29 Ιαν 2017

FIFA Το κυνήγι των κερδών και η «μεταμόρφωση» του ποδοσφαίρου

FIFA
Το κυνήγι των κερδών και η «μεταμόρφωση» του ποδοσφαίρου

Στις περισσότερες συμμετοχές από Αφρική και Ασία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στο οικονομικό μέρος, ποντάρει η FIFA με τις αλλαγές στα Παγκόσμια Κύπελλα
Στις περισσότερες συμμετοχές από Αφρική και Ασία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στο οικονομικό μέρος, ποντάρει η FIFA με τις αλλαγές στα Παγκόσμια Κύπελλα
Επικοινωνιακά παιχνίδια ή τελικά καπνός... με φωτιά; Οπως και να έχει, όλο το προηγούμενο διάστημα το ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορούσε τις αλλαγές που επισημοποίησε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) όσον αφορά τη διεξαγωγή της κορυφαίας της διοργάνωσης, του Μουντιάλ, αρχής γενομένης από το 2026. Αλλαγές οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση αλλά και αντιδράσεις για τα όσα περιλαμβάνονται στα σχέδια. Λίγες μέρες αργότερα τα νερά στο δημοφιλές άθλημα ταράχτηκαν για μια ακόμη φορά. Αιτία οι δηλώσεις του Ολλανδού πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή και νυν προέδρου της τεχνικής επιτροπής της FIFA, Μάρκο φαν Μπάστεν, στις οποίες αποκάλυπτε σκέψεις (ή και πλάνα) των διοικούντων το παγκόσμιο ποδόσφαιρο για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που θα παίζεται αυτό στο μέλλον. Το γεγονός μάλιστα ότι αυτές ήρθαν λίγες μόλις μέρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της FIFA για το Μουντιάλ του 2026 έκανε αρκετούς να συμπεράνουν ότι τελικά η συγκεκριμένη διοργάνωση ίσως να μην αποτελέσει σταθμό για τη διαφορετικότητα στις συμμετοχές και στον τρόπο διεξαγωγής αλλά γενικότερα για το ίδιο το ποδόσφαιρο.
Μουντιάλ: «Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε...»
Οπως αναμενόταν, με βάση τη φημολογία των τελευταίων μηνών, τα σχέδια του νέου προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ώστε από το 2026 να παρουσιαστεί ένα διαφορετικό Μουντιάλ από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα, πήραν σάρκα και οστά. Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA άναψε το πράσινο φως ώστε οι ομάδες που θα συμμετέχουν στην τελική φάση να αυξηθούν από 32 που είναι τώρα (και μέχρι το 2022 στο Κατάρ) σε 48. Μάλιστα, ας σημειωθεί πως ο Ινφαντίνο στην προεκλογική του εκστρατεία έκανε λόγο για 40 ομάδες, αλλά, όπως αποδείχθηκε, τα σχέδια προχώρησαν περισσότερο. Οπως για τον τρόπο διεξαγωγής της εν λόγω διοργάνωσης. Σύμφωνα με αυτά, στην πρώτη φάση της διοργάνωσης θα υπάρχουν 16 όμιλοι των τριών ομάδων από τους οποίους θα προκρίνονται οι δύο πρώτες στη φάση των «32». Στα αξιοσημείωτα των νέων σχεδίων είναι η κατάργηση της ισοπαλίας στη φάση των ομίλων αφού όσοι αγώνες τελειώνουν έτσι θα ακολουθεί διαδικασία των πέναλτι ώστε να υπάρξει νικητής. Οι αλλαγές εγκρίθηκαν ομόφωνα από την 38μελή Εκτελεστική Επιτροπή, ωστόσο υπήρξαν και σφοδρές αντιδράσεις κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με την Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων να πρωτοστατεί σε αυτές.
Προτάσεις Φαν Μπάστεν: Κάτι... σαν ποδόσφαιρο

