16 Ιουλ 2017

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους και οι τραγικές συνέπειες



Παρά τις «φωνές» για την πληθώρα των υποχρεώσεων και την κόπωση των παικτών, η αύξηση των αγώνων είναι πρώτο μέλημα για τη FIFA
Παρά τις «φωνές» για την πληθώρα των υποχρεώσεων και την κόπωση των παικτών, η αύξηση των αγώνων είναι πρώτο μέλημα για τη FIFA
Eν μέσω δημοσιευμάτων που κατακλύζουν τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια αθλητικά ΜΜΕ αυτή την περίοδο και στο επίκεντρο έχουν τα μεταγραφικά θέματα, και κυρίως τους πακτωλούς χρημάτων που τα συνοδεύουν, τη βδομάδα που πέρασε υπήρξαν δύο σοβαρές ειδήσεις, για διαφορετικά περιστατικά αλλά με κοινό παρονομαστή: Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην «πίσω όψη» της απατηλής βιτρίνας του οικοδομήματος του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Μια όψη που, πίσω από τη λάμψη με την οποία αυτοί που προσδοκούν σε κέρδη από την πώληση του προϊόντος προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα, εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους ακόμα και για την ίδια τη ζωή των ποδοσφαιριστών.

Η μία από τις δύο ειδήσεις αφορά τις δηλώσεις του Αργεντινού άσσου της δεκαετίας του '90 Ντανιέλ Μπατιστούτα, για τις συνέπειες στην υγεία του από την πίεση που είχε για διάκριση τα χρόνια που έπαιζε ποδόσφαιρο. Η άλλη, ακόμα πιο τραγική, αφορά την περίπτωση του νεαρού 20χρονου ποδοσφαιριστή του Αγιαξ, που κατέρρευσε στη διάρκεια φιλικού με τη Βέρντερ Βρέμης μετά από ανακοπή καρδιάς.
Μερική αναπηρία λόγω πίεσης
Ηταν πριν από μερικά χρόνια, το 2014, όταν η αποκάλυψη του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε ο Αργεντινός βετεράνος επιθετικός, με σπουδαία καριέρα στην Ιταλία και ειδικότερα στη Φιορεντίνα, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, είχε προκαλέσει αίσθηση. Ο επονομαζόμενος και «Μπατιγκόλ», εξαιτίας της έφεσής του στο σκοράρισμα, είχε αποκαλύψει τότε ότι από το 2005 που σταμάτησε το ποδόσφαιρο υποφέρει από αφόρητους πόνους στα πόδια, που δεν τον αφήνουν να πάει ούτε από το δωμάτιό του στην τουαλέτα. Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση είχε κάνει η δήλωσή του πως είχε ζητήσει από τον προσωπικό του γιατρό να τον ακρωτηριάσει προκειμένου να ανακουφιστεί, κάτι που αρνήθηκε να κάνει ο γιατρός του. Μάλιστα, ο Μπατιστούτα είχε δηλώσει τότε πως δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο και το βλέπει επαγγελματικά.

