10 Δεκ 2016

cΗ απεργία και τα αστικά ΜΜΕ


Σκόρπια άρθρα και δημοσιεύματα περιέχονταν στο χτεσινό Τύπο για την πανεργατική πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, ενώ κάποια περισσότερα γράφτηκαν για την απεργία των ναυτεργατών. Κοινή συνισταμένη για όλους όσοι ξέφευγαν από τα όρια της περιγραφής και των διαπιστώσεων (όπως για παράδειγμα ότι πραγματική απεργιακή συγκέντρωση συγκρότησαν μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ), ήταν η προσπάθεια απαξίωσης και συκοφάντησης του απεργιακού αγώνα, γενικά των εργατικών κινητοποιήσεων.
Για παράδειγμα, γράφτηκε σε εφημερίδα μεγάλου συγκροτήματος ότι «ο επαγγελματικός συνδικαλισμός συνεχίζει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα», ενώ σε άλλη εφημερίδα ο αρθρογράφος καταφερόταν ενάντια στους «καπεταναίους των τρακτέρ», επειδή απέκλεισαν συμβολικά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Οσο για την απεργία των ναυτεργατών, η τρομοκρατία και οι συκοφαντίες θύμισαν παλιότερες εποχές. Αλλά κι εκεί που δίνονταν κάπως μεγαλύτερα ρεπορτάζ για την απεργία, απέπνεαν «μούχλα» και δινόταν με απαξιωτικό τρόπο και με την αίσθηση της διεκπεραίωσης η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, κάτι σαν εθιμοτυπικό τελετουργικό για όσους παραμένουν να αγωνίζονται.
Με άλλα λόγια, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες λοιδορούνται και συκοφαντούνται από τα αστικά ΜΜΕ, ενώ διαστρέφεται και το πραγματικό τους περιεχόμενο, αφού χτες οι εφημερίδες συνέχισαν στη γραμμή ότι οι εργαζόμενοι απήργησαν «ενάντια στη λιτότητα», άρα - γιατί όχι; - υπέρ της κυβέρνησης.
Μόνο ο «Ριζοσπάστης» και το «902.gr» έδωσαν πλήρη και ρεαλιστική απεικόνιση της απεργίας, συμβάλλοντας στην ενημέρωση αλλά και στην παραπέρα οργάνωση των εργαζομένων και του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