1 Νοε 2014

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ


 

Χίλια σωματεία εργαζομένων, μικρομεσαίων, αγροτών, συνταξιούχων και μαζικών οργανώσεων!





Τι να πεις!!! Απίστευτα μεγάλη συγκέντρωση του λαού (1/11/2014), με συμμετοχή 1.000 οργανώσεων, οργανωμένη από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΜΑΣ, την ΟΓΕ και άλλους μαζικούς φορείς, υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ.





Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθός της, ούτε καν οι οργανωτές, που άφησαν χωρίς μεγάφωνα τα πίσω στους δρόμους Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας και Β. Σοφίας, μη υπολογίζοντας ότι θα ήταν η μεγαλύτερη μαζική λαϊκή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων και φυσικά η μεγαλύτερη που οργάνωσαν ποτέ οι ταξικές και οι μαζικές λαϊκές οργανώσεις.





Από κει και πέρα ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος οργανώνει το λαό και ποιος αγωνίζεται.





Άγνωστο αν τα κανάλια το δείξουν και τι γραμμή πήραν, να το υποβιβάσουν ή να το πνίξουν. Πάντως δεν καταπίνεται και τόσο εύκολα από την αστική τάξη και τα μέσα της που, αν το αγνοήσουν απλώς θα γίνουν για μια ακόμη φορά αναξιόπιστα και ρεζίλι.




















