράνη, με 17 νεκρούς και περίπου 50 τραυματίες.
Από αυτές τις εξελίξεις ξεχωρίζει σαφώς η κρίση που ξέσπασε ανοιχτά την περασμένη Δευτέρα, 5 Ιούνη, στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς συνιστά ρήγμα στους κόλπους του εξαμελούς «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC). Η ένταση στις σχέσεις του Κατάρ με χώρες της περιοχής δεν περιορίστηκε μόνο στα μέλη του GCC, αλλά και στις σχέσεις με την Αίγυπτο του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, που θεωρεί συνυπεύθυνη την καταριανή μοναρχία των Αλ Θάνι για την ανατροπή του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 και την εκλογή του ισλαμιστή (με τη στήριξη των «Αδελφών Μουσουλμάνων») Μοχάμεντ Μόρσι, μέχρι που τον ανέτρεψε πριν από λίγα χρόνια με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ωστόσο, η απόφαση των τριών μοναρχιών του Κόλπου να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και να επιβάλουν εναέριο, χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό σε ένα κρατίδιο, που είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών «σιγοβράζει» εδώ και χρόνια, λόγω αντικρουόμενων μονοπωλιακών συμφερόντων με φόντο την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της περιοχής, που είναι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Αφορμές και αιτίες
Αφορμή για την ένταση φέρεται πως έδωσαν οι δηλώσεις που έκανε ο Καταριανός εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι στις 24 Μάη, σε βάση του καταριανού στρατού στην Ντόχα (κοντά στην τεράστια αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ των 10.000 Αμερικανών στρατιωτικών). Ο εμίρης φέρεται ότι εναντιώθηκε στα σχέδια χωρών της περιοχής και των ΗΠΑ για όξυνση της κόντρας με το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς το «ισλαμική δύναμη». Το σαουδαραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο αυτές τις δηλώσεις, μετέδωσε πως ο εμίρης χαρακτήρισε τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ «τεταμένες» και με το Ισραήλ «καλές». Ωστόσο, αργότερα, το καταριανό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως υπέστη επίθεση κυβερνοπειρατείας (χάκερς).
Ομως, λίγο πριν το Κατάρ ανακοινώσει ότι έπεσε θύμα «κυβερνο-πειρατείας», χάκερς είχαν βγάλει στη φόρα μέρος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ, Γιουσέφ αλ Οτάιμπα, με το στέλεχος της «δεξαμενής σκέψης» FDD (αμερικανο-ισραηλινό λόμπι), Τζον Χάνα. Μεταξύ άλλων, ο Χάνα (πρώην αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους) έστειλε στον Οτάιμπα «λίστα στόχων» μη αμερικανικών εταιρειών που «επένδυαν ταυτόχρονα στο Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία», όπως η γαλλική «Αirbus» και η ρωσική «Lukoil». Σε άλλο μήνυμα, ο πρέσβης Οτάιμπα ζητούσε «προτάσεις» για το πώς θα μπορούσε να φύγει η αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ από το Κατάρ και να πάει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τη Δευτέρα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Κατάρ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, παίρνοντας πρωτοφανή μέτρα, με το πρόσχημα ότι «στηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία» και πως απεργάζεται σχέδια εναντίον τους. Το Κατάρ αντέδρασε συγκρατημένα, ζητώντας ωστόσο άμεσα βοήθεια από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν.
