24 Αυγ 2014

ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Η εξόντωση της ουκρανικής 30ης Μ/Κ Ταξιαρχίας στη Νέα Ρωσία: Από τους 4.700 άνδρες επέστρεψαν μόνο 83...

ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ


Ενα συγκλονιστικό οπτικό ντοκουμέντο έρχεται από την κεντροδυτική Ουρκανία και πιο συγκεκριμένα την μικρή πόλη Νοwgorod-Wolynski, όπου επιστρέφει η ουκρανική 30η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από το ανατολικό μέτωπο και τις μάχες στις επαναστατημένες περιοχές της Νέας Ρωσίας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Για την ακρίβεια επιστρέφει ότι απέμεινε από την 30η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και δεν απέμειναν πολλά πράγματα: Κανένα όχημα και μόλις 83 από τους 4.700 άνδρες προσωπικό που την απποτελούσαν, στην μεγάλη τους πλειοψηφία κάτοικοι του Νοwgorod-Wolinski!
Οι υπόλοιποι χάθηκαν στις συγκρούσεις με τους ρωσόφωνους ή πλέον θεωρούνται αγνοούμενοι (ΜΙΑ-Missing in Action).
Η οργή των συγγενών, η αγανάκτηση των πολιτών κατά της κυβέρνησης του ολιγάρχη Ποροσένκο, που έχει σύρει την χώρα στο χείλος της καταστροφής, ξεχειλίζουν.
Δείτε και τις μαρτυρίες των στρατιωτών για το χάος που επικρατεί στην Α.Ουκρανία, όπου μόνο οι μονάδες των δυτικών μισθοφόρων εφοδιάζονται κανονικά σε τρόφιμα και πυρομαχικά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας: ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ…

 Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας: ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ…



Ενισχύεται παραπέρα η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ΕΕ, αποκτώντας ακόμη πιο αντιδραστικά και επικίνδυνα για τους λαούς χαρακτηριστικά. Βασικό εργαλείο, η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας» και εξειδικεύσεις της το «νότιο» και το «ανατολικό» σκέλος της, για τη διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
     Η ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ αποτυπωνόταν ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που υπερψήφισε και ο ΣΥΝ (πρόδρομος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ), το 1992, όπως και από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το μετονομασμένο ευρωσύνταγμα.

 


….Το πρώτο τμήμα της ΕΠΓ αποτέλεσε το Νότιο σκέλος, που στοχεύει στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Το 2009 η ΕΕ στο πλαίσιο της ΕΠΓ συγκροτεί και την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» (ΑΕΣ), το όχημα για διείσδυση της ΕΕ σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία. Διείσδυση που σχεδιάζεται σε βάρος των ανάλογων σχεδίων που εκπονούν τα ρωσικά μονοπώλια και η αστική Ρωσία.

….Πεδίο εφαρμογής του είναι η χρηματοδότηση της «κοινωνίας των πολιτών», «υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου», δηλαδή σ' εκείνες τις ποικιλώνυμες ΜΚΟ, οργανώσεις, πολιτικές ομάδες, σε «υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (φασιστικές - ναζιστικές οργανώσεις σύμμαχοι της Χρυσής Αυγής, όπως ο «Δεξιός Τομέας» ή το κόμμα Σβόμποντα), που αποτελούν το «μακρύ χέρι» των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών, ώστε να στηρίζει τη δράση τους για... «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» (βλ. ανατροπή κυβερνήσεων και αντικατάστασή τους από «φίλους» της ΕΕ).

….Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτεί συγχρηματοδοτούνται και από τρίτες χώρες «χορηγούς» (!), αλλά και από «εταιρείες, επιχειρήσεις και άλλες ιδιωτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις». Ο προϋπολογισμός του για το 2007-2013 ανήλθε σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ!

….Χαρακτηριστικά στοιχεία του Ταμείου αυτού είναι η «ανεξαρτησία δράσης του», δηλαδή η χρησιμοποίησή του ανεξάρτητα από τη συναίνεση των κυβερνήσεων των τρίτων χωρών για τις οποίες προορίζεται.
 

(Αυτά τα ολίγα αποτελούν αποσπάσματα από ένα εξαιρετικά ενημερωτικό άρθρο σε σχέση με την οργανωμένη δράση των μονοπωλίων προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και σε βάρος βεβαίως των λαών. Διότι ως γνωστό, τα συμφέροντα των μονοπωλίων είναι εντελώς και παντελώς αντίθετα απ’ αυτά των λαών. Άρα, η εξυπηρέτησή τους απαιτεί το σφαγιασμό των λαών… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)
 


