17 Οκτ 2014

Έρευνα Credit Suisse: Το 1% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% του συνολικού πλούτου της χώρας!.....;;;;;

 Έρευνα Credit Suisse: Το 1% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% του συνολικού πλούτου της χώρας!

Το 1% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% του συνολικού πλούτου της χώρας!

Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Credit Suisse, στην οποία η ελβετική τράπεζα προειδοποιεί ότι η αύξηση της ανισότητας μπορεί να οδηγήσιε σε ύφεση.

Όπως μεταδίδει η Guardian, η έκθεση αναφέρει ότι ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί στο νέο επίπεδο ρεκόρ των 263 τρισ. δολαρίων, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 20,1 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2007. Ο παγκόσμιος πλούτος βρίσκεται πλέον 20% πάνω από το προ-κρίσης υψηλό και 39% από το χαμηλό του 2008.

Με βάση την έκθεση της Credit Suisse, ένα πρόσωπο χρειάζεται μόλις 3.650 δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αξίας του σπιτιού και των μετοχών, για να συμπεριληφθεί στο πλουσιότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, χρειάζεται πάνω από 77.000 δολάρια για να γίνει μέλος του πλουσιότερου 10% και 798.000 δολάρια για να μπει στην ομάδα του κορυφαίου 1%.

Το 1% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% του συνολικού πλούτου της χώρας!
«Συνολικά, το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει λιγότερο από 1% του συνολικού πλούτου. Στον αντίποδα, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 87% του παγκόσμιου πλούτου και το κορυφαίο 1% διαθέτει το 48,2% των παγκόσμιων στοιχείων ενεργητικού» αναφέρεται στην έκθεση.
Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας διαπιστώνουν πως κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα η διαφορές στον πλούτο συρρικνώθηκαν στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, αλλά η τάση αυτή μπορεί να έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Η ανισότητα υποχώρησε ανεπαίσθητα σε πολλές χώρες πριν από την οικονομική κρίση, αλλά τείνει να αυξάνεται από το 2008 και έπειτα, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η έρευνα της Credit Suisse παραθέτει στοιχεία για μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 2000 το 54,1% του πλούτου, το 2007 το 48,6% και το 2014 το 56,1%.
Η Βόρεια Αμερική είναι η περιοχή του κόσμου όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών (34,7%). Η Ευρώπη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 32,4% και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (χωρίς την Κίνα), με 18,9%. Ο πλούτος των νοικοκυριών στην Κίνα αυξήθηκε κατά 715 δισεκατομμύρια δολάρια ή +3,5% μέσα σε έναν χρόνο.
Από την άλλη, υποχώρηση σημειώθηκε στην Ινδονησία (-260 δισεκ. δολάρια), στην Αργεντινή και τη Ρωσία (-135 δισεκ. δολάρια στην καθεμία) και την Τουρκία (-100 δισεκ. δολάρια).
Οι ΗΠΑ φιλοξενούν στο έδαφός τους το 41% των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων (σε δολάρια) στον κόσμο θα φτάσει τα 53,2 εκατομμύρια το 2019, δηλαδή θα υπερδιπλασιαστούν (+53%) μέσα σε μια πενταετία. Σε όλον τον κόσμο, 400 εκατομμύρια ενήλικοι διαθέτουν σήμερα περιουσία που ξεπερνά τα 100.000 δολάρια.

Οι πέντε πλουσιότερες χώρες όσον αφορά τον μέσο πλούτο ανά ενήλικο κάτοικο είναι κατά σειρά η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Από sibilla

Μια ακόμα δικαίωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά μας: Η Βρετανία ετοιμάζεται να παρέμβει στο Χονγκ Κονγκ

 Μια ακόμα δικαίωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά μας: Η Βρετανία ετοιμάζεται να παρέμβει στο Χονγκ Κονγκ

Βρετανική παρέμβαση στις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ προαναγγέλλει ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα πρέπει να υψώσει το ανάστημά της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, στο οποίο εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, με αφορμή τον τρόπο εκλογής του κυβερνήτη.


Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στο Κοινοβούλιο σχετικά με τις κινητοποιήσεις στην πρώην βρετανική αποικία, ο Κάμερον απάντησε ότι είναι σημαντικό ο λαός του Χονγκ Κονγκ να είναι σε θέση να απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα τα οποία ορίζονται στην αγγλοκινεζική συμφωνία που συνήφθη προτού η Βρετανία επιστρέψει στην Κίνα την κυριαρχία επί του Χονγκ Κονγκ, το 1997.
Καταστολή του αντικαποικιοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ από τους Βρετανοτσολιάδες, 1976. 51 διαδηλωτές νεκροί.

«Είναι σημαντικό η δημοκρατία να δίνει πραγματικές επιλογές», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στη συμφωνία. «Αναφέρεται σε δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένων του λόγου, του Τύπου, της συνάθροισης, του συνεταιρίζεσθαι, των ταξιδίων, των κινήσεων και φυσικά της απεργίας», υποστήριξε ο Κάμερον.

Προς την εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση» ΚΕΡΚΥΡΑς

Προς την εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση»

κ. Διευθυντή
Στο φύλλο της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου έχετε κύριο τίτλο για την συνεδρίαση
του Π.Σ. Ι.Ν 18 και 19-10-14. ̈ΚΚΕ και Ελλ. Αυγή εισηγητές στο ίδιο θέμα»
Ο τίτλος και το άρθρο δημιουργούν εμμέσως συνειρμούς για κάποιου
είδους συνεννόηση και ανοχή των περιφερειακών συμβούλων της ΛΑ.ΣΥ
με τη ναζιστική ελληνική Αυγή. Πρόκειται για προβοκατόρικο ψέμα. Όλα
αυτά τα γράφετε όταν πολύ καλά γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ έχει έγκαιρα
καταγγείλει και αποκαλύψει τον ναζιστικό – εγκληματικό χαρακτήρα της
Χ.Α., έχει αποκαλύψει τις σχέσεις της με βασικούς κρίκους του κρατικού
μηχανισμού, την ανοχή των κυβερνήσεων απέναντι της και έχει καλέσει
το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε απομόνωση της. Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει
ότι η πολιτική της Ε.Ε εξίσωσης κομμουνισμού - φασισμού που είναι
επίσημη, θρέφει τις φασιστικές ομάδες και κόμματα στις χώρες της Ε.Ε
Γνωρίζετε επίσης ότι μέλη, στελέχη και οπαδοί του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ έχουν
πέσει θύματα εγκληματικών επιθέσεων από συμμορίες της Χ.Α. Επίσης
γνωρίζετε ότι στην 1η
συνεδρίαση του Π.Σ είμαστε η μοναδική παράταξη
που ζήτησε την απομόνωση του εκπροσώπου της Χ.Α και τη μη εκλογή
του σε κανένα όργανο ή επιτροπή του Π.Σ. και γι αυτό δεχτήκαμε τη χυδαία
αντικομουνιστική επίθεση της Χ.Α.
Θεωρούμε ότι γνωρίζετε πως τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του Π.Σ.
τα καθορίζει ο Πρόεδρος του Π.Σ σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη. Ο
ίδιος καθορίζει και τους εισηγητές των θεμάτων εφόσον βέβαια το ζητήσουν
οι παρατάξεις και εφόσον έχουν καταθέσει εισήγηση. Κατά συνέπεια οι
παρατάξεις του Π.Σ δεν έχουν λόγο για το ποιοι θα είναι εισηγητές ούτε
έχουν κάποια συνεννόηση μεταξύ τους.
Με δεδομένα τα παραπάνω θεωρούμε τουλάχιστον άστοχο τον τίτλο
της εφημερίδας σας. Ο τίτλος συνοδεύεται και από το κύριο άρθρο της
εφημερίδας όπου αφήνονται υπαινιγμοί για την στάση του ΚΚΕ (και άλλων
κομμάτων) απέναντι στη Χρυσή Αυγή.
Κέρκυρα, 15-10-2014

Γραφείο τύπου της ΛΑ.ΣΥ Ι.Ν 

Υπουργείο Εργασίας: Εξαγγέλλει 2.000 ΚΟΙΝΣΕΠ για την εκμετάλλευση των ανέργων και την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών

