27 Σεπ 2014

Εξολοθρεύουμε τους τζιχαντιστές, εκπαιδεύοντας τους καινούριους.

 Εξολοθρεύουμε τους τζιχαντιστές, εκπαιδεύοντας τους καινούριους.

Συρία - Ιράκ: Δύναμη 12.000 - 15.000 «αντικαθεστωτικών» της Συρίας θα εκπαιδεύσουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ

Το έδαφος για τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία, προετοιμάζουν με δηλώσεις τους ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, να κάνει λόγο για σχέδιο εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ στρατιωτικής δύναμης των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών» της Συρίας, μεγέθους 12.000 με 15.000 ανδρών.
Την ίδια ώρα κι ενώ συνεχίζονται αδιάλειπτα οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, οι οποίες παραβιάζουν το συριακό εναέριο χώρο, διευρύνεται συνεχώς η «συμμαχία των προθύμων», με τη μία μετά την άλλη τις χώρες της ΕΕ να παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του «συνασπισμού» κατά του «Ισλαμικού κράτους» των λεγόμενων «τζιχαντιστών». Την Παρασκευή σχετικές αποφάσεις πήραν τα κοινοβούλια της Βρετανίας και του Βελγίου, καθώς και η κυβέρνηση της Δανίας.
ΗΠΑ: Προαναγγελία μακρόχρονης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία
Επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η απειλή των «τζιχαντιστών», που οι ίδιες οι ΗΠΑ σε συνεργασία με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιούργησαν, εξόπλισαν και υποστήριξαν μεταξύ άλλων ως εργαλείο ανατροπής της συριακής κυβέρνησης, αξιοποιείται και σήμερα στο έπακρο για την επίτευξη των ίδιων ακριβώς ιμπεριαλιστικών σχεδίων, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα σχέδια (επίσημης πλέον) εκπαίδευσης στρατιωτικών δυνάμεων των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών» της Συρίας.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ομάδες του Πενταγώνου των ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στηΣαουδική Αραβία για να ετοιμάσουν σχέδιο για τη στρατιωτική εκπαίδευση στη χώρα σε πρώτη φάση περισσότερων από 5.000 ανδρών των «αντικαθεστωτικών».
«Πέντε χιλιάδες δεν ήταν ποτέ το τελικό νούμερο (...) Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν 12000 με 15000 για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στην ανατολική Συρία» έσπευσε να επισημάνει σε συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός στρατηγός, Μ. Ντέμπσεϊ, προσθέτοντας μάλιστα ότι η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «συριακή αντιπολίτευση» θα χρειαστεί όχι μόνο να εκλέξει ηγέτες, αλλά να αποκτήσει και «μια πολιτική δομή στην οποία θα μπορέσει να προσκολληθεί και να λογοδοτεί σε αυτή».
Προαναγγέλλοντας ότι η επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα είναι μακρόχρονη, ο Μ. Ντέμπσεϊ δήλωσε ότι «πρέπει να το κάνουμε σωστά, όχι γρήγορα», ενώ εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι θα χρειαστεί μια περίοδος δύο με τριών ετών για την εκπαίδευση των μαχητών των «αντικαθεστωτικών».
Την προσήλωση των ΗΠΑ στην ανατροπή της συριακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε εξάλλου και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα "Boston Globe" σπεύδει να τονίσει ότι «αυτή η εκστρατεία δεν πραγματοποιείται για να βοηθήσουμε τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ». Επιχειρώντας μάλιστα να αποκρύψει το ρόλο των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη δημιουργία και την πολύμορφη ενίσχυση των λεγόμενων «τζιχαντιστών», ο Τζον Κέρι πρόσθεσε: «Δε βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά με τον Άσαντ. Αποτελεί ο ίδιος τον μαγνήτη που τράβηξε κοντά του τους ξένους μαχητές από δεκάδες χώρες», ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Άσαντ έχει εδώ και πολύ καιρό χάσει κάθε νομιμοποίηση».
Στο «χορό» των επιδρομών η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ.
Στο μεταξύ τη συμμετοχή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του «συνασπισμού» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», με αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, αποφάσισαν την Παρασκευή τα κοινοβούλια της Βρετανίας και του Βελγίου, ενώ αντίστοιχη απόφαση ανακοίνωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας, Χ. Τ. Σμιτ.
Η απόφαση που πάρθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο με ψήφους 524 υπέρ και 43 κατά, θεωρητικά αναφέρεται σε συμμετοχή στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και όχι στη Συρία. Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μ. Φάλον, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα είναι το αμέσως επόμενο βήμα, σημειώνοντας στο BBC: «Το ISIL έχει τη βάση του στη Συρία, εκεί είναι το αρχηγείο του, εκεί είναι οι πόροι ανεφοδιασμού του, οι άνθρωποί του. Για να αντιμετωπίσεις το ISIL θα πρέπει να λογαριαστείς μαζί του και να το νικήσεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία». Αντίστοιχα, προαναγγέλλοντας με τη σειρά του το μακρόχρονο χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ότι αυτή η εκστρατεία θα χαρακτηρίζεται από «υπομονή και επιμονή, όχι σοκ και δέος»...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι αρκετά από αυτά βρίσκονται στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, από όπου έχουν δυνατότητα πλήγματος στο βόρειο Ιράκ.
Η Δανή πρωθυπουργός Χ. Τ. Σμιτ, ανακοίνωσε από την πλευρά της, την απόφαση της κυβέρνησής της για αποστολή 7 μαχητικών F - 16, μαζί με δύναμη 250 ατόμων, ιπτάμενων και προσωπικού εδάφους.
Συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εξάλλου έχει ήδη η Γαλλία, αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και η Ολλανδία, ενώ η Γερμανία ανήγγειλε την αποστολή όπλων στους Κούρδους στο Ιράκ.
Από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, ανακοίνωσε την εμπλοκή της Ελλάδας και στο στρατιωτικό σκέλος της επέμβασης, με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις.
902.gr μέσω

