27 Αυγ 2016

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΙΜΑΜ ΜΠΑΗΛΝΤΙ φεστιβαλ ΚΝΕ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


ΠΑΝΩ ΠΛΑΤΕΙΑ
τιμη 4 ευρω

Ένα ντοκουμέντο για την «ΠΑΟ»


Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //
Στη διάρκεια της Κατοχής εμφανίστηκαν και έδρασαν μια σειρά «εθνικιστικές οργανώσεις», μεταξύ αυτών και η ΠΑΟ (Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωση). Γύρω από τη δράση τους τα τελευταία χρόνια υπάρχει πλούσια αρθρογραφία που προσπαθεί να τις απενοχοποιήσει και να τις παρουσιάσει ως οργανώσεις (και μάλιστα πολυπληθείς) που απλά ήταν «πατριώτες-αντικομμουνιστές» , ενώ προσπαθεί να κρύψει και τις πολύμορφες σχέσεις που είχαν με τον κατακτητή.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, βέβαια οι οργανώσεις αυτές , επικέντρωσαν τις ενέργειές τους εναντίον του ΕΑΜ διατηρούσαν ταυτόχρονα διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας, τόσο με τις δυνάμεις κατοχής και τις δοσιλογικές κυβερνήσεις, όσο και με το Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής και την κυβέρνηση του Καΐρου (ιδίως όταν είδαν προς τα πού «έγερνε η πλάστιγγα»…)
Μία από αυτές ήταν και η ΠΑΟ (υπήρξε μετεξέλιξη της ΥΒΕ «Υπερασπισταί Βορείου Ελλάδος», μιας οργάνωσης που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 1941 από αξιωματικούς του στρατού και που τελούσε αρχικά «υπό τας διαταγάς της Κυβερνήσεως του Καΐρου η οργάνωση που απείχε από οποιαδήποτε αντιγερμανική ενέργεια, ενώ αποκλειστικός στόχος των ανταρτοομάδων της ήταν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην περιοχή δράσης της η λέξη «ΠΑΟτζής» είναι ακόμη και σήμερα βρισιά και συνώνυμο της συνεργασίας με τον κατακτητή.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι η ΠΑΟ -παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του επιτελείου της- ουδέποτε αναγνωρίστηκε επίσημα ως συμμαχική δύναμη από το Συμμαχικό Στρατηγείο . Απόρρητη Έκθεση των Βρετανών αναφέρει πως «οι τριβές (σ.σ. με τον ΕΛΑΣ) ξανάρχισαν τον Σεπτέμβριο (σ.σ. του 1943), όταν πρώτα στην περιοχή της Κοζάνης ομάδες της ΠΑΟ άρχισαν να συνεργάζονται με τους Γερμανούς, και όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος τον Οκτώβριο. Ο ΕΛΑΣ έκανε επίθεση με όλες του τις δυνάμεις εναντίον της ΠΑΟ, πράγμα που κατέληξε στην ουσιαστική εξαφάνιση της τελευταίας ως το τέλος του χρόνου.Από τότε μερικές ομάδες της ΠΑΟ έχουν αναβιώσει με γερμανικά όπλα και γερμανική στήριξη και τα μέλη της κάνουν στην Μακεδονία και στον Εβρο τις ίδιες δουλειές που κάνουν αλλού τα Τάγματα Ασφαλείας. Οι σχετικές ενδείξεις οδηγούν αναμφισβήτητα στο συμπέρασμα ότι ορισμένες πρώην μονάδες της ΠΑΟ τώρα συνεργάζονται ολόψυχα με τους Γερμανούς σε επιχειρήσεις κατά του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί από τους Γερμανούς ως στρατός φρουράς»