 Υπουργείο Εργασίας: Εξαγγέλλει 2.000 ΚΟΙΝΣΕΠ για την εκμετάλλευση των ανέργων και την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών

 

Στην προώθηση της λεγόμενης κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) στο πλαίσιο του περιβόητου «Κοινωνικού Τομέα της Εργασίας» προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Στόχος του υπουργείου,  όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή του, είναι η «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία 2.000 κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και πάνω από 12.000 νέων θέσεων απασχόλησης».
Φυσικά το υπουργείο αποφεύγει να πει ότι οι δημόσιες, κρατικές δομές που διαλύονται, καταργούνται και συρρικνώνονται, στην ουσία μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ εμπορευματοποιούνται - ιδιωτικοποιούνται, γεγονός που σημαίνει ότι τα φτωχά - λαϊκά στρώματα, που είναι οι κύριοι χρήστες αυτών των υπηρεσιών, θα τις πληρώνουν ως πανάκριβα εμπορεύματα.
Ουσιαστικά μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ ανοίγεται δρόμος στο κεφάλαιο να επενδύσει σε τομείς που μέχρι τώρα δεν αποτελούσαν πεδία κερδοφορίας και επενδύσεων, αλλά που σε αυτές τις συνθήκες σήμερα «μυρίστηκαν ψητό».
Αναφορικά με τις 12.000 θέσεις εργασίας, που εξαγγέλλεται ότι θα δημιουργηθούν, το υπουργείο αποφεύγει να πει ότι πρόκειται ουσιαστικά για ανακύκλωση της ανεργίας και της εκμετάλλευσης. Και αυτό γιατί στους χιλιάδες υπαλλήλους που απολύονται και θα απολυθούν από αυτές τις υπηρεσίες με θέσεις σταθερής και πλήρους απασχόλησης, στη συνέχεια θα τους «προσφέρεται ως δήθεν λύση» ο συνεταιρισμός τους ως ομάδα ανέργων είτε κατά ατομικά στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Βέβαια, οι ΚΟΙΝΣΕΠ θα δημιουργηθούν με κεφάλαια από τις αποζημιώσεις των απολύσεών τους, από το υστέρημά τους (μικροκαταθέσεις, πώληση και υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων), με χαμηλότερες όμως αμοιβές και με ατομική ευθύνη στην ασφάλιση και την περίθαλψη, αφού πλέον δεν θεωρούνται εργαζόμενοι, αλλά «ελεύθεροι επαγγελματίες», ενώ ο συνεταιρισμός διέπεται από τη λογική ανταγωνιστικότητας - βιωσιμότητας, κόστος - όφελος.
Ταυτόχρονα, θα μετατραπούν από «θύματα σε θύτες» καθώς θα πρέπει να βγάλουν κέρδος, άρα θα αναγκαστούν να αξιοποιήσουν και να εφαρμόσουν «όλα τα καλά της επιχειρηματικότητας». Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου για «τη δημιουργία δομών στήριξης λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, τη διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και την εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών».
Ο προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης ανέρχεται σε 19.466.000 ευρώ, ενώ συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 ωφελούμενοι που ανήκουν στις «Ευάλωτες» και «Ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Νόμο 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις», εκ των οποίων 6.489 θα είναι υποψήφιοι/δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες και 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες. Μάλιστα περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την:
Ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και ενίσχυση των πολιτών και προώθηση της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας.
Προσφορά υπηρεσιών επιχειρηµατικής ανάπτυξης και δοµών υποστήριξης.
Παροχή βιώσιµης χρηµατοδότησης για τη στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από την εκκίνηση µέχρι την ανάπτυξή τους.
Συγκρότηση ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας κοινωνικής οικονομίας (νομικό, ρυθμιστικό φορολογικό).
Υποστήριξη της πρόσβασης σε δηµόσιες αγορές, μέσα από την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με φορείς του κεντρικού κράτους ή της Αυτοδιοίκησης.
Μια κεντρική πρωτοβουλία του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η δημιουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης:
Οι 678 ήδη εγγεγραμμένες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μαζί με τις δεκάδες νέες που δημιουργούνται από τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν το νέο πυλώνα επιχειρηματικότητας.
Ουσιαστικά δηλαδή εργαζόμενοι, πλουτοπαραγωγικές πηγές, ΣΣΕ, ωράρια, εργασιακές σχέσεις, υποδομές και πολλά ακόμη παραδίδονται και υποτάσσονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, μέσω και του κοινωνικού τομέα εργασίας.
Σε όλα αυτά συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς τάσσεται υπέρ του λεγόμενου κοινωνικού τομέα εργασίας, των ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και παλαιότερα των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, παραλλαγή των οποίων αποτελούν τα σημερινά ΤΟΠΣΑ που επικαλείται και ο Γιάννης Βρούτσης.
“902.gr”

Η κρυφή γοητεία της Χρυσής Αυγής...*

 Η κρυφή γοητεία της Χρυσής Αυγής...*


... έχει συνεπάρει τα καλύτερα παιδιά. Εις εξ αυτών ο Τζιμάκος, ο οποίος έσπασε την σιωπή του, νεύρα, αρχίδια, στομάχια και διάφορα άλλα, περιδιαβαίνοντας από Σεφερλή μέχρι Ελληνοφρένεια, για να προωθήσει τη νέα του παράσταση, κομμάτι του πλάνου για την αποπεράτωση του 10ου ακινήτου του συμπαθούς καλλιτέχνη (μας ενημέρωσε ότι έχει 9, όχι 97 όπως ο Νταλάρας).

Ο Τζίμης γνωστός για την αναρχική του σκέψη (αν και δήλωσε χίπης, αλλά αυτό είναι το λιγότερο) αφού προώθησε την παράστασή του στο κοινό του Σεφερλή (που με τα χρόνια έχει ταυτιστεί με το δικό του;) δεν δίστασε -τουλάχιστον στην Ελληνοφρένεια- να μας παρουσιάσει και το ιδεολογικό του Μανιφέστο.

Κάτι ανάμεσα σε αγανακτισμένο, πατενταρισμένο χρυσαυγίτη και με την ευκολία του νέο-απολιτίκ ψηφοφόρου του ποταμιού, με λίγο από ράδιο αρβύλα και την ευκολία να αναμασούν όλα τα κλισέ της ιστορίας.

Παράδειγμα φανταστικής συζήτησης:
-Ποιο είναι το πρόβλημα των ελληνικών πανεπιστημίων;
-Τα κόμματα. Τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα αφίσες. Οι νεολαίες δεν μπορούν να βγάλουν ούτε κοινά αποτελέσματα στις εκλογές.
-Ποιο είναι το πρόβλημα του συνδικαλισμού στην Ελλάδα;
-Τα κόμματα και τα μέλη τους, που εκτρέπουν τους εργαζόμενους από τους πραγματικούς τους σκοπούς και τους στρατεύουν πίσω από τη γραμμή του κόμματός τους.
Οι συγκεκριμένοι, φανταστικοί (ή όχι και τόσο διάλογοι), καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στην άτυπη λίστα με τα κλισέ του αιώνα, μετά το «βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν οι δύο ομάδες σε έναν αγώνα που δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας».

Ας τα πάρουμε, όμως με τη σειρά, για να μη χαθεί ο εμετός του Τζίμη Πανούση μέσα στην αηδία που προκάλεσε ακόμα και στους οικοδεσπότες της εκπομπής, με τον Θύμιο Καλαμούκη, να ζητά ειλικρινά συγγνώμη από τους ακροατές του.

