12 Ιουν 2015

Στιγμιότυπα

 Στιγμιότυπα



Από την κομματική (και όχι μόνο) ζωή και δράση

Πρώτος σταθμός η προχτεσινή συναυλία προς τιμήν του χικμέτ, που ήταν το ορεκτικό για το διήμερο επιστημονικό συνέδριο, που αρχίζει από αύριο στην έδρα της κε, στον περισσό.

Οι κεραίες της κε του μπλοκ έπιασαν και μεταφέρουν τα εξής:΅
Η επαφή της σκηνής με το κοινό ήταν κάπως δύσκολη, αλλά το συναίσθημα ξεχείλιζε, ακόμα κι από τους μπασίστες (!), κι ας μην τα καταλάβαιναν όλα οι θεατές. Ας όψεται η άτιμη η καθαρεύουσα που καθάρισε στεγνά πολλές λέξεις με τούρκικη ρίζα και βασικά το ιστορικό χνάρι της συμβίωσης των δύο λαών.

Ο άμεσος συνειρμός που προσφέρει μια τούρκικη ορχήστρα που παίζει επαναστατικά τραγούδια είναι με την απλή, αλλά πολύ γλυκιά κι ιδιαίτερη ταινία «η διεθνής», την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους τυχόν δεν την έχουν δει.

Το πρόγραμμα του επιστημονικού συνεδρίου για το χικμέτ δεν είναι ίσως τόσο γεμάτο, όσο στα προηγούμενα, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα κάτι για την ποιότητα και το επίπεδό του. Για τους ιστοριοδίφεις, ξεχωρίζει πιθανότατα η αυριανή συνεδρία (μετά από τους χαιρετισμούς και την εναρκτήρια ομιλία της μηλιαρονικολάκη) με τις εισηγήσεις του σκολαρίκου (ο χικμέτ και η εποχή του) και του μαργαρίτη (ο ναζίμ χικμέτ από τον οθωμανικό κόσμο στο σοσιαλισμό).

Το λέιλιμ λέι που τραγουδάει ο λιβανελί είναι αν δεν κάνω λάθος πολεμική ιαχή. Αλλά και το όνομα μιας ταβέρνας πολιτικών προσφύγων στο γκύζη, δίπλα στο πεδίο του άρεως, που τελευταία όμως έχει γίνει κάπως ροζ για τα δικά μας γούστα (και δεν εννοώ τα γαστριμαργικά).

Το κα-πε {κκ (τουρκίας)} που δίνει το «παρών» στις εργασίες του συνεδρίου, διασπάστηκε πέρσι (γι’ αυτό ίσως κι έπεσε λίγο στις εκλογές της περασμένης βδομάδας) και δεσμεύτηκε από κοινού με την άλλη πλευρά του συναινετικού διαζυγίου (χιτεκαπε ή κάτι παρόμοιο) να μην χρησιμοποιήσουν τον ιστορικό τίτλο του (ενιαίου) τεκαπε. Έτσι βέβαια μπορεί να μπλέξει κανείς τα μπούτια του με τα ονόματα (όπως στα καθ’ ημάς με τις οκδε και τα μου-λού), σε ένα μπέρδεμα που χωράνε μέχρι κι οι ισπανοί σκα-πε. Αλλά επειδή οι ισπανοί δεν μπορούν να ξεπεράσουν μια αδυναμία χρόνων και να προφέρουν σωστά μια λέξη που αρχίζει από [σ] και άλλο σύμφωνο, χωρίς να βάλουν μπροστά ένα [ε], (εσπανούλης, εσπίδερμαν, κτλ), τους λένε e-sca-pe, που φτιάχνει κι ένα ωραίο λογοπαίγνιο, παραπέμποντας στην απόδραση.

Το επίπεδο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του κόμματος στα πλαίσια του εορτασμού για τον ένα αιώνα ζωής και δράσης του, έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Ιδίως όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη συναυλία με το μικρούτσικο για το χικμέτ, έχουν να το λένε ακόμα και σήμερα. Κι αναρωτιέται κανείς τι άλλο θα δούμε μέχρι τα εκατό.

