11 Μαρ 2017

Στρατιωτικές διεργασίες και Ενέργεια

Στρατιωτικές διεργασίες και Ενέργεια


Οσο κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τον έλεγχο αγορών, ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, τόσο εντείνονται οι ασκήσεις, η προετοιμασία, η στρατηγική αναδιάταξη και παράταξη στρατιωτικών δυνάμεων, μάχιμων στρατιωτικών μονάδων ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών. Ετσι πρέπει να διαβαστεί η εντατικοποίηση των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, φέτος, στη Μαύρη Θάλασσα, όπως η άσκηση «Poseidon» που οργανώθηκε από το ρουμάνικο Πολεμικό Ναυτικό, διεξάγεται από 5 έως 13/3, κινητοποιώντας 17 πολεμικά πλοία από 7 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Η άσκηση ξεκίνησε να διεξάγεται από το 2015, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εναλλάσσονται κάθε χρόνο στη θέση του «φιλοξενούντος έθνους».
Διόλου άσχετη με την άσκηση και τις στρατιωτικές προπαρασκευές γενικώς στη Μαύρη Θάλασσα είναι η αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, που δημοσιοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο «Ριζοσπάστης», ότι το 2018 ξεκινά η παραγωγή φυσικού αερίου από τα ρουμανικά κοιτάσματα «Midia» και «Pelican» της Μαύρης Θάλασσας, οπότε η εγχώρια παραγωγή της Ρουμανίας θα υπερκαλύπτει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η χώρα να φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε εξαγωγέα φυσικού αερίου, αλλάζοντας έτσι τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Ευρώπης και οξύνοντας την ενδοαστική αντιπαράθεση - με τη Μόσχα και άλλα κέντρα - για τα μερίδια της ενεργειακής αγοράς. Οι Ρουμάνοι υπολογίζουν ότι τον πρώτο χρόνο, το 2018, η ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραχθεί από τα δύο ανωτέρω κοιτάσματα θα φτάσει το 1 δισ. κ.μ. και τα επόμενα έτη θα αγγίξει τα 4 δισ. κ.μ. Τα κοιτάσματα εκμεταλλεύεται η «Black Sea Oil & Gas», θυγατρική της αμερικανικής «Carlyle International Energy Partners».
***
Εξίσου αλληλένδετα είναι και τα πλάνα για μπίζνες πάνω στην Ενέργεια που «τρέχουν» στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με αναφορά που απέστειλε στην Αθήνα η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, η εταιρεία «Shell Exploration & Development», η οποία υπέγραψε σχετική σύμβαση το Φλεβάρη 2016 με τη βουλγαρική κυβέρνηση, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση εξερεύνησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο οικόπεδο «Silistar» της Μαύρης Θάλασσας. Συγκεκριμένα, αρχές Γενάρη ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες, τα δεδομένα των οποίων πρέπει τώρα να αναλυθούν, ώστε να αξιολογηθούν οι προοπτικές πραγματοποίησης δοκιμαστικής γεώτρησης. Συνολικά, οι εν λόγω έρευνες μπορεί να διαρκέσουν έως 12 χρόνια, αλλά, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, κάθε βήμα οδηγεί σε μεγαλύτερη αισιοδοξία για εύρεση αποθέματος υδρογονανθράκων. Ως ενθαρρυντική κρίνεται και η επιτευχθείσα πρόοδος με απτά αποτελέσματα σε γειτονικό οικόπεδο σε τουρκικά ύδατα, όπου η «Shell» εργάζεται σε κοινοπραξία με την τουρκική «Petroleum».
Το μπλοκ «Silistar» βρίσκεται στα νότια βουλγαρικά χωρικά ύδατα και καλύπτει έκταση 7.000 τ.χλμ., με την περιοχή ερευνών της «Shell» να καλύπτει 5.125 εξ αυτών (εξαιρέθηκαν των ερευνών ορισμένες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «Natura 2000»). Τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα συλλέχθηκαν σε 4.650 τ.χλμ., ενώ τα υπόλοιπα δεδομένα είναι δισδιάστατα. Στελέχη της «Shell» χαρακτηρίζουν τα εν λόγω δεδομένα ως υψηλής ποιότητας και τη συνολική επιχείρηση ως «μια από τις πιο επιτυχημένες για την απόκτηση των σεισμικών δεδομένων στον κόσμο».
***
Είναι τέτοιο το προσδοκώμενο «ψητό», που η «Shell» έχει δεσμευτεί να επενδύσει συνολικά 18,6 εκατ. δολάρια σε σεισμικές έρευνες, καθώς, επίσης, σε «δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης αξίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς». Παράλληλα, η «Shell» προσφέρει «μπόνους» 4,9 εκατ. δολ. στο βουλγαρικό κράτος για την εξασφάλιση της άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων (πενταετούς διάρκειας έως το 2021, με πρόβλεψη περαιτέρω παράτασης δύο φορές για δύο χρόνια κάθε φορά). Οπως προσθέτει η ελληνική πρεσβεία, με τα συλλεχθέντα γεωλογικά δεδομένα, η «Shell» θα διαμορφώσει μια πρώτη άποψη για τις δομές κάτω από το βυθό της Μαύρης Θάλασσας και για τις δυνατότητες εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση και η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε παραπλήσιους σκοπούς με αυτούς των Ρουμάνων και αντικειμενικά σε αντιδιαστολή με τα ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα, στόχος των εν λόγω ερευνών στα οικόπεδα «Silistar» και «Khan Asparuh» της Μαύρης Θάλασσας - όπως επισημαίνεται στην αναφορά της ελληνικής πρεσβείας - είναι η Βουλγαρία να επιτύχει τη μερική έστω ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία.
Το οικόπεδο «Khan Asparuh», όπου σχετικά πιο προχωρημένες έρευνες διεξάγει κοινοπραξία των «Total», OMV και «Repsol», είναι διπλάσιο του «Silistar». Το Νοέμβρη του 2016 υπήρξαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η «Τotal» ανακάλυψε κοίτασμα πετρελαίου στο «Khan Asparuh», μετά την πραγματοποίηση της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης στο οικόπεδο. Σχετική αναφορά γίνεται και στην οικονομική έκθεση της «Total» για το τρίτο τρίμηνο 2016, αλλά περαιτέρω πληροφορίες για τις εκτιμώμενες ποσότητες στο εντοπισθέν κοίτασμα δεν έχουν ακόμη δοθεί. Η δεύτερη γεώτρηση στο «Khan Asparuh» προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2017. Σε κάθε περίπτωση, το κουβάρι των ανταγωνισμών και αλληλοσυγκρουόμενων σχεδιασμών περιπλέκεται παραπέρα, με το θερμόμετρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Θ. Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