11 Δεκ 2017

Τα Χριστούγεννα ενός αθέου





Δεν θελλω να στεναχωρησω κανεναν, θελω απλα να ενημερωσω ...
(αξιζει τον κοπο νε παρακολουθησει κανεις αυτο το μεταφρασμενο βιντεο).

Αυτό το απόσπασμα περιέχει αρκετές εντυπωσιακές πληροφορίες και αφορά τη μεγαλύτερη ίσως γιορτή του έτους, τα Χριστούγεννα. Την ημέρα που οι Χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Αυτό είναι κάτι που δε συνέβαινε στην αρχή. Όταν αποφασίστηκε πως θα γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού, τα Χριστούγεννα ορίστηκαν την ίδια ημέρα με τα θεοφάνεια. Αργότερα, προκειμένου να μπορέσουν να φέρουν το Χριστό κοντά σε όσο το δυνατό περισσότερους πιστούς παλαιών λατρειών -κι αυτό είναι κάτι που οι σοβαροί Χριστιανοί δεν κρύβουν- τα Χριστούγεννα μετατέθηκαν στην 25η Δεκεμβρίου.

Εκείνη την ημέρα, το Βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη Γη, γιόρταζε ανέκαθεν και εξακολουθεί να γιορτάζει την ανα-γέννηση του Ήλιου. Γιορτάζει τη ζωή. Τότε ακριβώς, στη χειμερινή τροπή, ή αλλιώς χειμερινό ηλιοστάσιο, η νύκτα σταματά να μεγαλώνει. Ακολουθούν οι τρεις μεγαλύτερες νύκτες του έτους. Αυτό που οι αρχαίοι ονόμαζαν Τριέσπερο. Ο ζωοδότης Ήλιος, μένει για τρεις ημέρες νεκρός. Δεν μεσουρανεί κάθε μέρα και Νοτιότερα, όπως συνέβαινε για έξι μήνες. Δε φαίνεται να ανεβαίνει προς Βορρά. Μοιάζει στάσιμος, νεκρός! Ηλιο-στάσιο. Οι ημέρες αυτές είναι οι μικρότερες του έτους. Η ήττα του φωτός μοιάζει ολοκληρωτική. Ώσπου την 25η Δεκεμβρίου η αλλαγή πορείας, ή αλλιώς χειμερινή τροπή, είναι φανερή. Ο Ήλιος θα αρχίσει την ανάληψή του προς Βορρά. Ανασταίνεται. Ανα-γεννάται! Και θα φέρει μεγαλύτερες, ζεστές ημέρες, αφθονία, ζωή!
Ποιος αστερισμός βρίσκεται εκεί κάτω χαμηλά στο Νότο, όπου ο Ήλιος σταματά το ετήσιο ταξίδι του, πεθαίνει και ανα-γεννάται; Ο Σταυρός του Νότου, ένας αστερισμός με σχήμα χριστιανικού σταυρού. Εκείνη την ημέρα, η ευθεία που ενώνει τα τρία άστρα της ζώνης του Ωρίωνα "δείχνει" το σημείο απ' όπου θα ανατείλει ο ανα-γεννημένος Ήλιος. Τα τρία αυτά αστέρια, ονομάζονταν από παλιά "οι τρεις Βασιλείς". Και οι συσχετισμοί δε σταματούν εδώ. Τι παρεμβάλλεται συνευθειαζόμενο την 25η Δεκεμβρίου με τους τρεις Βασιλείς και το σημείο απ' όπου θα ανατείλει ο ήλιος, το σημείου δηλαδή της ηλιακής γέννησης; Το άστρο της Ανατολής, ο Σείριος... Μετά, ο Ήλιος αρχίζει τον ετήσιο κύκλο του περνώντας μπροστά από 12 αστερισμούς, όσοι και οι μαθητές του Χριστού...
Σίγουρα εντυπωσιακά στοιχεία, τα οποία όμως δημιουργούν δυστυχώς ακατανόητες διαμάχες μισαλλόδοξων. Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές πεποιθήσεις. Χριστιανοί αλλόθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές και άθρησκοι, όλοι είναι υποχρεωτικό και μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά. Και ο καθένας μπορεί να γιορτάζει την 25η Δεκεμβρίου έχοντας στο μυαλό του όσα εκείνος θέλει να πιστεύει. Άλλωστε, είτε κάποιος τα αποδέχεται ως Χριστούγεννα, είτε ως Ηλιούγεννα, το σίγουρο είναι πως αυτή η ημέρα είναι γεμάτη ελπίδα για ζωή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