Αυτό το τελευταίο ερώτημα δεν περιορίζεται μόνο στον καλλιτεχνικό τομέα. Τις προάλλες, στα εγκαίνια της έκθεσης με τα λογότυπα για τα 100 χρόνια κκε, ο γγ προανήγγειλε μεταξύ άλλων πως το προσεχές διάστημα και μέχρι το 2018, θα εκδοθούν ο πρώτος, συμπληρωμένος, «αναθεωρημένος» και ο τρίτος τόμος του δοκιμίου ιστορίας. Αν μη τι άλλο αποκλείεται να πλήξουμε.
Παρεμπιπτόντως, προσωπικά μου είχε αρέσει περισσότερο (χωρίς να μειώνω προφανώς τις άλλες συμμετοχές) το λογότυπο που είχε βγει δεύτερο, κατά την κρίση της επιτροπής, γιατί μου φάνηκε πιο ιδιαίτερο. Αλλά αυτά είναι τελείως υποκειμενικά.

Κλείνουμε με κάποιες σύντομες σημειώσεις από το χτεσινό συλλαλητήριο του παμε, στο οποίο λόγω ανωτέρας βίας, δεν μπόρεσα να βρεθώ από την αρχή, αλλά μπορώ να βεβαιώσω πως έγινε αισθητό (σα σεισμός) σε όλο το κέντρο κι ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη σταδίου κι από το σύνταγμα. Ήταν εξάλλου αρκετά μεγάλο σε έκταση, γεμίζοντας με σχετικά καλή πυκνότητα, όλη σχεδόν την πλατεία και τη φιλελλήνων (από την αρχή της μητροπόλεως μέχρι καραγιώργη σερβίας).

Πέραν αυτού, οι κεραίες της κε πρόλαβαν να πιάσουν ένα καινούριο σύνθημα που τελείωνε με «μίσος ταξικό» (!) –αλλά δεν μπόρεσα να το πιάσω ολόκληρο. Και να εντοπίσουν έναν πάγκο με βιβλία από κλασικούς εισοδιστές τροτσκιστές, που είχαν μεταξύ άλλων μια μπροσούρα για την τελευταία μάχη του λένιν –υπονοώντας εναντίον του στάλιν και της γραφειοκρατίας.

Κατά τα άλλα, η συμβολική κατάληψη του υπουργείου οικονομικών έφερε και την αλλαγή του καθορισμένου μέρους της συγκέντρωσης, που έγινε όμως την τελευταία στιγμή, προκαλώντας α) την αμηχανία κάποιων λίγων που κάθονταν στην ομόνοια, ψάχνοντας τους υπόλοιπους και β) τα σπαρταριστά έγκυρα ρεπορτάζ, όπως αυτό του νιούζιτ, που είδε ξήλωμα της εξέδρας του παμε.

Τα μάζεψα τα πράγματα...

ΥΓ: Συριζαίος και λογική http://error.gr/?p=5760

Μέλη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και αστυνομία στοχοποιούν εθελοντές στη Λέσβο

 Μέλη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και αστυνομία στοχοποιούν εθελοντές στη Λέσβο

Eric Kempson (Εθελοντής Ακτιβιστής)

Σήμερα είχα πάει στην τράπεζα για να πληρώσω κάποιους φόρους και βγαίνοντας έξω είδα πως τα λάστιχα του αυτοκινήτου μου ήταν τρυπημένα. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως γνωρίζω την ταυτότητα του δράστη, είναι πρώην κυβερνητικός υπάλληλος. Τέλος πάντων, πήγα για να μου αντικαταστήσουν τα λάστιχα και μετά κατευθύνθηκα στις θερμοπηγές, αφού άλλα δύο πλοία με μετανάστες είχαν ήδη φτάσει. Συνολικά, κατέφθασαν στο νησί τέσσερα πλοιάρια σήμερα.

Ενώ βρισκόμασταν εκεί μια κυρία πέρασε με το αυτοκίνητο της και φωτογράφισε εμένα και τον Φίλιπ αρκετές φορές πριν εξαφανιστεί μέσα στις θερμοπηγές. 

