15 Οκτ 2014

ο βουρκος της TV και τα γουρουνια γελανεΗ απάνθρωπη φάρσα του Σεφερλή σε δυο ηλικιωμένους

Η απάνθρωπη φάρσα του Σεφερλή σε δυο ηλικιωμένους
Φώτης Χριστοδουλίδης


Έχω χρόνια να δω τηλεόραση. Οι μόνες φορές που παίρνει το μάτι μου αποσπάσματα τηλεοπτικών εκπομπών, είναι όταν βλέπω διάφορα αποσπάσματα σε blogs τα οποία εμπεριέχουν βίντεο.

Δεν κρύβω ότι συνήθως αυτές οι αναρτήσεις στις οποίες πέφτω πάνω, μου δημιουργούν χλιαρά έως αδιάφορα συναισθήματα.
Πάντοτε απορούσα, τι είναι αυτό που τραβάει κάποιον να βλέπει ένα αδιάφορο και φτιαχτό μεσημεριανάδικο.

Παρόλα αυτά, σήμερα ένιωσα κάτι παραπάνω. 
Ένιωσα οργή αλλά και ένα κομμάτι φόβο για την αποκτήνωση της σόου μπιζ και του κοινού της τηλεόρασης.
Αποκτήνωση ναι!
Η αλήθεια είναι πως χάλασε η μέρα μου όταν είδα το εν λόγω βίντεο και δεν μπορούσα να συνέλθω.

Ο Μάρκος Σεφερλής στην εκπομπή "Πρωινό του Mega" να κάνει "φάρσα" σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, λέγοντάς του ότι δήθεν καλεί από την πολεοδομία και ότι θα χάσουν το σπίτι τους.
Ο άνθρωπος αυτός δεν σταμάτησε, ούτε στο σημείο που του είπε η ηλικιωμένη γυναίκα να κλείσει το τηλέφωνο, ούτε στο σημείο που ο παππούς δήλωσε ότι είναι άρρωστος, ούτε και στο σημείο που τελικά ο παππούς, του έβαλε τις φωνές.
Την ίδια ώρα, ολόκληρο το πάνελ χαζογελούσε λες και ήταν ανώριμα παιδιά του δημοτικού.

Ίσως ο κύριος Σεφερλής τη "φάρσα" του να τη βλέπει σαν μια απέλπιδα προσπάθεια για το come back, αλλά κατά την άποψη μου αυτό που κατάφερε ήταν να γελοιοποιηθεί παίζοντας με τον πόνο δυο ανήμπορων ανθρώπων.
Ο λόγος που βάζω τη λέξη "φάρσα" σε εισαγωγικά, είναι διότι εγώ από μικρός έμαθα ότι οι φάρσες γίνονται επί ίσοις όροις για να γελάμε όλοι.
Όταν γίνεται εις βάρος ανήμπορων ανθρώπων λέγεται γελοιοποίηση και bullying και όταν γίνεται εις βάρος ηλικιωμένων, είναι μια πράξη που στο μέσο άνθρωπο με συναισθήματα και αίσθηση δικαιοσύνης, προκαλεί  εμετό.

Εύχομαι το ΕΣΡ να ευαισθητοποιηθεί και να πράξει τα δέοντα.
Το βίντεο είναι το παρακάτω. Καλού κακού πάρτε και μερικά ηρεμιστικά από πριν.



Ψήφισαν: 38

Το αρχαιότερο "λειτούργημα" του κόσμου.

 Το αρχαιότερο "λειτούργημα" του κόσμου.





Κάποιος να πει του Καρτερού ότι η φιλανθρωπία, την οποία εκφράζουν οι κυρίαρχες τάξεις απέναντι στις κυριαρχούμενες, είναι το αρχαιότερο "λειτούργημα" του κόσμου. Η μέθοδος βλέπεις να σου δίνουν μια μπουκιά ψωμί, με σκοπό όχι να σε χορτάσουν αλλά να σου βουλώσουν το στόμα, αποτελεί το πιο παλιό κολπάκι.

