20 Δεκ 2014

Ο ελέφαντας φαίνεται ακόμα ?

 Ο ελέφαντας φαίνεται ακόμα ?



Ενδιαφέρουσα η ιστορία των τελευταίων 2 ημερών. Ενδιαφέρουσα όχι επειδή με τραβάει η βοθρίλα ή επειδή έχω διάθεση εξιχνίασης βρώμικων υποθέσεων, αλλά επειδή διασκεδάζω με την ξεφτίλα των αστικών μέσων προπαγάνδισης (και δεν μιλάω μόνο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς).

Ναι μεν απο την μια η σκανδαλολογία αποκρύπτει απο τον λαό την ουσία της πολιτικής και την σκεπάζει με τάχα μου αναζητήσεις της τιμιότητας και των καλών προθέσεων (σε μια κοινωνία σάπια μέχρι το μεδούλι), αλλά από την άλλη, όσοι ακόμα έχουν ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά τους, και δεν τα έχουν πάει για μέσα έξω κέρωμα ... δεν μπορεί ρε διάολε,  θα μυρίσουν λίγο την μπόχα, θα γευτούν λίγο την σαπίλα, θα καταλάβουν 5 πραγματάκια απο όλη αυτήν την προσπάθεια απόκρυψης του ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο. Προσπάθεια απόκρυψης που πραγματοποιείται συντονισμένα, απο σταθμούς, δημοσιογράφους, εφημερίδες, sites, blogs, πολιτικάντηδες "ανεξάρητους" και μη, αναλυτές, γλάστρες, ποτιστήρια, trolls, flamers, ξεχασμένους και φαιδρούς, οι οποίοι μη μπορώντας να ελέγξουν τις πτώσεις των Ελλήνων απο τα σύννεφα, προσπαθούν να ψεκάσουν το τοπίο με ιστορίες για ψεύτες βοσκούς, μονταζιέρες, καλούς κωμικούς ή ιεροκύρηκες της τηλεόρασης και ότι άλλο προκύψει, με σκοπό να τραυματίσουν την αξιοπιστία του κατηγόρου. Πριν ακόμα εξετάσουν την κατηγορία, έχουν βγάλει δηλαδή σκάρτους τους κατήγορους.

Διότι απλούστατα - όπως είπε και ο Άρης Πορτοσάλτε - η κατηγορία είναι πρωτάκουστη για να είναι αληθινή. Μόνο κάποιος ψεκασμένος μπορεί να στήσει τέτοια προβοκάτσια.
Βέβαια λέω εγώ, που έχει ακουστεί ξανά να τα παίρνει αστός πολιτικός ?

Τόσο καιρό προσπαθούν να μας πείσουν πως το πρόβλημα της χώρας είναι το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και μόλις βγαίνει λίγο απο την μπόχα της αποχέτευσης, τρέχουν όλοι να βάλουν πάλι το καπάκι. Φυσικά και δεν είναι η διαφθορά το πρόβλημα, αλλά ένα παραπροιόν του προβλήματος που ονομάζεται καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, αλλά απ'οτι φαίνεται σκιάζονται πολύ περισσότερο απ'οτι φανταζόμουν, το περιεχόμενο της ίδιας της ντουλάπας τους. Και στην βιασύνη τους να κλείσουν την πόρτα, η ανοησία πιάνει ταβάνι και η καχυποψία απέναντί τους, σπάει τα κοντέρ. 

Υ.Γ. 

Δεν μπορώ όμως, ανθρωπος είμαι με διάφορες καλλιτεχνικές ανησυχίες (κουσούρια εαν θέλετε) και για αυτό θα σας πω και ένα σενάριο (εννοείτε φανταστικό). 

Φανταστείτε λοιπόν, τον Χαϊκάλη, ο οποίος έχει πάει στην ασφάλεια και τους λέει να την στήσουν στον κυβερνητικό παράγοντα που θα έρθει να τον λαδώσει. Για κάποιον λόγο ο τύπος δεν εμφανίστηκε (ποιός του το σφύριξε άραγε? ποιός χμμμ), και ο αφελής Χαϊκάλης αφού είχε ήδη ενημερώσει το πρώτο κυβερνητικό όργανο, πάει στο δεύτερο να καταγγείλει τον "μεσάζοντα" της κυβέρνησης. Εαν κάποιος ελέγξει τις ημερομηνίες είμαι σίγουρος πως θα βρει και τις αντίστοιχες αντιδράσεις των δημοσιογράφων ... "Ο Χαϊκάλης μάλλον θα ψηφίσει για πρόεδρο", "δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο Χαϊκάλης", "μάλλον δεν θα ψηφίσει ο Χαϊκάλης" ... 

Πριν 3 μέρες για κάποιον μυστήριο λόγο ο Μητσοτάκης ο οποίος ήδη έχει ενημερωθεί για το τι τρέχει στην εισαγγελία, καλεί τον Καμμένο για τσάι και μπισκότα. Μετά την συνάντηση ο Καμμένος φανερά ντοπαρισμένος από το γεγονός πως ο Αλέξης είναι καλύτερος διαπραγματευτής από τον "Μητσοτάκη", διαμηνύει πως οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" δεν θα ψηφίσουν για πρόεδρο ακόμα και εαν παραιτηθεί ο Σαμαράς από πρωθυπουργός. 2 μέρες μετά ο Λάκης αποκαλύπτει καταλάθος την καταγγελία Χαϊκάλη στον Παπαδάκη , ο οποίος πέφτει από τα σύννεφα και σπάει ένα πόδι και τρια πλευρά. Εμένα όμως η απορία μου είναι άλλη ... Τόσες μέρες η κυβέρνηση ξέρει τι είδους καταγγελία έχει κάνει ο Χαϊκάλης και που. Γιατί βρε παίδες δεν μας προειδοποιήσατε για την προβοκάτσια που σας στήνει ο Πάνος ? Και εν πάσει περιπτώσει τόσες μέρες είχατε να προετοιμαστείτε, μόνο μια φωτογραφία βρήκατε για απάντηση ?

ΚΕΡΚΥΡΑ-8-1 έδρες για την παράταξη του ΠΑΜΕστο νέο Δ.Σ. των ξενοδοχουπαλλήλων

8-1 έδρες για την παράταξη του ΠΑΜΕστο νέο Δ.Σ. των ξενοδοχουπαλλήλων


parataxi pelaiAύξηση των δυνάμεων της παράταξης του ΠΑΜΕ κατέγραψαν τα αποτελέσματα στις εκλογές για το νέο Δ.Σ. στο σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων. Η Αγωνιστική Πορεία πήρε μια επιπλέον έδρα στο νέο Δ.Σ. σε βάρος της παράταξης  Αγωνιστική Παρέμβαση του Π. Ζίμου (8-1).

