25 Νοε 2014

Εφοπλιστές: «Εθνικοί ευεργέτες» του 20ευρου...

 Εφοπλιστές: «Εθνικοί ευεργέτες» του 20ευρου...

«Ένα πρόσθετο έσοδο εισέρρευσε στο δημόσιο ταμείο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για την εθελοντική εισφορά των ναυτιλιακών εταιρειών», θριαμβολογούσαν ναυτιλιακές ιστοσελίδες πριν 2-3 μέρες.

Το «πρόσθετο έσοδο» που κατέβαλαν οι εφοπλιστές στο τέλος του Οκτώβρη ήταν το... ιλιγγιώδες ποσό των 42 εκατομμυρίων ευρώ και προέρχεται από την περιβόητη «εθελοντική εισφορά» 478 ναυτιλιακών εταιρειών. 
Αποτελεί μέρος των 420 εκατ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα καταβάλουν... «εθελοντικά» οι εφοπλιστές σε βάθος 4ετίας, σύμφωνα με το συνυποσχετικό που υπέγραψαν με την κυβέρνηση πριν ένα χρόνο και επικυρώθηκε τον Οκτώβρη στη Βουλή. Ποια είναι δηλαδή η... «προσφορά» των εφοπλιστών στην 4ετία, για την οποία θα πρέπει να τους χρωστάει και χάρη ο λαός; Πιο λίγο και από 20 ευρώ την ημέρα ανά μονάδα πλοίου!
 
Αυτοί οι «εθνικοί ευεργέτες» του 20ευρου, έχουν εν κινήσει τα καράβια τους με 60.000 ναυτεργάτες σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και μισθούς πείνας. Η φορολογία που πληρώνουν το χρόνο για ένα καράβι 50.000 κόρων, του οποίου τα έσοδα από τη μίσθωση υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ευρώ, είναι το πολύ 12.000 ευρώ ή 0.032 ευρώ την ημέρα! Ακόμα και το πετρέλαιο είναι γι' αυτούς αφορολόγητο. 

Έχουν πετάξει στην ανεργία πάνω από 15.000 ναυτεργάτες, ετοιμάζονται να επιβάλουν σε κάθε κατηγορία πλοίων ατομικές συμβάσεις καταργώντας τις συλλογικές και από πάνω επιδοτούνται με «ζεστό χρήμα» (π.χ. οι ακτοπλόοι) που πληρώνει ο εργαζόμενος λαός.


Η Τζάκρη, τα μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Τζάκρη, τα μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον απόηχο των δηλώσεων Μητρόπουλου, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει αυτοδύναμος στις εκλογές μπορεί να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές, η Θεοδώρα Τζάκρη φώναξε «παρούσα» και μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τόνισε:
«Τάσσομαι υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής, προοδευτικής κυβέρνησης, καθώς η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση στα αδιέξοδα της χώρας. Θεωρώ λοιπόν πατριωτικό καθήκον μου την ενίσχυση του προοδευτικού χώρου με σκοπό μια ευρεία, πλειοψηφική και αυτοδύναμη νίκη».
Η Θεοδώρα Τζάκρη, εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από το 2004, ενώ το 2009 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για βουλευτή που έχει δώσει... μάχες στο πλάι του κινήματος, ψηφίζοντας μεταξύ άλλων και τα τρία μνημόνια.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα χρόνο πριν, όταν οι πρώτες φήμες για ενδεχόμενη ένταξη της κ. Τζάκρη στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οργάνωση Γιαννιτσών του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε σε ανακοίνωσή της: «Απεγνωσμένα προσπαθούν οι μικρές και μεγάλες μονταζιέρες είτε να "γυαλίσουν" το προφίλ πολιτικών προσώπων, όπως της Θ. Τζάκρη, ή/και να προεξοφλήσουν συμμαχίες και συνεργασίες [...] Το σχέδιο της κεντροαριστερής ανασύστασης που προσπαθεί να προωθήσει το μνημονιακό κατεστημένο φαίνεται να βαλτώνει».
Η νυν στρατευμένη με την υπόθεση της κυβέρνησης της Αριστεράς κ. Τζάκρη, έλεγε κάποτε: «Μέσα από αυτή τη διαφαινόμενη απαξίωση του πολιτικού συστήματος ξεπήδησε μια νέα λαϊκίστικη πολιτική δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ».
Με κομμένη την ανάσα αναμένεται η στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, ο οποίος δήλωνε τον Μάη του 2014, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει στο ειδικό δικαστήριο όσους ψήφισαν τα μνημόνια...

Κέρκυρα: Συγκέντρωση υπογραφών από τη Λαϊκή Επιτροπή Αλεπούς - Καναλίων για μέτρα προστασίας των ανέργων

Κέρκυρα: Συγκέντρωση υπογραφών από τη Λαϊκή Επιτροπή Αλεπούς - Καναλίων για μέτρα προστασίας των ανέργων

Στη συλλογή υπογραφών για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων προχωρεί η Λαϊκή Επιτροπή Αλεπούς – Καναλίων, ως ένα ακόμη βήμα στην δράση για την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους.
Το κείμενο της συλλογής υπογραφών αναφέρει:
«Η ανεργία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που πλήττει όλες τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Τις συνέπειές της τις βιώνουμε όλοι στο πετσί μας.
Η ανεργία οφείλεται στο κυνήγι του κέρδους από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς στα πλαίσια του καπιταλισμού η παραγωγή εξυπηρετεί την κερδοφορία των τελευταίων και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας. Χρησιμοποιείται παράλληλα ως εργαλείο από αυτούς για να μειωθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, να περικοπούν οι μισθοί τους, να ελαστικοποιηθούν περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις. Σε περιόδους κρίσεις η ανεργία φουντώνει ακόμα περισσότερο. Αυτό που μας κρύβουν είναι ότι είναι σύμφυτη του καπιταλισμού. Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων, προωθούν αυτές τις πρακτικές, κάνοντας τη ζωή του λαού κόλαση.
Εμείς, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι-ΕΒΕ, μικροί αγρότες, συνταξιούχοι, άνεργοι, θα πρέπει να ορθώσουμε το δικό μας ανάστημα, για τα δικά μας συμφέροντα. Για να φρενάρουμε τον αντιλαϊκό κατήφορο και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία, που θα εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες, για τη ζωή που μας αξίζει!
Στα πλαίσια αυτά, διεκδικούμε για την προστασία των ανέργων τα εξής μέτρα:
  • Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας.
  • Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού. Ως βάση για αυξήσεις, βασικός μισθός στα 751 € και επίδομα ανεργίας στα 600 €.
  • Επίδομα ανεργίας να δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό να απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
  • Κανένας άνεργος να μην πληρώνει δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία του.
  • Οι άνεργοι να ενταχθούν στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Να παρέχεται στις οικογένειες των ανέργων που έχουν ανήλικα τέκνα δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
  • Όσο διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και να απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
  • Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.
  • Να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο και επίσης να ακυρώνεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται.
  • Δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ με την κάρτα ανεργίας».

ΗΠΑ Το χρονικό των γεγονότων στο Φέργκιουσον (βίντεο, φωτό)

Το χρονικό των γεγονότων στο Φέργκιουσον (βίντεο, φωτό)


Σύσσωμη η αμερικανική γνώμη έχει συγκλονιστεί με την υπόθεση της άδικης δολοφονίας του νεαρού Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου από πυρά αστυνομικού στο Φέργκιουσον Μιζούρι, αλλά και την χθεσινή απόφαση των ενόρκων να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο κατηγορούμενος αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον.
Δείτε παρακάτω το βίντεο με όλες τις εξελίξεις αυτή την ώρα και το εκτενές ρεπορτάζ του ABC news.
Το όπλο του 28χρονου αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον που χρησμοποιήθηκε εναντίον του άοπλου νεαρου.

