29 Μαΐ 2016

Οι απεργίες, ο φόβος και ο τζίρος της ασφάλειας

Οι απεργίες, ο φόβος και ο τζίρος της ασφάλειας

Την ώρα που η Γαλλία συγκλονίζεται από τον μαζικό απεργιακό αγώνα των εργαζομένων που ζητούν την απόσυρση του αντεργατικού νόμου «Ελ Κομρί» με εκατοντάδες κινητοποιήσεις σε όλους τους κλάδους σε ημερήσια βάση, τα φίδια έχουν αρχίσει να ζώνουν τους διοργανωτές αλλά και όσους εμπλέκονται (χορηγοί, πολυεθνικές) στη διοργάνωση του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, μόλις δύο βδομάδες πριν από την επίσημη έναρξή του (10 Ιούνη). Προφανώς οι αγωνίες τους δεν έχουν να κάνουν με το... αν θα δούμε καλό ποδόσφαιρο, αλλά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η όλη κατάσταση στα κέρδη τους. Και όσο να 'ναι παίρνουν τα μέτρα τους.
«Τρέμουν» τις απώλειες κερδών
Ηδη τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία τα αστικά ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει να κινδυνολογούν ενόψει της διοργάνωσης, καλώντας τους αρμοδίους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουν την πραγματοποίηση των αγώνων και φυσικά τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να... σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, παρά τα όσα προβάλλονται, οι εργαζόμενοι στη Γαλλία δεν δείχνουν να πτοούνται αλλά, αντίθετα, έχουν προειδοποιήσει ότι εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος οι κινητοποιήσεις τους όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα κλιμακωθούν τις μέρες της διοργάνωσης. Κάτι που φυσικά αυξάνει τους πονοκεφάλους των διοργανωτών.
Γιατί μπορεί η διοργάνωση του Εuro να μη φθάνει σε μέγεθος το Μουντιάλ ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο οι ποδοσφαιρικές κόντρες στην Ευρώπη και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον παγκοσμίως, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο ο χαρακτήρας της διοργάνωσης (συμμετοχή Εθνικών ομάδων, μεγάλος αριθμός αγώνων, διαφορετικές τοποθεσίες κ.ο.κ.), όσο και η συνήθης σύνθεση των φιλάθλων που παρακολουθούν αντίστοιχες διοργανώσεις (μεγαλύτερες ηλικίες, πιο ευκατάστατοι, οικογένειες κ.τ.λ.) προσφέρουν μεγάλη... χαρά στις κάθε λογής εταιρείες. Από αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχειακές μονάδες έως μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, που συμμετέχουν, με τη σειρά τους, στον τεράστιο χορό κερδών που στήνεται στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού από επιχειρηματικούς ομίλους, πολυεθνικές, ομοσπονδίες και «λοιπούς συγγενείς». Είναι λοιπόν φυσικό όλοι αυτοί να «ανατριχιάζουν» στην προοπτική οι απεργιακές κινητοποιήσεις (που, σημειωτέον, αυτή τη στιγμή επηρεάζουν αεροδρόμια, διυλιστήρια, μεταφορές κ.λπ., ενώ από τα αστικά ΜΜΕ καλλιεργείται και κλίμα τρομοκρατίας, «επεισοδίων» κ.ο.κ.) να αποτελέσουν με οποιονδήποτε τρόπο εμπόδιο στην κερδοφορία που αναμένουν. Το ίδιο ισχύει και για ό,τι άλλο (άδεια γήπεδα, χαμηλότερο ενδιαφέρον) μπορεί να επηρεάσει την εμπορευματοποιημένη διοργάνωση και ό,τι σχετίζεται με αυτή, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα κάθε λογής σουβενίρ και αναμνηστικά έως τα εισιτήρια που πουλιούνται σε διόλου ευκαταφρόνητες τιμές. Εξάλλου, όλα αυτά θεωρείται ότι πλήττουν και το «φαίνεσθαι» της διοργάνωσης και αντίστοιχα και όλων των πολυεθνικών, που βρίσκουν τέτοιες διοργανώσεις ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να διαφημιστούν και μέσω της ταύτισης να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Αύξηση του κόστους και εντατικοποίηση των μέτρων...

