6 Νοε 2016

Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα ... ή κάποια πουλάκια αρχίζουν να τσούζουν και πάλι

 Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα ... ή κάποια πουλάκια αρχίζουν να τσούζουν και πάλι

   Η κυβερνητική εφημερίδα "Αυγή" τις προάλλες δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο ... "Ποιό είναι το νέο αριστερό υπόδειγμα;" Ενα θαυμάσιο και διδακτικό άρθρο απο το οποίο δεν μπορώ να κόψω τίποτα. Τμηματικά θα σας το παρουσιάσω ολόκληρο.
   Δράστης είναι ... κάποιος Δημήτρης Χρήστου. Θα αρχίσω με τον τρόπο που τελειώνει το συγκεκριμένο άρθρο ... μάθημα μετατροπής της πολύχρωμης πεταλούδας του οπορτουνισμού στο γνωστό ... σοσιαλδημοκρατικό σκουλήκι.
   Το πρώτο αυτονόητο είναι πως ο συγγραφέας του άρθρου ενδιαφέρεται και αυτός όπως και τόσοι άλλοι (με ρίγη θυμόμαστε την ζέση του Ακη του Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου του Παπαντωνίου) για τον ... σοσιαλισμό !!! Και μάλιστα για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Αυτό ακριβώς θα είναι το σημερινό ζητούμενο. Το δεύτερο σημείο που μας βάζει ο συγγραφέας είναι ... πως εκείνοι που περιμένουν λαικές επαναστάσεις ... είναι χέστες και φοβιτσιάρηδες κλεισμένοι σε ασφαλή ενυδρεία ... σε αντίθεση με τους μοντέρνους αγωνιστές της νέας αριστερής πρωτοπορίας του Σύριζα !!! Μάλιστα. Μιά πρώτη γεύση που μας αφήνουν τέτοιες τοποθετήσεις είναι πως το θράσος τους δεν προκαλεί τίποτα άλλο ... παρά λύπηση. Ας προσπαθήσουμε όμως να συνεχίσουμε. 

   Να πως αρχίζει το συγκεκριμένο άρθρο ...
    Με δυό παραγράφους ο διανοητής αυτός της αριστεράς ... ξέμπλεξε με την επαναστατική σοσιαλιστική εμπειρία του 20ου αιώνα !!! Τζάμπα βρε κουτά δώσαν το αίμα τους τόσοι και τόσοι για τον σοσιαλισμό ... κρίμα !!! Ο σοσιαλισμός με την κακιά διχτατορία του προλεταριάτου ... τέλειωσε !!! Δεν υπάρχει τώρα ο κόκκινος στρατός του κακού Στάλιν να περάσει απο τα μέρη μας για να μας παραδόσει την εξουσία !!! Αλλά και να έρθει ... εμείς δεν θα την πάρουμε επειδή δεν έχει δημοκρατία και ελευθερία !!! Δεν βλέπετε πως εκεί που επικράτησε ο σταλινισμός ... η έλλειψη δημοκρατίας και ελευθερίας ... σε τι πολιτικές και θρησκευτικές επιλογές οδήγησε τους λαούς όταν πέρασαν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία ?? Σε αυτό το σημείο ο κουτοπονηρούλης αρθρογράφος προσπαθεί να μας πεί πως ο ναζισμός σήμερα παρελαύνει στην ανατολική Ευρώπη ... επειδή τους στερούσε την δημοκρατία η κακιά ΕΣΣΔ !!! Να λοιπόν η θεωρία των δύο άκρων απ΄το παράθυρο, να και το ξέπλυμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που σχεδιασμένα φουντώνει τον φασισμό σε όλη την υφήλιο ... τώρα που μιλάμε. Πάρτε το χαμπάρι πως ... ότι σοσιαλισμός μας προκύψει θα είναι μόνο με την κοινοβουλευτική δημοκρατία !!! ... μας λέει ο "ποιητής".
   Μάλιστα. Αυτοί οι μοντέρνοι αριστεροί ... μοιάζουν με εκείνα τα φαντάσματα του 19ου αιώνα που έλεγαν τότε στον Μάρξ ... πως αφού η βίαιη επανάσταση της Παρισινής Κομμούνας απέτυχε πρέπει να ψάξουμε τον σοσιαλισμό σε ειρηνικούς δρόμους !!! Βέβαια ο μεγάλος Κάρολος δεν τους άκουσε ... έστιψε το μυαλό του, ανέλυσε τα λάθη εκείνων των επαναστατών και κατέληξε στην μονοδρομική επαναστατική θεωρία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας. Αυτός και κανένας άλλος δεν είναι ο στόχος των σημερινών φαντασμάτων της αριστεράς σαν και του κυρίου αρθρογράφου μας. 

