18 Σεπ 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάπας Φραγκίσκος… και η διάλυση του ΝΑΤΟ

 Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάπας Φραγκίσκος… και η διάλυση του ΝΑΤΟ

Α
κούγοντας την είδηση για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό και τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, θεωρήσαμε αρχικά ότι πρόκειται για «τρολάρισμα» ή για εκείνες τις γνωστές εντυπωσιοθηρικές δραστηριότητες που προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνομιλητές «υψηλού επιπέδου» ανά την Ευρώπη και την υφήλιο, στους οποίους μάλιστα δίνει και εξετάσεις στο ότι δε θα αμφισβητήσει τα συμφέροντά τους...
Το πράγμα όμως άρχισε να σοβαρεύει, όταν διαβάσαμε τους τίτλους της χθεσινής «ΑΥΓΗΣ» για τη συνάντηση με τον «Πάπα των φτωχών και της ειρήνης», τον «κατήγορο του αδίστακτου τραπεζικού συστήματος» και άλλα τέτοια απίθανα. Αλήθεια δεν έχουν ιδέα στην Κουμουνδούρου για τα έργα και τις ημέρες της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δεν έχουν ακούσει τίποτε για το ρόλο του Βατικανού σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως στη Γιουγκοσλαβία, για τη συμμετοχή σε μονοπωλιακές πολυεθνικές επιχειρήσεις, την εμπλοκή του σε δεκάδες οικονομικά σκάνδαλα;  Ή μήπως πιστεύουν ότι αυτό θα αλλάξει, επειδή ο σημερινός Πάπας εμφανίζεται ως προστάτης των φτωχών;
Τα γνωρίζουν και πολύ καλά μάλιστα, αλλά είναι τέτοιος ο τυχοδιωκτισμός τους και η κοροϊδία προς το λαό που φτάνουν σε σημείο να βαφτίζουν «ριζοσπαστισμό» τις επαφές τους με τα πιο σκληροπυρηνικά κέντρα του καπιταλιστικού κατεστημένου, όπως είναι και το Βατικανό. 
Εκτός αν βέβαια η επικείμενη συνάντηση εντάσσεται στην αναζήτηση συμμάχων για τη «διάλυση του ΝΑΤΟ». 
Αφού, ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στόχο την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και αφού ο στόχος «να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από μόνο του» δεν είναι πάρα ευσεβής πόθος, που δε μπορεί να γίνει παρά μόνο στη… «δευτέρα Παρουσία», είναι πολύ λογικό και ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά συμμάχους στις προσευχές του Πάπα και βοήθεια «εξ’ ουρανού». Μέχρι τότε, βέβαια, ο λαός θα πληρώνει με τεράστιο κόστος και κινδύνους τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.


ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ ΕΡΓΑΤΗ απο το ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ

 ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ ΕΡΓΑΤΗ απο το ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ

Κατάπτυστη απόφαση για απολυμένες του ΙΚΕΑ


Με μια απαράδεκτη απόφαση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή που είχαν καταθέσει τέσσερις εργαζόμενες που απολύθηκαν από το ΙΚΕΑ στις 5 Δεκέμβρη 2012, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομική σύμβαση με μείωση μισθού από 8,5% έως 11%, που ήθελε να επιβάλλει η εργοδοσία.
Οι εργαζόμενες ζητούσαν να κηρυχτούν άκυρες οι απολύσεις, με το αιτιολογικό ότι έγιναν για εκδικητικούς λόγους και για παραδειγματισμό των συναδέλφων τους, που αντέδρασαν στις μειώσεις μισθών, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις εκείνων των ημερών. Η απόφαση του δικαστηρίου απορρίπτει την αγωγή των απολυμένων στο σκέλος που αφορά την επαναπρόσληψή τους και από πάνω τούς επιβαρύνει με όλα τα δικαστικά έξοδα της ΙΚΕΑ! Το πιο προκλητικό απ' όλα, είναι το σκεπτικό της απόφασης, που υιοθετεί έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας και αποτελεί «οδηγό» για σχετικές υποθέσεις που θα προκύψουν στο μέλλον.



