Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας //
Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ της Δάφνης προχώρησαν χτες άνεργοι σπουδαστές Δημοσίων ΙΕΚ, που χάνουν τις κάρτες ανεργίας τους, βάσει ενός απαρχαιωμένου νόμου του 85′ και μιας αυθαίρετης νομικής ερμηνείας του Οργανισμού που τους διαγράφει από τα μητρώα του. Με τη χτεσινή παρέμβασή τους, οι άνεργοι σπουδαστές διατύπωσαν τα αιτήματά τους για άμεση ανάκληση των άδικων διαγραφών και των χρεωστικών σημειωμάτων που στάλθηκαν σε όσους έπαιρναν επίδομα ανεργίας, για να επιστρέψουν το ποσό που τους καταβλήθηκε.
Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, μένουν στο κενό, καθώς για την επίσημη πολιτεία δεν είναι τίποτα: δεν είναι εργαζόμενοι, ούτε φοιτητές (με πάσο, δωρεάν συγγράμματα, κτλ) και πλέον δε θα θεωρούνται ούτε άνεργοι. Έτσι χάνουν τα ελάχιστα “προνόμια” που δικαιούνται ως τυπικά άνεργοι (ασφάλιση, επίδομα, εκπτωτικές παροχές, φοροαπαλλαγές, κτλ) αλλά και κάθε ελπίδα για εύρεση εργασίας, εφόσον η κάρτα κι οι μοριοδοτούμενοι μήνες ανεργίας είναι σχεδόν απαραίτητη προϋπόθεση, στο σημερινό δυσμενές εργασιακό τοπίο, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.
Το συγκεκριμένο υποκατάστημα επιλέχτηκε, καθώς η διοίκησή του πρωτοστάτησε στη στοχοποίηση των σπουδαστών, τη συλλογή των ονομάτων τους σε λίστες, τη διαγραφή τους από τα μητρώα, και την προστασία -όχι των άνεργων, αλλά- των καταδοτών που έκαναν τις (επώνυμες πλην μυστικές) καταγγελίες, με τελείως ανταγωνιστικά, ανθρωποφαγικά ένστικτα. Χαρακτηριστική ήταν η στάση του προϊστάμενου του υποκαταστήματος, που υποδέχτηκε τους διαμαρτυρόμενους σπουδαστές με επιθετική διάθεση. Πότε ανέβαζε τον τόνο της φωνής του, πότε επικαλούνταν τους αγώνες του για τη δημοκρατία (και τα πρωτοσέλιδα που τους απαθανάτισαν!), πότε τα χρόνια προϋπηρεσίας του, πότε τη θέση του, και πότε προκαλούσε τους σπουδαστές λέγοντας ότι έχουν παρανομήσει με την εγγραφή τους στα μητρώα του Οργανισμού. Παράλληλα με το μαστίγιο όμως, μεταχειρίστηκε και την τακτική του καρότου και επιχείρησε να καθησυχάσει το πλήθος με τη νομοθετική ρύθμιση που επίκειται.
Σύμφωνα με αυτές τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο ελιγμός που ετοιμάζει η κυβέρνηση φαίνεται να είναι μια νομοθετική ρύθμιση που θα διατηρεί τους άνεργους σπουδαστές στα μητρώα, χωρίς όμως να αναγνωρίζει και να μοριοδοτεί ως χρόνο ανεργίας τους μήνες που διαρκεί η κατάρτισή τους. Διατηρεί δηλαδή έναν απαράδεκτο διαχωρισμό, που οδηγεί σε κάρτες ανεργίας με αστερίσκο και ανέργους διαφόρων ταχυτήτων.
Οι άνεργοι σπουδαστές ολοκλήρωσαν την παρέμβασή τους μοιράζοντας έντυπο υλικό με τις διεκδικήσεις τους και με την ανάρτηση πανό στην είσοδο του υποκαταστήματος, ενώ ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, την επόμενη βδομάδα.