31 Ιουλ 2017

Το παραμύθι...


Η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας απαιτεί επίθεση διαρκείας στα εργατικά - λαϊκά στρώματα και ούτε βήμα πίσω από όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής και περιγράφονται στα μνημόνια
Η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας απαιτεί επίθεση διαρκείας στα εργατικά - λαϊκά στρώματα και ούτε βήμα πίσω από όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής και περιγράφονται στα μνημόνια
Στην προσπάθειά της να συντηρήσει το παραμύθι περί «επιστροφής στην κανονικότητα στην αγορά εργασίας», την ίδια ώρα που κλιμακώνει ολομέτωπα την αντεργατική επίθεση προς όφελος του κεφαλαίου, η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο πρόκλησης απέναντι σε εργαζόμενους και ανέργους.
 Στο νέο... κεφάλαιο του παραμυθιού, χρησιμοποιούν τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για την αγορά εργασίας και εστιάζουν επιλεκτικά στις εκτιμήσεις της για αύξηση της απασχόλησης την περίοδο 2014 - 2017 κατά 150.000 θέσεις, όπως και στο σενάριό της που προβλέπει 230.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2019. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, πανηγυρίζει με διαδικτυακή της ανάρτηση ότι «η διαπιστωμένη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και η αύξηση της απασχόλησης είναι γεγονός». Αντίστοιχα, η «Αυγή» κάνει λόγο για «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια στην αύξηση της απασχόλησης» και «αξιοσημείωτη» δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης την τελευταία τριετία.

... και η πραγματικότητα
 
Τι «ξεχνάνε» και τι «θάβουν» εντελώς στα πανηγύρια τους; Μα τα όσα καταγράφει ξεκάθαρα και αναλυτικά η ίδια ακριβώς μελέτη, για τους παράγοντες στους οποίους οφείλονται αυτά τα «αξιοσημείωτα» αποτελέσματα στην αγορά εργασίας: Δηλαδή, τη μεγάλη μείωση των μισθών και του «κόστους εργασίας», την απογείωση της μερικής απασχόλησης και της ολιγόμηνης δουλειάς με ημερομηνία λήξης, το καθεστώς διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων και την εισαγωγή του «υπο-κατώτατου» μισθού για τους νέους εργαζόμενους, την επιταχυνόμενη μείωση των αυτοαπασχολούμενων...

Οι «αξιοσημείωτες επιδόσεις» και τα «ενθαρρυντικά σημάδια» αφορούν αποκλειστικά στο κεφάλαιο και προϋποθέτουν την εμβάθυνση του εργασιακού μεσαίωνα. «Ασπρη μέρα» θα δει ο λαός μόνο όταν δώσει απάντηση στην αντεργατική κλιμάκωση και στα προκλητικά κυβερνητικά πανηγύρια που την συνοδεύουν.

Ευρωπαϊκή γκρίνια... 
 
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων στις νέες κυρώσεις που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν για τη Ρωσία είναι ενδεικτικές των διαστάσεων που αποκτούν οι αντιθέσεις Βρυξελλών - Ουάσιγκτον. Μάλιστα, η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε τις κυρώσεις ένα ακόμα πρόβλημα (ειδικά) στις σχέσεις Βερολίνου - Ουάσιγκτον, ενώ ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις διαφόρων Ευρωπαίων για το ενδεχόμενο ακόμα και της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στις ΗΠΑ.

Πίσω από την ευρωπαϊκή αυτή «γκρίνια» κρύβεται ο μεγάλος βαθμός αλληλεξάρτησης οικονομικών συμφερόντων, που αφενός μπορεί να εμπλέκονται σε κόντρες ως ανταγωνιστές, αφετέρου συναντιούνται σε επενδυτικά και άλλα σχέδια. Για παράδειγμα, η Γερμανική Επιτροπή για τις Οικονομικές Σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη φέτος αναθεώρησε από 10% στο 20% τις προβλέψεις της για την ενίσχυση των γερμανικών εξαγωγών στη Ρωσία. Αλλωστε, είναι πολλοί οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί που εμπλέκονται σε μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια με ρωσικά κεφάλαια. Ενα παράδειγμα είναι η γαλλική εταιρεία «Engie», που συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» (σ.σ. θα συνδέει Ρωσία - Γερμανία μέσω Βαλτικής). Η συγκεκριμένη, μάλιστα, ανακοίνωσε προχτές ότι αν εφαρμοστούν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι πιθανό να μη συγχρηματοδοτήσει το έργο.

«Κουβάρι» ανεξάντλητο οι κολιγιές και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, πολλαπλά επικίνδυνο για τους λαούς.

Εκτός παιδικών σταθμών... 
 
Ολο και πιο κοντά έρχονται οι μέρες που χιλιάδες νέα ζευγάρια θα έρθουν αντιμέτωπα με την εφιαλτική πραγματικότητα να μην μπορούν να στείλουν το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας των σταθμών την 1η Σεπτέμβρη, μεσολαβεί ένα μήνας και μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός. Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι περισσότερα από 15.000 κουπόνια χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (ΕΣΠΑ), που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους, εξαιτίας της έλλειψης προσφερόμενων θέσεων. Και αυτός ο αριθμός έρχεται να προστεθεί στις 50.000 εκείνων που έτσι κι αλλιώς θα κοπούν. Και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται όσες οικογένειες δεν υπέβαλαν καν αίτηση. Να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα αδιάθετα κουπόνια που θα προκύψουν εστιάζεται στα νησιά και στις ορεινές περιοχές, όπου οι δομές είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες.




Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