Χωρίς ανάπαυλα η επιθετικότητα του κεφαλαίου

Χωρίς ανάπαυλα η επιθετικότητα του κεφαλαίου



«Ετοιμότητα και επαγρύπνηση γι' αυτά που έρχονται!», ήταν ο τίτλος του προηγούμενου κυριακάτικου «Ριζοσπάστη». Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι θα επιχειρήσει να περάσει «δια πυρός και σιδήρου» την πολιτική της απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Στο ένα μετά το άλλο τα ανοιχτά μέτωπα κάνει καθαρό ότι οι επεξεργασίες της για την επόμενη φάση παραμένουν στοχοπροσηλωμένες στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και την προσέλκυση «επενδυτών». Για την υλοποίηση των «προαπαιτούμενων του κεφαλαίου», στην πρώτη γραμμή παραμένει το Ασφαλιστικό, ενώ είναι απόλυτα καθαρό ότι θα συνεχιστεί η αποφασισμένη ήδη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα. Στο μεταξύ, συνεχίζεται μια συζήτηση για αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης και εντείνεται η κάλπικη αντιπαράθεση, παρά τη στρατηγική τους σύμπλευση, ανάμεσα σε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι κοινή η επιδίωξη όλων τους να υποταχθούν οι εργαζόμενοι στους στόχους της «ανάκαμψης» για το κεφάλαιο. Παράλληλα, εκφράζεται σ' όλους τους τόνους η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε όλο το τόξο από την κρίση στην Ουκρανία έως την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.
Στο προπαγανδιστικό μέρος, στη διάρκεια όλης της βδομάδας, μούλιασαν στο κλάμα οι κροκόδειλοι: Για το Ιράκ, για τη Γάζα, για την Ουκρανία, για τα ροδάκινα, για τις εξισωτικές αποζημιώσεις, για τον ΕΝΦΙΑ.
Την ίδια ώρα - αυτοί που κλαίνε - οργανώνουν επεμβάσεις, ενισχύουν τις συμμαχίες τους, νομοθετούν για την παραπέρα συγκέντρωση της γης στα χέρια των καπιταλιστών, αναζητούν «δίκαιους» υπέρ του κεφαλαίου φόρους, αποφασίζουν κι άλλες ενισχύσεις στο κεφάλαιο, χειραγωγούν τις εργατικές αντιδράσεις.
Καταστρέφουν την παραγωγή
Από τα κυρίαρχα στοιχεία στην εσωτερική επικαιρότητα, οι επιπτώσεις στη φρουτοπαραγωγή από το εμπάργκο στη Ρωσία. Οι διαβεβαιώσεις για αποζημιώσεις των αγροτών βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Την ώρα που οι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της καταστροφής, κι ενώ τα αρμόδια ευρωενωσιακά όργανα συσκέπτονται δίχως να έχουν ακόμα λάβει ένα έστω ουσιαστικό μέτρο ανακούφισής τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζει χρήμα σε αποζημιώσεις για απόσυρση προϊόντων απ' την αγορά. Σ' αντίθεση με αυτήν την επιδίωξη, το ΚΚΕ αξίωσε το κράτος να συγκεντρώσει όλη την αδιάθετη παραγωγή ροδάκινων, πληρώνοντας - τουλάχιστον στις περσινές τιμές - τους παραγωγούς και η παραγωγή να διατεθεί για τις λαϊκές ανάγκες (νοσοκομεία, στρατό, ανέργους, απόρους) και για μεταποίηση (χυμοί, κομπόστα). Τόνισε ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην επαπειλούμενη καταστροφή χρειάζεται την ίδια στιγμή να βάλει στο στόχαστρο τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δε διαχωρίζει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, καθώς και τη συνολική πολιτική της ΕΕ που οδηγεί τη φτωχή αγροτιά σε καταστροφή.
Φοροκαταιγίδα για το λαό φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο
Στην επικαιρότητα, επίσης, και το θέμα με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπου μετά τις έντονες αντιδράσεις, διάφοροι προσπαθούν να πείσουν πως έγιναν λάθη που θα διορθωθούν. Το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσαν στελέχη του ΚΚΕ, δεν είναι τα λάθη που υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι συνολικό και γι' αυτούς που δε θα γίνουν διορθώσεις, για την απλή λαϊκή οικογένεια που σήμερα καλείται να πληρώσει ένα ποσό για ένα σπίτι που ενδεχομένως δεν το έχει αποπληρώσει στην τράπεζα, με τα δάνεια που έχει πάρει. Και ο ΕΝΦΙΑ, όπως και ο προηγούμενος ΕΕΤΗΔΕ, δεν είναι απλά ένα εισπρακτικό, δημοσιονομικό μέτρο. Είναι ένα μέτρο που στοχεύει στη συγκέντρωση της γης, που στοχεύει στη συγκέντρωση των περιουσιών σε λίγα χέρια. Αρα εδώ πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά στρώματα, με όποια άλλη ονομασία πάρει το επόμενο διάστημα. Ολη η συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις που δήθεν θα διεκδικήσει η κυβέρνηση από την τρόικα, έχει στοιχεία αποπροσανατολισμού και απάτης. Οι φοροελαφρύνσεις δεν κάνουν ούτε για ασπιρίνη, στη φοροκαταιγίδα την οποία αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός μας. Πολύ περισσότερο που η φοροκαταιγίδα είναι ουσιαστικό συστατικό στοιχείο μιας πολιτικής που έχει κέντρο της την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τη φοροελάφρυνσή του. Οι ίδιοι λένε ότι για να υπάρχει ανάπτυξη, πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, άρα και συνέχιση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά νοικοκυριά που καλούνται να χρηματοδοτήσουν αυτήν την ανάπτυξη.