Ο Τζιμάκος, ούτε λίγο ούτε πολύ αναμάσησε όλα τα κλισέ περί κρίσης «τα μνημόνια μας κατέστρεψαν», «ξεπούλησαν τον τόπο» και άλλα τέτοια όμορφα, όμως έκανε τη διαφορά, τοποθετώντας στη θέση του κύριου υπεύθυνου, το ΚΚΕ!!!
Ε, ναι. Γιατί σου λέει ότι δεν έπρεπε (μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ), το Κόμμα να συμμετέχει στην «κομματική χούντα», που ο πρώτος παίρνει 50 έδρες μπόνους. Ενώ με απλή και άδολη αναλογική -συμπληρώνω εγώ- η αστική δημοκρατία, ΓΑΜΑΕΙ.
Και με συνοχή σκέψης, διπολικού Χρυσαυγίτη σε (παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική) κρίση, κάλεσε το ΚΚΕ να κάνει την αυτοκριτική του γιατί έφτασε το κίνημα στο 4%. (????).
Η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος Πανούση, καταλήγει στο ότι το ΚΚΕ που ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι ολόκληρο το κίνημα, δεν έπρεπε να συμμετέχει στις εκλογές ή αφού θέλει ντε και καλά να συμμετέχει να έχει ποσοστά μεγαλύτερα του 4%. Σαφές.
Δεν κώλωσε όμως ο Τζιμάρας (το «Τζιμάκος» είναι λίγο πια για τον τιτάνα της επαναστατικής σκέψης). Μας έδωσε έτοιμο το σχέδιο της επανάστασης και δεν μένει παρά να το ακολουθήσουμε. Τι να κάνουμε; (ρωτάει ο Λένιν). «Να πάμε έξω από τη βουλή, να τη φτύσουμε και να τη μουτζώσουμε» απαντάει ο Τζίμης (και έπειτα να κρατήσουμε την αναπνοή μας, μέχρι να φύγουν συμπληρώνω εγώ). «Πως δεν το σκέφτηκα;» τιτλοφορεί το νέο του πόνημα ο Βλαδίμηρος, που αισθάνθηκε τα κόκκαλα του να τρίζουν στο μαυσωλείο, μάλλον από το κρύο της ρώσικης πρωτεύουσας.
Ο μεγάλος σατυρικός, δήλωσε ακόμα την πίστη του στο λαό και με την ίδια συνοχή σκέψης που επέδειξε σε όλη την κουβέντα, κάλεσε το ΚΚΕ με όρους προβάτων σε μαντρί, να κατεβάσει 1 εκατομμύριο κόσμο στο δρόμο. Μάλιστα ο μεγάλος, ξεσπάθωσε και αποκάλυψε στο πανελλήνιο, ότι οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ είναι μισθοφόροι των εργοδοτών και καταπιέζουν τους εργαζόμενους που είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους ακολουθώντας το επαναστατικό σχέδιο του Τζίμη. Ακόμα ότι ο γιός του, έπρεπε να γραφτεί στην ΚΝΕ για να πάρει τα βιβλία του στο πανεπιστήμιό του.
Ερώτηση. Τελικά τι έκανε ο γιός του με τα βιβλία; Ενέδωσε στον εκβιασμό των ΚΚΕδων και έγινε μέλος ή αναγκάστηκε να αγοράσει όπως όλοι οι συμφοιτητές του τα συγγράμματα από κάποιο βιβλιοπωλείο, γιατί τα περισσότερα δεν διανέμονται από τα ιδρύματα; (εκτός ίσως από το Ανιάτων).

Σταχυολογώντας τα υπόλοιπα που με την ίδια συνοχή ξέρασε αράδιασε ο Τζίμης:
- Μας ενημέρωσε ότι ο αριστερός κάνει αυτοκριτική, χωρίς προφανώς να κάνει τη δική του
- Κάλεσε το ΚΚΕ να δώσει τον Περισσό στους άστεγους, όχι όμως να δώσει ο ίδιος τα ακίνητά του
- Έδωσε νέο νόημα στην τυμβωρυχία διατεινόμενος πως ο Μπελογιάννης έλεγε όσα λέει και εκείνος (ε, ναι) 
- Δικαιολόγησε το ότι έχει αποψάρα για όλα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν με το ότι η οικογένειά του, πέθανε στον αγώνα, στις εξορίες και τις φυλακές.
- Χαρακτήρισε σταλινικό το ΚΚΕ, την ίδια ώρα που αναπολούσε τις μέρες που γραμματέας του κόμματος ήταν (ναι, ναι, αυτός που περιμένατε) ο Ζαχαριάδης.

Και κάπου εκεί, η τρικυμία έγινε τσουνάμι. Ούτως ή άλλως, το ξεκαθάρισε ο Τζιμάκος λίγο αργότερα, όταν μας ενημέρωσε ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα, είναι ένας πατριώτης (sic) πολιτικός. Που θα έρθει μόνος του, χωρίς κόμματα; Μήπως θα φέρει παρέα και τίποτα τανκς, ρε Τζίμη; Όχι τίποτα άλλο, αλλά να ξέρουμε, να βγάλουμε μόνοι μας τα εισιτήρια για το Blue Star Giaros.

Έκλεισε αυτή τη συνέντευξη, που σε αξία μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα κείμενα των «κλασσικών» (Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Γκέμπελς, Γεωργαλάς κ.α.), λέγοντας ότι οι Αργεντίνοι απαλλάχτηκαν από το δικό τους μνημόνιο, όταν έδιωξαν από τις συνελεύσεις τους τα κόμματα.

Τελικά, για ποιο πράγμα, ακριβώς, αποτελεί παράδειγμα η Αργεντινή; Για το πέρασμά της στο σοσιαλισμό; Στην αναρχία; Σε τι ακριβώς; Τι έδιωξαν στα αλήθεια οι Αργεντίνοι; Σε τι ωφέλησε το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης της χώρας; Ψιλά γράμματα, όλα αυτά για τον Τζιμάκο.

Θα πίστευα ότι δεν μπορεί να συγχωρήσει στους ΚΚΕδες το Χημείο του '79. Ότι κάποιος δικός μας τον χτύπησε και του έχει μείνει μανιάτικο, όμως αυτό το ύφος του ξερόλα με το οποίο εκφέρουν τις μεγαλειώδεις (και συνήθως αυτοαναιρούμενες) παπάρες τους οι «αριστεροί» καλλιτέχνες και διανοούμενοι, παίρνει μορφή. χιονοστοιβάδας (λίγα κλισέ ακόμα).

Θέλουν προφανώς να ξεπλύνουν
1. Την αποχή τους από την -όποια- πάλη του λαού, με μεγαλόστομα κατηγορώ που δεν έχουν την παραμικρή αξία.
2. Την παντελή έλλειψη κατανόησης της κατάστασης, με επαναστατικές κορώνες, που όμως σταματάνε στη βουλή και τα «να έρθει ΕΝΑΣ πατριώτης πολιτικός.
3. Το ότι δεν έχουν ανοίξει ένα γαμημένο βιβλίο, γιατί το ΒΗΜΑ, ο Πρετεντέρης, το Μεγκα, ο Πάγκαλος και άλλοι πολλοί, τους έχουν δώσει μασημένη τροφή, την οποία αναπαράγουν, την ίδια ώρα που φτύνουν τους εμπνευστές της.

Αλλά τι λέω, εδώ ο Τζιμάρας όχι μόνο συμμετείχε στην κινητοποίηση της 5ης Μάη του 2010, αλλά είδε και τον ασφαλίτη με το κατσαβίδι να σπάει την τζαμαρία της Μαρφίν. Και γιατί δεν πήγες μάρτυρας ρε, να ξεμπερδέψουν και οι άνθρωποι που τους τραβολογούσαν στα δικαστήρια και -προφανώς- ήταν αθώοι, πέραν πάσης αμφιβολίας;

Τζίμη (όπως και με τον Βασίλη), «Ραντεβού στους δρόμους». Εμείς, βέβαια, με τα πόδια και πίσω από πανό. Εσείς, με το αυτοκίνητο στον πρώτο παράλληλο, να ρωτάτε εκνευρισμένοι γιατί είναι πάλι κλειστοί οι δρόμοι και δεν μπορείτε να φτάσετε στο λογιστή σας, να δείτε τι σκατά θα κάνετε με αυτόν τον ΕΝΦΙΑ. Κυρ-Παντελήδες.

Ρένα Μπουεναβεντούρα Δουρου-τι

*με το σημερινό κείμενο, που έχει την χαρά να φιλοξενεί η κε του μπλοκ, εγκαινιάζεται (γιατί θέλω να πιστεύω πως θα υπάρχει και συνέχεια) η συνεργασία με τη ρένα μπουεναβεντούρα δουρου-τι. Κάθε καλόπιστη ή παραληρηματική παρατήρηση-προσθήκη στα σχόλια, ευπρόσδεκτη.

Αρπάχτε τα, αλλά… "εντίμως"!

 Αρπάχτε τα, αλλά… "εντίμως"!