Αργότερα όταν επέστρεψε εμείς ήμασταν καθισμένοι στο δρόμο κι εκείνη σταμάτησε το αυτοκίνητό της και ξεκίνησε να φωνάζει και να στριγγλίζει προς το μέρος μας. Τότε εγώ τη ρώτησα: ''Eίσαι μέλος της Χρυσής Αυγής;'' και μου απάντησε θετικά. Δύο φορές είπε ''Ναι'' παραδεχόμενη πως είναι χρυσαυγίτισσα και ήταν ιδιαίτερα προσβλητική. Αργότερα έμαθα πως εργάζεται στις θερμοπηγές. Πριν μερικές μέρες, μια άλλη γυναίκα πηδούσε πάνω-κάτω στη μέση του δρόμου φωνάζοντας στους ανθρώπους, είχα μιλήσει γι αυτή σε ένα μπλογκ. Η γυναίκα αυτή επίσης εργάζεται στις θερμοπηγές. Στεκόταν στη μεση του δρόμου, φώναζε, ωρυόταν κι έκανε τα παιδιά που μόλις είχαν φτάσει στο νησί να κλαίνε. Μια τρίτη εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ενώ είχαμε ξεκινήσει να μοιράζουμε νερό σε πρόσφυγες που μόλις είχαν φτάσει και ήρθε προς το μέρος μας και μας τραβούσε βίντεο με το ipad. 

Τη ρώτησα ''Είσαι κι εσύ χρυσαυγίτισσα;'' όμως δεν μου απάντησε. Έσπρωχνε αυτό το πράγμα μπροστά στο πρόσωπό μου και παραπονιόταν για τα σκουπίδια στο δρόμο. Όταν της είπα πως ολοι έχουμε υποχρέωση να καθαρίσουμε τα σκουπίδια συμφώνησε μαζί μου. Είπε πως κι αυτή ήταν πρόσφυγας που ήταν εμφανώς ψέματα, δεν είμαι σίγουρος ίσως να ήταν, αλλα αν όντως ήταν τότε θεέ μου γιατί να το έκανε αυτό...

Οι άνθρωποι στις θερμοπηγές, πάντα παραδέχονταν, ο ένας πως είναι δεξιός και οι υπόλοιποι είναι εμφανώς φασίστες που βγάζουν χρήματα από τους ξένους. Όπως ανέφερα και προηγουμένως αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσουμε να γεμίζουμε τις τσέπες τους με λεφτά. Νομίζω πως θα ήταν πολύ θετικό αν οι άνθρωποι έρχονταν σ' επαφή με το δήμαρχο της Μυτηλίνης και ζητουσαν να υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι με καλή καρδιά στις θερμοπηγές γιατί αν γνωριζω ένα πράγμα είναι πως πολλοί τουρίστες που έρχονται εδώ δεν θα ήθελαν να τους κάνει μασάζ ένα μέλος της χρυσής αυγής ή ένας φασίστας και στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να χάσουν πολλά χρήματα.

Δεν θα πω πολλά πράγματα σήμερα. Το καροτσάκι που μου έφερε ένας άνδρας τις προάλλες, ένας φανταστικός άνθρωπος, έχει δοθεί σε μια μεγάλη οικογένεια. Υπάρχουν δύο νεαρότερα παιδιά στην οικογένεια, το μικρότερο είναι μόλις δύο εβδομάδων και όταν τους δόθηκε το καροτσάκι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι. Αυτοί οι άνθρωποι όταν βγήκαν από το πλοιάριο μου μίλησαν στα ελληνικά. Κατάγονται από την ελληνική παροικία στο Αλέππο και όλη η οικογένεια είναι Έλληνες τρίτης γενιάς. Καταλαβαίνετε πως βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους.

Εν πάση περιπτώσει όταν έφτασα στο σπίτι ειδοποιήθηκα πως κάποιος βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα και πως οι άνθρωποι στις θερμοπηγές είχαν κάνει καταγγελία εναντίον μου λέγοντας πως κλέβω πράγματα από τις παραλίες, μηχανές και τέτοια πράγματα που είναι ψευδή και ότι τους έχω απειλήσει που είναι επίσης εντελώς ανυπόστατο. Αυτοί μας απείλησαν και προσπαθησαν να μας εκφοβίσουν επειδή δίναμε νερό στους πρόσφυγες. Το αποτέλεσμα είναι πως μου έχουν απαγορεύσει να παρέχω νερό, τροφή ή βοήθεια στους προσφυγες που παρευρισκονται στις παραλίες της Εφταλου. Σ' αυτά τα τέσσερα χιλιόμετρα που προσφέρα βοήθεια τα τελευταία χρόνια, μου έχει απαγορευτεί πλέον να βοηθάω πρόσφυγες.