   Ας συνεχίσουμε όμως να χωνόμαστε στις "μοντέρνες" αριστερές αναλύσεις ... 
   Εδώ βλέπουμε το μεγαλείο της μοντέρνας αριστεράς !!! Οι σεχταριστές κουκουέδες κλειδομανταλώθηκαν στον Περισσό ... και περιμένουν τον λαό να επαναστατήσει, να πάρει την εξουσία και να την κουβαλήσει για να την παραδώσει στο κόμμα !!! Εχουν αράξει στις πολυθρονάρες τους και αφήνουν τον έρμο τον λαουτζίκο να εξαθλιωθεί ... μήπως και επαναστατήσει επιτέλους !!! Ευτυχώς πάντως που δεν μας λέει πως ... οι σαπιοκοιλιάδες του Περισσού κάθονται σε βάρδιες γύρω απο το κουτί με το κόκκινο κουμπί της επανάστασης και το φυλάνε ... μην τυχόν το πατήσει κανένας κατά λάθος. Ή μήπως μας το λέει και αυτό ... υπογείως ?? Δεν το λέει έτσι ακριβώς ... μας το λέει ντροπαλά ... ο θανάσιμος κίνδυνος για τους κουκουέδες είναι η κυβέρνηση του Σύριζα να λύσει τα προβλήματα με αποτέλεσμα ο λαός να παραπλανηθεί !!! Ο θανάσιμος κίνδυνος για τους κουκουέδες είναι ο Σύριζα να μας βάλει στον δρόμο του ειρηνικού και δημοκρατικού σοσιαλισμού του 21ου αιώνα και τότε όλος ο λαουτζίκος θα καταλάβει πως οι κουκουέδες στον Περισσό φυλάνε ένα κουτί με ένα τζούφιο και άχρηστο κουμπί μιάς επανάστασης που τώρα πιά δεν χρειάζεται σε κανέναν επειδή εμείς οι μάγκες αριστεροί ... θα βρούμε άλλο τρόπο !!! Το θράσος του οπορτουνισμού που μεταμορφώθηκε οριστικά σε βρωμερή σοσιαλδημοκρατία. Την ώρα που καταστρέφουν τον λαό ... του τάζουν σοσιαλιστικά μεγαλεία. Την ώρα που καταστρέφουν τον λαό ... προσπαθούν να τον αφοπλίσουν οριστικά. Την ώρα που καταστρέφουν τον λαό ... προσπαθούν να τον κάνουν συνένοχο για την συνέχεια. 

   Το θράσος δεν έχει όρια ... 


   Το θράσος είναι τυφλό ... το θράσος εκτός απο το ψέμα σε οδηγεί στην αποβλάκωση ... το θράσος σε οδηγεί στην προπέτεια ... το θράσος οδηγεί το σκυλάκι του καναπέ της αστικής εξουσίας σε μεγαλειώδεις λεονταρισμούς ... "Το μοντέλο αυτό δεν υπάρχει και δυστυχώς ο κλήρος έπεσε στον Σύριζα να το διατυπώσει" !!!!!! 
  

   Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα   

   Ας συγκρατήσουμε τα στοιχεία που μας δίνει στο άρθρο του ο "αριστερός" της Αυγής για τα χαρακτηριστικά του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα ... που η μοίρα έλαχε στον Τσίπρα να τα "ανακαλύψει" ... και ας αρχίσουμε να ψάχνουμε την πραγματική ιστορία αυτού του σοσιαλισμού. 
   Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα ... είναι τόσο μοντέρνο και ελπιδοφόρο θεωρητικό κατασκεύασμα ... όσο μοντέρνες και επαναστατικές ήταν οι ιδέες ενός αποστάτη του μαρξισμού ... του Κάουτσκι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. "Οι συνθήκες είναι ανώριμες για την επαναστατική κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας απο την εργατική τάξη". Ο Κάουτσκι απέδιδε τότε την αδυναμία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην φτωχή ακόμα ανάπτυξη του καπιταλισμού και βέβαια πρότεινε πως οι εργατικές μάζες αντί να κάνουν εκ των προτέρων αποτυχημένες επαναστάσεις ... έπρεπε απλά να συμβάλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη !!! Οι άμεσοι πολιτικοί απόγονοι του Κάουτσκι ... οι SPDέδες της Γερμανίας το μόνο που πραγματικά πρόσφεραν τελικά ήταν ... η πολύτιμη συνδρομή τους στην επικράτηση της βασικής τότε επιλογής της γερμανικής αστικής τάξης. Του ναζισμού.
   Οι σημερινοί σημαιοφόροι του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα ... λένε ακριβώς τα ίδια με τον Κάουτσκι. Για το μόνο που πρέπει να πείσουν τους λαούς είναι για ποιούς λόγους είναι ανέφικτη η επαναστατική κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Προφανώς δεν μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τα επιχειρήματα του Κάουτσκι περί φτωχής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρέπει να βρούν άλλα επιχειρήματα ... που θα υπηρετήσουν τον ίδιο ακριβώς στόχο με τις αρχές του 20ου αιώνα.
   Το καλύτερο επιχείρημα πίστεψαν πως το βρήκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Ξεσάλωσαν. Η επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και στην ανατολική Ευρώπη ... ήταν βούτυρο στο ψωμί τους. "Τέρμα οι επαναστάσεις. Πέθανε ο λενινισμός. Τέρμα ... ξεχάστε στον σοσιαλισμό του 20ου αιώνα. Εμπρός για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα." !!! "Να ο νέος εχθρός ... ο νεοφιλελευθερισμός" !!! Δηλαδή ?? Δεν χρειάζεται να γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό. Να τον ρυθμίσουμε αλλοιώς χρειάζεται. Να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου !!! Να αντισταθούμε στον νεοφιλελευθερισμό χρειάζεται μόνο. Ο δίκαιος καπιταλισμός ... θα φέρει τον σοσιαλισμό !!! Τέρμα η ταξική πάλη. Εργάτες και αστική τάξη μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Δεν χρειάζεται η κατάληψη της εξουσίας απο τους εργάτες, ούτε χρειάζεται πιά η καταστροφή του αστικού κράτους.
   
