6 Νοε 2016

IΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ Πολεμική κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα

IΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Πολεμική κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα

Εκτοπισμένοι άμαχοι από τα ανατολικά προάστια της Μοσούλης σε αυτοσχέδια «στρατόπεδα ελέγχου» που στήνουν οι ιρακινές δυνάμεις...
Copyright 2016 The Associated
Εκτοπισμένοι άμαχοι από τα ανατολικά προάστια της Μοσούλης σε αυτοσχέδια «στρατόπεδα ελέγχου» που στήνουν οι ιρακινές δυνάμεις...
Την ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων διαφόρων δυνάμεων, με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ, προδιαγράφουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή. Και πάλι το πρόσχημα είναι το γνωστό: η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η «εξόντωση των τζιχαντιστών», αυτών που οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία, πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου έστησαν ως «εργαλείο» για την ανατροπή μη αρεστών κυβερνήσεων. Το ίδιο εργαλείο χρησιμοποιούν και τώρα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και το Ιράν και ίδιο στόχο: τις γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής, τους «δρόμους» του πετρελαίου.
Συγκέντρωση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων
Την Παρασκευή, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι, πέρα από τους περίπου 5.000 στρατιωτικούς που έχουν ήδη αναπτύξει στο Ιράκ, στέλνουν άλλους 1.700 «ειδικά εκπαιδευμένους» στρατιωτικούς «συμβούλους» και εκπαιδευτές από βάση της Β. Καρολίνα, για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Κατά των δυνάμεων που οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με Δυτικούς και Αραβες συμμάχους, δημιούργησαν.
Το ίδιο 24ωρο, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι των υπουργείων Αμυνας ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν, μετά από τέσσερις τηλεδιασκέψεις, «σε όλα τα τεχνικά ζητήματα για την ασφάλεια των πτήσεων πάνω από τη Συρία». Παρά την «ψυχροπολεμική» ρητορική κατά της Μόσχας, μπροστά στη νέα κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, οι δύο δυνάμεις δείχνουν έτοιμες να «χωρίσουν τα χωράφια τους» για να αποφύγουν θερμά επεισόδια.
Παράλληλα, οι Γάλλοι, που εμφανίζονται πρόθυμοι σε κάθε ιμπεριαλιστική επιχείρηση, ανακοίνωσαν πως τριπλασίασαν το τελευταίο 10ήμερο τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία... Ας μην ξεχνάμε πως και αυτοί έχουν στείλει στην Αν. Μεσόγειο, μεταξύ άλλων, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ».
Τα ΝΑΤΟικά AWACS έχουν αρχίσει τα πήγαινε - έλα πάνω από περιοχές αμφοτέρων των χωρών, με ένα από αυτά, τύπου «US Boeing E-3 Airborne Early Warning and Control System», να πλησιάζει επικίνδυνα στις 17 Οκτώβρη ρωσικό μαχητικό Su-35, πάνω από την Αν. Συρία κοντά στο Ντέιρ Εζόρ. Εκεί που οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν «κατά λάθος» πολύνεκρους βομβαρδισμούς κατά Σύρων στρατιωτών στις 17/9/16.
Επιπλέον, από την 1η Νοέμβρη πλέει στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» (την Παρασκευή βρισκόταν ήδη στα ανοιχτά της Κρήτης), συνοδεία φρεγατών, αντιτορπιλικών, βοηθητικών σκαφών και τριών υποβρυχίων, ώστε να συναντήσουν έξω από τις ακτές της Συρίας άλλες ρωσικές ναυτικές δυνάμεις.
Αυτά ενώ το απόγευμα της Παρασκευής έληξε η νέα 10ωρη ρωσική παύση των αεροπορικών επιδρομών στο Ανατολικό Χαλέπι, την οποία όχι μόνο απέρριψαν επιδεικτικά αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές που μάχονται το συριακό στρατό, αλλά και εμπόδισαν, με την απειλή των όπλων, όποιους αμάχους ήθελαν να εγκαταλείψουν τη ρημαγμένη πόλη... Η ησυχία που επικρατούσε στο Αν. Χαλέπι, προχτές, διακόπηκε από τη ρίψη όλμων αντικαθεστωτικών, τραυματίζοντας ελαφρά δύο Ρώσους στρατιώτες και έναν Σύρο δημοσιογράφο. Η όλη κατάσταση παρέμενε τεταμένη, θυμίζοντας την ηρεμία που επικρατεί πριν την καταιγίδα.
