15 Νοε 2017

ΗΠΑ και Βρετανία «φυγάδευσαν» χιλιάδες μαχητές του ISIS από τη Συρία


Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες οι υπό αμερικανικό και βρετανικό έλεγχο δυνάμεις στη Συρία επέτρεψαν σε εγκλωβισμένους μαχητές του ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν με τον οπλισμό τους για να βρουν καταφύγιο σε άλλες περιοχές της Συρίας και γειτονικές χώρες.

Όπως αποκάλυψε το BBC, χιλιάδες μαχητές του ISIS που βρίσκονταν στην Ράκα, αλλά και τζιχαντιστές από άλλες χώρες επιβιβάστηκαν σε φορτηγά που είχαν μισθώσει οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Την αυτοκινητοπομπή συνόδευαν μαχητικά αεροσκάφη τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις φώτιζαν την πορεία των φορτηγών με φωτοβολίδες.
Οι δημοσιογράφοι του BBC που ακολούθησαν την πορεία ορισμένων μαχητών μέχρι και την Τουρκία υποστηρίζουν ότι η συμμαχία, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επιχείρησε να συγκαλύψει τη φυγάδευση των μελών του ISIS.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που διέφυγαν ενδέχεται να αποτελούν πλέον απειλή για ολόκληρο τον κόσμο.
Οι οδηγοί που τους μετέφεραν (χωρίς αρχικά να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της αποστολής) αναφέρουν ότι διέφυγαν τουλάχιστον 4.000 μέλη του ISIS με τις οικογένειές τους, με ένα κομβόι μήκους έξι χιλιομέτρων. Αρκετά από τα μέλη του ISIS τους απειλούσαν στη διαδρομή λέγοντας ότι μόλις ξαναχτίσουν τη Ράκα θα επιστρέψουν για να την καταλάβουν και να επιβάλουν τη σαρία – τον ισλαμικό νόμο.
Στην ομάδα μας υπήρχαν αδερφοί μας που έφυγαν για τη Γαλλία για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε αυτό που αποκαλούν «ημέρα της αποκάλυψης».
Μαχητής του ISIS που μίλησε στο BBC
Λαθρέμποροι που βοήθησαν μαχητές του ISIS να διαφύγουν προς την Τουρκία ανέφεραν ότι αρκετοί από αυτούς μιλούσαν αγγλικά, γαλλικά και άλλες ξένες γλώσσες.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι την απόφαση έλαβαν οι τοπικές συριακές δυνάμεις που μάχονται κατά του ISIS. Πρόκειται όμως, για τη δεύτερη φορά σε λιγότερο από δυο μήνες που αποκαλύπτεται ότι οι δυνάμεις που συντονίζει η Ουάσινγκτον επέτρεψαν τη διαφυγή μαχητών του ISIS.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι New York Times είχαν αποκαλύψει ότι δυνάμεις του ISIS κατάφεραν να μετακινηθούν από τα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, όταν το Πεντάγωνο σταμάτησε να παρακολουθεί τις κινήσεις τους με εναέρια μέσα.
Για εκείνο το περιστατικό οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν υποστηρίξει ότι η Ρωσία τους ζήτησε να μην παρέμβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