Γράφει συγκεκριμένα η απόφαση: «Αιτία της καταγγελίας των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, ήταν η άρνηση των εναγουσών να δεχθούν μείωση στις αποδοχές τους. Η πρόταση της εναγομένης (...) δεν αποσκοπούσε σε μία αύξηση της κερδοφορίας της σε περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης και ευφορίας, αλλά ήταν μία προσπάθεια διάσωσης της επιχείρησης από την πρωτοφανή οικονομική ύφεση, που είχε αποτέλεσμα το έτος 2011 μία πτώση των πωλήσεων κατά 20% και ζημιές ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, με ζημιές 10,8 εκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεων του ομίλου Φουρλή, στον οποίο ανήκει η εναγόμενη εταιρεία, που λειτουργεί τα καταστήματα λιανικής πώλησης "ΙΚΕΑ".
Οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εναγουσών, μετά την άρνησή τους να αποδεχθούν μείωση στις αποδοχές τους, δεν ήταν καταχρηστικές (...) Ακόμη όμως και αν η συνδικαλιστική δραστηριότητα των εναγουσών είχε συναποτελέσει αιτία των καταγγελιών, που ως αντίδραση από την πλευρά των εκπροσώπων της εργοδότριας δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι δεν υπήρξε, τότε οι καταγγελίες θα είχαν περισσότερες της μίας αιτίες, πλην αρκούσε για το κύρος τους η αδικαιολόγητη ενόψει των συνθηκών άρνηση των εναγουσών να αποδεχθούν τη μείωση των αποδοχών τους (...) Στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας, η αναιτιολόγητη και χωρίς σπουδαίο λόγο καταγγελία των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου επιτρέπεται πάντοτε και ελέγχεται μόνο από την άποψη της καταχρηστικής άσκησης του σχετικού δικαιώματος, που είναι οπωσδήποτε ένας έλεγχος περιορισμένος».
Τι λέει το δικαστήριο; Οτι είναι αδικαιολόγητο και αποτελεί αιτία απόλυσης για τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να πληρώσουν αυτοί την καπιταλιστική κρίση, που ενδέχεται να πλήττει και το δικό τους αφεντικό! Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να αποδεχτούν οποιοδήποτε (αντεργατικό) μέτρο θελήσει να επιβάλει η εργοδοσία, στο όνομα του να διασφαλίσει τη θέση της στον ανταγωνισμό, σε συνθήκες κρίσης. Λέει ακόμα ότι στην «ελεύθερη οικονομία», δηλαδή στον καπιταλισμό, ο εργοδότης δε χρειάζεται να έχει σοβαρό λόγο για να κάνει απολύσεις. Αρα, «τα κεφάλια μέσα» και με τη βούλα του δικαστηρίου!
Οι εργαζόμενοι πρέπει με την πάλη τους να κουρελιάσουν το πνεύμα και το γράμμα τέτοιων κατάπτυστων αποφάσεων, που επιβεβαιώνουν ότι το κράτος της εργοδοσίας και η αστική Δικαιοσύνη, νίβουν ο ένας το χέρι του άλλου. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να προβληματιστούν απέναντι σ' εκείνες τις δυνάμεις, που υπόσχονται ότι «από τα πάνω» θα φέρουν αλλαγές προς όφελός τους, με μερεμέτια στο σημερινό, πολυδαίδαλο αντεργατικό πλαίσιο.
Maria Karapiperi Με ''καταδίκασαν'' να πληρώσω και τα δικαστικά έξοδα του Φουρλή... 220 € , ήμουν υψηλόμισθη! 675 μικτά!

Neue Ukrainische Kunst III: Φεμιναζισμός, μέρος πρώτο

 Neue Ukrainische Kunst III: Φεμιναζισμός, μέρος πρώτο

Neue Ukrainische Kunst I: Ρωσόφωνοι Ουκρανοί σε κλουβιά
Neue Ukrainische Kunst II: Ευρωναζιστικό κιτς
Πρόστιμο 1.500 ευρώ στην ακτιβίστρια των Femen που μαχαίρωσε το ομοίωμα του Πούτιν

Η Ιάνα Γντάνοβα μπήκε στο μουσείο πληρώνοντας εισιτήριο και όταν έφτασε στην αίθουσα των ηγετών γδύθηκε και μαχαίρωσε πολλές φορές το ομοίωμα του Πούτιν με αποτέλεσμα να το καταστρέψει

Η Ιάνα Γντάνοβα, ακτιβίστρια της ομάδας Femen που κατέστρεψε το κέρινο ομοίωμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μουσείο Grevin στο Παρίσι, μαχαιρώνοντάς το και φωνάζοντας «Πούτιν δικτάτορα», κλήθηκε να πληρώσει 1.500 ευρώ πρόστιμο για καταστροφή ξένης περιουσίας.
 

