13 Αυγ 2017

Εκτεταμένα επεισόδια σε συγκέντρωση ακροδεξιών νεοναζιστικών οργανώσεων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την πόλη Σάρλοτσβιλ ο κυβερνήτης της Πολιτείας, μετά τα έντονα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε μέλη ακροδεξιών, φασιστικών οργανώσεων και ακτιβιστές αντιρατσιστές, αλλά και την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.
Ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών, είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση ενάντια στο σχέδιο της δημοτικής αρχής του Σάρλοτσβιλ να ξηλωθεί από το πάρκο της πόλης το άγαλμα ενός στρατηγού υπέρμαχου της δουλείας. Μάλιστα, μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με στρατιωτική περιβολή, κρατώντας ημιαυτόματες καραμπίνες, καθώς η οπλοκατοχή επιτρέπεται από τον νόμο στην πολιτεία της Βιρτζίνιας.
Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, καθώς τα επεισόδια εντάθηκαν πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης. Συμπλοκές, εκτοξεύσεις αντικειμένων, χτυπήματα με γκλομπ συνέθεταν το σκηνικό, όπως μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία αποφάσισε την απαγόρευση της συγκέντρωσης και την εκκένωση του πάρκου όπου θα γινόταν.
Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του και αρκετά ακόμη τραυματίστηκαν όταν όχημα έπεσε πάνω σε ομάδα διαδηλωτών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των τραυματιών. Σε ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιεύθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται ένα αυτοκίνητο σκούρου χρώματος να προσκρούει με ταχύτητα στο πίσω μέρος ενός άλλου αυτοκινήτου, με τα δύο οχήματα να παρασύρουν ένα ακόμη αυτοκίνητο και αρκετούς διαδηλωτές. Κατόπιν, το σκούρο όχημα έκανε όπισθεν, πέφτοντας εκ νέου πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ  είχε απηύθυνε χθες έκκληση προς τους κατοίκους να μην προσέλθουν σε αυτή τη συγκέντρωση. «Πολλοί άνθρωποι αναμένονται (το Σάββατο) στο Σάρλοτσβιλ θέλοντας να εκφράσουν ιδέες που πολλοί άνθρωποι, περιλαμβανομένου εμού, θεωρούν απαίσιες. Εφόσον το κάνουν ειρηνικά, είναι δικαίωμά τους» είχε αναφέρει.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