Ο 28χρονος αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον.

Φωτογράφια του 18χρονου Μάικλ και ένας φόρος τιμής από τους κατοίκους του Φεργκιουσον.
Η κηδεία του νεαρού Μάικλ Μπράουν στις 24 Αυγούστου 2014.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το χρονικό της δολοφονίας ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου με τον Μάικλ Μπράουν ετών 18 και έναν φίλο του να περπατάνε στο δρόμο όπου ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον ετών 28 τον διέταξε να περπατήσει στο πεζοδρόμιο, ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός όπου και ο Γουίλσον τράβηξε το όπλο του. Ο Μπράουν και ο φίλος του ενδεχομένως να τράπηκαν σε φυγή και ο Γουίλσον να κυνήγησε τον Μπράουν όπου και τον πυροβόλησε έξι φορές σκοτώνοντάς τον επί τόπου. Βέβαια μέχρι τώρα και σύμφωνα με μαρτυρίες δεν έχει ξεκαθαριστεί για το πότε και πως ακριβώς έφτασε ο Γουίλσον να πυροβολήσει τον νεαρό. 
Τα γεγονότα πυροδότησαν έντονες διαδηλώσεις και ταραχές στην πόλη Φέργκιουσον, από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα , εν μέρει λόγω της πεποίθησης μεταξύ πολλών ότι ο Μπράουν είχε παραδοθεί, καθώς και οι μακροχρόνιες φυλετικές εντάσεις μεταξύ της κοινότητας των μαύρων του Φέργκιουσον και της πλειοψηφίας λευκών της πόλης και αστυνομίας.  Η ιστορία ξύπνησε αναμνήσεις από τις αρχές τις δεκαετίας του 90 όπου στο νότιο Λος Άντζελες είχαν ξεσπάσει έντονες διαδηλώσεις, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις μαύρων για θέματα φυλετικών διακρίσεων, σύστασης συμμοριών άλλα και της έξαρσης στη χρήση ουσιών. Αναμνήσεις όπως ο ξυλοδαρμός του Ροντνει Κινγκ από αστυνομικούς, η άδικη δολοφονία 15 χρονης Λατάσα Χάρλινς από Κορεάτισσα ιδιοκτήτρια παντοπωλείου ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια και δημιούργησαν μια έκρυθμη κατάσταση σε όλη τη χώρα.
Με τις πρώτες διαδηλώσεις να εκδηλώνονται αρχικά ειρηνικά στο Φεργκιουσον αλλά και πολλές να καταλήγουν σε βανδαλισμούς, βέβαια η απάντηση της αστυνομίας που είναι υπεύθυνη για τις διαμαρτυρίες δέχθηκε σοβαρή κριτική από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς. Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την αναισθησία, την τακτική και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις αρχές ως μια δικαιολογημένη αντίδραση της κοινότητας. 
«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον, θέατρο φυλετικών ταραχών τον Αύγουστο μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, που δέχθηκε τις έξι σφαίρες του αστυνομικού και έπεσε νεκρός. Την ίδια ώρα από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Αντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους.
Έντονες εξελίξεις μετά την δικαστική έκβαση
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς σκουέρ της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν «ο ρατσισμός σκοτώνει», «δεν θα μείνουμε σιωπηλοί». «Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη», φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε επάνω από την περιοχή.
Την ίδια ώρα άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε «δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν». Στην Ουάσιγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» και κρατώντας πανό που έγραφαν «σταματείστε τον ρατσισμό της αστυνομίας" και «η ζωή των μαύρων μετράει». Το πλήθος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.
Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Αντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Οκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.
Σήμερα 
Αυτή την ώρα εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Φέργκιουσον του Μιζούρι έπειτα από τις ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε τον άοπλο μαύρο νεαρό Μάικλ Μπράουν.
Περισσότερες από δέκα επιχειρήσεις έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ η αστυνομία ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη συγκριτικά με αυτήν του καλοκαιριού. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών κι έκανε λόγο για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας.
Ο αρχηγός της αστυνομίας πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 29 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, αλλά δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος.Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον.
News Republic issue: «Να μετέβει ο Ομπάμα στο Φέργκιουσον»
Η απροθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να εμπλακεί περισσότερο τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου μαύρου που σκοτώθηκε από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, απογοήτευσε πολλούς από τους πιο ένθερμους οπαδούς του. Η απόφαση εκείνη ερμηνεύτηκε ως στρατηγική περιχαράκωση: ο πρόεδρος δεν ήθελε να πολώσει την κατάσταση, όπως είχε κάνει όταν είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του στους γονείς του Τρέιβον Μάρτιν πριν από δυόμισι χρόνια.
Η απόφαση του σώματος των ενόρκων έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο Φέργκιουσον όσο και σε άλλες πολιτείες και οι πολιτικοί ηγέτες - του αμερικανού προέδρου συμπεριλαμβανομένου - απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από εκείνους που έχουν πάρει τα όπλα περιμένοντας τις ταραχές και τις λεηλασίες. Ο ίδιος ο Ομπάμα λέει ότι θα περιμένει την αντίδραση της κοινής γνώμης προτού αποφασίσει αν θα μεταβεί στο Μιζούρι.
Θα πρέπει να πάει έτσι κι αλλιώς, γράφει ο Μπράιαν Μπόιτλερ στoν ιστότοπο του περιοδικού New Republic. Είναι η πρώτη ευκαιρία που έχει να μιλήσει για ένα θέμα φυλετικού χαρακτήρα χωρίς να έχει μπροστά μου μια εκλογική αναμέτρηση να επηρεάζει τη συμπεριφορά του.
Επέμβαση της Εθνοφρουράς
Επιπλέον δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενίσχυσαν τους αστυνομικούς στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν γίνει στόχοι πυρών, ενώ κτήρια έχουν πυρποληθεί μετά την ανακοίνωση - τη Δευτέρα το βράδυ - ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος του λευκού αστυνομικού ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι σκότωσε έναν άοπλο νεαρό μαύρο, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας στις βόρειες ΗΠΑ.
Έντονη δυσαρέσκεια της οικογένειας του θύματος
«Αισθανόμαστε βαθειά απογοήτευση που ο φονιάς του παιδιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απαλλακτικής για τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον απόφασης του σώματος των ενόρκων. Στην ίδια δήλωση, απευθύνεται έκκληση προς τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί.
«Έχουμε ανάγκη να εργασθούμε μαζί για να διορθώσουμε το σύστημα το οποίο επέτρεψε να συμβεί αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία ώστε κάθε αστυνομικός που περιπολεί σε αμερικανικό δρόμο να φέρει στη στολή του κάμερα η οποία θα καταγράφει τις κινήσεις του. «Ας μην κάνουμε απλώς θόρυβο, ας αλλάξουμε τα πράγματα», υπογράμμισε η οικογένεια στην ανακοίνωση.
Έκκληση Ομπάμα για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης που απαλλάσσει τον αστυνομικό, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθηνε έκκληση προς τα πλήθη των διαδηλωτών για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για αυτοσυγκράτηση. «Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ωστόσο απηύθυνε προειδοποίηση για την τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθιά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες", είπε αναφερόμενος "στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων».
«Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής», είπε. «Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε», είπε. Οταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Φέργκιουσον, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».
Τα μέλη της οικογένειας του Μπράουν δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους» δεν θα τιμωρηθεί. «Ενώ κατανοούμε ότι πολλοί συμμερίζονται τον πόνο μας, σας ζητάμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας με τρόπους που θα φέρουν θετικές αλλαγές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας του Μπράουν.
Δείτε παρακάτω εκτενές φωτορεπορτάζ με τις χθεσινές εξελίξεις

Γερμανος ιστορικος (με επισημη Γερμανικη θεση για τα αντιποινα)...επίτιμος διδάκτωρ του παν/μιου Κρήτης!