Με τη λήξη δε του πολέμου, οι αστικές κυβερνήσεις δε δίστασαν να τις «αναγνωρίσουν» ως «αντιστασιακές» παρόμοιες οργανώσεις, ενώ πολλοί από τους πρωταγωνιστές τους τιμήθηκαν ή έκαναν καριέρα στον κρατικό (και παρακρατικό) μηχανισμό. Πάντως αποκαλυπτική είναι η συνειδητή απάλειψη της ΠΑΟ από τη λίστα των επίσημα αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων του άρθρου 8 του Ν.1285/1982 (που ισχύει μέχρι σήμερα). Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ακόμη κι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος θα παραδεχθεί ότι «η ΠΑΟ παρουσιάζει προβλήματα» όσον αφορά τον αντιστασιακό της χαρακτήρα, υποστηρίζοντας ότι παρόλα αυτά «υπήρξαν και εκεί γνήσιοι αγωνιστές», μαζί με «εκείνους οι οποίοι αποκλείονται από το άρθρο 1» -τουτέστιν, «συνεργάσθηκαν με τους κατακτητές».
Το ντοκουμέντο
Πρόκειται για πρωτοσέλιδο (ουσιαστικά ως προκήρυξη) της εφημερίδας ΣΠΙΘΑ (ΑΣΚΙ, ΓΑΚ Ν. Ημαθίας) που ήταν «ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΕΡΡΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤ. ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» (ΒΕΡΡΟΙΑ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1943, ΧΡΟΝΟΣ Α’, ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 2, ΔΡΑΧ. 1000) όπως αναγράφει.
Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται η ανάγλυφη κοινωνική-οικονομική πραγματικότητα της κατοχής και στη περιοχή, αλλά και με συγκεκριμένα στοιχεία η δράση της ΠΑΟ σ’ αυτή σε συνεργασία με τον Γερμανό κατακτητή. Ο τίτλος της εφημερίδας χαρακτηριστικός (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «ΚΑΤΑΧΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ (ΠΑΟ & ΣΙΑ)». Ολόκληρο το άρθρο:
«Ο Χιτλερικός Φασισμός, μέσα στη μεγάλη κρίση που περνά σήμερα ύστερα απ’ τα συγκλονιστικά χτυπήματα που δέχεται στο Ανατολικό Μέτωπο απ’ τον δοξασμένο Κόκκινο Στρατό, στην Ιταλία από τους Συμμάχους με τους καθημερινούς καταστρεπτικούς βομβαρδισμούς, στα βιομηχανικά και συγκοινωνιακά του κέντρα από την Συμμαχική αεροπορία και την ηρωϊκή δράση των ανταρτών που παραλύει τα μετόπισθεν, γίνεται ακόμα πιο άγριος και λυσσασμένος. Οι καθημερινές τεράστιες απώλειες του στα μέτωπα του δημιουργούν πολύ μεγάλα κενά που δεν μπορεί να καλύψει με τις δικές του δυνάμεις.
Για να μπορέσει να ξεπεράσει τις αδυναμίες του και να συμπληρώσει κάπως τα κενά του δια τη συνέχιση του πολέμου ρίχνεται ακράτητος από λύσσα στην άγρια ληστέψη του πλούτου μας και ιδιαίτερα των γεωργικών μας προϊόντων μας. Ο αγροτικός κόσμος της επαρχίας μας που μ’ αίμα και ιδρώτα έβγαλε λίγο σιτάρι, βλέπει τώρα τον καταχτητή να του αρπάζει απ’ τα’ αμπάρι του.
Τα λίγα ζώα που απόμεναν για τη διατροφή του πληθυσμού και τη καλλιέργεια της γης επιτάσσει για το στρατό του, σα «λεία πολέμου». Εφαρμόζει τις αγγαρίες για στρατιωτικά έργα (αεροδρόμια κλπ) κι ‘ αφαιρεί μ’ αυτό τον τρόπο και το ένα μεροκάματο που μπορούσε να βγάλει ο εργάτης για το ψωμί της οικογένειας του. Η ακρίβεια της ζωής αυξάνεται με την συνεργασία των μεγαλομαυρογοριτών και ο λαός καταδικάζεται στην πείνα και στο θάνατο απ’ τις στερήσεις.
Ο κατακτητής για να πνίξει την πάλη κι’ αντίσταση του Λαού πάνω στα εξοντωτικά του μέτρα, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλα τα άγρια τρομοκρατικά μέσα. Συλλήψεις, εκτελέσεις, κάψιμο σπιτιών είναι τα «νέα του όπλα».
