10 Μαΐ 2015

Όταν ο Πάνος Τριγάζης-ΣΥΡΙΖΑ καταντούν απολογητές του Πολέμου και του κράτους δολοφόνου Ισραήλ



Όταν ο Πάνος Τριγάζης-ΣΥΡΙΖΑ καταντούν απολογητές του Πολέμου και του κράτους δολοφόνου Ισραήλ

«Αντίπαλον δέον» στην Ευρώπη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΓράφει ο Πάνος Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εκπρόσωπος του κόμματος στο ΕΣΕΠ, στο κείμενο του στην ΑΥΓΗ  «Νέα πνοή στην εξωτερική πολιτική»:
«Τη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο οποίος και εισηγήθηκε το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Αλήθεια, μπορεί καταρχήν να μας πει ο Πάνος Τριγάζης γιατί δεν ζήτησε ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετάσχει στην σύσκεψη ο κατηγορούμενος για βαρύτατα εγκλήματα ο εκπρόσωπος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και ηγετικό στέλεχος της δολοφονικής συμμορίας, Παπάς;
Εντάσσεται και η Χρυσή Αυγή στην «εθνική ενότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Ποια ευθύνη αισθάνεται ο ίδιος ο Πάνος Τριγάζης για το πολιτικό ξέπλυμα των ΝΑΖΙ δολοφόνων;  