Ο αστυνομικός ήταν πολύ ευγενικός λέγοντας 'Έρικ μπορείς να βοηθάς τους πρόσφυγες στον Μόλυβο αλλα όχι στις παραλίες εδώ''. Ρώτησα αν μπορώ να δίνω μπουκάλια με νερό στο δρόμο και μου είπε όχι και τότε ζήτησα να μάθω αν μπορεί να το κάνει η σύζυγός μου αλλά ήταν ξανά αρνητικός. Προφανώς έχει διαταγές εκ των άνω αλλά ήταν πολύ ευγενικός άνθρωπος, δεν μου φώναξε και ήταν πολύ ήρεμος. Ανέφερε πως υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα εδώ που πρέπει να λυθεί αλλά δεν γνωρίζει με ποιό τρόπο. Η δουλειά του δεν είναι εύκολη, αλλά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.  

Μου έχουν απαγορεύσει να τραβάω βίντεο, να προσφέρω νερό ή τρόφιμα και να φροντίζω μωρά ή τραυματίες στα τέσσερα αυτά χιλιόμετρα της παραλίας. Κατοικώ σ' αυτή την παραλία και έχουν απαγορεύσει να βρίσκομαι εκεί. Πόσο περίεργο ακούγεται αυτό; Οι φασίστες από τις θερμοπηγές έχουν καταφέρει να με αποκλείσουν από τις παραλίες μου επειδή είμαι ανθρωπιστής και φροντίζω τους ανθρώπους. Οι δεξιοί στο Μόλυβο καταστρέφουν από μονοι τους τον τουρισμό κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και να βάλει ένα τέλος με κάποιο τρόπο, δεν γνωρίζω πώς, αλλα επιβάλλεται.

Πήγα να αλλάξω τα λάστιχά μου στην Καλλονή σήμερα και το θέαμα στους δρόμους με έκανε να δακρύσω, παιδιά και μωρά θύμιζαν κάτι από Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι καημένοι άνθρωποι περπατούσαν παντού και είχε αφόρητη ζέστη. Είδα όμως μερικά όμορφα πράγματα. Κάποιοι οικοδόμοι εκεί έφτιαχναν ένα συντριβάνι στην πρόσοψη ενός σπιτιού και μοιράζονταν το νερό τους με μια ομάδα προσφύγων. Υπάρχει κι ένα βενζινάδικο έξω από την Πέτρα κι εκεί προσέφεραν νερό στους πρόσφυγες. Πηγαίνοντας να μου αλλάξουν τα λάστιχα είδα πολύ κόσμο να μιλά μαζί τους και να βοηθά όσο μπορεί τους πρόσφυγες και ήταν φανταστικό γιατί αν η δεξιά κατάφερνε αυτό που ήθελε αυτοί οι άνθρωποι θα πέθαιναν από την πείνα. Τότε θα άνοιγαν οι πόρτες της κόλασεως, γιατί οι άνθρωποι θέλοντας να βρουν τροφή θα άρχιζαν να κλέβουν. Είμαστε τυχεροί που οι Έλληνες κάνουν κάτι και όσον αφορά αυτούς που έχουν ψηλές θέσεις και καταστρέφουν την Ελλάδα κάποιος πρέπει να τους κανονίσει και αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης να το πράξει.

Πηγή: https://omniatv.com/

H απάντηση του ΣΕΒ στο ΠΑΜΕ για το γιγαντοπανό

 H απάντηση του ΣΕΒ στο ΠΑΜΕ για το γιγαντοπανό


Δεν έχει σημασία  αυτή καθεαυτή η απάντηση του ΣΕΒ  στο ΠΑΜΕ , όσο  το γεγονός ότι αναγκάστηκε να απαντήσει. 
Διαβάστε την απάντηση τους. Πραγματικά είναι ανάξια σχολιασμού. Σημαίνει όμως πολλά αν την δεις με άλλη οπτική.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ, ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ  ΚΑΙ ΑΥΤΌ  ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΒ

"Μετά από έξι χρόνια κρίσης και ύφεσης, το ΠΑΜΕ δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ότι η επιχειρηματικότητα είναι η λύση και όχι το πρόβλημα για τα δεινά της Ελλάδας, επισημαίνει ο ΣΕΒ σε αποψινή ανακοίνωση με αφορμή τη σημερινή ανάρτηση πανό στο υπουργείο Οικονομικών από το ΠΑΜΕ, με υβριστική όπως αναφέρει αναφορά στον Σύνδεσμο.
"Είναι φθηνό επικοινωνιακό τέχνασμα να παρουσιάζεται ο ΣΕΒ ως εχθρός του λαού, όταν οι επιχειρήσεις μέλη του, παρέχουν τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, στηρίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις και τα δημόσια έσοδα, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης", προσθέτει ο Σύνδεσμος και καταλήγει:
"Η στείρα λογική του ΠΑΜΕ που επιμένει στους ταξικούς διαχωρισμούς της Ελληνικής κοινωνίας οδηγεί σε αδιέξοδα. Έφθασε η ώρα να τελειώσουν οι συλλογικές ψευδαισθήσεις, που καλλιεργούνται σκόπιμα καθ' όλη την περίοδο της κρίσης και να συστρατευθούμε όλοι -πολιτικοί, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι- σε ένα κοινό όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης".

Το καλύτερο παιδί

 Το καλύτερο παιδί




Εργάτες ανέβηκαν στην ταράτσα του ΥΠΟΙΚ στο Σύνταγμα και κρέμασαν στις 6 το πρωί (11/6/2015) το πανό!
Του Γιώργου Σαρρή
"Τί άλλαξε και οι γκρίνιες Γιούνκερ και λοιπών  εταίρων έγιναν φιλιά κι αγκαλιές;"

Αυτή είναι η απορία των διάφορων παρουσιαστών εκπομπών στα ΜΜΕ από το πρωί.
Η απάντηση είναι απλή.
Τίποτα δεν άλλαξε. Άλλαξε αυτό που έτσι κι αλλιώς θα άλλαζε μέσα στα πλαίσια της "ρεαλιστικής" πολιτικής που από την αρχή έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή την πολιτική συνεννόησης με τους "εταίρους", δηλαδή με τους εχθρούς του λαού, και οπωσδήποτε αποφυγής της "ρήξης" για την οποία φυσικά ουδείς προετοιμάστηκε, ουδείς προετοίμασε ουδένα και καθόλου δεν προσδιορίστηκε κάποιο περιεχόμενό της.
Με λίγα λόγια και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μόνο χθες όπως φαίνεται η κυβέρνηση με "ρεαλισμό" αλλά και μπόλικο πατριωτικό συναίσθημα, φόρτωσε 800εκ στις πλάτες του λαού μέσω ΦΠΑ σε είδη καθημερινής κατανάλωσης. Π.χ. σύμφωνα με όσα ακούμε τα μισά τρόφιμα στο σουπερμάρκετ θα έχουν ΦΠΑ 23% ενώ βέβαια και για όσα υπαχθούν στο χαμηλότερο συντελεστή κανείς δεν εγγυάαται χαμηλότερες τιμές. Αυτά μόνο χθες. Η συνέχεια έπεται.
Βέβαια όπως είναι φανερό για τους μη αφελείς όλα αυτά ήταν προαποφασισμένα από τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να ζητήσει από το λαό να βάλει πλάτη για να σωθεί η "οικονομία μας" δηλαδή η καπιταλιστική οικονομία. Γι αυτό επιλέχτηκε, γι αυτό σπρώχθηκε στην κυβερνητική εξουσία, γι αυτό έδωσε διαβεβαιώσεις παντού. Τα περί σωτηρίας του λαού ήταν απλά το αναγκαίο περιτύλιγμα σε ένα εκ των προτέρων γνωστό περιεχόμενο.
Μετά λοιπόν από τις τελευταίες "γκρίνιες", χθες μετά τη σύνοδο κορυφής είχαμε χαμόγελα, αγκαλιές και "αισιοδοξία" για πρώτη φορά από την ΕΕ και τον κ.Μοσκοβισί. «Βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο απογείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα», είπε ο Γάλλος επίτροπος...
Ο κ.Τσίπρας δε είπε ότι η συζήτηση ήταν όπως πάντα σε πολύ καλό κλίμα και αυτό που μένει είναι κάποιες μικρές ακόμη διαφορές και τελειώνουμε...
Ο κ.Τσίπρας τους έδειξε ότι μπορούν να τον εμπιστεύονται.
Η σοσιαλδημοκρατία και η "αριστερά"(όπως την κατάντησαν οι "αριστεροί" φίλοι του καπιταλισμού) έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι το καλύτερο παιδί, το καλύτερο χαρτί του συστήματος.
Εκεί που οι άλλοι σηκώνουν τα χέρια, καθαρίζει η "αριστερά"...
Γιατί να μην χαμογελούν λοιπόν;
Γιατί να μην είναι αισιόδοξος ο κ.Μοσκοβισί;
Είναι όμως ο κ. Μοσκοβισί και η ΕΕ με την πλευρά του λαού; Μπορεί κάποιος να το ισχυριστεί; Για ποιον είναι επομένως η αισιοδοξία; Φυσικά όχι για το λαό.
Οσο μικραίνουν  οι διαφορές και οι αποστάσεις με την ΕΕ τόσο μεγαλώνει η απόσταση με το λαό.
Ο λαός θα πληρώσει γενναία όπως πάντα.
Θα πληρώσει έχει δεν έχει. Όπως πάντα.
Στο κάτω κάτω καπιταλισμό έχουμε. Ποιος θα πλήρωνε; Οι καπιταλιστές;
Η απάντηση σε όλα αυτά θα πρέπει να είναι καθαρή και χωρίς πολλές δεύτερες σκέψεις.
Αγώνας για να κρατηθούμε όρθιοι. Τόσο απλά.
Όπως απλό ήταν και το γιγαντοπανό που κρέμασε το ΠΑΜΕ στο ΥΠΟΙΚ στο Σύνταγμα.