Οι κυβερνητικές επιδιώξεις για τις λεγόμενες φοροελαφρύνσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συνδέονται με τις επιθυμίες των αστών για απεμπλοκή από δεσμεύσεις με την τρόικα και αλλαγή στο μείγμα διαχειριστικής πολιτικής για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση διαμηνύει την πρόθεσή της για σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, ενώ ταυτόχρονα βάζει στο τραπέζι και την «επανεξέταση φόρων», όπως η λεγόμενη έκτακτη εισφορά «αλληλεγγύης», το ύψος του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά. Αυτού του τύπου οι «φοροελαφρύνσεις» είναι εμπαιγμός του λαού.
Κέρδη πάνω στα συντρίμμια
Την προηγούμενη Πέμπτη, ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε με ειδική ανάλυση ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική συντρίβει τους μισθούς της εργατικής τάξης. Οτι η μισθολογική κατάσταση της εργατικής τάξης δέχτηκε ένα συντριπτικό χτύπημα, ενώ σε ακόμα πιο δυσμενή θέση βρίσκεται η νέα βάρδια της μισθωτής εργασίας, οι μετανάστες εργάτες και οι γυναίκες εργαζόμενες. Το εργατικό εισόδημα μετατράπηκε σε καύσιμη ύλη για τα καπιταλιστικά κέρδη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας που ευαγγελίζονται οι αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι η όποια ανάκαμψη θα χτιστεί πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων, προϋποθέτει την παραπέρα χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Ομως, οι μισθωτοί δεν είναι οι μόνοι που δοκιμάζονται. Σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι που στην κυριολεξία έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, αφού μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες απ' αυτούς λαμβάνουν το γλίσχρο επίδομα ανεργίας. Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, των οποίων οι συντάξεις, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές που επιβλήθηκαν, δε φτάνουν να ικανοποιήσουν ούτε τα στοιχειώδη. Η πορεία αυτή δε θα ανακοπεί από μόνη της. Το αντίθετο. Εμπόδια σε αυτήν την καταστροφική πορεία για τα λαϊκά στρώματα, που είναι σύμφυτη με την καπιταλιστική οικονομία, όποιο μείγμα διαχείρισης και αν εφαρμοστεί αφού προϋποθέτει τη στήριξη των μονοπωλιακών συμφερόντων, μπορεί να βάλει μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η λαϊκή συμμαχία σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με την πάλη. Η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη μπορεί να φέρει κάποιες μικροπαροχές ψίχουλα, αλλά δεν περιλαμβάνει ούτε πλήρη απασχόληση, ούτε ανθρώπινους μισθούς, ούτε δωρεάν και δημόσια Υγεία και Παιδεία, ούτε συντάξεις που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή γεράματα.
Η οργάνωση αγώνων, για να αποτραπούν τα χειρότερα και να τεθούν στην ημερήσια διάταξη διεκδικήσεις που θα ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες, είναι σήμερα η βασική προτεραιότητα. Είναι προϋπόθεση για να βγει ο λαός μας από το φαύλο κύκλο των απωλειών, της μάταιης αναμονής σε κάποια μελλοντική «ανάκαμψη», συνδέοντας όμως αυτούς τους αγώνες με την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.
Στοχευμένη αμάθεια
Πλησιάζει η νέα εκπαιδευτική περίοδος. Το κρίσιμο κι εδώ είναι το γεγονός ότι και φέτος τα σχολεία θα ανοίξουν με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, σηματοδοτώντας ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Ηδη η εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων» στις εξετάσεις, σε συνδυασμό με το πλέγμα μέτρων που συνθέτουν το «νέο Λύκειο», δίνει μία εικόνα για το πού οδεύει το σχολείο. Η μαζική παραπομπή μαθητών της Α' Λυκείου σε επανεξέταση το Σεπτέμβρη σε τουλάχιστον ένα μάθημα στέλνει το μήνυμα ότι «αυτό το Λύκειο δεν είναι για όλους», ότι δεν έχουν θέση όλοι μέσα στην Εκπαίδευση μέχρι τα 18 τους χρόνια. Το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται άλλωστε ότι δεν είναι πρόβλημα το 10% - 15% των μαθητών να μην ολοκληρώνει το σχολείο και να στρέφεται πρόωρα στην κατάρτιση και τη μαθητεία. Φυσικά, αυτός ο «διωγμός» δεν αφορά τα παιδιά των αστών. Πλήττει αποκλειστικά και στοχευμένα τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
Φιτίλι αναμμένο
Στην ευρύτερη περιοχή, η χώρα μας και ο ελληνικός λαός βρίσκονται μπροστά σε νέους κινδύνους από την κυβερνητική πολιτική εμπλοκής σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ηδη οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή και της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μόνο ανησυχία προκαλούν στον ελληνικό λαό, καθώς σηματοδοτούν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επεμβάσεις και πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με απρόβλεπτους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής από την προετοιμασία νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων εναντίον χωρών και λαών. Το ΚΚΕ έχει καλέσει το λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση, έτσι ώστε από κοινού με τους άλλους λαούς της περιοχής να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΟΣΥΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΚΟΜΗΤΗ

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΟΣΥΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΚΟΜΗΤΗ
Ακριβής στο ραντεβού της η «Ροζέτα»

Εντυπωσιακές οι πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον κομήτη «Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο»



Φωτογράφιση μακράς διάρκειας (330 δευτερολέπτων) από απόσταση 550 χιλιομέτρων, δείχνει τα ίχνη ουράς που αφήνει πίσω του ο κομήτης «Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο» καθώς πλησιάζει στον Ηλιο και αρχίζει να θερμαίνεται
Μετά από ένα δεκάχρονο ταξίδι στο Διάστημα, η αποστολή «Ροζέτα» έφτασε στις 6 Αυγούστου 2014 στον τελικό της στόχο και έγινε η πρώτη διαστημοσυσκευή που μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πυρήνα ενός κομήτη, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος. Η «Ροζέτα» και ο περιοδικός κομήτης «67Ρ/Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο» (περιοδικός σημαίνει ότι έχει κλειστή τροχιά και επανεμφανίζεται τακτικά στο γήινο παρατηρητή) βρίσκονται τώρα 405 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, περίπου στο μέσο μεταξύ των τροχιών Αρη και Δία, και κατευθύνονται προς το εσωτερικό ηλιακό σύστημα με ταχύτητα 55.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ο κομήτης πραγματοποιεί ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ηλιο, με περίοδο 6,5 ετών, που το απώτερο άκρο της βρίσκεται πέρα από τον Δία, ενώ το εγγύτερο μεταξύ των τροχιών Γης και Αρη.
Οι κομήτες είναι πρωτόγονα υλικά που απέμειναν από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και πιθανότατα συνέβαλαν στον εμπλουτισμό της Γης με νερό, ενδεχομένως και με προβιολογικές χημικές ενώσεις. Μελετώντας τη φύση της σκόνης και των αερίων του κομήτη «Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο», η «Ροζέτα» θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το ρόλο των κομητών στην εξέλιξη του ηλιακού συστήματος.
Μια «πάπια» στο Διάστημα
Ο «Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο» άρχισε να αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του καθώς η «Ροζέτα» άρχισε να τον πλησιάζει πριν από μερικούς μήνες. Φωτογραφίες από την κάμερα OSIRIS της «Ροζέτας», που λήφθηκαν στο τέλος του Απρίλη και στην αρχή του Ιούνη, έδειξαν ότι ο κομήτης παρουσιάζει μεταβαλλόμενη δραστηριότητα. Η κόμη του (αέρια και σκόνη που περιβάλλουν τον πυρήνα) εμφάνισε γρήγορη αύξηση λαμπρότητας, για να εξασθενίσει και πάλι κατά τη διάρκεια των έξι βδομάδων που μεσολάβησαν. Την ίδια περίοδο, οι πρώτες μετρήσεις από το Οργανο Μικροκυμάτων της «Ροζέτας» έδειξαν ότι ο κομήτης απελευθέρωνε με μορφή υδρατμών κατά μέσο όρο 300 κυβικά εκατοστά νερού ανά δευτερόλεπτο. Η μέτρηση της μέσης θερμοκρασίας του από το φασματομετρικό θερμόμετρο έδωσε τιμή 70 βαθμών Κελσίου, καθώς αντί για επικάλυψη καθαρού πάγου, ο «Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο» έχει σκούρα και σκονισμένη επιφάνεια.

Κοντινή λήψη του «Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο». Σε πρώτο πλάνο το «κεφάλι», ο «λαιμός» και το «σώμα» του κομήτη
Φωτογραφίες από απόσταση 12.000 χιλιομέτρων έδειξαν ότι ο πυρήνας του κομήτη αποτελείται από δύο διακριτά κομμάτια συνενωμένα με ένα «λαιμό», δίνοντάς του όψη σαν της πάπιας. Αυτή τη στιγμή η «Ροζέτα» βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 χλμ. από την επιφάνεια του «Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο», αλλά πρόκειται να πλησιάσει στα 50 χλμ. καθώς θα πραγματοποιεί μανούβρες γύρω του αναζητώντας κατάλληλα σημεία για την προσεδάφιση της συσκευής καθόδου «Φιλέ», που μεταφέρει. Τελικά η «Ροζέτα» θα τοποθετηθεί σε μια τροχιά 30 χλμ., ίσως και χαμηλότερα, αν η δραστηριότητα του κομήτη επιτρέψει μια τέτοια προσέγγιση (ώστε η «Ροζέτα» να είναι ασφαλής από τα εκπεμπόμενα σωματίδια σκόνης).
Προετοιμασία για δεύτερη πρωτιά
Τουλάχιστον 5 πιθανά σημεία προσεδάφισης θα έχουν προσδιοριστεί έως το τέλος Αυγούστου, ώστε να γίνει η τελική επιλογή έως τα μέσα του Σεπτέμβρη. Το οριστικό χρονοδιάγραμμα για την ακολουθία διαδικασιών σε σχέση με την προσεδάφιση του «Φιλέ» - η οποία προς το παρόν προβλέπεται να γίνει στις 11 Νοέμβρη 2014 - θα επιβεβαιωθεί έως τα μέσα του Οκτώβρη. Η βάρους 100 κιλών συσκευή «Φιλέ» μεταφέρει 9 επιστημονικά όργανα, μεταξύ των οποίων και τρυπάνι για τη λήψη δείγματος από το υπέδαφος. Η προσεδάφιση σε κομήτη θα είναι μια ακόμα πρωτιά για την αποστολή.

Λεπτομέρεια λείας περιοχής στη «βάση» του «σώματος» του κομήτη. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από απόσταση 130 χιλιομέτρων. Είναι εμφανείς μεγάλοι βράχοι, κρατήρες και απότομοι λόφοι
Η «Ροζέτα» εκτοξεύτηκε το 2004 με πύραυλο «Αριάν-5 G+» από το Κουρού της γαλλικής Γουϊάνας και αποτελεί συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στον «Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο» έφτασε μετά από μια περίπλοκη διαδρομή, στην οποία υποβλήθηκε σε τέσσερις βαρυτικές ενισχύσεις, τρεις από τη Γη και μια από τον Αρη. Η διαδικασία των βαρυτικών ενισχύσεων προβλέπει τροχιές που φέρνουν το σκάφος πολύ κοντά σε έναν πλανήτη, ώστε η ισχυρή βαρυτική του έλξη να το εκσφενδονίσει με μεγαλύτερη ταχύτητα σε μια νέα τροχιά, πιο κοντινή στον τελικό στόχο ή σε κάποιον άλλον πλανήτη όπου θα επαναληφθεί η διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται κατανάλωση καυσίμων πέραν ελαχίστων για μικροδιορθώσεις πορείας. Με αυτόν τον έξυπνο τρόπο ένα απειροελάχιστο μέρος της κινητικής ενέργειας των πλανητών μεταφέρεται στο σκάφος και οι αποστολές έχουν μικρότερο κόστος εκτόξευσης.