Η αύξηση των κερδών ήταν το βασικό μέλημα του προέδρου της FIFA, Τζ. Ινφαντίνο, για τις σαρωτικές αλλαγές στη διοργάνωση του Μουντιάλ
Associated Press
Η αύξηση των κερδών ήταν το βασικό μέλημα του προέδρου της FIFA, Τζ. Ινφαντίνο, για τις σαρωτικές αλλαγές στη διοργάνωση του Μουντιάλ
Πριν ακόμα καλά καλά συνειδητοποιηθούν από τους περισσότερους οι αλλαγές που εξήγγειλε η FIFA για το Μουντιάλ και εν μέσω των αντιδράσεων που υπήρξαν τα... νερά ταράχτηκαν και πάλι. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκαν οι δηλώσεις του Μάρκο φαν Μπάστεν, που με το ρόλο του ειδικού συμβούλου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας και υπευθύνου για τεχνικά ζητήματα δημοσιοποίησε τις σκέψεις του για ριζικές αλλαγές στον τρόπο που θα παίζεται το ποδόσφαιρο. Τα κυριότερα σημεία από όσα εξήγγειλε ο Ολλανδός νυν παράγοντας αφορούν τα εξής:
  • Κατάργηση των κίτρινων καρτών και αντί αυτών αποβολή του παίκτη που θα κάνει μια παράβαση για ένα χρονικό διάστημα λίγων λεπτών. Ο ίδιος προτείνει 5 ή 10 λεπτά.
  • Κατάργηση της παράτασης. Αντί αυτής θα υπάρχει μια ειδική διαδικασία μονομαχίας μεταξύ ενός παίκτη και ενός τερματοφύλακα. Ο παίκτης θα προσπαθεί να σκοράρει ξεκινώντας μια επίθεση από τα 25 μέτρα, έχοντας οκτώ δευτερόλεπτα για να σκοράρει και πέντε ευκαιρίες! Ο τερματοφύλακας έχει συγκεκριμένο χώρο για να κινηθεί.
  • Απεριόριστες αλλαγές, αλλά σε πρώτη φάση μόνο σε αγώνες ομάδων μικρών ηλικιών. Ωστόσο, τονίζει ότι και σε αγώνες ανδρών θα μπορέσουν να αυξηθούν οι αλλαγές, δηλαδή, να προστεθούν 2 - 3 για κάθε ομάδα.
  • Να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φάουλ που θα μπορεί να κάνει ένας παίκτης. Οπως και στο μπάσκετ. Εάν υπερβαίνει τον αριθμό αυτό τότε θα αποβάλλεται από τον αγώνα.
  • Κομμένες οι διαμαρτυρίες. Μόνο ο αρχηγός της ομάδας θα έχει δικαίωμα να πλησιάζει τον διαιτητή και να διαμαρτύρεται. Οπως στο ράγκμπι.
  • Αναζητείται τρόπος για να μειωθούν οι καθυστερήσεις ή η σκοπιμότητα σε ένα παιχνίδι όταν πλησιάζει στο τέλος του. Να σταματά το χρονόμετρο 10 λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα ώστε οι παίκτες να μη γνωρίζουν πόσος χρόνος απομένει.