 Όταν η «Siemens» μοιράζει 1,5 δισ. ευρώ σε «μαύρο» χρήμα για να κάνει τις δουλειές της σε 160 χώρες ανά τον κόσμο, αυτό λέγεται «μίζες», «διαφθορά» και «σκάνδαλο». Όταν, όμως, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων επιχορηγούνται με 1,5 δισ. δολάρια από τους πολυεθνικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, για να διεξαγάγουν τον προεκλογικό τους αγώνα, αυτό λέγεται «εκλογές»...
Το σημειώνουμε, διότι ορισμένοι «οργανικοί διανοούμενοι» της πλάκας, τρέφουν ένα ασίγαστο πάθος για το «αμερικάνικο όνειρο», το οποίο προσπαθούν να το πουλήσουν σαν «αμερικανικό παράδειγμα», που πρέπει μάλιστα να το ακολουθήσουμε κι εμείς ως λαός και ως χώρα.
Το ακατανίκητο επιχείρημά τους είναι ότι αν τα κόμματα θέλουν να τα πιάνουν, τότε να το κάνουν ανοιχτά, να το γνωρίζει ο ψηφοφόρος και τότε «όλα μέλι γάλα». Αλλά το βασικό στην υπόθεση δεν είναι αν τα κόμματα που κυβερνούν στην Αμερική, στην Ελλάδα, στην Ουγκάντα και όπου δραστηριοποιούνται οι «Siemens» τα πιάνουν φανερά ή κρυφά. Το θέμα – όταν τα πιάνουν - είναι ότι τα πιάνουν!
Ορισμένοι θέλουν το μοντέλο «αμερικανικής δημοκρατίας», όπου η κάθε εταιρεία θα έχει τους «δικούς της» βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς και προέδρους, να αποτελέσει εισαγώγιμο είδος και στην Ελλάδα.
Δε φτάνει, δηλαδή, που το πολιτικό σύστημα που υπηρετούν και υποστηρίζουν πιάνεται ενίοτε στα πράσα να εξαργυρώνει τη δημαγωγία προς το λαό στα «μαύρα» ταμεία της διαπλοκής, θέλουν να επιβάλουν και τη γύμνια τους σαν «διαφάνεια» (!), την θρυλούμενη σχέση υπαλληλίας τους προς τα μεγάλα συμφέροντα σαν «πολιτική εντιμότητα» (!) και την ξετσιπωσιά σαν «ηθική ακεραιότητα»!
Σε λίγο, μπορεί να μας πουν ακόμα και ότι το μοντέλο της «φόρα παρτίδα» εξάρτησης του πολιτικού κατεστημένου από τις πολυεθνικές συνιστά...εκχριστιανισμό της πολιτικής ζωής κατά τα πρότυπα της ευαγγελικής συνταγής«εξομολογημένη αμαρτία ουκ έστιν αμαρτία».
Κλασική περίπτωση, όπου το κρέας βαφτίζεται ψάρι. Αλλά και εξαιρετική η ομολογία που κρύβεται πίσω από όλα αυτά: ότι τέτοιο που είναι το σύστημά τους δεν έχει καμία ελπίδα, κατά πώς προκύπτει από τα λεγόμενά τους, να υπάρξει χωρίς και πέρα από τους ξεπουλημένους που θα βαφτίζουν το ξεπούλημά τους σαν αποδοχή… χορηγίας.

Η "μίζα" βαφτίζεται "χορηγία";

Πριν ισχυριστεί κάποιος ότι υπερβάλλουμε να τον ενημερώσουμε: Μόλις χτες ψηφίστηκε στη Βουλή – από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ - ο νόμος με τίτλο:«Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Οι βασικές ρυθμίσεις είναι δυο:
   1. Υποχρεώνει τα κόμματα να παραδίδουν πλήρη στοιχεία, από ονοματεπώνυμο μέχρι ΑΦΜ και αριθμό ταυτότητας, για κάθε φίλο ή μέλος τους που προσφέρει ενίσχυση στο κόμμα ακόμα και για κουπόνια του ενός ή δυο ευρώ!
  2. Την ίδια στιγμή «ευλογεί» και επίσημα την ανοιχτή χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, όχι μόνο αίρει την απαγόρευση που ισχύει στη χρηματοδότηση κομμάτων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλάπροσφέρει και φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν κόμματα!
Έτσι, λοιπόν, μετά τη «σωτηρία» του τόπου, οι κύριοι της τρόικας (η τρόικα είχε θέσει την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου στα «προαπαιτούμενα» για να συνεχίζει να μας «σώζει» και φυσικά η κυβέρνηση έσπευσε να την ικανοποιήσει) θα μας φέρουν και το τέλος της πολιτικής διαπλοκής.
Η αλήθεια είναι ότι - και σε αυτό το ζήτημα - το εγχώριο καθεστωτικό σύστημα που επίλεκτα στελέχη του έχουν εντοπιστεί να συμμετέχουν στα σουαρέ της αρπαγής, της λεηλασίας, της λαμογιάς και της «Siemens», κρύβεται πίσω από την τρόικα. Χρόνια τώρα θέλουν να επιβάλουν το συγκεκριμένο μέτρο. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να το εντάξουν κι αυτό στα «προαπαιτούμενα».

"Αμερικάνικο όνειρο"…

Ας δούμε ορισμένες πλευρές του ζητήματος.
Πρώτον: Λένε ότι ο νόμος στοχεύει στη «διαφάνεια» για τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων και των εταιρειών-χρηματοδοτών τους. Ρωτάμε: Αν τα λεφτά από τη Siemens ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης τα έπαιρναν με... απόδειξη, η διαπλοκή θα ήταν μικρότερη; 
Δεύτερον: Μας λένε να δούμε τι γίνεται στην Αμερική. Πολύ ευχαρίστως:Morgan Stanley, UBS Americas, Goldman Sachs, Citigroup, US Government, Bankof America, Microsoft. Πρόκειται για αμερικανικές πολυεθνικές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής που, όπως δημοσιεύτηκε το 2004, αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των υποψήφιων προέδρων Μπους και Κέρι. Αλήθεια:Η δημοσιοποίηση των χρηματοδοτών του Μπους και του Κέρι τους καθιστούσε λιγότερο διαπλεκόμενους με τους χρηματοδότες τους; 

Πάμε στις εκλογές των ΗΠΑ το 2008:
  • Στη λίστα με τις πολυεθνικές που χρηματοδότησαν τον έναν υποψήφιο, στην 1η θέση βρισκόταν η Goldman Sachs. Η ίδια εταιρεία βρισκόταν στην 4η θέση των χρηματοδοτών και του άλλου υποψηφίου.
  • Στη λίστα με τους μεγαλοκαρχαρίες του χρηματοπιστωτικού καρτέλ που είχαν σπονσοράρει τον έναν υποψήφιο, η Citigroup βρισκόταν στην 3η θέση. Στη λίστα με τους ισχυρούς σπόνσορες του άλλου υποψήφιου, η ίδια εταιρεία, η Citigroup, βρισκόταν στη 2η θέση.
  • Ο ένας είχε στη 4η θέση της λίστας των μεγάλων χρηματοδοτών του την JP Morgan. Ο άλλος την είχε στην 5η θέση.
  • Ο ένας είχε στη λίστα με τους μεγάλους χορηγούς του τα πιράνχας της UBS AGστην 7η θέση. Ο άλλος την είχε στη 15η θέση.

Αλήθεια, το ότι οι πολυεθνικές τα έχωσαν και στον Ομπάμα και στον Μακέιν, κι αυτό καταγράφηκε και καταγράφεται δημόσια, καθιστά λιγότερη τη διαπλοκή τους;
Τρίτον: Αν ο Σαρκοζί τα έπαιρνε με απόδειξη από την Μπετανκούρ ή αν ο μπερλουσκονισμός ό,τι έκανε το έκανε με απόδειξη, η βρωμιά θα ήταν μικρότερη;

Τέταρτον: Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη διαπλοκής από το τι πολιτική εφαρμόζεις; Τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετείς; Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη πολιτικής διαπλοκής από τους νόμους, τα ξεπουλήματα, τις εκποιήσεις, τις φοροαπαλλαγές, τα πακέτα σε τράπεζες κτλ. που ψηφίζει ή δεν ψηφίζει ένα κόμμα; Ο φερετζές ότι δεν τα πιάνουν κάτω από το τραπέζι τους μάρανε;

Αβυσσαλέα υποκρισία

Αυτό που βαφτίζουν οικονομικό έλεγχο των κομμάτων για κάθε ένα ευρώ που πάει στα ταμεία τους από συνδρομές, ενισχύσεις κτλ., δεν αφορά τα κόμματα του συστήματος. Έχει ευθέως στόχο να βάλει στο χέρι εκείνα τα κόμματα που βρίσκονται απέναντι από το σύστημα.Έχει στόχο να ελέγξει, να περιορίσει και να υπονομεύσει την πολιτική αυτοτέλεια των αντισυστημικών κομμάτων.