Κοντινή φωτογραφία του συνόλου του κομήτη «Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο»

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν τις φωτογραφίες για να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα, αλλά από πρώτη ματιά φαίνεται ο συγκεκριμένος κομήτης να έχει προκύψει από σύγκρουση και συνένωση μικρότερων κομματιών. Το «σώμα» (πρώτο πλάνο) έχει πιο άγρια επιφάνεια, ο «λαιμός» είναι αρκετά λείος, ενώ το «κεφάλι» παράλληλες γραμμώσεις

Καλλιτεχνική απεικόνιση της αποστολής «Ροζέτα», με το μητρικό σκάφος «Ροζέτα» στο πάνω μέρος και τη συσκευή «Φιλέ» που θα προσεδαφιστεί στον κομήτη

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: www.esa.int

«Ατσίγγανε κι αφέντη μου με τι να σε στολίσω»...

«Ατσίγγανε κι αφέντη μου με τι να σε στολίσω»...
Μια αθάνατη μορφή του 20ού αιώνα

«Ατσίγγανε κι αφέντη μου με τι να σε στολίσω;

Φέρτε το μαυριτονικά σκουτί το πορφυρό
Στον τοίχο της Καισαριανής μας φέραν από πίσω
Κι ίσα ένα αντρίκειο ανάστημα ψηλώσαν το σωρό»
(Απόσπασμα από το ποίημα «Federico Garcia Lorca- 1979» του Ν. Καββαδία)
Το 1936, είναι η χρονιά που μόνο στην περιοχή γύρω από τη Γρανάδα η φασιστική φάλαγγα εξετέλεσε 30.000 άτομα, αφού ο Φράνκο είχε διακηρύξει ότι θα «προστάτευε» την Ισπανία από «τη διεθνή κομμουνιστική, εβραϊκή και μασονική συνωμοσία». Και το πρωινό της 19ης Αυγούστου 1936, κοντά στη Γρανάδα, στο χωριό Βιθνάρ, κοντά στην «Πηγή των Δακρύων» ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα βρίσκει τραγικό θάνατο, δολοφονημένος από τους φαλαγγίτες του δικτάτορα Φράνκο. Το φασιστικό καθεστώς δε δίστασε να εκτελέσει έναν διάσημο ποιητή, που προερχόταν από μια πολύ γνωστή οικογένεια της περιοχής, έναν κορυφαίο, παγκόσμιας ακτινοβολίας ποιητή, τον ποιητή του «ντουέντε».
Ο Λόρκα είχε προειδοποιηθεί από τους φίλους του τον Ιούλιο του 1936, όταν ήταν ήδη γνωστό ότι ο Φράνκο ετοίμαζε τα στρατεύματά του στο ισπανικό Μαρόκο και θα ξεσπούσε ο εμφύλιος πόλεμος, να μην πάει στην Ανδαλουσία. Δύο μέρες μετά την άφιξή του στη Γρανάδα ξέσπασε ο πόλεμος. Η περιοχή ήταν η πρώτη που κατελήφθη από τους φρανκιστές. Ο γαμπρός του Λόρκα και δήμαρχος της Γρανάδας συνελήφθη στις 16 Αυγούστου και την επομένη εκτελέστηκε. Την ίδια ημέρα συνελήφθη και ο Λόρκα.
Παρόλο που ο ποιητής ποτέ δεν εντάχθηκε στο εργατικό επαναστατικό κίνημα, οι κοινωνικές και πολιτικές του θέσεις ήταν τόσο εμφανείς, που για τον Φράνκο και τους υποστηρικτές του δεν είχε καμιά διαφορά από έναν κομμουνιστή. Ο Λόρκα καταδίκαζε την καπιταλιστική κοινωνία και όλα όσα είχε σαν συνέπειες - την αδιαφορία για τη δυστυχία, την αποξένωση, τη φτώχεια και το ρατσισμό. «Εγώ πάντα θα είμαι στο πλευρό αυτών που δεν έχουν τίποτα και στους οποίους δεν επιτρέπεται καν να απολαύσουν ειρηνικά το τίποτα που έχουν».
Ορθωσε το ανάστημά του σε κάθε μορφή αδικίας
Για τους δεξιούς ήταν ένας κομμουνιστής και εχθρός της Εκκλησίας. Λίγο πριν τον Εμφύλιο είχε συντάξει μία προκήρυξη κατά του φασισμού. Δεν άργησε να θεωρηθεί ένοχος στα μάτια της τοπικής φασιστικής οργάνωσης των οπαδών του δικτάτορα Φράνκο. Κάνει το λάθος να κυκλοφορεί ελεύθερα στη Γρανάδα, μέρος που ελέγχουν ακροδεξιοί στασιαστές. Ο ποιητής, μέσα από την ποίησή του, «τραγούδησε» την αγάπη αλλά και το θάνατο, μίσησε το δεσποτισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και όρθωσε το ανάστημά του σε κάθε μορφή αδικίας.
«Δε μας ανήκει τίποτα. Δε μας ανήκει τίποτα
Είναι όλα δανεικά απ' τα παιδιά μας.
Το ξέρω, κάποτε θα γίνει ένα θαύμα
Μόνο έχοντας διδαχθεί από την πραγματικότητα, μπορούμε την πραγματικότητα ν' αλλάξουμε.
Δε μας ανήκει τίποτα. Τίποτα δεν είναι δικό μας. Αυτό τον πλανήτη μας τον εμπιστεύτηκαν τα παιδιά μας και πρέπει να τους τον επιστρέψουμε ακέραιο»...
Ο Λόρκα πρωτοείδε το φως στις 5 Ιούνη 1898 στο χωριό Φουέντε Βακέρος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Γρανάδα. Ο πατέρας του ήταν πλούσιος κτηματίας και η μητέρα του δασκάλα. Από τους πρώτους μήνες της ζωής του υπέστη την ταλαιπωρία σοβαρής ασθένειας, η οποία μάλιστα θα του αφήσει και μια μικρή χωλότητα. Τα παιδικά του χρόνια τα περνάει στον τόπο που γεννήθηκε. Στη συνέχεια θα φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας όπου θα σπουδάσει Φιλοσοφία και Δίκαιο, ενώ παράλληλα παίρνει μαθήματα κιθάρας και πιάνου με δάσκαλο τον Μανουέλ ντε Φάλια. Το 1918 εγκαθίσταται στη Μαδρίτη. Μένει στη Φοιτητική Εστία και εκεί έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με τους Λουίς Μπουνιουέλ, Σαλβαδόρ Νταλί, Μιγέλ Ουναμούνο και άλλους. Το 1920 ανεβαίνει στη Μαδρίτη το έργο του «Τα μάγια της πεταλούδας». Την επομένη χρονιά κυκλοφορεί στη