Το ποδόσφαιρο που ...ονειρεύεται ως παράγοντας της FIFA ο Ολλανδός Φαν Μπάστεν απέχει κατά πολύ από αυτό που έπαιζε ο ίδιος
Eurokinissi
Το ποδόσφαιρο που ...ονειρεύεται ως παράγοντας της FIFA ο Ολλανδός Φαν Μπάστεν απέχει κατά πολύ από αυτό που έπαιζε ο ίδιος
Οπως ήταν αναμενόμενο και οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως από προπονητές και παίκτες που έβαλαν κατά του Ολλανδού πρώην ποδοσφαιριστή με κύριο σκεπτικό πως εάν τελικά περάσουν τότε θα μιλάμε «για κάτι που θα παίζεται με μια μπάλα και τα πόδια αλλά δεν θα είναι ποδόσφαιρο», όπως ειπώθηκε. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του τεχνικού της Λίβερπουλ, Γερμανού Γιούργκεν Κλοπ, που κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο Φαν Μπάστεν επισήμανε μεταξύ άλλων: «Προσπαθούν να πιέσουν καταστάσεις, αλλά δεν νομίζω ότι νοιάζονται για το μέλλον του ποδοσφαίρου. Ο Φαν Μπάστεν μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο παιχνίδι αν θέλει. Υπάρχουν αρκετά γήπεδα στον κόσμο».
FIFA: Κόβει και ράβει για να πουλάει το προϊόν
Τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια το τελευταίο δίμηνο για τις αλλαγές στο Μουντιάλ και τις «σκέψεις» για ριζικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία μπορεί να θεωρηθούν. Αντίθετα, αποτελούν την κορύφωση συγκεκριμένων στοχεύσεων των νέων διοικούντων το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε πρακτικές που συνοδεύουν την εμπορευματοποίηση του αθλήματος και τις αγοραίες λογικές. Μετά από μια διετία αποκαλύψεων για σκάνδαλα διαφθοράς παραγόντων, τη φυγή χορηγών και την απώλεια εσόδων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία δείχνει διατεθειμένη για βαθιές τομές αρκεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, κυρίως στην πίτα της αγοράς. Ο,τι πρέπει να κοπεί και να ραφτεί προκειμένου να βολέψει την καλύτερη πώληση του προϊόντος θα πραγματοποιηθεί ακόμα και εάν δημιουργήσει ένα νέο προϊόν, αν αυτό βολέψει τα σχέδια για αύξηση των κερδών.
Για παράδειγμα, η αύξηση των συμμετοχών στο Μουντιάλ πέρα από το ξεχρέωμα των λογαριασμών του νέου προέδρου προς τις λεγόμενες μικρές Ομοσπονδίες, κυρίως της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίες υποστήριξαν την υποψηφιότητά του, έχει και έναν άλλο προφανή λόγο. Το άνοιγμα σε ακόμη περισσότερες αγορές αφού περισσότερες χώρες θα ενδιαφέρονται πιο άμεσα για τη διοργάνωση. Παράλληλα, η αύξηση των συμμετοχών σημαίνει περισσότερα παιχνίδια, άρα και μεγαλύτερα τηλεοπτικά και χορηγικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, με τις νέες αλλαγές, στη διοργάνωση του 2026 θα διεξαχθούν 80 παιχνίδια από 64 που είναι σήμερα. Την ίδια ώρα, βάσει σχετικής έρευνας, τα όσα εξήγγειλε η FIFA για το Μουντιάλ του 2026 αναμένεται να επιφέρουν και αύξηση του τζίρου στη διοργάνωση κατά 1 δισ. δολάρια, με βάση τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οπως υπολογίζεται, το διευρυμένο Μουντιάλ θα φέρει έσοδα της τάξης των 6,5 δισ. δολαρίων, ποσό κατά 20% μεγαλύτερο από τα 5,5 δισ. που αναμένεται να παράξει το τουρνουά που θα γίνει στη Ρωσία το 2018 (με 32 ομάδες).
Φυσικά, σε αντίστοιχες λογικές κινούνται και οι σκέψεις (προς το παρόν τουλάχιστον) για αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού των ποδοσφαιρικών αγώνων. Από τα όσα έγιναν γνωστά μέχρι τώρα, είναι προφανές ότι κύριο μέλημα είναι η μετατροπή του αθλήματος σε όσο το δυνατόν καλύτερο και δυνατότερο τηλεοπτικό προϊόν, το οποίο θα πουλάει περισσότερο και θα είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον σε αγορές που μέχρι τώρα ήταν συνηθισμένες σε άλλου είδους αθλήματα (π.χ. ράγκμπι, αμερικανικό ποδόσφαιρο) και θεωρούν μη ενδιαφέρον και βαρετό το ποδόσφαιρο. Οπως π.χ. αυτή των ΗΠΑ (παρά την ανάπτυξη της ποδοσφαιρικής λίγκας τα τελευταία χρόνια). Μάλιστα, ας σημειωθεί πως οι ΗΠΑ είναι το φαβορί για την ανάληψη της περίφημης πλέον διοργάνωσης του 2026, που θα σηματοδοτήσει τις αλλαγές στα Μουντιάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