   Ολα μπορούν να γίνουν αλλοιώς ... αρκεί να μην γίνουν με επαναστάσεις και άλλα τέτοια μπανάλ. 
   - Και η εργατική τάξη τι θα απογίνει ... τι ρόλο θα παίξει στον περίφημο σοσιαλισμό του 21ου αιώνα ?? ...  
   - "Η εργατική τάξη ?? Ποιά εργατική τάξη ?? Δεν υπάρχει εργατική τάξη !!! Εχει διασπασθεί, έχει αστικοποιηθεί, έχει αλλοτριωθεί ... έχει τελειώσει η εργασία με την μορφή που την ξέραμε !!! Τον σοσιαλισμό θα τον φέρουν οι νέοι κοινωνικοί φορείς, οι νέες συλλογικότητες, τα νέα κινήματα !!!" 
   - Ωραία, εντάξει αλλά ο μαρξισμός μας διδάσκει οτι ο ρόλος των τάξεων καθορίζεται απο τον ρόλο που παίζουν στην παραγωγή, απο τον αντικειμενικό ρόλο που έχουν στην οικονομία. Τι έχει αλλάξει ?? ...  
   - "Ολα έχουν αλλάξει δεν το βλέπετε ?? Η αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία που ξέρετε ... πέθανε !!! Η αντίθεση τώρα είναι ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και στον υγιή καπιταλισμό, η αντίθεση είναι ανάμεσα στον βορρά και στο νότο !!! Για την κρίση δεν φταίει ο καπιταλισμός αλλά ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός !!!"
   - Πως διάολο έχουν αλλάξει όλα αυτά που ξέραμε για τον καπιταλισμό ... χωρίς να έχουν αλλάξει αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής ?? 
   - "Πόσο αθώοι είσαστε !!! Πόσο αφελείς !!! Τι σχέση μπορεί να έχει η κατοχή των μέσων παραγωγής με τον σοσιαλισμό ?? Βρέ κουτά ο καπιταλιστής τώρα πιά δεν κλέβει τον εργάτη κλέβοντας την υπεραξία της εργασίας ... ο καπιταλιστής τώρα κλέβει με την αγοραστική τιμή. Ο καπιταλιστής δεν κλέβει στην παραγωγή με τον μισθό, στην αγορά κλέβει !!!"
   - Και είναι τόσο απλό κύριε ?? Αν ρυθμίσουμε τις τιμές δηλαδή ... μπορεί να φτάσουμε στον σοσιαλισμό ??
   - "Ναι βρέ κουτά !!!" 
   - Και ο Μάρξ που ξεσκιζόταν να φωνάζει οτι στον καπιταλισμό ή πώληση του προιόντος γίνεται στην πραγματική αξία και το κέρδος δεν προκύπτει απο την πώληση αλλά απο την κλοπή υπεραξίας ?? ... και συνεπώς ... δεν υπάρχει σοσιαλισμός χωρίς κατοχή των μέσων παραγωγής απο την εργατική τάξη ??
   - "Θεωρητικές υπερβολές μιάς άλλης εποχής που τελικά απέτυχαν !!! Τον μαρξισμό πρέπει να τον κάνουμε μοντέρνο !!! Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα θα είναι άλλο πράμα. Ξεχάστε τον σοσιαλισμό του 20ου αιώνα με τις δικτατορίες του προλεταριάτου και τα άλλα άγρια ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Ο μοντέρνος σοσιαλισμός θα γίνει με συμμετοχική δημοκρατία που θα έχει σαν αποτέλεσμα μια δημοκρατικά σχεδιασμένη οικονομία !!!" 
   - Η συμμετοχική δημοκρατία τι ακριβώς θα είναι ?? Θα είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία του καπιταλισμού δηλαδή διχτατορία της αστικής τάξης ... ή ... σοσιαλιστική διχτατορία της εργατικής τάξης ??
   - "Τίποτα από τα δύο !!! Ούτε καπιταλιστική ούτε λαική εξουσία !!! Η συμμετοχική δημοκρατία θα εξαφανίσει κάθε μορφή ταξικού κράτους και στην θέση του θα εμφανίσει ένα αταξικό κράτος που θα ρυθμίζει δημοκρατικά τις τύχες των ανθρώπων με νέους θεσμούς !!! Η νέα εξουσία αφού θα έχει χάσει τον ταξικό της χαρακτήρα θα πάψει να είναι καταπιεστική !!! Και έτσι θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα !!! Το καταλάβατε παιδάκια ??" 
   - Και είναι αυτό μαρξισμός ??
   - "Βεβαίως ... εεε ... ο σύγχρονος απόγονος του μαρξισμού !!!" 
   - Δηλαδή με την συμμετοχική δημοκρατία οι καπιταλιστές θα παραδώσουν ευγενικά την εξουσία που κατέχουν τώρα ... στο σοσιαλιστικό αταξικό κράτος και θα μας αδειάσουν τη γωνιά χωρίς να ανοίξει ρουθούνι ??