Το τραπέζι της συνεννόησης είναι στρωμένο

Το τραπέζι της συνεννόησης είναι στρωμένο
Μέρα με τη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι η θέση του στο τραπέζι της λεγόμενης «εθνικής συνεννόησης», που καλούν τα άλλα αστικά κόμματα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι φορείς τους, τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι δεδομένη και με συγκεκριμένο καταμερισμό. Ενας ρόλος επιζήμιος στην ουσία του για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα. Οχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «παρών» στη συνέχεια του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου του κεφαλαίου και της ΕΕ. Αλλά, πολύ περισσότερο, γιατί με τις δυνάμεις που διαθέτει και όπου μπορεί να το κάνει βάζει εμπόδια σήμερα σε κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη αγώνων που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στο παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής, σε κάθε βήμα για την ανασύνταξη του κινήματος, την προώθηση της Λαϊκής Συμμαχίας, σε κάθε κίνηση που έχει στόχο να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια τους, στην οργάνωσή τους, στην πάλη τους σε αντιπαράθεση με τον αντιλαϊκό δρόμο του κεφαλαίου και της ΕΕ και όλες τις πολιτικές εκδοχές που τον στηρίζουν.
***
Εχουμε και λέμε:
-- Το περίφημο «το κράτος θα έχει συνέχεια», που δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο, ε και βέβαια, είναι μια ξεκάθαρη πολιτική θέση που δείχνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πιθανή αυριανή κυβέρνηση, έχει εγγυηθεί πως όλες οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου, απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στις καπιταλιστικές ενώσεις, θα τηρηθούν. Γι' αυτό άλλωστε δεν δεσμεύεται απέναντι στο λαό ότι θα ακυρώσει νόμους όπως αυτός για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Είναι και αυτός μια «συνέχεια του κράτους» που θα τηρηθεί, αν κρίνει κανείς από την πρόσφατη πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν κάνει καμία αναφορά στην επαναφορά των μισθών...
-- Μοιραία, λοιπόν, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η - ας πούμε - «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» στην Περιφέρεια Αττικής, είναι ίδιος με αυτόν του «μνημονιακού» Σγουρού γι' αυτό και τον ψήφισε άλλωστε ο ίδιος, όπως τον ψήφισαν ή τον αποδέχτηκαν «σκληροπυρηνικοί» νεοφιλελεύθεροι, όπως ο Τζήμερος. Ο προϋπολογισμός που λέει «πειθαρχία» στη συνέχεια της «μνημονιακής» πολιτικής στην περιφέρεια με τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας στη χώρα, που δίνει ψίχουλα για την προστασία από τις πλημμύρες και πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ στους καπιταλιστές, ε και βέβαια είναι μία πολύ καλή αρχή και βάση για «συνεννόηση»...
-- Μια χαρά ήταν και η «συνεννόηση» στις εκλογές της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για την εκλογή προέδρου. Εκεί η σύγκλιση ανάμεσα σε «μνημονιακούς» δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και τους «αντιμνημονιακούς» του ΣΥΡΙΖΑ γέννησε τον νέο πρόεδρο της Ενωσης, δήμαρχο Νέας Ιωνίας, του ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια εκτός από το παρασκήνιο και τα κομπρεμί, με τα οποία μοίρασαν «μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί» τα αξιώματα, άλλο είναι το κύριο: Η συμφωνία τους - παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές - στο μοντέλο φορομπηξίας και στήριξης επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα και από την Τοπική Διοίκηση. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλά ακόμα που δείχνουν πως αυτό το τραπέζι της συνεννόησης είναι στρωμένο και ο καθένας έχει πάρει τη θέση του.
* * *
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που χαλάνε πολύ τη σούπα του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό το πραγματικά άθλιο παιχνίδι, μπροστά στο ενδεχόμενο να κάτσει στην κεφαλή του τραπεζιού της αστικής διαχείρισης.
Οπως, για παράδειγμα, το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο. Να λοιπόν κάτι που δεν μπορεί να χωρέσει σ' αυτή τη ...«συνεννόηση», σ' αυτά τα κομπρεμί, στις συνδιαλλαγές. Και γι' αυτό ακριβώς οι εργαζόμενοι από όλη τη χώρα θα συμμετάσχουν μαζικά. Κόντρα στην πολιτική που τους τσακίζει τη ζωή, κόντρα στις συνεννοήσεις, κόντρα στην άθλια προπαγάνδα περί «κομματικού» συλλαλητηρίου που σπέρνουν δεξιά κι αριστερά, όπου μπορούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην παρθούν αποφάσεις συμμετοχής. Αλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι έχουν αποφασίσει και θα συμμετάσχουν δεκάδες σωματεία αλλά και Εργατικά Κέντρα όπου η πλειοψηφία τους δεν πρόσκειται στο ΠΑΜΕ τα λέει όλα... Ομως, είναι λογικό κόμματα της αστικής διαχείρισης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθούν να μαγειρέψουν πριν πεινάσουν. Γι' αυτό παραπληροφορούν, συκοφαντούν, κρύβουν την αλήθεια, υπονομεύουν εργατικούς αγώνες και κινητοποιήσεις.
* * *
Μόλις προχτές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη συζήτηση που προκάλεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τις πλημμύρες, η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, θύμισε κάτι από Πάγκαλο, κάτι από Σημίτη, κάτι από Γ. Α. Π., κάτι δηλαδή από τον ωμό εκείνο αντικομμουνισμό άλλων εποχών που ήθελαν το ΚΚΕ «ουρά» στις πολιτικές εξελίξεις και παροπλισμένο. Πώς απάντησε λοιπόν η περιφερειάρχης στην τεκμηριωμένη θέση και με στοιχεία κριτική των εκλεγμένων του ΚΚΕ για τις αιτίες των προβλημάτων από τις πλημμύρες; Θαυμάστε: «Η παρουσία σας εδώ ακολουθεί μια μακραίωνη παράδοση του "τι μπρόκολα, τι λάχανα". Το "τι μπρόκολα, τι λάχανα", "τι Πλαστήρας τι Παπάγος", το πλήρωσαν χιλιάδες προγονοί μας στα ξερονήσια και το κομμουνιστικό κίνημα».
Αντιπαρερχόμαστε τα ιστορικά ζητήματα και την προσβολή στο πρόσωπο των χιλιάδων κομμουνιστών αλλά και των αγωνιστών της ΕΔΑ που με αυτό το επιχείρημα κατηγορούνταν τη δεκαετία του 1950 (λες και δεν έφθαναν οι διώξεις, οι φυλακές και οι εξορίες) γιατί δεν γίνονταν «ουρά» των κομμάτων του Κέντρου. Του Κέντρου που θυμίζουμε ότι είχε πρωτοστατήσει στις διώξεις των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και είχε πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση της ένοπλης αντιπαράθεσης με το λαϊκό κίνημα την περίοδο 1946 - 1949 με τη στήριξη των Αγγλοαμερικάνων.
Δεν θα πάμε τόσο παλιά. Θα πάμε μόλις 6,7 χρόνια πίσω για να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ τα περί Πλαστήρα και Παπάγου τα είχε κάνει καραμέλα εναντίον του ΚΚΕ επειδή το ΚΚΕ ασκούσε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του. Λίγα χρόνια μετά το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ με τις γνωστές συνέπειες για το λαό.

TOP READ