Ας δούμε όμως τους στόχους και το περιεχόμενο της αστικής πολιτικής που υπερασπίζεται και εκφράζει ο Πάνος Τριγάζης:
«Από την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΕΣΕΠ κατέστη σαφές ότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επιδιώκει και προωθεί μια πολυδιάστατη και ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική με στρατηγικό ορίζοντα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι στον σημερινό κόσμο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και η «διπλωματία των λαών και των πολιτών».[…] Κατά την άποψή μου, απαιτείται η ανάληψη εκ μέρους της κυβέρνησης διεθνών φιλειρηνικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της χώρας μας και αξιοποίησης των γεωπολιτικών της πλεονεκτημάτων. Η εθνική στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική της ειρήνης και διεκδίκησης ισότιμης θέσης της χώρας μας τόσο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όσο και στις κρίσιμες εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής μας».
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Π.ΤΡΙΓΑΖΗΣ
ΟΤΑΝ Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ImageΖΗΤΗΜΑ 1ο: Ανατροπή και επίσημα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε ο χαιρετισμός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, στον εορτασμό που οργάνωσε η Πρεσβεία του Ισραήλ στο Μέγαρο Μουσικής, τόσο για τα 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ, όσο και για την επέτειο της ανεξαρτησίας του κράτους του Ισραήλ. Μια επέτειος που τιμάται στις 15 Μαΐου ως Νάκμπα, δηλαδή «Καταστροφή», αφού οδήγησε σε βίαιους εκτοπισμούς ολόκληρων παλαιστινιακών χωριών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα πάνω από 5.000.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ήταν λοιπόν όλοι εκεί: Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ιωάννης Δραγασάκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, η Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, ο Υφυπουργός Άμυνας, κ. Νίκος Τόσκας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης,..... Είναι όλοι αυτοί που χτίζουν συμμαχίες στρατηγική σημασίας με το κράτος δολοφόνο Ισραήλ. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υποκριτικά στηρίζουν τους Παλαιστίνιους, αλλά εντάσσονται οργανικά στο αστικό μπλοκ εξουσίας για να συνεργαστούν με το Κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ, να κλείσουν συμφωνίες, να αγοράσουν όπλα και μέσα καταστολής, να κάνουν τεράστιες πολεμικές ασκήσεις όπως την "ΗΝΙΟΧΟΣ 2015"!
ΖΗΤΗΜΑ 2ο: Κλιμάκωση των πολεμικών ασκήσεων μεταξύ ελληνικών-αμερικανικών και ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων! Αμέσως μετά τη διακλαδική, διακρατική, στρατιωτική Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2015 (20-30 Απριλίου), που μετέτρεψε την Ελλάδα σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων Ελλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ, στο πλαίσιο επί της ουσίας ενός εικονικού πολέμου, διαθέτοντας πάνω από 150 πολεμικά αεροσκάφη, το σύνολο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και σημαντικές δυνάμεις του στρατού ξηράς, των ειδικών δυνάμεων και του ναυτικού, επιχειρώντας στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας και του εναέριου χώρου (Πελοπόννησος, Β. Ελλάδα, Αιγαίο, Ιόνιο). Στον κόλπο της Σούδας ξεκίνησαν τα μεγάλα ναυτικά γυμνάσια μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για την ναυτική άσκηση «Noble Diana» που λαμβάνει χώρα από το 1998 ως ετήσια διμερή άσκηση μεταξύ του Ισραηλινού Ναυτικού και του Ναυτικού των ΗΠΑ. Από το 2009 η Ελλάδα αποτελεί το τρίτο μέρος σε αυτή την άσκηση!
-A’ Φάση (29 Απριλίου – 3 Μαΐου), διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της  Ανατολικής Μεσογείου και εν όρμω, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ)  στην Σούδα  Κρήτης. 
-Β΄ Φάση (4 – 11 Μαΐου), διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της  Ανατολικής Μεσογείου και εν όρμω, στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου στην Χάιφα Ισραήλ. 
-Γ΄ Φάση (11 – 14 Μαΐου), διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή της  Ανατολικής Μεσογείου. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών «η άσκηση θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα και φέτος μια προσομοίωση ενός «ιρανικού σεναρίου», την εξάσκηση των δυνάμεων στην υπεράσπιση ισραηλινών λιμανιών από μια επίθεση. Στο «ιρανικό σενάριο» πέρυσι, μια ελληνική φρεγάτα φέρεται να βρέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών πυραύλων κατηγορίας «κατά πλοίων», στα χέρια της πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ» ή της ισραηλινής αεράμυνας.
Οι συμμετέχουσες δυνάμεις αποτελούνται από πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων (φρεγάτες, κορβέτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνομένων βλημάτων, πετρελαιοφόρα, υποβρύχια, ελικόπτερα  και αεροσκάφη διαφόρων τύπων). Το Ναυτικό των ΗΠΑ δηλώνει στις συμμετοχές το αντιτορπιλικό USS Laboon (DDG-58) και το πετρελαιοφόρο John Lenthall USNS Lenthall (T-AO 189), αλλά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3C Orion. Οι Ισραηλινοί συμμετέχουν στην άσκηση με τρία πλοία επιφανείας, ένα κλάσης Saar και δύο κλάσης Saar 4.5, υποβρύχια τύπου Dolphin, ελικόπτερα και υποβρύχιους καταδρομείς. Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται από τις 29 Απριλίου στην Κρήτη και σε συνεργασία με ελληνικές δυνάμεις, εκτελούν ασκήσεις μάχης. Επίσης, εκτελούνται ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, βασισμένες σε ποικιλία σεναρίων. Οι Ισραηλινοί υποβρύχιοι καταδρομείς εκτέλεσαν εικονική προσβολή λιμένα, σε συνεργασία με ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Η άσκηση εκφράζει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Αμερικανικών, Ελληνικών και Ισραηλινών δυνάμεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).
Ουσιαστικά η άσκηση φέρνει ξανά στο προσκήνιο «τον πόλεμο της τρομοκρατίας» στην περιοχή της Μεσογείου, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών» (μετανάστευση, πειρατεία, τρομοκρατία κλπ), από τα σύγχρονα δόγματα άμυνας/ασφάλειας, με τη διεθνή συνεργασία στρατιωτικών δυνάμεων. Μάλιστα μόλις ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, από το βήμα του 3ου ετήσιου συνέδριου Άμυνας και Ασφάλειας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε: «Η τρομοκρατία παραμένει η σημαντικότερη απειλή της διεθνούς κοινότητας, καθώς τα τελευταία χρόνια συνεχώς μετεξελίσσεται. […] Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία στο νότιο τομέα του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΝ-ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Τα σενάρια των ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ-Noble Dina» αποκαλύπτουν ότι αυτή η επιδίωξη Αξιόμαχου βρίσκεται πολύ μακριά από τις παραδοσιακές σκέψεις περί προστασίας της άμυνας της χώρας. Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση γυρνά την πλάτη στη βαθιά αντιπολεμική παράδοση του ελληνικού λαού, τα πραγματικά αισθήματα που τρέφει για το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ. Εμείς όμως Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στους πολέμους της νέας εποχής. Μένουμε στη μεριά του αντιπολεμικού κινήματος και δε βάφουμε τα χέρια μας με αίμα. Επιμένουν στις πολεμικές προετοιμασίες, τις παράλογες αγορές νέων όπλων, προχωρούν σε προσλήψεις νέων μισθοφόρων και παρέχουν αυξήσεις μόνο σε στρατιωτικούς και αστυνομία γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εργάζεται σκληρά για την αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Στρατηγικός στόχος γίνεται η χάραξη ΑΟΖ και η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Για αυτό οι αποστολές εκτός συνόρων, οι συμμαχίες με ΗΠΑ-Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο, η επέκταση των δογμάτων άμυνας ασφάλειας. Με κοινό παρονομαστή την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων ως βασικό στοιχείο εξόδου από την καπιταλιστική κρίση.
Αυτά τα σχέδια και συμφέροντα δεν είναι δικά μας. Αυτοί που μας ετοιμάζουν ένα μέλλον εκμετάλλευσης και εργασιακής περιπλάνησης δε μπορούν να μας εμπνεύσουν με την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική τους, δε μπορούν να μας τσουβαλιάσουν σε κανένα νέο «εθνικό όραμα». Η δικιά μας ταξική σκοπιμότητα επιβάλει να καταγγελθούν οι ασκήσεις, να εκτεθεί το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού, να ανατραπούν οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Αρνούμαστε οποιαδήποτε συμμετοχή στην άσκηση.  Καλούμε τη νεολαία και το εργατικό κίνημα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κινήματος μέσα και έξω από τον Στρατό. Να σταθούμε απέναντι στον Ελληνικό Στρατό, το ΝΑΤΟ και τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και την Ε.Ε., το Κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ. Απέναντι στην αντεργατική, αυταρχική και φιλοπόλεμη κυβερνητική πολιτική του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού. Βάζοντας μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και το διεθνισμό της κοινής πάλης των λαών.
Θυμίζουμε τις εκατοντάδες υπογραφές συναδέλφων φαντάρων από 50 μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ενάντια στην Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2015. Εμείς συνεχίζουμε την καθημερινή πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των στρατευμένων, την πάλη ενάντια στον πόλεμο-εθνικισμό-ρατσισμό-φασισμό, με Κίνημα Μαζικό Μέσα και Έξω από τον Στρατό.
ΓΥΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΡΙΓΑΖΗ-ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΙΣΡΑΗΛ
ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ, ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ  
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955347