Το ίδιο διάστημα, ο Πρόεδρος Τραμπ παραδέχτηκε πως έβαλε «το χεράκι του» στην κρίση, ομολογώντας πως είχε απαιτήσει στη Σύνοδο του Ριάντ στις 22 Μάη την καταπολέμηση της «ισλαμικής τρομοκρατίας» και πως ηγέτες της περιοχής τού υπέδειξαν ως υπεύθυνο... το Κατάρ! Αυτά, όταν είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια πως χρηματοδοτήθηκαν, εξοπλίστηκαν, εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ, Καταριανούς, Σαουδάραβες, Τούρκους κ.ά. οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» σαν όργανο ανατροπής της κυβέρνησης του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ. Εμφάνισαν ως πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά επί της ουσίας η αιτία είναι ότι η συριακή κυβέρνηση δεν συναινούσε στους σχεδιασμούς μονοπωλίων για τη δημιουργία του λεγόμενου «Αραβικού Αγωγού» που θα μετέφερε φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και Συρίας στην Ευρώπη. Το σχέδιο αυτό ήταν ανταγωνιστικό με αυτά της Ρωσίας, βασικού συμμάχου της Συρίας, που αργότερα ενεπλάκη και στρατιωτικά, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
Οι σχέσεις Ιράν - Κατάρ
Ας δούμε όμως ορισμένα στοιχεία για το Κατάρ των μόλις 2,5 εκατ. κατοίκων και των 11,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων: Πρόκειται για τον πρώτο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, μολονότι ξεκίνησε το 1997 την εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων του. Μοιράζεται με το Ιράν το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, κοίτασμα φυσικού αερίου, 43 τρισ. κ.μ., σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 9.700 τ. χλμ που εκτείνεται μεταξύ των δύο χωρών. Το κοίτασμα του Κατάρ λέγεται «Νοrth Field» (σε περιοχή 6.000 τ. χλμ) και του δίνει το 60% των εσόδων από το σύνολο των εξαγωγών που κάνει ως χώρα. Το συγκεκριμένο κοίτασμα τροφοδοτεί σχεδόν όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Το κοίτασμα του Ιράν λέγεται «South Pars» και εκτείνεται σε περιοχή 3.700 τ. χλμ.
Το Κατάρ διατηρεί καλές σχέσεις με το (αντίπαλο γεωπολιτικά, κυρίως για τη Σαουδική Αραβία) Ιράν. Οταν το 2012 η Κίνα έκανε πίσω από συμφωνία με το Ιράν για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «South Pars», το Κατάρ πρόσφερε (Γενάρη 2014) στην Τεχεράνη βοήθεια και τεχνογνωσία (ενώ ακόμη δεν είχε επιτευχθεί η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που θα έβγαζε τη χώρα από την απομόνωση).
Η μοναρχία του Κατάρ προσπάθησε επίσης να εξασφαλίσει ρόλο σε σημαντικές ενδοαστικές κόντρες που έγιναν μετά την «Αραβική Ανοιξη» το 2011 σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη (όπου διατηρεί επιρροή σε κάποιες ομάδες ισλαμιστών, κυρίως στην Τρίπολη), η Συρία, η Υεμένη. Συμμετείχε, για παράδειγμα, έως την περασμένη βδομάδα στην ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, μέχρι που επιβλήθηκε σε βάρος του εμπάργκο και σε αυτόν τον τομέα.
Το Κατάρ έκλεισε το Μάρτη του 2015 με την Τουρκία συμφωνία για τουρκική στρατιωτική βάση, που τον Δεκέμβρη του 2016 άρχισε να λειτουργεί με περίπου 100 άτομα προσωπικό. Το προσωπικό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες βδομάδες, μετά την απόφαση της τουρκικής Βουλής να στείλει στρατεύματα στο Κατάρ. Στη διμερή στρατιωτική συμφωνία που αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα «Middle East Eye», η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προσφέρει βοήθεια και προστασία «έναντι εξωτερικών εχθρών» και απειλών. Ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν αξιοποιεί την παρούσα επικίνδυνη κρίση για να ενισχύσει τα τουρκικά συμφέροντα στον Κόλπο, διακινδυνεύοντας ρήξη στις σχέσεις με ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία.
Το Κατάρ διατηρεί στενές σχέσεις και με τη Ρωσία. Η «Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ» (QIA), που έχει σημαντικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και την πλειοψηφία μετοχών του μονοπωλίου στον παγκόσμιο κλάδο πρώτων υλών, «Glencore», αλλά και μετοχές τεράστιων βιομηχανιών, πολυκαταστημάτων και τραπεζών σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ, ξάφνιασε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά του 19,5% των μετοχών της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας «Rosnef», έναντι 11,5 δισ. δολαρίων, σε μία περίοδο που η ρωσική αγορά χρειαζόταν μία γερή «ένεση» ρευστότητας. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως περίπου την ίδια περίοδο το ιταλικό ενεργειακό μονοπώλιο ENI συμφώνησε να πουλήσει στη «Rosneft» το 30% μετοχών του κοιτάσματος πετρελαίου «Zohr», που βρίσκεται ανοικτά της Αιγύπτου. Μέσω της «Rosneft», δηλαδή, το Κατάρ απέκτησε πρόσβαση στο τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα, προκαλώντας προφανώς δυσαρέσκεια στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι.
