28 Ιαν 2016

ΕΡΤ: Τα φερέφωνα. Πάντα άξιοι!!!!

 ΕΡΤ: Τα φερέφωνα. Πάντα άξιοι!!!!

Γέλασαν και τα μάρμαρα χτες με τον τρόπο, που το μεταμεσονύχτιο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ παρουσίασε τις εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις την ώρα που στη Βουλή διεξαγόταν η συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα λοιπόν με το ...ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κινητοποιήσεις οργανώθηκαν "από σωματεία και φορείς".

Ακολουθούν δηλώσεις ενός εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια δηλώσεις του εκπροσώπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ από τη Ομόνοια.

Η ανταπόκριση "ντύνεται" και με μερικά σκοτεινιασμένα πλάνα από τις πορείες που ακολούθησαν και στην αποφώνηση του ρεπορτάζ ακούγεται το εξής: "Στις δύο κινητοποιήσεις συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα".

Το "αξιόπιστο" ρεπορτάζ της ΕΡΤ δεν είδε βέβαια ότι η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ήταν μια παρασύναξη μερικών δεκάδων συνδικαλιστών του Δημοσίου, στελεχών της ΛΑΕ και κάποιων αγνώστου ταυτότητας "συντονιστικών" ενάντια στα μνημόνια.

Αυτή τη μάζωξη, η κρατική τηλεόραση την έβαλε στο μπλέντερ με τη μαζική εργατική - λαϊκή διαδήλωση του ΠΑΜΕ και ...έβγαλε το μέσο όρο! Κι όλα αυτά, για να μη φανεί ότι το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για κινητοποίηση, που θα έπαιζε ρόλο "αντίβαρου" στη διαδήλωση που είχε εξαγγείλει το ΠΑΜΕ, δεν συσπείρωσε ούτε τα πρώτα συνδικαλιστικά στελέχη τους, σε αντίθεση με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Εμείς τι άλλο να πούμε για τη "φερεγγυότητα" της ΕΡΤ...

Πάντα άξιοι!

προλετάριος

Καίγομαι

 Καίγομαι

Η σημερινή ανάρτηση αποτελείται από πολλά μικρά μεταμοντέρνα θραύσματα, που απασχόλησαν τις προηγούμενες μέρες την επικαιρότητα, αλλά δε βρήκαν τη θέση τους σε κάποια μεγάλη αφήγηση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο γγ περιόδευσε στην Κρήτη, και στα πλάνα της ΕΡΤ (που προσαρμόζουν την κλασική φράση στα 15 δευτερόλεπτα δημοσιότητας) εμφανιζόταν με ένα βαθύ μπορντώ-κόκκινο χρώμα, που πλησίαζε τη μελιτζανί φάτσα του Ομπράντοβιτς και βασικά έχει δύο πιθανές εξηγήσεις. Είτε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και μια κάμερα από τα χρόνια της πρώτης "αλλαγής", είτε την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία, όπου δε γίνεται να προσβάλεις τους ανθρώπους και να μην πιεις μαζί τους ένα ποτηράκι ρακή, άλλο ένα να πάνε τα φαρμάκια κάτω, ένα ακόμα για τις βαθιές ρίζες του κόμματος στο λαό, άλλη μία τα ίδια από την αρχή στο επόμενο χωριό της περιοδείας, και μετά καταλήγει σαν το σύνθημα ττου κοινού για το ανκόρ του καλλιτέχνη στις συναυλίες. Κι άλλο, κι άλλο...
Κι έτσι εξηγούνται κι οι φωτό του 902 από την περιοδεία, όπου πάντα εμφανιζόταν κι από (ακόμα) ένα ποτηράκι.

Ο γγ όμως ξεσηκώνει πάθη και στις ανώτερες τάξεις, αν κρίνει κανείς από τον ενθουσιασμό με τον οποίο τον υποδέχτηκε η Ζωή Λάσκαρη, στο τέλος της θεατρικής παράστασης όπου πρωταγωνιστεί (συναισθήματα που αποτυπώνονται και στα φωτογραφικά στιγμιότυπα παρακάτω) αλλά και από τον ντόρο που δημιούργησαν πιθανότατα στο περιβάλλον της, όχι γιατί φοβήθηκαν μην προδώσει την τάξη της κι ακολουθήσει το παράδειγμα του Ένγκελς, αλλά ίσως γιατί ασεβούσε προς την οικογένειά της και το δράμα της στον εμφύλιο.