Συνολικά ψήφισαν 1.104 ξενοδοχουπάλληλοι, έναντι 1450 στις εκλογές του 2011. Η παράταξη Πελάη πήρε 908 ψήφους, ενώ του Π. Ζίμου 172.
Εκλέγονται οι: Στ. Πελάης, Ν. Ζερβός,Γ. Ανδριώτης, Ελ. Μάζη, Γ. Νίνος,Π. Μάστορας, Σπ. Κορακιανίτης, Γ. Καββαδίας (Αγωνιστική Πορεία) και η  Αν. Καποδίστρια (Αγωνιστική Παρέμβαση).
Για το Εργατικό Κέντρο η  παράταξη Πελάη πήρε 17  έδρες και η παράταξη Ζήμου 3.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΑΠΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΟΞΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 



ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ Μ' ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ


Ψεκασμένοι Έλληνες

 Ψεκασμένοι Έλληνες



Όπως δεν είναι απαραίτητο να ψηφίζει κανείς χρυσή αυγή, για να είναι φασίστας, έτσι δεν χρειάζεται να είναι και με τους ανελ, για να λογίζεται ή να συμπεριφέρεται σαν ψεκασμένος.

Εντάξει, μπορεί ο χαϊκάλης να κινείται ενίοτε στα όρια της φαιδρότητας, αλλά που διαφέρει ποιοτικά δηλ ο καφετζόπουλος, για να τον εγκαλεί; Ποια είναι τα τεκμήρια πολιτικής σοβαρότητας ενός αναρχοπασόκου, που πήγε με το γιωργάκη, τους οικολόγους, τώρα με το ποτάμι αν δεν κάνω λάθος, πουλώντας φούμαρα για πράσινη ανάπτυξη και ομόχρωμα άλογα;

Γιατί είναι αστείο και εξωφρενικό (που είναι) να γίνονται επερωτήσεις στη βουλή, για να διαπιστωθεί αν «μας ψεκάζουνε» και να ψάχνει κόσμος στο διαδίκτυο στοιχεία και ενδείξεις που να δένουν με την υποψία του και να την επιβεβαιώνουν, αλλά θεωρείται σοβαρή και υπεύθυνη στάση ή τοποθέτηση να ισχυρίζεσαι πχ ότι το χρέος είναι βιώσιμο (ενώ οι ανελ μιλάνε –ή μιλούσαν- τουλάχιστον για ελε), να τρομοκρατείς την κοινή γνώμη, κάνοντας παντιέρα την κινδυνολογία στα όρια της υστερίας, να μιλάς για κρίση χρέους, για τους υδραυλικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους που τη δημιούργησαν, την  κακοδιαχείριση, κοκ; Ποιος τηλεθεατής θα μπορούσε να καταπιεί αμάσητο αυτό το κουτόχορτο, αν δεν ήταν «ψεκασμένος» και εθισμένος μάλιστα στο καθημερινό ψέκασμα βλακείας από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων;

Γιατί είναι παράλογο να πιστέψει κανείς πως ο λαζόπουλος έδρασε με δική του πρβτοβουλία και πως προτιμήθηκε για τις τεχνικές δυνατότητες που προσφέρει το συνεργείο του με τους μοντέρ (παντού υπάρχει τελικά μια μονταζιέρα), εάν τρώει αμάσητο πως ο καμμένος συναντήθηκε με το μητσοτάκη, χωρίς να τον ενημερώσει για την υπόθεση, να έχει κάποιου είδους συνεννόηση αν όχι έγκριση απ’ τον επίτιμο για τους χειρισμούς του;

Γιατί να θεωρείται ψεκασμένος μόνο ο βαζέχα, που κατάφερε να κλείσει αξιοπρεπώς την καριέρα του με ψηλά το κεφάλι στον παναθηναϊκό, για να λερώσει τώρα την υστεροφημία του με τον αρούλη (όχι την ομάδα) και τους ανεξέλ –ούτε καν με το πανκί; Και όχι πχ ο (so, first of all) χατζηγεωργίου, που έχει αϊ-κιου ραντανπλάν αλλά δεν επιστρατεύτηκε για να βρει την υποτιθέμενη βόμβα χτες στο οακα, με τα σκυλιά της αστυνομίας. Αλλά πόσες βόμβες μεγατόνων να σκάσουν σε μία μέρα, μετά απ’ αυτή του χαϊκάλη και τη μεταγραφή του βαζέχα; Πώς να μην έχει γκρανκινιολική, χιτσκοκική, θριλερική εξέλιξη μια αναμέτρηση που περιγράφει ο χατζηγεωργίου –και ας μην βοηθούσε πολύ ο αγώνας για αυτό. Και τι θα γίνει αν βγει κάποτε βουλευτής ο βαζέχα με τους ανελ (που δεν…) και θελήσουν να τον δωροδοκήσουν κι αυτόν; Θα του πουν, να δέσει τα κορδόνια του στη σέντρα, για να κλειδώσει η συμφωνία; Ή θα επέμβει καταλυτικά ο χαϊκάλης πριν τον αγώνα, όπως στο ποδοσφαιρικό επεισόδιο του ανδροκλή με τα λιοντάρια του;


Ποιος ήταν στην τελική αυτός που προωθούσε πολιτικά τη λογική των ανελ κι ευνοούσε την ανέλιξή τους ως αντιμνημονιακό μαξιλαράκι ασφαλείας για το σύστημα –όταν ακόμα ήταν της μόδας αυτή η αντιπαράθεση; Ποιος προόριζε τους ανεξελ για κόμμα υποδοχής – ανάχωμα των δυσαρεστημένων δεξιών κι εκκολαπτόμενο διάδοχο του γαλάζιου δικομματικού πυλώνα, εφόσον αναγκαζόταν η νδ να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως συνέβη ουσιαστικά με το πασοκ; Και δεν έχουν εύλογα κάθε δικαίωμα οι ανελ, τώρα που η βασική αξία χρήσης τους για το σύστημα ανήκει στο παρελθόν κι απειλούνται να πεταχτούν στο περιθώριο σα στυμμένες λεμονόκουπες, να διεκδικήσουμε με όλα τα πιθανά μέσα την εκλογική τους επιβίωση και το δικαίωμά τους στην ύπαρξη –κι ας μην έχουν πολλές ρεαλιστικές πιθανότητες γι’ αυτό;


Δεν είναι ψεκασμένοι δηλ σε τελική ανάλυση, όσοι καμώνονται πως σοκάρονται από τις αποκαλύψεις και πέφτουνε εμβρόντητοι από τα σύννεφα; Και δεν είναι πολύ ύποπτο πόσο πολύ έχει χοντρύνει το παιχνίδι και γίνονται πράγματα που ξεφεύγουν από τα φίλτρα των αστικών επιτελείων και τα διάφορα δημοσιογραφικά και πολιτικά τους αποσμητικά, που σκεπάζουν τη μπόχα και τις μεγαλύτερες λέρες; Ή μήπως ολισθαίνουμε στην ψεκασμένη συνωμοσιολογία αν προσπαθούμε να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές και την επιφάνεια των γεγονότων;

Εργοδότες εκβιάζουν εργαζόμενους να δεχτούν το δώρο Χριστουγέννων «στα χαρτιά»

 Εργοδότες εκβιάζουν εργαζόμενους να δεχτούν το δώρο Χριστουγέννων «στα χαρτιά»


Εργοδότες εκβιάζουν εργαζόμενους να υπογράψουν ότι πήραν το δώρο Χριστουγέννων, χωρίς όμως να το έχουν εισπράξει ποτέ! Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ.
 Αναφέρει συγκεκριμένα: 

«Οι μεγαλοεργοδότες της περιοχής ενθαρρυμένοι και καθοδηγούμενοι από την ίδια την κυβέρνηση, έχουν εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, με απειλές και εκβιασμούς για απολύσεις.

