25 Μαρ 2017

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 - ΡΩΣΙΑ Η πανάκριβη επίδειξη της αστικής τάξης και η πραγματικότητα για το λαό

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 - ΡΩΣΙΑ
Η πανάκριβη επίδειξη της αστικής τάξης και η πραγματικότητα για το λαό

Την ώρα που η προκριματική φάση (τουλάχιστον στην Ευρώπη), που θα δώσει τα εισιτήρια πρόκρισης για το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, φθάνει στα μισά (με τη διεξαγωγή της 5ης αγωνιστικής των ομίλων αυτές τις μέρες), η διοργάνωση ετοιμάζεται το επόμενο δίμηνο να μπει σε φάση αντίστροφης μέτρησης. Από τον Ιούνη του 2017 μέχρι τον Ιούνη του 2018 οι Ρώσοι διοργανωτές αναμένεται να μπουν στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης των υποδομών που απαιτούνται προκειμένου να διεξαχθεί το Μουντιάλ.
Σημειώνεται πως τόσο η συγκεκριμένη διοργάνωση όσο και η επόμενη, το 2022, εξ αρχής βρέθηκαν στο προσκήνιο για λόγους διαφθοράς αφού και οι δύο διοργανώτριες χώρες κατηγορήθηκαν για χρηματισμό παραγόντων της FIFA προκειμένου να μεροληπτήσουν υπέρ τους. Μάλιστα, οι αποκαλύψεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στις τάξεις της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα σαρωτικές αλλαγές που άγγιξαν την κορυφή της πυραμίδας. Ωστόσο, μπορεί τα λεγόμενα «σκάνδαλα» που αφορούν τα Μουντιάλ Ρωσίας και Κατάρ να αποτέλεσαν την αφορμή για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη διοίκηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και αλλαγές στο «στάτους κβο» που υπήρχε στη FIFA, αλλά από κει και πέρα δεν άλλαξε κάτι. Παρά τις αρχικές απειλές για αφαίρεση των διοργανώσεων από τις δύο χώρες, τελικά δεν άλλαξε κάτι, κι έτσι τα πλάνα τους συνεχίζονται κανονικά.
Στην περίπτωση του Κατάρ ακόμα και τώρα υπάρχουν πολλά προβλήματα που αφορούν τη διοργάνωση με κυριότερο εξ αυτών τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα έργα, που έχουν οδηγήσει σε δεκάδες θανάτους, πολλούς τραυματισμούς και διαβίωση που θυμίζει σκλαβιά.
Για την περίπτωση της Ρωσίας τουλάχιστον επιφανειακά τα πράγματα φαίνεται, μετά τις αποκαλύψεις πριν από τρία χρόνια για τη διαφθορά, να βαδίζουν βάσει προγράμματος και να μην υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. Από την άλλη, όμως, πίσω από τη βιτρίνα κρύβονται σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς.
Με αρωγό τα κρατικά ταμεία η επίδειξη δύναμης της αστικής τάξης

Την ώρα που ξοδεύονται δισ. προς όφελος των πολυεθνικών και των ντόπιων επιχειρήσεων, αυξάνονται συνεχώς οι φτωχοί και οι άστεγοι στη Ρωσία
Associated Press
Την ώρα που ξοδεύονται δισ. προς όφελος των πολυεθνικών και των ντόπιων επιχειρήσεων, αυξάνονται συνεχώς οι φτωχοί και οι άστεγοι στη Ρωσία
Τέσσερα χρόνια μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, που αποτέλεσαν μια καλή αφορμή για επίδειξη δύναμης της ρωσικής αστικής τάξης σε όλους τους τομείς (οικονομικό, υποδομές, ασφάλεια, στρατιωτική ισχύ), η διοργάνωση του Μουντιάλ 2018 αποτελεί ευκαιρία για κάτι αντίστοιχο. Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη διοργάνωση τυγχάνει μεγαλύτερου παγκόσμιου ενδιαφέροντος απ' ό,τι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων είναι ένας τρόπος να αναδειχθεί η δύναμη της χώρας. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξοδευτεί πακτωλός δισ. Ετσι, μετά τα περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, εκτιμάται ότι η Ρωσία μέχρι το Μουντιάλ του 2018 θα έχει δαπανήσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ για ό,τι σχετίζεται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τη διοργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων για μείωση του κόστους, κάτι που έδωσε αρκετή τροφή για σχόλια και φήμες περί οικονομικών προβλημάτων. Αντίθετα, όμως, με όλα αυτά, πριν από δύο μήνες με κυβερνητική εντολή αποφασίστηκε η αύξηση κατά 301.800.000 ευρώ (19.100.000.000 ρούβλια) του προϋπολογισμού για τη διοργάνωση. Κάτι που ανεβάζει το κόστος μέχρι τώρα ειδικά για τα όσα απαιτούνται για το Μουντιάλ στα 10.090.000.000 ευρώ, με το 55% να καλύπτεται από τα κρατικά ταμεία. Ρωσικές πολυεθνικές και ντόπιες ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι αυτές που θα βάλουν στο χέρι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα δαπανηθούν. Την ίδια στιγμή, αποκαλύψεις και έρευνες που μιλούν για αρκετά σκάνδαλα διαφθοράς όσον αφορά στις υποδομές της διοργάνωσης θέλουν παρασκηνιακά να τζιράρονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν την πρόσφατη αύξηση του προϋπολογισμού προϊόν πίεσης από ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες απαιτούν περισσότερα χρήματα προκειμένου να ολοκληρώσουν την κατασκευή των 10 νέων σταδίων και την ανακατασκευή άλλων 2 από τα 12 που χρειάζονται για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Και η στυγνή πραγματικότητα για το λαό
Την ίδια ώρα που η αστική τάξη της Ρωσίας εμφανίζεται γαλαντόμα προκειμένου να κάνει τα δικά της παιχνίδια επίδειξης με στόχο την αύξηση των κερδών, εντελώς διαφορετική είναι η πραγματικότητα που βιώνει ο ρωσικός λαός. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 ο αριθμός των Ρώσων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήλθε σε 19,2 εκατομμύρια, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 9 ετών. Μάλιστα, εκτιμάται πως την ίδια χρονιά περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν στην κατηγορία των νεόπτωχων.
Επίσης, σε μια άλλη έρευνα που αφορά τους αστέγους στη χώρα τα στοιχεία μαρτυρούν τη στυγνή πραγματικότητα. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν 5.000.000 άστεγοι στη Ρωσία και μεταξύ αυτών 1.000.000 είναι παιδιά. Η Μόσχα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αστέγων με τον αριθμό τους να φθάνει ή και να ξεπερνάει τους 50.000. Μέχρι τώρα από πλευράς κρατικής παρέμβασης δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό για το ζήτημα.
Επίσης, λόγω των περικοπών, οι κοινωνικές δαπάνες έχουν καταστεί υποτυπώδεις, με τα στοιχεία να θέλουν το 20% του πληθυσμού της Ρωσίας να μην έχει καν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