15 Νοε 2016

Προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσκεψη Ομπάμα...

Προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσκεψη Ομπάμα...
Αν κάποιος θα 'θελε περίπου μια ιδέα για τα όσα επικίνδυνα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της σημερινής επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά, δεν έχει παρά να δει τις δηλώσεις του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, που στο σχεδόν ένα μήνα που βρίσκεται στη χώρα μας, δεν έχει περάσει μέρα που να μην κάνει κάποια επίσκεψη ή να μη συναντηθεί με κάποιον παράγοντα από τα αστικά κόμματα.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Τζ. Πάιατ, πριν από λίγες μέρες, επισκεπτόμενος τη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες, απευθύνοντας κατόπιν ομιλία στο αμερικανικό προξενείο, εστιάζοντας στη «συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας όπως εκφράζεται στη Βόρεια Ελλάδα» και στη μεταξύ τους «συνεργασία» στην εν λόγω περιοχή, πάνω στις «δυνατότητες» που, όπως είπε, εμπεριέχει.
***
Εκεί, αναφερόμενος και στην προηγούμενη τριετή του θητεία ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, στο διάστημα 2013 - 2016, τον καιρό δηλαδή που ο λαός της Ουκρανίας αιματοκυλίστηκε για τη στοίχισή του με τον ευρωατλαντικό άξονα, αντί της Ρωσίας, είπε: «Η Ελλάδα πρόκειται να παρουσιάσει ένα πολύ διαφορετικό σύνολο προκλήσεων, αλλά νομίζω ότι μία από τις συνδετήριες κλωστές ανάμεσα στα δύο πόστα εργασίας μου είναι η σημασία της Ευρώπης. (...) είμαστε πιο αποτελεσματικοί όταν δουλεύουμε σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας». Πρόκειται για μια παρέμβαση ενδεικτική και των προβληματισμών αλλά και των πιέσεων των ΗΠΑ για την «ανάγκη διατήρησης της συνοχής της ΕΕ», αφού εκτιμούν ότι η διεύρυνση των ρηγμάτων στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης θα έχει επιδράσεις και στην οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και επίδραση στη συνοχή του ευρωατλαντικού άξονα, υπό την ηγεσία φυσικά των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν και αξιοποιούν και τον «καβγά» που γίνεται με επίκεντρο το ζήτημα του κρατικού χρέους, για το ποιο καπιταλιστικό κράτος εντός της ΕΕ θα χάσει περισσότερα. Να τι είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης αμέσως μετά: «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει θεμελιώδη σημασία για την Ευρώπη. Δηλαδή, ο μακροχρόνιος στόχος μας - μια Ευρώπη ολόκληρη, ελεύθερη και σε ειρήνη - μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η ελληνική οικονομία έχει εξυγιανθεί, αν οι Ελληνες έχουν βοήθεια στη διαχείριση των τεράστιων προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση...». Αν όλα αυτά διαβαστούν και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με τη Γερμανία, ακούγονται πιθανά και ως... προειδοποίηση.
***
Καθόλου τυχαίες οι προειδοποιήσεις. Εξάλλου, το μπαρούτι του πολέμου βρωμά ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η συγκέντρωση πολεμικών μέσων είναι τεράστια, η πολεμική σύγκρουση σε Συρία - Ιράκ σε εξέλιξη, όπως και οι ανταγωνισμοί όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, στους οποίους είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια και η Ελλάδα. Περιγράφοντας αυτό το τοπίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών από το κατάστρωμα του «USS Mount Whitney», της ναυαρχίδας του αμερικάνικου 6ου στόλου, ο οποίος ελέγχει Ευρώπη και Αφρική και το οποίο εκείνες τις μέρες ελλιμενιζόταν στον Πειραιά, παρόντος του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, έλεγε: «Ως εταίροι και σύμμαχοι, θα εργαστούμε για μια πιο σταθερή και ασφαλή περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την προτεραιότητά μας να εργαστούμε από κοινού για να τιθασεύσουμε τις δυνάμεις που απειλούν το μακροπρόθεσμο όραμά μας για μια Ευρώπη ολόκληρη, ελεύθερη και σε ειρήνη»...
***
Οσο για το πώς θα «τιθασεύσει» τις δυνάμεις που γεννάνε οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, ούτε κι εδώ κρύβει λόγια ο Αμερικανός πρέσβης.
Στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε «περήφανος» για τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, στο πλαίσιο και του ΝΑΤΟ, κάνοντας ειδική αναφορά στο «NATO Rapid Deployed Corps», το Γ' Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που παίζει ρόλο στρατηγείου του ΝΑΤΟ. «Αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι τού τι είναι η πολύπλευρη συμμαχία μεταξύ των χωρών μας, η οποία έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Τι έχει αλλάξει τώρα, είναι η φύση της απειλής και οι προκλήσεις που η συμμαχία μας πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει. Αλλά το μόνο πράγμα που είναι σαφές, σε αυτό το σημείο, είναι ότι η Ελλάδα είναι, σε μια πολύ περίπλοκη περιοχή, ένας πυλώνας σταθερότητας και μια χώρα με την οποία οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δεσμεύονται να συνεχίσουν την όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία», συμπλήρωνε.
Στο «USS Mount Whitney», απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς των δύο ΠΝ, πρόσθεσε: «Εχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ των ναυτικών μας δυνάμεων», κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στη βάση της Σούδας: «Το πρώτο ταξίδι μου εκτός Αθηνών ήταν στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε από κοινού στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη. (...) Είχα το προνόμιο να δω αυτό το ζωτικής σημασίας ναυτικό κόμβο από πρώτο χέρι. Αυτός είναι που παρέχει τη δυνατότητα για πολλές αποστολές του ΝΑΤΟ, στο νότιο τμήμα της Ευρώπης και πέραν αυτής.
Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα απτό παράδειγμα των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, τους οποίους δεσμούς δεσμεύομαι να ενισχύσω και εμβαθύνω. Δεν υπάρχει καλύτερο σύμβολο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας...».
Σήμερα, που όλα τα αστικά επιτελεία θα μιλάνε για τους «συμβολισμούς» της επίσκεψης Ομπάμα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα «σύμβολα» των αστών κρύβουν ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αίμα και θάνατο για τους λαούς, για τα κέρδη των καπιταλιστών. Οπως ακριβώς δηλαδή υπονόησε και ο Αμερικανός πρέσβης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