Γνωστό συσκευαστήριο της Αργολίδας, εκβιάζει και απειλεί τους εργαζόμενους με απόλυση, αν δεν υπογράψουν χαρτί που λέει ότι πήραν το δώρο Χριστουγέννων, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να το έχουν πάρει.

Η εργοδοσία πέρα από την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων εφαρμόζει συστηματικά ελαστικά ωράρια για να γλιτώνει το ένσημο. Οι εργαζόμενοι τις καθημερινές δουλεύουν πεντέμισι ώρες, ενώ το ένσημο μπαίνει στις έξι και τις Κυριακές δουλεύουν φουλ "μαύρο" δωδεκάωρο. Απροκάλυπτα, κλέβει ένσημα από τους εργαζομένους, όταν για 110 μεροκάματα τους έχει "κολλήσει" μονάχα 60 ένσημα.

Στόχος τους είναι να κάμψουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους για γενικευμένη εφαρμογή των ελαστικών μορφών εργασίας».

Η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ σημειώνοντας ότι «το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβάλλεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα μέχρι της 21 Δεκέμβρη και αντιστοιχεί σε έναν μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο», υπογραμμίζει: «Το κύμα τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει συντονισμένα εργοδότες και κυβέρνηση με στόχο να τσακίσουν κάθε φωνή αντίστασης στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, δε πρέπει να το αφήσουμε αναπάντητο. Να μην αφήσουμε αναπάντητη καμία επιχείρηση τρομοκρατίας» 

Καλεί τους εργαζόμενους «να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς τις εργοδοσίας. Να μην υπογράψει κανείς. Η προσπάθεια τρομοκράτησης τους από την εργοδοσία, πρέπει να πέσει στο κενό. Να μην υποκύψουν σε τέτοιου είδους απειλές. Να μη φοβηθούν τα τρομοκρατικά τερτίπια της εργοδοσίας! Να μην υπογράψουν κανένα χαρτί που τους αναγκάζει στην ανέχεια, να συσπειρωθούν στο συνδικάτο τους και να διεκδικήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να τους καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων όλο και στην ώρα του». «Το ΠΑΜΕ θα είναι μαζί σας σε αυτή τη διεκδίκηση», τονίζει.

Τέλος, καλεί «τους αρμόδιους κρατικούς εποπτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ Αργολίδας) και το υπουργείο Εργασίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το νόμο, προκειμένου η επιχείρηση να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενούς της και να πάψουν τέτοια φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας».


Αθηνά Μπενέκου: Η ηρωική «κόκκινη δασκάλα» του Μοριά

Αθηνά Μπενέκου: Η ηρωική «κόκκινη δασκάλα» του Μοριά
Εκδήλωση προς τιμήν της πραγματοποίησε στο χωριό της στη Λακωνία η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ



Από την εκδήλωση στη Ζούπαινα - Στο βήμα η Λουίζα Ράζου
Την «κόκκινη δασκάλα», την ηρωική Αθηνά Μπενέκου, και τους αλύγιστους του έκτακτου στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949, τίμησαν η ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ και οι ΤΕ Λακωνίας και Αρκαδίας με εκδήλωση που διοργάνωσαν την Κυριακή 7/12 στο μαρτυρικό χωριό Αγ. Ανάργυροι (Ζούπαινα) Λακωνίας, με κεντρική ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πολλοί κάτοικοι από τους Αγ. Αναργύρους και τα γύρω χωριά, αντιστασιακοί από την ευρύτερη περιοχή συμμετείχαν στην εκδήλωση, στην πραγματοποίηση της οποίας συνέβαλε και το Τοπικό Συμβούλιο των Αγ. Αναργύρων Δήμου Σπάρτης. Το «άνοιγμα» της εκδήλωσης έκανε ο Γ. Λέφας, ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Αγγελική Μπενέκου, αδερφή της Αθηνάς, η οποία μαζί και με την άλλη αδερφή τους, Αριάδνη, έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν της Αθηνάς Μπενέκου. Πάνω σε αυτό ξεχωρίζουν χαραγμένα τα τελευταία της λόγια, αυτά που φώναξε δυνατά λίγο πριν την τουφεκίσει το εκτελεστικό απόσπασμα στις 8/12/1947: «Εδώ, στον τόπο που τον ποτίζετε με το αίμα μου, αύριο θα 'ρχονται τα παιδιά σας να τον ραίνουν με λουλούδια. Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Υπογραμμίζοντας ακριβώς αυτά τα λόγια της Αθηνάς Μπενέκου, τα οποία αποτυπώθηκαν και στην αναμνηστική κάρτα που δόθηκε στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, η Λουίζα Ράζου τόνισε: «Ε, λοιπόν, συντρόφισσα Αθηνά είχες δίκιο! Εδώ, από το χωριό σου, σήμερα, ανακοινώνουμε ότι η ΚΕ του Κόμματός μας θα διοργανώσει προς τιμήν σου και προς τιμήν όλων των εκτελεσμένων αγωνιστών του στρατοδικείου της Τρίπολης, μεγάλη εκδήλωση στο μαρτυρικό αυτό τόπο, διαμορφώνοντας το χώρο, ώστε οι νέες γενιές να τον επισκέπτονται, να διδάσκονται, να παίρνουν κουράγιο, να αντέχουν στις δύσκολες καμπές της ταξικής πάλης, στους αντεπαναστατικούς ανέμους της εποχής.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, που συμπληρώνονται το 2018. Γιορτασμός στον οποίο θέλουμε να αποτυπώνεται η ατσάλινη θέληση των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ να δρούμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με αυξημένη ικανότητα στην προβολή του Προγράμματος του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».
Ο ηρωισμός των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού εμπνέει και διδάσκει
«Η συντρόφισσα Αθηνά Μπενέκου που τιμάμε σήμερα», τόνισε η Λουίζα Ράζου, «δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα, είναι ο κομμουνιστικός κανόνας, που επιβεβαιώθηκε με το μαζικό παράδειγμα χιλιάδων μελών και στελεχών του Κόμματος και τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Πρόκειται για το παράδειγμα που ενέπνευσε και υιοθετήθηκε από χιλιάδες νέους και νέες, κατά κύριο λόγο, σ' όλη την Ελλάδα και στην Πελοπόννησο που πύκνωσαν τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού, διεξάγοντας, και με τα όπλα, έναν αγώνα δίκαιο, ανεξάρτητα από την έκβασή του.
Ο μαζικός ηρωισμός, η αυτοθυσία, η ανιδιοτέλεια, το θάρρος και η αποφασιστικότητα των μαχητών του ΔΣ μάς εμπνέουν και μας διδάσκουν.