Εμείς οι κομμουνιστές από την άλλη δεν βλέπουμε τον άνθρωπο σαν ένα ζώο που το μόνο που χρειάζεται είναι να αναπνέει να πίνει να τρώει και να χέζει, βλέπουμε στον άνθρωπο όλες τις δυνατότητες του. Δεν είναι πως δεν αναγνωρίζουμε ότι για να αναπτυχθούν αυτές οι δυνατότητες πρέπει κάποιος να τρώει και να πίνει, είναι ότι δεν μένουμε σε αυτό.

Η αλληλεγγύη για τους κομμουνιστές δεν περιορίζεται στο συσσίτιο, το κάνουμε και αυτό, αλλά πάμε παραπέρα. Γιατί συσσίτιο δίνει και η εκκλησία, και οι φασίστες, και οι κυρίες της αυλής και οι ηγεμόνες κάθε εποχής. Και σε όλες εκείνες τις εποχές κόστιζε πολύ εκείνο το πιάτο η σούπα η το ξερό καρβέλι, ήταν πιο ακριβό και από χαβιάρι, γιατί εκείνος που στο πρόσφερε με το αριστερό του χέρι, με το δεξί φρόντιζε να σε είχε απαλλάξει από όλα εκείνα για τα οποία είχες κοπιάσει και θα έπρεπε να απολαμβάνεις.

Εμείς θέλουμε ο λαός να μην αρκείται στα "κοινωνικά ιατρεία" αλλά να απαιτεί σύγχρονα νοσοκομεία, να μην αρκείται στα "κοινωνικά φροντιστήρια" αλλά να ζητάει παιδεία υψηλού επιπέδου για όλους, να μην πέφτει στις παγίδες των ανταλλακτικών παντοπωλείων, των εναλλακτικών νομισμάτων και των συναφών εμπαιγμών. Διότι το κοινωνικό ιατρείο αποτελεί το αντίστοιχο του ξηλώματος του χώρου της υγείας και των ασφαλίσεων και το κοινωνικό φροντιστήριο είναι το αντίστοιχο της διάλυσης του χώρου της παιδείας ενώ το ανταλλακτικό παντοπωλείο είναι η άλλη όψη του μισθού πείνας των 400 ευρώ, δηλαδή αμα το καλοσκεφτεί κανείς μοιάζουν σαν μέρος της ίδιας τελικά πολιτικής. Ο λαός πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται όπως ο άξεστος ή ο αγαθός ιθαγενής που θαμπώνεται από καθρεφτάκια και χάντρες την ώρα που οι "κονκισταδόροι" κάθε είδους ασελγούν πάνω στη ζωή του. Εμάς δεν μας καλύπτει η λογική του "να τη βγάλουμε και εφέτος", δεν θέλουμε ούτε να καρτερούμε τη δευτέρα παρουσία ούτε να χειροφιλούμε τους ευεργέτες και τους μεσσίες. Και είναι υποκριτικό να το παίζει κάποιος ευαίσθητος απέναντι στην φτώχεια όταν πίνει νερό στο όνομα τη Ε.Ε, που οι δικές της κατευθύνσεις οδήγησαν τα πράγματα εκεί που τα οδήγησαν, στην πείνα και στην εξαθλίωση. Διότι πως αλλιώς θα μπορούσαν οι Αντουανέτες να απολαμβάνουν το παντεσπάνι τους και τα κρουασάν τους.

Εμείς προσπαθούμε να ξυπνήσουμε στους ανθρώπους την ανάγκη να διεκδικήσουν ανθρώπινη ζωή και όχι κτηνώδη. Θέλουμε τους ανθρώπους να τους βάλουμε στον αγώνα για να κοινωνικοποιηθούν, για να μάθουν να συνεργάζονται, για να μάθουν να οργανώνονται, να νιώσουν την συντροφικότητα, να θέλουν και να απαιτούν. Εμείς δεν θέλουμε ανθρώπους που σκυφτοί και ντροπιασμένοι θα περνούν μπροστά από μια κατσαρόλα για να τους σερβίρουν σούπα. Θέλουμε αγωνιστές που στο τέλος μιας κοπιαστικής αγωνιστικής μέρας θα αισθάνονται περήφανοι για το φαγητό που τρώνε, έστω και αν προέρχεται από κάποιο ταμείο αλληλεγγύης.

Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε και έναν κόσμο φτιαγμένο από τέτοιους ανθρώπους καρτερούμε κύριε Καρτερέ, μην κάνετε πως δεν το καταλαβαίνετε.

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

Υστερόγραφο: Όσο για την Κανέλλη, να θυμήσουμε στον κύριο Καρτερό ότι εκείνη ήταν που είχε μπεί στην βουλή με την φρατζόλα το ψωμί και το μπουκάλι το γάλα ως μια συμβολική κίνηση για τις υψηλές τιμές αυτών των αγαθών πρώτης ανάγκης.

Φτωχοί και πάμφτωχοι μοιράζονται τη ... φτώχεια τους!

Φτωχοί και πάμφτωχοι μοιράζονται τη ... φτώχεια τους!
Πρόκληση και κοροϊδία για το λαό που υποφέρει ο μηχανισμός, τον οποίο παρουσίασε χτες σε φιέστα η κυβέρνηση



Ανάπτυξη για το λαό στην εποχή μετά την κρίση, σημαίνει επιβίωση με 13,1 ευρώ τη μέρα, για μια τετραμελή οικογένεια!
Ως τη «μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση» (!) παρουσίασε χτες η κυβέρνηση το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», σε φιέστα που διοργάνωσε γι' αυτό το σκοπό στο Ζάππειο, παρουσία του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Στην πραγματικότητα, η χτεσινή παρουσίαση επιβεβαίωσε ότι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δεν είναι παρά ένας ακόμα μηχανισμός συγκάλυψης και ανακύκλωσης της φτώχειας, εργαλείο για την παραπέρα περικοπή των προνοιακών επιδομάτων και για την καλλιέργεια μειωμένων απαιτήσεων στο λαό που υποφέρει.
Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» ενοποιεί τμήμα των μηχανισμών «κοινωνικής πρόνοιας» που έχουν απομείνει, χωρίς να αυξάνεται ο προϋπολογισμός τους. Με τον τρόπο αυτό, αναλαμβάνει να αναδιανείμει τα ίδια ψίχουλα σε περισσότερους φτωχούς και πάμφτωχους, όπως αυτοί ορίζονται από τις στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μικραίνει έτσι ακόμα περισσότερο ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά και το ποσό που θα τους δίνεται.
Αποκαλυπτικό γι' αυτό είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, όπου σημειώνεται πως «για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος (σ.σ. "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα") σε εθνικό επίπεδο, οι πιστώσεις αναμένεται να καλυφθούν από πόρους που θα προέλθουν αποκλειστικά από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας στη χώρα». Δηλαδή, δε θα δοθούν παραπάνω κονδύλια, πέρα από όσα ήδη δίνονται για τα διάφορα προνοιακά επιδόματα, στα οποία εντάσσεται και η εισοδηματική ενίσχυση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
«Επιβίωση» με 13,1 ευρώ τη μέρα!
Με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», η κυβέρνηση ορίζει αυθαίρετα τη «γραμμή φτώχειας», πάνω από την οποία η λαϊκή οικογένεια ή μεμονωμένα άτομα δε θα δικαιούνται καμία κρατική αρωγή. Σε πρώτη φάση, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι δήμοι αυτοί είναι: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Νοέμβρη. Από το νέο έτος, η εφαρμογή του θα γενικευθεί σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να καλύψει 700 χιλιάδες άτομα.
