16 Μαΐ 2017

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο


Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, και με την Αγκυρα να προχωρά σε διαρκείς υπομνήσεις των πάγιων επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.
Σε αυτό το φόντο, και όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), χτες, τις μεσημβρινές ώρες, 2 πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ» («DENIZ KURDU»), προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, όπου και παρέμειναν στη θαλάσσια περιοχή επί περίπου 20 λεπτά, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).
Πάντα κατά το ΓΕΝ, στην περιοχή περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Παράλληλα, μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου. «Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια», συμπληρώνεται από το ΓΕΝ.
Σημειωτέον, η άσκηση «Θαλασσόλυκος» διεξάγεται από χτες στο Κεντρικό Αιγαίο υπό τον Τούρκο αρχηγό Στόλου σε συνεργασία με τους τρεις Κλάδους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για άσκηση Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης Πλοίων. Προβλέπει την «κατεύθυνση» εμπορικών πλοίων και αλιευτικών που πλέουν στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου. Τα σκάφη καλούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που θα λαμβάνουν από το Κέντρο της Σμύρνης.
Κατά πληροφορίες, στην τουρκική άσκηση λαμβάνουν μέρος 14 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 17 ταχύπλοα περιπολικά σκάφη, 6 ναρκοθηρευτικά, 13 πλοία Γενικής Υποστήριξης, 4 περιπολικά, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, 19 ελικόπτερα του Ναυτικού και άλλες δυνάμεις. Η άσκηση δεσμεύει, χωρίς αναφορά συγκεκριμένων συντεταγμένων, όλη τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αμοργού. Αρμόδια στελέχη στην Αθήνα εκτιμούν ότι στο πλαίσιο της άσκησης οι Τούρκοι δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν σενάριο «ναυτικού αποκλεισμού» στο νοητό τόξο Ρόδος - Κάρπαθος - Κρήτη, το οποίο χαρακτηρίζεται στρατηγικό σημείο του Αιγαίου.
Παραπέρα, η Αγκυρα ανήγγειλε νέα άσκηση, αυτήν τη φορά στην περιοχή της Σαμοθράκης, ανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφας, για το διάστημα 15 - 18/5, σε περιοχή η οποία βρίσκεται μερικώς εντός του FIR Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