11 Ιουλ 2017

«Εμβάθυνση» σχεδιασμών και κινδύνων...


Νέες πληροφορίες και εκτιμήσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας, με άξονα τη Σούδα και όχι μόνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η ελληνοαμερικανική συνεργασία των τελευταίων μηνών παραμένει «υποδειγματική» και αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν στην πράξη τη βάση της Σούδας, κατασκευάζοντας στον όρμο σταθμό απομαγνήτισης πλοίων για μεγάλα βάθη (deep waters), ο οποίος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από Ελλάδα και ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, αναφέρεται ως ειλημμένη η απόφαση για περαιτέρω στενή συνεργασία στο σκέλος των Ειδικών Δυνάμεων, όχι μόνο με την μετεγκατάσταση μονάδων βατραχανθρώπων (Navy Seals) στη Σούδα, αλλά και διά της εντονότερης εμπλοκής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ - NMIOTC), που εκπαιδεύει στελέχη σε ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας». Αναφέρεται επίσης ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα οι Αμερικανοί θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν τη Σούδα σε «one-stop-shop», όπου, εκτός από ανεφοδιασμό σε καύσιμο και όπλα, θα είναι δυνατή και η επισκευή αεροπλανοφόρων. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την επέκταση των όρων χρήσης της βάσης στη Σούδα, ευελπιστώντας σε γεωπολιτικά ανταλλάγματα.
***
Αυτό δείχνουν η πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη στην Ουάσιγκτον και οι επαφές του με τον Αμερικανό ομόλογό του και με άλλους παράγοντες. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συζήτηση με τον στρατηγό Τζ. Ντάνφορντ εισήλθε σε πρακτικά ζητήματα, με τους δυο αρχηγούς να σκιαγραφούν τα επόμενα βήματα για στενότερη συνεργασία και συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Παράλληλα, εξετάστηκαν η προώθηση των δράσεων του ΚΕΝΑΠ και η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Οι ίδιες πηγές μιλούν για καταρχήν συμφωνία της αμερικανικής πλευράς να συμμετέχουν πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη συνοδεία των αμερικανικών αεροπλανοφόρων που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρεται επίσης ότι η επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων θα επεκταθεί και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στις ειδικές επιχειρήσεις. Και βέβαια, στο τραπέζι βρέθηκε η υπόθεση της βάσης της Σούδας, στην οποία η Ουάσιγκτον αποδίδει μεγάλη σημασία. Δεν είναι όμως μόνο η αναβάθμιση αυτής της βάσης που επισφραγίζει τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς. Αρθρογραφώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, το στέλεχος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος, υποστηρίζει ότι «οι τρέχουσες συνθήκες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στον Κόλπο, καθιστούν την ανανέωση - επέκταση της συμφωνίας (σ.σ. χρήσης της Σούδας από τους Αμερικανούς) περισσότερο επιτακτική από ποτέ».
***
Εκφράζοντας επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης, σημειώνει ότι «η βάση αυτή αποτελεί, περισσότερο από ποτέ, ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τη χώρα». Ο ίδιος συνεχίζει: «Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτή τη στιγμή το Βερολίνο αλλά και οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν και να μεταφέρουν αλλού τις στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ (...) Η κρίση στη βάση του Ιντσιρλίκ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία στρατηγικά και διαπραγματευτικά για την Ελλάδα ώστε να διεκδικήσει και να δημιουργήσει μια νέα βάση, όπου θα στεγαστούν σε πρώτη φάση δραστηριότητες στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) που θα επιχειρούν προς τη Μέση Ανατολή. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετική τοποθεσία για τη μεταφορά της βάσης του Ιντσιρλίκ και να πάρουμε επίσημα το ρόλο πια από την Τουρκία (...)». Σε άλλο σημείο του άρθρου, προβλέπει ότι «η Αμερική αναμένεται πως θα συνδράμει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τελευταίας τεχνολογίας στρατιωτικό - υποστηρικτικό υλικό (...) με σκοπό τη διευκόλυνση των κοινών επιχειρήσεων αλλά και την αποτελεσματική περιπολία και σταθεροποίηση της περιοχής». Σε αυτό το πλαίσιο, μιλά για «ανανέωση της σύμβασης χρήσης της βάσης στη Σούδα κατ' ελάχιστο για 5 ή και 10 χρόνια», αν και ο ίδιος χαρακτηρίζει «ιδανική διάρκεια επέκτασης» τα 12 έτη, εφόσον «η μεγάλη χρονική διάρκεια εξασφαλίζει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό εκμετάλλευσης της βάσης».
***
Η διαπίστωση αυτή έχει τη σημασία της, αν συνδυαστεί με τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου σε άλλη κυριακάτικη εφημερίδα, ότι η «ένταση» στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ δεν επιτρέπει έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από την πλευρά των Αμερικανών, σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις τους για την ευρύτερη περιοχή. Σε όλα αυτά έρχονται να «κολλήσουν» πληροφορίες στον Τύπο, που αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί «θέλουν να είναι έτοιμοι ώστε να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή από το Ιντσιρλίκ, σε περίπτωση που η Τουρκία του Ερντογάν εξακολουθήσει να προκαλεί προβλήματα» και ότι έχουν ζητήσει από την Ελλάδα μια σειρά διευκολύνσεων. Διευκρινίζεται ότι «η πρώτη που θα χρησιμοποιηθεί είναι η αεροπορική βάση στο Ακτιο», καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να αποσυμφορήσουν τη Σούδα, όπου τους τελευταίους μήνες επικρατεί «πανδαιμόνιο». Εξ ου και «οι Αμερικανοί θέλουν να μεταφέρουν στο Ακτιο σχεδόν το σύνολο των μεταγωγικών αεροσκαφών που σήμερα χρησιμοποιούν στη Σούδα». Αλλωστε, το Ακτιο χρησιμοποιείται ήδη ως βάση εξυπηρέτησης των ΝΑΤΟικών AWΑCS. Προστίθεται ακόμα ότι «θα αξιοποιήσουν και τη βάση της Λάρισας, με τις πληροφορίες να λένε ότι θα φτιάξουν εγκαταστάσεις που θα μπορούν να εξυπηρετούν ακόμη και τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35». Από όλα τα παραπάνω γίνεται ακόμα πιο εμφανής η πρεμούρα της κυβέρνησης να υπηρετήσει το στόχο της αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση», μέσα από την εμπλοκή του λαού σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, όπου «χοντραίνει το παιχνίδι» για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, ενεργειακών και εμπορικών διαύλων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