21 Αυγ 2014

Εκ των ημετέρων δυνάμεων, δύο χρυσαυγίτες νεκροί

Εκ των ημετέρων δυνάμεων, δύο χρυσαυγίτες νεκροί



Υπάρχει μια φράση από την ιστορία των ταγμάτων ασφαλείας που συνοψίχει όσο ελάχιστες το πνεύμα του Ελληνικού δοσιλογισμού.
Γραμμένη σε ένα κομμάτι χαρτί, η χειρόγραφη επιστολή του ταγματασφαλίτη αξιωματικού στην Εύβοια, Χ. Γερακίνη, κατέληγε ως εξής:«Απώλειαι: Εκ των ημετέρων εις Γερμανός βαρέως τραυματίας».
Θυμήθηκα τη συγκεκριμένη φράση βλέποιντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν αρκετά ελληνικά ΜΜΕ τη δολοφονία των δυο εμπόρων αναβολικών ουσιών.
Ήταν σαν να είχαν χάσει δυο “δικούς τους ανθρώπους”. “Δυο νέους ανθρώπους με αγάπη για τα τατουάζ” όπως έγραψε κάποιος.
Θα ρωτήσει κανείς: είναι καλό που δολοφονήθηκαν δυο άνθρωποι;
Η απάντηση είναι όχι;
Θα ξαναρωτήσει ο ίδιος: αποτελελεί η συγκεκριμένη πληροφορία σημαντική είδηση;
Η απάντηση είναι ίσως. Αν αποτελεί ειδηση το ξεκαθάρισμα λογαριασμών χρυσαυγιτών ντίλερ δεν θα έπρεπε να δικαιούται τον ίδιο χρόνο και ένας πρεζέμπορας που ψηφίζει οποιοδήποτε άλλο κόμμα;
Ακόμη περισσότερο, γιατί είναι σημαντική είδηση το ξεκαθάρισμα λογαριασμών
και όχι ο θάνατος ενός εργάτη σε ένα εργοτάξιο;

Η προφανής απάντηση είναι ότι τα κανάλια ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις δολοφονίες για να επαναφέρουν τη θεωρία των δυο άκρων. Θυμόμαστε όλοι πως στην προηγούμενη δολοφονία δυο χρυσαυγιτών ο Πρετεντέρης είχε σπεύσει να βγάλει το πόρισμα ότι οι δράστες “προέρχονται από τον ακροαριστερό χώρο” πριν υπάρξει οποιαδήποτε σχετική ένδειξη.
Τώρα δυστυχώς δεν τους βγήκε. Οι δράστες δεν αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί ή αναρχικοί και η συνταγή απέτυχε.
Η κάλυψη της συγκεκριμένης πληροφορίας όμως κρύβει και κάτι βαθύτερο.
Ο τρόπος παρουσίασης του περιστατικού αποτελεί σαφή πολιτική τοποθέτηση – με τον ίδιο τρόπο που οι αναφορές στην προσωπική ζωή του Κασιδιάρη, από τηλεοπτικούς σταθμούς όπως το STAR της οικογένειας Βαρδινογιάννη, συνιστούν ανοιχτή στήριξη στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και είναι πλέον προφανές ότι το μιντιακό κατεστημένο αποφάσισε να βγάλει για δεύτερη φορά από τη ναφθαλίνη το κουστούμι του φασισμού.
Ανάλογα με τα επίπεδα πανικού που θα επικρατήσουν στις οικονομικές ελίτ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παίξουν με την light εκδοχή του Καρατζαφέρη ή με τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής. Τα πειράματα με τα ποτάμια και τις γέφυρες πάντως απέτυχαν και για μια ακόμη φορά κάποιοι αποφάςιςαν να ποντάρουν στο μαύρο.
Άρης Χατζηστεφάνου 

Επικίνδυνο το κατ' ευφημισμόν «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο

Επικίνδυνο το κατ' ευφημισμόν «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο
Ενα επικίνδυνο νομοσχέδιο είναι το λεγόμενο αντιρατσιστικό, το οποίο θα ψηφιστεί τελικά στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Το νομοσχέδιο από τον τίτλο του ακόμα, καθώς ενσωματώνει την αντιδραστική απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προϊδεάζει για τους πραγματικούς του στόχους παρά τις όποιες αλλαγές προετοιμάζονται, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες αφορούν κυρίως το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια κ.ά. και δεν θίγουν την ουσία του.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Τροποποίηση του ν.927/1979 (Α΄ 139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοέμβρη 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328)».
Το «ζουμί» του νομοσχεδίου εντοπίζεται σε άρθρο στο οποίο αναφέρεται: «Οποιος με πρόθεση προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και εγκλημάτων του ναζισμού και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, ή την αναπηρία, κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία, ή μίσος ή ενέχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά μίας τέτοιας ομάδας ή μέλους της τιμωρείται, με τις τιμές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου».
Δηλαδή, οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν περιορίζονται στην καταδίκη των ναζιστικών θηριωδιών, αλλά επεκτείνονται και σε ό,τι θεωρεί ή βαφτίζει «έγκλημα πολέμου» και «γενοκτονία» η κυρίαρχη ιδεολογία, με γνώμονα την οποία κινούνται διεθνή δικαστήρια κι άλλοι ελεγχόμενοι οργανισμοί.
Το πρόσχημα που προβάλλεται, ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως απάντηση στον αυξανόμενο ρατσισμό, δεν ισχύει καθώς ο ίδιος ο τίτλος του αναφέρει πως αυτό γίνεται απλά για να εξειδικευτεί η απόφαση - πλαίσιο. Οσο για τον ισχυρισμό ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση έρχεται να καλύψει κενά της νομοθεσίας, τον καταρρίπτει το γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος 927 του 1979, που τώρα τροποποιείται, τιμωρεί ακόμη και τις προσβλητικές ρατσιστικές εκφράσεις. Μάλιστα, με τροπολογία που ψηφίστηκε το 2001, τα παραπάνω εγκλήματα διώκονται αυτεπάγγελτα. Επομένως, έρχεται ένας νόμος να ποινικοποιήσει την όποια διαφορετική άποψη, π.χ., για ιστορικά ζητήματα, όπως είναι ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία» μιας εθνότητας. Αρα, ποινικοποιείται και η άποψη και η ιστορική έρευνα, επειδή αυτό συμφέρει σήμερα την αστική τάξη, την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.
Ποιος θα κρίνει «τα εγκλήματα πολέμου»;
Ηταν χαρακτηριστικό το σχόλιο του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής: «Το άρθρο αναφέρεται, πέρα από τα εγκλήματα του ναζισμού, γενικά σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου. Ποιος θα τα κρίνει; Τα διεθνή δικαστήρια, που υιοθετούν όλα τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας; Τα ελληνικά δικαστήρια; Δηλαδή, θα κάνει μήνυση κάποιος στο ΚΚΕ, σε έναν ιστορικό, σε έναν επιστήμονα που δεν δέχεται την παραχάραξη της Ιστορίας και την προπαγάνδα για τα "εγκλήματα του κομμουνισμού" και θα έρχεται ένα μονομελές πλημμελειοδικείο να αποφανθεί αν ο Λένιν ή ο Στάλιν έκαναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ; Με αυτές τις γενικεύσεις καταφέρνετε να ξεγλιστράει η Χρυσή Αυγή».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος έκανε καθαρό ότι: «Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετο με τη βελτίωση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, αν και σε γενικές γραμμές τη θεωρούμε επαρκή για την τιμωρία ρατσιστικών πράξεων και συμπεριφορών». Και σημείωσε πως το γεγονός ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν αξιοποιήθηκε για την αντιμετώπιση τέτοιων πράξεων «δεν ήταν θέμα ανεπάρκειας, ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, ανοχής απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».
