Αβάνα, Κούβα
Παραμονές τις ιστορικής επίσκεψης Ομπάμα στην Κούβα, οι σχέσεις της αυτοκρατορίας με τις χώρες της ηπείρου, μοιάζουν να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα έντασης των τελευταίων μηνών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διανύουν την προεκλογική τους περίοδο, γεγονός που δίνει σε κάθε ενέργεια  ενδεικτική σημασία.
Η Ευρώπη βιώνει τα δικά της προβλήματα της κρίσης και η  πλημμύρα των προσφύγων  υπενθυμίζει  στους κατοίκους, στα κινήματα και στις κυβερνήσεις της γηραιάς ηπείρου, ότι ο κόσμος είναι μικρός, βαθιά διαφορετικός, αλλα και ενιαίος και δεν υπάρχουν πουθενά “νησίδες ασφαλείας”.
Η περιρρέουσα εντύπωση λοιπόν, είναι ότι εδώ στη Λατινική Αμερική “είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα”, μακρυά από όλα αυτά τα καταθλιπτικά.  Ότι εδώ γίνονται επενδύσεις από Κίνα, Ρωσία, Ευρώπη και ότι  αναπτύσσεται έντονη διπλωματία (ακόμα και μεταξύ Κούβας – ΗΠΑ). Όμως στην ήπειρο με τη μεγαλύτερη ανισότητα στον κόσμο, η ακραία φτώχεια, η ανεργία, οι αρρώστιες, η θνησιμότητα, η ακραία εξάρτηση από το ιμπεριαλιστικό κέντρο – που όλα αυτά μειώθηκαν πράγματι την τελευταία δεκαετία – παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα και αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται και δυναμώνει. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο από τον ιο Ζika, τα άτομα που προσβλήθηκαν στην Λατινική Αμερική, ξεπέρασαν τους τελευταίους μήνες τα 2.000.000!
Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, μια σειρά  πολιτικά επεισόδια δείχνουν ότι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην Λατινική Αμερική περνάει σε νέα φάση όξυνσης:
  • ΚΟΥΒΑ: H βορειοαμερικάνικη κυβέρνηση επιβάλει τους πρώτους μήνες του 2016, νέα υψηλά πρόστιμα σε ευρωπαϊκές (αλλά και σε μια βορειοαμερικανική) εταιρείες για συναλλαγές με την Κούβα, κατ εφαρμογή του αποκλεισμού (εμπάργκο). Από κοντά, η Μεγάλη Βρετανία κλείνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς  των οργανώσεων αλληλεγγύης της χώρας  που  συγκέντρωναν  χρήματα για την Κούβα. Το ίδιο διάστημα στη Γενεύη, ο βορειοαμερικανός αντιπρόσωπος στον οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του την Κούβα, σαν χώρα που τα παραβιάζει (μαζί με  Ρωσία, Κίνα κ.α). Η κουβανική κυβέρνηση εκδίδει επίσημη δήλωση, που σε έντονο ύφος στιγματίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, στον πόλεμο στη Συρία, τις δολοφονίες των μαύρων από την αστυνομία των Ηνωμένων Πολιτειών, το εμπάργκο κατά της Κούβας και την διατήρηση φυλακών τύπου Γκουαντάναμο εντός και εκτός ΗΠΑ,  ως κορυφαία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • BENEZOYEΛΑ: Ο  οικονομικός, πολιτικός και ιδεολογικός πόλεμος  συνεχίζεται αμείωτος. Η δεξιά  αντιπολίτευση νομοθετεί στο κοινοβούλιο νόμο για την αμνήστευση των φασιστών και ξεκινά καμπάνια για δημοψήφισμα με στόχο την πτώση  του Μαδούρο από την προεδρία και την αλλαγή του συντάγματος. Ο Ομπάμα ανανεώνει την περσινή Εκτελεστική Απόφαση ότι η Βενεζουέλα αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ενέργεια που προκαλεί νέα επίσημη δήλωση της κουβανικής κυβέρνησης, αλλά και μετατρέπει το ετήσιο μνημόσυνο του Τσάβες στο Καράκας, σε “φόρουμ” υποστήριξης της κυβέρνησης Μαδούρο από τις χώρες της ΑLBA και τις προοδευτικές κυβερνήσεις της περιοχής.
  • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: H νέα δεξιά κυβέρνηση Μάκρι, προχωρά σε μαζικές απολύσεις, αυξήσεις τιμών στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και δάνεια από τα γνωστά κλαμπ οικονομικών δολοφόνων. Μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα καταστέλλονται από την αστυνομία. Σημειώνονται επιθέσεις και καταστροφές σε γραφεία του κόμματος της Κίσχνερ.
  • ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Με όρους τηλεοπτικού σώου, συλλαμβάνεται για λίγες ώρες από την ομοσπονδιακή αστυνομία, ο πρώην πρόεδρος Λούλα για δήθεν εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς. Διαδηλώσεις υποστήριξης στη χώρα, δήλωση συμπαράστασης από την Πρόεδρο Ρούσεφ και από τις προοδευτικές κυβερνήσεις της περιοχής, επίσημη ανακοίνωση του ΥπΕξ της Κούβας.
  • ΒΟΛΙΒΙΑ: Oι δυνάμεις ασφάλειας της χώρας ανακοινώνουν ότι εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν, 2 μικρές πτητικές συσκευές (Drones) πάνω από τις κατοικίες του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της χώρας.
  • ΟΝΔΟΥΡΑ: Δολοφονείται η γνωστή ιθαγενής ηγέτης Berta Cáceres, ξεσπούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην Ονδούρα και σε όλη την ήπειρο, και καταδίκη της δολοφονίας από τις κυβερνήσεις. Ανακοινώνεται η σύσταση διεθνούς επιτροπής  διερεύνησης.
Στο άμεσο μέλλον θα φανεί αν η νέα φάση που περνά η ήπειρος (η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση είναι και εδώ)  θα  σηματοδοτήσει μια δραστική  αλλαγή των συσχετισμών και επιθετική προώθηση των βορειοαμερικανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Γιατί στο λεγόμενο “γεωπολιτικό παιχνίδι”, σοβαρότατο ρόλο παίζουν και οι λαοί και τα κινήματα.  Βεβαίως, οι πολιτικές-οικονομικές  δυνάμεις, παίζουν τον πρώτο. Αλλά, ας μην ξεχνάμε, ότι η κρίση είναι βασικά δική τους.
Αβάνα, 6/3/2016
Πηγές: Granma, Juventud Rebelde,Cubavision, Telesur