Το μνημείο προς τιμήν της Αθηνάς Μπενέκου
Η Αθηνά Μπενέκου ήταν ένα γυναικείο κομματικό στέλεχος, που αναδείχθηκε μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης, δίνοντας όλη την ικμάδα των νιάτων της στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού μας, στην υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Υπερασπίστηκε τη δράση της και τη στάση της στα χρόνια της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, την κομματική της ιδιότητα και τις καθοδηγητικές της ευθύνες, μπροστά στους στρατοδίκες, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα».
Για την ιδιαίτερη συμβολή των γυναικών στον αγώνα του ΔΣΕ
Αφού αναφέρθηκε στη συμβολή της Πελοποννήσου στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ και την τεράστια διαπαιδαγωγητική δουλειά στις ελεύθερες περιοχές που συνόδευσε τις πολεμικές επιχειρήσεις και συνέβαλε στη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών του Δημοκρατικού Στρατού με το λαό της Πελοποννήσου, η Λουίζα Ράζου στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή των γυναικών στον αγώνα του ΔΣΕ: «Η συμμετοχή τους ήταν σημαντική, έφτασε στο 30% των δυνάμεων. Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί αναδείχθηκαν 688 γυναίκες, 55 πήραν μετάλλιο ανδρείας, εκατοντάδες διακρίθηκαν για τις στρατιωτικές τους ικανότητες, τη μαχητικότητα και την προσφορά τους από όποιο πόστο κι αν χρειάστηκε. Δίπλα στην Αθηνά, στα χαρακώματα του αγώνα στάθηκαν σαν αξιωματικοί πεζικού στην Πελοπόννησο οι: Αργυρώ Σταυροπούλου, Σταθούλα Κατσηδήμα, Γεωργία Πράπα, Πηνελόπη Λεβεντάκη, Χρυσούλα Κουτίβα, Μαρία Κοττή, Σοφία Μαλέση, Πιπίτσα Παπαμιχαήλ. Δεκάδες είναι οι γυναίκες που σκοτώθηκαν στις μάχες και στα εκτελεστικά αποσπάσματα».
«Η εξέλιξη αυτή», υπογράμμισε, «ήταν καρπός της συστηματικής προσπάθειας του Κόμματος, σε πολύ δύσκολα χρόνια για την ανισοτιμία των γυναικών, να αναπτύξει τη δουλειά του στις γυναίκες, να τις τραβήξει στην πάλη, να ενταχθούν στο κίνημα, στο Κόμμα».
Ειδικά στο ΔΣΕ, «η αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού έγινε αντικείμενο συζήτησης, ειδικών συσκέψεων και μέτρων. Μπήκαν υπεύθυνες για τις γυναίκες, δίπλα στους πολιτικούς επιτρόπους. Αντιμετωπίστηκαν προβλήματα που είτε υποτιμούσαν ότι και στο βουνό οι γυναίκες έδιναν διπλή μάχη, είτε περιόριζαν την αξιοποίησή τους σε βοηθητικές λεγόμενες δουλειές. Οι γυναίκες του υγειονομικού, της επιμελητείας, των επικοινωνιών, των μεταγωγών, οι σαμποτέρ, οι μάχιμες, οι παράνομες στις πόλεις, όλες έβαζαν τα νιάτα τους και τη ζωή τους για τη λαϊκή υπόθεση».
Σημειώνοντας, μάλιστα, ότι το γεγονός αυτό αποτέλεσε στοιχείο της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας του αντιπάλου, η Λουίζα Ράζου αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΛΗΘΕΙΑ» της Τρίπολης (7/12/1947), που αναφέρεται στην σ. Αθηνά Μπενέκου με τίτλο «Κατεδικάσθη μια αιμοσταγής ύαινα...», «τα τέρατα με την γυναικείαν μορφήν», «η θηριώδης συμμορίτισσα».
Οπως υπογράμμισε, ωστόσο, «στην ιστορική μνήμη του ΚΚΕ, στη συνείδηση των συναγωνιστών της και του λαού του Μοριά και της Λακωνίας, η σ. Αθηνά Μπενέκου καταγράφηκε παντοτινά ως η "κόκκινη δασκάλα"».

Για τη διαδρομή του Στέλιου Καζαντζίδη

Για τη διαδρομή του Στέλιου Καζαντζίδη


Γεννημένος στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία από Πόντιους γονείς, πρόσφυγες, ο Στέλιος Καζαντζίδης γνώρισε από πολύ τρυφερή ηλικία τι σήμαινε η λέξη «ταγματασφαλίτες», καθώς ήταν εκείνοι που δολοφόνησαν τον οικοδόμο πατέρα του, που είχε πάρει μέρος στην Αντίσταση στις γραμμές του ΕΑΜ. Γνώρισε τι σήμαινε αστυνομικό τμήμα και χίτες, που τσάκισαν στο ξύλο τον ίδιο τον Στέλιο σε ηλικία 12 ετών, γνώρισε από τα 13 του τι σημαίνει βιοπάλη, καθώς εκείνος ανέλαβε δουλεύοντας σε ό,τι δουλειά μπορεί να φανταστεί κανείς να ζήσει τη μητέρα του και το μικρό του αδελφό.
Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας βασανίζεται άγρια, ενώ, για ένα διάστημα, εξορίστηκε στην Μακρόνησο.
«Στο εργοστάσιο της "Λανατέξ", κατά τη διάρκεια της εργασίας, όταν έπιανα κάποιο σκοπό οι εργάτες σταμάταγαν την δουλειά και με χάζευαν», είπε αργότερα ο ίδιος. Ο διευθυντής του εργοστασίου, ονόματι Παρβανίδης, του χάρισε μια κιθάρα.
Ξεκινώντας από ταβερνάκια και αμειβόμενος με ένα πιάτο φαγητό και ένα ποτήρι κρασί, σταδιακά αρχίζει να εξελίσσεται σε επαγγελματία τραγουδιστή. Ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης -Τσάντας- τον σύστησε στον τυφλό μαέστρο της «Columbia», Στέλιο Χρυσίνη, και το 1952 ο Στέλιος Καζαντζίδης ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Για μπάνιο πάω» του Απόστολου Καλδάρα, όμως το τραγούδι δεν πήγε καλά, διότι δεν ταίριαζε στο ύφος του.
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία το Σεπτέμβρη του 1952, με το τραγούδι «Βαλίτσες» ή «Δεν θέλω το κακό σου».
Θα ακολουθήσει η καθιέρωση και η ερμηνεία τραγουδιών που έγιναν κλασικά στο λαϊκό ρεπερτόριο, σε συνεργασία με μεγάλους στιχουργούς και συνθέτες, ενώ στη δεκαετία του '60 ερμήνευσε με αξεπέραστο τρόπο τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Λεοντή, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Ξαρχάκου, Κατσαρού.
Το 1965 ο Στ. Καζαντζίδης, σε ηλικία 34 ετών, αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από τα νυχτερινά κέντρα, καθώς αυτά είχαν αρχίσει να μεταβάλλονται σε κάτι διαφορετικό από χώρους πραγματικής λαϊκής ψυχαγωγίας.
Η επαφή του με τον κόσμο συνεχίστηκε μέσω της δισκογραφίας: Στη δεκαετία του '70 κυκλοφόρησαν δύο δίσκοι - σταθμοί: «Στέλιος Καζαντζίδης Νο 3» και «Η ζωή μου όλη». Ο δεύτερος στη μια του πλευρά είχε 6 τραγούδια - σταθμούς με την υπογραφή του Ακη Πάνου.
Η μεταπολίτευση βρίσκει τον Στ. Καζαντζίδη να συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη στον εξαιρετικό δίσκο με τον τίτλο «Ανατολή», αφιερωμένο στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας. Από αυτόν το δίσκο, με το τραγούδι «Βουνά σας χαιρετώ», έκλεισε τις εκπομπές του ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ, «Φωνή της Αλήθειας», γεγονός που γέμιζε περηφάνια τον Στέλιο.
Το Νοέμβριο του 1975 ηχογραφεί το θρυλικό «Υπάρχω»: Είναι η πρώτη φορά που λαϊκός τραγουδιστής μιλάει σε πρώτο πρόσωπο στους ακροατές του.
«Εγώ 'μαι αϊτός κι εσύ 'σαι τα φτερά μου» ερμηνεύει ο Στέλιος Καζαντζίδης το 1987, γεφυρώνοντας 12 χρόνια απουσίας, ενώ ακολούθησαν άλλοι 9 δίσκοι με κοινωνικό λαϊκό τραγούδι της εποχής των τελών της δεκαετίας του '80.
Ο Στέλιος «έφυγε» στις 14 Σεπτέμβρη 2001.
«Είναι τόσο σκληρός ο αγώνας / μα τόσο γλυκός / είναι τόσο μεγάλη η ζωή όταν ζεις διαρκώς / και έτσι φθάνεις στο τέρμα χωρίς να 'χεις νιώσει μικρός / και παλεύεις, πεθαίνεις, περνάς μα δεν είσαι νεκρός»: Ενα ρεφρέν που συμπεριλαμβάνει τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τις ελπίδες εκείνων για τους οποίους τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Μισός αιώνας μέσα από εργατικά τραγούδια που ερμήνευσε ο Στ. Καζαντζίδης
Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την πρωτοβουλία της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ



Αποψη από την εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας
Εργατικά τραγούδια που ερμηνεύθηκαν από το μεγάλο λαϊκό βάρδο Στέλιο Καζαντζίδη, τραγούδια που βρέθηκαν για δεκαετίες στα χείλη Ελλήνων εργατών όπου Γης, τραγουδήθηκαν ξανά από τους καλλιτέχνες και τον κόσμο που συμμετείχε στη συναυλία που διοργάνωσε, το Σάββατο 13/12, η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο κατάμεστο γήπεδο του Σπόρτιγκ.
Το ερασιτεχνικό συγκρότημα, που έπαιξε στην εκδήλωση, ταξίδεψε τους συμμετέχοντες σε αυτή σε μια διαδρομή μισού αιώνα, μέσα από τραγούδια που ερμήνευσε ο Στ. Καζαντζίδης: Από το «Απόψε μάνα σε συλλογιέμαι» του 1956 ως τις «Φάμπρικες της Γερμανίας» και το «Βράχο - Βράχο» του 1961. Από το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» του 1964 ως το «Ψωμί της ξενιτιάς» του 1970, το «Βουνά σας χαιρετώ» του 1974 και το «Ερχονται χρόνια δύσκολα», στο γύρισμα του 20ού αιώνα. Τραγούδια μέσα από τα οποία αντηχεί η περπατησιά του λαού σε δίσεκτα χρόνια, που βάδιζε και βαδίζει ξέροντας πως «Τα όνειρα χτίζονται» παλεύοντας.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, και ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τραγούδια με εργατικό πρόσημο
Ο Γ. Μηλιώνης, μιλώντας για το έργο του Στ. Καζαντζίδη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν ο άνθρωπος που έκανε τα διαβατήρια των Ελλήνων εργατών, όπου Γης, να τραγουδούν», ενώ επισήμανε ότι «στοιχείο που φέρνουν ιδιαίτερα τα εργατικά τραγούδια που ερμήνευσε συνίσταται στο ότι δεν "ενσωματώνονται", διατηρούν ένα, καταρχήν, ταξικό εργατικό πρόσημο. Είναι τραγούδια που απευθύνθηκαν σαφώς, και ο χρόνος θα δείξει αν θα εξακολουθούν να απευθύνονται, σε σύνολο και όχι σε "παρέες" και ταυτόχρονα δεν προσφέρθηκαν, κυρίως λόγω του στίχου τους, για "γλέντι", όπου διασκεδάζουμε "όλοι -ταξικά εννοούμε- μαζί".

Το ερασιτεχνικό συγκρότημα που «έντυσε» με τα τραγούδια του την εκδήλωση
Η μελαγχολία του Καζαντζίδη ήταν η μελαγχολία ενός κόσμου ολόκληρου. Στον τεράστιο "όγκο" της φωνής του, αποτυπώνεται το μακρόσυρτο "ανατολίτικο" στοιχείο της υπομονής και της επιμονής που έπρεπε να έχουν χιλιάδες άνθρωποι για να βρουν ένα "τόπο να πατήσουν", όχι για να υποταχθούν αλλά για να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους.
Αυτά τα δυο στοιχεία πάλευαν στο μέλος της ερμηνείας του, συναντιόνταν σε ένα τραγούδι που έπρεπε να "γιάνει πληγές" και ταυτόχρονα να δίνει ελπίδα. Οι λαϊκοί αγώνες απαιτούν ρυθμό, το τραγούδι που ενώνει και εμψυχώνει για άλματα, το τραγούδι της μάχης απαιτούσε μια άλλη ερμηνεία που γεννιόταν από την προηγούμενη πορεία του».
Ισχυρό ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη των εργατών
Την ίδια ώρα, η εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας αντικειμενικά εντάχθηκε στην πολιτική δράση - παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις που ξετυλίγει όλες αυτές τις μέρες η ΚΟ Αττικής.
Ο Γ. Μερεντίτης, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι οι εργάτες δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, αφού «είτε τώρα γίνουν εκλογές είτε αργότερα, είτε ξαναβγεί η ίδια κυβέρνηση είτε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις θα συνεχίσει να επικρατεί η ίδια κατάσταση».
Μόνη απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ: «Οσο πιο ισχυρό γίνεται το ΚΚΕ», σημείωσε, «τόσο θα δυναμώνει το εργατικό κίνημα, οι αγώνες του. Σήμερα κάθε καλοπροαίρετος και τίμιος εργάτης από την ίδια του την πείρα μπορεί να διαπιστώσει ότι χωρίς ισχυρό ΚΚΕ δύσκολα θα ανασυνταχθεί η εργατική πάλη, θα στοχεύσει σωστά και θα αποφύγει παγίδες».

Λαϊκή παρέμβαση τώρα - ΚΚΕ δυνατό στο λαό και στη Βουλή

Λαϊκή παρέμβαση τώρα - ΚΚΕ δυνατό στο λαό και στη Βουλή
Εντείνεται η πολιτική παρέμβαση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε όλη την Αττική



Από τη συγκέντρωση στην Καλλιθέα, με ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη
Με στόχο το σύνθημα «Λαϊκή Παρέμβαση τώρα. Δυνατό ΚΚΕ στο λαό και στη Βουλή» να φτάσει σε χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εντείνει την πολιτική της δράση - παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις, με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε όλο το Λεκανοπέδιο. Στο επίκεντρο της πλούσιας συζήτησης μπαίνει η αναγκαία απάντηση του λαϊκού κινήματος, η ενίσχυση του ΚΚΕ, κόντρα στο σκηνικό αποπροσανατολισμού που στήνεται με αφορμή τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή.
Κόντρα στον αποπροσανατολισμό, ο λαός να δημιουργήσει τις δικές του εξελίξεις
Σε αυτά τα πλαίσια, στο κτίριο του ΟΤΕ - ΝΥΜΑ βρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Περνώντας από γραφείο σε γραφείο, στα τηλεφωνικά κέντρα, στο διάλειμμα των εργαζομένων, συζητώντας μαζί τους, τους κάλεσε να μην αγωνιούν για το αν, πότε και ποιος θα βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι εξελίξεις, σημείωσε, που αγχώνουν τους αστούς και τα κόμματά τους. «Ο λαός πρέπει να δημιουργήσει τις δικές του εξελίξεις, με την οργάνωση της πάλης του, την ισχυροποίηση των συνδικάτων, την απομόνωση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών και την αλλαγή των συσχετισμών με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού».