Καλύτερα να σιωπούν

 Καλύτερα να σιωπούν



Μετά από τις ευρωεκλογές του Μάη και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του ΣΕΒ, δήλωνε τα εξής:
«Δεν δικαιούται (σ.σ. η κυβέρνηση) να μη λογαριάζει τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα, δεν νομιμοποιείται, ηθικά και πολιτικά, να δεσμεύει με αποφάσεις πενταετούς ορίζοντα, την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως τη συμφωνία του πρώτου κόμματος στη χώρα, με βάση τα προχθεσινά αποτελέσματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν λαλίστατος σχετικά με διάφορες κυβερνητικές επιλογές, που ανήγαγε σε κορυφαία ζητήματα, που θα έπρεπε μάλιστα να απασχολούν το λαό, όπως για παράδειγμα ο... διορισμός του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον οποίο, παρεμπιπτόντως, σήμερα συναντιέται και ζητά συμβουλές. Για άλλες κυβερνητικές επιλογές δήλωνε ότι δε δεσμεύουν τη δική του μελλοντική κυβέρνηση.
Πριν από δύο μέρες επισημοποιήθηκε από την κυβέρνηση η συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επεμβάσεις που ξεκίνησε η λεγόμενη «Διεθνής Συμμαχία κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», που φυσικά δεν έχουν πραγματικό στόχο τους λεγόμενους τζιχαντιστές -τους οποίους με διάφορους τρόπους το προηγούμενο διάστημα στήριξαν οι ιμπεριαλιστές- αλλά την προώθηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Θα περίμενε κανείς την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτή δεν ήρθε!
Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, κατήγγειλε τόσο την επέμβαση όσο και την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, που εκθέτουν το λαό και τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους.
Μάταια περιμέναμε να ακούσουμε την αντίδραση ή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ επ' αυτού. Για δυο μέρες εκκωφαντική σιωπή...
Αφού πέρασαν δυο μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει μια ανακοίνωση - «μνημείο», όπου αναρωτιέται αν αυτή η απόφαση «εντάσσεται σε κάποια στρατηγική της Ελλάδας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, την ενίσχυση του διεθνούς της ρόλου» (!!!) και το γιατί στέλνονται πυρομαχικά μόνο στους Κούρδους του Ιράκ και όχι της Συρίας! Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει ούτε μια γραμμή, που να εκφράζεται η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την απόφαση, εκτός από την «γκρίνια» ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στο στρατιωτικό αλλά να αναπτύσσονται και στο διπλωματικό πεδίο.
Μέχρι προχτές, αναρωτιόμαστε μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιολογεί ως «κρίσιμο θέμα» την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς (αν και δεν το πιστεύαμε). Με την ανακοίνωσή του, καταλαβαίνουμε πως απλώς δεν αμφισβητεί την ιμπεριαλιστική επέμβαση ούτε σήμερα, αλλά ούτε βεβαίως ως μελλοντική κυβέρνηση, και γι' αυτό δε δηλώνει την αντίθεσή του παρά τις όποιες παρατηρήσεις...
Βεβαίως, η στάση του αυτή είναι συνεπής, εάν κρίνουμε από τους όρκους πίστης στο ΝΑΤΟ που έδωσε πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας...
Καλύτερα, λοιπόν, να σιωπούν!