 Γερμανος ιστορικος (με επισημη Γερμανικη θεση για τα αντιποινα)...επίτιμος διδάκτωρ του παν/μιου Κρήτης!


Νέο κύκλο αντιπαραθέσεων προκάλεσε η τελετή αναγόρευσης του γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ, που έγινε χθες το μεσημέρι κάτω από άκρα μυστικότητα, στην υπό κατάληψη πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο.

Η εκδήλωση κρατήθηκε μυστική, ακόμη και από μια μερίδα πανεπιστημιακών, ενώ από την άλλη, οι συγγενείς των θυμάτων κατά τη μάχη της Κρήτης δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους για αυτή την απόφαση του πανεπιστημιακού ιδρύματος του νησιού. Θυμίζουμε ότι οι αντιδρούντες υποστηρίζουν πως τα όσα αναγράφει στο βιβλίο του ο καθηγητής, παραποιούν την ιστορία της μάχης της Κρήτης και υποτιμούν τον αγώνα των κρητικών.


Αναλυτικότερα, τι και αν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης κάποιοι συγγενείς θυμάτων στη μάχη της Κρήτης, αντέδρασαν εντονότατα ενός και εκτός του ωδείου της πόλης του Ρεθύμνου… Το πανεπιστημιακό ίδρυμα του νησιού αγνόησε τις όποιες φωνές διαμαρτυρίας και αναγόρευσε τελικά τον γερμανό ιστορικό, Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορά του


Η τελετή αναγόρευσης -που διεξήχθη κάτω από άκρα μυστικότητα- έγινε στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, η οποία αν και τελεί υπό κατάληψη, άνοιξε τις πύλες της για το σκοπό αυτό, έπειτα από συνεννόηση με τους φοιτητές, που αποτελούν τα μέλη του συντονιστικού της κατάληψης.
Η όλη εκδήλωση κρατήθηκε μυστική, όχι μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από μια μερίδα πανεπιστημιακών οι οποίοι κυριολεκτικά κατόπιν εορτής ενημερώθηκαν με ένα ολιγόλογο εσωτερικό mail, το οποίο ανέγραφε ότι ο καθηγητής Ρίχτερ είναι πλέον επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Κρήτης.




Ο γερμανός ιστορικός που τάραξε τα ύδατα, στο επίμαχο βιβλίο του για τη μάχη της Κρήτης ταυτίζεται, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων, με την επίσημη γερμανική θέση ότι δηλαδή, τα αντίποινα εναντίον πολιτών ήταν και «δικαιολογημένα και επιβεβλημένα, αφού αυτοί παραβίασαν το δίκαιο του πολέμου». Άποψη την οποία ο ίδιος αντέκρουσε την περασμένη Τετάρτη.
Θυμίζουμε ότι «πρωταγωνιστές» της ιστορίας είναι τα αρμόδια όργανα της σχολής κοινωνικών οικονομικών και πολιτικών επιστημών και του τμήματος πολιτικής επιστήμης. 




ναρτήθηκε από

ΗΠΑ: Δεν θα δικαστεί ο αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο Αφροαμερικανό - Οργισμένες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα

ΗΠΑ: Δεν θα δικαστεί ο αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο Αφροαμερικανό - Οργισμένες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα
Αστυνομικό όχημα στις φλόγες στο Φέργκιουσον (φωτό ΑΡ)

Μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και σοβαρές ταραχές στους δρόμους της πόλης Φέργκιουσον προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης για τη μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου σε αυτό το προάστιο του Σεντ Λούις του Μισούρι. Η δολοφονία του Μπράουν είχε πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες καθώς και οργή για τη μεταχείριση των μειονοτήτων από την αστυνομία.
«Σε αυτοάμυνα» ο αστυνομικός
Οι ένορκοι δεν βρήκαν πιθανή αιτία για την παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης της οικογένειας του Μπράουν ανέφεραν ότι ο νεαρός προσπάθησε να παραδοθεί όταν δέχτηκε πυρά από το όπλο του αστυνομικού. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του αστυνομικού υποστήριξαν ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ σε αυτοάμυνα καθώς φοβήθηκε για τη ζωή του. Οι ένορκοι «κατέληξαν ότι δεν υπάρχει ικανός λόγος για τη δίωξη του αστυνομικού Ουίλσον», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δώδεκα ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, συνεδρίασαν επί τρεις περίπου μήνες, διεξάγοντας «εις βάθος έρευνα, εξετάζοντας μάρτυρες, εξέτασαν εκατοντάδες φωτογραφίες και στοιχεία και άκουσαν τις απόψεις τριών ιατροδικαστών».
Τα μέλη της οικογένειας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν πάντως δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους» δεν θα τιμωρηθεί. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για το γεγονός συνεχίζεται, «είναι εξ αρχής ανεξάρτητη σε σχέση με την τοπική έρευνα και έτσι θα παραμείνει».
Οργισμένες αντιδράσεις
Με αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν την απόφαση του δικαστηρίου εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον. Μετά την ανακοίνωση πολλοί από αυτούς άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα οργής, όπως «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη». Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τη διαδήλωση, καθώς ισχυρίστηκαν ότι έγιναν στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ. Οι αρχές έκαναν επίσης λόγο για σκηνές λεηλασίας στο βόρειο τομέα του Φέργκιουσον και για την πυρπόληση ενός αστυνομικού οχήματος. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον καθώς η αστυνομία του Σεντ Λούις έκανε λόγο για πυρά αυτομάτων όπλων σε περιοχή της πόλης.
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν «Ο ρατσισμός σκοτώνει», «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί». «Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη». Στην Ουάσιγκτον, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Λευκό Οίκο, κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματήστε το ρατσισμό της αστυνομίας» και «Η Ζωή των Μαύρων μετράει». Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Όκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του προσπάθησε να κατευνάσει την οργή που προκάλεσε η απόφαση, απευθύνοντας έκκληση προς τους διαδηλωτές για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για «αυτοσυγκράτηση».

ΗΠΑ Δεν παραπέμπεται σε δίκη ο αστυνομικός-δολοφόνος του Φέργκιουσον – Ξέσπασμα οργής στους δρόμους

Δεν παραπέμπεται σε δίκη ο αστυνομικός-δολοφόνος του Φέργκιουσον – Ξέσπασμα οργής στους δρόμους


Έκρηξη οργής προκαλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες η δικαστική απόφαση με την οποία δεν ασκείται δίωξη στον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις τον περασμένο Αύγουστο.
Οι ένορκοι (εννέα λευκοί και τρεις μαύροι) «έκριναν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανή αιτία για να αποδοθεί οποιαδήποτε κατηγορία κατά του αστυνόμου Γουίλσον», δήλωσε ο εισαγγελέας Μπομπ Μακ Κάλοχ σε δημοσιογράφους.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οργισμένα πλήθη κατέλαβαν τους δρόμους του Φέργκιουσον, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται.
«Δολοφόνοι, δεν είστε τίποτα άλλο παρά δολοφόνοι», φώναζαν οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για ρατσιστική αντιμετώπιση των μαύρων στο Φέργκιουσον. «Έτσι λειτουργεί το δικαστικό σύστημα – οι πλούσιοι είναι εκεί πάνω και οι φτωχοί εκεί κάτω», δήλωσε ο 25χρονος Αντόνιο Μπερνς στο Reuters.
Η αστυνομία του Σεντ Λούις κάνει λόγο για πυρά αυτομάτων όπλων σε περιοχή του Φέργκιουσον, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από το Φέργκιουσον.
Διαδηλώσεις ξέσπασαν όμως και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, η Βοστώνη και το Σιάτλ, οι περισσότερες ειρηνικές.
Η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν εξέφρασε, μέσω των δικηγόρων της, τη «βαθιά απογοήτευσή» της για την απόφαση, και ζήτησε οι διαμαρτυρίες να είναι τέτοιες που να φέρουν μία «θετική αλλαγή».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε πως η δικαστική απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή, σημειώνοντας πως «γεγονός παραμένει ότι σε πάρα πολλά μέρη της χώρας υπάρχει μία βαθιά έλλειψη  εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αστυνομία και τις κοινότητες μαύρων».