Μα στα εγκλήματα αυτά κατά του Λαού συμμετέχουν ενεργά κι’ ανοιχτά οι προδότες του Λαού , του Έθνους. Τα υπολείμματα της Τερτοαυγουστιανής τυρρανίας που βλέπουν πως ο Λαός δεν θα τους ανεχτεί πια να τον έχουν σκλάβο και πως έτσι σβύνουν τα όνειρά τους, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις και βοηθούν το Καταχτητή για να πνίξουν στο αίμα τον τίμιο αγώνα του Λαού.
Η ΠΑΟ η γκεσταπίτικη φασιστική κλίκα που για τη περιφέρειαν μας κατάντησεν εφιάλτης, άνοιξε επίσημα τον εμφύλιο πόλεμο συμμαχώντας στα φανερά με τον Καταχτητή. Οι εκτελέσεις των πατριωτών στο Νησέλι, το κάψιμο εφτά σπιτιών στο Βρυσάκι και στο δύο στο Μικροβούζι, οι ομαδικές συλλήψεις στο Μικροβούζι είναι έργο των καθαρμάτων της ΠΑΟ με την υποστήριξη των γερμανικών όπλων.
Ο Καταχτητής που σ’αυτήν την δύσκολη στιγμή γι’αυτόν δε θα μπορούσε να βρη καλύτερους συμμάχους από τους προδότες αυτούς, τους δίνη όλα τα μέσα για το εθνοπροδοτικό τους έργο.
Οι Γερμανοί ξεσκίζονται μέσα από την κουρελλοφυλάδα «Νέα Ευρώπη» ενάντια στο ΚΚΕ , στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ για τη διάσωση του Έθνους και τη ενότητα του Λαού.
Μα κι’ οι Παουτζήδες ούτε χιλιοστό δεν ξεφεύγουν από την γραμμήν της Γκεσταμπίτικης προπαγάνδας.
Προδότες αποκαλεί η Γκεσταπό τους Εθνοπροδότες (τον αδελ. Αριστ. Παπαδόπουλο, τον Παπαμπαϊράμη του Νησελίου κλπ) ήρωες τους αποκαλούν και σαν τέτοιους τους τίμησαν και τους τιμούν η ΠΑΟ και η παρέα της, πλέκοντας εγκόμια γι’αυτούς στον δήθεν παράνομο τόπο τους.
Κάθε αγώνα των εργατών και του ΛΑΟΥ για το ψωμί και τη ζωή που χτυπάει ο καταχτητής, τον χτυπάνε κι’ αυτή, προδίδοντας στους γερμανούς τους αγωνιστές και ηγέτες του Λαού. Τίνων τα σπίτια κάψανε στο Βρυσάκι και Μικροβούζι; Των Κομουνιστών και Εαμιτών, των αγωνιστών του Λαού για τη ζωή και τη λευτεριά. Τους Κομμουνιστάς και Εαμίτας συλλαμβάνουν και καταδιώκουν οι Καταχτητές, αυτούς δολοφονούν και προδίδουν οι Παουτζήδες. Τους εχθρούς των καταχτητών, εχθρούς τους έχουν η ΠΑΟ και συντροφιά. Ποιο σπίτι Παουτζή κάηκε από τους Γερμανούς; Ποιος Παουζτής πιάστηκε και στάλθηκε σε στρατόπεδο, εκτελέσθηκε και καταδιώχτηκε από τους Γερμανούς; Κανένας Παουτζής δεν πειράχτηκε από τους καταχτητές. Ποιοι συνεμάχησαν με τους προδότες ΕΔΕΣ (Ζέρβα); Οι Καταχτητές και η ΠΑΟ.
Σύμφωνο κάνανε οι Γερμανοί με τον Ζέρβα να χτυπήσουν το ΕΑΜ και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, σύμφωνο υπόγραψε και η ΠΑΟ με τον ΕΔΕΣ. Και σαν αντιπρόσωπος της επιτροπής ΠΑΟ Βερροίας ήταν ο πολύς Ταγματάρχης Χοντρόπουλος. Οι Γερμανοί δώσανε αμνηστεία στους αξιωματικούς της ΠΑΟ, για να μένουν στις πόλεις και να καταδίδουν τους Έλληνες πατριώτες στην Γκεσταπό.
Το δυνάμωμα του ΚΚΕ με νέες εκατοντάδες και χιλιάδες τίμιων Ελλήνων θα εξασφαλίσει την νίκη στο λαό, θα εξαφανίσει από το πρόσωπο τις τιμημένης μας Πατρίδος τα φασιστικά καθάρματα που θέλουν να κρατούν αιώνια στην σκλαβιά και την απαθλίωση τον εργαζόμενο λαό.
Νέες καινούργες χιλιάδες στις γραμμές του ηρωϊκού Κόμματός μας για την γρήγορη Εθνική Απελευθέρωση για την πραγματοποιήσει της Λαϊκής Δημοκρατίας για τη Νίκη του Σοσιαλισμού.
Ζήτω το ηρωϊκό ΚΚΕ
Ζήτω το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ
Θάνατος στους Καταχτητές
Θάνατος στους Εθνοπροδότες»