Μαδρίτη η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Βιβλίο ποιημάτων», ενώ παράλληλα γράφει το «Ποίημα του Κάντε Χόντο». Το 1925 ο θίασος της Μαργαρίτας Σίργκου ανεβάζει στη Βαρκελώνη το έργο «Μαριάνα Πινέδα» με σκηνικά του Σαλβαδόρ Νταλί. Το 1928 εκδίδει μαζί με φίλους του από τη Γρανάδα το περιοδικό «El Gallo» («O πετεινός»), όπου και δημοσιεύονται τα μονόπρακτά του «Η παρθένος, ο ναύτης και ο σπουδαστής» και «Ο περίπατος του Μπάστερ Κήτον». Την ίδια χρονιά εκδίδει το πρώτο μέρος του «Ρομανθέρο Χιτάνο», με ποιήματα της περιόδου 1924 - 1927. Μετά τα ταξίδια του στην Νέα Υόρκη και την Κούβα ο Λόρκα επιστρέφει το 1930 στη Μαδρίτη, όπου ανεβαίνει στο θέατρο Εσπανιόλ το έργο του «Η θαυμαστή μπαλωματού». Το 1933 ανεβαίνουν στη Μαδρίτη τα έργα «Ματωμένος γάμος» και «Δον Περλιμπλίν», ενώ την επόμενη χρονιά ανεβαίνει στο Τεάτρο Εσπανιόλ η «Γέρμα» με την Μαργκαρίτα Σίργου. Το θέατρο «Λα Μπαράκα» δίνει παραστάσεις στη Νότια Αμερική, και ο Λόρκα γράφει το «Θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας». Τον επόμενο χρόνο, θα παιχτούν τα έργα του «Η παραστασούλα του Δον Κριστόμπαλ» και «Δόνια Ροζίτα η ανύπαντρη»...
Θέατρο και επανάσταση
Στο θέατρο, ο Λόρκα ανακάλυψε ένα ισχυρό μέσο να συνδέεται με το κοινό και να το προκαλεί. Το θέατρο, έγραφε, «είναι ποίηση που σηκώνεται από το βιβλίο και γίνεται ανθρώπινη. Κι όσο γίνεται ανθρώπινη, μιλάει και φωνάζει, κλαίει και απελπίζεται». Αυτή τη σχέση του με το κοινό καταγράφει στο τελευταίο του έργο το «Κοινό» και στο μονόπρακτο «Κωμωδία χωρίς τίτλο». Το «Κοινό», δράμα υπερρεαλιστικό, δίνει μια άλλη εικόνα για το έργο του Λόρκα. Τολμηρή αναζήτηση ενός ονειρικού θεάτρου με ποιητικές εκλάμψεις, προβληματίζεται πάνω στη φύση του θεάτρου, στις σχέσεις συγγραφέα - έργου - θεατή. Η «Κωμωδία χωρίς τίτλο», απόηχος των ταραγμένων χρόνων 1935 - 36, κινείται σ' ένα κλίμα ανησυχητικό κι απειλητικό, κι έχει σαν θέμα την τέχνη, το θέατρο και την επανάσταση.
«Τολμηρότατο και με μια εντελώς νέα τεχνική. Είναι το καλύτερο που έχω γράψει για το θέατρο. (...) Δεν αντιλήφτηκαν τίποτα ή τρόμαξαν - το καταλαβαίνω. Το έργο είναι πολύ δύσκολο και για την ώρα δεν μπορεί να παιχτεί. Εχουν δίκιο. Αλλά σε δέκα ή είκοσι χρόνια θα γίνει τρομερή επιτυχία. Θα δεις».
Αυτά είναι τα λόγια του Λόρκα, μετά την πρώτη ανάγνωση του έργου, σε φίλους του, το φθινόπωρο του 1931. Από τότε το έργο ξαναδουλεύτηκε αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ ολόκληρο. Σε κάποιο σημείο ο συγγραφέας - ήρωας του έργου λέει «...Tο να δεις την πραγματικότητα είναι δύσκολο. Και να την διδάξεις, ακόμη περισσότερο. Είναι σα να προφητεύεις στην έρημο. Αλλά δεν πειράζει. Ιδίως σε σας, άνθρωποι της πόλης, που ζείτε με την πιο φτωχή και λυπητερή φαντασία. Ολο, κι όλο που κάνετε είναι να επιζητάτε τέτοιους δρόμους που να μη μαθαίνετε τίποτε. Οταν σφυρίζει ο αέρας, για να μη καταλάβετε τι λέει, παίζετε πιανόλα, για να μη δείτε τον τεράστιο χείμαρρο από δάκρυα που μας κυκλώνει, κλείνετε με σκούρα τα παράθυρα,για να μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχα και να σωπάσετε τον επίμονο γρύλλο της συνείδησής σας, εφευρίσκετε τα ιδρύματα φιλανθρωπίας. Κήρυγμα! Ναι, κήρυγμα! Γιατί να πηγαίνουμε στο θέατρο πάντα για να δούμε τι γίνεται κι όχι τι μας γίνεται»;
Οσοι ανεβάζουν, λοιπόν, έργο του Λόρκα, καλό θα ήταν να διαβάζανε το έργο αυτό! Ισως καταλάβαιναν το μεγαλείο του δημιουργού αυτού και θα απέφευγαν τη μόδα της «αποδόμησης».
«Ποτέ δε με βρήκαν»...
Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του και ο τάφος του μεγαλύτερου Ισπανού ποιητή του 20ού αιώνα παραμένει άγνωστος, όχι όμως και οι συνθήκες του θανάτου του. Βιογράφοι, μελετητές και ερευνητές μπορεί να διαφωνούν στις λεπτομέρειες, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για το πώς περίπου συνέβη το έγκλημα. Οι προσπάθειες να αποκαλυφθεί ο τάφος του Λόρκα παραμένουν άκαρπες.
«Επειτα κατάλαβα ότι είχα δολοφονηθεί. Με έψαξαν σε καφετέριες, νεκροταφεία και εκκλησίες...αλλά δε με βρήκαν. Δε με βρήκαν ποτέ; Οχι. Ποτέ δε με βρήκαν» (από τον «Ποιητή στη Νέα Υόρκη»).
Προφητικό; Ποιος ξέρει. Πάντως, σ' ολόκληρο το έργο του Λόρκα, ο θάνατος πλανάται επίμονα. Ενας ισπανικός θάνατος «διαφορετικός» από τους άλλους. Γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο τον ποιητή, στη διάλεξή του το 1933 για την «Πρακτική και Θεωρία του duende»: «Σε όλες τις χώρες ο θάνατος είναι το τέλος. Οταν έρχεται, οι κουρτίνες κλείνουν. Οχι όμως στην Ισπανία... Εκεί ο νεκρός είναι περισσότερο ζωντανός απ' ό,τι ένας νεκρός οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Nέα σεζόν στο... ίδιο έργο