Τι πας και θυμάσαι....

 Τι πας και θυμάσαι....

Κοίταγα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (και εγώ δεν θυμάμαι τι άλλο) για την πρόσφατη εμπλοκή της Ελλάδας στο Συριακό μέτωπο, όπου κατηγορεί την κυβέρνηση για "αποσπασματικές κινήσεις" (προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να στείλουμε και δύο-τρία μαχητικά, -κάθονται που κάθονται...), και κοίτα τι πήγα και θυμήθηκα:

Ποιός καλούσε μόλις τρία χρόνια πριν την "διεθνή κοινότητα" (διάβαζε ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες) να υποστηρίξει αυτούς τους οποίους, την αποστολή πολεμοφοδίων στους αντιπάλους τους κρίνει σήμερα "αποσπασματική (και άρα προς την σωστή κατεύθυνση) κίνηση";

Ναι, σωστά μαντέψατε (οι υπογραμμίσεις και οι ηλεκτρονικές παραπομπές είναι δικές μας προσθήκες):

Δήλωση της Ρένας Δούρου, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΝ, για την πρόσφατη αιματηρή καταστολή αντιφρονούντων από το καθεστώς της Συρίας, στην πόλη Χάμα.


«Η Συρία είναι μέσα στο αίμα».

Από τις ιστοσελίδες τους στο Διαδίκτυο οι σύριοι αντικαθεστωτικοί καταγγέλλουν ξανά την αιματηρή καταστολή της κυβέρνησης Άσαντ, προκειμένου να διασωθεί και παράλληλα εγκαλούν τη διεθνή κοινότητα για την παθητική της στάση έναντι ενός καθεστώτος που εδώ και καιρό έχει ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή», καθώς στρέφεται ανενδοίαστα κατά των πολιτών του.

Παραμονές του Ραμαζανίου, το καθεστώς Άσαντ επέλεξε, όχι τυχαία, την πόλη Χάμα για να σπείρει μαζικά το θάνατο – εκατοντάδες νεκροί, άγνωστος αριθμός τραυματιών, σύμφωνα με ΜΚΟ ενώ οι αποσπασματικές εικόνες μέσω του Διαδικτύου, μαρτυρούν για τη βιαιότητα και την ωμότητα της στρατιωτικής επέμβασης. Η πόλη Χάμα, που πρωτοστατεί από τα μέσα Μαρτίου στην εξέγερση του συριακού λαού κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ήταν και το θέατρο της φονικότερης επιχείρησης καταστολής το 1982, από τον πατέρα του σημερινού προέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ, με τους νεκρούς (σουνίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία) να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες...