«Θα μπορούσαν να υπάρχουν βελτιώσεις - πρόσθεσε - στην υπάρχουσα νομοθεσία, όχι γιατί πιστεύουμε ως ΚΚΕ ότι φταίει η ελλιπής νομοθεσία για την έξαρση ρατσιστικών φαινομένων, αλλά για να μπορεί να υπάρχει μια ακόμη δυνατότητα να προστατευθούν τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων, όπως οι μετανάστες, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να αντιπαλεύει το ρατσισμό και το δηλητήριο που χύνει».
Ο Γ. Γκιόκας έκανε σαφές ότι «ως ΚΚΕ δεν θεωρούμε ότι με νόμους και δικαστικές αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ρατσισμός και ο ναζισμός», γιατί είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος. Ενώ τόνισε ότι «ο ναζισμός αξιοποιήθηκε από το σύστημα για να παγιδεύσει λαϊκό κόσμο και σήμερα αξιοποιείται με το δήθεν μάζεμά του για να προωθηθεί η θεωρία των άκρων, να συνδέεται η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η οριστική και τελεσίδικη αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ναζισμού μπορεί να γίνει μόνο σε ρήξη με το σύστημα που τον γεννά».
Η απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ
Τον Απρίλη του 2007, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε την έκδοση απόφασης - πλαισίου, με τον τίτλο «Για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου». Με την απόφαση αυτή και κάτω από τον όρο «ολοκληρωτικά καθεστώτα», όπου ανιστόρητα, αντιεπιστημονικά και συκοφαντικά εξίσωναν το φασισμό - ναζισμό με τον πιο συνεπή και αταλάντευτο αντίπαλό του - τόσο θεωρητικά όσο και ιστορικά - τον κομμουνισμό, ξεκίνησε η σύγχρονη εκστρατεία ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και της ίδιας της ταξικής πάλης.
Στις 3/6/2008, με πρωτοβουλία της Τσέχικης Προεδρίας, εκδόθηκε η Διακήρυξη της Πράγας «Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Κομμουνισμό», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «...πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του κομμουνισμού πρέπει να εκτιμηθούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (...) Με τον ίδιο τρόπο που τα ναζιστικά εγκλήματα εκτιμήθηκαν από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης», και να υπάρξει «ευρωπαϊκή και διεθνής πίεση για αποτελεσματική καταδίκη των παρελθόντων κομμουνιστικών εγκλημάτων και για αποτελεσματική πάλη ενάντια σε τρέχοντα κομμουνιστικά εγκλήματα».
Το Νοέμβρη του 2008 εκδίδεται τελικά η απόφαση 2008/913/ΔΕΥ, η οποία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο. Μπορεί μεν να μην περιλαμβάνεται ευθέως η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, όμως δίνεται το «πράσινο φως».
Ενα παράδειγμα
Στις Βαλτικές χώρες, θεωρείται έγκλημα πολέμου και έχουν ασκηθεί διώξεις σε όσους εγκωμιάζουν ή δεν καταδικάζουν την ηρωική δράση του Κόκκινου Στρατού, που τσάκισε τους φασίστες κατακτητές, γιατί έτσι συμφέρει να ξαναγράψουν την Ιστορία οι νεκραναστημένοι συνεργάτες των ναζί κατακτητών που απολαμβάνουν την προστασία της ΕΕ. Με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο λιμός στην Ουκρανία την περίοδο 1932 - '33, θεωρείται «τεχνητός» λιμός και αναγνωρίζεται ως έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού και της ανθρωπότητας. Ανάλογη προσπάθεια να αναγνωριστεί ως έγκλημα πολέμου γίνεται και με το Κατίν, όπου ΕΕ, κράτη - μέλη και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί - που δήθεν ανησυχούν για την άνοδο του ναζισμού - έχουν αναλάβει το ρόλο του διαφημιστή της χαλκευμένης από τον ίδιο τον Γκέμπελς συκοφαντίας σε βάρος της ΕΣΣΔ για τη σφαγή στο Κατίν. Αξιοποιείται, δηλαδή, η συγκεκριμένη απόφαση για να ποινικοποιηθεί η ιδεολογικοπολιτική άποψη και η αποτίμηση ιστορικών γεγονότων που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «γεωπολιτική για την ανάπτυξη»