Τα κόμματα που εμπλέκονται στις «μίζες» από τη «Siemens», αυτοί που ποτέ δεν έδωσαν εξήγηση για το «πόθεν» των χλιδάτων προεκλογικών κέντρωντων υποψηφίων τους και για τις φαραωνικές προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων τους, που ποτέ δεν εισέπραξαν φράγκο από τα δεκάδες δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής των πλουτοκρατών, που στέλνουν χαιρετίσματα στους θαμώνες της «λίστας Λαγκάρντ», δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

"Τα πράγματα έχουν αλλάξει" (;)

Ας μπούμε στον κόπο να παρακάμψουμε (για την ανάγκη της συζήτησης και μόνο) την αβυσσαλέα υποκρισία τους. Ας δεχτούμε, επίσης, ότι είναι τόσο ανιστόρητοι, ώστε δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά. Ότι, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν τίποτα για τις διώξεις ανθρώπων στο παρελθόν -εδώ στην Ελλάδα- με μοναδική «κατηγορία» όχι είχαν ενισχύσει οικονομικά το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τον Νικηφορίδη που στήθηκε στον τοίχο με την «κατηγορία» ότι μάζευε υπογραφές κατά των πυρηνικών και ότι διοργάνωνε «εράνους», υπέρ της ειρήνης.
Αλλά πώς να δεχτούμε ότι αυτά που λένε τα πιστεύουν; Ότι, δηλαδή, «οι εποχές έχουν αλλάξει» και ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος φακελώματος». Όμως:
  • Πώς να τους πιστέψεις όταν είναι τα κόμματά τους που συμμετέχουν και υμνούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου για παράδειγμα (αυτήν τη στιγμή!) τα μισά Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν κηρυχτεί παράνομα!
  • Πώς να τους πιστέψεις όταν η ΕΕ τα κάνει πλακάκια με τους ναζί της Ουκρανίας;
  • Πώς να τους πιστέψεις όταν ζητούν, για παράδειγμα, από το ΚΚΕ ή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, να δίνουν τα στοιχεία των ανθρώπων που τα ενισχύουν με 1 ή δυο ευρώ σε έναν κρατικό μηχανισμό από τον οποίο δεν λείπουν οι «Μπαλτάκοι»;


Φακέλωμα του πολιτικού φρονήματος

Ας έρθουμε στο κατά τη γνώμη μας ουσιαστικότερο:
Το να ενισχύεις οικονομικά ένα πολιτικό κόμμα είναι κάτι που συνδέεται άμεσα με το πολιτικό φρόνημα. Αλλά η ελευθερία του πολιτικού φρονήματος βρίσκεται στην καρδιά αυτού που οι ίδιοι αποκαλούν «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Βρίσκεται στην καρδιά δηλαδή των ατομικών, των κοινωνικών και των πολιτικών ελευθεριών.

Συνεπώς, αυτοί που… φοροαπαλλάσσουν τις εταιρείες όταν χρηματοδοτούν κόμματα και πολιτικούς, τι ακριβώς ζητούν από έναν αντισυστημικό ή αντικαθεστωτικό ή αντικαπιταλιστικό ή αντι- ιμπεριαλιστικό ή κομμουνιστικό πολιτικό φορέα; Να συμφωνήσει και, ακόμα χειρότερα, να συνεργήσει και να συνεργαστεί (!) με τους κρατικούς μηχανισμούς για την καταγραφή και τον έλεγχο του πολιτικού φρονήματος των εργαζομένων που το στηρίζουν;

Τι ακριβώς ζητούν από ένα κόμμα που βρίσκεται απέναντι στην εξουσία τους; Να δώσει διευθύνσεις και ονόματα των μελών του (που καταβάλλουν τις συνδρομές τους στο κόμμα), των οπαδών και των φίλων του (που συμμετέχουν και συμβάλλουν στην οικονομική του ενίσχυση), να «κατονομάσει» τους «συμπαθούντες»; Να «δώσει» στο κράτος και στους μηχανισμούς του τους «συνοδοιπόρους» του; Με άλλα λόγια, του ζητούν να συμφωνήσει και, ακόμα χειρότερα, να συνεργήσει και να συνεργαστεί (!) στο φακέλωμά του;

Μα είναι με τα καλά τους οι άνθρωποι;

Νίκος Μπογιόπουλος

Μια προσφυγή και η «ξένη σημαία»...

Μια προσφυγή και η «ξένη σημαία»...

Η είδηση ότι 10.000 Γερμανοί, ουσιαστικά από όλο το πολιτικό φάσμα, έχουν προσφύγει κατά των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης (βλέπε και Ελλάδα), είναι πολλαπλά αποκαλυπτική για την εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων από τους εργαζόμενους της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η απόφαση εκτιμάται ότι θα βγει κάπου στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου. Μάλιστα, την υπόθεση εκδικάζει ο Ελληνας Βασίλης Σκουρής. Οσοι προσφεύγουν, κατηγορούν την τράπεζα και τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι ότι με την αγορά κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ παραβιάζει την αρχή της ΕΕ που αναφέρει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες και προσθέτουν ότι διακυβεύονται τα συμφέροντα των Γερμανών αποταμιευτών, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων.
Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί που προχωράνε σε αυτό το βήμα στο όνομα της υπεράσπισης των αρχών της ΕΕ: Είναι χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, γνωστοί επιχειρηματίες που κινούνται στο χώρο του ευρωσκεπτικισμού, αλλά και το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ η Die Linke («Αριστερά»)! Χαρακτηριστικά επίσης τα όσα ανέφερε στην κυριακάτικη «Μπιλντ» η αντιπρόεδρος της Die Linke, Σάρα Βάγκεγκνεχτ πως «τα σχέδια Ντράγκι είναι καταστροφικά για τους Γερμανούς αποταμιευτές». Αυτά λένε σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος της Γερμανίας και από κοντά και οι οπορτουνιστές της Λίνκε, που διεκδικούν το ρόλο του σοσιαλδημοκράτη διαχειριστή και αποδεικνύουν ότι τα ...διαφορετικά μείγματα νοιάζονται για τα συμφέροντα του «αποταμιευτή Γερμανού». Δηλαδή, για να το κάνουμε πιο λιανά, αυτών που κερδίζουν και στην κρίση, δηλαδή των καπιταλιστών. Γιατί αυτοί αποταμιεύουν πρωτίστως και όχι βέβαια τα 7 εκατομμύρια των υποαπασχολούμενων των «μίνι - τζομπς» με τα 400 ευρώ το μήνα! Αυτά λέει η Λίνκε, που συμπροεδρεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
***
Ας δούμε τι λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας: «Οι θεσμικοί πυλώνες της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό την προεδρία Ντράγκι, έχουν ανακοινώσει σειρά μέτρων οιονεί ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς προηγούμενο. Μέτρα που, όταν τα είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος μας εγκαλούσαν ως δήθεν ακραίους που θα βγάζαμε την Ελλάδα από την Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής και δεν προϋποθέτει εφαρμογή μνημονίων.... Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Η συντονισμένη αντίδραση της Γαλλίας και της Ιταλίας σε αυτές τις πολιτικές είναι στην πράξη η αμφισβήτηση της ταύτισης της Ευρωζώνης με τη λιτότητα. Και η ελληνική κυβέρνηση αντί να το κάνει σημαία, τάσσεται με το στρατόπεδο του Βερολίνου»(άρθρο Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 4/10/2014).
«Ο Ντράγκι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πιστεύω ασφαλώς ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια ανάπτυξη διαρκείας. Θα έλεγα ότι οι αποφάσεις της αποτελούν περισσότερο ένα συμβολικό μήνυμα στη Μέρκελ.
- Εσείς πιστεύετε πραγματικά ότι αυτή η επιστροφή στις κεϋνσιανές πολιτικές μπορούν να βρουν χώρο στην Ευρώπη;
Εκτιμώ ότι μέρα με τη μέρα διαρκώς και περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών, κατανοούν ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Φοβάμαι όμως ότι μέρα με τη μέρα καθυστερούν περισσότερο. Εάν στην Ευρώπη συνεχιστεί η στασιμότητα και ο αποπληθωρισμός, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο μια ευρωπαϊκή, αλλά μια παγκόσμια ύφεση» (συνέντευξη Τσίπρα στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» στις 7/9/14).
«Επεσε και αυτό το κάστρο των νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων. Τώρα πια η Ευρώπη συζητά ακόμα και την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, που από την αρχή είχαμε υποστηρίξει. Οπως, επίσης, συζητά και το ενδεχόμενο της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, για ευρείας κλίμακας ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός και ένα νέο επεισόδιο ύφεσης. Οταν εμείς προτείναμε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι εδώ μας χλεύαζαν, μέσα στην άγνοια και το δογματισμό τους, ότι δήθεν διατυπώναμε προτάσεις αντιευρωπαϊκές και ανέφικτες. Σήμερα οι προτάσεις αυτές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΚΤ. Με μόνη διαφορά ότι δεν έχει σημασία μόνο το τι κάνεις, αλλά και πότε το κάνεις. Σήμερα οι αναγκαίες ρωγμές στο τείχος του Βερολίνου που επιχειρούνται από την ΕΚΤ μπορεί να είναι πολύ λίγες και πολύ αργοπορημένες για να αντιμετωπίσουν την έκταση του προβλήματος»(ομιλία Τσίπρα στο «Βελλίδειο» στη ΔΕΘ στις 13/9/14).
***
Γίνεται άμεσα κατανοητό ότι και οι επικριτές του Ντράγκι και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει ανάλογα μέτρα και κάνει κριτική στον Ντράγκι ότι θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστικά, πασχίζουν για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Η αντίθετη στάση λοιπόν των δύο «αδελφών κομμάτων» (Die Linke και ΣΥΡΙΖΑ) είναι λογική, γιατί ο καθένας κόπτεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου της δικιάς του χώρας. Την από κοινού βέβαια αυτή συμπόρευσή τους με τα συμφέροντα του κεφαλαίου την πλασάρουν ως υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, των εργαζομένων. «Για τους μικροκαταθέτες» μιλάει το Die Linke που θα πληγούν από την αγορά ομολόγων, για τους εργαζόμενους και το λαό που θα επωφεληθούν από την «ανάπτυξη που θα φέρει η ρευστότητα» ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ δηλαδή βλέπουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας οι εργαζόμενοι να μπουν κάτω από την ξένη για αυτούς σημαία του κεφαλαίου της χώρας τους. Σε αυτό βεβαίως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο οπορτουνισμός και η σοσιαλδημοκρατία είναι μάστορες...