Το πιο εντυπωσιακό κατά τη γνώμη μου είναι ότι παραδόξως κι ως εξαίρεση στον κανόνα, οι αντιδράσεις για μια τέτοια συνάντηση προκλήθηκαν στην απέναντι όχθη και όχι από τους δικούς μας γκρινιάρηδες (στους οποίους μπορώ να συμπεριλάβω και την κε του μπλοκ): τι γύρευε εκεί ο γγ (που γενικά δώστου θέατρο και την ψυχή του πάρε), γιατί πήγε να δει τη συγκεκριμένη παράσταση, που δεν πρέπει να έχει και κάνα ιδιαίτερο μήνυμα, κτλ. Η γνωστή κομμουνοφρένεια...

Στην καρναβαλική Πάτρα τώρα, οι κομμουνιστές είναι τόσο κακοί και καπετάν-Μιζέριες, που τα έχουν βάλει με τις Απόκριες. Πότε αναβάλλουν την έναρξη του καρναβαλιού, πότε ξεφεύγουν από το κλίμα Μύκονοοοοος των πάρτι της ΔΑΠ, και γεμίζουν τις εκδηλώσεις με θολοκουλτουριάρικα μηνύματα, ενώ υπάρχουν έγκυρες πηγές που μας πληροφορούν ότι σχεδιάζουν να απαγάγουν τον άγιο-Βασίλη και το κουνελάκι του Πάσχα. Αλλά ας τους λουστεί ο Πατρινός λαός που τους ψήφισε και αν δε διορθώσει το λάθος του, στην πρώτη ευκαιρία, θα τους κάνει να αποθρασυνθούν. Να δεις Ζωή, που αυτοί μέχρι και δικτατορία του προλεταριάτου να μας φέρουν! Να το πεις και στο Φαίδωνα το Γεωργίτση.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται ένα (ας το πούμε) άρθρο που δημοσιεύτηκε σε πατρινή ιστοσέλιδα και γράφτηκε από μια εκπρόσωπο των... ανεξάρτητων πρώην αρχών, που έχασαν τη μαρμίτα με το μέλι και τις μιζούλες και ψάχνουν τρόπους να την ξαναβρούν. Εξίσου διδακτικά και διασκεδαστικά είναι κάποια έμμισθα σχόλια που ακολουθούν το κείμενο, του τύπου "Πελετίδοφ".

Υπό άλλες συνθήκες όλα αυτά θα ήταν απλώς αφορμή για χάζι και χαβαλέ. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε όμως την εκστρατεία υστερίας που ξεκίνησε εναντίον της κόκκινης δημοτικής αρχής και κορυφώνεται τώρα με την απόφαση του Πελετίδη να φτιάξει ένα αποτεφρωτήριο, για όσους δεν επιθυμούν την ταφή. Ευχόμαστε σε όλο αυτό το σινάφι να μην είναι περαστικά (τα αίτια της γκρίνιας του) και συνεχίζουμε σε άλλα νέα του δελτίου μας.

Στο εθνικό θέατρο ανεβαίνει μια παράσταση βασισμένη σε ένα βιβλίο του Ξηρού. Ο οποίος ωστόσο δεν έχει ιδιαίτερη συγγραφική κλίση, γι' αυτό και με ένα συναγωνιστή καταλήξαμε τιτιβίζοντας στην εκτίμηση ότι το βιβλίο του Κουφοντίνα έχει σαφώς πιο πολύ ζουμί και βαθιά μηνύματα, για να γίνει μέχρι και ταινία του Παπακαλιάτη. Όλοι ΠαΣοΚ ήταν άλλωστε κάποτε κι όλοι για το σοσιαλισμό αγωνίζονται.

Πέρα από το χαβαλέ πάντως, είναι σημείο των καιρών και της κοινωνίας (και βασικά των κυρίαρχων ΜΜΕ που διαμορφώνουν στερεότυπα) πως οι αντιδράσεις αφορούν την υποτθέμενη νομιμοποίηση της τρομοκρατίας, και όχι την πραγματική κατάσταση που περιγράφει ο Ξηρός για τα βασανιστήρια που υπέστη και την απαράδεκτη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους κρατούμενούς του το αστικό κράτος δικαίου.