Το κέρδος τσακίζει τους φτωχούς ...


 φύση εκδικείται τους φτωχούς", έγραφε προχτές μια αστική εφημερίδα σε τίτλο της για το ρεπορτάζ του σεισμού στην Ιταλία, μόνο που δεν αποτυπώνει την πραγματική αλήθεια. Γιατί όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα ανάπτυξης που να προστατεύουν τους πάντες από τους σεισμούς, αφενός η «εκδίκηση» δεν είναι της φύσης και αφετέρου γιατί δεν εκδικείται και τους πλούσιους; Μα, γιατί η επιστήμη και η τεχνολογία στο πλαίσιο του καπιταλισμού αξιοποιούνται για το κέρδος, την ένταση της εκμετάλλευσης, γι' αυτό υπάρχουν φτώχεια και πλούτος. Δεν μπαίνουν στην υπηρεσία κάλυψης των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας δεν αποφέρουν κέρδη στον καπιταλισμό, γι' αυτό και δεν προωθούνται. Ηδη και από την Ιταλία έρχεται η είδηση ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ανύπαρκτα ουσιαστικά τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Γι' αυτό και προκαλούν πολλοί εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης αλλά και τοπικών αρχών, όταν αποδίδουν αποκλειστικά το μέγεθος των καταστροφών στη μεγάλη ένταση ή το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού, ενώ μια έγκαιρη και σχεδιασμένη αντισεισμική θωράκιση των οικισμών, που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα σεισμογόνο περιοχή, θα μπορούσε να σώσει δεκάδες ζωές. Σύμφωνα με τον αστικό Τύπο της Ιταλίας, το 70% όλων των κτιρίων της χώρας δεν έχουν σχεδιαστεί με αντισεισμικά κριτήρια, όπως και το 50% των σχολείων δεν πληρούν τους σύγχρονους κανόνες αντισεισμικής θωράκισης. Αυτό είναι το ένα...
Το άλλο είναι αυτό που αποκαλύπτει επίσης ότι στον καπιταλισμό οι κυβερνήσεις ασκούν πολιτική για την ενίσχυση του κεφαλαίου και όχι για τις λαϊκές ανάγκες. Και έρχεται πάλι από την Ιταλία με αφορμή το φονικό σεισμό. Τα αστικά ΜΜΕ, πασχίζοντας να «βγάλουν λάδι» τις κυβερνήσεις για την πολιτική ευθύνη τους λόγω αδιαφορίας και εγκατάλειψης της αντισεισμικής θωράκισης, επικεντρώνουν στη «σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση» της χώρας, που, όπως λένε, δεν της επιτρέπει να επιδοτήσει εταιρείες για να επενδύσουν στην αναστήλωση ή υποστήριξη των αναρίθμητων παλιών κτιρίων που απλώνονται σε όλη την ιταλική επικράτεια. Και η αντισεισμική θωράκιση γίνεται πεδίο κερδοσκοπίας με κρατικό χρήμα, δηλαδή χρήμα από τη λαϊκή βασικά φορολογία. Αλλά πάνω απ' όλα προέχει η πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του. Την οποία οι κυβερνήσεις βάζουν πάνω και από την προστασία της ζωής των ανθρώπων του μόχθου έστω και από φυσικά φαινόμενα.