Διακηρυγμένος στόχος του μηχανισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να αντιμετωπίσει την «ακραία φτώχεια». Ο ορισμός της έννοιας αυτής δεν έχει ως κριτήριο τη δυνατότητα κάλυψης πραγματικών αναγκών - τροφή, στέγη, παιδεία, υγεία, πολιτισμός κ. ά. - αλλά το πόσο πιο φτωχός είναι κάποιος σε σχέση με έναν άλλο. Ετσι, το λεγόμενο «κατώφλι της φτώχειας», με βάση τα κριτήρια και τους δείκτες, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ «Ευρώπη 2020», υπολογίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού εισοδήματος των νοικοκυριών.
Στο πλαίσιο αυτό, το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» αφορά ανθρώπους και οικογένειες με εξαιρετικά χαμηλό ετήσιο εισόδημα. Δικαιούχοι είναι, για παράδειγμα, τα ζευγάρια με δύο ανήλικα παιδιά, όταν το ετήσιο εισόδημά τους είναι κάτω από 4.800 ευρώ! Δηλαδή, να ζουν με 400 ευρώ το μήνα, ή 13,1 ευρώ τη μέρα!
Επιπλέον, το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», με τη μορφή της εισοδηματικής ενίσχυσης, θα δίνεται συμπληρωματικά. Εάν το πραγματικό ετήσιο εισόδημα της τετραμελούς οικογένειας είναι μηδενικό και επιπλέον πληροί όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τότε το κράτος θα τους δίνει 4.800 ευρώ. Εάν, όμως, το πραγματικό τους εισόδημα είναι, για παράδειγμα, 3.800 ευρώ, τότε το κράτος θα τους καταβάλλει 1.000 ευρώ το χρόνο, για να συμπληρώσουν τα 4.800 ευρώ.
Επιπλέον αποκλεισμοί και ...«λακκούβες»
Να σημειωθεί ότι από τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος αφαιρούνται το 20% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και οι εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης και αλληλεγγύης. Ακόμα, δεν περιλαμβάνονται, τεκμαρτά εισοδήματα, η διατροφή ανηλίκου τέκνου, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα.
Από την άλλη, αν ένα ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά έχει μια ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 125.000 ευρώ δε δικαιούται να ενταχθεί στο μηχανισμό. Με άλλα λόγια, εάν έχει ένα ιδιόκτητο σπίτι αλλά μηδενικό εισόδημα δε δικαιούται ούτε ένα ευρώ. Επίσης, αποκλείεται όποιος έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ, είτε πρόκειται για ζευγάρια με ανήλικα, είτε με ενήλικα παιδιά.
Αναπόσπαστο μέρος του μηχανισμού αποτελεί και η υποχρεωτική ένταξη του δικαιούχου σε σχέδιο επανένταξης στην αγορά εργασίας, που στόχο έχει την ανακύκλωση της ανεργίας και την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Για το λόγο αυτό, ο μηχανισμός του «ελάχιστου εγγυημένο εισοδήματος» συνδέεται με προγράμματα όπως η «κοινωφελής εργασία», η «επαγγελματική κατάρτιση», η «συμβουλευτική» και άλλα. Επίσης, το επίδομα χάνεται αν ο δικαιούχος αρνηθεί την οποιαδήποτε δουλειά με οποιουσδήποτε όρους τού προτείνει ο αρμόδιος φορέας.
  • Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «η διθυραμβική παρουσίαση της κυβέρνησης για το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα", αποτελεί πρόκληση, ευθεία κοροϊδία στα μούτρα των εργαζομένων και των ανέργων». Ολόκληρη η ανακοίνωση θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Εργαλείο νομιμοποίησης της διαπλοκής και φακελώματος του λαού

Εργαλείο νομιμοποίησης της διαπλοκής και φακελώματος του λαού
Αντικομμουνιστική παρέμβαση από τον υπουργό Εσωτερικών, ενδεικτική για την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου


Την απόσυρση τώρα του εκτρωματικού νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων απαίτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ παράλληλα κατέθεσαν στα πρακτικά τις αποφάσεις καταγγελίας και διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο, που εξέδωσαν δεκάδες συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων από κάθε μεριά της Ελλάδας.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ανέδειξε ότι αυτό που επιδιώκει το νομοσχέδιο, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της διαφθοράς», είναι να βγάλει λάδι το αστικό πολιτικό σύστημα και να γίνει ωμή παρέμβαση του κράτους στα εσωτερικά των κομμάτων που πάνε ενάντια στο σύστημα. «Το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι από τη φύση του ανέντιμο και ανήθικο, εξαιτίας της πολιτικής που υπηρετεί σε βάρος του λαού και υπέρ των λίγων. Φανερά το κράτος στηρίζει το κεφάλαιο, δίνει προνόμια, κάνει φοροαπαλλαγές και από την άλλη θεσπίζει αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων», υπογράμμισε.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται στις «αντιδραστικές κατευθύνσεις και της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δε μένουν μόνο στο ζήτημα των οικονομικών κομμάτων, αλλά επεκτείνονται ακόμη και σε ζητήματα οργάνωσης, βάζουν προδιαγραφές για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κόμμα, πώς πρέπει να είναι το καταστατικό του. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, για την οποία μιλάει μόνο το ΚΚΕ».
Παράλληλα, απαντώντας και στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ολ. Γεροβασίλη, η οποία ισχυρίστηκε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με την πολιτική της ΕΕ, σημείωσε: «Δεν είναι έτσι, στην ΕΕ και σε κράτη - μέλη εφαρμόζονται παρόμοια μέτρα και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι υλοποιεί αυτήν ακριβώς την πολιτική της ΕΕ. Σήμερα, υπάρχουν ΚΚ σε χώρες της ΕΕ που σέρνονται σε δίκες επειδή έχουν στο καταστατικό τους συγκεκριμένες αρχές λειτουργίας και συγκεκριμένους στόχους».
Θέλουν να εξοικειωθεί ο λαός με τη συναλλαγή κομμάτων - επιχειρήσεων
Αναφερόμενος πιο ειδικά στο νομοσχέδιο, ο Γ. Γκιόκας τόνισε: «Με τις διατάξεις του για την ιδιωτική χρηματοδότηση επιτρέπεται πλέον και επίσημα η χρηματοδότηση κομμάτων και βουλευτών από επιχειρήσεις, θεσπίζοντας μάλιστα και κίνητρα, εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη. Επιδιώκεται να νομιμοποιηθεί κάτι που ήταν και είναι καταδικασμένο στη λαϊκή συνείδηση, δηλαδή οι συναλλαγές κομμάτων με μεγάλα συμφέροντα, να εξοικειωθεί ο λαός με τέτοιες πρακτικές», όπως γίνεται στην Αμερική.
«Αν σας ενδιέφερε πραγματικά η αντιμετώπιση της διαπλοκής», σημείωσε, «θα δεχόσασταν τις προτάσεις που έχει εδώ και χρόνια το ΚΚΕ και οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Οπως το να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχών των εταιρειών» κ.ά.
«Προωθείτε», τόνισε, «το πλήρες φακέλωμα των μελών και φίλων ενός κόμματος, απλών ανθρώπων που στηρίζουν ένα κόμμα και οικονομικά, με ένα μικρό ποσό. Τέτοιοι άνθρωποι στηρίζουν το ΚΚΕ από το υστέρημά τους, εργαζόμενοι, άνεργοι, προοδευτικοί άνθρωποι που μπορεί να μη συμφωνούν ιδεολογικά και πολιτικά μαζί του, όμως εκτιμούν τη δράση και την προσφορά του.
