27 Ιουν 2017

Σταλιν: Ψηλα στην συνειδηση του ρωσικου λαου, παρα τους τονους αστικης προπαγανδας

 

Ασταμάτητη υπήρξε η αντικομμουνιστική και αντισοβιετική προπαγάνδα, με αιχμή τον Στάλιν, εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, έπειτα από την επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ. Ασταμάτητοι και οι τόνοι λάσπης απέναντι στο πρόσωπο του Ιωσήφ Στάλιν, μιάς και η ρώσικη και ξένη αστική τάξη ουδέποτε του συγχώρεσε- και ούτε πρόκειται ασφαλώς- το γεγονός ότι επί ηγεσίας του τέθηκαν οι βάσεις της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και συντρίφτηκε ο ναζισμός και η ντόπια αντίδραση.
Παρ’ όλα αυτά, 64 χρόνια μετά το θάνατο του και σχεδόν μια 30ετία έπειτα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ, ο Στάλιν παραμένει ψηλά στην συνείδηση του λαού της Ρωσίας. Έτσι, σε σχετική δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου “Levada Center” που διενεργήθηκε τον περασμένο Απρίλη, το 38% των Ρώσων απάντησε ότι θεωρεί τον Ι.Β.Στάλιν ως την πιο σημαντική προσωπικότητα της Ιστορίας. Στην ίδια έρευνα, από 34% συγκέντρωσαν ο νυν πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν, ενώ τρίτος στη λίστα με ποσοστό 32% βρίσκεται ο ηγέτης της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης Βλάντιμιρ Ι. Λένιν.
Η δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι προσπάθειες των αστικών ρωσικών κυβερνήσεων (τόσο του Πούτιν όσο και του «μέντορα» και προκατόχου του Γιέλτσιν) να συκοφαντηθούν και να αμαυρωθούν στις συνειδήσεις των Ρώσων οι μεγάλοι μπολσεβίκοι ηγέτες, πέφτουν στο κενό. Η εντατικοποίηση της αντιλαϊκής επίθεσης- συνώνυμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης- που η κυβέρνηση του πολυδιαφημισμένου Βλ. Πούτιν έχει εξαπολύσει ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Ρωσίας, ξυπνά σε μεγάλο τμήμα του λαού «μνήμες» από τις κατακτήσεις που απολάμβανε επί σοσιαλισμού.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, παρά την φαιά αστική προπαγάνδα και τον αντικομμουνισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην καπιταλιστική Ρωσία, η δημοφιλία του Ι.Β.Στάλιν έχει τριπλασιαστεί από το 1990. Σε σχετική δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει το “Levada Center” το 2015, πάνω από το 50% των Ρώσων αναγνώριζε «θετικό ρόλο» στον Στάλιν, με το 16% να απαντά ότι ο σοβιετικός ηγέτης διαδραμάτισε «αναμφίβολα θετικό ρόλο», ενώ το 36% να δηλώνει πως ο ρόλος του ήταν «μάλλον θετικός».
Τόσο όσο ζούσε, αλλά κυρίως μετά το θάνατο του, οι πολέμιοι και συκοφάντες του Στάλιν επεδίωξαν και επιδιώκουν να αμαυρώσουν στο μυαλό και την καρδιά των εργαζομένων όλου του κόσμου την υπόθεση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, νομίζοντας πως έτσι θα ορθώσουν ένα ακόμη εμπόδιο στην εξέλιξη των εργατικών-λαϊκών αγώνων και τη νομοτελειακή κίνηση της ιστορικής εξέλιξης προς τα εμπρός. Ματαιοπονούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