Το πράγμα αρχίζει να γίνεται πιο ενδιαφέρον, αν ισχύει η πληροφορία πως τελικά το έργο θα σταματήσει να ανεβαίνει, μολονότι παιζόταν κανονικά εδώ και δύο βδομάδες -οπότε και οι αντιδράσεις δεν ήταν τόσο καινούριες. Το καινούριο στοιχείο όμως ήταν η επίσημη τοποθέτηση της πρεσβείας (μία είναι η πρεσβεία στη χώρα μας) κι η άμεση συμμόρφωση προς τας υποδείξεις...

-Αν σας αρέσει να διαβάζετε διασκεδαστικά κείμενα, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε κι αυτό του Ζουράρι, όπου μιλάει για κυβέρνηση υπό κατοχή και βρίσκει αναλογίες μεταξύ της κυβέρνησης και του αντάρτικου της αντίστασης, το 43', όταν δεν ήταν ακόμα αρκετά δυνατό για να σώσει τον ελληνικό λαό από τις γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.
Βροντάει ο Όλυμπος, τρίζει η Γκιώνα...

Εφόσον λοιπόν έχουμε κάτι σαν κυβέρνηση του βουνού -και δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα, αλλά θα το εκτιμήσουμε, όταν το χάσουμε, γιατί είμαστε αχάριστοι- ο Καμμένος είναι πιθανότατα κάτι σαν το Ζέρβα στο Γοργοπόταμο, ή το Σαράφη, και η μόνη διαφορά είναι πως δεν έχουμε όπλα, ούτε κάποιον 'παράξενο πόλεμο', γιατί έχει υπογραφεί ήδη, με σχήμα πρωθύστερο, η δική τους Βάρκιζα.
Όχι άλλη Βάρκιζα, όχι άλλο κάρβουνο, όχι άλλη πυρίκαυστη Ελλάς...

Είχα προγραμματίσει κι ένα μικρό σχόλιο για το μαυσωλείο του Λένιν και το διπλό παιχνίδι που παίζει ο Πούτιν, με τις αμφίσημες δηλώσεις του, καλύτερα όμως να μην το στριμώξω στον επίλογο και να το δούμε ξεχωριστά.
Ας κλείσουμε λοιπόν με την επέτειο των 8 χρόνων χωρίς το Χριστόδουλο και τους άξιους σημερινούς συνεχιστές του (η σπορά μένει κι ας φεύγουν οι ζευγάδες) με τον κληρικό της Γλυφάδας, που αφόρισε λέει το ζίου-ζίτσου και το καράτε. Περιμένω να δω το σκεπτικό της απόφασης, για να καταλάβω γιατί εξαιρούνται οι άλλες πολεμικές τέχνες -εκτός κι αν αυτές τις έχουν προλάβει άλλοι...
Αλλά τέτοιοι ασεβείς που είστε και γελάτε, θα πέσει φωτιά να σας κάψει μια μέρα. Στο αποτεφρωτήριο του Πελετίδη...

