30 Σεπ 2014

Έρχονται τα Zero Hour Contracts

 Έρχονται τα Zero Hour Contracts


Αν δεν έχετε ακούσει ως τώρα τον όρο "Συμβόλαιο Μηδενικών Ωρών Εργασίας - Zero Hour Contract" (ΣΜΩΕ), είναι καιρός να τον μάθετε μιας και δεν είναι μακρυά η μέρα που θα μπει στην ζωή μας. Ήδη, εδώ και αρκετό καιρό, έχει μπει στην ζωή των βρεττανών και τους την έχει κάνει εφιάλτη. Με τέτοια συμβόλαια δουλεύουν σήμερα τα φαστφουντάδικα της McDonald's, τα σούπερ-μάρκετ τής αλυσίδας Tesco, οι πολυκινηματογράφοι Cineworld, τα καταστήματα SportDirect κλπ. Αλλά και σε πολλά σχολεία, πανεπιστήμια, ξενοδοχεία, μέσα ενημέρωσης κλπ οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται πλέον με zero hour contract. Πλέον, ελάχιστοι εργασιακοί χώροι στην Βρεττανία έχουν μείνει απρόσβλητοι από αυτή την πρόσφατη "εφεύρεση" του καπιταλισμού, η οποία προσδίδει στην έννοια "ελαστική απασχόληση" την πιο αποκρουστική της πλευρά.

Διαδήλωση κατά των ΣΜΩΕ
έξω από κατάστημα SportsDirect
Τί σημαίνει, όμως, να εργάζεται κάποιος με ΣΜΩΕ; Σημαίνει ότι δουλεύει για μια επιχείρηση με μια σύμβαση η οποία όχι μόνο δεν περιλαμβάνει στους όρους της μηνιαία ή ημερήσια αμοιβή αλλά ούτε καν ωράριο εργασίας. Μόνο ωρομίσθιο περιλαμβάνει. Υπογράφοντας το ΣΜΩΕ, ο εργαζόμενος απλώς υποχρεούται να βρίσκεται στην διάθεση της επιχείρησης όταν -και αν- η επιχείρηση τον χρειαστεί. Πέφτει, ας πούμε, δουλειά στο McDonald's της γειτονιάς; Τηλεφωνεί ο διευθυντής σε 2-3 ΣΜΩΕίτες και τους καλεί να προσέλθουν στην εργασία τους. Μια ή δυο ώρες αργότερα, όταν ο φόρτος τής δουλειάς κοπάσει, τους δίνει 5-6 λίρες για κάθε ώρα που δούλεψαν και τους διώχνει. Μπορεί να τους ξανακαλέσει αργότερα... ή το ίδιο βράδυ... ή σε δυο μέρες... ή την επόμενη εβδομάδα... ή τον άλλο μήνα... όποτε, τέλος πάντων, εκείνος θεωρήσει απαραίτητο. Το πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι στο μεσοδιάστημα δεν τον ενδιαφέρει, δεν είναι δική του έγνοια.

Αυτό το πρόστυχο κόλπο δεν επιβλήθηκε στην Βρεττανία από καμμιά τρόικα. Βλέπετε, η Βρεττανία δεν έχει ούτε τρόικα ούτε ευρώ. Όμως, οι αστικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών και των Εργατικών (οι οποίες εναλλάσσονται στην εξουσία, εκπροσωπώντας επάξια κι οι δυο τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου) είχαν φροντίσει από παλιά να τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών τους. Από το 1998 κιόλας (επί πρωθυπουργίας τού "αριστερού" Μπλαιρ, για να μη ξεχνιόμαστε), δηλαδή μία ολόκληρη δεκαετία πριν το ξέσπασμα της κρίσης, θέσπισαν τα ΣΜΩΕ. Τότε τα είχαν λανσάρει ως "ευέλικτο" σχήμα που τάχα θα διευκόλυνε ειδικές κατηγορίες του εργατικού δυναμικού, όπως οι νεοεισερχόμενοι στην παραγωγική διαδικασία, οι μητέρες, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές κλπ. Τώρα τα προβάλλουν ως την ιδανική επιλογή για "ανεξάρτητους" εργάτες ή "αυτοαπασχολούμενους", που μπορούν να διαθέσουν "ελεύθερα" την εργατική τους δύναμη, δίχως οι εργοδότες να "περιορίζονται" από "σοβιετικά" εργασιακά δικαιώματα όπως οκτάωρο, βασικός μισθός, επιδόματα, άδειες με αποδοχές κλπ. Πάντοτε, βέβαια, στο όνομα της... ανταγωνιστικότητας.

