7 Ιουν 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ Παίρνουν «θέσεις μάχης» στους δρόμους της Ενέργειας...


...με προτάσεις για μεγαλύτερη εμπλοκή η ελληνική κυβέρνηση



Στιγμιότυπο από το 8ο συνέδριο του ΚΕΝΑΠ
Στιγμιότυπο από το 8ο συνέδριο του ΚΕΝΑΠ
Ξεκίνησε χτες στη Σούδα το 8ο ετήσιο συνέδριο του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), με αντικείμενο προτάγματα της λυκοσυμμαχίας για κυριαρχία του ευρωατλαντικού άξονα στον κρίσιμο δίαυλο Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου. Χώρος όπου διεκδικεί ρόλο - και με τις Ενοπλες Δυνάμεις της - και η ντόπια αστική τάξη, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς για τα μερίδια στις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας και του εμπορίου.
Το συνέδριο, που ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη, έχει θέμα «Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων ασφάλειας στη θάλασσα ως μέσο για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας και οι εξελισσόμενες απειλές στη θάλασσα».
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε θεματικές όπως «Προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο» ή «Ευκαιρίες για συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το κοινό συμφέρον ενός πιο ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος».
«Κρίσιμοι δίαυλοι»...
Ανοίγοντας το συνέδριο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκης, προβάλλοντας τη γεωστρατηγική θέση και αξία της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία του Αιγαίου και κύρια της Μεσογείου. Αλλωστε βρισκόμαστε στην Κρήτη. Ενας τόπος που αποτελεί στρατηγική σύνδεση μεταξύ 3 ηπείρων στη θαλάσσια επικράτεια».
Συνέχισε: «Στη Μεσόγειο, και κυρίως εδώ στη νοτιοανατολική γωνιά, κρίσεις και γεωπολιτικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη και επηρεάζουν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, αλλά και όλο τον κόσμο. Σαν αποτέλεσμα, αυτές οι μετατοπίσεις στο στρατηγικό περιβάλλον, έχουν φέρει την προοδευτική παγκοσμιοποίηση της περιοχής».
Σε μια έμμεση αναφορά στο «ψητό» του κεφαλαίου, πρόσθεσε: «Εν τω μεταξύ, ακόμη και σήμερα, το 90% του παγκόσμιου εμπορίου κατά αξία και το 95% του όγκου μεταφέρεται διά θαλάσσης, όπως και πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Σε περίπτωση που οι κρίσιμοι θαλάσσιοι δίαυλοι διαταράσσονταν ή η μεταφορά αγαθών και Ενέργειας δεν ήταν ασφαλής, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό».
...και όραμα βαθύτερης εμπλοκής
Περιγράφοντας ουσιαστικά τη διάθεση της κυβέρνησης για μεγαλύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, πρόσθεσε: «Το περιβάλλον που λειτουργούμε είναι σίγουρα ασταθές. Οι προκλήσεις είναι πολυάριθμες και σε πολλές μορφές (...) Και η Ελλάδα, ένα νησιωτικό έθνος με μεγάλη ναυτική ιστορία, έχει την ικανότητα και την υποχρέωση να διαδραματίσει βασικό ρόλο, ανοίγοντας το δρόμο προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».
Σκιαγραφώντας τη συνεισφορά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς συμπλήρωσε: «Οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αξιοσημείωτο αποτύπωμα, προς την κατεύθυνση αυτή, στο ΝΑΤΟ και στις προσπάθειες της ΕΕ. Εχουμε συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η SOPHIA, η ATALANTA, η UNIFIL, η SEA GUARDIAN, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το ΚΕΝΑΠ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και το κέντρο των προηγούμενων και μελλοντικών προσπαθειών σε σχέση με την εκπαίδευση».
Πρόσθεσε ακόμα πως «το ΚΕΝΑΠ αποτελεί μέρος του οράματός μας για την αύξηση της στρατηγικής σημασίας ολόκληρης της περιοχής στην Κρήτη. Εχουμε μεγάλα σχέδια που θα εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και τους συνεργάτες μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διάσκεψη είναι κρίσιμη. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Στις τρεις αυτές ημέρες, θα έχετε την ευκαιρία να επισημάνετε τη σημασία της ασφάλειας στη θάλασσα και να ενισχύσετε τη συνεργασία μεταξύ κρατών και οργανισμών. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να υποστηρίξετε τις ήδη υπάρχουσες στρατηγικές και να εξετάσετε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας. Εχουμε τα μέσα και τη γνώση. Το μόνο που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η ισχυρή βούληση και η δέσμευσή μας να δρούμε μαζί. Πριν από το κλείσιμο, θέλω να δηλώσω με σαφήνεια ότι η Ελλάδα, ως θαλάσσιο έθνος με βαθιά εμπειρία σε θέματα ναυτιλίας, είναι εδώ για εσάς. Πιστεύουμε στη συλλογικότητα και τη συνεργασία. Το ΚΕΝΑΠ θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας σε οποιονδήποτε τομέα μπορεί να χρειαστείτε»...