Εικόνες απ΄το ... μέλλον μας

 Εικόνες απ΄το ... μέλλον μας



   Δηλαδή πως αλλοιώς να μας το πεί για να το καταλάβουμε ??
   Μήπως ... εκφασισμό της "πολιτισμένης" δυτικής αστικής "δημοκρατίας" ή ανοιχτό πολιτικό φασισμό ??
   Εχουμε καταλάβει οτι όσο η αστική τάξη θα εγκαταλείπει την "δημοκρατία" της για τα μάτια του μοντέρνου φασισμού (επειδή δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο) ... οι μόνοι που θα υπερασπίζονται την όποια δημοκρατία θα είναι οι λαοί και κανένας άλλος ??
   Εχουμε καταλάβει οτι η μεγάλη παγίδα είναι τώρα οι λαοί να επιτρέψουν στον αστό να σώσει το τομάρι του με τον ανοιχτό φασισμό ... και όταν περάσει η μπόρα οι ίδιοι λαοί να αναστηλώσουν ξανά μια "μοντέρνα" αστική "δημοκρατία" ... βαθύτερα, πλατύτερα και σχεδόν οριστικά εκφασισμένη - αφού αυτή είναι η αναπόδραστη τάση του ιμπεριαλισμού ?? 
   Εχουμε καταλάβει ... οτι την δημοκρατία πρέπει να την υπερασπιστούμε όταν καταλύεται ... οχι για να της ξαναδώσουμε την παλιά της μορφή με το δικό μας αγώνα ... αλλά για να την μετατρέψουμε σε δημοκρατία για το λαό ...
   ... δηλαδή διχτατορία για τον αστό ??
   Εχουμε καταλάβει οτι αυτό είναι μονόδρομος ??


Απαντα Λένιν - τόμος 30 - σελ. 93 - Σχετικά με την γελοιογραφία του μαρξισμού
   Εχουμε καταλάβει πως τώρα "ψοφάει" οριστικά το όνειρο ... της εγγυημένης δημοκρατίας ... μέσω της προσκόλλησης στην ισχυρή και "πολιτισμένη" δύση ?? Εχουμε καταλάβει πως αυτή η προσκόλληση που έχει επιλέξει σύσσωμη η ντόπια αστική τάξη για το συμφέρον της ... μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια μιά ώρα αρχύτερα στον φασισμό ??
   Αρχίζει τελικά ο λαός να καταλαβαίνει πως όσο θα "επιμένει" στο κόλλημα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ... τόσο θα οπλίζει τα ντόπια και τα ξένα χέρια που θα του φορέσουν τον φασισμό στο κεφάλι ??