ΗΠΑ.....Δικαιοσυνη. Φέργκιουσον:Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του δικαστηρίου

 Φέργκιουσον:Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του δικαστηρίου


ΦΩΤΟ-Υπόθεση Φέργκιουσον:Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του δικαστηρίου
ΦΩΤΟ-Υπόθεση Φέργκιουσον:Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του δικαστηρίου
Την απόφαση να μην ασκηθούν διώξεις κατά του αστυνομικού από το Μιζούρι των ΗΠΑ, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο νεαρό ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο της πόλης Σεντ Λιούις της πολιτείας αυτής. Η δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες στο προάστιο Σεντ Λίουις καθώς και οργή για τη μεταχείριση των μειονοτήτων από την αστυνομία.
Οι ένορκοι δεν βρήκαν πιθανή αιτία για την παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος στις 9 Αυγούστου πυροβόλησε θανάσιμα τον Μάικλ Μπράουν.
«Κατέληξαν ότι δεν υπάρχει πιθανή αιτία για να ασκηθούν οποιεσδήποτε διώξεις εναντίον του αξιωματικού Ουίλσον», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Σεντ Λιούις, Μπομπ ΜακΚάλοχ.
Τα μέλη της οικογένειας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους» δεν θα τιμωρηθεί.
«Ενώ κατανοούμε ότι πολλοί συμμερίζονται τον πόνο μας, σας ζητάμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας με τρόπους που θα φέρουν θετικές αλλαγές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας του Μπράουν.
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Μετά την ανακοίνωση πολλοί από αυτούς άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα οργής.
«Δεν είναι η ώρα να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου», δήλωσε αξιωματούχος της πολιτείας.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης της οικογένειας του Μπράουν ανέφεραν ότι ο νεαρός προσπάθησε να παραδοθεί όταν δέχτηκε πυρά από το όπλο του αστυνομικού. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Ουίλσον δήλωσαν ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ σε αυτοάμυνα καθώς φοβήθηκε για τη ζωή του.
Ο Μπράουν πυροβολήθηκε τουλάχιστον 6 φορές.

Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να ανοίξει ο λαός νέους δρόμους

Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να ανοίξει ο λαός νέους δρόμους
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό σταθμό SBC και τον δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα



ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
-- Κύριε Γραμματέα, να ξεκινήσουμε από τα θέματα της επικαιρότητας. Σήμερα (σ.σ. χτες) είναι Δευτέρα, σε 3 μέρες υπάρχει μια μεγάλη απεργία, την Πέμπτη 27/11. Πριν 3 βδομάδες είχαμε μια μεγάλη συγκέντρωση, το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με μεγάλη επιτυχία - και όχι μόνο του ΠΑΜΕ, ήταν πάρα πολλές, άνω των 1.000 σωματείων και συνδικάτων, οι αποφάσεις συμμετοχής, είχε γίνει δηλαδή μια προεργασία. Τώρα, ποιο είναι το μήνυμα αυτής της μεγάλης απεργίας για το ΚΚΕ;
-- Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Ο αγώνας των εργαζομένων, όλου του λαού πρέπει να είναι συνεχής, το επόμενο διάστημα. Γενικότερα, μας θέλουν να καθόμαστε, να αναθέτουμε σε κάποιους άλλους τις τύχες της ζωής μας. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, πλέον. Εχουμε βγάλει σημαντικά συμπεράσματα και δεν εννοούμε εμείς μόνο, ως Κόμμα, ή το συνδικαλιστικό κίνημα, ο ίδιος ο λαός πλέον έχει αποκομίσει σοβαρά συμπεράσματα από αυτή την πορεία της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που τον έχουν πλήξει.
Αρα, λοιπόν, ξέρει ότι το μόνο αποκούμπι, η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική είναι να δυναμώσει την ενότητά του, τη συμμαχία του, στη βάση, μέσα στους τόπους δουλειάς, να οργανωθεί, να παλέψει, με βάση τη γραμμή που έχουν τα ταξικά συνδικάτα, αυτά που πραγματικά αγωνίζονται για το δίκιο του και, βεβαίως, να μην αναθέτει σε κάποιους... σωτήρες, νεοφώτιστους, παλιούς, άλλους που έχει γνωρίσει, άλλους που θέλει δήθεν να δοκιμάσει.