   - "Δεν θα χρειαστεί !!! Το φιλολαικό αταξικό κράτος παρεούλα με τους καλούς καπιταλιστές - οχι αυτούς τους βρωμερούς νεοφιλελεύθερους - θα συνδιαχειρίζεται μια δημοκρατική οικονομία προς όφελος όλου του κοινωνικού συνόλου !!! Η οικονομία θα είναι μεικτή και θα συμμετέχουν το κράτος, η ιδιωτική πρωτοβουλία και η δημόσια οικονομία με την μορφή συνεταιρισμών !!!"
   - Κάτι μου θυμίζει όλο αυτό !!! Αλλά τέλος πάντων. Και ξαναρωτάω ... πως θα γίνουν όλα αυτά ??
   - "Πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την διαχείρηση της κυβέρνησης ... και τότε θα κάνουμε μικρά μεταρρυθμιστικά βήματα προς τους νέους θεσμούς ανοίγοντας τον δρόμο για τον σοσιαλισμό !!!" 
   - Μα αυτό είναι ακριβώς ένα καπιταλιστικό αστικό κράτος με φιλολαική σοσιαλδημοκρατική φρασεολογία και νεοκευνσιανικό  χαρακτήρα !!! Ποτέ κανένα τέτοιο κράτος δεν οδήγησε στον σοσιαλισμό.
   - "Τον 21ο αιώνα όμως ... θα οδηγήσει στον σοσιαλισμό !!!" 
   - Και γιατί παρακαλώ ??
   - "Επειδή τώρα έχει αλλάξει ο καπιταλισμός !!! Τα είπαμε. Eκτός από σεχταριστές, δογματικοί και απαρχαιωμένοι είστε και τυφλοί ?? Η αντίθεση δεν είναι τώρα ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία ... η αντίθεση είναι ανάμεσα στους ισχυρούς, κακούς καπιταλιστές και στους καλούς που ακόμα δεν έχουν δύναμη να τα βάλουν με τον νεοφιλελευθερισμό !!! Αυτοί είναι οι συμμαχοί μας !!! Αυτούς πρέπει να υποστηρίζουμε."
   - Δηλαδή είχε πέσει έξω ο Λένιν που έλεγε οτι όσο θα κυριαρχούν όλο και περισσότερο τα μονοπώλια ... και ο τελευταίος καπιταλιστής θα πρέπει να γίνεται αντιδραστικός - να τσακίζει δηλαδή τον κάθε εργαζόμενο παντού και πάντα - για να σώσει το τομάρι του και να φουσκώνει τα κέρδη του ??
   - "Ο Λένιν ?? Ποιός Λένιν ?? Πφφφφφ !!! Εμείς θα βάλουμε τον καλό καπιταλιστή να τσακίσει τον νεοφιλελεύθερο ... και τότε τον εξαντλημένο καλό καπιταλιστή θα τον αναγκάσουμε με τους νέους θεσμούς μας να ζήσει αρμονικά με τον λαό!!! Τέλειο ?? Πουτανιά ??"
   - Πως θα γίνει αυτό στην πράξη ??
   - "Είναι πολύ απλό. Θα πάρουμε την κυβέρνηση ... θα εθνικοποιήσουμε μέρος του πλούτου ... θα λυσάνε οι ισχυροί που θα χάνουν δουλειές ... εμείς όμως θα δίνουμε τις δουλειές στους δικούς μας καλούς καπιταλιστές και σε άλλους καλούς καπιταλιστές απ΄ όλο τον κόσμο !!! Καταλάβατε ?? Εμείς δεν είμαστε ... παίξε-γέλασε. Είμαστε αντιιμπεριαλιστές εμείς ... οι πραγματικοί αντιιμπεριαλιστές !!!"
   - Αααα ... δηλαδή κατάλαβα ... θα πάρετε τις δουλειές απο τα μονοπώλια και θα τις δώσετε σε καπιταλιστές που δεν είναι μονοπώλια !!!
   - "Εεεεε πέστο και έτσι. Θα απελευθερώσουμε εμείς και τον ταλαίπωρο καπιταλιστή και τον φτωχούλη τον λαό απο τον ζυγό του ιμπεριαλισμού ... απο τον ζυγό του νεοφιλελευθερισμού !!! Ο αγώνας μας είναι εθνικοαπελευθερωτικός ρε κορόιδα ... δεν είναι ταξικός !!! Τι θέλετε δηλαδή ?? Να βάλουμε τον λαό να στραφεί κατά του κακομοίρη του καπιταλιστή ??"
   - Και ποιοί είναι αυτοί οι κακόμοιροι καπιταλιστές που δεν είναι μονοπώλια ?? Ποιοί είναι αυτοί οι κακόμοιροι καπιταλιστές που είναι αντιιμπεριαλιστές ?? 
   - "Οι κινέζοι, οι ρώσοι, οι βραζιλιάνοι, οι ινδοί ... κι΄άλλοι είναι ... άμα ψάξεις θα βρείς !!! Και αν είναι μονοπώλια τι μας εμποδίζει ?? Τι είναι αυτοί δηλαδή ?? Επειδή είναι μονοπώλια ... δεν είναι προοδευτικοί καπιταλιστές αυτοί ??"
   - ... ... ... Και θα σπάσουν όλοι αυτοί τις δουλειές τους με τους αμερικάνους, τους ευρωπαίους, τους γιαπωνέζους κλπ κλπ ... για να φέρουν τον σοσιαλισμό ?? 
   - "Ναι κύριοι !!! Τον μοντέρνο σοσιαλισμό !!! Του μέλλοντος !!!"
   - Τον σοσιαλισμό με καπιταλιστές !?!?!?
   - "Είδατε πόσο απλό είναι ?? Αφήστε λοιπόν τις επαναστάσεις σας ... και αράξτε στον καναπέ σας !!! Ο σοσιαλισμός έρχεται !!!"