Στο μεταξύ, Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις απειλές και τους λεονταρισμούς κατά συμμάχων και γειτόνων, ενώ ταυτόχρονα παζαρεύουν νέο ρόλο στους πολέμους της Συρίας και του Ιράκ. Το πράττουν επικαλούμενοι πότε την ασφάλεια της χώρας τους ιδιαίτερα έναντι των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, πότε τα «ιστορικά τους δικαιώματα» με πάτημα τις μειονότητες Τουρκμένων στις δύο χώρες. Από τις 2 Νοέμβρη άρχισαν να στέλνουν μαζικά τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού και μονάδες Πυροβολικού στην τουρκική μεθοριακή πόλη Σινώπη, απέναντι από το Ιράκ, απειλώντας να πραγματοποιήσουν νέα, μεγαλύτερη χερσαία επέμβαση. Σαν να μην έφταναν οι κόντρες με την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι, που δεν επιθυμεί τη συμμετοχή των τουρκικών στρατευμάτων στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης και αντιδρά και στη λειτουργία του τουρκικού στρατοπέδου στο Μπασίκα του Βορείου Ιράκ. Επιπλέον, οι Τούρκοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν Κούρδους και σιιτικές πολιτοφυλακές να μην πλησιάσουν το Ταλ Αφάρ στο Ιράκ, αξιοποιώντας την εκεί μειονότητα Τουρκμένων.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτό το κλίμα όξυνσης αντιπαραθέσεων, οι Τούρκοι συνεχίζουν τα παζάρια ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, μολονότι φαίνεται (προς το παρόν...) να παραμερίζονται, και από την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης και από την επικείμενη επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα στη Β. Συρία, που θεωρείται η «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου των τζιχαντιστών. Τα παζάρια με τους Τούρκους αξιωματούχους για την επιχείρηση στη Ράκα επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, τονίζοντας (όπως στη συνέχεια και ο Τάλαλ Σίλο, εκπρόσωπος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», SDF, που απαρτίζουν Κούρδοι και Αραβες της Συρίας) πως «προχωρούμε με την επιχείρησή μας σύμφωνα με το σχέδιό μας».
Οι μάχες στη Μοσούλη και το δράμα των αμάχων
Κεντρική θέση στους επόμενους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς για την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων Αράβων, Δυτικών και άλλων ιμπεριαλιστών στην περιοχή παίρνουν, ασφαλώς, και οι επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει στη Μοσούλη του Β. Ιράκ από τις 17 Οκτώβρη δυνάμεις του ιρακινού στρατού, σιιτικές πολιτοφυλακές και Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά (με τη στήριξη κυρίως των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά και ιρανικών πολιτοφυλακών).
Τις πρώτες δύο βδομάδες, καταγράφηκε η (περιέργως γρήγορη) προέλαση των ιρακινών δυνάμεων κυρίως προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά περίχωρα και προάστια της Μοσούλης. Στα μέσα της βδομάδας, άρχισαν να διαφαίνονται μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς ένα από τα δυσκολότερα πράγματα σε έναν πόλεμο δεν είναι τόσο η ανακατάληψη όσο η διατήρηση εδαφών. Η είσοδος Ιρακινών κομάντος στο ανατολικό προάστιο της Μοσούλης, Γκόγκτζιαλι, την 1η Νοέμβρη προβλήθηκε κυρίως από αμερικανικά ΜΜΕ, με πρώτο το CNN, σαν «είσοδος του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη». Εντούτοις, ξένοι ανταποκριτές αποκόμισαν τις επόμενες μέρες την αίσθηση πως ορισμένοι Ιρακινοί στρατιωτικοί επιχειρούν να «ωραιοποιήσουν» τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα πεδία συγκρούσεων. Ομάδα Νεοζηλανδών δημοσιογράφων εγκλωβίστηκε, για παράδειγμα, μεσοβδόμαδα, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών Ιρακινών κομάντος και τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», σε μία υποτίθεται ασφαλή περιοχή στη νότια περίμετρο περιχώρων της Μοσούλης.
Παράλληλα, στις αρχές της βδομάδας, σιιτικές πολιτοφυλακές ισχυρίστηκαν πως κατάφεραν να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών, παίρνοντας θέσεις δυτικά της Μοσούλης, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τη διαφυγή τους στη Ράκα.
Με φόντο τις αυξανόμενες μάχες, αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα μεγάλα κύματα χιλιάδων Ιρακινών αμάχων που ξεριζώνονται, για μία ακόμη φορά, με λιγοστά υπάρχοντα. Υπολογίζεται ότι μέσα στις τελευταίες τρεις - τέσσερις μέρες ξεσπιτώθηκαν πάνω από 6.000 άμαχοι, κυρίως από περίχωρα έξω από τη Μοσούλη, αλλά και από συνοικίες της πόλης όπως το Γκόγκτζιαλι. Ομως, μιλάμε για πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, που αναμένεται να προκληθεί νέο τεράστιο κύμα προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