Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Ήταν 12 Νοέμβρη 1999, πέντε μόλις μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του σφαγέα Κλίντον στην Ελλάδα, όταν σε σχετική του ανακοίνωση το δελτίο τύπου του τότε Συνασπισμού ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τις διαρκείς παλινωδίες και τον ολισθηρό δρόμο των απαγορεύσεων των προγραμματισμένων ειρηνικών εκδηλώσεων». Την ημέρα της επίσκεψης του πρόεδρου των ΗΠΑ, στις 19/11, οι κύριοι του Συνασπισμού εξαπέλυαν βέλη ενάντια στην αστυνομοκρατία και την απαγόρευση των διαδηλώσεων από την τότε κυβέρνηση Σημίτη: «Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κρεσέντο αυταρχισμού και βίας εναντίον ειρηνικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας είναι υποχρεωμένος να μην παραστεί στο δείπνο που οργανώνεται προς τιμήν του κ. Κλίντον» σημείωνε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού. Αυτά έλεγε ο πολιτικός πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ πριν 17 χρόνια.
Πολύ πιο πρόσφατα, το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε μύδρους ενάντια στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αφορμή την απαγόρευση διαδηλώσεων στην Αθήνα λόγω της τελετής έναρξης της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Σημείωνε τότε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και πορειών που για άλλη μια φορά επιβάλλει η κυβέρνηση του μνημονίου, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ, είναι απαράδεκτο γεγονός που ποδοπατάει τα δικαιώματα των πολιτών και συρρικνώνει τη Δημοκρατία. Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό». Αυτά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, για να έρθει σήμερα, ως κυβέρνηση πλέον, να κάνει ακριβώς τα ίδια με αυτούς που στο παρελθόν κατήγγειλε!
Με μια απαράδεκτη, αυταρχική απόφαση η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα απαγορεύει τις διαδηλώσεις εν όψει της παρουσίας του προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα και θέτει την πόλη σε καθεστώς αστυνομοκρατίας. Προφανώς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρεί ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος διαμαρτυρίας ενάντια την επίσκεψη του ηγέτη της ιμπεριαλιστικής δύναμης που ευθύνεται για μια σειρά μακελειών, από τη Λιβύη και την Συρία μέχρι την Υεμένη και την Ουκρανία. Άλλωστε, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα αποτελεί… «περιστέρι της ειρήνης» που έρχεται στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσει στο θέμα του χρέους! Γι’ αυτό και όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όσο και διάφορες γραφίδες της αστικής δημοσιογραφίας, προσπαθούσαν να απαξιώσουν τους αντι-ιμπεριαλιστικούς αγώνες, να πείσουν το λαό ότι οι η κυτβέρνηση των ΗΠΑ, οι ιμπεριαλιστές, δεν είναι φονιάδες, ούτε μακελάρηδες αλλά «σύμμαχοι» της χώρας μας και του λαού της. Φορώντας το μανδύα της «αριστεράς»- την έννοια της οποίας έχει προ πολλού κουρελιάσει και εξευτελίσει- η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να νομιμοποιήσει στην συνείδηση του λαού την εγκληματική πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων. Δεν θα το καταφέρει!
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στην Ελλάδα με κύριο σκοπό να αξιοποιήσει την πρόθυμη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για την υλοποίηση των ευρωατλαντικών επιθετικών σχεδίων. Βρίσκεται εδώ για να προωθήσει την επικίνδυνη ατζέντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξεταστεί η πιθανή αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα (βλ.Σούδα), ενισχύοντας τα ευρωατλαντικά συμφέροντα σε μια περίοδο όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με άλλες ισχυρές χώρες, όπως, για παράδειγμα, τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, η περίφημη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» της ελληνικής κυβέρνησης στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου και της γεωστρατηγικής επιρροής του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, εμπλέκοντας τη χώρα ολοένα και βαθύτερα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.
Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα από τέτοιου είδους επισκέψεις. Η επίσκεψη του Μπ.Ομπάμα και οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στους οποίους εμπλέκει την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν για το λαό. Γι’ αυτό, η παρουσία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δωθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές και τα πολεμικά σχέδια τους. Ταυτόχρονα, να δωθεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανυπακοής ενάντια στον θρασύτατο αυταρχισμό της- «πρώτης φοράς αριστερά»- ελληνικής κυβέρνησης η οποία επιχειρεί να «αποστειρώσει» το κέντρο της πρωτεύουσας από το εργατικό – λαϊκό κίνημα, νομίζοντας πως έτσι θα κλείσει το στόμα του λαού.
Όπως το 1999 με την επίσκεψη Κλίντον έτσι και σήμερα στην Αθήνα πρέπει να ηχήσει- και θα ηχήσει- ένα βροντερό λαϊκό ΌΧΙ ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υπηρέτες του. «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»!