Φυσικά, η αποδοχή των ΣΜΩΕ από τις επιχειρήσεις έγινε με χαρές και πανηγύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία τής βρεττανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2008 είχαν υπογράψει συμβόλαια τέτοιου είδους περίπου 143.000 εργαζόμενοι, το 2012 έγιναν 208.000 και στις αρχές τού 2014 ξεπέρασαν επίσημα τους 1.400.000 (περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού), ενώ η εργατική συνομοσπονδία ισχυρίζεται πως σήμερα φτάνουν τα 5.500.000! Μιλάμε, δηλαδή, για πραγματική έκρηξη των ΣΜΩΕ, σε μια χρονική περίοδο όπου η Βρεττανία έχει ξεφύγει από την ύφεση και εμφανίζει κάποιον ρυθμό ανάπτυξης (έστω, αναιμικής).

Ωστόσο ο εφιάλτης για τους βρεττανούς εργαζόμενους δεν σταματά εδώ. Η ανακοίνωση των τελευταίων στατιστικών στοιχείων για την τεράστια αύξηση των ΣΜΩΕ όχι μόνον δεν έκανε το αφτί τής δεξιάς κυβέρνησης Κάμερον να ιδρώσει αλλά έδωσε αέρα στα πανιά της. Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας Γκάρντιαν ("Jobseekers being forced into zero-hours roles") για μια επιστολή τής υφυπουργού εργασίας και συντάξεων Εσθήρ ΜακΒέυ προς την βουλευτίνα των Εργατικών Σήλα Γκίλμορ, όπου αναφερόταν ότι το σχεδιαζόμενο νέο εθνικό σύστημα επιδομάτων ανεργίας θα προβλέπει τη διακοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων (ακόμη και του κατώτατου επιδόματος των 57,35 στερλίνων εβδομαδιαίως) σε περίπτωση που ένας άνεργος αρνηθεί θέση εργασίας με ΣΜΩΕ. Γιατί; Για να "τονωθεί το πνεύμα επιχειρηματικότητας"! Είναι προφανές ότι, αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, πολλοί άνεργοι θα καταδικαστούν σε αγώνα για επιβίωση με όρους εξαθλίωσης.

Βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων
Με γνώμονα «διεθνή και περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων» η απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μ. Ανατολή



Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ
Τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο κουβάρι των άκρως επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ενδοαστικών αντιθέσεων, σηματοδότησαν οι επαφές και συνεννοήσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη λεγόμενη Υπουργική Εβδομάδα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα, οι συναντήσεις του τις τελευταίες μέρες με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο προς ενδυνάμωση της «συνεργασίας» των αστικών τάξεων των τεσσάρων χωρών, που σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Ιράκ και Συρία, οξύνει τους ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική.
Η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου, την Κυριακή, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Avigdor Lieberman, έγινε στο φόντο των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο πλευρών, των συνεννοήσεων για μπίζνες πάνω στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και για αγωγούς διοχέτευσης καυσίμου στις ευρωπαϊκές αγορές. Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «Βενιζέλος και Lieberman είχαν μια εποικοδομητική και εφ' όλης της ύλης συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας και των Ελληνο-Ισραηλινών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί μίλησαν για το ζήτημα των επικείμενων «πολιτικών διαβουλεύσεων» Ελλάδας - Ισραήλ σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, τον προσεχή Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε η διοργάνωση στην Αθήνα (άνοιξη του 2015) του επομένου Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Στο επίκεντρο των συνεννοήσεών τους μπήκαν, επίσης, οι γενικότεροι σχεδιασμοί για τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ, με πρόσχημα την καταπολέμηση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», και ο ρόλος που επιδιώκουν να παίξουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών. «O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών συζήτησε, τέλος, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας που διανοίγονται τόσο σε διμερή βάση μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, όσο και τριμερή βάση από κοινού με την Κύπρο», τονίζεται χαρακτηριστικά από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Οι συνεννοήσεις με τον Ισραηλινό ήρθαν δυο μέρες μετά την λεγόμενη τριμερή συνάντηση αργά το βράδυ της Παρασκευής, μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδη και της Αιγύπτου, S.H. Shoukry. Ο Αιγύπτιος υπουργός έκανε λόγο για «ενίσχυση της συνεργασίας» σε διμερές και τριμερές επίπεδο, ώστε «να χτίσουμε ένα δίκτυο για οικονομικό και πολιτικό συντονισμό». Ο δε Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «μια πολύ πλούσια ατζέντα» που «τρέχει» με την Αίγυπτο και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «θέματα ενέργειας, θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, αλλά και, κυρίως, θέματα που αφορούν στις τρέχουσες κρίσεις».
Σημειωτέον σε ξεχωριστή συνάντησή του με τον Αιγύπτιο υπουργό, εξέτασαν όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος «την πρόοδο των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (βλ. ΑΟΖ)». Συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών να γίνει, το συντομότερο δυνατόν, τη φορά αυτή στην Αθήνα. Ο Βενιζέλος εκτίμησε επ' αυτού ότι «έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις για τη στάση της αιγυπτιακής πλευράς, η οποία είναι πιστή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».
Αλλωστε, σε «Κοινό Ανακοινωθέν» που εκδόθηκε μετά την τριμερή συνάντηση, τονίζεται ότι «οι τρεις υπουργοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ανασκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή και να υπογραμμίσουν πως είναι σημαντικό να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της προώθησης της συνεργασίας των γειτονικών χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα. Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με τις διεξαγόμενες τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών τους, που αφορούν σε μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και δήλωσαν τη δέσμευση των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους να συνεργαστούν στενά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους».
Αξονας ο «περιφερειακός συσχετισμός δυνάμεων»
Ολες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή, κομμάτι του οποίου είναι και η αποστολή πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις που αντιμάχονται τους «τζιχαντιστές», όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη.
Σημειωτέον, εξηγώντας ο Ευ. Βενιζέλος, την Παρασκευή, τη σκοπιμότητα αποστολής πυρομαχικών υποστήριξε ότι «για το διεθνή και περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, για να έχουμε ισχυρή θέση στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, για να μπορούμε να προστατεύσουμε δικά μας θέματα, τα οποία είναι πάντα στον πυρήνα της πολιτικής μας, πρέπει να έχουμε διεθνή αξιοπιστία. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ, σε συνεργασία, βεβαίως, με την Κυβέρνηση της Βαγδάτης (...) και κρίναμε με τον Πρωθυπουργό ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό από πλευράς περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων και από πλευράς προστασίας των εθνικών συμφερόντων».
Με το ίδιο πνεύμα, και αποσιωπώντας το ποια ιμπεριαλιστικά κέντρα πρωταγωνίστησαν προηγούμενα στη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των περιβόητων «τζιχαντιστών», μιλώντας ο Βενιζέλος, το Σάββατο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι «μέλος της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS και των εξτρεμιστών τζιχαντιστών» και «στηρίζει πλήρως τη νέα Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τους τρόπους, με τους οποίους η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει κατά του ISIS και των πιθανών ξένων μαχητών».

Η «Αυγή» και τα προσχήματα...