Θέλει εδώ και τώρα, γιατί άμεσα πρέπει να είναι και τα μέτρα ανακούφισης, τα αιτήματα που βάζει το συνδικαλιστικό κίνημα, τα ταξικά συνδικάτα σ' αυτή την απεργία, το ίδιο το ΠΑΜΕ, αλλά και ευρύτερες οργανώσεις των εργαζομένων, που αφορούν καθημερινά προβλήματα, την προστασία δηλαδή των ανέργων απ' αυτή τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Αφορούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους μισθούς και την απώλεια του εισοδήματος που είχαν οι εργάτες, οι υπάλληλοι, όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως τη διεκδίκηση, όπως είναι η επαναφορά του 13ου και 14ουμισθού, της 13ης και 14ηςσύνταξης, η ελάφρυνση από φορολογικές επιβαρύνσεις που συνεχώς διογκώνονται το τελευταίο διάστημα και μια σειρά άλλα αιτήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, που αφορούν την ίδια την προοπτική τους για να μπορέσει να ζήσει στοιχειωδώς η λαϊκή οικογένεια. Και φυσικά όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τα θέματα της Υγείας, της περίθαλψης, του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, που απ' ό,τι βλέπουμε η τρόικα τώρα μαζί με την κυβέρνηση ετοιμάζουν, ή συζητάνε τέλος πάντων, νέα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα, που θα επιδεινώσουν συνολικά την ήδη άσχημη κατάσταση που έχει ο κόσμος σ' αυτό το ζήτημα. Και μια σειρά άλλα θέματα, όπως την παιδεία των παιδιών μας. Αρα, είναι στόχοι ευρύτεροι και αυτός ο αγώνας πρέπει να στηριχθεί.
Πρέπει να δοθεί η μάχη μέσα στους τόπους δουλειάς, όπου - κακά τα ψέματα - επικρατεί τρομοκρατία, επικρατεί φοβία, ο φόβος της απόλυσης, «αν απεργήσω». Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, πρέπει να βγάλουν από πάνω τους αυτή τη φοβία, πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η δύναμη βρίσκεται μέσα μας, βρίσκεται στον αγώνα που πρέπει να δίνουμε καθημερινά είτε απέναντι σε μια στυγνή εργοδοσία ή απέναντι σε ένα ανάλγητο κράτος, βάρβαρο, εχθρικό, απέναντι στην τρομοκρατία ακόμα και του κρατικού μηχανισμού, όταν επιστρατεύεται ενάντια σε απεργούς και βεβαίως να συμμετέχουμε όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, που πραγματικά δίνουν μια ελπιδοφόρα προοπτική.
Γιατί, κακά τα ψέματα, κ. Ταλαμάγκα, αυτές τις μέρες γίνεται πιο φανερό ότι όλες οι άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις και παρατάξεις - θα πω βαριά κουβέντα, αλλά όμως έτσι είναι - σαμποτάρουν την απεργία, σαμποτάρουν την οργάνωση και κινητοποίηση του λαού. Ενώ πήραν αποφάσεις η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να...
Θέλουν το κίνημα παροπλισμένο
-- Εννοείτε και πολιτικά κόμματα; Ποια;
-- Εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα - είναι οπωσδήποτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους - αλλά είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση.
-- Πιστεύετε ότι σαμποτάρει την απεργία ο ΣΥΡΙΖΑ;
-- Ε, βέβαια. Μόλις προχτές ήρθε στα χέρια μου μια ανακοίνωση από μια ΕΛΜΕ εδώ, από καθηγητές του Βόρειου Τομέα της Αττικής, της περιοχής της Ν. Ιωνίας, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι έκαναν πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο, που έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που υποτίθεται ομνύουν υπέρ της αριστεράς και των ανατροπών και των αλλαγών, για να γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, των καθηγητών και αρνήθηκαν με το σκεπτικό ότι μπορεί να κινητοποιήσει το ΠΑΜΕ τους εκπαιδευτικούς στη συνέλευση και να αλλάξουν το περιεχόμενο των αιτημάτων! Μα αν δεν καλέσεις σε Γενική Συνέλευση και για να ενημερώσεις και κρύβεσαι πίσω από την απόφαση της ΟΛΜΕ, της Ομοσπονδίας και δεν ενημερώνεις, δεν παίρνεις μέτρα, με επιτροπές στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, για να έχει επιτυχία η απεργία, να διαφωτίσεις τους εργαζόμενους του κλάδου σου... Και βεβαίως εκεί θα γίνει διαπάλη, θα γίνει συζήτηση κι αν αλλάξει και ένα αίτημα προς το καλύτερο και γίνει, π.χ., πιο ριζοσπαστικό, τι φοβούνται;
-- Για τα κυβερνητικά κόμματα να το δεχτώ, αλλά δεν είναι λίγο βαρύ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να πούμε ότι σαμποτάρει το απεργιακό κίνημα; Δέχομαι τη θέση σας, αλλά κάποιοι απ' αυτούς, τα βήματά τους...
-- Καλά, δεν ταυτίζονται όλοι, μιλάμε για τις ηγεσίες τους, καταρχήν. Και ξέρετε, εξηγείται πολιτικά, διότι συνεχώς όταν θέλεις να δίνεις διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους εταίρους της ΕΕ, στο ΔΝΤ, στα μεγάλα funds, που περιδιαβαίνουν και συζητάνε μεταξύ τους διάφορα ζητήματα και θέλεις απ' αυτή την άποψη να κερδίσεις την εύνοιά τους, έτσι ώστε να σε βοηθήσουν ουσιαστικά αύριο να κάτσεις στην καρέκλα της εξουσίας, σημαίνει ότι αυτόματα υποχωρείς συνεχώς σε πιέσεις, γιατί κανείς δεν σου δίνει έτσι απλόχερα. Σημαίνει ότι υποχωρείς και ότι του λες «εντάξει, όταν εγώ βρεθώ αύριο στην κυβερνητική εξουσία θα υλοποιήσω πολιτικές», οι οποίες βεβαίως θα είναι αντιλαϊκές. Αρα θέλουν ένα κίνημα παροπλισμένο.
Εχει ολοκληρωθεί η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ
-- Θα σας ρωτήσω ευθέως, πιστεύετε ότι τα έχει βρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα κέντρα που υπονοείτε;
-- Νομίζω ότι βρίσκεται σε τέτοια διαδικασία και, μάλιστα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, η πορεία αυτή είναι ταχύτατη, περισσότερο κι από τις δικές μας προβλέψεις δηλαδή, που πάντα κάναμε κριτική και σημειώναμε ότι είναι επιρρεπές ένα τέτοιο κόμμα σε τέτοιες διολισθήσεις και σε αλλαγές, ακόμα και σε συνθήματα. Ποτέ δεν τα πιστεύαμε εμείς ως Κόμμα, αλλά ένας κόσμος πίστεψε τέλος πάντων ότι μπορεί να είναι ειλικρινείς ή ότι κάτι μπορεί να γίνει ή λέει «ας τους δοκιμάσουμε και αυτούς». Δυστυχώς, αυτή είναι η κοινή λογική. Και εμείς λέμε ότι πρέπει να σκεφτεί πριν να είναι αργά αύριο, να σκεφτεί τώρα πού πρέπει να πριμοδοτήσει δυνάμεις στο κίνημα, ποιους πρέπει να ενισχύσει και αύριο όταν γίνουν εκλογές, βεβαίως και στις εκλογές.
-- Για να κλείσουμε το θέμα της απεργίας. Θα το πω με ένα παράδειγμα: Στην Ιταλία, στη γειτονική χώρα, υπάρχει μια κεντροαριστερή κυβέρνηση, η οποία βγήκε έμμεσα, δεν βγήκε από λαϊκή ετυμηγορία, απλά πήρε 41% στις ευρωεκλογές, είναι η κυβέρνηση Ρέντσι. Στις 12/12 υπάρχει γενική πανιταλική απεργία - τέτοιο φαινόμενο λένε οι αναλυτές έχει να το δει η Ιταλία από τη δεκαετία του '50 - είναι όλα τα συνδικάτα απέναντι στην κυβέρνηση Ρέντσι. Θέλω να τρέξουμε λίγο το χρόνο και ας περάσουν κάποιοι μήνες κι ας πούμε στην Ελλάδα ότι έχουμε μια κυβέρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλάζει το σκηνικό, υποθετικά μιλάμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε, το ΚΚΕ θα είναι στους δρόμους;