Nέα σεζόν στο... ίδιο έργο



Με την εισαγγελική έρευνα ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Αριστείδης Κορέας, ο οποίος διερευνά σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, να βρίσκεται σε εξέλιξη και να ρίχνει ακόμα μια βαριά σκιά στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το πρωτάθλημα της Super League από χτες και τυπικά άνοιξε την αυλαία του για τη νέα σεζόν. Για μια ακόμη φορά όμως τα εξωαγωνιστικά δρώμενα και η μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων κυρίως μεταξύ των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, ήδη από τα μέσα καλοκαιριού, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον πολύ πριν την αγωνιστική δράση. Και μπορεί στο προηγούμενο ΔΣ της Λίγκας να υπήρξε συμπόρευση των δυο μεγαλύτερων αντιπάλων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, σε μια σειρά από θέματα, όπως η διοίκηση του συνεταιρισμού, έτσι ώστε να προστατευτεί το προϊόν από περαιτέρω απαξίωση, ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία από το παρελθόν, οι εκάστοτε συμφωνίες και συμπλεύσεις αποδεικνύονται... παλάτια στην άμμο μόλις θιγούν τα συμφέροντα. Κάτι που φάνηκε στις δυο τάσεις που υπήρξαν στο ΔΣ της Super League στη συζήτηση για την εύρεση του αρχιδιαιτητή που θα αναλάβει τον ορισμό και την αξιολόγηση των διαιτητών στο επόμενο πρωτάθλημα, έστω και εάν η τελική απόφαση βγήκε προς τα έξω ως ενιαία. Παράλληλα, τα περσινά παραδείγματα με τις εσωτερικές ίντριγκες των επιχειρηματιών του χώρου, τις αλληλοκατηγορίες, τις αποκαλύψεις για παρασκήνιο και μαφιόζικου τύπου πρακτικές προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, δείχνουν το πραγματικό παιχνίδι που παίζεται πίσω απ' τη βιτρίνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Σύμπλευση για το καλό του προϊόντος
Εν μέσω καλοκαιριού αίσθηση είχαν προκαλέσει τα όσα έγιναν στο κρίσιμο για τη συνέχεια ΔΣ της Super League, που θα επέλεγε την επόμενη μέρα στη διοίκηση του συνεταιρισμού. Αιτία, η σύμπλευση των δυο «αιωνίων», Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, στο συγκεκριμένο ζήτημα λίγους μόλις μήνες μετά τη λήξη ενός πρωταθλήματος που στιγματίστηκε απ' την κορύφωση του πολέμου συμφερόντων ανάμεσα στις δυο ΠΑΕ και τη δημιουργία νέων συμμαχιών (βλ ΠΑΟ και ΠΑΟΚ). Το τελικό αποτέλεσμα ήθελε τον πρόεδρο του ΠΑΟ, Γιάννη Αλαφούζο, να προτείνει για πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Τάκη Αγραφιώτη, και αντίστοιχα τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Γιάννη Βρέντζο, να προτείνει για αναπληρωτή πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του Παναθηναϊκού, Στράτο Σωπήλη. Τις αποφάσεις αυτές ακολούθησαν οι αντίστοιχες (επίσης ομόφωνες) για το θέμα του αρχιδιαιτητή αλλά και για το θέμα των δανεικών παικτών. Οπως και να έχει, τα αποτελέσματα του εν λόγω ΔΣ, παρά τις όποιες απορίες προκάλεσαν για τη στάση «ερυθρόλευκων» και «πράσινων», το σίγουρο είναι ότι δεν είναι ξεκομμένα τόσο από την πρόθεση να διατηρηθεί μια αξιοπιστία (άρα και η εμπορικότητα) στο ίδιο το προϊόν αλλά και από την αντίστοιχη ώστε με κάποιο τρόπο όλοι να έχουν λόγο στα κέντρα των αποφάσεων. Πλέον, αυτό που απομένει είναι να αποδειχθεί σε πρακτικό επίπεδο πόσο θα διαρκέσει αυτή η σύμπλευση...
Ανεβάζει τους τόνους η έρευνα