Το περιστατικό συνέβη στις 5 Ιουνίου. Η Ιάνα Γντάνοβα μπήκε στο μουσείο πληρώνοντας εισιτήριο και όταν έφτασε στην αίθουσα των ηγετών γδύθηκε και μαχαίρωσε πολλές φορές το ομοίωμα του Πούτιν με αποτέλεσμα να το καταστρέψει. Στο στήθος της έγραφε «Kill Putin», ενώ η ίδια κατά τη διάρκεια της πράξης της φώναζε «Πούτιν Δικτάτορα». 

Το Μουσείο είχε καταθέσει μήνυση κατηγορώντας την μεταξύ άλλων για «βίαιη σκηνή σε μέρος που δέχεται κοινό». Το Μουσείο διεκδίκησε 10.000 ευρώ πρόστιμο, 3.004 ευρώ για την επιδιόρθωση του κέρινου ομοιώματος και 8.283 ευρώ για την τοποθέτηση ανιχνευτή μετάλλων στο κτίριο μετά το περιστατικό. 

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως «η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει και αναρχία» και πως «με την πράξη της η ακτιβίστρια υπονόμευσε μεταξύ άλλων και τη εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας». Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ήταν τελικά 1.500 ευρώ. 

Η Ιάνα Γντάνοβα, που κατάγεται από την Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε: «Η οικογένειά μου είναι σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η πράξη μου ήταν πολιτική». Η ακτιβίστρια εξέφρασε παράλληλα την έκπληξή της που στην πρωτεύουσα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Παρίσι, υπάρχει ομοίωμα ενός δικτάτορα που απειλή τη διεθνή ειρήνη και μπορεί να οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». 

Αριστερά, η Ευγενία Κράιζμαν, της "φεμινιστικής" ομάδας Femen, πανηγυρίζει, φορώντας και μπλουζάκι με το λογότυπο της ομάδας, έξω από τον εμπρησμό του Κτιρίου των Συνδικάτων στην Οδησσό. Δεξιά, η Κράιζμαν σε "καλλιτεχνικές δραστηριότητες" της ομάδας-παρτενέρ των Πούσι Ράιοτ.

Οι ψευτοφεμινίστριες Femen συμμετείχαν στη σφαγή της Οδησσού 
του Steven Argue
Indybay (Indymedia ΗΠΑ)
Οι Femen είναι γνωστές για τις τολμηρές και οπτικά εντυπωσιακές τους διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Συχνά γίνονται αντιληπτές ως φεμινιστική οργάνωση, αλλά το γεγονός ότι τις ξεκίνησε και τις διήυθηνε ένας άντρας, ο Βίκτωρ Σβιάτσκι, είναι λιγότερο γνωστό. Πρόσφατα, εκδιώχθηκε από την ηγεσία, αλλά εφόσον οι Femen είναι δική του σύλληψη, αξίζει τον κόπο να τον εξετάσουμε. Εξίσου λίγο γνωστή είναι η σύνδεση των Femen με το αντιφεμινιστικό νεοναζιστικό κίνημα της Ουκρανίας. 

Η Κίτι Γκριν, πρώην ακτιβίστρια των Femen, περιγράφει τον Βίκτωρ Σβιάτσκι ως αρχηγό της ομάδας, λέγοντας, "Απ' τη στιγμή που μπεις στον εσωτερικό πυρήνα δεν μπορείς να μην τον γνωρίσεις. Αυτός είναι οι Femen."
"Φεμινιστική" διαμαρτυρία των Ουκρανίδων νεοναζί Femen μπροστά από το άγαλμα του Λένιν. Τι κατάλαβαν τα ημεδαπά φασιστοειδή για τους στόχους της "τέχνης"; "Α ρε Λένιν τυχερέ, τι βλέπουν τα ματάκια σου!" 

