15 Ιουν 2017

ΣΥΡΙΑ Σε κινήσεις που οξύνουν τη σύγκρουση προχωρούν οι ΗΠΑ


Αμερικανοί ανέπτυξαν φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς σε στρατηγική περιοχή της Νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με Ιορδανία και Ιράκ...



Σύστημα τύπου HIMARS, όπως αυτά που αναπτύσσει η Ουάσιγκτον στη Νότια Συρία
Σύστημα τύπου HIMARS, όπως αυτά που αναπτύσσει η Ουάσιγκτον στη Νότια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Επικίνδυνη κινητικότητα στη μεθόριο Συρίας - Ιορδανίας - Ιράκ αναπτύσσουν τα τελευταία 24ωρα οι ΗΠΑ, κοντά στη στρατηγική περιοχή αλ Τανφ, αυξάνοντας τις κόντρες με τη Ρωσία, σε μία ιδιαιτέρως στρατηγική περιοχή, που αφορά μεταξύ άλλων και τον ανεφοδιασμό ιρανικών και ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού απέναντι σε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα».
Χτες οι Αμερικανοί εγκατέστησαν φορτηγά με εκτοξευτήρα ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς (τύπου HIMARS) κοντά στην παράνομη στρατιωτική βάση που έχουν φτιάξει στο συριακό έδαφος κοντά στη μεθόριο με την Ιορδανία και το Ιράκ, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις κινήσεις στρατευμάτων που στηρίζουν τον συριακό στρατό και τους συμμάχους τους, που δεν είναι μόνο ιρανικές δυνάμεις, σιιτικές πολιτοφυλακές, αλλά και ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή από το Σεπτέμβρη του 2015, οπότε ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η ανάπτυξη εκτοξευτήρων ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς γίνεται σε μία περιοχή όπου οι ΗΠΑ έχουν βομβαρδίσει τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους μήνες δυνάμεις του συριακού στρατού, για να τους αναγκάσουν να απομακρυνθούν από τη στρατηγική περιοχή. Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή, η γενική διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε ότι κατάφερε να στήσει φυλάκιο ελέγχου, προκαλώντας χτες την «απάντηση» των αμερικανικών δυνάμεων. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι για πρώτη φορά αναπτύσσουν στη νότια Συρία τέτοιους εκτοξευτήρες, σημειώνοντας ότι τους χρησιμοποίησαν νωρίτερα, αφενός στη Βόρεια Συρία προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση Κούρδων και Αράβων μαχητών των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» και αφετέρου στο Ιράκ κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».
Οι κινήσεις των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Νότια Συρία, όπως και οι πρόσφατες επιδρομές των ΗΠΑ κατά δυνάμεων του συριακού στρατού στην περιοχή, προκαλούν την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Το Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του συριακού στρατού, τονίζοντας ότι συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων» και του «διεθνούς δικαίου». Κάλεσε μάλιστα τον ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» ώστε να αποτραπούν «παρόμοια συμβάντα στο μέλλον».
Καταγγελίες για τον όλεθρο των αμερικανικών επιδρομών
Στο μεταξύ, χτες ο πρόεδρος της ανεξάρτητης «Διεθνούς Επιτροπής Ερευνών για τη Συρία», Πάουλο Πινέιρο, που έχει συγκροτήσει από τον Αύγουστο του 2011 το «Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του ΟΗΕ, κατήγγειλε στη Γενεύη πως οι «εντατικές» αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Ράκα της Βόρειας Συρίας προκαλούν «συγκλονιστικό αριθμό θυμάτων μεταξύ αμάχων»!
Τόνισε ότι πέρα από τους πολλούς νεκρούς μεταξύ αμάχων, έχουν ξεσπιτωθεί μέσα στην πρώτη βδομάδα από την έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψης της πόλης από Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF τουλάχιστον 160.000 άμαχοι. «Η επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των αμάχων που βρίσκονται, δίχως τη θέλησή τους, σε περιοχές που ελέγχει το "Ισλαμικό Κράτος"», τόνισε ο Πινέιρο.
Παράλληλα, χτες, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», με έδρα τη Ν. Υόρκη, κατήγγειλε τη χρήση βομβών φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ράκα, αλλά και της Μοσούλης του Βορείου Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Τη χρήση των βομβών φωσφόρου, που προκαλούν μεγάλες πυρκαγιές και καθολικά εγκαύματα σε ανθρώπους, παραδέχθηκε την περασμένη βδομάδα εκπρόσωπος του Πενταγώνου, με τον απαράδεκτο ισχυρισμό πως γίνεται «νόμιμη χρήση»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