Το είδαμε και είπαμε: Ευτυχώς υπάρχει και η δική μας φωνή! Ζωντανή και
καθαρή.
Αρκετά ματώσαμε! Αρκετά πληρώσαμε!
Παρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ!
Μλόκο στα μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας!
Το βράδυ οι δρόμοι περιμένουν σε όλη την Ελλάδα τη φωνή μας.
Στο Σύνταγμα στις 7.30 ο λαός θα είναι εκεί.


Φανερά και κρυφά μέτρα

Φανερά και κρυφά μέτρα


Οσο συγκεκριμενοποιείται το ακριβές περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών, τόσο καλύτερα μπορεί να δει κανείς ότι πίσω από τις γραμμές κρύβονται κι άλλα μέτρα, πέρα από αυτά που περιγράφονται στα κείμενα που διαρρέουν.
Ενα το κρατούμενο είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ, το τέρμα των λεγόμενων «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, η συνέχιση και κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων.
Ολα αυτά θα έχουν άμεση επίδραση στην τσέπη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αθροίζονται στους ψηφισμένους αντιλαϊκούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ και από αυτήν την άποψη θα χειροτερέψουν οι όροι που ζει και βγάζει το ψωμί της η εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Υπάρχει όμως και μια σειρά από όρους στη συμφωνία, οι οποίοι, χωρίς να το φωνάζουν, οδηγούν σε νέα επώδυνα μέτρα για το λαό. Τέτοια είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανεξάρτητα από το ποσοστό επί του ΑΕΠ που θα διαμορφωθούν τελικά, για τα οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι πετυχαίνει μικρότερα από τους «μνημονιακούς» στόχους.
Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει συμφωνία της κυβέρνησης για ένα συγκεκριμένο ποσό που θα πρέπει να περισσέψει στο τέλος κάθε χρόνου. Σ' αυτό υπολογίζονται και οι οφειλόμενοι τόκοι από τα κρατικά δάνεια.
Αυτό πρακτικά οδηγεί σε νέες περικοπές δαπανών και αντιλαϊκά μέτρα, στην περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος με όσα θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες κυβέρνηση και δανειστές.
Για παράδειγμα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1%, που φαίνεται ότι θα «κλείσει» για το 2015, μεταφράζεται (με τη σημερινή εκτίμηση για το ΑΕΠ) σε 1,8 δισ. ευρώ. Αν στο τέλος του χρόνου φανεί ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να πιαστεί, η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλα μέτρα, για να είναι συνεπής στη συμφωνία με τους δανειστές.
Δηλαδή, οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων θα οδηγούν πάντα σε διαρκείς περικοπές και μέτρα, κύρια σε βάρος των λεγόμενων «κοινωνικών δαπανών», όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, ο περιορισμός των στόχων σε μικρότερα (σε πρώτη φάση) απ' αυτά που είχαν ορίσει τα μνημόνια, αφενός συμβαδίζει με τη στασιμότητα της καπιταλιστικής οικονομίας, αφετέρου δεν γίνεται για να ανακουφιστεί ο λαός, αλλά για να διευκολύνουν τις επενδύσεις του κεφαλαίου με κρατικό χρήμα.
Η κυβέρνηση επιμένει προκλητικά ότι πέτυχε με τη συμφωνία που ετοιμάζει να μη μειωθούν κι άλλο μισθοί και συντάξεις.
Πρόκειται για ψέμα ολκής. Κατ' αρχήν, και μόνο η παραπέρα αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει μεγαλύτερη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με δεδομένο μάλιστα ότι και οι άμεσοι φόροι θα είναι τουλάχιστον ίδιοι με τους περσινούς.
Αλλά και η κατάργηση των «πρόωρων» οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων και μάλιστα μέχρι 62% για όσους υποστούν όλα τα αυξημένα «πέναλτι» που προβλέπονται στην περίπτωση πρόωρης αποχώρησης από τη δουλειά.
Μια τρίτη πλευρά είναι τα «ισοδύναμα» που καλείται να βρει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε περικοπές που υποδεικνύονται.
Για παράδειγμα, το πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθεί με ισοδύναμα μέτρα το «κόστος» που συνεπάγεται. Εννοείται ότι και αυτά θα βαρύνουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Ετσι έχουν τα πράγματα. Κάτω από αυτό το πρίσμα, το σύνθημα στο γιγαντοπανό, που δέσποζε όλη μέρα χτες στην πρόσοψη του υπουργείου Οικονομικών, είναι πέρα για πέρα επιτακτικό και επίκαιρο: «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και στα μνημόνια διαρκείας»!