«Τα γνωρίζουμε καλά, με 500 ευρώ δε ζεις...», ανέφεραν εργαζόμενοι, προσθέτοντας ότι «...το θέμα είναι τι να κάνουμε».
Απαντώντας, ο Γ. Πέρρος τους κάλεσε να μην περιμένουν μόνο τις εκλογές για να αντιδράσουν: «Βεβαίως και στις εκλογές χρειάζεται ισχυροποίηση του Κόμματος, καθώς το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αταλάντευτα παλεύει για το δίκιο των εργαζομένων. Ομως η καθημερινή και ασυμβίβαστη πάλη είναι αυτό που τρέμουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ».
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σημείωναν ότι αυτά που λέει το ΚΚΕ είναι σωστά, αναγνωρίζοντας τη συνέπειά του, όμως «είναι δύσκολα», όπως παρατήρησε μια εργαζόμενη.
«Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που καταθέτει στο λαό πρόταση για συνολική ανατροπή αυτής της κατάστασης», υπογράμμισε ο Γ.Πέρρος. «Πρέπει οι εργάτες να πάρουν από τους αστούς την εξουσία στα μέσα παραγωγής, για να απολαύσουν τον πλούτο που παράγουν. Μόνο τότε θα σχεδιαστεί η οικονομία και η ανάπτυξη προς όφελός μας. Οσο ο λαός εναποθέτει τις ελπίδες του σε διάφορους σωτήρες, τόσο θα απογοητεύεται και θα τα βλέπει πιο δύσκολα τα πράγματα. Οταν θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του, τότε θα καταλάβει τη δύναμή του».
Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν ποιος έχασε και ποιος κέρδισε από την αποδυνάμωση του ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε «χαμένο βγήκε το λαϊκό κίνημα, αποδυναμώθηκε η πάλη, ενώ η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώθηκε».
Καμία πίστωση χρόνου στην αντιλαϊκή πολιτική
Την Τετάρτη το απόγευμα, την ίδια στιγμή που εξελισσόταν στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ, μια σειρά οργανώσεις της ΚΟ Αττικής διοργάνωναν συσκέψεις και συγκεντρώσεις συζητώντας με εργαζόμενους για την ουσία των εξελίξεων.
«Η "σταθερότητα" που επιδιώκουν δείχνει ότι ετοιμάζονται για νέα επώδυνα μέτρα, όμως δείχνει και την αδυναμία τους» σημείωσε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε σύσκεψη της ΚΟΒ Ηλεκτρολόγων.«Φαίνεται η αδυναμία τους να περάσουν νέα μέτρα αναίμακτα και να τα βρουν κάτω από το τραπέζι για να ξεζουμίσουν το λαό. Σήμερα έχει μεγάλη σημασία να μη δοθεί περιθώριο ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος. Ακόμα κι αν αλλάξει η κυβέρνηση, να μην έρθει νέα με πίστωση χρόνου από το λαό. Κάθε πίστωση χρόνου θα είναι εις βάρος του», πρόσθεσε.
«Η λύση είναι να ισχυροποιηθεί το Κόμμα και την επομένη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, ανεξάρτητα του ποιος θα κυβερνά, να υπάρχει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, ο λαός να είναι οργανωμένος και έτοιμος να παλέψει με το ΚΚΕ μπροστά», τόνισε στη συνέχεια ο Θ. Τζίμας, σχετικά με την εύλογη ανησυχία που εκφράστηκε στη συζήτηση, ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που θα προσφέρει θα είναι απογοήτευση για όσους στηρίζουν εκεί τις ελπίδες τους και όξυνση αντιδραστικών αντανακλαστικών. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Το ΚΚΕ προειδοποιεί, όπως έκανε και στις προηγούμενες εκλογές: Η οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή με τους καπιταλιστές να κάνουν κουμάντο στην οικονομία και το λαό ανοργάνωτο, θα δώσει συνέχεια στα βάρβαρα μέτρα. Γι' αυτό από σήμερα δίνουμε τη μάχη ώστε τα συνδικάτα να μαζικοποιούνται, κανένας εργάτης να μην είναι ανοργάνωτος και μόνος του. Με πιο δυνατό το ΚΚΕ, δυναμώνει η πάλη του λαού και πιο δύσκολα θα τον βάζουν στο χέρι».
Αντίστοιχα, σε συγκέντρωση στην Καλλιθέα, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να σκεφτούν το πραγματικό δίλημμα: «Μπροστά στις σύνθετες και δύσκολες μέρες χρειάζεται ο λαός ενισχυμένο το ΚΚΕ ή όχι; Σήμερα δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, περιθώρια για απογοητεύσεις. Απαιτείται παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα με μόνο αδιάψευστο στοιχείο τον αγώνα του και ισχυρό το ΚΚΕ. Γιατί η αλλαγή των αλλαγών θα είναι η εργατική - λαϊκή εξουσία, ο λαός όρθιος, οργανωμένος, μαχητής και αγωνιστής που επιλέγει το δικό του δρόμο: Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής».