   Ακόμα τίποτα !!! Δεν φαίνεται το φώς στον ορίζοντα.
   Και η εξουσία τι κάνει ??
   Παίζει με τα ένστικτα του λαού. Τάζει "εθνικά" μεγαλεία ... και αμπαλάρει τον εκφασισμό σαν την μοντέρνα μορφή της πραγματικής δημοκρατίας. 
   Ξέρετε ... 
   ... τα μεγαλεία θέλουν και θυσίες 
   ... η πολυπόθητη ανάπτυξη έχει και τις σκοτεινές της πλευρές - έτσι είναι η ζωή  !!!
   ... για να δυναμώσει η "δημοκρατία" δεν πρέπει να περνάει μέσα απο τις πύλες των εργοστασίων - θα καταστραφούμε, δεν το βλέπετε, δεν αντέχει η οικονομία 
   ... για να σώσεις το τομάρι σου απ΄τον ισλαμοφασίστα (μας) δεν πρέπει να φοβάσαι τον χριστιανοφασίστα μας, το καλό μας θέλει
   ... έχει και η πολύ δημοκρατία τα προβληματά της, χρειάζεται ένα ρεγουλάρισμα 
   ... τι να την κάνουν την δημοκρατία - εκεί στην φιδοφωλιά της Ευρώπης - το κέρδος που θα μας σώσει για να βγεί θέλει τεχνοκράτες, οχι δημοκράτες 
   ... εδώ που τα λέμε παραείναι χαλαρή η δημοκρατία για να αναγκάσει τον τεμπέλη να δουλέψει 
       -Και τι να κάνουμε ?? Να σκύψουμε στην γραφειοκρατία της ΕΕ ??
   ... μόνο η ευρωπαική γραφειοκρατία έχει τον τρόπο - την τεχνογνωσία βρε παιδί μου - να στίβει και την τελευταία σταγόνα αίμα και ιδρώτα του εργάτη - εεεε και μην ακούτε τους κομμουνιστές, αυτοί θέλουν να μας φορέσουν στο κεφάλι τη γραφειοκρατία !!!
   ... πως θα ενισχυθεί η δημοκρατία εαν δεν ξεβρακώσουμε και τις μουσουλμάνες στις παραλίες ?? 
   ... δημοκρατία ρε αρκεί να μην μπαίνει στο μάτι των οίκων αξιολόγησης !!!
   ... τι σκατά δημοκρατία θέλουμε εαν δεν μπορεί ο ηγέτης της ελληνικής αριστεράς να τραπεζώνεται με την ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία - για το σοσιαλισμό παλεύουμε όλοι
   ... δημοκρατία ρε, στο τόπο που γεννήθηκε και ας γεννήθηκε πάνω στο σβέρκο των δούλων. Τι ?? Δεν κατάλαβα ?? Θέλουν και οι άλλοι δημοκρατία ?? 
   ... δημοκρατία ρε, το υπέρτατο αγαθό, έστω και με 250 € το μήνα    
   ... δημοκρατία ρε, ατομική ελευθερία στη πρέζα, στο γαμήσι, στην πουτανιά, στο θεό που πιστεύω, στον τρόπο που εκφράζομαι ... γιατί εκφράζομαι. Τι θέλετε ρέ ?? Να μην πάω Μύκονο ??
   ... δημοκρατία ρε, ατομική ελευθερία αρκεί να μην μπλέκω με τους άλλους που λένε για αγώνες και τέτοια μπανάλ. Πιό μάγκες είναι αυτοί απο μένα ??
   ... δεν είμαι εγώ δημοκράτης ?? Εγώ που ανέχομαι τους πάντες αρκεί να μη με βρωμίζουν με τη μπόχα τους ??
   ... δημοκρατία ρε, ιδιωτική δημοκρατία
   ... και επειδή είμαι δημοκράτης τι νομίζετε ?? Δεν μπορώ να βρώ πέντε, δέκα, είκοσι, εκατό, χίλιους μαλάκες να τους δώσω δουλίτσα να φάνε ψωμάκι, να βγάλω και εγώ το κέρδος μου ?? Ασχετα εαν οι συνθήκες τώρα δεν μου το επιτρέπουν ... αύριο ποιός ξέρει. Αυτό είναι ... η δημοκρατία σας πρέπει να βρεί την ισορροπία της με το κέρδος μου !!! 
   ... δημοκρατία ρε, ιδιωτική κερδοσκοπική δημοκρατία. Και είμαστε όλοι καλά, και εμείς οι μάγκες και σείς οι μαλάκες
   ... που ακούστηκε ρε πως η δημοκρατία θα χαντακώσει τους αρίστους ... εμάς όλους δηλαδή
   ... μπορείς κύριε να βγάλεις κέρδος ?? Κάντο δεν θα στο αμφισβητήσω εγώ ... το λαρύγγι θα σου φάω, για την δημοκρατία για την ανάπτυξη     
   ... δημοκρατία ρε, αυτό είναι το μέλλον μας
  

   Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται ο πρωθυπουργός Τσίπρας και προτείνει ... φόρουμ των αριστερών με τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης ... για να σωθούμε  λέει απο τον νεοφιλελευθερισμό και τον εκφασισμό !!! Θα μας σώσει απ΄το φασισμό ο Τσίπρας και οι σοσιαλδημοκράτες !!! Συμπέρασμα: Η απόγνωση της θέσης που έχουν καταντήσει και το συνειδητό στρώσιμο του χαλιού στον φασισμό που αντικειμενικά έχουν αναλάβει ... τους κάνει αδίστακτους.
   Και ο λαός ??
   Οσο σανό και να καταναλώσει, όσο μικροαστική μαλακία και να καταπιεί, όσο οπορτουνισμό και να ρουφήξει ... αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ... οτι αν συνεχίσει να κάθετε στον καναπέ, το τέρας θα τον κατασπαράξει αν δεν το υπηρετήσει δουλικά
   ... ή οτι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τέρας.
            
               
 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας...

Προς αποκατάσταση της αλήθειας...

Ο «Ριζοσπάστης» έχει ξαναγράψει για το δημαγωγικό κουρνιαχτό που σηκώνει η κυβέρνηση γύρω από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, που δεν μπορεί να κρύψει ότι σκοπός της είναι να παραπέμψει το δίκαιο αυτό λαϊκό αίτημα στις ελληνικές καλένδες, όπως έκαναν διαχρονικά και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Με αφορμή αυτόν τον κουρνιαχτό, υπενθυμίζουμε τη σχετική Αναφορά την οποία κατέθεσε στις 15/10/2014 η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και επειδή τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα της εφημερίδας «Το Ποντίκι» και της «Εφημερίδας των Συντακτών» παρουσιάζουν επικείμενη συζήτηση της Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ως πρωτοβουλία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Ν. Μαριά, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η Αναφορά κατατέθηκε με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η οποία ανέλαβε στη συνέχεια σειρά πρωτοβουλιών για την προώθησή της.

