18 Μαρ 2017

Φτηνά κολπάκια

 Φτηνά κολπάκια


Οπως ενημερώνει η «Αυγή», σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το σύνολο των ανέργων μόλις το 12% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση. Από τους υπόλοιπους, το 82,9% είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση... Τι θέλει να πλασάρει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι δεν φταίει η κυβέρνηση ή οι εργοδότες για τις δουλειές - λάστιχο που πλειοψηφούν συντριπτικά στις νέες προσλήψεις, αλλά η «θέληση» των ανέργων για μερική απασχόληση. 'Η ότι αφού οι άνεργοι, κατά πλειοψηφία, επιθυμούν μη πλήρη και σταθερή δουλειά, η κυβέρνηση δεν τους πάει κόντρα... Φτηνά κολπάκια από τα προπαγανδιστικά επιτελεία της. Στο βαθμό που ευσταθούν αυτά τα στοιχεία, είναι άλλη μια ένδειξη των χαμηλών απαιτήσεων που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση, σε συνέχεια των προκατόχων της, στην εργατική τάξη. Το «δουλειά να 'ναι κι ό,τι να 'ναι», που κυριαρχεί σαν άποψη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κάτω από την πίεση της τεράστιας ανεργίας, έχει υπεύθυνους με όνομα: Τα αστικά κόμματα, τις κυβερνήσεις τους, το κεφάλαιο και τις συνδικαλιστικές τους πλειοψηφίες.

«Μπουγιουρντί» και «μπαγιόκο»
 
Απ' το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός καυχήθηκε χτες για τη νοσοκομειακή κάλυψη των ανασφαλίστων λέγοντας ότι πια δεν τους στέλνουν «μπουγιουρντί» για τα έξοδα της νοσηλείας τους. «Μπουγιουρντί» - δηλαδή ειδοποιητήριο για τα έξοδα νοσηλείας - δεν στέλνεται. Ομως, το «μπαγιόκο» - δηλαδή η χρέωση για το «κόστος» της νοσηλείας - παραμένει. Και γι' αυτό ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα. Σε πρόσφατη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός Υγείας παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία: Μετά την ψήφιση του νόμου για την «πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας», έχουν σωρευτεί στα δημόσια νοσοκομεία χρεωστικά 155 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 28 εκατ. ευρώ είναι βεβαιωμένες οφειλές ανασφάλιστων για τη νοσηλεία τους πριν από την ψήφιση του νόμου, που έχουν αποσταλεί στην Εφορία και τώρα φτάνουν ως «μπιλιετάκια» (από 1.000 έως 6.000 ευρώ) στους οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να τα καταβάλουν. Ο υπουργός διατείνεται ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί και το ίδιο επανέλαβε χτες και ο πρωθυπουργός. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η ελάχιστη παροχή προς τους ανασφάλιστους δεν καλύπτεται με επιπλέον κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία, αλλά από τις πάγιες πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, που για τα έτη 2016 και 2017 παρέμειναν καθηλωμένες στα 1,156 δισ. ευρώ. Μ' άλλα λόγια, ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι υποφέρουν απ' τις ίδιες περικοπές στην ώρα της ανάγκης και της νοσηλείας.
Σύννεφα
 
«Υποτιμήσαμε το μέλλον. Πιστέψαμε ότι οι ΗΠΑ θα παράκμαζαν και ότι ο 21ος αιώνας θα ήταν ένας ευρωπαϊκός αιώνας. Η Αμερική όμως δεν είναι σε παρακμή. Η Νοτιοανατολική Ασία επίσης βρίσκεται σε άνοδο. Η Ευρώπη δεν είναι τόσο σημαντική όσο πίστευαν οι Ευρωπαίοι ότι θα ήταν και η ηγεσία της δεν είναι ευχαριστημένη». Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό «National Interest». Οι διαπιστώσεις του Ν. Κοτζιά εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για τη θέση της ΕΕ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και αντανακλούν τις σοβαρές διεργασίες στο εσωτερικό της. Ανάλογοι «προβληματισμοί» αποτυπώθηκαν και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, όπου διαπιστώνεται με έμφαση η «διαμόρφωση νέων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών πλαισίων, με την κυριαρχία της ασιατικής έναντι της ευρωατλαντικής περιοχής», γεγονός που κάνει επιτακτική τη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ και την «ενίσχυση της επιχειρησιακής της ικανότητας να δρα εξωτερικώς (...) σε ένα ταχέως επιδεινούμενο περιβάλλον ασφάλειας». Εξ ου και προτείνει μέτρα για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, με σύσταση μόνιμων δομών τύπου Ευρωστρατού και εκτίναξη των πολεμικών δαπανών. Με άλλα λόγια, στην κούρσα του παγκόσμιου ανταγωνισμού, η ΕΕ φοβάται πως θα μείνει ακόμα πιο πίσω και παίρνει τα μέτρα της, προετοιμάζοντας στρατιωτικές δυνάμεις για επεμβάσεις και «συγκρούσεις υψηλής έντασης» ανά τον κόσμο. Εν ολίγοις, τα σύννεφα ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα, βάζοντας πιο σοβαρά και σύνθετα καθήκοντα στο λαό και στο κίνημα.
Κοκορομαχίες
 
Και τι δεν άκουσαν όσοι είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν την πρόσφατη «τηλεμαχία» των εκπροσώπων Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλου, και της ΝΔ, Β. Κικίλια. Ο ένας έλεγε στον άλλο ότι «είστε βουτηγμένοι στα σκάνδαλα». Ο άλλος απαντούσε ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η καρέκλα σας και η μεγάλη ζωή». Παρά την προσπάθειά τους όμως να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, μερικά πράγματα δεν κρύβονται. Είπε λοιπόν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που έχουμε (σ.σ. εννοεί τη διαφορά από τη ΝΔ σχετικά με τη διαπραγμάτευση) είναι ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους στην αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος». Για να τον εγκαλέσει ο εκπρόσωπος της ΝΔ: «Πότε θα κλείσει η αξιολόγηση;». Και εδώ είναι το θέμα. Οτι τη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της «αξιολόγησης», που συνεπάγονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τα θεωρούν και οι δύο απαραίτητη προϋπόθεση για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα άλλα όλα είναι κοκορομαχίες για το θεαθήναι.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