7 Ιουλ 2017

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΕΤΕ Οι αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου στο επίκεντρο της συνάντησης



Eurokinissi
Σαν κλάδο - «ατμομηχανή» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου παρουσίασε τον Τουρισμό ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του χτες με το νέο προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αξιώσεις των ξενοδόχων για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια και διευκολύνσεις, πρόσθετα σε όλο το αντεργατικό «οπλοστάσιο» που βάζει στα χέρια τους η κυβέρνηση.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, δεν έκρυψαν την ικανοποίηση για τα στοιχεία που αφορούν σε κρατήσεις και αεροπορικές αφίξεις και την αναμενόμενη αύξηση των κερδών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος της άφιξης άνω των 30 εκατομμυρίων τουριστών στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος. Επιπλέον, και απ' τις δύο πλευρές επισημάνθηκε ως αναγκαία η ανάπτυξη των υποδομών, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση και «η εικόνα της χώρας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη» και να διασφαλιστεί η θετική προοπτική του Τουρισμού στα επόμενα έτη.
Το προεδρείο του ΣΕΤΕ ζήτησε επιπλέον φορολογικές διευκολύνσεις, υποστηρίζοντας ότι το κεφάλαιο στον κλάδο υφίσταται υπερφορολόγηση (!), αλλά και ρύθμιση μιας σειράς ζητημάτων για την προσέλκυση κεφαλαίων στον κλάδο. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, έθεσαν στον πρωθυπουργό «το θέμα της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ και του φόρου διαμονής, που είναι φόροι που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας, που ήδη είναι ακριβότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τον ανταγωνισμό μας. Θέσαμε τα θέματα χωροταξίας. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο σε ισχύ».
Πρόσθεσε ότι «αυτά τα δύο ζητήματα, της φορολογίας και του χωροταξικού, είναι και ανασταλτικός παράγοντας για τις επενδύσεις, που τόσο ανάγκη τις έχει η χώρα, και σε έναν τομέα που είναι ώριμος για τις επενδύσεις». Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επιπλέον για την πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για το πώς επιχειρεί αυτήν τη στιγμή να διασυνδέσει περισσότερο τον Τουρισμό με αγροδιατροφή και πολιτισμό. Οπως είπε ο Γ. Ρέτσος, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και «θα παραμείνουν σε επαφή».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, αναφέρθηκαν στη συνεργασία και «τις επιτυχημένες προσπάθειες που γίνονται για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τον πολλαπλασιασμό των ωφελειών για την ελληνική οικονομία».
«Φέτος πάμε για να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, που χαρακτήρισε τον κλάδο ως τον «πιο παραγωγικό της οικονομίας», που «μπορεί να δώσει και μια σημαντική ώθηση στην οικονομία, στο να πετύχουμε τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικούς το 2017», με τον Γ. Ρέτσο να συμπληρώνει ότι «αυτή η καλή συγκυρία πρέπει να είναι η βάση που θα χτιστεί ο τουρισμός για τα επόμενα χρόνια, γιατί σκοπός είναι αυτή η δραστηριότητα και η επιτυχία της να μην είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομία. Μπορεί να γίνει».
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ότι «δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας, αλλά να σχεδιάσουμε πώς θα εμπλουτίσουμε αυτήν την προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας που λέγεται "ελληνικός τουρισμός" και πώς θα μπορέσουμε να τη μετατρέψουμε σε μακράς διάρκειας περίοδο, να δούμε δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να μην είμαστε στους 4-5 καλοκαιρινούς μήνες, αλλά να έχουμε μια μεγαλύτερη διάρκεια» στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, επισημαίνοντας ως προς αυτό και «τη σημασία της αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής».
Η υπουργός Τουρισμού εξήρε τη συνεργασία με το τουριστικό κεφάλαιο, λέγοντας: «Αυτή ήταν και η επιτυχία του 2016, γιατί με τον ΣΕΤΕ έχουμε εξαιρετική συνεργασία, αλλά και με τις περιφέρειες και έτσι καταφέραμε, για πρώτη φορά το 2016, να έχουμε μια πολύ μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Απεργούν στις 20 Ιούλη, κόντρα στη γαλέρα που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη 20 Ιούλη οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλουν στον κλάδο οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με τις πλάτες όλων των αστικών κυβερνήσεων. Για την οργάνωση της απεργιακής μάχης του κλάδου, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία στα οποία πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις προγραμματίζουν και πραγματοποιούν συνελεύσεις, εξορμήσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, καθώς και αγωνιστικές παρεμβάσεις, με στόχο η απεργία να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.
Μέσα από την απεργία και όλη τη δραστηριότητα που θα ξεδιπλωθεί μέχρι τις 20 Ιούλη, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία επιδιώκουν να φέρουν στο προσκήνιο, μπροστά στα μάτια των εργαζομένων κάθε κλάδου και κάθε λαϊκής οικογένειας που δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές, την άλλη όψη του «τουριστικού θαύματος»: Με τις παρεμβάσεις τους αναδεικνύουν την πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι πίσω από τα «ρεκόρ» των εργοδοτών, τις συνθήκες δουλειάς που τσακίζουν τη ζωή τους για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Αγωνιστικός βηματισμός μέχρι την απεργία
Στην Αττική, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων οργανώνει την απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου στις 20 Ιούλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Στη Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Δευτέρα, το Συνδικάτο εκτός από τη συμμετοχή του στην απεργία αποφάσισε να φτάσει μέχρι τη μέρα της κινητοποίησης με πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων: Τη Δευτέρα 10 Ιούλη, στις 10 π.μ., καλεί σε μαζική παρέμβαση στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων και των ελαστικών μορφών εργασίας. Την Τρίτη 11 Ιούλη, στις 5 μ.μ., οργανώνει εξόρμηση και πικετοφορία στο ιστορικό κέντρο, η οποία θα καταλήξει σε κοινή συγκέντρωση με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, σε μια κίνηση υποστήριξης του αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Την Πέμπτη 13 Ιούλη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου μπροστά στο υπουργείο Τουρισμού. Την Παρασκευή 14 Ιούλη θα γίνει κινητοποίηση σε κεντρικό ξενοδοχείο ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα «δουλεμπορικά» συνεργεία. Την Κυριακή 16 Ιούλη, μέρα απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο θα προχωρήσει σε εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Την Τρίτη 18 Ιούλη θα γίνει κινητοποίηση σε μεγάλο ξενοδοχείο που δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση.
Αντίστοιχο πρόγραμμα βάζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μπροστά στην απεργία στις 20 Ιούλη και την απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά στο «Electra Palace»).
Αποφάσεις και Συνελεύσεις
Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, ενώ αποφάσεις να προκηρύξουν απεργία για τους εργαζόμενους στον κλάδο έχουν λάβει επίσης τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου, Ιωαννίνων και Λαυρίου.
Επίσης, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις για την προετοιμασία της απεργίας:
-- Τη Δευτέρα 10 Ιούλη, από την Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
-- Την Τετάρτη 12 Ιούλη, από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, στις 11 π.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών (πλατεία Ελευθερίας).
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η κυβέρνηση «λογαριάζει με τους ξενοδόχους»... χωρίς τους εργαζόμενους
Ανακοίνωση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το ΔΣ του ΣΕΤΕ


Σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ και το περιεχόμενο των δηλώσεών τους δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ούτε για το μέλλον των εργαζομένων του κλάδου, ούτε για το δικαίωμα του λαού στις διακοπές.
Ο κομπασμός για τα 30 εκατομμύρια αφίξεις το 2017, όπως και για την "προστιθέμενη αξία" που παράγει ο Τουρισμός (λες και οι υπηρεσίες προσφέρονται από ρομπότ), επιβεβαιώνει τι επιθυμούν διακαώς από κοινού κυβέρνηση κι εργοδοσία: Να συνεχιστεί η ανάπτυξη αυτή μακριά και ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού αποκλεισμένη από λίγες μέρες ξεκούρασης και αναψυχής.
Δεν βρήκε κανείς από τους δυο να πει δυο λέξεις για τους "παραγωγούς" των 14 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εσόδων το 2016, οι οποίοι φέτος κυριολεκτικά λιώνουν και σακατεύονται στις μεγάλες τουριστικές μονάδες από την εντατική δουλειά, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την απληρωσιά και τους μισθούς πείνας.
Δεν βρήκε κανείς να κάνει την παραμικρή αναφορά στον εσωτερικό τουρισμό, που όχι μόνο φθίνει, αλλά είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και της κατεύθυνσης που διαχρονικά έχει στο στόχαστρο το λαϊκό εισόδημα, από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της, προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Κανείς δεν είπε τίποτε για τους χιλιάδες μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες που δεν έχουν θέση στην ανάπτυξη που επιβάλλουν τα μονοπώλια, με την κατάργηση της Κυριακής αργίας και τον άνισο ανταγωνισμό με το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.
Αντίθετα, η ομολογία του νέου προέδρου του ΣΕΤΕ και προέδρου των ξενοδόχων, ότι "αυτή η καλή συγκυρία πρέπει να είναι η βάση που θα χτιστεί ο τουρισμός για τα επόμενα χρόνια", φανερώνει τι μας περιμένει εμάς και τα παιδιά μας.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου, οι σύμμαχοί τους μικροί έμποροι και επαγγελματίες, μπορούν και πρέπει να δώσουν την απάντηση που πρέπει στα συνεταιράκια, που υποδέχτηκαν με χαμόγελα το νέο τους μεγάλο επίτευγμα: Τουρισμός κι ανάπτυξη για λίγους, οφέλη για ακόμη λιγότερους.
Η απεργία στις 20 Ιούλη να βρει τον καθέναν στη θέση του. Τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα απέναντι στους εκμεταλλευτές και την κυβέρνησή τους.
Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Η δική μας ανάπτυξη σημαίνει δουλειά για όλους με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας, διακοπές και αναψυχή για την κάθε λαϊκή οικογένεια.
Και τέτοια ανάπτυξη, με τα μέλη του ΣΕΤΕ (μεγαλοξενοδόχους, ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών, μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, επισιτιστικές αλυσίδες και τουριστικές επιχειρήσεις) στην εξουσία, δεν πρόκειται να δούμε ποτέ.
Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, που εδώ και 13 μήνες δεν βρήκε ένα δεκάλεπτο να δει τους εργαζόμενους του "Athens Ledra" και του "Αστέρα Βουλιαγμένης", που είναι τα μεγαλύτερα θύματα της "δίκαιης ανάπτυξης", αξίζουν τα εύσημα που του αποδίδουν οι "θεσμοί" και τα μεγάλα αφεντικά.
Να γνωρίζει, όμως, ότι το να "λογαριάζει με τον ξενοδόχο" δεν θα πάει μακριά.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