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί με «όχημα» το Προσφυγικό

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί με «όχημα» το Προσφυγικό
Συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα καλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, αλλά και την αυστηροποίηση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της ΕΕ, με τις αντιτιθέμενες δηλώσεις υπουργών κρατών - μελών, δείχνει την ένταση των εσωτερικών αντιθέσεων με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα. Αντιθέσεις που έχουν να κάνουν και με το πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θέλει κάθε χώρα - μέλος για τα μονοπώλιά της. Παράλληλα, αξιοποιείται για να ασκούνται στη χώρα μας μια σειρά πιέσεων, ανάμεσά τους και το θέμα της συνδιαχείρισης - φύλαξης του Αιγαίου με την Τουρκία, ώστε να προωθηθούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το συγκεκριμένο θέμα.
Χτες, το ρευστό αυτό τοπίο έδειχνε να ξεκαθαρίζει, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προσχέδιο έκθεσης διαπιστώνει «σοβαρές παραλείψεις» της Ελλάδας στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων και σημειώνει ότι εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα σε διάστημα τριών μηνών, τότε δεν αποκλείεται η πιθανότητα άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους με την Ελλάδα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν για διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.
* * *
Το προσχέδιο της έκθεσης που συζητήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, βασίζεται σε επιτόπιους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα. Το σχέδιο έκθεσης για την αξιολόγηση της Σένγκεν για την Ελλάδα, το οποίο συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της και στη συνέχεια η έκθεση αυτή θα πάει για έγκριση.
Παράλληλα, σε επιστολή του Ζ. Κ. Γιούνκερ, προέδρου της Κομισιόν, αποκαλύπτεται πως «ήδη από σήμερα (σ.σ. προχτές), η Frontex υποστηρίζει την προστασία των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, μέσω υποστήριξης που παρέχεται στην Ελλάδα», υπενθυμίζοντας τόσο το πρόγραμμα «Ποσειδών» για την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, όσο και άλλο επιχειρησιακό σχέδιο που συμφωνήθηκε μέσα στο Γενάρη, μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex, για την εγκατάσταση ειδικών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ηδη, μία ομάδα βρίσκεται εκεί και ξεκινά να το εφαρμόζει, συμπληρώνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ετσι, μετά τη δικαιολόγηση του φράχτη στον Εβρο, την επέκταση της δράσης του ευρωκατασταλτικού μηχανισμού Frontex στο Αιγαίο, έπεσε και το τελευταίο «κάστρο αντίστασης» της κυβέρνησης, που διακήρυττε ότι η χώρα μας θα έλεγχε τα σύνορά της.
Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από τη Σένγκεν «ανοίγει» ουσιαστικά το ζήτημα συνολικής αμφισβήτησης της Συνθήκης, είτε συλλογικά είτε μονομερώς, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
* * *
Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι άμεσα υπαρκτός. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να παρέμβει ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, ενάντια στην καταστολή, ενάντια στη φρούρηση των συνόρων από μηχανισμούς της ΕΕ (Frontex κ.λπ.), για την κατάργηση του Δουβλίνο 3, της Συνθήκης Σένγκεν κ.λπ. Να παρέμβει ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που γεννάνε το πρόβλημα. Να εκφραστεί η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας. Να διευκολυνθεί η απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Γ. Α.

Η «ευθύνη» και οι... «δυσκολίες»

Η «ευθύνη» και οι... «δυσκολίες»


Σε διαγωνισμό μεταξύ των αστικών κομμάτων και ειδικά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, για το ποιος είναι ο πιο ικανός να «τρέξει» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, μετατράπηκε η προχτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, παράλληλα με τη σύγκλισή τους στο «κουκούλωμα» της ταξικής ουσίας της κλιμακούμενης αντιλαϊκής επίθεσης.
«Επιλέγουμε σήμερα ένα δύσκολο δρόμο, ένα δρόμο ευθύνης», αντί «να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», όπως έκαναν οι προηγούμενοι, με την «κοινωνικά ανεύθυνη» στάση τους, ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας.
«Το δίλημμα σήμερα», αντέτεινε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «είναι η επιλογή ανάμεσα στο χτες του λαϊκισμού (...) και στο αύριο της αλήθειας», των «δύσκολων» αλλά «δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», των μεταρρυθμίσεων «με κοινωνική ευθύνη».
«Ευθύνη» και... «δυσκολίες» λοιπόν: Κι ενώ η «ευθύνη» αφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ απέναντι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των «εταίρων» του, οι «δυσκολίες» αφορούν αποκλειστικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, το παραπέρα τσάκισμά τους, που επιβάλλεται ακριβώς από τις ανάγκες του κεφαλαίου, από τον ίδιο το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Πίσω από τη μεταξύ τους ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών για το «ποιος φταίει», τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ παρουσίασαν ως δεδομένη την περιβόητη «μη βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος και την ανάγκη «μεταρρύθμισής» του. «Η ανάγκη για μεταρρύθμιση που θα καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα ξεπερνά τη συμφωνία (σ.σ. το μνημόνιο)», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας...
Δεδομένο, δηλαδή, το νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις και τις παροχές, στο όνομα της «βιωσιμότητας», παράλληλα με τη συμβολή όλων των αστικών δυνάμεων στη συντήρηση μιας τέτοιας συζήτησης που κρύβει την πραγματική ταξική στόχευση της νέας επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση: Κρύβει, δηλαδή, ότι αυτή είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου, πλευρά της συνολικότερης έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για εξοικονόμηση κρατικού χρήματος για νέα «πεσκέσια» στα μονοπώλια, αλλά και άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για τμήματα του κεφαλαίου (ασφαλιστικές εταιρείες, μεγαλεμπόρους Υγείας κ.ο.κ.), που περιμένουν στη γωνία...
Αντίστοιχη ήταν και η συμφωνία κυβέρνησης και ΝΔ στη «λύση»: «Μόνος τρόπος επίλυσης είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη», συμφώνησαν Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης, όταν ακριβώς το ξεθεμέλιωμα όσων κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους αποτελεί όρο για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Επιδιώκοντας να συσκοτίσει αυτήν τη στρατηγική σύμπλευση, ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε, για πολλοστή φορά, τις προκλητικές αναφορές περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «αναδιανομής»:
-- Οταν το σχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο ενσωματώνει όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, όλες τις προηγούμενες περικοπές (τις οποίες κατά τα άλλα... κατακεραύνωσε προχτές ο πρωθυπουργός!), αλλά έρχεται να βάλει ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση!
-- Οταν, απαντώντας στο... καμάρι της ΝΔ για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της μείωσαν κατά 5% τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι σε «αντάλλαγμα» της ελάχιστης και προσωρινής αύξησης κατά 1% των ήδη μειωμένων εργοδοτικών εισφορών, θα του προσφέρει «σειρά παρεμβάσεων» για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. «Παρεμβάσεις» που θα πληρώσει και πάλι ο λαός...
-- Οταν το σχέδιο της κυβέρνησης χτυπά συνολικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και η λεγόμενη «αναδιανομή» δεν αφορά τα κέρδη των μονοπωλίων που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, αλλά το μοίρασμα της φτώχειας ανάμεσα στους περισσότερο και τους λιγότερο φτωχούς.
Η συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε, για μια ακόμα φορά, ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα ούτε από τις συναινέσεις, ούτε από τους διαγκωνισμούς των αστικών κομμάτων. Μόνο αν ο ίδιος ορθώσει το ανάστημά του και οργανώσει την πάλη του στο δρόμο της ανατροπής μπορεί να βάλει εμπόδια στους σχεδιασμούς της παραπέρα εξαθλίωσής του!