Πολιτικά παιχνίδια που επιβεβαιώνουν τη σήψη του συστήματος

Πολιτικά παιχνίδια που επιβεβαιώνουν τη σήψη του συστήματος


Η μπόχα του συστήματος, που υπηρετούν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, αναδίδεται σε όλο της το ...μεγαλείο, μετά και τις καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Π. Χαϊκάλη, για προσπάθεια χρηματισμού του ώστε να υπερψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Των καταγγελιών του, μάλιστα, προηγήθηκαν σχετικές δηλώσεις του Λ. Λαζόπουλου.
Οπως είπε ο Π. Χαϊκάλης, η πρόταση που του έγινε ανερχόταν σε 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ: 700.000 ευρώ μετρητά, αποπληρωμή δανείου και υπογραφή συμβολαίων με εταιρείες παραγωγής. Συμπλήρωσε πως έχει παραδώσει στις εισαγγελικές αρχές οπτικοακουστικό υλικό από δυο συναντήσεις με το πρόσωπο που πήγε να τον δωροδοκήσει.
Ο Π. Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου των ΑΝΕΛ, είπε ότι η πρώτη συνομιλία με τον «μεσάζοντα», διάρκειας περίπου μιας ώρας, καταγράφηκε από τον Χαϊκάλη με κάμερα - ρολόι, ενώ υπήρχε μηχανισμός καταγραφής συνομιλίας και από το «μεσάζοντα», όπως και σύστημα εξουδετέρωσης κινητών τηλεφώνων! Υπήρξε και δεύτερη συνάντηση, διάρκειας περίπου 15'. Οι συναντήσεις έγιναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Αντίγραφα της καταγραφής, που δόθηκε στην εισαγγελία, κράτησαν οι Καμμένος, Χαϊκάλης, Λαζόπουλος και συμβολαιογράφος στο εξωτερικό. Κατά πληροφορίες, το υλικό έχει διάρκεια δυο ωρών και έχει μονταριστεί (!), περιλαμβάνοντας οπτικό υλικό από την πρώτη συνάντηση του Χαϊκάλη με το καταγγελλόμενο πρόσωπο και ακουστικό υλικό από τη δεύτερη.
Για την εμπλοκή Λαζόπουλου στην υπόθεση, ο Χαϊκάλης υποστήριξε ότι ο Λαζόπουλος είχε τεχνική υποδομή στο στούντιο για να «καθαρίσουν το υλικό». Επίσης, ότι τον γνωρίζει χρόνια και τον εμπιστεύεται. «Αν μου συμβεί τίποτα, ήθελα ο Λαζόπουλος να έχει το υλικό», είπε.
Διαψεύδει ότι προσεγγίστηκε η Κουντουρά
Κατά τους καταγγέλλοντες, ο «μεσάζοντας» είπε στον Χαϊκάλη ότι έχει προσεγγιστεί και άλλος βουλευτής των ΑΝΕΛ. Εξ ου και ξεκίνησε αντίστοιχο νταβαντούρι με το όνομα της Ελενας Κουντουρά, η οποία διέψευσε κάθε εμπλοκή της.
Κατά τους ΑΝΕΛ, καθορίστηκε και τρίτη συνάντηση με το «μεσάζοντα» στο σπίτι του Χαϊκάλη, όπου υποτίθεται θα έκλεινε η συμφωνία, και για την οποία είχε ενημερωθεί η αστυνομία αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. «18:05 του στέλνω μήνυμα "πού είσαι, χάθηκες;"», «18:12 με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει θα τα πούμε μετά την Πρωτοχρονιά», είπε ο Χαϊκάλης. «Ισως είχε καταλάβει, ίσως ενημερώθηκε από κάποιον», εκτίμησε ο Καμμένος.
Συνομιλητής όλων τους;
Ο Καμμένος συμπλήρωσε πως το συγκεκριμένο πρόσωπο το γνώρισε στο γραφείο του Αντ. Σαμαρά όταν ήταν βουλευτής της ΝΔ και ότι νωρίτερα είχε διατελέσει σύμβουλος και του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Επειτα εντάχθηκε στους ΑΝΕΛ, συμβουλεύοντας και τον Καμμένο για οικονομικά ζητήματα, μέχρι την εποχή που προσελήφθη σε τράπεζα.
Κατά πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στο διαδίκτυο, ο άνθρωπος που κατηγορείται για τη δωροδοκία ονομάζεται Γ. Αποστολόπουλος και εμφανίζεται να έχει διατελέσει στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και της «Ντόιτσε Μπανκ». Αρθρογραφούσε μάλιστα με ψευδώνυμο και σε ιστοσελίδα σφόδρα «αντιμνημονιακού» ύφους και περιεχομένου...
Από τη ΝΔ, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Α. Παπαμιμίκος, μίλησε για «στημένη προβοκάτσια», λέγοντας ότι το πρόσωπο που καταγγέλλεται από τους ΑΝΕΛ «υπήρξε στενός συνεργάτης του Π. Καμμένου. Τον συνόδευσε στη συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα στις 22/3/2013 (σ.σ: απ' τη ΝΔ παραπέμπουν σε εικόνες από εκείνη τη συνάντηση, όπου απεικονίζονται Καμμένος, Τσίπρας και Αποστολόπουλος στο ίδιο τραπέζι). Τον συνόδευσε στην επίσκεψή του στην Κύπρο την 1/4/2013. Και είναι βασικός μάρτυρας υπεράσπισής του στην υπόθεση των CDS», στη δικαστική διαμάχη του Καμμένου με τον Αντρίκο Παπανδρέου...
Ο ίδιος ο Αποστολόπουλος, σε δήλωσή του, μίλησε για «πολιτικές βεντέτες, υποκινούμενες από δόλια κομματικά συμφέροντα», «θεατρικό αστυνομικό σενάριο με πρωταγωνιστή έναν έμπειρο κωμικό ηθοποιό και σκηνοθέτη, ένα μανιώδη showman πολιτικό αρχηγό» και «δολοπλόκους». Δήλωσε «στην άμεση διάθεση της Δικαιοσύνης», ζητώντας να βγουν «όλα στο φως χωρίς μοντάζ, συρραφές και μηχανορραφίες».
Εντύπωση προκαλούν και οι μπηχτές που άφησε η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ (και με το ένα πόδι στο ΣΥΡΙΖΑ) Ραχήλ Μακρή με δήλωσή της σε διαδικτυακό μέσο: «Η δωροδοκία αποτελεί ένα από τα βασικότερα αδικήματα στην πολιτική ζωή. Το μόνο ίσως σοβαρότερο είναι η επίκλησή της όταν αυτή δεν υφίσταται για την άγρα εντυπώσεων και τη θυματοποίηση για ψηφοθηρική εκμετάλλευση (...) Η δημοσιοποίηση δεδομένων πριν τη διερεύνηση των υποθέσεων (σ.σ: από τη Δικαιοσύνη), εμποδίζουν πιθανόν το έργο των αρχών και δύναται να θεωρηθεί ότι δημιουργούν εντυπώσεις ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης».
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Στο μεταξύ, με εντολή του Προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, χτες το μεσημέρι έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, προκειμένου να παραλάβει το DVD το οποίο απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, που περιέχει υλικό από το οποίο προκύπτει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ΑΝΕΛ, ότι έγινε προσπάθεια χρηματισμού του βουλευτή τους, Π. Χαϊκάλη.
Το DVD, του οποίου η αναπαραγωγή έγινε στις εγκαταστάσεις του καναλιού της Βουλής με ειδικά μέτρα προστασίας, μοιράστηκε στα μέλη της Επιτροπής προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων. Η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής θα συνεχιστεί και σήμερα.
  • Με αφορμή δηλώσεις του Χαϊκάλη στο «Mega» ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Αντ. Σαμαράς, το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η απόλυτη συκοφαντία και αθλιότητα στην κορύφωσή τους. Ο Πρωθυπουργός καταθέτει άμεσα μήνυση και ζητά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών».