   Αυτός είναι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα. Τόσο φρέσκος ... σαν τον Μπέρνσταϊν και τον Κάουτσκι ... που μόλις βγήκαν απ΄την κατάψυξη. Τόσο πολύ θεωρητικά ισχυρός ... τόσο που αρκούσαν στον Τσέ μόνο δυό προτασούλες για να τον ξεφλουδίσει ...
   Λίγα χρόνια μετά ... και ενώ ο Τσέ είχε φύγει για αλλού ... οι χιλιανοί ήταν οι πρώτοι που το κατάλαβαν στο τομάρι τους.
   Πόσο αντιιμπεριαλιστική μπορεί να είναι μιά πολιτική που δεν τάσσεται ανοιχτά ενάντια στα μονοπώλια ?? 
   Εκεί στα μέρη του Τσέ ... σήμερα ... προσπαθεί να βρεί σφυγμό το θεωρητικό super-market κατασκεύασμα ... του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα. Εκεί στα μέρη του Τσέ ... φαίνεται πως δυσκολεύονται να βγάζουν συμπεράσματα απο την πρόσφατη πολιτική ιστορία.
   Μιά σειρά χώρες ... η Βενεζουέλα, η Βολιβία και το Εκουαδόρ ... προσπαθούν να απαγκιστρωθούν απο το αμερικάνικο κεφάλαιο ... κάνοντας συμφωνίες με πολυεθνικά μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών. Εκεί παρότι έχουν συμβεί εκτεταμένες εθνικοποιήσεις σημαντικών κλάδων της οικονομίας (πετρέλαια, βασικά είδη διαβίωσης) ... η κυριαρχία του μονοπωλιακού, τώρα πιά, καπιταλιστικού τομέα στην οικονομία είναι προφανές οτι ποτέ δεν θα επιτρέψει την ... μετατροπή μιάς εθνικοποίησης σε κοινωνικοποίηση. Οι φτωχοί αγρότες ... πήραν γή ... αλλά μέσα στην κυριαρχία του καπιταλιστικού τομέα (τράπεζες, μηχανήματα, εφόδια) η παραγωγή παρέμεινε σχεδόν αδύνατη ... Ξεπουλάνε κοψοχρονιά άρον-άρον την γή σε μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις και ξαναμεταμορφώνονται σε εργάτες γής. Παρόμοια τύχη μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ... έχει και ο συνεταιριστικός τομέας (δημόσιος στα λόγια ... ανεκδιήγητη προσπάθεια συλλογικού καπιταλισμού στην πράξη όπου η εκμετάλλευση της εργασίας παραμένει μεσαιωνική). Κατά τα άλλα ... οι φαβέλες, η λουμπενοποίηση και η εγκληματικότητα γνωρίζουν σοβαρή ... "ανάπτυξη". Τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα που αρχικά είδαν σημαντικές βελτιώσεις (μισθοί, σοβαρές βελτιώσεις στην κοινωνική πολιτική) ... ταυτόχρονα δεν είδαν καμμία ανακατανομή πλούτου απο τις ανώτερες προς τις κατώτερες τάξεις. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ... όταν τα κρατικά έσοδα απο την εθνικοποίηση των εξορύξεων (βασικά το πετρέλαιο) που αρχικά στήριζαν την κοινωνική πολιτική ... με την πτώση των τιμών και τον περιορισμό των εξαγωγών στην αγορά των ΗΠΑ ... στέρεψαν, τρεκλίζει ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα
   Σε όλη την νότια Αμερική ... που ζεί σχεδόν μέσα στο στόμα του λύκου ... η αντινεοφιλελεύθερη - τάχα αντιιμπεριαλιστική - πολιτική διαχείρησης του συστήματος ... το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι η ενίσχυση του μονοπωλιακού χαρακτήρα του καπιταλισμού με την αναγκαία αναδιάρθρωση των μηχανισμών καπιταλιστικής συγκέντρωσης. Ετσι απλά κάθε εθνικοποίηση που στα λόγια έχει στόχο τον "σοσιαλισμό"... μεταμορφώνεται μαγικά σε ενίσχυση του κεφαλαίου !!! Να λοιπόν πως την ίδια ώρα που χτίζονται τέτοιοι "σοσιαλισμοί" ... τυχαίνει πάντα να συμβαίνει και ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων παρά τα όποια οφέλη των χαμηλότερων στρωμάτων. Το κεφάλαιο ... όσο επιβιώνει ... θα βρίσκει τρόπους να ρουφάει για την πάρτυ του ... τον ιδρώτα και το αίμα έστω και κάτω απο τις μεγαλοπρεπείς σημαίες του σοσιαλισμού. 
   Σε αυτό το σημείο κάποιοι θα ρωτήσουν ... Γιατί να μην υποστηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες που έστω κάτι προσφέρουν στους λαούς ... έστω τελικά με κάποιο τρόπο αδυνατίζουν τον σημερινό κυρίαρχο του ιμπεριαλισμού ... τις ΗΠΑ ?? Η μείωση της εξάρτησης απο τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό σαφώς αδυνατίζει τις ΗΠΑ που στέκονται στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας. Σαν τέτοιο φαινόμενο ... οι κομμουνιστές προφανώς το χειροκροτούν, το στηρίζουν και το επιδιώκουν κάθε στιγμή και με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι βλακώδεις κακοήθειες οι τοποθετήσεις περί ... ίσων αποστάσεων των κομμουνιστών. Ομως οποιουδήποτε βαθμού απαλλαγή απο τα αμερικάνικα μονοπώλια με ταυτόχρονη προσκόλληση σε λιγότερο ισχυρές μονοπωλιακές ενώσεις (προφανώς υπάρχουν και ιμπεριαλιστικά μονοπώλια που για να κερδίσουν σφαίρες επιρροής δέχονται προσωρινά να "δουλέψουν" με μειωμένα κέρδη προσδοκώντας αυτονόητα μελλοντικά οφέλη) ... δεν μπορούμε να την βαφτίζουμε ... αντιιμπεριαλισμό !!! Είναι απλά μιά αλλαγή της σχέσης αλληλεξάρτησης. Κυρίως όμως δεν μπορεί να είναι ... ένα βήμα επαναστατικής διαδικασίας για το σοσιαλισμό !!! Αυτό για να συμβεί απαιτεί και άλλες προυποθέσεις με σπουδαιότερη την ... επαναστατική λαική, πραγματικά αντιιμπεριαλιστική και συνεπώς ταυτόχρονα αντικαπιταλιστική διέγερση. Μιά απλή αλλαγή στην σχέση αλληλεξάρτησης χωρίς τέτοιο διεγερμένο λαό ... παρότι αδυνατίζει με βεβαιότητα τον ισχυρό ιμπεριαλιστή ... δεν αρκεί επειδή ταυτόχρονα στο όνομα του σοσιαλισμού κοιμίζει και αποστρατεύει τις λαικές μάζες την ίδια ώρα που ξεπλένει και ενισχύει τον "εθνικό" καπιταλιστή που εξ΄ορισμού σε τέτοιες περιόδους ανακατάξεων έχει την δυνατότητα (ένεκα η εξουσία που κατέχει) να είναι προετοιμασμένος με κάθε τρόπο να τσακίσει τον λαό με την πρώτη ευκαιρία. Αυτή την διαλεχτική αλληλουχία όταν την χάνεις απο την σκέψη σου ... πάντα θα ξεκινάς να αποδυναμώνεις τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό (μπράβο και καλά κάνεις) ... και θα καταλήγεις να διπλοδένεις χειροπόδαρα τον λαό μπροστά σε μιά αστική τάξη που είχε φτάσει στο αμήν αφού αναγκάστηκε να αλλάξει προστάτες. Οι τυφλοί που απο όλο αυτό το διαλεχτικό σχήμα ... κρατάνε τον αντιιμπεριαλισμό και τυφλωμένοι δεν βλέπουν την παραπλάνηση της μάζας ... αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στην καλύτερη περίπτωση να πενθούν γιά άλλη μιά χαμένη επανάσταση (Χιλή) ... ή στην χειρότερη ... στο όνομα του αντιιμπεριαλισμού να στηρίζουν τον κάθε Καντάφι !!! Αντιιμπεριαλισμός δεν είναι να υπερασπίζεσαι τον Καντάφι ... αλλά να βρείς τρόπους να στηρίζεις τον λαό που γδέρνει ο Καντάφι. Αυτός ο κατήφορος ... οδηγεί στην κατάντια ... σαν εκείνον τον μοντέρνο μαρξιστή, τον μέντορα του Τσίπρα, τον αντιιμπεριαλιστή του κώλου ... τον Ζίζεκ ... που στηρίζει Τράμπ στις αμερικάνικες εκλογές !!!
   Είναι προφανές το θεωρητικό αδιέξοδο ... του σχήματος του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα εαν το κοιτάξεις απο την μεριά του λαικού συμφέροντος. Απο την μεριά της αστικής τάξης ... οπουδήποτε στον πλανήτη ... είναι μιά χαρά σχήμα για τον επόμενο αιώνα. Η μόνη ελπίδα του καπιταλισμού ... είναι να καταφέρει να παραλύσει τις μάζες και να παγώσει τον τροχό της επαναστατικής ιστορίας. Φαίνεται πως αυτό το έχουν καταλάβει καλά οι θιασώτες αυτού του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα. Φαίνεται ... απο τον φόβο τους για τις αναπότρεπτες επαναστάσεις. Βρίσκονται και πάλι σε αδιέξοδο. Και τι κάνουν ?? Προσπαθούν να "ντύσουν" το μισοσαπισμένο σαρκίο του ειρηνικού "σοσιαλισμού του 21ου αιώνα" ... με ένα μοντέρνο μοντελάκι νομοτέλειας ...
Πίσω και σας έφαγα κουφάλες