Ασπονδοι «φίλοι» του ΚΚΕ: Παλιά ιστορία σε νέα έκδοση...

Ασπονδοι «φίλοι» του ΚΚΕ: Παλιά ιστορία σε νέα έκδοση...



Στις τωρινές συνθήκες γοργής και καθημερινής προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κλασικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σε έναν από τους δύο επίδοξους πυλώνες της πολιτικής αστικής διακυβέρνησης, που διατηρεί βεβαίως ορισμένα οπορτουνιστικά στοιχεία ώστε στον καταμερισμό και αυτά να μπορούν ύπουλα να ενσωματώνουν λαϊκές δυνάμεις, είναι σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ένα πολιτικό κενό. Δηλαδή ένα κομμάτι που θα απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανόν ήδη τον βλέπει με δυσπιστία, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει τα συμπεράσματά του, ταλαντεύεται. Μην εκπλαγεί κανείς αν διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις προσπαθήσουν να ενσωματώσουν αυτά τα τμήματα, πιθανόν με «επαναστατικά» συνθήματα, με ολίγον από «σοσιαλισμό», με κάποια αιτήματα που θα φαντάζουν ριζοσπαστικά. Εδώ αντικειμενικά μπορούν να συγκλίνουν και διάφοροι που «θέλουν να διορθώσουν το ΚΚΕ». Δηλαδή διάφορες αντι-ΚΚΕ ομάδες τύπου «Εργατικού Αγώνα» και «Νέας Σποράς», που ένα σκοπό έχουν: Την αλλαγή στρατηγικής του ΚΚΕ, την εγκατάλειψη όλων όσα με κόπο, με μεγάλη προσπάθεια χρόνων, μέσα σε συνθήκες αντεπανάστασης κατάφερε το Κόμμα μας να κατακτήσει. Τη σύγχρονη στρατηγική του, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό, την αντίληψή του για το Σοσιαλισμό, τη μελέτη της Ιστορίας του. Εχουμε φυσικά ξαναδεί τέτοιους επίδοξους «σωτήρες» του ΚΚΕ. Τους πληροφορούμε πως σε λάθος πόρτα χτυπάνε, άδικα χάνουν το χρόνο τους.
Ψηλά στη σημαία και τη δουλειά μας η κατάργηση της εκμετάλλευσης