-- Φυσικά. Από την πρώτη μέρα κιόλας. Αυτό θα το κάναμε και σε περίπτωση που κάποια στιγμή βρισκόταν η εργατική τάξη στην εξουσία και είχε λαϊκή εξουσία - διακυβέρνηση, όπου θα δίναμε και εμείς το «παρών» μας σε μια τέτοια κυβέρνηση με ένα πραγματικά ριζοσπαστικό, προοδευτικό, ανατρεπτικό πρόγραμμα που θα μας πήγαινε μπροστά. Και τότε το λαό θα τον θέλαμε στους δρόμους. Πόσο μάλλον με μία κυβέρνηση, διότι σήμερα τα σημάδια όλα - θα δούμε βέβαια και πώς θα εξελιχθεί - δείχνουν ότι η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, το να πάρει δηλαδή τη θέση του ΠΑΣΟΚ σ' αυτό το δικομματικό - διπολικό παιχνίδι που παίζεται πάντα τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα, μετά τη μεταπολίτευση, έχει ολοκληρωθεί πλέον.
-- Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νέο ΠΑΣΟΚ;
-- Ουσιαστικά ναι. Και αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί πλέον και από άποψη θέσεων και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους απ' ό,τι ήταν το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 ή και αργότερα για ένα διάστημα. Δηλαδή, χωρίς καν το πρόγραμμα ή τα ριζοσπαστικά συνθήματα και τις θέσεις εκείνης της περιόδου, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε πραγματικά ριζοσπαστικά συνθήματα, άσχετα αν δεν τα υλοποίησε, άσχετα αν μετά ως κυβέρνηση συνεχώς υποχωρούσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτή την κωλοτούμπα που έκανε το ΠΑΣΟΚ τότε, πολύ πιο νωρίς, όντας δηλαδή στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οπότε, αν κάνει τέτοιες υποχωρήσεις σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση που είναι τα δύο τελευταία χρόνια, μας κάνει να σκεφτόμαστε τι έχει να συμβεί αύριο ως κυβέρνηση. Οχι μόνο θα είναι μεγάλη η κατρακύλα και η υποχώρηση σε βασικά ζητήματα, θα επιβάλει αντιλαϊκούς νόμους, αντιλαϊκά μέτρα, θα την πληρώσει πάλι ο λαός, αλλά και θα παροπλίσει και δυστυχώς παροπλίζει το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Εκεί που έπρεπε, με τις δυνάμεις που είχε - και ο λαός του έδωσε αρκετά σημαντικές δυνάμεις, τον ψήφισαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο κόσμος πριν δυο χρόνια και το ίδιο επαναλήφθηκε στις ευρωεκλογές. Αρα, αυτόν τον κόσμο αν προσπαθούσε τουλάχιστον να τον οργανώσει, να του δώσει μια κατεύθυνση, να παλέψει, να βγει στους δρόμους, έτσι όπως κάνει το ΚΚΕ, με τις λιγοστές δυνάμεις που έχει, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Πολλά μέτρα πιθανόν δεν θα περνούσαν, πολλά άλλα αντιλαϊκά μέτρα θα καθυστερούσαν, άρα θα κέρδιζε ανάσες ο λαός μας, θα ήταν για το συμφέρον του λαού και πολύ περισσότερο - που εμείς γι' αυτό συζητάμε - θα δημιουργούνταν εκείνες οι προϋποθέσεις αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων, μιας μεγάλης κοινωνικής - λαϊκής συμμαχίας, όπου θα έβαζε ζητήματα ενάντια σ' αυτό το σάπιο σύστημα, ενάντια στα μονοπώλια και στους ομίλους, ενάντια σ' αυτή την πολιτική που οδηγεί είτε η τρόικα - η οποία όπως ξέρουμε είναι βέβαια το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ...
Κανένα κέρδος για το λαό από τις θυσίες για τα μονοπώλια
-- Ενας «δεξιός» θα σας έλεγε: Ναι, αλλά έχουμε κάνει τόσες θυσίες, ειδικά τα 6 τελευταία χρόνια έχουμε δώσει τόσα λεφτά, έχει χυθεί αίμα. Σ' αυτόν τι θα λέγατε;
-- Εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες για τα μονοπώλια, την ΕΕ, για το κεφάλαιο, για τους τραπεζίτες, για τους βιομήχανους. Αμα πεις ότι έκανα τόσες θυσίες γι' αυτούς, για να ανεβάσουν την κερδοφορία τους, για να ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητά τους ώστε να έχουν αυτοί κέρδη, το θέμα είναι ότι ο λαός δεν είχε κανένα κέρδος, όχι μόνο δεν είχε κέρδος, αλλά είχε μείωση του εισοδήματος, πληρώνει φόρους. Στον προϋπολογισμό έχουν μειωθεί οι φόροι κατά 100 εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και στο σύνολο αυτών που έχουν και επιβαρύνονται με πάνω από 1,5 δισ. τα λαϊκά στρώματα, ο λαός.
-- Εχει ανακοινωθεί ότι αύριο η κυβέρνηση θα δει την τρόικα στο Παρίσι. Θέλω ένα σχόλιο και γι' αυτό.
-- Είτε στο Παρίσι είτε στην Αθήνα το σίγουρο είναι ότι θα φέρουν νέα μέτρα ενάντια στο λαό μας. Νέα φορολογικά μέτρα, νέες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, μείωση συντάξεων, μείωση μισθών και θα ανοίξει η βεντάλια των υπόλοιπων μέτρων, το Ασφαλιστικό και άλλες αλλαγές που αν δεν έρθουν σήμερα τουλάχιστον θα πάρουν υποσχέσεις οι εταίροι μας, αλλά και εδώ στην Ελλάδα οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, να περάσουν αυτά τα μέτρα σε καταλληλότερο πολιτικά χρόνο. Αυτή είναι η ουσία.
Χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού
-- Στην τελευταία δημοσκόπηση σας εμφανίζουν από τα κόμματα με τη μεγαλύτερη άνοδο. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ τους επόμενους μήνες με δεδομένο ότι μπορεί να έχουμε εθνικές εκλογές;
-- Χρειάζεται μεγαλύτερη άνοδος του ΚΚΕ. Δεν αρκεί αυτή που υπάρχει. Βεβαίως, φαίνεται μια προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων ακόμα και παλιότερων απωλειών που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια, όμως πρέπει καθαρά να πούμε και ειλικρινά ότι δεν φτάνει αυτή η άνοδος. Χρειάζεται πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, χρειάζεται πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, παντού. Εμείς θεωρούμε, μια πλευρά φυσικά είναι αρκετά σημαντική οι βουλευτικές εκλογές, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ, αλλά θέλουμε να είναι ισχυρό παντού. Και στις αρχαιρεσίες των σωματείων και στις αρχαιρεσίες των συλλόγων, των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών. Υπάρχει άνοδος και εκεί αλλά χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ παντού, να δρα μέσα στο λαό και στις βουλευτικές εκλογές που απ' ό,τι είπατε μάλλον θα είναι κοντά.
-- Το γεγονός όμως ότι κάποιες φορές τα ποσοστά - και στο πρόσφατο παρελθόν - δεν εκτινάχθηκαν, αυτό πού πιστεύετε ότι οφείλεται;
-- Σε πολλούς παράγοντες και σε συνθήκες που υπάρχει αυτή η κατάσταση, όχι μόνο η πολιτική πόλωση. Ακόμα οι εργαζόμενοι δεν έχουν πειστεί ότι είναι οι ίδιοι δύναμη, ότι πρέπει να ισχυροποιήσουν αυτή τη δύναμη. Παρότι λένε ότι ειλικρινά πιστεύουν στο ΚΚΕ, του έχουν εμπιστοσύνη και στις δημοσκοπήσεις βλέπετε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού, ένα 20-30% λέει ότι έχει εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, ότι είναι εγγύηση, παλεύει για το δίκιο του λαού, για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά έχουν εκείνο το «αλλά», όπου πάνε δυστυχώς ακόμα και από παράδοση, αυτό είναι το επίπεδο του κινήματος, της συνείδησης, λέει «θα πάω σ' αυτόν που μπορεί να γίνει κυβέρνηση». Και αφού στο πλαίσιο του δικομματικού παιχνιδιού συνήθως δυο κόμματα παίζουν, λένε «θα πάω σ' εκείνο που μπορεί να γίνει άμεσα κυβέρνηση».
Εδώ αυτό είναι, αν θέλετε, και η μεγάλη παγίδα στην οποία πέφτει συνεχώς ο λαός μας τα τελευταία 40 χρόνια και πάντα στην ιστορία αν δει κανείς, όχι της Ελλάδας, αλλά διεθνώς, αυτή η λογική υπάρχει σε αυτές τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εγκλωβίζεται εκεί. Και δε βλέπει ότι αυτό πρέπει να συνδυαστεί με συνολική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, να ανατραπεί απ' τα κάτω, να συσπειρωθεί, να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ, μέσα στους χώρους δουλειάς, στους τόπους μόρφωσης, στους τόπους κατοικίας και αυτό να εκφραστεί και εκλογικά είτε σε βουλευτικές είτε σε ευρωεκλογές είτε σε δημοτικές, γιατί μόνο έτσι θα δοθεί δύναμη.