   ... Μετακαπιταλισμός: η μεταβλακεία συναντά την μεταηλιθιότητα !!! 

   "Εντάξει ρε παλληκάρια ... είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν νικιέται εύκολα ο νεοφιλελευθερισμός !!! Ούτε ο κακός ιμπεριαλισμός. Ολοι για τον σοσιαλισμό παλεύουμε. Μην ακούτε όμως τους δογματικούς σεχταριστές που θέλουν επαναστάσεις. Ο καπιταλισμός θα γκρεμιστεί μόνος του !!! Δεν το βλέπετε ?? Τρεκλίζει. Ο καπιταλισμός έχει αρχίσει να αλλάζει !!! Δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς. Ο καπιταλισμός κάθε μέρα σβήνει σαν κεράκι ... δίνει την θέση του ... νομοτελειακά στον μετακαπιταλισμό !!! Η νέα κοινωνία γεννιέται αυτόματα !!! Μην ανησυχείτε ... ξαπλώστε και ηρεμήστε."
   Θαυμάστε αποσπάσματα (αξίζει τον κόπο) απο το πόνημα του τεράστιου διανοητή και κολλητού του Τσίπρα παλιότερα και εσχάτως του Βαρουφάκη ... Paul Mason ...
   ... Ο καπιταλισμός, όπως αποδεικνύεται, δεν θα καταργηθεί με τεχνικές δυναμικής παρέμβασης. Θα πρέπει να καταργηθεί με τη δημιουργία κάτι πιο δυναμικού που, σε πρώτη φάση, θα υφίσταται σχεδόν αόρατο μέσα στο παλιό σύστημα, το οποίο όμως θα διασπαστεί, αναμορφώνοντας την οικονομία γύρω από νέες αξίες και συμπεριφορές. Αυτό το αποκαλώ μετακαπιταλισμό. Όπως και με το τέλος της φεουδαρχίας πριν από 500 χρόνια, η αντικατάσταση του καπιταλισμού από τον μετακαπιταλισμό θα επιταχυνθεί από εξωτερικούς κραδασμούς και θα διαμορφωθεί από την ανάδυση ενός νέου είδους ανθρώπου. Και έχει ξεκινήσει.    ... Ο μετακαπιταλισμός είναι εφικτός λόγω των τριών μεγάλων αλλαγών που η τεχνολογία των πληροφοριών έχει επιφέρει τα τελευταία 25 χρόνια. Πρώτον, έχει μειώσει την ανάγκη για εργασία, θόλωσε τις άκρες μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου και χαλάρωσε τη σχέση μεταξύ εργασίας και μισθών ... Δεύτερον, η πληροφορία διαβρώνει την ικανότητα της αγοράς να μορφοποιεί σωστά τις τιμές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές βασίζονται στις ανεπάρκειες, ενώ οι πληροφορίες είναι άφθονες ... Τρίτον, βλέπουμε την αυθόρμητη αύξηση της συνεργατικής παραγωγής: τα αγαθά, οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται πλέον στις επιταγές της αγοράς και τη διοικητική ιεραρχία. Το σημαντικότερο προϊόν πληροφορίας στον κόσμο - η Βικιπαίδεια - γίνεται από εθελοντές δωρεάν, καταργώντας την αγορά εγκυκλοπαίδειας και στερώντας τη διαφημιστική βιομηχανία από-κατ εκτίμηση-  $ 3δισ το χρόνο σε έσοδα ...
   ... Σχεδόν απαρατήρητες, στις κόγχες και τις κοιλότητες του συστήματος της αγοράς, ολόκληρες δρεπανιές της οικονομικής ζωής αρχίζουν να κινούνται σε έναν διαφορετικό ρυθμό. Τα παράλληλα νομίσματα, τράπεζες χρόνου, συνεταιρισμοί και αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι έχουν πολλαπλασιαστεί, χωρίς να έχουν εντοπισθεί από το επάγγελμα του οικονομολόγου, και συχνά ως άμεσο αποτέλεσμα της συντριβής των παλαιών δομών στην, μετά το 2008, κρίση. Θα βρείτε αυτή τη νέα οικονομία μόνο αν ψάξετε καλά. Στην Ελλάδα, όταν μια λαϊκή ΜΚΟ χαρτογράφησε τους συνεταιρισμούς τροφίμων της χώρας, τους εναλλακτικούς παραγωγούς, τα παράλληλα νομίσματα και τα τοπικά συστήματα ανταλλαγής, βρήκαν περισσότερα από 70 ουσιαστικά έργα και εκατοντάδες μικρότερες πρωτοβουλίες που κυμαίνονται από καταλήψεις, carpools μέχρι και σε δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Για τα καθιερωμένα οικονομικά τέτοια πράγματα φαίνεται μόλις και μετά βίας  να χαρακτηρίζονται ως οικονομική δραστηριότητα – αλλά αυτό είναι το θέμα. Αυτοί υπάρχουν επειδή  εμπορεύονται, έστω  διστακτικά και αναποτελεσματικά, στο νόμισμα του μετακαπιταλισμού: τον ελεύθερο χρόνο, την δικτυωμένη δραστηριότητα και τα δωρεάν πράγματα.
Νέες μορφές ιδιοκτησίας, νέες μορφές δανεισμού, νέες νομικές συμβάσεις: μια ολόκληρη επιχειρηματική υποκουλτούρα έχει αναδειχθεί τα τελευταία 10 χρόνια, γεγονός που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν βαπτιστεί “κοινόχρηστη οικονομία” ...