Εξάλλου, από στελέχη του ΚΕΝΑΠ επισημαίνονταν ως ιδιαίτερης αξίας η παρουσία και οι παρεμβάσεις που έκαναν στο συνέδριο οι αρχηγοί ΓΕΝ Βουλγαρίας και Ρουμανίας, χώρες με τις οποίες η κυβέρνηση - όπως το έχει διατυπώσει ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας - θέλει να στήσει έναν «άξονα σταθερότητας προς τα βόρεια», εκεί όπου κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα.
Κυβέρνηση - αμερικάνικη πρεσβεία: Γιορτάζουν τις «κοινές αξίες»
Στο μεταξύ, σε εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation - ODC) προχωρούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ίδια την αμερικάνικη πρεσβεία, το ODC Ελλάδας διαχειρίζεται και εκτελεί προγράμματα συνεργασίας του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, συντονίζοντας τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τη στρατηγική που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ο κάθε πρέσβης και το Σχέδιο Συνεργασίας της EUCOM (της διοίκησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη) για την εκάστοτε χώρα (εδώ την Ελλάδα) με σκοπό: 1) Τη στήριξη και ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής σχέσης και την υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. 2) Τη διατήρηση και βελτίωση της πρόσβασης σε βάσεις - εγκαταστάσεις στην Ελλάδα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. 3) Την αύξηση της διασύνδεσης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και την Ακτοφυλακή, προκειμένου να προωθούνται τα συμφέροντα αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ελλάδας. 4) Την προώθηση του συνεχιζόμενου εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. 5) Την εξασφάλιση πρόσβασης στην ελληνική αγορά και διασφάλισης ευκαιριών για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, το Γραφείο προωθεί τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και τις επιχειρηματικές συμφωνίες για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθούν, παρουσία του υπουργού Αμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Αμερικανού πρέσβη και του υποδιοικητή της EUCOM, «περιήγηση σε χώρους του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, όπου θα υπάρχουν εκθέματα σχετικά με την εκδήλωση», «περιήγηση στη στατική φωτογραφική έκθεση των ΓΕΣ - ΓΕΝ - ΓΕΑ και του ODC» στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, «παρουσιάσεις» και «συζήτηση» για η λειτουργία του ODC στην Ελλάδα.
Ετοιμη η κυβέρνηση να δώσει κι άλλες βάσεις για τις ανάγκες των ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, και σε υλοποίηση στόχων του OCD για μεγαλύτερη πρόσβαση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ελληνικές βάσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Real News», οι Αμερικανοί απέστειλαν στην Αθήνα κατάλογο με στρατιωτικές «διευκολύνσεις» που θα επιθυμούσαν να έχουν στο ελληνικό έδαφος εκτός από τη Σούδα, η οποία στο αεροπορικό της σκέλος διαχέεται ότι έχει φρακάρει από την κίνηση.
Οπως γράφει η εφημερίδα, βέβαια, τα αμερικανικά αιτήματα αφορούν το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο την Πολεμική Αεροπορία. Τα Γενικά Επιτελεία έχουν απαντήσει θετικά σε όλα τα αιτήματα, προτείνοντας συγκεκριμένες μονάδες και εγκαταστάσεις. Ομάδα Αμερικανών θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες «επισκέψεις» σε συγκεκριμένες μονάδες, επιθεωρώντας τες για το αν τους καλύπτουν. Πρώτος σταθμός η Λάρισα, για την οποία οι Αμερικανοί σχεδιάζουν ακόμη και μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών.
Επόμενες εγκαταστάσεις που θα επισκεφθούν οι Αμερικανοί είναι Ακτιο και Ανδραβίδα. Το Ακτιο χρησιμοποιείται συχνά από τα ιπτάμενα ραντάρ του NATO. Η Ανδραβίδα είναι επίσης γνωστή στους Αμερικανούς καθώς λειτουργεί ως έδρα της άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» στην οποία συμμετέχουν. Παλαιότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε στους Αμερικανούς και τις αεροπορικές βάσεις Καλαμάτας και Καρπάθου.
Σε δεύτερη φάση, οι Αμερικανοί θα εξετάσουν εγκαταστάσεις του Στρατού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Σκύρο, που υπολειτουργεί. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της όμως υπάρχουν και μπορούν να αναβαθμιστούν και να εξυπηρετήσουν ναυτικές δυνάμεις.
Σιγοντάρει η ΝΔ
Σε στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, με τον οποίο, όπως διαχέεται από πλευράς ΝΔ, «είχαν εκτενή και ουσιαστική συζήτηση για θέματα διμερούς, περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ, με παρόμοια επιχειρήματα με αυτά της κυβέρνησης, «τόνισε το ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ασταθή περιοχή», ο δε Μπάιντεν «υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα».
Παραπέρα, στη συνάντηση, συζητήθηκε «η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ενώ εξετάσθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Κοινή υπήρξε, εξάλλου, η ανησυχία για την ένταση που παρατηρείται στα Δυτικά Βαλκάνια». Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε, επίσης, «στο γενικότερο ρόλο και τις επιδιώξεις της Ρωσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