15 Ιουν 2017

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΡΟΔΟΥ Αντεργατικό «ψηφιδωτό» πίσω από την πολυτελή βιτρίνα


Ανακοίνωση - παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare & Paradise Village» του ομίλου «Aldemar»



Από παλιότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου
Από παλιότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου
Στις συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι, πίσω από τη βιτρίνα των πολυτελών ξενοδοχείων και των ρεκόρ που καταγράφουν τα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου, αναφέρεται το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare & Paradise Village» του ομίλου «Aldemar». Το Σωματείο απαντά στους ισχυρισμούς της εταιρείας, που σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι εφαρμόζει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση. «Για πόσους άραγε από τους πάνω από 400 εργαζομένους της στη Ρόδο;», αναρωτιέται και δίνει μια εικόνα για το «ψηφιδωτό» των εργασιακών σχέσεων μέσα στον ίδιο χώρο δουλειάς.
Αν και το ξενοδοχείο άνοιξε στις 2 Απρίλη, όπως σημειώνει, το προσωπικό των προηγούμενων σεζόν έπιασε δουλειά στις 25 Μάη, όταν δηλαδή έφτασε η καταληκτική ημερομηνία για τις επαναπροσλήψεις. «Η επιχείρηση έβγαλε τη δουλειά γεμίζοντας τα πόστα με νέα παιδιά κάτω των 25 χρόνων, που πότε τα βαφτίζει "μαθητές" και πότε "εργαζόμενους", ανάλογα τι βολεύει», αναφέρει το Σωματείο.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι στους κοινόχρηστους χώρους, τα δωμάτια και την κουζίνα του ξενοδοχείου, απασχολούνται εργαζόμενοι μέσα από εργολαβικά συνεργεία δύο εταιρειών. «Οι συνθήκες δουλειάς των συναδέλφων αυτών είναι τραγικές. Ο μισθός τους είναι 700 ευρώ με ένα ρεπό τη βδομάδα. Προσλαμβάνονται για μια ειδικότητα, αλλά μπορεί να καταλήξουν τη μια μέρα να δουλεύουν στα δωμάτια και την άλλη στη λάντζα!», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Αν και το Σωματείο έχει εγγράφως αιτηθεί να γίνει έλεγχος από την Επιθεώρηση ιδιαίτερα στα εργολαβικά συνεργεία, για τις συνθήκες δουλειάς των συναδέλφων, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων συνοδεύεται από την επίθεση στη συνδικαλιστική τους οργάνωση. «Εδώ ο κατάλογος έχει απ' όλα», αναφέρει το Σωματείο και συνοψίζει: «Από γραπτές επιπλήξεις στον πρόεδρο και τη γραμματέα με ψεύτικες κατηγορίες, κυνηγητό στα μέλη του ΔΣ, απόπειρες εκφοβισμού των μελών και παρότρυνσής τους να διαγραφούν. Τελευταίο κρούσμα η αποστολή με δικαστικό κλητήρα "δηλώσεων παραίτησης" μελών του Σωματείου, οι οποίες έχουν το ίδιο ακριβώς κείμενο, την ίδια ημερομηνία, αρκετές τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα, μέχρι και τα ίδια ...ορθογραφικά λάθη».
Τέλος, το Σωματείο επισημαίνει πως η παραπάνω εικόνα είναι κοινή στις επιχειρήσεις του κλάδου. «Αν ένα συμπέρασμα πρέπει να βγάλουν όλοι οι συνάδελφοι, είναι ότι ούτε ο φόβος και η υποχώρηση, ούτε η ατομική αγανάκτηση μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα. Μόνο η οργανωμένη δράση, η συσπείρωση στο Σωματείο, η σύγκρουση με το στόχο της εργοδοσίας να μας μετατρέψει σε σκλάβους, για να απογειώσει τα κέρδη της, μπορεί να φέρει αποτελέσματα», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