   ... Στη δεκαετία του 1990 οι οικονομολόγοι και τεχνολόγοι άρχισαν να έχουν την ίδια σκέψη συγχρόνως: ότι αυτός ο νέος ρόλος της πληροφορίας ήταν η δημιουργία ενός νέου, “τρίτου” είδους καπιταλισμού – τόσο διαφορετικού από το βιομηχανικό καπιταλισμό, όσο ο βιομηχανικός καπιταλισμός ήταν στον εμπορικό καπιταλισμό της υποδούλωσης τον 17ο και 18ο αιώνα. Αλλά έχουν αγωνιστεί ώστε να περιγράψουν τη δυναμική του νέου «γνωστικού» καπιταλισμού. Και έχουν λόγο. Η δυναμική του  είναι βαθιά μη-καπιταλιστική ...    ... Με το έδαφος να έχει αλλάξει, το παλιό μονοπάτι πέρα από τον καπιταλισμό που είχε φανταστεί η αριστερά του 20ου αιώνα έχει χαθεί. Αλλά μια διαφορετική πορεία έχει ανοίξει. Η συνεργατική παραγωγή, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του δικτύου για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που λειτουργούν μόνο όταν είναι δωρεάν, ή μοιράζονται από κοινού, καθορίζει τη διαδρομή πέρα από το σύστημα της αγοράς. Θα χρειαστεί το κράτος να δημιουργήσει το πλαίσιο – όπως ακριβώς δημιούργησε το πλαίσιο για την εργασία στο εργοστάσιο, το ισχυρό νόμισμα και το ελεύθερο εμπόριο στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο μετακαπιταλιστικός τομέας είναι πιθανό να συνυπάρξει με τον τομέα της αγοράς για δεκαετίες, αλλά η σημαντική αλλαγή συμβαίνει ήδη. Τα δίκτυα αποκαθιστούν την «διακριτικότητα» στο μετακαπιταλιστικό σχέδιο. Δηλαδή, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση ενός συστήματος μη-εμπορευματοποίησης που αναπαράγεται, το οποίο δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν εκ νέου κάθε πρωί στην οθόνη του υπολογιστή ενός κομισάριου ...
   ... Η μετάβαση θα περιλαμβάνει το κράτος, την αγορά και την συνεργατική παραγωγή πέραν της αγοράς. Αλλά για να συμβεί αυτό, το σύνολο του έργου της αριστεράς, από τις ομάδες διαμαρτυρίας εώς τα κυρίαρχα σοσιαλδημοκρατικά και φιλελεύθερα κόμματα, θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν. Στην πραγματικότητα, όταν οι άνθρωποι κατανοήσουν τη λογική της μετακαπιταλιστικής μετάβασης, τέτοιες ιδέες δεν θα είναι πλέον ιδιοκτησία της αριστεράς – αλλά ενός πολύ ευρύτερου κινήματος, για το οποίο θα χρειαστούμε νέες ετικέτες ...
   ... Ποιος μπορεί να το πραγματοποιήσει; Στο παλιό αριστερό έργο ήταν η βιομηχανική εργατική τάξη ... Σήμερα είναι τα δίκτυα – όπως το εργαστήριο 200 χρόνια πριν – που «δεν μπορούν να φιμωθούν ή να διασπαστούν” ... Με τη δημιουργία εκατομμυρίων δικτυωμένων ανθρώπων, οικονομικά εκμεταλλεύσιμων αλλά και με το σύνολο της ανθρώπινης νοημοσύνης σε απόσταση ενός αντίχειρα μακριά, ο info-καπιταλισμός έχει δημιουργήσει ένα νέο παράγοντα αλλαγής στην ιστορία: το μορφωμένο και συνδεδεμένο ανθρώπινο ον.
Αυτό θα είναι κάτι περισσότερο από μια οικονομική μετάβαση ...
   ... Σήμερα, το γεγονός που διαβρώνει τον καπιταλισμό, μόλις και μετά βίας εξορθολογισμένο από την επικρατούσα τάση της οικονομίας, είναι η πληροφορία ...
   ... Μόλις καταλάβετε τη μετάβαση σε αυτόν τον τρόπο, η ανάγκη δεν είναι για ένα υπερυπολογισμένο πενταετές σχέδιο – αλλά για ένα σχέδιο, στόχος του οποίου θα είναι να επεκτείνει αυτές τις τεχνολογίες, επιχειρηματικά μοντέλα και συμπεριφορές που διαλύουν τις δυνάμεις της αγοράς, να κοινωνικοποιήσει την γνώση, να εξαλείψει την ανάγκη για εργασία και να σπρώξει την οικονομία προς την αφθονία. Το καλώ Έργο Μηδέν – επειδή οι στόχοι του είναι ένα σύστημα μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η παραγωγή μηχανημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών με μηδενικό κόστος, και η μείωση του αναγκαίου χρόνου εργασίας όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο μηδέν ...
   ... Αν έχω δίκιο, η λογική εστίαση για τους υποστηρικτές του μετακαπιταλισμού είναι στην οικοδόμηση εναλλακτικών λύσεων εντός του συστήματος, στην χρήση της κυβερνητικής εξουσίας με έναν ριζοσπαστικό και άτακτο τρόπο, και στην κατεύθυνση όλων των ενεργειών προς την μετάβαση – και όχι στην υπεράσπιση των τυχαίων στοιχείων του παλαιού συστήματος ... Η κύρια αντίθεση σήμερα είναι μεταξύ της πιθανότητας για δωρεάν, άφθονα αγαθά και  πληροφορίες, και ενός συστήματος των μονοπωλίων, των τραπεζών και των κυβερνήσεων που προσπαθούν να διατηρήσουν τα πράγματα ιδιωτικά, σε έλλειψη και εμπορεύσιμα.
Όλα καταλήγουν στον αγώνα μεταξύ του δικτύου και της ιεραρχίας: μεταξύ παλιών μορφών της κοινωνίας μορφοποιημένες γύρω από τον καπιταλισμό και των νέων μορφών της κοινωνίας που προαναγγέλλουν το τι θα επακολουθήσει.
   ... Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας εξέλιξης πέρα από τον καπιταλισμό; Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες μπορούν να παντρευτούν, και στον οποίο η αντισύλληψη έχει, εντός ενός διαστήματος 50 ετών, έκανε την μέση γυναίκα της εργατικής τάξης να νιώσει πιο ελεύθερη από ό, τι ένας ελευθέρων ηθών της κλάσης του Marquis De Sade. Γιατί λοιπόν εμείς, δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να φανταστούμε την οικονομική ελευθερία;