«Λεφτά, λεφτά, ζεστά και μετρητά» για τα μονοπώλια της ΕΕ

«Λεφτά, λεφτά, ζεστά και μετρητά» για τα μονοπώλια της ΕΕ



Σε συμφωνία για το «επενδυτικό» ταμείο που θα προσφέρει περισσότερα από 300 δισ. ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους για τη στήριξη της κερδοφορίας τους, κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), υιοθετώντας την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της προσπάθειας τόνωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εκτός απ' τη χορήγηση ζεστού χρήματος, κλεμμένου απ' τη δουλειά των λαών, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων που επιτάσσει η προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνήσαμε σε τρία πράγματα: Πρώτον στην ανάγκη του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις επενδύσεις, δεύτερον στην ανανέωση των δεσμεύσεών μας να εντατικοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τρίτον να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών».
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» την απόφαση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδας. «Το πακέτο Γιούνκερ είναι φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο και όλοι το χαιρετίσαμε ως ένα πακέτο με πολιτικό συμβολισμό και ως πρωτοβουλία που δείχνει τη στροφή της Ευρώπης από μία περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη», είπε. «Στην Ελλάδα στόχος είναι ο εντοπισμός ώριμων μεγάλων έργων δημόσιων και ιδιωτικών. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες τρεις χώρες που έστειλε λίστα με τέτοια έργα. Είναι σημαντικό ότι τα χρήματα δε θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία ή το ταμείο συνοχής», δήλωσε, κάνοντας σήμα στο ντόπιο κεφάλαιο.
Αλλωστε, η ανάπτυξη εφόσον υπάρξει θα οικοδομηθεί πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των λαών.
Με όλα τα μέσα στήριξη των μονοπωλίων
Στα συμπεράσματα της Συνόδου ιεραρχείται ο στόχος για «τόνωση των επενδύσεων σε συνδυασμό με τη δέσμευση των κρατών - μελών να εντατικοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιδιώξουν φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να συσταθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στον όμιλο της ΕΤΕπ, με στόχο την κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις κατά την περίοδο 2015 - 2017. Το Γενάρη του 2015, η Επιτροπή θα υποβάλει σχετική πρόταση, την οποία οι νομοθέτες της Ενωσης καλούνται να εγκρίνουν το αργότερο έως τον Ιούνη, ώστε οι νέες επενδύσεις να μπορέσουν να δρομολογηθούν ήδη από τα μέσα του 2015.
Η ΕΤΕπ καλείται να εγκαινιάσει δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας ίδιους πόρους από το Γενάρη του 2015. Το ταμείο θα δέχεται εισφορές από τα κράτη - μέλη είτε άμεσα είτε μέσω εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ευνοϊκή θέση της Επιτροπής όσον αφορά τέτοιου είδους εισφορές κεφαλαίου.
Ακόμα, υποστηρίζει την πρόθεση της Επιτροπής και της ΕΤΕπ να ενισχύσουν την παροχή τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση έργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργήσουν κέντρο επενδυτικών συμβουλών που θα λειτουργήσει από τα μέσα του 2015. Υπογραμμίζει ότι το Ταμείο θα συμπληρώσει τα εν εξελίξει προγράμματα της ΕΕ και τις παραδοσιακές δραστηριότητες της ΕΤΕπ.
Ακόμα, ζητά απ' την Κομισιόν και τους νομοθέτες της Ενωσης να εντείνουν τις εργασίες που αφορούν βασικά μέτρα υπέρ της αύξησης της ελκυστικότητας της ΕΕ για την παραγωγή, τις επενδύσεις και την καινοτομία και να βελτιώσουν το ρυθμιστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης σε καλύτερα ενοποιημένες κεφαλαιαγορές, προωθώντας και τη βελτίωση της νομοθεσίας με στόχο απλές νομοθετικές ρυθμίσεις με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Καλεί την Επιτροπή να υποβάλει συνολική πρόταση για την Ενεργειακή Ενωση πολύ πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη του 2015.
Προτρέπει τους νομοθέτες της Ενωσης να δώσουν νέα ώθηση στις εργασίες για τις εκκρεμείς προτάσεις περί ψηφιακής ενιαίας αγοράς και την Επιτροπή να υποβάλει φιλόδοξη σχετική ανακοίνωση πολύ πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη 2015.
Ζητά την περαιτέρω ενίσχυση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και τη σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών με βασικούς εταίρους, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με μια φιλόδοξη, σφαιρική και αμοιβαία επωφελή διατλαντική εταιρική σχέση στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων (ΤTIP) έως το τέλος του 2015.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την προσήλωση της νέας κυβέρνησης στην προώθηση «πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», τις οποίες δηλώνουν ετοιμότητα να στηρίξουν και με ζεστό χρήμα. Εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης». Δηλώνει έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.
Παρούσες οι αντιθέσεις
Πολλοί, πάντως, ήταν αυτοί που, απ' τη σκοπιά του κεφαλαίου, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον το «πακέτο» θα πετύχει το στόχο για ενίσχυση της κερδοφορίας του. Ο ίδιος ο εμπνευστής του, Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Μπορώ να πω ότι ορισμένοι ηγέτες εκφράστηκαν για να πουν πως όσον αφορά το συνολικό του μέγεθος, το σχέδιο είναι πολύ ανεπαρκές. Υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του κεφαλαίου, αυτό θα ληφθεί υπόψη από την Κομισιόν στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης των διαφόρων χωρών ... πρακτικά δεν υπάρχει λόγος να μη συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση ... Αναμένω τώρα συγκεκριμένες προτάσεις και όχι μόνο "λόγια, λόγια". Εχω ανάγκη "λεφτά, λεφτά", ζεστά και μετρητά».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, πάντως, Α. Μέρκελ περιορίστηκε στην επισήμανση της ανάγκης να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. «Μπορούμε να προωθήσουμε το πακέτο επενδύσεων (...) που πρέπει τώρα να συμπληρωθεί με συγκεκριμένα σχέδια. Εκ παραλλήλου, όμως, πρέπει προφανώς να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και σε αυτό ανταποκρίνεται η εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε η Μέρκελ.
Από την πλευρά της, η Γαλλία στήριξε το σχέδιο «προκειμένου στη χώρα μας να έχουμε περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη στήριξη στην ανάπτυξη» όπως δήλωσε ο Φρ. Ολάντ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, απηύθυνε έκκληση ως εξής: «Θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματικό αν εφαρμοζόταν γρήγορα. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις που η απόδοση είναι υψηλή. Η τρίτη σημαντική προϋπόθεση είναι να γίνει η ευκαιρία για μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια», όπως είπε.
Στο πλαίσιο των αντιθέσεων που μαίνονται στο εσωτερικό της ΕΕ, Φινλανδία και Βέλγιο αρνήθηκαν να συνεισφέρουν στο Ταμείο.
Για την Ελλάδα
Βεβαίως, στο πλάι των εργασιών της Συνόδου δεν έλειψαν και οι αναφορές από διάφορους ηγέτες και στην Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, με δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο, εστίασε στο ρόλο της τρόικας, λέγοντας ότι η επιτήρηση από τους διεθνείς πιστωτές θα γίνει «πιο ελαφριά και λιγότερο επεμβατική». Σύμφωνα με τον ίδιο «εάν αύριο υπάρξει μια γραμμή πιστώσεων, είναι λογικό ότι θα συνεχιστεί η επιτήρηση αλλά όχι στα πάντα, όχι συνεχώς, απλώς για περίπου δέκα πεδία πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά». «Πλέον αντί να έχει η Ελλάδα την τρόικα παρούσα διαρκώς, θα γίνονται συναντήσεις δυο φορές το χρόνο», ανέφερε ο Μοσκοβισί.
«Εύχομαι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα, εύχομαι μία σταθερή μελλοντική πορεία στην Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ, δήλωσε πως αν και υπάρχει αβεβαιότητα στην Ελλάδα, αυτή δε συγκρίνεται με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το 2012, καθώς «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε», ενώ σχετικά με το πολιτικό σκηνικό και τη διαμόρφωση κυβέρνησης υποστήριξε ότι θα αποφασίσουν η ελληνική Βουλή και ο ελληνικός λαός.

TOP READ