Diktiospartakos.blogspot.com

ΣΚΟΠΙΑ: Τα ναρκωτικά σκοτώνουν

 ΣΚΟΠΙΑ: Τα ναρκωτικά σκοτώνουν

Νωρίς σήμερα το πρωί, το πόρταλ 902 δημοσίευσε την ακόλουθη είδηση, την οποία αντιγράφω εν μέρει:
ΠΓΔΜ: Πέντε αστυνομικοί νεκροί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Αλβανούς στην πόλη Κουμάνοβο – Διήμερο εθνικό πένθος στη χώρα 

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αστυνομία. 
Η Γιανκούλοφσκα ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και από τη μεριά της ένοπλης ομάδας, όμως ο αριθμός τους, για την ώρα, παραμένει αδιευκρίνιστος. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν διαθέτει πληροφορίες πως μεταξύ των νεκρών είναι και άμαχοι πολίτες της συνοικίας στο Κουμάνοβο.
Η υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι περισσότεροι ένοπλοι παραδόθηκαν στην αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν 15 και πλέον ώρες και πως η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται, μέχρι την εξουδετέρωση «και του τελευταίου τρομοκράτη». 
Η ίδια ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η Γ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ μέρος των ενόπλων, εικάζεται ωστόσο ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσσοβο. 
Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό των μελών της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι οι «τρομοκράτες» προφανώς θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ (στην οποία έχει εκδηλωθεί βαθιά πολιτική κρίση) και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. 
Την Παρασκευή, 8 Μάη, ο ιστότοπος της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη Ίσκρα δημοσίευσε μια άλλη είδηση:
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ''ΡΩΣΙΚΟ'' ΑΓΩΓΟ ΑΕΡΙΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜBΟΣ 
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Amos Hochstein, ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, τον οποίο συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα David D. Pearce. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος.

Μετά τη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγ. Λαφαζάνης έκανε τις εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

''Με τον κύριο Hochstein μου δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή, θα έλεγα, ανταλλαγή απόψεων. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων βεβαίως είναι χρήσιμη για μας και για την προοπτική την οποία χαράσσουμε ως χώρα στα ενεργειακά θέματα. Από κει και πέρα, μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω στον κύριο Hochstein τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας και της Ευρώπης. Αυτό που ιδιαίτερα υπογράμμισα και θέλω να το τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας. 
Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη''.   
ΕΡ.: Σε ό,τι έχει να κάνει σχετικά με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό και τον κύριο Πούτιν το τελευταίο διάστημα και την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Greek Stream, ποια είναι η τοποθέτηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ και τι μέλλει γενέσθαι πάνω σε αυτό το θέμα;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την θέση του κ. Hochstein για αυτά τα θέματα. Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι εμείς στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και στηρίζουμε αυτό το έργο διότι το θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Το θεωρούμε ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, γιατί θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο. Και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο, εμείς θα το στηρίξουμε διότι αυτό επιβάλλει ο ρόλος μας ως μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

