17 Ιαν 2017

Ούτε δράμι αλήθειας...

Ούτε δράμι αλήθειας...
«Φρένο στα μπλοκάκια» τιτλοφορεί η «Αυγή της Κυριακής» τη συνέντευξη που πήρε από την υπουργό Εργασίας, η οποία παρουσιάζει μια «εικόνα» που δεν περιέχει ούτε δράμι αλήθειας σε σχέση με την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, αλλά και τις πραγματικές στοχεύσεις που υπηρετεί η κυβέρνηση με την πολιτική της. Δηλώνει, για παράδειγμα, η Εφη Αχτσιόγλου ότι «η μεταμφίεση της σχέσης εξαρτημένης εργασίας σε αυτοαπασχόληση συνιστά παράνομη πρακτική σε βάρος των εργαζομένων» και πως στόχος της κυβέρνησης είναι «ο περιορισμός αυτής της καταχρηστικής μορφής απασχόλησης και η εγγύηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων»... Είναι, όμως, η ίδια η κυβέρνηση που όχι μόνο δίνει κάλυψη στους εργοδότες να συνεχίσουν να εμφανίζουν ως «αυτοαπασχολούμενους» εργαζόμενους που απασχολούνται στην πραγματικότητα ως μισθωτοί, διατηρώντας ανέπαφο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και με την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου 4387, σε πολλές περιπτώσεις, υποχρεώνονται οι μισθωτοί να ασφαλίζονται ως «αυτοαπασχολούμενοι», διαιωνίζοντας το αίσχος με τα «μπλοκάκια»!
***
Αλλωστε, η ίδια η ομολογία της υπουργού ότι στόχος είναι ο «περιορισμός» και όχι η κατάργηση αυτής της καταχρηστικής μορφής απασχόλησης, αποδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, που εκτός από τα «μπλοκάκια», τα οποία υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, η κυβέρνηση διατηρεί και ενισχύει όλο το «μπουκέτο» της ευελιξίας: Την απαράδεκτη ενοικίαση εργαζομένων, με την ενίσχυση των «δουλεμπορικών γραφείων», που ψήφισε τελευταία, την επέκταση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, την εκτεταμένη ασυλία που απολαμβάνουν οι εργοδότες να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους κ.λπ. Η παρατήρηση, εξάλλου, της υπουργού ότι «ένας στους τρεις εργαζόμενους είτε εργάζεται ανασφάλιστος, είτε αμείβεται για λιγότερες ώρες από όσες εργάζεται», επιβεβαιώνουν ακριβώς τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας, που δεν περιορίζεται ασφαλώς στην «παραβίαση της νομιμότητας», καθώς οι λεγόμενες «νόμιμες μορφές» απασχόλησης που συντηρεί και επεκτείνει η κυβέρνηση, χάριν της κερδοφορίας του κεφαλαίου, έχουν καθοριστική ευθύνη για τις άθλιες σχέσεις εργασίας και τους μισθούς.
***
Στο έδαφος αυτής της κατάστασης και ποντάροντας στη μειωμένη απαιτητικότητα των εργαζομένων, η υπουργός δοκιμάζει την ικανότητα της κυβέρνησης να ανανεώνει τις προσδοκίες των εργαζομένων και να ενσωματώνει τις αντιδράσεις τους. Ετσι, λέει η Εφη Αχτσιόγλου: «... Η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν μπορεί να αντιστραφεί εν μια νυκτί»! Μια αυτονόητη απάντηση είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κυβερνά ούτε μια νύχτα, ούτε έναν μήνα, αλλά δύο ολόκληρα χρόνια. Και σ' αυτό το διάστημα, όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε έναν από τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων, αλλά τους επεκτείνει κιόλας, όπως έκανε με το Ασφαλιστικό και όπως ετοιμάζεται να κάνει τώρα με τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και άλλους. Επομένως, πραγματικός στόχος της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής στους εργαζόμενους και να δημιουργήσει φρούδες προσδοκίες για αντιστροφή της κατάστασης προς όφελός τους στα Εργασιακά, έστω και σταδιακά. Αυτή ακριβώς την επιδίωξη υπηρετεί και ο μύθος της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης» που επαναλαμβάνει η υπουργός στη συνέντευξη καθώς και οι ισχυρισμοί της ότι θα τεθούν «τώρα τα θεμέλια» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
***
Το ίδιο κλίμα εφησυχασμού και ψεύτικων ελπίδων προσπαθεί να καλλιεργήσει σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος. Η υπόσχεση ότι αν αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα «προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερες παροχές και ορθολογικότερη επιβολή εισφορών» στο απροσδιόριστο μέλλον, είναι ένα φτηνό προπαγανδιστικό τρικ, ανάλογο των ισχυρισμών του προηγούμενου υπουργού Εργασίας, όταν ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος, πως οι συντάξεις δεν μειώνονται. Τώρα, που συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ, τα μερίσματα κατακρεουργήθηκαν, τώρα που μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων υποχρεώνονται να πληρώνουν ακόμα πιο μεγάλες εισφορές στο νέο σύστημα, για να λαμβάνουν συντάξεις πτωχοκομείου, τώρα που ξανάνοιξε η συζήτηση για νέες μειώσεις στις συντάξεις με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», τα κυβερνητικά στελέχη υπόσχονται κάποτε στο μέλλον «καλύτερες παροχές και ορθολογικότερη επιβολή εισφορών»! Μάλιστα, η αποθέωση είναι ότι καλεί τους εργαζόμενους σε «συμμαχία» με τους εργοδότες, για να αυξήσει ο ΕΦΚΑ τα έσοδά του, όταν οι επιχειρήσεις είναι αυτές που ευθύνονται για το 1/3 της ανασφάλιστης εργασίας, την οποία κατά τα άλλα καταγγέλλουν εν χορώ οι υπουργοί της κυβέρνησης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