Η «Αυγή» και τα προσχήματα...
Οταν η αλήθεια δε βολεύει ορισμένους τόσο το χειρότερο για την αλήθεια. Αυτό ταιριάζει απόλυτα στην «Αυγή της Κυριακής» και τον αρθρογράφο της Ανδρέα Ζεμπίλα (Α. Ζ.), που βρήκε την ευκαιρία να συκοφαντήσει το ΚΚΕ γιατί λέει δεν ...«καταδικάζει τις αγριότητες του "Ισλαμικού Κράτους"». Ιδού το κατασκεύασμα του αρθρογράφου της «Αυγής», στο σημείωμα «Η απορία του (αριστερού) ψάλτη», που σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων καλεί τις αριστερές συνειδήσεις να αναλύσουν την κατάσταση και να τοποθετηθούν σ' αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο παζλ.
Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε καταδικάζοντας τα "ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια" και την αποστολή από την Ελλάδα πυρομαχικών στις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις (τους πεσμεργκά).
Εντάξει, καμία καταδίκη όμως για τις απίστευτες θηριωδίες των τζιχαντιστών: αποκεφαλισμοί αθώων, μαζικές σφαγές αιχμαλώτων χωρίς καν έστω και προσχηματικές δίκες, αρπαγές και βιασμοί γυναικών, δολοφονίες αμάχων. Ενας πόλεμος άνευ ορίων, συντριβή στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιφρόνηση κάθε διεθνούς δικαίου. Φρίκη.
Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η αντιμετώπιση μπορεί να είναι:
Πρώτον, να κάνουμε ότι δεν μας αφορά, να βουτήξουμε στρουθοκαμηλικά το κεφάλι στην άμμο και να καταδικάσουμε γενικώς τον ιμπεριαλισμό, όπως το ΚΚΕ». Και συνεχίζει παρακάτω:
«Δεύτερον, να κάνουμε συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης, όπως έλεγε ο Βλαδίμηρος.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος εχθρός και, για μένα τουλάχιστον, δεν υπάρχει αμφιβολία πως σήμερα είναι το Ισλαμικό Κράτος και τα παρακλάδια του σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».
Σημειώνουμε, λοιπόν, τα εξής.
***
Πρώτον: Ο Α. Ζ. και η «Αυγή» συνειδητά διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ είναι αδύνατο να μη γνωρίζουν ότι ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, έχει επανειλημμένως μιλήσει για την αντιδραστική δράση των «τζιχαντιστών» και τα εγκλήματά τους, αλλά και ποιος και γιατί τους εξόπλισε και τους θέριεψε - αυτό το τελευταίο το «κάνει γαργάρα». Δηλαδή ότι συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, που ενίσχυσαν (αν δε δημιούργησαν) αυτές τις οργανώσεις τις χρησιμοποιούν και πάλι - όπως στο παρελθόν - ως πρόσχημα για την προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Είναι αφέλεια, ή δε γνωρίζει άραγε τις συναντήσεις διάφορων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ΕΕ με τη λεγόμενη Συριακή Αντιπολίτευση, από τους κόλπους της οποίας προέκυψε το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» και η οποία στηριζόταν με χρήμα και όπλα ενάντια στη συριακή κυβέρνηση; Τα ίδια δεν είχαν γίνει και με τους «Ταλιμπάν», τον Μπιν Λάντεν και την «Αλ Κάιντα», που ήταν «μαχητές της ελευθερίας» όσο πολεμούσαν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν, ενώ μετά έγιναν τρομοκράτες;
***
Δεύτερον: Δεν είναι πρώτη φορά που η «Αυγή» υιοθετεί τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, για να δικαιολογηθούν στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κ. ά. Το «έργο το έχουμε ξαναδεί» από τους οπορτουνιστές του ΣΥΝ πριν και του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, με τη Γιουγκοσλαβία, όπου, μαζί με τους αστούς, έριχναν την «μπανανόφλουδα» στο λαό περί «εθνοκάθαρσης» εξισώνοντας έτσι το θύτη με το θύμα, την ώρα που το ΝΑΤΟ δολοφονούσε το λαό της, στο Αφγανιστάν όπου συντάχτηκαν με το «είμαστε όλοι Αμερικανοί», υιοθετώντας τον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» αυτών που δημιούργησαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, στη Λιβύη και την «αραβική άνοιξη», στη Συρία και πάει λέγοντας, όπου μαζί με τους αστούς έριχναν νέα «μπανανόφλουδα», αυτή των «στυγνών δικτατόρων που έπρεπε να ανατραπούν» από τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα», δηλαδή τους ιμπεριαλιστές. Για να μην ξαναθυμίσουμε τα όσα έλεγαν ορισμένοι για τις «λεωφόρους της δημοκρατίας και της ειρήνης» που έφερε η ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
***
Τρίτον: Οσο βέβαια και αν προσπαθεί να τα κουκουλώσει ο Α. Ζ. πιάνεται στα πράσα. Ετσι για να ...προστατεύσει και τα νώτα του, «πετάει» στο τέλος του σχολίου του: «Περιττό να επαναλάβω ότι η Ουάσιγκτον έθρεψε τους τζιχαντιστές, κυρίως με την άθλια επέμβαση στο Ιράκ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Απορία ψάλτου βηξ, μου φαίνεται...» Σοβαρά (;;;) Ο αρθρογράφος δεν είδε την ανακοίνωση - «μνημείο» του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σχολιάζοντας την ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει πυρομαχικά στους Κούρδους για να αντιμετωπίσουν το «Ισλαμικό Κράτος» έκανε λόγο για ...έλλειψη «στρατηγικής από την κυβέρνηση» και επίσης έλεγε γιατί να μη σταλούν πυρομαχικά και στους Κούρδους του Ιράκ»; Προφανώς ο Α. Ζ. με βάση τα λεγόμενά του θα ήθελε ακόμα περισσότερη συμμετοχή στο «συνασπισμό των προθύμων» που έχουν συγκροτήσει οι ιμπεριαλιστές.
***
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είναι και αυτό μια προβολή στο μέλλον και στο ενδεχόμενο μιας «αριστερής» κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν από τώρα δείχνει τη διάθεσή του να πάρει ενεργό μέρος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υιοθετώντας τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, μπορούν να καταλάβουν τι θα κάνουν ως αυριανοί διαχειριστές. Αλλωστε, θεωρεί μοχλό ενίσχυσης του κεφαλαίου τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή, που είναι και στρατηγική των αστών. Αλλά αυτή η λογική ματώνει τους λαούς. Γι' αυτό χρειάζεται ταξική ματιά στα γεγονότα, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι προετοιμασμένοι και να μην εγκλωβίζονται και να στηρίζουν τα εχθρικά γι' αυτούς συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αλληλοκατηγορίες στη βάση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αλληλοκατηγορίες στη βάση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού



Κρατούμενοι Ουκρανοί στρατιώτες απελευθερώθηκαν την Κυριακή κοντά στο Ντονέτσκ
ΚΙΕΒΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Με αλληλοκατηγορίες που εκφράστηκαν και στη ΓΣ του ΟΗΕ, η οποία συνεχίζεται, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την καπιταλιστική Ρωσία κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Και παρά την εκεχειρία που έχει υπογραφεί από τις 5 Σεπτέμβρη ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ σημειώνονται συχνά μάχες. Την Κυριακή και χτες γίνονταν συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ με 9 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες 27 τραυματίες και 3 αμάχους. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι ανταλλαγές 40-40 των κρατουμένων στρατιωτών και μαχητών και από τις δύο πλευρές.
Ενδιαφέρον έχει και η ομιλία του Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στη ΓΣ του ΟΗΕ, όπου σημείωσε ότι «η κρίση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα ενός πραξικοπήματος, που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με σκοπό να αποτραβήξουν το Κίεβο από τον οργανικό του ρόλο ως συνδετικού κρίκου μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να αρνηθούν την ευκαιρία της Ουκρανίας να έχει ένα ουδέτερο και ανένταχτο στάτους».
Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, είπε ότι ήταν επιλογή του λαού της, ο οποίος είναι στην πλειονότητά του ρωσόφωνος.
Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και δεν ενδιαφέρεται για ένα συνεχιζόμενο «πόλεμο κυρώσεων». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Σε άλλες τηλεοπτικές συνεντεύξεις, πρότεινε μία «επανεκκίνηση» στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία, που οδήγησε στην επιβολή από μέρους δυτικών χωρών κυρώσεων στη Ρωσία, βελτιώνεται χάρη στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου.
Επιτέθηκε, ωστόσο, στη «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» του ΝΑΤΟ και επέκρινε την Ουάσιγκτον, επειδή απέκλεισε τον σύμμαχο της Ρωσίας Μπασάρ αλ-Ασαντ από την εκστρατεία της εναντίον των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και σημείωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν μπορεί πια να ενεργεί ως ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο εκτελεστής σε κάθε μέρος του κόσμου».
Δικαστική έρευνα για «γενοκτονία του ρωσόφωνου πληθυσμού» ξεκινάει η Ρωσία
Η Ρωσία, επίσης, ανακοίνωσε χτες ότι ξεκινά δικαστική έρευνα «για γενοκτονία» του ρωσόφωνου πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, η χρήση βαρέων όπλων προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 2.500 ανθρώπων. «Η Ρωσία ξεκίνησε δικαστική έρευνα για γενοκτονία των ρωσόφωνων πληθυσμών που ζουν στο έδαφος των λαϊκών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ», δύο από τα κύρια προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του θεσμού αυτού.
Ο Βλαντίμιρ Μαρκίν, εκπρόσωπος της λεγόμενης Επιτροπής Ερευνας σημείωσε ότι «άγνωστοι στο εσωτερικό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνοφρουράς και του Δεξιού Τομέα έδωσαν διαταγές που είχαν στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση των ρωσόφωνων πολιτών».
Το παζάρι συνεχίζεται
Στο πεδίο της αντιπαράθεσης Ρωσίας και ΕΕ, η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε νέα προειδοποίηση ότι θα λάβει μέτρα, αν η ΕΕ ή η Ουκρανία προχωρήσει σε κινήσεις για την εφαρμογή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Ουκρανία και ΕΕ συμφώνησαν αυτό το μήνα να καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, μετά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να επιβάλει δασμούς σε ουκρανικά προϊόντα. Πάντως, η ΕΕ που δηλώνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις της, από την άλλη, επιχειρεί έναν συμβιβασμό στο διάστημα που θα μεσολαβήσει. Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ουκρανία αναμένεται να επαναληφθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή στο Βερολίνο οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανία, Ρωσία και ΕΕ. Την περασμένη Παρασκευή έγινε μια συνάντηση που κατά την ΕΕ και τη Ρωσία αποτελεί βάση για συμφωνία, ενώ κατά την ουκρανική κυβέρνηση μόνο ανταλλαγή απόψεων. Το διακύβευμα είναι η αποπληρωμή χρέους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει η Ουκρανία στη Ρωσία για ποσότητες αερίου που έχουν παραδοθεί και ο καθορισμός στην τιμή για 1.000 κυβικά μέτρα, που η Ρωσία προτείνει αρχικά τα 385 δολάρια.

TOP READ