ΕΡ.: Ο κύριος Κοτζιάς είχε πει ότι ο κύριος Hochstein αναμένεται να φέρει κάποια ανταλλάγματα και κάποια αντιπρόταση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική πρόταση. Είχατε εσείς κάτι τέτοιο;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτή την ώρα δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να μιλήσω εκ μέρους του κυρίου Hochstein. Σας είπα ότι είχαμε με τον κύριο Hochstein μια ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Το τι λέει η πλευρά των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα θα το πει αυτός. Εγώ αυτό που λέω και που έχω ευθύνη να πω είναι όσα αφορούν την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.

[...] 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΧΣΤΑΪΝ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 
Ο κ Amos Hochstein, ο Ειδικός Απεσταλμένος και Συντονιστής Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Αθήνα 7 - 8 Μάιου για συζητήσεις με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ο υπουργός Παραγωγικών Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς και αξιωματούχους ενεργειακών εταιρειών.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος Hochstein ήρθε στην Αθήνα για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Υφυπουργού Κέρι στην ελληνική ενεργειακή διαφοροποίηση, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για βασικά έργα υποδομής φυσικού αερίου όπως ο αγωγός Trans Adriatic, IGB (διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας), καθώς και της επέκτασης της χρήσης του υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Τα έργα αυτά θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Ο TAP θα αποφέρει € 1.500.000.000 σε ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που δημιουργούν 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, και προσφέρουν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα σε ετήσια βάση για πάνω από 25 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πως η εξέταση από την Ελλάδα της επέκτασης του αγωγού «Turkish Stream», δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίηση, μπορεί να προκαλούν ανησυχία στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, και δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες στην Ελλάδα.

Ο κ Hochstein συζήτησε με τους Έλληνες ηγέτες τις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο και να είναι μέρος της λύσης όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι αναγνώστες που προβληματίζονται για το ποια είναι η σχέση μεταξύ των δύο ειδήσεων δεν θα χρειαστεί να διαβάσουν κάποιον μακροσκελή συλλογισμό του ιστολόγου. Χθες το βράδι, η Ίσκρα, όπου ο κύριος Λαφαζάνης έκανε λόγο για την Ελλάδα ως "πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο" και για "πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική", καθώς και για "ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων" με τους "ανησυχούντες" εκπροσώπους των ΗΠΑ, δημοσίευσε αυτήν την είδηση:

ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ: ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ-ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ
ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗ ‘’ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ’’ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ. ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ!
ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ 
Η αιματηρή αναταραχή στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία εξέλιξη. 
Το Αλβανικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ δεν κινείται μεμονωμένα και ασύνδετα. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι οι αλβανικές παραστρατιωτικές ομάδες, που κινούνται στο όνομα της «Μεγάλης Αλβανίας», ενθαρρύνονται από τις ΗΠΑ, οι οποίες, μάλλον, έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο «Βαλκανική Αποσταθεροποίηση» (για περισσότερα βλέπε εδώ). 
Οι στόχοι που υπηρετεί αυτός ο αμερικάνικος σχεδιασμός είναι πολλαπλοί. Μεταξύ αυτών εξαιρετική θέση κατέχει και η ματαίωση του Βαλκανικού δρόμου για τον «ρώσικο» αγωγό μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας. Ενδεικτικές για τούτο οι πιέσεις και προς τη Σερβία με όχημα την ακύρωση των διαδικασιών ένταξης της στην Ε.Ε. Αν και είναι ισχυροί οι κύκλοι στη Σερβία που βλέπουν ως αιχμαλωσία για τη χώρα τους αυτήν την ένταξη. 
[...] 
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη λύπη της «για τους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες» κατά την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι η μοναδική που επισήμως κάνει λόγο για νεκρούς. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, έχουν σκοτωθεί τρεις αστυνομικοί και μία γυναίκα με το παιδί της, από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.
[...] 
Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης. 
Πριν από 20 ημέρες σημειώθηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό, σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, η οποία είχε ανακοινώσει ότι περίπου σαράντα ένοπλοι Αλβανοί είχαν εισβάλει σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσσοβο και αφόπλισαν τους αστυνομικούς. Οι ένοπλοι, κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό τμήμα, είχαν δέσει με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και είχαν χτυπήσει ακόμη έναν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το σημείο. 
ΈΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

Η Σερβία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις τις αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Κουμάνοβο, για να αποτραπεί μεταφορά των συγκρούσεων εντός του εδάφους της Σερβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Κουμάνοβο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Σερβία.