Οι απεργίες στη Γαλλία, ανάμεσα στα άλλα, αξιοποιούνται και ως πρόσχημα για την εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας ενόψει Euro 2016
Οι απεργίες στη Γαλλία, ανάμεσα στα άλλα, αξιοποιούνται και ως πρόσχημα για την εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας ενόψει Euro 2016
Την ίδια στιγμή, να σημειωθεί πως οι βομβιστικές επιθέσεις στη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβρη και στις Βρυξέλλες το Μάρτη έφεραν στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας ενόψει της διοργάνωσης του Euro 2016. Πλήρης αναπροσαρμογή σχεδίων, νέα μέτρα, κινητοποίηση μεγαλύτερων δυνάμεων στρατού, αστυνομίας και ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας ήταν μερικά που εξαγγέλθηκαν άμεσα, μετά τα γεγονότα.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αποφάσισε εξάλλου να αυξήσει κατά 15% τον προϋπολογισμό για την ασφάλεια της διοργάνωσης καθώς η πρόταση για διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές δεν έγινε αποδεκτή για προφανείς λόγους. Ετσι, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από δύο μήνες, με τη νέα αύξηση το κόστος της ασφάλειας έφθασε στα 34 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, πάνω από 10.000 άτομα θα προσληφθούν για την ασφάλεια, ενώ πάνω από 900 αστυνομικοί θα περιπολούν σε κάθε παιχνίδι.
Οσον αφορά τους φιλάθλους, αυτοί θα περνούν από δύο χώρους ελέγχου, πριν εισέλθουν στο γήπεδο, ενώ στα ξενοδοχεία, τα οποία θα φιλοξενήσουν τις συμμετέχουσες ομάδες, θα υπάρξει αυξημένη παρουσία εταιρειών σεκιούριτι.
Μάλιστα, στο θέμα του κόστους αναμένεται μέχρι την τελευταία στιγμή να υπάρχει και άλλη αύξηση από την εφαρμογή έκτακτων μέτρων εξαιτίας του γενικότερου απεργιακού κύματος (ιδιαίτερα εάν συνεχιστεί και τις μέρες των αγώνων). Επίσης, ρόλο στα επιπρόσθετα μέτρα αναμένεται να παίξει και η τελευταία προειδοποίηση της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (ΒΚΑ) της Γερμανίας, που σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild» σε έκθεση έκανε λόγο για υψηλό ποσοστό κινδύνου επιθέσεων σε μεμονωμένες Εθνικές ομάδες που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά και οι χώρες τους έχουν άμεση εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.
Τεράστιος ο τζίρος της ασφάλειας

Ο φόβος των επιθέσεων, εκτός των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, οδήγησε και σε αύξηση του κόστους στον τομέα της ασφάλειας για το φετινό Εuro
Ο φόβος των επιθέσεων, εκτός των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, οδήγησε και σε αύξηση του κόστους στον τομέα της ασφάλειας για το φετινό Εuro
Aλλωστε, από το 2001, μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, δεν υπήρξε αθλητική διοργάνωση που να μη διεξάχθηκε υπό το φόβο κάποιας επίθεσης, κάτι που έχει προσδώσει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον τα μέτρα ασφαλείας σε τέτοιου είδους διοργανώσεις είναι από τους βασικούς τομείς, που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους. Φυσικά όμως από το όλο σκηνικό υπάρχουν και οι ιδιαίτερα κερδισμένοι, όπως οι πολυεθνικές που παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας, εξειδικευμένα συστήματα (π.χ. παρακολούθησης), ακόμα και αυτές που ειδικεύονται στο εμπόριο οπλικών συστημάτων. Από την άλλη, το όλο θέμα αποτελεί και μια ευκαιρία για επίδειξη δύναμης της διοργανώτριας χώρας σε μια σειρά ζητημάτων, που σχετίζονται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η διοργάνωση των Χειμερινών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας πέρσι το χειμώνα, όπου το όλο σκηνικό που αφορούσε την ασφάλεια, με την ύπαρξη ακόμα και πυραυλικών συστοιχιών στον ευρύτερο χώρο των εγκαταστάσεων, θύμιζε διαφήμιση του ρωσικού οπλοστασίου.
...και η περαιτέρω αξιοποίησή της
Μια άλλη σοβαρή πλευρά είναι και η εξής: Τα όσα εφαρμόζονται κυρίως στον τομέα των ελέγχων και των παρακολουθήσεων έχουν αποδειχθεί ότι δεν μένουν μόνο στην εκάστοτε διοργάνωση αλλά, αντίθετα, χρησιμοποιούνται περαιτέρω και κυρίως στην αντιμετώπιση λαϊκών κινητοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι το απεργιακό κύμα στη Γαλλία, πέρα από τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει όσον αφορά τα κέρδη, χρησιμοποιείται και ως αφορμή ώστε οι αρχές ασφαλείας αλλά και αντίστοιχες στρατιωτικές που έχουν επιφορτιστεί με το θέμα της ασφάλειας των αγώνων, να καταρτίζουν ήδη σχέδια για ενδεχόμενα όπως η αντιμετώπιση διαδηλώσεων, η δημιουργία μεγάλων ζωνών απαγόρευσης καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων και των παρακολουθήσεων. Και βέβαια, όπως δείχνει η πείρα, όλα αυτά τα μέτρα καταστολής και η αντίστοιχη «πείρα» έρχονται για να μείνουν και πολύ πέρα από τους αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