Περί καθεστώτος ο λόγος

Περί καθεστώτος ο λόγος

«Το μνημόνιο δεν είναι μια λέξη, ένα άρθρο, ένας νόμος. Είναι ένα καθεστώς. Ενα καθεστώς που οικοδομήθηκε στη χώρα μας με όχημα το χρέος, με τον εκβιασμό της χρηματοδότησης και του χρέους. Αν αυτό δεν αρθεί τμηματικά και σταδιακά, δεν μπορεί να ξηλωθεί το μνημόνιο, να βγούμε από τη λιτότητα και να περάσουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, γνωστοποιώντας πανηγυρικά στο πανελλήνιο ότι το μνημόνιο μένει και εμπλουτίζεται...


Μια αλήθεια που δεν περίμενε την αναγνώριση του Φίλη για να υπάρξει. Το μνημόνιο δεν έπεσε απ' τον ουρανό, το επέβαλε η εξουσία του κεφαλαίου, τα συμφέροντά του, η ανάγκη του για κέρδη που σαν πέλεκυς «θερίζει» εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα του λαού.

Αυτήν την αλήθεια τη γνώριζαν. Γνώριζαν πως, όταν υιοθετούσαν μία προς μία τις αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, απεμπολούσαν μία προς μία κάθε δυνατότητα λήψης μέτρων ανακούφισης έστω του λαού. Το καθεστώς, την ισχύ του οποίου επικαλείται σήμερα ο Φίλης σαν άλλοθι για τη διατήρηση του μνημονίου, είναι το ίδιο με εκείνο στο οποίο υπέγραφε «συναλλαγματικές» ο Τσίπρας προεκλογικά, πίσω απ' τις κλειστές πόρτες των λεσχών, των κλαμπ, των think tank του... Ενα και το αυτό με το καθεστώς, που, μέσω του μνημονίου, υπαγόρευσε παρεμβάσεις που αποζητούσε χρόνια πριν για να ενισχύσει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά του.

Το γνώριζαν, επέλεξαν όμως σκόπιμα να εξαπατήσουν το λαό. Ο Αλ. Τσίπρας ωρυόταν στα μπαλκόνια ότι «η εναλλαγή στην κυβέρνηση με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλά μια συνηθισμένη εναλλαγή. Θα είναι αλλαγή καθεστώτος».