Στον κυκεώνα συμμαχιών, συμφερόντων και ανταγωνισμού εμπλέκονται και δεκάδες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ και την ευρύτερη περιοχή στους τομείς κατασκευών, συμβουλευτικών υπηρεσιών, προμήθειας βιομηχανικών υλικών, ναυτιλίας, υποδομών, όπως ο όμιλος «Ελλάκτωρ» και οι εταιρείες «J&P Αβαξ», ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Archirodon» κ.ά. Ετσι μπορεί να εξηγηθεί και η άμεση ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης (προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου) να αναλάβει στο Κατάρ την εκπροσώπηση της Αιγύπτου, που διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με αυτό.
Την επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου σημείωνε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφορικά με την εμπλοκή της Ελλάδας, τόνιζε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη για την εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτό το μακελειό, με το πρόσχημα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της χώρας, που αφορά ουσιαστικά τη συμμετοχή του εγχώριου κεφαλαίου στη λεία του πολέμου.
Για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, και γι' αυτό πρέπει να αποτελέσει λαϊκό αίτημα αγώνα και διεκδίκησης η απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Η «Ηρα» περιεργάζεται τον ... νεφεληγερέτη Δία από κοντά





Ο νότιος πόλος του Δία, από υψόμετρο 52.000 χιλιομέτρων. Τα οβάλ σχήματα είναι κυκλώνες διαμέτρου μέχρι 1.000 χιλιομέτρων
Ο νότιος πόλος του Δία, από υψόμετρο 52.000 χιλιομέτρων. Τα οβάλ σχήματα είναι κυκλώνες διαμέτρου μέχρι 1.000 χιλιομέτρων
Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, είναι ένας πολύπλοκος, γιγαντιαίος και ταραχώδης κόσμος, με πολικούς κυκλώνες που έχουν μέγεθος όσο η Γη, καταιγίδες που ξεκινούν από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς του και ταξιδεύουν βαθιά στο αεριώδες εσωτερικό του, αλλά και ένα ανομοιόμορφο μαγνητικό πεδίο, που ίσως παράγεται πιο κοντά στην επιφάνειά του, απ' ό,τι θεωρούνταν έως τώρα. Σε αυτά τα πρώτα συμπεράσματα κατέληξαν οι επιστήμονες της αποστολής «Ηρα» («Juno») της NASA, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, από τις 4 Ιούλη του 2016.
Ολα τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα προέκυψαν από το πρώτο κοντινό πέρασμα του σκάφους πάνω από τη νεφοκάλυψη του Δία, σε απόσταση μόλις 4.200 χιλιομέτρων απ' αυτή. Η αποστολή «Ηρα» ήταν η πρώτη προς τον γίγαντα πλανήτη μετά από δύο δεκαετίες και η πρώτη που μελετά τις πολικές περιοχές του.
Οι επιστήμονες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα δεδομένα που απαιτούν επανεξέταση ορισμένων θεωριών για τον Δία. Για παράδειγμα, οι κυκλώνες με διάμετρο σαν της Γης, που παρατηρήθηκαν στις πολικές περιοχές, είναι σε πυκνή διάταξη και σαν να τρίβονται μεταξύ τους, κάνοντάς τους να αναρωτιούνται για τα αίτια δημιουργίας τους, για την ενδεχόμενη σταθερότητα του μοτίβου τους, αλλά και γιατί ο βόρειος πόλος του Δία δεν μοιάζει με τον νότιο.