Και βάζετε τα κόμματα και όσους τα χρηματοδοτούν ακόμη και με 1 ευρώ, να δίνουν πλήρη στοιχεία σε τράπεζες ή στην επιτροπή ελέγχου του νομοσχεδίου για ονόματα, αριθμό ταυτότητας, αριθμό φορολογικού μητρώου.
Δε λύνεται το πρόβλημα με την τροποποίηση που κάνατε και το όριο 150 χιλιάδων ευρώ που βάλατε. Δηλαδή, να υπάρχει ένα όριο ανώνυμων κουπονιών και μετά από κει να είναι ονομαστικά.
Πλήρες φακέλωμα ανθρώπων που βάζει στο στόχαστρο εκείνα τα κόμματα, όπως το ΚΚΕ, που στηρίζονται οικονομικά στο υστέρημα του λαού και επιδιώκεται, ακόμη και με διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις, ο οικονομικός στραγγαλισμός και η παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης.
«Εμείς», πρόσθεσε ο Γ. Γκιόκας, «επιδιώκουμε όποιος στηρίζει το Κόμμα μας οικονομικά να το δηλώνει μόνος του για να προτρέπει κι άλλους να το κάνουν. Αν ανοίξετε το "Ριζοσπάστη", κάθε μέρα υπάρχουν δεκάδες αναγγελίες για οικονομική στήριξη στο ΚΚΕ και όχι μόνο από κομματικά μέλη».
«Να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε. «Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν το αποσύρετε ή αν δεν τροποποιήσετε τις επίμαχες διατάξεις, εμείς σας το λέμε και το δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δώσουμε ονόματα και προσωπικά στοιχεία ανθρώπων που στηρίζουν το Κόμμα μας, πέρα από όσους επιθυμούν οι ίδιοι να το δηλώσουν, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν εκτεθειμένο στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, στους μηχανισμούς του αστικού κράτους».
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία, να απορρίψουν το νομοσχέδιο», ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.
Νωρίτερα, την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Κώστα Γιοβανόπουλου (πρώην ΑΝΕΛ) πως το ΚΚΕ δε θέλει να ελέγχεται. Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι το ΚΚΕ όλα τα χρόνια, όπως όλα τα κόμματα της Βουλής, ελέγχεται και παράλληλα δημοσιεύει τις ενισχύσεις που δίνουν φίλοι και οπαδοί, οι οποίοι θέλουν να δημοσιοποιηθεί το όνομά τους. Υπογράμμισε ότι αυτό που δε δέχεται το ΚΚΕ είναι να δώσει καταλόγους με όσους δε θέλουν να δημοσιοποιήσουν το όνομά τους.
Προκλητικός αντικομμουνισμός από τον Αργ. Ντινόπουλο
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, αφού υπεραμύνθηκε του νομοθετικού εκτρώματος της κυβέρνησης, επιδόθηκε σε αντικομμουνιστικό κήρυγμα με υπονοούμενα, ενώ δε δίστασε να επιτεθεί με προκλητικότατο ύφος στο ΚΚΕ, απαιτώντας να εφαρμόσει το νομοσχέδιο που προωθεί το φακέλωμα του λαού μαζί με τη νομιμοποίηση των συναλλαγών επιχειρηματικών ομίλων με κόμματα.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «δε σας τιμά να λέτε ότι ένα νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί εσείς δε θα το εφαρμόσετε. Οι νόμοι που ψηφίζονται, εφόσον δεν κρίνονται αντισυνταγματικοί, πρέπει να εφαρμόζονται». Απαντώντας ο Θ. Παφίλης, σημείωσε: «Δεν υπάρχουν στο ΚΚΕ στελέχη που μπαίνουν στον δημόσιο βίο για πλουτισμό. Εμείς έχουμε άλλο αξιακό σύστημα. Εσείς έχετε άλλο αξιακό σύστημα, έχετε τον ανταγωνισμό και το χρήμα. Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε το νόμο και το "νόμιμον" διαβάζεται, κύριε Ντινόπουλε, το ίδιο από την αρχή και από το τέλος. Και ο νοών νοείτω».