Σήμερα, πέντε μήνες μετά από το ξεκίνημα της «άνοιξης της Συρίας», οι εξεγερμένοι επιμένουν, παρά το λουτρό αίματος, να στέκονται όρθιοι και να αντιστέκονται διεκδικώντας ό,τι και οι Αιγύπτιοι, οι Τυνήσιοι, οι Λίβυοι: Eλευθερία, δημοκρατία, σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους.

Σήμερα, τη στιγμή που ο λαός της Συρίας δίνει ένα αξιοθαύμαστο μάθημα θάρρους και αντίστασης σε ένα βάρβαρο καθεστώς, η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά σιωπά, απορροφημένη από τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η στάση της όμως αυτή λειτουργεί ουσιαστικά ως «πράσινο φως» προς το καθεστώς Άσαντ για να συνεχίσει να πνίγει στο αίμα ακόμη και τις πιο ειρηνικές διαδηλώσεις. ΤΩΡΑ η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την ΕΕ, οφείλει να απομονώσει το αιμοσταγές καθεστώς, στηρίζοντας παράλληλα, πολιτικά και οικονομικά, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. 

ΤΩΡΑ είναι πραγματικά η ώρα της έμπρακτης αλληλεγγύης προς το λαό της Συρίας!»
Υ.Γ.
Ναι στους Τζιχαντιστές αναφέρεται όταν μιλάει για "εξεγερμένους"

Ευ. Τσακαλώτος ... «Μαργαριτάρια στο βυθό που 'ναι κρυμμένα»

Ευ. Τσακαλώτος ... «Μαργαριτάρια στο βυθό που 'ναι κρυμμένα»
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υπάρχει κλάδος παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων που λειτουργεί υποκατάστατα στον κλάδο παραγωγής φρέσκων προϊόντων.
Από τούδε και στο εξής μαθαίνουμε ότι θα υπάρχει και φρέσκος τρόπος παραγωγής αυτός καθ' εαυτός.
Αυτό μας διδάσκει ο καθηγητής οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαρυσήμαντο άρθρο του: «Οι ρίζες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή» στις 7 Σεπτέμβρη 2014. Στο εν λόγω άρθρο, ο κ. καθηγητής μάς πληροφορεί ότι «...το κυρίαρχο στοιχείο του προγράμματός μας απαντά στη θεμελιακή μαρξιστική ερώτηση: ποιος παράγει, με ποιον τρόπο, και ποιος ωφελείται...». Θα περίμενε κανείς ότι θα είχαμε κατάδυση στη βαθιά θάλασσα της μαρξιστικής σκέψης και ανάσυρση βαθυστόχαστων αναλύσεων όπως και επιχειρημάτων περί ανατροπής/κατάργησης του μπαγιάτικου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Φευ! Ματαίως! Ο κ. καθηγητής μάς πληροφορεί ότι «...θέλουμε... σε αντίθεση με την απόλυτη κυριαρχία του ιδιωτικού τομέα... μια επέκταση... διαφόρων μορφών οργάνωσης, όπως η αλληλέγγυα... κοινωνική οικονομία... (γιατί)... απαντά στο ζήτημα της παραγωγής με ένα φρέσκο τρόπο...».
Στην ερώτηση ότι απλή αντίθεση στον ιδιωτικό τομέα δε σημαίνει και κατάργησή του και ότι αντίθεση στην απόλυτη κυριαρχία του συνεπάγεται τη σχετική αποδοχή του, ο κ. καθηγητής βρήκε την απάντηση στην αποκάλυψη ενός τρόπου για να παραβλέψει, να αγνοήσει, να εξαφανίσει, ως διά μαγείας, τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτά άκουσε ο Μαρξ και αυτή τη φορά πέθανε οριστικά από θαυμασμό μπροστά στο νέο γίγαντα της σκέψης και από απορία για το πώς διέλαθε της προσοχής του αυτή η ανακάλυψη.
Δίπλα στη δουλεία και τη φεουδαρχία, δίπλα στον ασιατικό τρόπο παραγωγής (ΑΤΠ) και δίπλα στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής (ΚΤΠ), αυτός ο αδικημένος από το κατεστημένο και τον αστικό θεσμό των νόμπελ, ογκόλιθος των οικονομικών, ανακάλυψε έναν εντελώς νέο τρόπο παραγωγής: Το φρέσκο τομέα παραγωγής (ΦΤΠ), ο οποίος είναι τόσο φρέσκος όσο και οι ιδέες που έχει στο κεφάλι του και τις σερβίρει στους δύστυχους φοιτητές του.
Πλέον, μετά απ' αυτήν την ενδελεχή παράθεση τόσο ακλόνητων επιχειρημάτων επείσθησαν και οι πλέον άπιστοι: Οι ρίζες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θρέφονται με φρέσκο κοπανιστό αέρα.