Μπροστά στον κίνδυνο της απαξίωσης του προϊόντος υπήρξε σύμπλευση στις απόψεις των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου
Μπορεί οι κληθέντες σε απολογία (11 άτομα) από τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Αριστείδη Κορέα, να πήραν την περασμένη Τετάρτη 20 Αυγούστου προθεσμία για τις 15 Σεπτέμβρη προκειμένου να ετοιμάσουν τις καταθέσεις τους, η υπόθεση όμως έχει ρίξει το δικό της λάδι στη φωτιά στα δρώμενα της Super League. Οι πληροφορίες, οι αποκαλύψεις ή και τα σενάρια έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαμορφώνοντας ένα θερμό κλίμα. Ενα κλίμα που μέχρι αλλά και, πολύ περισσότερο, μετά τις 15/9 αναμένεται να φορτιστεί ακόμη περισσότερο, σχετικά με τυχόν θύτες και θύματα στον πόλεμο του παρασκηνίου.
Ξένος αρχιδιαιτητής... ντόπιες διαφωνίες
Η απόφαση για την έλευση ξένου αρχιδιαιτητή στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τις δυο επαγγελματικές κατηγορίες (Super League και Football League) μπορεί να φάνηκε ενιαία από μεριάς επιχειρηματιών της Super League, ωστόσο μέχρι την τελική απόφαση υπήρξαν αρκετές απόψεις. Αυτές που ήθελαν ξένο οπωσδήποτε και οι άλλες που μιλούσαν και για Ελληνα εάν δεν βρισκόταν κάποιος από το εξωτερικό που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις. Με αυτά και με αυτά επιλέχθηκε από πλευράς ΕΠΟ ο Σκοτσέζος πρώην διαιτητής και νυν παράγοντας της διαιτησίας Χιου Ντάλας. Ωστόσο, και μετά την κατάληξη του ζητήματος τα... αίματα ξανάναψαν, αυτή τη φορά στους κόλπους της Ομοσπονδίας, με τους εκπροσώπους της Super League (Aγραφιώτης, Κομπότης) και της Football League (Καλογιάννης) να εκφράζουν ενστάσεις σχετικά με τη διαδικασία επιλογής αλλά και το πρόσωπο του συγκεκριμένου. Τελικά, ο Σκοτσέζος έπιασε δουλειά, με τις πρώτες αντιδράσεις όσον αφορά τις επιλογές να έρχονται με τους ορισμούς των διαιτητών της πρεμιέρας.
Το θέμα των πιστοποιητικών

Η βία δεν έλειψε ούτε και στο περσινό πρωτάθλημα αφού είναι συνυφασμένη με το οικοδόμημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου
Eurokinissi
Για μια ακόμη φορά στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία το θέμα των πιστοποιητικών συμμετοχής αποδείχθηκε σίριαλ για αρκετές ΠΑΕ, φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο την εικόνα που επικρατεί στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 10 μέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, στις 12 Αυγούστου, 4 ΠΑΕ, οι ΟΦΗ, Γιάννινα, Πανιώνιος και Κέρκυρα, δεν πήραν άδεια μετά την απόρριψη των φακέλων τους από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Επίσης μία ακόμη, η Νίκη Βόλου, κατάφερε έστω και τότε να εξασφαλίσει το δικό της. Με το πρόβλημα πλέον να μην κρύβεται, οι κανονισμοί πια έχουν καταστρατηγηθεί από τους ίδιους τους επιχειρηματίες που τους διαμόρφωσαν και πλέον οι συγκεκριμένες κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο αφού οι αρμοδιότητες της ΕΕΑ έχουν αλλάξει σε σχέση με παλιότερα (όταν μπορούσε να μπλοκάρει ακόμα και τη συμμετοχή).

Η διαιτησία αποτέλεσε (και αποτελεί) μια από τις μεγαλύτερες αφορμές ώστε να οξυνθούν οι κόντρες συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών και των παραγόντων
Eurokinissi

TOP READ