Το ΚΚΕ συμπληρώνει 96 χρόνια ζωής και δράσης, ετοιμάζεται για τον εορτασμό των 100 χρόνων του το 2017-2018. Εορτασμός που αφορά κάθε τίμιο εργάτη σε αυτή τη χώρα. ΚΚΕ, Κόμμα έμπειρο, Κόμμα δοκιμασμένο σε φουρτούνες, Κόμμα ανείπωτων θυσιών, Κόμμα μόνιμο καρφί στο μάτι της αστικής τάξης ακριβώς γιατί έχει ψηλά στη σημαία του το κύριο θέμα που διάφοροι αναχωρητές και αναθεωρητές απαρνήθηκαν: Την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την εγκαθίδρυση της ανώτερης, της σοσιαλιστικής κοινωνίας. ΚΚΕ, όπως λέει και ο ποιητής: Η σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος.
Οχι όμως μόνο αυτό. Το ΚΚΕ δεν διακηρύσσει απλώς το σκοπό της επανάστασης. Δείχνει και το δρόμο που πρέπει να διανύσει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της για να κατακτήσουν την εξουσία. Δουλεύει καθημερινά ώστε να συγκεντρώνονται οι κρίσιμες δυνάμεις γι' αυτήν την κύρια αποστολή, δεν αποσπά, αντίθετα υποτάσσει τον κάθε μερικό, τον κάθε τακτικό στόχο, στον κύριο σκοπό, την ανατροπή του καπιταλισμού, την εργατική - λαϊκή εξουσία, που με σαφήνεια στο Πρόγραμμα του 19ου Συνεδρίου εξηγούμε πως δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική εξουσία. Το ΚΚΕ δουλεύει ξέροντας πως «η τακτική είναι το ευέλικτο κομμάτι της στρατηγικής».
Με τις αποφάσεις μας, τις επεξεργασίες μας, βγάζουμε συμπεράσματα που προστατεύουν την εργατική τάξη από τις Σειρήνες του συμβιβασμού. Εξοπλίζουμε για το σοσιαλισμό, το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που θα αντικαταστήσει την ξεπερασμένη καπιταλιστική κοινωνία. Μελετάμε την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, τα τεράστια και πρωτόγνωρα βήματα που έκανε. Το ότι όταν άρχισαν να αδυνατίζουν οι σοσιαλιστικές σχέσεις άρχισε και το πρόβλημα που οδήγησε σε μια πορεία -και όχι σε μία νύχτα- στην ανατροπή του σοσιαλισμού.
Εξοπλίζουμε για την Ιστορία του Κόμματός μας, τη δική μας Ιστορία. Για τους αγώνες, τις θυσίες, τους κατατρεγμούς, την τεράστια προσφορά του ΚΚΕ, για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, το ΔΣΕ, την πολιτική προσφυγιά, τον αντιδικτατορικό αγώνα. Βγάζουμε συμπεράσματα από την πλούσια θετική και αρνητική πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Παράλληλα, για λάθη στρατηγικού χαρακτήρα που δεν επέτρεψαν στο Κόμμα να δει σε κρίσιμες στιγμές την ανάγκη να προβάλλει και να δουλεύει με στρατηγική που να οδηγεί στον επαναστατικό, σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.
Το δικό μας «διαβατήριο» θέλει καθημερινή ανανέωση
Για τα κενά, τις παραλείψεις, συζητάμε επαναστατικά, όχι υπεροπτικά, όπως μας κατηγορούν διάφοροι υπερόπτες. Πρώτα εμάς πονάει ότι η πολυτάραχη διαδρομή του Κόμματος και του κινήματος έμεινε στη μέση και από δικές μας ανεπάρκειες. Συζητάμε έτσι, γιατί έτσι κάνουν οι κομμουνιστές. Καθαρές, παστρικές κουβέντες, γιατί ο σκοπός για τον οποίο έχουμε ταχθεί στο κομμουνιστικό κίνημα είναι ιερός, είναι απαιτητικός και εδώ δεν χωράνε μισόλογα και «ναι μεν, αλλά...».
Με αυτήν την αυστηρότητα κρίνουμε και τους δικούς μας εαυτούς, βλέπουμε κατάματα τις ανεπάρκειές μας, τι δεν καταφέραμε καλά, τι πρέπει να βελτιώσουμε. Ας μη χαίρονται διάφοροι ΚΚΕδολόγοι που συζητάμε έτσι για τις αδυναμίες μας. Αυτή η θαρραλέα συζήτηση μας κάνει πιο δυνατούς, πιο έτοιμους μπροστά στις καμπές της πάλης. Ετσι, σεμνά και ταυτόχρονα με πείσμα, διαπαιδαγωγούνται οι νέες γενιές των κομμουνιστών στο Κόμμα μας. Γνωρίζουμε πως στο ΚΚΕ δεν προχωράς ούτε βήμα «με ληγμένο διαβατήριο». Και το διαβατήριο το δικό μας θέλει ανανέωση κάθε μέρα. Αυτό μας δίδαξαν οι χιλιάδες κομμουνιστές που πρόσφεραν το δικό τους λιθαράκι στην πάλη. Αυτή είναι μια από τις πιο μεγάλες υπηρεσίες που μας έχουν προσφέρει: Να μετράμε τον καθένα με τα έργα του παρά με τα λόγια του, με τη διαρκή του προσπάθεια να γίνεται καλύτερος, με την προσήλωσή του στον επαναστατικό σκοπό, με την αφοβία του μπροστά στον αντίπαλο.
Αυτοί που χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην πάλη, που λυγίζουν μπροστά στις δυσκολίες και δικαιολογούν την αδυναμία τους με ό,τι τσιτάτο τούς βολεύει κάθε φορά, είναι που θέλουν την ακινησία, τη λήθη, τα ύπουλα χτυπήματα, τις «συζητήσεις» παρασκηνίου που παραλύουν τον αγώνα, είναι οι ίδιοι που σπέρνουν ηττοπάθεια και απογοήτευση. Στο ΚΚΕ δεν αρμόζουν τέτοιες συνήθειες, είναι ξένες πρακτικές με τη στόφα, την ειλικρίνεια του κομμουνιστή. Δεν αρμόζει η ανωνυμία, η δειλία. Δεν «ιδρώνει το αυτί» των κομμουνιστών από την επίκληση γενικώς της δημοκρατίας, γιατί στο Κόμμα μας λειτουργούμε με την ανώτερου τύπου δημοκρατία, το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Γι' αυτό τους ντροπαλούς εραστές της «αριστερής συνεργασίας», αυτούς που θέλουν να πάει το Κόμμα πολύ πίσω στις αποφάσεις του και στην πολιτική του και να καταντήσει σαν κάποια πάλαι ποτέ ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης που εγκατέλειψαν την ταξική πάλη και τις νομοτέλειες της ιδεολογίας μας, συμμετείχαν σε σειρά αντιλαϊκών κυβερνήσεων και έχασαν το κύρος τους μέσα στο λαό, τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ τους στέλνουν εκεί που τους αρμόζει, στο περιθώριο. Αυτό κάνουν καθαρό οι κομμουνιστές στους ανώνυμους συντάκτες των διαφόρων ιστοσελίδων που συστήνουν και «πολιτικές κινήσεις» για να κάνουν -λένε οι ίδιοι- «εκ των έσω» ζημιά στο ΚΚΕ.
Ας μην ανησυχούν, φυσικά. Θα υπάρξουν πρόθυμες ζεστές αγκαλιές για να τους παρηγορήσουν. «Κανείς δεν χάνεται», όταν δίνει τα διαπιστευτήριά του στον αντίπαλο. Σίγουρα κάποιος θα βρεθεί να εκτιμήσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Με το στίβο όμως της ταξικής πάλης, με την πάλη του κομμουνιστικού κινήματος έχουν πάρει διαζύγιο. Ωρα τους καλή! Το επαναστατικό κίνημα, το Κόμμα δυναμώνουν όταν φεύγουν από πάνω τους οι λάτρεις των «μεταβατικών σταδίων» που από την πολλή ...μετάβαση ξεχνάνε για πού ξεκίνησαν, οι ακαδημαΐζοντες «επαναστάτες» του γλυκού νερού.
Η πάλη με τον οπορτουνισμό, όρος για τη νίκη των επαναστατικών ιδεών
Προχωράμε: Γιατί παρά τον αρνητικό συσχετισμό ξέρουμε πως ο τροχός της Ιστορίας γυρνάει. Γιατί έχουμε διδαχθεί πολύ καλά πως ανάμεσα στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό δεν υπάρχει κανένα άλλο κοινωνικό σύστημα - εφεύρημα που να μπορεί να αντικαταστήσει το παλιό με το νέο. Γιατί έχουμε χαράξει σύγχρονη επαναστατική στρατηγική και εδώ έχουμε προσαρμόσει όλα τα πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά μέτρα στη δουλειά μας. Γιατί ξέρουμε πως ο πιο ύπουλος εχθρός της κομμουνιστικής ιδεολογίας είναι ο οπορτουνισμός, που είναι τέτοιος ακριβώς επειδή ελίσσεται, μεταλλάσσεται, σε περιπτώσεις κρύβει τις προθέσεις του ή τις μισολέει, όσο χρειάζεται, για να μπερδεύει, φωνασκεί, μυξοκλαίει, ταράζεται ανάλογα με τα κοινοβουλευτικά αποτελέσματα, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του όταν πρέπει να παρθούν οι κρίσιμες, οι καθοριστικές αποφάσεις. Η ασίγαστη πάλη με τον οπορτουνισμό είναι βασικός όρος για να νικήσουν οι επαναστατικές ιδέες, να επιδράσουν καταλυτικά στην εργατική τάξη.
Αυτοί τη δουλειά τους και εμείς τη δουλειά μας. Πίσω δεν κάνουμε.

Του Πέτρου ΑΛΕΠΗ*
*Ο Πέτρος Αλέπης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής

«Κατάψυξε τα ωάριά σου, απελευθέρωσε την καριέρα σου»

«Κατάψυξε τα ωάριά σου, απελευθέρωσε την καριέρα σου»
Μια αντιδραστική παροχή που πλασάρεται ως «κοινωνική»

Την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζομένων τους επιδοτούν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί «Apple» και «Facebook» ως κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων γυναικών, μιας και οι έρευνες διαπιστώνουν ότι οι εργαζόμενες είναι πιο παραγωγικές όταν δεν έχουν οικογένεια ή έχουν λυμένα βασικά προβλήματα που απορρέουν από αυτή. Η είδηση προβάλλεται αυτές τις μέρες από διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης σαν ένα μέτρο που διευκολύνει τις γυναίκες να αφοσιωθούν στην «καριέρα» τους χωρίς να αναγκάζονται να θυσιάσουν τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας. Στην ουσία, είναι ένα μέτρο εις βάρος των γυναικών που βασίζεται στην πιο χυδαία σκοταδιστική αντίληψη για τη γυναίκα ως «παιδοποιητική» μηχανή, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται και προβάλλεται προπαγανδιστικά ως η πιο εξελιγμένη επιστημονική μέθοδος. Εξάλλου, στον καπιταλισμό αυτό συμβαίνει: Η έρευνα, η επιστήμη δεν μπαίνουν στην υπηρεσία του λαού αλλά των μονοπωλιακών συμφερόντων, ακόμα και με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάνοντας το μαύρο άσπρο. Είναι βεβαίως άλλο ζήτημα οι περιπτώσεις των γυναικών που για ιατρικούς λόγους στρέφονται στη μέθοδο της κρυοσυντήρησης, τότε πρόκειται για μέθοδο ευεργετική για τη γυναίκα και την οικογένειά της. Τέτοιες περιπτώσεις όμως είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας. Η γενίκευση εξάλλου της χρήσης της κρυοσυντήρησης για την αναβολή της τεκνοποίησης συνεπάγεται και άλλα προβλήματα, σχετικά με τον τρόπο που μεγαλώνει ένα παιδί, που καταλήγει να έχει ηλικιωμένους γονείς, με τη δυνατότητα των γονιών αυτών να αντεπεξέλθουν σε ό,τι χρειάζεται η ανατροφή του.

