10 Αυγ 2017

Εγκληματικές ευθύνες για τις πυρκαγιές


Η χτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι η κυβέρνηση γνώριζε από τον περασμένο Μάη - και μάλιστα εγγράφως - τις ελλείψεις στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Κυθήρων και της Λακωνίας, χωρίς να κάνει κάτι, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες καταστροφές σε Μάνη και Κύθηρα, προκάλεσε δικαιολογημένα αίσθηση. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναδημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, τηλεοπτικά και διαδικτυακά, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν έδωσαν καμία πειστική απάντηση για να δικαιολογήσουν το γιατί άφησαν μία ολόκληρη περιοχή, ένα ολόκληρο νησί ανοχύρωτο στο έλεος της πύρινης λαίλαπας. Εχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων για όσα συμβαίνουν κάθε αντιπυρική περίοδο, είναι κυριολεκτικά εγκληματικές. Αυτό που έγινε στα Κύθηρα το επιβεβαιώνει. Οι πυροσβέστες μέσω της ανακοίνωσης της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» ζητούσαν εδώ και τρεις μήνες «την κάλυψη των κενών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (ΠΚ) Κυθήρων με μόνιμο προσωπικό, καθότι διαθέτει έντονη τουριστική δραστηριότητα και πλούσιο φυσικό κάλλος, και ως νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια ενίσχυση δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα». Ομως, αντί γι' αυτό, τι έγινε; Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 13 Ιούνη μετακινείται ένας οδηγός από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων, που επίσης έχει σοβαρές ελλείψεις! Και αναφέρουμε μόνο αυτό, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των ευθυνών που έχουν όσοι την ώρα της φωτιάς «απαιτούν» και «παρεμβαίνουν» για να σβήσει άμεσα. Οπως έκανε δηλαδή ο πρωθυπουργός τη δεύτερη μέρα της φωτιάς στα Κύθηρα...
* * *
Οσα έγιναν στα Κύθηρα είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Η κατάσταση είναι ίδια σε όλη τη χώρα. Ισως να συναντήσουμε και χειρότερα ή πολύ χειρότερα πράγματα. Και είναι φυσιολογικό όταν:
-- Υπάρχει παντελής απουσία προληπτικών μέτρων, συντήρησης και διάνοιξης νέων δασικών δρόμων, καθώς και αντιπυρικών ζωνών.
-- Οι εργαζόμενοι πυροσβέστες, ιδιαίτερα στις μεγάλες πυρκαγιές, δεν γνωρίζουν ωράρια και αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις.
-- Διατηρείται και εφαρμόζεται η νομοθεσία του 2006, του 2011 και 2014, που οδηγούν στη συρρίκνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, υποβαθμίζουν τα μέσα και τις υποδομές του, προωθούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, μειώνουν το μόνιμο προσωπικό και διευρύνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με πυροσβέστες πολλών ταχυτήτων (μόνιμοι, 5ετείς, εποχικοί συμβασιούχοι).
-- Απουσιάζει ένας ισχυρός κρατικός εναέριος στόλος πυρόσβεσης, όταν διατηρούνται τα απαρχαιωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη και καταβάλλονται υπέρογκα χρηματικά ποσά για ενοικιάσεις ελικοπτέρων από πολυεθνικές εταιρείες.
-- Προωθείται η υποκατάσταση σημαντικού μέρους των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών από τον εθελοντισμό και με τη δωρεάν εργασία και την εκμετάλλευση της ανιδιοτελούς προσφοράς της πλειοψηφίας των εθελοντών πυροσβεστών.
-- Προωθείται η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δομών του Πυροσβεστικού Σώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προτεραιότητα της κυβέρνησης να στελεχώσει με πυροσβεστικό προσωπικό τα αεροδρόμια που πουλήθηκαν στη FRAPORT, αδιαφορώντας για τις μεγάλες διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό στις περισσότερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας, όπου συμπεριλαμβάνεται και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων (υπηρετούν μόνο 8 μόνιμοι πυροσβέστες, από τους οποίους οι 3 έχουν μετακινηθεί πρόσφατα με απόσπαση, 10 πενταετείς και 4 εποχικοί). Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, μετέβησαν στα Κύθηρα εκατοντάδες πυροσβέστες από αρκετές περιοχές της χώρας. Ηταν όμως αδύνατο να αποτρέψουν την καταστροφή, που είχε ξεκινήσει από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
* * *
Η αυτοθυσία των πυροσβεστών είναι πραγματικά ο βασικός λόγος που οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα δεν έχουν ακόμα πιο τραγική έκβαση. Αυτοθυσία που είχε ως αποτέλεσμα, στα μέσα Ιούλη, ένας πυροσβέστης να χάσει τη ζωή του και άλλοι τρεις συνάδελφοί του να τραυματιστούν σοβαρά κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης φωτιάς στο Ζευγολατιό Κορινθίας, αλλά και τον τραυματισμό τριών πυροσβεστών στην πυρκαγιά στο Λαγονήσι. Και είναι προφανές πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν μια σειρά μέτρα που μπορούν τουλάχιστον να βελτιώσουν αυτή την κατάσταση, όπως: Να διατεθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη Δασική Υπηρεσία, το Πυροσβεστικό Σώμα και συνολικά για τις υποδομές πυροπροστασίας. Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις. Να μην καταργηθούν Πυροσβεστικά Κλιμάκια και Υπηρεσίες. Να αποψιλωθούν οι ορεινοί όγκοι και οι χώροι πρασίνου για να μην υπάρχει επικίνδυνη καύσιμη ύλη. Να συντηρηθεί το δασικό οδικό δίκτυο και να διανοιχτούν τυχόν κλειστά τμήματά του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Να ελεγχθούν τα δίκτυα παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση, οι δεξαμενές νερού και οι κρουνοί, ώστε να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Η προστασία των δασών, της γης, προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Κόντρα δηλαδή στις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων που να ωφελεί ταυτόχρονα το λαό και τους ανταγωνιζόμενους μονοπωλιακούς ομίλους. Και αυτός, ο διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, είναι ο δρόμος όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα υπάρχει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