Εμείς λέμε να σκεφτεί ο ελληνικός λαός πολύ καλά αυτά που του λέμε και εφόσον πραγματικά μας εμπιστεύεται και βλέπει ότι λέμε αλήθειες και ότι θα σταθούμε κοντά του και δεν θα υποχωρήσουμε σε πιέσεις και θα παλέψουμε για το δίκιο και το λαϊκό συμφέρον, ως βασικό κριτήριο των ερχόμενων εκλογών να δει την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, γιατί εκεί είναι η λυδία λίθος και όχι ποια κυβέρνηση θα του κατσικωθεί στο σβέρκο.
-- Από τη 17ηΝοέμβρη του 1918 που ήταν η ίδρυση του ΣΕΚΕ μέχρι σήμερα έχουν περάσει 96 χρόνια. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας φέρει αυτό το βάρος αυτής της μεγάλης ιστορικής πορείας στους ώμους τώρα και θα το φέρει και στα 100χρονα. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το βάρος και αν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ο εορτασμός των 100 χρόνων και πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσει και πολιτικά το ΚΚΕ τα 100χρονα;
-- Το ιδιαίτερο βάρος καταρχάς το νιώθει το ίδιο το Κόμμα, ιδιαίτερα το ΚΚΕ. Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα ξεχωριστών προσώπων ή κόμμα των προσωπικοτήτων. Είμαστε - και το εννοούμε αυτό - και στη λειτουργία και στη σκέψη μας και στη δράση μας συλλογικό κόμμα. Δεν είναι μόνο ο Κουτσούμπας, δεν είναι το Πολιτικό Γραφείο, είναι η Κεντρική Επιτροπή, είναι όλο το Κόμμα. Ολα αυτά τα θετικά που έγιναν σ' αυτό τον τόπο, όλη αυτή η προσφορά που θέλουμε κυρίως να κάνουμε σήμερα και αύριο σ' αυτό τον τόπο οφείλονται σε μια συλλογική δράση εκατοντάδων χιλιάδων.
Και μέσα σ' αυτή την πορεία η ΚΕ του Κόμματος έχει αποφασίσει να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια έτσι όπως τους αξίζουν, γιατί 100 χρόνια μπορεί να φαντάζουν σε κάποιους νέους ότι είναι πάρα πολλά, «είναι το πιο παλιό κόμμα» σου λέει, αλλά ταυτόχρονα είναι το πιο νέο σε ιδέες, σ' αυτά που θέλει να κάνει πράξη στη ζωή του λαού, στη ζωή της νεολαίας. Και απ' αυτή την άποψη τα 100 χρόνια θα τα γιορτάσουμε όχι μόνο με εκδηλώσεις, αλλά και με μελέτες και με ερευνητική δουλειά, όχι μόνο μελετώντας την Ιστορία αλλά και με σύγχρονες μελέτες που απαντούν σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα του σήμερα, με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και με μεγάλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Ηδη η ΚΕ ετοιμάζει τέτοιες εκδηλώσεις για το 2015, αντίστοιχα και για το 2016, το 2017 και θα κορυφωθούν το 2018.
Οι εξελίξεις στην περιοχή απαιτούν απ' το λαό επαγρύπνηση
-- Σήμερα δημοσιοποιήθηκε η θέση του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος λέει ότι θα θέσει στην Ελλάδα θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Σας φοβίζει αυτή η έξαρση και η ένταση που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό στα εθνικά θέματα;
-- Είναι επικίνδυνες οι εξελίξεις γιατί στην περιοχή μας και στην Αν. Μεσόγειο συγκρούονται πολλά ανταγωνιστικά συμφέροντα. Βρισκόμαστε πάνω στους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, της μεταφοράς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, είναι περιοχή πλούσια σε ορυκτό πλούτο, σε υδρογονάνθρακες και ανταγωνίζονται ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, απ' τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, τη Ρωσία και πολλές περιφερειακές ισχυρές δυνάμεις που έχουν τα δικά τους συμφέροντα, μια απ' αυτές είναι η Τουρκία ή το Ισραήλ.
Τέτοιοι ανταγωνισμοί, τέτοιες αντιθέσεις για τα ζητήματα της Ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, εμείς λέμε - και ο λαός το ξέρει - ότι είναι πάντα βαμμένοι με αίμα στην ιστορική τους διαδρομή. Εχουμε ήδη τοπικές συγκρούσεις, περιφερειακές συγκρούσεις, έχουμε ανάπτυξη της προκλητικότητας και της επιθετικότητας της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο και δεν αποκλείουμε και τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, είτε περιφερειακού είτε και παγκόσμιου.
Απ' αυτή την άποψη αυτό που έχει να κάνει ο λαός μας είναι να προετοιμαστεί, αυτό που ως καθήκον μας ως ΚΚΕ έχουμε είναι να προετοιμάσουμε τον κόσμο να επαγρυπνεί και να βγουν συμπεράσματα και από τα πολιτικά κόμματα, αλλά κυρίως από το λαό μας. Δηλαδή, ότι μέσα σε λυκοσυμμαχίες, όσο μένουμε εκεί, όσο υπηρετούμε τέτοια συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τόσο περισσότερο θα εμπλέκουμε το λαό μας, τη χώρα μας σε τέτοιες τυχοδιωκτικές, πολεμικές ενέργειες ή συγκρούσεις, σε επεμβάσεις που δεν θα είναι ούτε για το συμφέρον της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας. Δεν είναι και για το συμφέρον της Κύπρου, άρα λοιπόν θέλει άλλη στρατηγική, απεγκλωβισμού απ' αυτό τον θανάσιμο εναγκαλισμό με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να ανοίξουμε διαφορετικούς δρόμους, διαφορετικής οργάνωσης της κοινωνίας, με άλλη εξουσία και με άλλους προσανατολισμούς, όπου εκεί θα μπορεί να υπάρχουν ισότιμες, επωφελείς οικονομικές, πολιτικές διεθνείς σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου.
Αυτό είναι μια θεώρηση που θα πρέπει ν' απαντήσει ο ελληνικός λαός και θα πρέπει να απαντήσουν και οι εργαζόμενοι σήμερα μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις, που βρίσκονται σ' ένα δύσκολο πόστο υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας μας και δεν πρέπει να συνταυτίζονται ή να ακολουθούν πολιτικές οι οποίες ουσιαστικά οδηγούν τη χώρα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των συμμαχιών, σε αντίθετο δρόμο, σε επικίνδυνους δρόμους.
Να απεμπλακεί ο αθλητισμός από επιχειρηματίες
-- Βλέπω αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο, δεν είναι κατάσταση. Εχουν διακοπεί ήδη τα πρωταθλήματα... Ενα σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στο πιο μαζικό λαϊκό άθλημα, όπως είναι το ποδόσφαιρο στον αθλητισμό.
-- Αμα τον αθλητισμό τον κάνεις τζόγο, άμα τον αθλητισμό τον κάνεις επιχείρηση και τον δίνεις στα χέρια μεγάλων συμφερόντων, αυτοί θα βγάλουν τα μάτια τους μεταξύ τους, θα ανταγωνίζονται και βεβαίως θα 'ναι σε βάρος του λαού. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να απεμπλακεί κάποια στιγμή - εδώ και τώρα λέμε εμείς - αλλά θέλει και άλλη διακυβέρνηση, άλλη εξουσία, θέλει να έχεις βούληση. Και γι' αυτό να απεμπλακεί από επιχειρηματίες το ποδόσφαιρο, συνολικά ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Δεν μπορεί να είναι στα χέρια μεγάλων επιχειρηματιών, μεγάλων συμφερόντων γιατί τέτοιες καταστάσεις θα ζούμε και όσο πάει αυτό το πράγμα θα χειροτερεύει συνεχώς. Ηδη το έχουμε αντιμετωπίσει...
-- Μιλάτε για ερασιτεχνικό επίπεδο...
-- Βεβαίως ερασιτεχνικό επίπεδο. Πρέπει να σταματήσει ο τζόγος, πρέπει να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί γνήσια λαϊκός αθλητισμός και να είναι για το συμφέρον του λαού και της νεολαίας.

ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ, τσιράκια Μάνεση στο ίδιο ψηφοδέλτιο!

ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ, τσιράκια Μάνεση στο ίδιο ψηφοδέλτιο!
Επεσαν οι μάσκες των εργοδοτικών, παρά την προσπάθεια να τα «μαζέψουν» άρον άρον μετά την κατακραυγή



Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φιγουράρουν δίπλα - δίπλα τα πρωτοπαλίκαρα του Μάνεση και αυτοί που έκαναν πλάτη σε εφοπλιστές και εργολάβους της Ζώνης
Συναγερμός σήμανε στις τάξεις της εργοδοσίας, μετά τη μαζική Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του νεοσύστατου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την περασμένη Τετάρτη. Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς μεγάλους χώρους δουλειάς, ο ενθουσιασμός για το νέο σωματείο, που καταγράφηκε και στη Συνέλευση, έβαλαν «φωτιά στα μπατζάκια» των εργοδοτικών συνδικαλιστών.
Μέχρι τότε, η κοινή τους «γραμμή» ήταν να απομονωθεί το Συνδικάτο, να απαξιωθεί, να μη μαζικοποιηθεί. Αλλωστε, στις γενικές συνελεύσεις των κλαδικών Συνδικάτων, όπου συμμετέχουν οι λιγοστές δυνάμεις τους, ψήφιζαν κατά της προσχώρησης στο ενιαίο κλαδικό της Αττικής και συκοφαντούσαν εδώ και ενάμιση χρόνο κάθε προσπάθεια για το συντονισμό του κλάδου σε επίπεδο Αττικής, για τον οποίο πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις.
Τώρα, προσπαθούν να δηλώσουν παρουσία στις εκλογές, μ' ένα συνονθύλευμα από εργοδοτικούς συνδικαλιστές, απεργοσπάστες, τσιράκια του Μάνεση από το εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αναμασούν εδώ και χρόνια τα ίδια με τους χρυσαυγίτες για τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Πρωτομάστορες σ' αυτήν την προσπάθεια, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ, Γιάννης Στεφανόπουλος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, ο Βίκτωρας Γεράρδης, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος του εργασιακού συμβουλίου στα ΕΑΣ Υμηττού και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΜ και ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζώνη και εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.
Είναι γνωστοί στους εργάτες
Ο Αλεβιζόπουλος και ο Γεράρδης είναι υποψήφιοι με τη «Ριζοσπαστική Ενότητα Μεταλλεργατών», που θα συμμετάσχει στις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής το Δεκέμβρη. Να σημειωθεί ότι αυτός είναι ο τίτλος του συνδυασμού με τον οποίο οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες στα σωματεία του Μετάλλου.

Οι αιτήσεις, με τις οποίες τα τσιράκια του Μάνεση δήλωναν υποψήφιοι στις εκλογές του Συνδικάτου, για να τις αποσύρουν μετά την κατακραυγή
Ειδικά για τον Αλεβιζόπουλο, οι εργαζόμενοι της Ζώνης έχουν «πολλά ράμματα για τη γούνα του». Είναι αυτός που, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» τον Οκτώβρη του 2013, έλεγε με αφορμή τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στους κομμουνιστές συνδικαλιστές της Ζώνης: «Μετά το 2005, όταν εμφανίσθηκε η κρίση, το ΠΑΜΕ πίεζε τους εργοδότες, δίνοντας κατάλογο εργαζομένων που έπαιρναν για εργασία. Ετσι δημιουργήθηκε ένα κλίμα για τα μέλη που είχαν ευνοϊκή μεταχείριση».
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόνταν ότι η δράση των ταξικών συνδικάτων έφερε στη Ζώνη τη Χρυσή Αυγή και ότι λειτουργούσαν ως «μαφία» που «πίεζε» τους εργοδότες να δίνουν δουλειά σε «ευνοημένους» από το ΠΑΜΕ. Τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούσαν για χρόνια οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και οι εργολάβοι στη Ζώνη. Αυτά έλεγαν όμως και οι χρυσαυγίτες, όπως ο Λαγός, λίγα 24ωρα μετά το δολοφονικό χτύπημα στο Πέραμα.
Επιπλέον, η παράταξη του Αλεβιζόπουλου είχε κεντρικό ρόλο στον «αντισύνδεσμο» που προσπάθησαν να συγκροτήσουν από κοινού με μεγαλοστελέχη της εργοδοσίας πριν από δύο χρόνια, για να χτυπήσουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά «από τα μέσα». Ο πυρήνας των παρεμβάσεών τους ως «αντισύνδεσμος», ήταν ότι «οι απεργίες και τα υψηλά μεροκάματα στη Ζώνη πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και δεν φέρνουν τα καράβια οι εφοπλιστές»!
Τα τσιράκια του Μάνεση!
Τη μέρα που κατατέθηκε το ψηφοδέλτιο της «Ριζοσπαστικής Ενότητας Μεταλλεργατών», δύο μόλις μέρες μετά τη μαζική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, ως υποψήφιοι εμφανίζονταν επίσης ο Περικλής Πατσιαούρας και ο Γιώργος Ζιοβίρης.
Οι δυο τους είναι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία του Μάνεση στον Ασπρόπυργο, μόνιμοι απεργοσπάστες, πολέμιοι της απεργίας, μηνυτές και μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των ηρωικών χαλυβουργών. Αξιοποιώντας και τις δικές τους μαρτυρίες, τον περασμένο Απρίλη, το δικαστήριο καταδίκασε 24 από τους χαλυβουργούς σε 21 έως 23 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για να τους τιμωρήσει και να «παραδειγματίσει» όλους τους εργάτες που αγωνίζονται.


Ο Πατσιαούρας και ο Ζιοβίρης είναι ανάμεσα στους μόλις 29 εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν στον εργοστάσιο του Μάνεση στον Ασπρόπυργο, ύστερα από τις ομαδικές απολύσεις που έκανε ο βιομήχανος τον περασμένο Ιούνη. Ετσι τους αντάμειψε ο Μάνεσης για τις υπηρεσίες τους όλο το διάστημα της απεργίας και για το γεγονός ότι στις μηνύσεις κατά των ηρωικών χαλυβουργών φιγουράρει φαρδύ πλατύ το όνομά τους.
Αυτούς τους μπιστικούς της εργοδοσίας έβαλαν στο ψηφοδέλτιό τους οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με πρώτο βιολί τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τους μάζεψαν άρον - άρον
Το πράγμα, όμως, έχει και συνέχεια. Οταν στους εργαζόμενους του κλάδου διέρρευσε το «ποιόν» των υποψηφίων τους, σηκώθηκε κατακραυγή, υποχρεώνοντας τους επικεφαλής του συνδυασμού να αποσύρουν τα δυο τσιράκια του Μάνεση. Μάλιστα, ο Πατσιούρας και ο Σιοβίρης εμφανίστηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή, για να καταθέσουν αίτηση ανάκλησης της υποψηφιότητάς τους, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της ΠΟΕΜ, Γ. Στεφανόπουλο, γεγονός που επιβεβαιώνει την άμεση και πρωταγωνιστική εμπλοκή του στα «μαγειρέματα» και τα αλισβερίσια για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.
Τελικά, με την απόσυρση των δύο και την προσθήκη ενός άλλου, το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο της «Ριζοσπαστικής Ενότητας Μεταλλεργατών» έφτασε να αριθμεί μόλις 12 άτομα, κυρίως στελέχη της ΠΑΣΚΕ και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστά για τους «αγώνες» τους στο πλευρό των μεταλλοβιομηχάνων - μεγαλοεργολάβων!
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε έναν εργαζόμενο να βάλει το όνομά του δίπλα στα δικά τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών του κλάδου τούς γύρισε την πλάτη. Στον αντίποδα, στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετέχουν πάνω από 200 εργαζόμενοι!

TOP READ