Με επιστολή της στις 18/2/2015 στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην οποία ο τελευταίος απάντησε προκλητικά ότι το ζήτημα «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ», απάντηση που κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της.
Με κοινή συνέντευξη Τύπου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τον περασμένο Μάρτη στις Βρυξέλλες, για να αναδείξει το πρόβλημα, ενόψει και της συζήτησης της Αναφοράς στη σχετική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αντιτάχθηκε στην προσπάθεια να «θαφτεί» η Αναφορά και με ανακοίνωσή της τον περασμένο Μάη, που κατήγγειλε τη μεθόδευση να «κλείσει» η αναφορά χρησιμοποιώντας σχετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είναι «εκτός των αρμοδιοτήτων της ΕΕ», αλλά και με την παρέμβαση και τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών της 2-6-2016, οπότε και αποφασίστηκε να τεθεί εκ νέου σε συζήτηση στις 8-9-2016, εν αναμονή και των απαντήσεων της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης σε επιστολή της Επιτροπής Αναφορών.
Στη σχετική ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατήγγειλε την υπονόμευση της Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είχε στείλει καμία απάντηση στην παραπάνω επιστολή που είχε σταλεί από τις 3/11/2015 και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μην απαντάει, αποκαλύπτοντας ότι χρησιμοποιεί τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα, χωρίς να έχει καμία πρόθεση πραγματικής διεκδίκησης.

Αυτά, λοιπόν, για την αποκατάσταση της αλήθειας μαζί με μία ακόμη επισήμανση.

Οτι όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «θάφτηκαν» κυριολεκτικά απ' όλα τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σήμερα ανακάλυψαν τις εξελίξεις με τη σχετική Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αποκρύπτοντας τη δράση του ΚΚΕ για το θέμα και μάλιστα φτάνοντας στο σημείο να την αποδίδουν σε άλλους.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη του, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, και θα πάρει και νέες πρωτοβουλίες μέσα κι έξω από την ελληνική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από το γερμανικό κράτος να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Με αφορμή τη φορολαίλαπα