ΗΠΑ Νέο σκάνδαλο μολυσμένου νερού στο Οχάιο

ΗΠΑ
Νέο σκάνδαλο μολυσμένου νερού στο Οχάιο


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Φαίνεται πως δεν είναι μόνο η μικρή πόλη Φλιντ του Μίσιγκαν που έπινε επί μήνες νερό δηλητηριασμένο από μόλυβδο και σκουριά, επειδή οι αρμόδιες δημοτικές αρχές αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο ύδρευσης για να εξοικονομήσουν πόρους λόγω κρίσης. Τις τελευταίες μέρες, ανάλογες ανησυχίες έχουν και οι κάτοικοι της αγροτικής κωμόπολης Σέμπρινγκ στο Οχάιο, καθώς το τελευταίο διάστημα άρχισαν να πυκνώνουν οι πληροφορίες πως το νερό που τρέχει από τις βρύσες δεν είναι τελικώς ούτε καθαρό, ούτε πολύ ασφαλές για πόση...
Διαπιστώθηκε ότι το νερό, σε επτά από τα 20 σπίτια που υποβλήθηκε σε τεστ, είχε υψηλά επίπεδα μολύβδου. Εκθέσεις παραρτήματος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στο Οχάιο, που επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ, λοιδορούν το διοικητή του εργοστασίου ύδρευσης του Σέμπρινγκ, Τζέιμς Μπέιτς, πως εσκεμμένα παραποιούσε, έκρυβε ή και υπέβαλε ψευδείς εκθέσεις σε σχέση με την ποιότητα του νερού στην πόλη. Φορείς κατοίκων της πόλης ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον του και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να ξεκινήσουν έρευνα για τυχόν εγκληματικές ευθύνες σε βάρος του.
Τις τελευταίες τέσσερις μέρες, τα σχολεία του Σέμπρινγκ είναι κλειστά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μολυσμένο νερό. Οι περισσότεροι ξεδιψούν ή μαγειρεύουν πλέον μόνο με εμφιαλωμένο νερό και εντείνουν τον αγώνα τους, ζητώντας αυτό που για τον καπιταλισμό δεν είναι αυτονόητο: καθαρό, ασφαλές νερό...

TOP READ