Η κατάθλιψη και τα ναρκωτικά αποτέλεσαν τη συνέχεια της ζωής του Βραζιάνου Αντριάνο, μετά την αποχώρηση από την ενεργό δράση
Eurokinissi
Η κατάθλιψη και τα ναρκωτικά αποτέλεσαν τη συνέχεια της ζωής του Βραζιάνου Αντριάνο, μετά την αποχώρηση από την ενεργό δράση
Τρία χρόνια μετά την τότε δήλωσή του και 12 χρόνια πλέον μετά την απόσυρση από την ενεργό δράση, το πρόβλημα παραμένει για τον Μπατιστούτα, αφού μιλώντας πρόσφατα στο επίσημο περιοδικό της FIFA εξήγησε πως περπατάει με δυσκολία και γενικότερα έχει τεράστιο πρόβλημα στις μετακινήσεις. Αυτή τη φορά όμως εμβάθυνε περισσότερο στις αιτίες που τον οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση: Τις απέδωσε στην πίεση που προέκυπτε από τα όσα απαιτούσε το ίδιο το ποδόσφαιρο, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο. Μια πίεση που όπως είπε ασκούσε και ο ίδιος στον εαυτό του, επηρεασμένος και αυτός απ' αυτή την πραγματικότητα, προκειμένου να «δίνει» όλο και περισσότερα.
«Παρόλο που μικρός δεν είχα μεγάλο ενδιαφέρον για το άθλημα, όταν μεγάλωσα το ποδόσφαιρο έγινε το απόλυτο πάθος μου, ζούσα και ανέπνεα γι' αυτό. Ομως τώρα η μεγάλη αλήθεια είναι πως για το λόγο ότι έδωσα πολλά περισσότερα από ό,τι το σώμα μου μπορούσε να δώσει, έχω φτάσει σε σημείο να δυσκολεύομαι να περπατήσω», έχει πει μεταξύ άλλων ο Μπατιστούτα. Οπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Ιταλία, όπου φόρεσε τις φανέλες των Φιορεντίνα, Ρόμα, Ιντερ, και σε μια περίοδο που το ιταλικό ποδόσφαιρο ήταν στο «φόρτε» του, οι προπονήσεις ήταν υπερβολικά σκληρές, με αποτέλεσμα αυτό να τον επηρεάζει στη ζωή του και στη συμπεριφορά του. «Επαιζα στην Ιταλία όταν το ποδόσφαιρο της χώρας ήταν "στα πάνω του". Υπήρχε πίεση απ' όλους και από μένα τον ίδιο προς τον εαυτό μου. Ολοι μου μιλούσαν για το ποδόσφαιρο τόσο που έφτασα σε σημείο να το θεωρήσω βαρετό. Τώρα πλέον υπάρχουν οι συνέπειες που βιώνει το σώμα», τόνισε ο άλλοτε επιθετικός της Εθνικής Αργεντινής.
Σοκ από μια ακόμα κατάρρευση παίκτη
Λίγες μέρες μετά τις νέες δηλώσεις του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα για το πρόβλημα υγείας του, από την Ολλανδία ένα περιστατικό που αφορούσε μία ακόμη κατάρρευση εν ώρα αγώνα ήρθε να προκαλέσει σοκ. Στη φιλική αναμέτρηση μεταξύ Αγιαξ και Βέρντερ Βρέμης, ο νεαρός παίκτης του πρώτου, Αμπντελάκ Νούρι, στο 72' της αναμέτρησης αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και αφού κάθισε αρχικά στο έδαφος, σε δευτερόλεπτα κατέρρευσε χάνοντας τις αισθήσεις του. Οπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς και μπήκε στην εντατική. Οπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, από το περιστατικό υπήρξαν σοβαρές συνέπειες για τον παίκτη, αφού οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έχει υποστεί μόνιμη και σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη για τις συνέπειες που θα έχει το συμβάν στη ζωή του ποδοσφαιριστή. Το συγκεκριμένο έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα παρόμοιων γεγονότων, με ακόμα και θανατηφόρα εξέλιξη, αλυσίδα που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυξάνει τους κρίκους της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αλλά και γενικότερα στον παγκόσμιο αθλητισμό. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ως αίτια έχουν αποδειχτεί προβλήματα υγείας τα οποία είτε δεν είχαν ανιχνευτεί, κάτι που δημιουργεί αρκετά ερωτήματα, είτε είχαν αποκρυφθεί εξαιτίας των συμφερόντων που παίζονταν από μια πιθανή μεταγραφή ή γενικά την καριέρα ενός παίκτη.
Αμείλικτες οι λογικές του κέρδους

Η πίεση για την επιτυχία προς τον ίδιο του τον εαυτό επέφεραν τα προβλήματα υγείας για τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα
Η πίεση για την επιτυχία προς τον ίδιο του τον εαυτό επέφεραν τα προβλήματα υγείας για τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα
Πέρα από τις διαφορές ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις και τους όποιους ειδικούς παράγοντες που τις οδήγησαν προς το χειρότερο (π.χ. η νοοτροπία του Μπατιστούτα και παθολογικές αιτίες στην περίπτωση Νούρι), καμία από τις δύο δεν μπορεί να ειδωθεί ξεκομμένα από τις λογικές του κέρδους που επικρατούν σήμερα στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Αλλωστε, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας από τους ίδιους τους παίκτες, τους προπονητές, τους αθλίατρους, για τις συνέπειες της κόπωσης στην ψυχολογική και σωματική υγεία των παικτών ως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί.
Πίεση και άγχος για την επιτυχία, απαιτήσεις για το αποτέλεσμα από τους επιχειρηματίες και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο, υπερβολική κόπωση από τις συνεχιζόμενες υποχρεώσεις και φυσικά οι τρόποι για να νικηθούν τα παραπάνω (π.χ. αναβολικά), είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το «παζλ» ενός ποδοσφαίρου - προϊόντος προς εκμετάλλευση και απόκτηση κέρδους. Ενός προϊόντος του οποίου οι κυρίαρχες λογικές, του κέρδους, της επιτυχίας, της δόξας, «μπολιάζουν» ακόμα και τις μικρές ηλικίες. Και εδώ, οι αποκαλύψεις για τον τρόπο δουλειάς και την πίεση που ασκείται στα παιδιά στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες συγκεκριμένων πρωτοκλασάτων συλλόγων δείχνουν ξεκάθαρα τι κατάσταση επικρατεί.
Σε ένα ποδόσφαιρο που δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό αθλητισμό δεν χωρούν ευαισθησίες και προβληματισμοί για τα όσα συμβαίνουν. Τα παχυλά συμβόλαια (ιδιαίτερα στους πρωτοκλασάτους παίκτες) αποτελούν το «νήμα» ώστε οι ίδιοι οι παίκτες να δεθούν με αυτές τις λογικές, που είναι αμείλικτες, όπως και το ίδιο το κυνήγι του κέρδους. Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που οι διαμαρτυρίες για τις πολλές και χωρίς διακοπή αγωνιστικές υποχρεώσεις των παικτών πληθαίνουν, η ίδια η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ενόψει του Μουντιάλ 2026 και της προοπτικής να διεξαχθεί αυτό σε τρεις χώρες, ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, με ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τα σχέδια της αγορές, εξήγγειλε σχέδιο «αναβάθμισης», με αύξηση των ομάδων σε 48, που σημαίνει και περισσότερους αγώνες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