Επίσης, όπως μεταδίδει το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ενισχύθηκαν, με 450 άνδρες και οι αστυνομικές δυνάμεις που διασφαλίζουν την ουδέτερη ζώνη στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, στη νότιο Σερβία.

Η σερβική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει επανάληψη των επεισοδίων του 2001 όταν οι συγκρούσεις από την ΠΓΔΜ επεκτάθηκαν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Εξαιτίας της κατάστασης στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε για αύριο, το μεσημέρι, έκτακτο συμβούλιο του Γραφείου για τον συντονισμό δράσης των σωμάτων ασφαλείας.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ TURKISH STREAM 
Η Σερβία δεν τάχθηκε ποτέ κατά της συμμετοχής της στην κατασκευή της προέκτασης του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του τουρκικού και του ελληνικού εδάφους, δήλωσε στη σερβική Πρεσβεία της Μόσχας ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος διατηρεί, πάντως, τις επιφυλάξεις του. 
«Φυσικά και χρειαζόμαστε αέριο. Εάν το 2018 η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, τότε θα μείνουμε χωρίς αέριο. (σ.σ. Ο Turkish-Greek Stream) Θα ήταν μια εναλλακτική, είπα όμως μόνο ότι δεν είναι μια κατάλληλη εναλλακτική του σχεδίου του South Stream», είπε ο Σέρβος πρόεδρος. 
Νωρίτερα ρωσικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει δηλώσεις του ηγέτη της Σερβίας ότι δήθεν απέκλεισε τη δυνατότητα υλοποίησης του αγωγού και της προέκτασής του στο σερβικό έδαφος μετά την Ελλάδα και τη FYROM. H σερβική προεδρία έσπευσε να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, αναφέροντας ότι η ανάγνωση της πλήρους δήλωσης του Σέρβου προέδρου καθιστά προφανές ότι ο Τ.Νίκολιτς δεν είπε πως το έργο δεν θα γίνει, αλλά ότι «θα μπορούσε να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι. 
«Όμως αντί για το κέρδος, που θα είχε η Σερβία από την υλοποίηση του σχεδίου του South Stream, για τον Turkish Stream θα απαιτηθούν περισσότερα έξοδα», αναφέρεται στη σερβική ανακοίνωση, όπως μεταδίδεται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Καθώς εξελίσσονται όλα αυτά λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, νοτιότερα, στην Αθήνα, τμήμα του ελληνικού λαού έδειξε τον βαθμό αντίληψής του για τον κόσμο στον οποίο ζει και για την επικινδυνότητα μιας κυβέρνησης η οποία αφενός έχει σπάσει παγκόσμιο ρεκόρ στις επισκέψεις στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις με αμερικανούς επιτετραμένους και αφετέρου παίζει τον μάγκα της υφηλίου προωθώντας συμφωνίες για φυσικό αέριο με τη Ρωσία, καταλήγοντας να αναιρεί την Κυριακή αυτά που έλεγε το Σάββατο για το κατά πόσο η "πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική" είναι εφικτή για οποιαδήποτε χώρα της περιοχής και κατά πόσο είναι το συντομότερο εισιτήριο για την εμπλοκή σε πόλεμο.

Αυτή η ίδια κυβέρνηση λοιπόν, που ενθαρρύνει ενεργά ΗΠΑ και Ρωσία ταυτόχρονα να εμπλακούν στο έδαφος της εθνικής επικράτειας και να επεκτείνουν τους ανταγωνισμούς τους στην χώρα αυτή των γελοίων ανθρώπων και των τραγικών καταστάσεων, προώθησε, ανήμερα της επετείου της λήξης του προηγούμενου Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου με τη νίκη των αντιστεκόμενων λαών, αυτό. 

Έτσι προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ των ελληνικό λαό να δεχτεί τις συνέπειες των δικών της αποφάσεων και χειρισμών, καθώς λίγα χιλιόμετρα προς Βορρά εξελίσσεται αυτό που δικό της εξέχον στέλεχος περιγράφει ως σχέδιο πολεμικής αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής των Νότιων Βαλκανίων με στόχο, τουλάχιστο εν μέρει, να ακυρωθούν τα δικά της ενεργειακά σχέδια σύμπραξης με τη Ρωσία.

Δείξαμε λοιπόν γιατί τα ναρκωτικά, ακόμα και τα ελαφρά, σκοτώνουν. Χωρίς να είμαστε ακριβώς Ιεχωβάδες που έχουν συγχύσει τον κομμουνισμό με την εφημερίδα ΣΚΟΠΙΑ.

Κανένα άλλο σχόλιο.

TOP READ