O Βίκτωρ Σβιάτσκι εξέταζε προσωπικά τις δυνητικές ακτιβίστριες για να διαπιστώσει αν είναι αρκετά ωραίες. Επιπρόσθετα, Βραζιλιάνες υποστηρίκτριες απορρίφθηκαν ως τοπικοί εκπρόσωποι των Femen γιατί δεν είχαν το σωστό βάρος.

Η περιγραφή της εξουσίας του Βίκτωρ Σβιάτσκι στην ομάδα από την Κίτι Γκριν δεν είναι κολακευτική. "Ήταν απαίσιος με τα κορίτσια. Τους ούρλιαζε και τις χαρακτήριζε σκύλες."

Ο Βίκτωρ Σβιάτσκι εξήγησε την ανδρική σιδερένια γροθιά που χρησιμοποίησε ως μέθοδο ηγεσίας πάνω στις γυναίκες λέγοντας "Αυτά τα κορίτσια είναι αδύναμα." Αυτό το λέει στο πρόσφατο ντοκυμαντέρ "Η Ουκρανία δεν είναι μπουρδέλο", το οποίο αποκαλύπτει ότι ο ίδιος είναι ο ηγέτης της ομάδας. Εξηγεί περαιτέρω τη θέση του ως εξής:
Αντι-πουτινικό, αντι-εκκλησιαστικό "δρώμενο" των Femen στη Μόσχα. Η οργανωτική βάση των Femen είναι...το Κίεβο.

"Αυτές [οι ακτιβίστριες των Femen] δεν έχουν δύναμη χαρακτήρα. Δεν έχουν καν την επιθυμία να είναι δυνατές. Αντ' αυτού, δείχνουν υποτέλεια, ασπόνδυλη συμπεριφορά, καθυστέρηση στα καθήκοντά τους, και πολλά άλλα που τις εμποδίζουν να γίνουν πολιτικές ακτιβίστριες. Αυτές είναι ποιότητες που ήταν βασικό να τους τις διδάξω."
Femen και Svoboda: Σχέσεις στοργής

Πρόκειται πράγματα για παράδοξη συμπεριφορά προς τις γυναίκες για τον άνδρα αρχηγό μιας υποτίθεται φεμινιστικής οργάνωσης. Όταν όμως εξετάσει κάποιος τους στόχους των διαμαρτυριών των Femen, οι στόχοι τους φαίνεται να είναι αντιμεταναστευτικοί και αντιρωσικοί και όχι η πάλη για την χειραφέτηση των γυναικών. Αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη σφαγή της Οδησσού, όπου σφαγιάστηκαν 116 αντιφασίστες που αντιστάθηκαν για τα δικαιώματα της καταπιεσμένης ρωσικής εθνικότητας στην Ουκρανία.

