22 Ιουν 2017

Στην επταετία ζούσαμε με τις πόρτες ξεκλείδωτες…

       


Στην επταετία υπήρχε μια ανεμελιά! Κατά τα χρόνια της επανάστασης της 21ης Απριλίου κανένας δεν κλείδωνε την πόρτα του! Όλοι ζούσαν με πόρτες ανοιχτές! Δεν υπήρχαν ούτε κλέφτες, ούτε δολοφόνοι, δεν υπήρχαν μετανάστες, δεν υπήρχε εγκληματικότητα! Αχ Γιώργη Παπαδόπουλε πόσο μας λείπεις!
Πίναμε τις προάλλες κι ένας φασίστας, ο οποίος κανονικά κρύβει κουβέντες, ήπιε λίγο παραπάνω και ξεκίνησε να μας πει ότι στο σχολείο δεν μαθαίνουν πλέον στα παιδιά την ιστορία και έφερε ως παράδειγμα το ότι δεν διδάσκεται στα παιδιά πως στην επταετία ο κόσμος ζούσε με ξεκλείδωτες τις πόρτες γιατί δεν φοβόταν τους εγκληματίες! Δυστυχώς για τον φασίστα ένας άλλος είχε πιει εξίσου πολύ και κατευθείαν του είπε να μιλάει για την πόρτα των φασιστών, γιατί οι υπόλοιποι έκλειναν ερμητικά τις πόρτες τους από τον φόβο του χωροφύλακα και του ΕΣΑτζή! Του είπε κι άλλα πολλά, για την εξορία του Ρίτσου και των υπόλοιπων διανοουμένων κατά την χούντα, για τους άχρηστους που έγιναν άνθρωποι επί χούντας, για τους εκατοντάδες χιλιάδες που έγιναν οικονομικοί μετανάστες, για την Κύπρο που οι φασίστες έδωσαν στους Τούρκους. Είναι σίγουρο πως ο φασίστας δεν κατάλαβε, ούτε και ήθελε να καταλάβει τίποτε από αυτά, αλλά άλλαξε κουβέντα!
Καθώς βέβαια ο φασίστας μίλησε για ξεκλείδωτες πόρτες θυμήθηκα κάτι άλλες ξεκλείδωτες πόρτες! Αυτές των καταστημάτων! Όσοι δεν είχαν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων δεν μπορούσαν να δουλέψουν πουθενά κι έτσι η μόνη διέξοδος ήταν να ανοίξουν ένα μαγαζάκι! Στις ξεκλείδωτες πόρτες αυτών των μαγαζιών έμπαινε ο χωροφύλακας της χούντας και ψώνιζε! Μόνο που ψώνιζε χωρίς να πληρώσει! Έπαιρνε τα πράγματα κι έφευγε! Αλλά αυτό δεν το λες κλοπή! Ο χωροφύλακας της χούντας ήταν όργανο της τάξης, δεν ήταν Πακιστανός! Όχι να κάνεις όμοιο των χωροφύλακα με τον Πακιστανό και τον γιούφτο και να τον πεις κλέφτη! Ο χωροφύλακας της χούντας απλά συμπλήρωνε το εισόδημά του!
Αυτά για τους ψιλικατζήδες χωροφύλακες της χούντας που «ελάφρυναν» τα ράφια των μαγαζιών! Οι προχωρημένοι χωροφύλακες της χούντας δεν καταδέχονταν τέτοιες δουλειές, δεν καταδέχονταν να λερώσουν τα χέρια τους με προϊόντα «σηκωμένα» από μαγαζιά συμμοριτών! Εκείνοι έκαναν δουλειές για τους μεγαλεμπόρους γιατί ως γνωστόν «στης χούντας το αλισβερίσι λεύτερο ήταν το χασίσι ποτέ ο λαός να μην ξυπνήσει»!

Σ. Σηρούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