Οτι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής (...) που χρεοκόπησε το λαό (...) Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει το τιμόνι».
Οτι «στις εκλογές που έρχονται θα αντιπαρατεθούν δυο ξεκάθαρα εναλλακτικά πολιτικά σχέδια για την πατρίδα μας: Από τη μια το σχέδιο του κ. Σαμαρά, που θέλει το μνημόνιο καθεστώς. Από την άλλη, το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το περιγράψαμε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Οσο μακρινές κι αν μοιάζουν οι δηλώσεις αυτές, απέχουν μόλις λίγους μήνες απ' τη χτεσινή του Ν. Φίλη, με την οποία αποκαλύπτεται το καραγκιόζ μπερντέ που έστησαν, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία του λαού να τελειώσουν τα βάσανά του, με αυταπάτες, υποσχέσεις για εύκολες λύσεις, απογείωση της λογικής της ανάθεσης. Βεβαίως, είναι παλιά και γνώριμη και απολύτως ...καθεστωτική η τακτική τού άλλα λέω, άλλα εννοώ και άλλα κάνω, η τέχνη της ψηφοθηρίας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αιματηρές επιθέσεις του στρατού

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματηρές επιθέσεις του στρατού



Ο Ποροσένκο με στολή παραλλαγής ...προωθεί την ειρήνη
Ο Ποροσένκο με στολή παραλλαγής ...προωθεί την ειρήνη
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Το αιματοκύλισμα στην Ανατολική Ουκρανία, από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, συνεχίζεται αμείωτο. Στο στόχαστρο, το τελευταίο 24ώρο, βρέθηκαν εκ νέου προάστια του Ντονέτσκ, όπως το Κιέβσκι και το Κουιμπισέφσκι, όπου βρήκαν το θάνατο τρεις γυναίκες και έχουν τραυματιστεί πολύ σοβαρά δύο παιδιά, ένα 7χρονο αγόρι και ένα 14χρονο κορίτσι, ενώ χτυπήθηκαν επίσης το 21ο νοσοκομείο στην περιοχή, ένας παιδικός σταθμός και δύο πολυκατοικίες. Στις μάχες, επίσης, με τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε το θάνατο τριών στρατιωτών του και τον τραυματισμό άλλων 13, ενώ κατηγόρησε τους πολιτοφύλακες για παραβιάσεις της συμφωνίας του Μινσκ από την πλευρά τους 35 φορές. Αυτή την κατηγορία απορρίπτει η άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι μόνο απαντάνε όταν δέχονται πυρά από το στρατό, κάτι που καταγγέλλουν ότι από το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη συνέβη 38 φορές.
Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε περιοδεία στη ζώνη αντιπαράθεσης κοντά στη Μαριούπολη, ενώ ρίχνοντας και άλλο «λάδι στη φωτιά», σημείωσε ότι η χώρα του υπερασπίζεται τις «αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και της Ευρώπης ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας» και ότι θα «συνεχίσει να πολεμάει την τρομοκρατία, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του Μινσκ». Επίσης, ανακοίνωσε ότι από τα μέσα Ιούλη θα αρχίσουν τα έργα για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με τη Ρωσία.
Σε μια έμμεση απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αναγκάζουν το Κίεβο να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία», ενώ παράλληλα προέτρεψε την Ουάσιγκτον «να εφαρμόσει πλήρως τη διμερή Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς». Η ανακοίνωση βγήκε με αφορμή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κατηγορεί τη Μόσχα ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συνθηκών για τους εξοπλισμούς.
«Το συμπέρασμα από την έκθεση είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτιμά ακόμη την προπαγανδιστική προσέγγιση, αντί για μια μελετημένη, λεπτομερειακή και ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα που άπτονται της εφαρμογής των συνθηκών για τον έλεγχο των εξοπλισμών» σημειώνει το ρωσικό υπουργείο και αρνείται ότι έχει παραβιάσει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), την οποία είχαν συνάψει το 1987 οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ τότε, για την εξάλειψη των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων «Κρουζ», με βεληνεκές 500-5.500 χιλιομέτρων.
Επίσης, αν και δεν έγιναν πολλά γνωστά από τη συνάντηση διπλωμάτων του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), την Τετάρτη, στο Παρίσι -που εξέτασε την κατάσταση στην Ουκρανία-, η ρωσική πρόταση να συμπεριληφθούν και αντιπροσωπείες των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στις συζητήσεις, δεν έγινε αποδεκτή από την ουκρανική αντιπροσωπεία.

TOP READ