Με αφορμή τη φορολαίλαπα


Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για ένα ακόμη κατόρθωμά της, ότι αύξησε τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνη του 2016 κατά 1 δισ. ευρώ ή 38,86% σε σχέση με τον Ιούνη του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τα φορολογικά έσοδα του Ιούνη του 2016. Εχει μεγάλη σημασία, επίσης, ποια ήταν η κύρια πηγή αύξησης των φορολογικών εσόδων, γιατί αυτό αποκαλύπτει και ποιοι είναι εκείνοι, τάξεις, κοινωνικά στρώματα, που πληρώνουν τους περισσότερους φόρους σε σχέση με άλλους που πληρώνουν λιγότερους. Η ίδια η ΓΓΔΕ μάς πληροφορεί ότι «η κύρια φορολογική επιβάρυνση τον Ιούνιο του 2016 προέρχεται από την έμμεση φορολογία, με τους έμμεσους φόρους να ανέρχονται στο 61% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 39%. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονταν σε 56,1% και 43,9%». Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Οτι η φορολαίλαπα έπληξε τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, απ' αυτούς προέρχονται τα τεράστια όντως έσοδα από τους έμμεσους φόρους, αυτοί πλήρωσαν την αύξησή τους, που επίσης προέρχεται από την αύξηση του ΦΠΑ, άλλων έμμεσων φόρων κατανάλωσης.
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, πλήρωσαν όμως και περισσότερους άμεσους φόρους. Γιατί η τεράστια αύξηση φόρων, εκτός από τους έμμεσους, προέρχεται από την αυξημένη φορολογία σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και την αύξηση της προκαταβολής φόρου που πληρώνουν πολλά λαϊκά στρώματα. Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση εσόδων από τους φόρους σε μισθούς και συντάξεις ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2016 συγκριτικά με τον Ιούνη του 2015, ποσοστό 15%. Ενώ τα έσοδα από την προκαταβολή φόρου στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 252,6%, και ανήλθαν σε 15,57 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2016 από 4,42 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2015.
Και όλ' αυτά ενώ ακόμα δεν έχουν μπει σε εφαρμογή όλοι οι φόροι και τα χαράτσια που ψήφισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ, η αποστολή εκκαθαριστικών για τον οποίο ξεκινά σήμερα. Επίσης, από τον Οκτώβρη του 2016 αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την κηροζίνη από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. Ενώ από την 1η Γενάρη 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο υγραέριο, στην αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική στο σφαγιασμό του λαού. Εχει ήδη μειώσει δραστικά τις συντάξεις, πρόσφατα προχώρησε και σε άλλες μειώσεις, όπως επικουρικές, ΕΚΑΣ, έχει μειώσει μισθούς και ετοιμάζεται και για νέο τσεκούρωμα στην επόμενη φάση οπότε θα ανοίξουν τα Εργασιακά ως προαπαιτούμενο της δεύτερης «αξιολόγησης». Η φοροληστεία του λαού δεν έχει σταματημό. Επίσης έχουν αρχίσει οι κατασχέσεις μισθών από τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες κατασχέσεις, για χρέη στην εφορία που αδυνατούν να αποπληρώσουν εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι περνά με Αριστα τις εξετάσεις που δίνει στο κεφάλαιο με τη διαχειριστική της πολιτική για τη δική του ανάκαμψη. Μόνο που αυτή η ανάκαμψη - αποκαλύπτεται και από την αύξηση των φορολογικών εσόδων - γίνεται με θυσία της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους. Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αυτή είναι η «αναδιανομή» που κάνει. Καμιά ανοχή, λοιπόν, καμιά αναμονή από την εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, προσμένοντας ότι τα «δύσκολα», που λέει η κυβέρνηση ότι περνούν, θα φέρουν καλύτερες μέρες. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους μπορεί. Για το λαό καιάδας και κόλαση. Γι' αυτό δεν του απομένει άλλος δρόμος από τη διεκδίκηση της κάλυψης όλων των απωλειών του, της κατάργησης όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του, κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στην εξουσία τους.

Νέα δημοσκόπηση με θετικές γνώμες

Νέα δημοσκόπηση με θετικές γνώμες


ΜΟΣΧΑ.--
Ακόμα μια δημοσκόπηση που εμφανίζει μεγάλα τμήματα των λαών που μένουν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης να αναπολούν τη ζωή πριν την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού είδε το φως της δημοσιότητας. Αν και τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά από τις 17 Αυγούστου, η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ προσπέρασαν την έρευνα, αναδεικνύοντας την ανησυχία των αστών για τις μνήμες που μένουν ζωντανές σε όσους βίωσαν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού.
Την έρευνα διεξήγαγαν το Ρωσικό Ερευνητικό Κέντρο Κοινής Γνώμης VCIOM, αλλά και τα κέντρα M-Vector, GFK, Moreinfo και Qafqaz, με ένα δείγμα συνολικά 12.645 ατόμων.
Σύμφωνα με αυτήν, οι κάτοικοι 35-64 χρόνων στη Ρωσία θεωρούν κατά 64% ότι επί ΕΣΣΔ η ζωή ήταν καλύτερη. Την ίδια απάντηση έδωσε το 60% στην Ουκρανία, το 71% στην Αρμενία, το 69% στο Αζερμπαϊτζάν, το 60% στη Μολδαβία, το 61% σε Καζακστάν, το 60% σε Κιργιστάν, το 53% σε Λευκορωσία, το 51% σε Γεωργία, το 39% σε Τατζικιστάν και το 4% σε Ουζμπεκιστάν.
Στις ηλικίες 18-24 ετών, όπου λείπει η προσωπική εμπειρία και είναι κρίσιμη η επίδραση του αντικομμουνισμού, την ίδια απάντηση δίνει: το 25% σε Ρωσία, 18% σε Ουκρανία, 47% σε Αρμενία, 14% σε Αζερμπαϊτζάν, 69% σε Μολδαβία, 35% σε Καζακστάν, 37% σε Κιργιστάν, 34% σε Λευκορωσία, 20% σε Γεωργία, 13% σε Τατζικιστάν και 5% σε Ουζμπεκιστάν.

TOP READ