5 Φεβ 2017

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέα αναζωπύρωση ματώνει ξανά το λαό

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα αναζωπύρωση ματώνει ξανά το λαό
Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση οξύνεται

Από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές στο Ντονέτσκ
Από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές στο Ντονέτσκ
Γενικευμένη αναζωπύρωση των συγκρούσεων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Ουκρανία, με τις δυνάμεις του στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων να βομβαρδίζουν περιοχές, στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (όρος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Οπως συμβαίνει συνήθως στις πολεμικές συγκρούσεις, δίνονται από τις δύο πλευρές διαφορετικές ερμηνείες και στοιχεία απωλειών ή καταστροφών. Ο αριθμός των αμάχων αγγίζει τους 10 και δεκάδες είναι τραυματίες άμαχοι και από τις δύο πλευρές, με πιο αξιόπιστα να θεωρούνται τα στοιχεία που δίνουν οι πολιτοφυλακές. Μεγάλες είναι και οι υλικές ζημιές, σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί οι υποδομές της ύδρευσης και του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων εν μέσω πολικού ψύχους.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι εντατικοί βομβαρδισμοί μόνο τυχαία δεν γίνονται από την πλευρά της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, σε μια σύγκρουση που κοντεύει να συμπληρώσει 3 χρόνια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια σύγκρουση τόσο ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης της Ουκρανίας, που ξεκίνησε με την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς που παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, και βέβαια ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που στήριξαν την πραξικοπηματική κυβέρνηση και τις εθνικιστικές φασιστικές δυνάμεις, στην αντιπαράθεση με την καπιταλιστική Ρωσία που στηρίζει τις ρωσόφωνες περιοχές στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και την Κριμαία που ενσωματώθηκε σε αυτή το Μάρτη του 2014. Η διαπάλη των ιμπεριαλιστών για τις αγορές, τον ενεργειακό πλούτο, τους αγωγούς μεταφοράς, τη γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας είναι η αιτία που εξακολουθεί να ματώνει ο ουκρανικός λαός.
Η συγκυρία της αναζωπύρωσης
Για ένα μακρύ διάστημα παρατηρούνταν μεν σποραδικές συγκρούσεις, αλλά γίνονταν προσπάθειες να τηρηθεί η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ που έγινε στις 2 του Φλεβάρη του 2015 (που και αυτή ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μετά την αρχική συμφωνία του Μινσκ του Σεπτέμβρη του 2014, που δεν τηρήθηκε), συμφωνία μάλιστα που επικυρώθηκε από το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας, τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και Ρωσίας και επιδίωκε να επαναφέρει την αρχική συμφωνία. Γεγονός είναι ότι παρά τις συναντήσεις που γίνονταν κατά καιρούς της λεγόμενης Ομάδας Επαφής του Μινσκ, από εκπροσώπους της Ουκρανίας, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), λόγω της σκόπιμης κωλυσιεργίας της κυβέρνησης του Κιέβου δεν γινόταν ουσιαστική πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «πολιτική διευθέτηση», δηλαδή τη δυνατότητα τοπικών εκλογών και απόδοσης του καθεστώτος σχετικής αυτονομίας στις περιοχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών. Ταυτόχρονα, αυτό δημιουργούσε μια σχετική δυσφορία και στους συμμάχους της Ουκρανίας, παράπονα υπήρχαν και για την αργή προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην κρατική διοίκηση, ενώ και η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι άσχημη. Το γεγονός της κλιμάκωσης των συγκρούσεων έρχεται ακριβώς πάνω στην περίοδο της κυβερνητικής αλλαγής στις ΗΠΑ, από τον Ομπάμα στον Τραμπ, με τον πρώτο να έχει στηρίξει πλήρως την κυβέρνηση του μεγαλοκαπιταλιστή Πέτρο Ποροσένκο, ενώ ο δεύτερος διατύπωνε σκέψεις για βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Επομένως, είναι λογική σκέψη να θεωρήσει κανείς ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου θέλησε να μετρήσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και να αποτρέψει την προσέγγιση ΗΠΑ - Ρωσίας. Αυτήν την ερμηνεία έδωσαν και οι πολιτοφυλακές, που την συνέδεσαν και με την ανάληψη της προεδρίας γι' αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από την Ουκρανία. Αυτό επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός βουλευτής Σ. Ταρούτα, που είπε ότι δεν «πρέπει να πάει χαμένη η ευκαιρία να αναδειχτεί η πόλη Αντβίγιφκα (σ.σ. απ' όπου γίνονται οι βομβαρδισμοί του ουκρανικού στρατού και όπου απαντάνε οι πολιτοφυλακές), ως το "Χαλέπι της Ουκρανίας"». Επίσης, η ρωσική ηγεσία μίλησε για σκόπιμη κλιμάκωση των συγκρούσεων και «βάρβαρη επίθεση» και εμφάνιση της Ουκρανίας ως «θύμα επίθεσης», ώστε να εκβιάσει και άλλη οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.
Κλιμάκωση από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Πάντως, στην πρώτη ομιλία της στη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χάλεϊ, κατηγόρησε τη Ρωσία για επιθετικότητα στην Ουκρανία και με μια συγκράτηση είπε «θεωρώ ατυχές πως στην πρώτη μου εμφάνιση εδώ πρέπει να καταδικάσω την επιθετικότητα της Ρωσίας. Δεν θα έπρεπε να συμβεί, ούτε και να είναι έτσι. Θέλουμε όντως καλύτερες σχέσεις, αλλά η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία επιτάσσει σαφή και ισχυρή καταδίκη των ρωσικών κινήσεων». Επίσης, αναφερόμενη στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταδικάζουν και να ζητούν άμεσο τερματισμό της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας. Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία και οι κυρώσεις μας σε σχέση με το ζήτημα της Κριμαίας θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να ξαναδώσει η Ρωσία τον έλεγχο της Κριμαίας στην Ουκρανία». Ετσι, η πρώτη αμερικανική αντίδραση δείχνει ότι θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση με τη Ρωσία, τουλάχιστον σε αυτό το πεδίο, ενώ ενδεικτικό είναι ότι στη Μαύρη Θάλασσα, πολύ κοντά στη Ρωσία εξελίσσονται από την Τετάρτη και έως τις 11/2 οι ναυτικές ασκήσεις «Ασπίδα στη Θάλασσα», 7 χωρών του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι αύριο, Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου την ερχόμενη Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