Κατηγορηματικά αντίθετοι στη συμμετοχή στο πρόγραμμα «LIFE»

Κατηγορηματικά αντίθετοι στη συμμετοχή στο πρόγραμμα «LIFE»


Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο πρόγραμμα «Life» της ΕΕ και για το οποίο η Διοίκηση ζήτησε από το Σώμα τη συμμετοχή της Περιφέρειας, εξέφρασαν χτες, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Η Αλεξάνδρα Μπαλλού, εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ, τόνισε πως οι κανόνες στους οποίους υπακούει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι «το κριτήριο του κέρδους στην παραγωγή που οδηγεί στην καταστροφική επίπτωση στο περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπων. Δίνουν κίνητρο στους επιχειρηματίες και από την άλλη, πράσινη φορολογία στους εργαζόμενους. Μιλάνε για εμπόριο ρύπων και παίρνουν μέτρα προσαρμογής για να βελτιώσουν το περιβάλλον». Επεσήμανε μάλιστα πως «η εμπειρία του προγράμματος που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν λέει ότι 14,9 εκατομμύρια ευρώ - ενώ ο κόσμος υποφέρει από έλλειψη χρημάτων - δόθηκαν σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες, τράπεζες, ΜΚΟ και ιδρύματα». Ως καινούρια στοιχεία στο «Life» 2014 - 2020 είναι η προσθήκη εκτός από τις ΜΚΟ και διάφορων γραφείων τεχνικών συμβούλων και προσθέτει νέες πηγές ενίσχυσης της χρηματοδότησης, «δηλαδή νέα χρήματα ευρωενωσιακά, του κόσμου που φορολογείται σε όλη την ΕΕ δηλαδή, τα οποία θα καταλήξουν πάλι στις καινοτόμες δράσεις των επιχειρηματιών».
Επίσης, «το νέο "Life" προχωρά τους νέους τομείς, αυτούς που έχει ανάγκη στην ΕΕ για νέα πεδία, την ιδιωτικοποίηση στους ποταμούς, τις στρατηγικές για το κλίμα, την καύση, των ρύπων κ.τ.λ. Είναι σαφές πως αυτό δεν μπορεί να ξεκοπεί. Η ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής της παλεύει να λύσει το πρόβλημα του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, τη μάχη που δίνεται για να κερδίσουν οι επιχειρηματίες το υψηλό ποσοστό κέρδους και γι' αυτό ανοίγει όλες αυτές τις καινοτόμες δράσεις. Το πρόγραμμα της Περιφέρειας, υπηρετεί, υπακούει και υλοποιεί το χαρακτήρα αυτής της πολιτικής».
Επισήμανε μάλιστα πως στο πρόγραμμα «Life» «δεν είναι τυχαίο ότι συνεργάζονται εδώ η Περιφέρεια Αττικής, το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αττικής και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Εχουμε το αγκάλιασμα της "αριστερής" διοίκησης με την "υγιή επιχειρηματικότητα"». Υπογράμμισε πως για το πρόγραμμα που - σύμφωνα με την εισήγηση - αφορά την εγκατάσταση και την επιχειρησιακή επίδειξη λειτουργίας ενός αστικού υπερ-σταθμού παρακολούθησης εξειδικευμένων παραμέτρων ρύπανσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμφωνεί με την ανάγκη και τη χρησιμότητα που έχει, αλλά «μας ζητάτε να εντάξουμε και αυτό το δικαίωμα, να υπάρχει τεχνογνωσία και καταμέτρηση, στο πρόγραμμα και τη φιλοσοφία του "Life". Το ερώτημα και το συμπέρασμα, είναι η επιστήμη, η ενέργεια, η ανάπτυξη, η τεχνολογία, σε ποιανού τα χέρια είναι, ποιον ωφελεί, για ποιον γίνεται. Το συμπέρασμα είναι ότι προωθείτε αυτά τα προγράμματα και τα φέρνετε εδώ ως πλειοψηφία, όχι γιατί είναι καινοτόμα, αλλά γιατί συμφωνείτε απόλυτα στην ουσία της πολιτικής της ΕΕ, με το περιεχόμενο των μνημονιακών νόμων που καταγγέλλετε και συμβάλλετε με το μανδύα και το φερετζέ που έχουν όλα αυτά τα έργα, να περνούν και να υλοποιούνται οι στόχοι της ΕΕ που σημαίνει περισσότερα βάρη για το λαό, χειρότερες συνθήκες για τη ζωή των εργαζομένων».