Καλπάζει η φτώχεια και αυτοί υπόσχονται ψίχουλα

Καλπάζει η φτώχεια και αυτοί υπόσχονται ψίχουλα
Μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη φτώχεια


Την καλπάζουσα αύξηση της φτώχειας στη χώρα μας διαπιστώνει μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το λεγόμενο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην πραγματικότητα η μελέτη αναδεικνύει τη στρατηγική - που ήδη ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση - και σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση και στη χώρα μας με το ΕΕΕ, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη φτώχεια και τις συνέπειές της σε εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά απλώς τη διαχειρίζεται, αφήνοντας ταυτόχρονα ανέγγιχτες τις βασικές αιτίες που την προκαλούν. Η στρατηγική αυτή, στην καλύτερη περίπτωση, έρχεται να λειάνει τις πιο ακραίες μορφές φτώχειας και να κουκουλώσει το πραγματικό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που προωθείται σε ολόκληρη την ΕΕ, βυθίζει στα τάρταρα τους μισθούς, περικόπτει τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας, αφαιρεί συνολικά εργατικά δικαιώματα, σπρώχνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης και άρα το εργατικό εισόδημα βίαια προς τα κάτω. Αλλωστε και τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με αυτό επιχειρείται η μείωση συνολικά των προνοιακών δαπανών, η κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που δίνονταν και η αντικατάστασή τους με λίγα ψίχουλα για τους πιο εξαθλιωμένους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, πάνω από 6 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται ήδη ή κινδυνεύουν να πέσουν σε κατάσταση φτώχειας. Ειδικότερα, με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών, 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%). Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Παράλληλα, επικαλούμενο τη Γιούροστατ, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ των «28» όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Η Ελλάδα επίσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται των Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς το δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά τις Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία. Μια άλλη σημαντική διάσταση της φτώχειας αφορά την παιδική φτώχεια (26,5% το 2012), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, τα πολυμελή νοικοκυριά, τους μη οικονομικά ενεργούς και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Η φτώχεια στην ΕΕ
Βέβαια, όπως προκύπτει από πρόσφατα, επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ, που αναφέρονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η φτώχεια δεν είναι φαινόμενο που εκδηλώθηκε στην περίοδο της κρίσης, ούτε αποκλειστικά ελληνικό. Και πριν την εκδήλωση της κρίσης, σε καιρούς οικονομικής ανάπτυξης, το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που βρισκόταν κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας ξεπερνούσε σταθερά το 1/4 του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ανερχόταν στο 29,3% το 2007, στο 28,3% το 2008, στο 29,1% το 2009 και στο 27,7% το 2010.
Ταυτόχρονα, η φτώχεια ενδημεί μόνιμα στην καπιταλιστική ΕΕ, ακόμα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες και μάλιστα σε αρκετά υψηλά ποσοστά. Στην ΕΕ των «28», το 2013, σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας (24,8%). Ενδεικτικά κατά χώρα, το ποσοστό αυτό ήταν 29,9% στην Ιταλία, 28,2% στην Ισπανία, 21,6% στο Βέλγιο, 19,6% στη Γερμανία, 19,1% στη Γαλλία! Δηλαδή στις δύο πιο ισχυρές οικονομίες της καπιταλιστικής Ευρώπης, στη Γερμανία και τη Γαλλία, ένας στους πέντε κατοίκους ζούσαν κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας.

TOP READ