«Ισλαμικό Κράτος»: Ενα πολυπαιγμένο έργο

«Ισλαμικό Κράτος»: Ενα πολυπαιγμένο έργο


Νέα στοιχεία για τα «έσοδα» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) διοχετεύουν τις τελευταίες μέρες στα διεθνή πρακτορεία Αμερικανοί αξιωματούχοι και στελέχη της CIA, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν όχι μόνο την οικονομική ανεξαρτησία της οργάνωσης από χώρες και μεγάλες ή μικρές «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» αλλά και να προβάλουν το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η οργάνωση.
Οι πληροφορίες των Αμερικανών αναφέρουν πως τα έσοδα του ΙΚ από λαθρεμπόριο πετρελαίου, λύτρα για απελευθερώσεις ομήρων, εκβιασμούς και δουλεμπόριο γυναικόπαιδων ξεπερνούν τη μέρα τα 3.000.000 δολάρια. Παράλληλα, αναλυτές της CIA εκτιμούν ότι οι «τζιχαντιστές» σε Συρία και Ιράκ ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 31.000 και ότι εκμεταλλεύονται 11 πετρελαιοπηγές σε αμφότερες τις χώρες, πουλώντας το πετρέλαιο στη μαύρη αγορά έως και 60% φθηνότερα από την τρέχουσα τιμή πώλησης ενός βαρελιού αργού, που επισήμως κοστίζει πάνω από 100 δολάρια...
Συνεπώς, η «κατάπληξη» των ΗΠΑ για τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που διαθέτει η οργάνωση περισσεύει, ιδιαίτερα όταν θυμηθεί κανείς πως οι βάσεις για τη δημιουργία της τέθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα, πολύ πριν την «αραβική άνοιξη», καθώς οι «τζιχαντιστές» «αντικαθεστωτικοί» χρησιμοποιήθηκαν, κάτω από άλλη «σημαία» και ονομασίες, ως εργαλείο ανατροπής μη αρεστών κυβερνήσεων σε Λιβύη και Συρία...
***
Οι ενδείξεις για τα βρώμικα και επικίνδυνα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη Μ. Ανατολή είναι κάτι παραπάνω από καταιγιστικές. Σε εκτενές, ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Μedium.com στις 14 Σεπτέμβρη σημειωνόταν ότι «ήδη από το 2003 οι Αγγλοσάξονες, μυστικά αλλά και απροκάλυπτα, συντόνιζαν, άμεσα ή έμμεσα, ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες που σχετίζονται με την "Αλ Κάιντα" σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή» και ότι «παρά τις διαψεύσεις Πενταγώνου και κυβέρνησης Ομπάμα, τοπικές κουρδικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι Αμερικανοί και Γερμανοί των ειδικών δυνάμεων είναι ήδη στο βόρειο Ιράκ και βοηθούν τους Κούρδους στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ».
Ανάλογες πληροφορίες είχαν βγει και στο παρελθόν κατά τα πρώτα χρόνια της εγκληματικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003. Πακιστανοί στρατιωτικοί ομολογούσαν στους «Asia Times» το Φλεβάρη του 2005 ότι ένοπλοι που περιγράφονταν ως «πρώην έμπιστοι του κόμματος Μπάαθ» στρατολογούνταν και εκπαιδεύονταν «από την "Αλ Κάιντα" στο Ιράκ» και ότι εφοδιάζονταν με όπλα, διαφόρων τύπων, «κατασκευασμένα στο Πακιστάν, από τους Αμερικανούς». Παράλληλα, πακιστανική στρατιωτική πηγή δήλωνε στον επικεφαλής του γραφείου των «Τάιμς» στο Πακιστάν ότι «αυτά τα όπλα δεν προορίζονταν για τον ιρακινό στρατό, γιατί αυτός θα έπαιρνε αμερικανικά όπλα» και ότι οι ΗΠΑ μάλλον έπαιζαν «διπλό παιχνίδι για να υπερκεράσουν», μεταξύ άλλων, «την απειλή των σιιτών» (σ.σ. δηλαδή και της επιρροής του Ιράν).
***
Τον περασμένο Νοέμβρη έκθεση του αμερικανικού στρατιωτικού Πανεπιστημίου Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOU) με τίτλο «Διχάζοντας τους εχθρούς μας», αναφερόμενο στο μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν Ιράκ, σημείωνε ως «μία ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας την πρόκληση και ενθάρρυνση δυσαρέσκειας μεταξύ εχθρών, προκειμένου να οδηγηθούν σε μεταξύ τους συγκρούσεις ("εχθρός εναντίον εχθρού")». Εντούτοις, η τακτική αυτή δεν ήταν υπόθεση εργασίας. Χρησιμοποιήθηκε, κατά κόρον, από τον αμερικανικό στρατό στη Φαλούτζα στο τέλος του 2004. Ενδιαφέρουσες ήταν και οι αποκαλύψεις - «καρφώματα» που είχε κάνει προ ετών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρολάν Ντιμά, με τις οποίες αναδείκνυε τους βρώμικους σχεδιασμούς της Βρετανίας σε βάρος της Συρίας ήδη από το 2009 (δύο χρόνια πριν τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη»). Ο Ντιμά είχε πει ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν εκμυστηρευτεί πως «ετοίμαζαν κάτι στη Συρία». Φυσικά και ο γαλλικός ιμπεριαλισμός είναι μπλεγμένος επίσης.
Αλησμόνητες είναι και οι διαρροές ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του ιδρύματος γεωπολιτικών αναλύσεων ΣΤΡΑΤΦΟΡ (που συνδέεται με τη CIA) και του Πενταγώνου το 2011, όπου κατέγραφαν την εκπαίδευση συριακών «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων από Αμερικανούς και Βρετανούς κομάντο ώστε «να προκαλέσουν εκ των έσω την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ». Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το PBS, κατέγραφαν σε ρεπορτάζ της εκπομπής «Frontilne», στις 27/5/14, τους τρόπους και τις οδούς εξοπλισμού Σύρων «αντικαθεστωτικών» ισλαμιστών «ανταρτών» με όπλα ρωσικής κατασκευής αλλά αγορασμένα με αμερικανικό χρήμα, μέσω των τουρκο-συριακών συνόρων. Ομως, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ ή η Τουρκία, που αξιοποιούν το πρόσχημα του ΙΚ για να διευρύνουν την επέμβασή τους στην ευρύτερη περιοχή. Σύμμαχοί τους σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ που μπορεί να μην χρηματοδότησαν ως κράτη τους «τζιχαντιστές» (όπως οι κυβερνήσεις τους ισχυρίζονται...) εντούτοις σημαντικό τμήμα των αστικών τους τάξεων χρηματοδότησε τους ισλαμιστές με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (όπως παραδέχεται και το «Brookings Institute Doha Center»).
***
Οπως τόσες φορές στο παρελθόν, με δεδομένα τα βρώμικα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών σε Βαλκάνια, Νότια Ασία, Μ. Ανατολή, έτσι και τώρα, οι δυνάμεις που χρηματοδότησαν, εξέθρεψαν τους δολοφόνους που αξιοποίησαν στις επεμβάσεις στη Συρία και το Ιράκ, ανοίγοντας δρόμους για τους μονοπωλιακούς ομίλους, υποδύονται τους αυτόκλητους «σωτήρες» μίας νέας συμμαχίας των «προθύμων». Το έργο όμως είναι ...πολυπαιγμένο.