Αθλια εκμετάλλευση της ανάγκης για δουλειά

Αθλια εκμετάλλευση της ανάγκης για δουλειά


Πατώντας πάνω στην απόγνωση και την ανέχεια χιλιάδων ανέργων, η δημοτική αρχή του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας αποφάσισε να προσλάβει 485 εργαζόμενους με άθλιες εργασιακές σχέσεις (δίμηνες συμβάσεις, συμβάσεις έως 135 ημερομίσθια το χρόνο, συμβάσεις ακόμα και με 5 ημερομίσθια το μήνα!). Ετσι, στην πράξη δημιουργείται ένας ακόμα («δεύτερος») Οργανισμός με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, δίπλα στον υπάρχοντα, αφού πια ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας πλησιάζει αυτόν των μονίμων. Ως πρόσχημα γι' αυτή τη δραματική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο του δήμου χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη να προσληφθούν δάσκαλοι, γυμναστές και εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, να ξεκινήσουν τα καλλιτεχνικά - αθλητικά τμήματα. Ο αριθμός, όμως, των προσλήψεων - λάστιχο δεν έχει καμία σχέση με τους 98 που προβλέπει ο Οργανισμός του δήμου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προβάλλοντας την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία και προκειμένου να ανοίξουν άμεσα τα καλλιτεχνικά - αθλητικά τμήματα, οι παιδικοί σταθμοί, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την παρακάτω πρόταση: «Να ψηφιστούν στο νέο Οργανισμό μόνο όσες θέσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απαιτούνται για να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δούλευαν τα προηγούμενα χρόνια (ΔΗΚΕΠΑ, παιδικοί σταθμοί κ.ά.) και που σήμερα είναι απολυμένοι, να διεκδικηθεί από κοινού με τους εργαζόμενους η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η σχέση εργασίας τους πρέπει να είναι με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα».
Παράλληλα, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν ότι η δημοτική αρχή ουσιαστικά «έρχεται να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιδιώκουν εργαζόμενους φτηνούς, χωρίς δικαιώματα, με ημερομηνία λήξης και με μισθούς πείνας, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πρόκειται για σχέσεις εργασίας, που ανακυκλώνουν την ανεργία και το μόνο που έχουν στόχο τελικά είναι να τελειώσει μια για πάντα η μόνιμη δουλειά, να αντικατασταθεί από ελαστικές σχέσεις απασχόλησης». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που στον Οργανισμό του δήμου μπαίνουν, έστω ως πρόβλεψη, τέτοιες άθλιες εργασιακές σχέσεις (για το αν θα προσληφθούν τελικά εργαζόμενοι σε αυτές τις θέσεις αρμόδιο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο).
Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις ενώ η δημοτική αρχή με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του δήμου επιδίωξε συνειδητά να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» εναντιώθηκε στην πρόσληψη των εργαζομένων της ΔΗΚΕΠΑ και άρα στη λειτουργία των καλλιτεχνικών - αθλητικών τμημάτων. Μάλιστα η παράταξη που εκλέγει τον δήμαρχο, ο «Αλλος Δρόμος», στην ιστοσελίδα της ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις - λάστιχο είναι αυτές που «είχε υποσχεθεί προεκλογικά».
«Οι εξελίξεις αυτές, τονίζει η "Λαϊκή Συσπείρωση", πρέπει να προβληματίσουν κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο, κάθε καλοπροαίρετο δημότη.
Ο,τι έκαναν τόσα χρόνια οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ κάνει σήμερα και η νέα δημοτική αρχή, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Παίζουν με την ανεργία και το ψωμί του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρόταση της δημοτικής αρχής υπερψήφισαν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις, πλην του Τζανή (Σαλαλέ, Ζούπη, Μελά), που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και που αποδείχτηκαν διαχρονικά "μάστορες" στην ομηρία των εργαζομένων, στην προώθηση των πιο άθλιων εργασιακών σχέσεων. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ελαστικών σχέσεων εργασίας (τις εφάρμοσε άλλωστε διαχρονικά στους δήμους), προκειμένου να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου».

TOP READ