   Δεν υπάρχουν σχόλια !!! Αλαλα τα χείλη ... Ιδεαλισμό να το πείς ?? Μυστικισμό να το πείς ?? Ευχέλαιο να το πείς ?? Μεταφυσική να το πείς ?? Προσευχή να το πείς ?? Κάτι πρέπει να το πείς.

   Εδώ κάπου τελειώνει η βόλτα μας στις μοντέρνες τάχα ιδέες των σοσιαλιστών του μέλλοντος. Πέρα απο τις φαιδρές πτυχές αυτών των θεωριών ... οι απόψεις αυτές σημειώνουν τεράστια ελκτικότητα στις μάζες ... πρώτον επειδή τάζουν σοσιαλισμό (πουλάει ακόμα) ... δεύτερο επειδή τάζουν έναν άνετο, ειρηνικό και κυρίως καναπεδάτο σοσιαλισμό με ανάθεση (αυτό πουλάει τρελλά) ... και τέλος επειδή ακόμα προσπαθούν να πείσουν πως ο σοσιαλισμός τους είναι κάτι καινούργιο και πρωτοφανέρωτο. Αξίζει τον κόπο κάποιος να παρακολουθήσει την εξέλιξη μιάς εξωτικής για μας τους ευρωπαίους επανάστασης ... που χρονικά εξελίχθηκε ταυτόχρονα με την Οχτωβριανή επανάσταση ... και συγκέντρωνε σχεδόν όλα τα θεωρητικά χαρακτηριστικά αυτού που διαφημίζουν σήμερα σαν σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Ηταν η μεξικάνικη επανάσταση. Για όσους έχουν υπομονή ... παραπέμπω στην σειρά για αυτή την επανάσταση (Μέρος 1 - Μέρος 2 - Μέρος 3) ... που καταδείχνει την "τύχη που είχε" στην πράξη ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα ... στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. 

   Για να κλείσω ... επιστρέφω και πάλι στο άρθρο της Αυγής απ΄όπου ξεκίνησα. Αφού γνωρίσαμε τον σοσιαλισμό που η μοίρα η σκληρή έλαχε στον Τσίπρα να τον ανακαλύψει ... να η προτελευταία παράγραφος αυτού του άρθρου ...
   Δεν δίνω καμμία σημασία στα ... περί δραπέτευσης των σεχταριστών απο την πραγματικότητα (είναι αναμασημένα και επαρκώς απαντημένα) ... αλλά δεν μπορώ να μην κολλήσω στην τελευταία προτασούλα του αριστερού αρθρογράφου ... " ... ο καπιταλισμός στην τελική αναμέτρηση του 1990 ΜΑΣ πήρε και τα σώβρακα" !!!
   Αυτά τα λένε σήμερα, τα καραγκιοζάκια που το 1990 ... όχι μόνο δεν υπερασπίσθηκαν κανένα σοσιαλισμό ... αλλά γλείφοντας χαρούμενα απο δώ και απο κεί ... πρώτοι έβαλαν τα βρωμερά χεράκια τους μήπως αρπάξουν και απο μας κανένα σώβρακο να το παραδώσουν στ΄αφεντικά τους για να πάρουν το δωράκι τους.
   Πολιτικά πουσταριά (με την κακιά την έννοια) είναι ... και τίποτα άλλο.  
  
  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