Δ. Ο.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διαφοροποιήσεις για την αυτονομία στα ανατολικά

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαφοροποιήσεις για την αυτονομία στα ανατολικά


ΚΙΕΒΟ.-- Η απόδοση της λεγόμενης αυτονομίας και «ειδικού καθεστώτος» για 3 χρόνια στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, μετά από την προχτεσινή απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου, ζήτημα που εμπεριέχεται και στη συμφωνία εκεχειρίας από τις 5 Σεπτέμβρη ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, έγινε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Εντονα αντέδρασαν στην αυτονομία οι φασίστες του Δεξιού Τομέα, που λίντσαραν βουλευτή, αλλά και έστησαν επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο που συνεχίστηκαν και χτες, κατηγορώντας τους βουλευτές που ψήφισαν την αυτονομία, καθώς και την αμνηστία στους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, ως «προδότες». Φυσικά δε σχολίασαν την αμνηστία και στα παραστρατιωτικά τάγματα που συγκρότησαν οι ίδιοι και αποδεδειγμένα ενέχονται σε εγκλήματα. Είναι αυτοί που προκάλεσαν και το μακελειό με πάνω από 100 νεκρούς στην πυρπόληση του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό το φετινό Μάη.
«Λάδι στη φωτιά» έριξε και η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Κιέβου, Πάβλο Πετρένκο, που είπε ότι οι λεγόμενες «αστυνομίες των πολιτών» στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ μπορούν να υπάρξουν «μόνο αν είναι κάτω από τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών αρχών». Πάντως οι ηγέτες των πολιτοφυλάκων έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με την απόδοση αυτονομίας και επιφυλάξεις για το νομοθέτημα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε το νόμο «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (...) που θέτει τις βάσεις για την έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την εθνική συμφιλίωση στην Ουκρανία». «Σημαντικά βήματα για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης», χαρακτήρισε και η Ευρωπαϊκή Ενωση τους νόμους που χορηγούν μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες και αμνηστία στους αντάρτες. Ωστόσο προέτρεψε τη Ρωσία να τηρήσει και αυτή τις δεσμεύσεις της.
Παίρνοντας ουσιαστικά την «πάσα», ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Α. Γιατσενιούκ είπε χαρακτηριστικά χτες: «Η Ρωσία δε θα μας δώσει ειρήνη, κι έτσι ζητώ από τον υπουργό Αμυνας να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα μάχης». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ο. Τουρτσίνοφ, που μαζί με τον πρώτο έχουν συνιδρύσει το νέο αστικό κόμμα «Λαϊκό Μέτωπο». Είπε με νόημα ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέρα ειρήνης για να ενισχύουμε το στρατό μας».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αμερικανική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της την Τρίτη αναφέρεται στις επιπτώσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αξιοποιώντας την πτώση του ρουβλιού, 50,12 ρούβλια ανά ευρώ και 38,75 ρούβλια ανά δολάριο. «Είναι προφανές ότι η Ρωσία πληρώνει το τίμημα», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. Επίσης μέχρι χτες δεν είχαν ακόμα ανακοινωθεί οι επίσημες αντικυρώσεις της Ρωσίας.
Ακόμα χτες έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ μέσω του παραμάγαζου της CIA, της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), θα δώσουν τεχνική βοήθεια 34 εκατ. δολαρίων για ανάπτυξη προγραμμάτων για «βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», δηλαδή χρήμα στο κεφάλαιο για προώθηση φιλομονοπωλιακών μέτρων.
Η ΕΕ στηρίζει τη μεθόδευση απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας
Ανακοίνωση για την προκλητική απάντηση της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ


Την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση, στην επιδίωξή της να θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας και να κλιμακώσει τις διώξεις της σε βάρος των κομμουνιστών, επιβεβαιώνει η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κ. Αστον, με απάντησή της στην Ερώτηση της Eυρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με την οποία κατήγγειλε τις κυβερνητικές διώξεις ενάντια στο ΚΚ Ουκρανίας.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η Επιτροπή της ΕΕ βαφτίζει την ουκρανική κυβέρνηση "επιλογή των Ουκρανών πολιτών έπειτα από αδιάβλητες και δημοκρατικές εκλογές", συγκαλύπτοντας ότι αυτή αναρριχήθηκε στην εξουσία με πραξικόπημα, στο οποίο συμμετείχαν ενεργά και ένοπλες ναζιστικές - φασιστικές ομάδες, με την πλήρη στήριξη της ΕΕ και των συμμάχων της ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Δικαιολογεί την απαράδεκτη απόφαση της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚ Ουκρανίας, αναφέροντας ότι έγινε για "διαδικαστικούς λόγους", ενώ για τη δικαστική προσφυγή της ουκρανικής κυβέρνησης για να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας αρκείται να αναφέρει ότι "παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις της υπόθεσης αυτής". Πρόκληση αποτελεί το υποκριτικό ευχολόγιο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ ότι "κάθε δικαστική διαδικασία (...) πρέπει να τηρεί τα αναγνωρισμένα διεθνή πρότυπα (...) ιδίως σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των πολιτικών, ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και ότι "οι εν λόγω δεσμεύσεις και αρχές κατοχυρώνονται επίσης στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας που υπογράφηκε πρόσφατα". Γιατί η αντικομμουνιστική εκστρατεία αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ουκρανικής κυβέρνησης, που συνοδεύεται από διώξεις, επιθέσεις, απειλές και τρομοκρατία ενάντια στους κομμουνιστές τόσο από τα αστικά κόμματα όσο και από τις φασιστικές συμμορίες του "Δεξιού Τομέα" κ.ά. που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτές είναι οι "αρχές" που κατοχυρώνονται στη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, αυτή είναι η υλοποίηση των διακηρύξεων της ΕΕ περί "δημοκρατίας": Η αναγωγή σε επίσημη ιδεολογία της ΕΕ της ανιστόρητης εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, οι απαγορεύσεις της δράσης των κομμουνιστών, των κομμουνιστικών συμβόλων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας.
Ο αντικομμουνισμός συμβαδίζει και στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική, τον εθνικισμό, την κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, που επιβάλλει η ουκρανική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπεί, των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ και των ΗΠΑ που στερεώνουν τις θέσεις τους στη χώρα αυτή και στην ευρύτερη περιοχή, αιματοκυλώντας το λαό, στην αντιπαράθεσή τους με τους Ρώσους καπιταλιστές.
Το ΚΚΕ θα δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές και τον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας, για να δυναμώσει η πάλη του, ώστε οι εργαζόμενοι να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, σε σύγκρουση με τους καπιταλιστές, την εξουσία τους και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους».

TOP READ