Το εξώφυλλο του «Bloomberg Businessweek» με τη σχετική προτροπή
Τελικά, οι εργαζόμενες πότε θα ολοκληρώσουν την «καριέρα» τους για να γίνουν μητέρες; Μήπως όταν, κατά τη γνώμη των επιχειρήσεων, γίνουν αντιπαραγωγικές και τις πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες; Μάλλον τότε θα έχουν όλο τον ελεύθερο χρόνο να κάνουν οικογένεια και παιδιά. Μέχρι πρότινος υπήρχαν τα ιδιωτικά συμφωνητικά με τα οποία εργοδότες αξίωναν από τις νεοπροσλαμβανόμενες ότι δε θα τεκνοποιήσουν. Η νέα μέθοδος με την οποία υπηρετείται ο ίδιος στόχος αναγορεύεται σε παροχή και μάλιστα ...αξιοζήλευτη.
Συνείδηση υποταγής στα κέρδη
Αυτό που απασχολεί τα δύο μεγαθήρια είναι η προσπάθεια να προσελκύσουν στις τάξεις των στελεχών τους περισσότερες γυναίκες, προσδοκώντας βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Η ίδια η πρωτοβουλία της «Apple» ήταν πρόταση της νέας επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινων πόρων, πράγμα που αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το τι προσδοκούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την ανάδειξη περισσότερων γυναικών σε διευθυντικές θέσεις.
Η επιδότηση της κρυοσυντήρησης των ωαρίων δεν είναι το μόνο σχετικό μέτρο, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές εφαρμόζουν κι άλλες σχετικές παροχές, όπως γονικές άδειες, χρηματικά επιδόματα για τα παιδιά και άλλα παρόμοια. Η κρυοσυντήρηση, όμως, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι όλων αυτών: Οι γυναίκες που επιλέγουν τη διαδικασία αυτή μπορούν να είναι «πίσω στη δουλειά την επόμενη μέρα». Αφοσιωμένες στον εργοδότη τους, απερίσπαστες στους στόχους της επιχείρησής «τους» και της «καριέρας τους», αλλά και εφησυχασμένες πως δεν χρειάζεται να θυσιάσουν τη μητρότητα. «Κατάψυξε τα ωάριά σου, απελευθέρωσε την καριέρα σου», σημείωνε στο εξώφυλλό του πριν από λίγους μήνες το «Bloomberg Businessweek», απευθυνόμενο στις γυναίκες που κατέχουν υψηλές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Για την πλειοψηφία των γυναικών η «εξισορρόπηση» δουλειάς και οικογένειας «επιτυγχάνεται» κυρίως με άλλα μέσα: Με την «ευελιξία» και τη μερική απασχόληση, την προσωρινή δουλειά, τα «συμφωνητικά» με τα οποία οι εργοδότες αξιώνουν από τις υποψήφιες εργαζόμενες να δεσμευτούν πως δε θα κάνουν οικογένεια και, φυσικά, την ανεργία την οποία φροντίζουν να μοιράζουν απλόχερα στις εργαζόμενες μητέρες. Την ίδια στιγμή τους σερβίρουν το παραμύθι πως ο «καλός εργοδότης» μπορεί να φροντίσει ώστε να «τα έχουν όλα». Ρίχνουν στη συνείδησή τους το δηλητήριο πως η αναβολή της μητρότητας, μια αναγκαστική επιλογή που γίνεται από πολλές γυναίκες κάτω από το βάρος των εργασιακών σχέσεων, των χαμηλών μισθών και της έλλειψης δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών αναγκαίων για την οικογένεια, μπορεί να είναι μια συμφέρουσα «λύση» για τους εργοδότες και για τις ίδιες.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Νέες απαλλαγές από δημοτικά τέλη

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Νέες απαλλαγές από δημοτικά τέλη
Οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής του ΚΚΕ


Στη διατήρηση των ήδη χαμηλών δημοτικών τελών αλλά και σε νέες απαλλαγές και μειώσεις σε δημότες κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης, ύστερα από πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα, από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου τονίστηκαν τα εξής:
«Από το 2011, που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, θέσαμε την ανάγκη αναπροσαρμογής τελών για τους συνδημότες μας, τους χαμηλόμισθους, τις τρίτεκνες - πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμεΕΑ, τους άπορους.
Συνεχίζοντας την πολιτική ανακούφισης στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης για τα δημοτικά τέλη του 2015 έχουμε ως βασικό κριτήριο τη διαφορετική ταξική θέση των φορολογουμένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διατηρούμε την υπάρχουσα κατάσταση στους συντελεστές των δημοτικών τελών (οι οποίοι, μάλιστα, είναι οι χαμηλότεροι σε όλη την Αττική). Εντάσσουμε στις ευπαθείς ομάδες για πλήρη απαλλαγή δημοτικών τελών μία νέα κατηγορία τους μακροχρόνια ανέργους και δίνουμε μία ανάσα με μείωση 50% των τελών στους νέους επαγγελματίες της πόλης μας για τον πρώτο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος. Ταυτόχρονα, προτείνουμε την αύξηση των τελών καθαριότητας - φωτισμού από 3,52 ευρώ στα 4,50 ευρώ στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα εστίασης άνω των 750 τ.μ.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με τα παραπάνω δε λύνεται το πρόβλημα του λαϊκού νοικοκυριού, αυτό της κακοπληρωμένης ή απλήρωτης εργασίας, της ανεργίας, των απολύσεων, των χαρατσιών. Εξάλλου, αυτά είναι που κάνουν αδύνατη την εκπλήρωση των υποχρεώσεων - πληρωμής των εργαζόμενων δημοτών. Επιδιώκουμε, όμως, με την πρόταση που κάνουμε να δώσουμε μία ανάσα από την ασφυκτική κυβερνητική φοροληστεία.
Δεν αποδεχόμαστε την αύξηση της ανταποδοτικότητας, τα νέα τέλη και παράβολα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τη διεύρυνση της φορομπηχτικής πολιτικής συγκυβέρνησης και ΕΕ, που η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ονομάζει "βελτίωση της εισπραξιμότητας ιδίων εσόδων".
Στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, τονίζουμε την ανάγκη ο λαός να παλέψει, διεκδικώντας την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών, που θα συνδυαστεί με την άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών, δηλαδή την κατάργηση κάθε είδους συμμετοχής των εργαζομένων. Τα έσοδα να προέρχονται από τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο, την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ πρέπει να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και την Υγεία.
Συγκεκριμένα, τα τέλη Καθαριότητας - Ηλεκτροφωτισμού καθορίζονται με τους εξής συντελεστές:
  • Για οικιακή χρήση 1,18 ευρώ.
  • Για επαγγελματική χρήση 3,52 ευρώ.
  • Για αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα εστίασης άνω των 750 τ.μ. 4,50 ευρώ.
Απαλλάσσονται από Δημοτικά Τέλη οι παρακάτω:
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.
  • Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.
  • ΑμεΑ με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.
  • Αποροι.
  • Μακροχρόνια άνεργοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Μειώνονται κατά 50% τα δημοτικά τέλη:
  • Σε όσους έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.
  • Στους νέους επαγγελματίες, με προϋπόθεση την ύπαρξη επαγγελματικής στέγης και να μην είναι κατάστημα εστίασης.

TOP READ