Μια άλλη έκπληξη έρχεται από τα δεδομένα του οργάνου μέτρησης της θερμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων, που εκπέμπει η ατμόσφαιρα του Δία, από την κορυφή των αμμωνιακών νεφών, μέχρι βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρά του. Αυτά δείχνουν ότι οι χαρακτηριστικές ζώνες του Δία είναι διαφορετικές μεταξύ τους, με εκείνη στον ισημερινό να φτάνει σε μεγάλο βάθος και να είναι σχετικά σταθερή, ενώ οι ζώνες σε άλλα γεωγραφικά πλάτη τελικά εξελίσσονται σε άλλες δομές. Η συγκέντρωση της αμμωνίας ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, αλλά γενικά αυξάνεται με το βάθος, τουλάχιστο όσο βαθιά μπορεί να «δει» το Ραδιόμετρο Μικροκυμάτων, δηλαδή μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Πολύ κοντινή άποψη των νεφών του Δία
Πολύ κοντινή άποψη των νεφών του Δία
Πριν την αποστολή «Juno», ήταν γνωστό ότι ο Δίας έχει το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο στο ηλιακό σύστημα. Μετρήσεις της μαγνητόσφαιράς του από την «Ηρα» έδειξαν ότι είναι ακόμη πιο ισχυρό απ' ό,τι πρόβλεπαν τα μαθηματικά μοντέλα και πιο ακανόνιστου σχήματος. Ξεπερνάει τα 7,766 γκάους, είναι δηλαδή 10 φορές ισχυρότερο από το γήινο μαγνητικό πεδίο. Το γεγονός ότι είναι ακανόνιστο, κάνει πιθανότερο να δημιουργείται απόν κάποιο μηχανισμό που βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια, δηλαδή πάνω από το στρώμα μεταλλικού υδρογόνου (το υδρογόνο αποκτά μεταλλικές ιδιότητες σε συνθήκες τεράστιων πιέσεων).
Το σκάφος της NASA είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για να μελετήσει και τα έντονα σέλαα στους πόλους του πλανήτη. Το σέλας προκαλείται από τις φωτεινές εκπομπές που δημιουργεί η πρόσκρουση σωματιδίων υψηλής Ενέργειας του ηλιακού ανέμου στα μόρια των αερίων της ατμόσφαιρας, αλλά οι καταρχήν παρατηρήσεις της «Ηρας» δείχνουν ότι τα σωματίδια φαίνεται να προέρχονται από τον ίδιο τον Δία.
Το σκάφος «Juno» βρίσκεται σε ελλειπτική πολική τροχιά γύρω από τον Δία (περιφέρεται κάθετα στον ισημερινό του, έτσι ώστε να περνάει πάνω από τους πόλους). Κάθε 53 μέρες κάνει ένα κοντινό δίωρο πέρασμα από τον βόρειο προς τον νότιο πόλο συλλέγοντας δεδομένα και με τα 8 επιστημονικά όργανα που φέρει. Τα δεδομένα αυτά, μεγέθους 6 μεγαμπάιτ, χρειάζονται 1,5 μέρα για να μεταδοθούν στη Γη. Στο επόμενο κοντινό πέρασμα, στις 11 Ιούλη, η «Ηρα» θα βρεθεί για λίγο ακριβώς πάνω από τη γνωστή Ερυθρά Κηλίδα του Δία. Στις 19 Μάη ολοκλήρωσε με επιτυχία την πέμπτη τροχιά της γύρω από τον γίγαντα πλανήτη.

«Μικρά» λαμπερά νέφη είναι διάσπαρτα στη νότια τροπική ζώνη του Δία σε αυτήν τη φωτογραφία του πλανήτη, που πήρε η «Ηρα» στις 19 Μάη από απόσταση 13.000 χιλιομέτρων. Τα λαμπερά νέφη πλάτους 50 χιλιομέτρων υψώνονται σαν πύργοι ρίχνοντας σκιές στα νέφη από κάτω τους. Συνήθως αποτελούνται από νερό και αμμωνία και παράγουν πολλές αστραπές
«Μικρά» λαμπερά νέφη είναι διάσπαρτα στη νότια τροπική ζώνη του Δία σε αυτήν τη φωτογραφία του πλανήτη, που πήρε η «Ηρα» στις 19 Μάη από απόσταση 13.000 χιλιομέτρων. Τα λαμπερά νέφη πλάτους 50 χιλιομέτρων υψώνονται σαν πύργοι ρίχνοντας σκιές στα νέφη από κάτω τους. Συνήθως αποτελούνται από νερό και αμμωνία και παράγουν πολλές αστραπές

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: nasa.gov

TOP READ