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «γεωπολιτική για την ανάπτυξη»

«Ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία δεν είναι η λύση στην κρίση της Ουκρανίας. Αντιθέτως, θα έχει πολλαπλά αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταστροφικές δε για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα», είπε προχτές ο Αλ. Τσίπρας. Μια μέρα πριν, στις 19/8/2014, η «Αυγή» στο κύριο άρθρο της έγραφε: «Για ποιο λόγο από τα οικονομικά μέτρα - αντίμετρα μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας απουσιάζουν π.χ. οι εξαγωγές των πολυτελών και άλλων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων; Το εμπάργκο στα πορτοκάλια και τα ροδάκινα αποτελεί ισχυρότερο μοχλό πολιτικής πίεσης από τις δεσμεύσεις για προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας;».
Φαίνονται αντιφατικές τοποθετήσεις, αλλά δεν είναι. Αλλωστε, το χαρακτηριστικό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική του δε βρίσκεται στις αντιφάσεις που μπορεί να εμφανίζει αυτή η στρατηγική ή στις προσαρμογές ενίοτε ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά στο γεγονός ότι υπηρετεί το κεφάλαιο, είναι ενταγμένη στην καπιταλιστική διεθνοποίηση και βαθιά στην ΕΕ.
Μόνο που υπάρχουν και διαφορετικά συμφέροντα, πολλές φορές έως και ανταγωνιστικά, ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου, ή, όταν συζητάμε για την ΕΕ, υπάρχουν ανταγωνισμοί μεταξύ των μονοπωλίων διαφορετικών κρατών ή και ομάδων κρατών. Ο διαχωρισμός που γίνεται εδώ και μερικά χρόνια, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση, ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και στον ευρωπαϊκό Νότο, είναι δηλωτικός των διαφορετικών συμφερόντων των μονοπωλίων των κρατών του Βορρά με αυτά του Νότου, ανάμεσα σε άλλα και λόγω της αναγκαιότητας εφαρμογής διαφορετικών μειγμάτων πολιτικής διαχείρισης της κρίσης. Αυτήν την αντίθεση υποδηλώνει και η τοποθέτηση της «Αυγής», που αντιπαραθέτει στα ροδάκινα (του Νότου) τα πολυτελή αυτοκίνητα (του Βορρά), αλλά και η δήλωση Τσίπρα.
Επικίνδυνα παιχνίδια
Σε επόμενο φύλλο της η «Αυγή» (20/8) αναλαμβάνει να δείξει ότι πράγματι δεν υπάρχουν αντιφάσεις στις δύο φαινομενικά αντικρουόμενες τοποθετήσεις. Το κύριο άρθρο της επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική είναι ενιαία, ενώ στο πλαίσιο της καπιταλιστικής διεθνοποίησης της οικονομίας αναδεικνύει τη σημασία της γεωστρατηγικής στην ανάπτυξη. Αυτός άλλωστε είναι και ο τίτλος του άρθρου: «Ανάπτυξη και γεωπολιτική». Να τι γράφει: «Οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εφόσον διατηρηθεί η μέγγενη του Μνημονίου, περιγράφουν τουλάχιστον μία δεκαετία αναιμικής και άνεργης ανάπτυξης, δηλαδή στασιμότητα που θα τρεμοπαίζει στη μεθόριο με την ύφεση. Αυτή η πρόβλεψη καταντά εφιάλτης, αν αναλογιστούμε τις κοινωνικές επιπτώσεις από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας, ανεργίας και εσωτερικής υποτίμησης. Αναμφίβολα η αλλαγή αυτού του οικονομικού κύκλου προϋποθέτει εσωτερική πολιτική ανατροπή σε συνδυασμό με τις επανατοποθετήσεις των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Αρα αυτό που δεν φαινόταν εφικτό, λόγω της γερμανικής επιβολής στην ΕΕ, μοιάζει δυνατό λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. Ιδιαίτερα η ουκρανική κρίση πιέζει για την αναζήτηση νέων ευρω-ρωσικών ισορροπιών, προτού ο πόλεμος καταστήσει ανεπανόρθωτη τη ζημιά.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναζήτησης νέων συσχετισμών και πολιτικών, η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες της, είναι υποχρεωμένη και μπορεί να αναζητεί συμμαχίες, ώστε οι ευρωπαϊκές εξελίξεις να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου. Η κρίση της Ουκρανίας καθώς και η πολιτική των ευρωπαϊκών αντιποίνων παραπέμπουν σε απόκλιση ανάμεσα στα συμφέροντα του ευρωπαϊκού Νότου και του ευρωπαϊκού Βορρά. Αν για το γερμανικό κεφάλαιο και την αμερικανική πολιτική ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά αναγκαία φάση για τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τη χάραξη νέων συνόρων στη βάση των αγορών, τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού Νότου είναι σταθερά υπέρ της υπέρβασης του νεο-ψυχροπολεμικού κλίματος και υπέρ της εξωστρεφούς γεωπολιτικής θέσης της ΕΕ.
Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι, εφόσον συνεχιστεί η αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας, οι επιπτώσεις στις εύθραυστες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, και πρώτα - πρώτα της Ελλάδας, θα αποδειχθούν μοιραίες».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως πλεονέκτημα για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αλλωστε, αυτήν επιδιώκει. Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που κάνει κριτική στην κυβέρνηση για ανικανότητα αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας σε όφελός της, δηλαδή σε όφελος του κεφαλαίου. Αυτό κάνει και τώρα με την κρίση στην Ουκρανία. Βεβαίως και η κυβέρνηση προπαγανδίζει στην πολιτική της αυτή τη δυνατότητα αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην περιοχή, προβάλλοντας μάλιστα ότι σε ένα τόξο αστάθειας, που ξεκινά από την Ουκρανία, περνά από την Ανατολική Μεσόγειο και καταλήγει στη Βόρεια Αφρική, η Ελλάδα, χώρα - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι μια όαση σταθερότητας, άρα μπορεί να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.
Η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας σ' αυτή την περιοχή είναι στρατηγική επιδίωξη της αστικής τάξης της Ελλάδας, στο πλαίσιο βεβαίως της προώθησης των γενικότερων συμφερόντων του κεφαλαίου στην περιοχή, μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, και της προώθησης των συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή.
Βεβαίως υπάρχουν και οι ενδομονοπωλιακοί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, κυρίως Γερμανία, που διαπλέκονται με τους ανταγωνισμούς Βορρά - Νότου στην ΕΕ, αλλά υπάρχουν και οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΕΕ με Ρωσία, Κίνα. Τώρα, στην Ουκρανία εκδηλώνονται ανταγωνισμοί με τη Ρωσία.
Επομένως, στρατηγικά υπάρχει σύμπλευση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ. Πού βρίσκεται η διαφορά; Στη μεταξύ τους αντιπαράθεση για το με ποια πολιτική διαχείρισης στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα έλθει η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Εδώ εντάσσουν και τις διεθνείς συμμαχίες και επιλογές τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και της ΕΕ ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση της Ελλάδας και στην κυβέρνηση της Γερμανίας γιατί εφαρμόζουν πολιτική λιτότητας, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιστέκεται στην Μέρκελ, επειδή δεν βάζει ζήτημα αλλαγής μείγματος. Αρα, ταυτίστηκε μαζί της στα μέτρα κατά της Ρωσίας, ενώ θα έπρεπε να αντισταθεί επειδή είναι σε βάρος της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας. Αξιοποιεί λοιπόν την κρίση στην Ουκρανία, προβάλλει την άποψη ότι τα οικονομικά μέτρα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία και αυτά της Ρωσίας ενάντια στην ΕΕ, ως πολιτική, ωφελούν τον ευρωπαϊκό Βορρά και είναι σε βάρος του ευρωπαϊκού Νότου. Αρα, θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα βλάπτουν τα μονοπώλια του Νότου και της Ελλάδας. Λέει λοιπόν ότι η ΕΕ πρέπει «να τα βρει με τη Ρωσία», να συμμαχήσει μαζί της.
Οταν τσακώνονται τα βουβάλια...
Τα αντίμετρα της Ρωσίας βεβαίως υπονομεύουν την οικονομία της ΕΕ και της Ευρωζώνης συνολικά (αυτό το παραβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ) γι' αυτό και αναζητείται συμβιβασμός (πρώτη απ' όλους τον θέλει η Γερμανία λόγω ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία). Αλλωστε, ετοιμάζεται συνάντηση κορυφής ΕΕ - Ρωσίας για την Ουκρανία στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα αναζητηθούν συμβιβασμός μεταξύ τους και διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ γι' αυτό μεταβαίνει το Σάββατο στην Ουκρανία η Μέρκελ. Αλλωστε τα μέτρα κατά της Ρωσίας από την ΕΕ σχετίζονται και με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και τη διευθέτησή τους.
Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα, αξιοποίησης της «γεωπολιτικής για την ανάπτυξη», είναι βαθιά αντιλαϊκή. Προτείνει αξιοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με συμμαχία του Νότου της ΕΕ με τη Ρωσία σε όφελος του Νότου και της Ελλάδας. Είναι πολιτική θέση αλλά σε όφελος του κεφαλαίου ή τμημάτων του κεφαλαίου. Προτείνει επίσης, με μοχλό την ουκρανική κρίση, αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης στην ΕΕ, γιατί αυτό είναι που θα συμβάλει στην καπιταλιστική ανάπτυξη του Νότου και της Ελλάδας και θεωρεί μέσο για την επίτευξή της τη συμμαχία Ρωσίας - κρατών του ευρωπαϊκού Νότου.
Βεβαίως εμείς να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αρχή της εκδήλωσης της κρίσης στην Ουκρανία, έκρυβε ότι η ΕΕ είχε αποφασιστική συμβολή στην υποδαύλισή της, μαζί βεβαίως με τις ΗΠΑ, ενώ καλούσε την ΕΕ να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης. Είναι σαν να λένε «ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα». Τα ίδια έκανε και στον πόλεμο στη Λιβύη και στη Συρία. Τώρα πασχίζει, ενοχοποιώντας την Μέρκελ, να προβάλει τη δυνατότητα αλλαγής στην ΕΕ και συμμαχίας με τη Ρωσία. Αλλά ο λαός πρέπει να θυμάται: «Οταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια»...

Συντριβή μισθών και βιοτικού επιπέδου

Συντριβή μισθών και βιοτικού επιπέδου



Μισό σχεδόν εκατομμύριο μισθωτοί λαμβάνουν μισθούς που είναι κάτω από τα 600 ευρώ μεικτά, χωρίς δηλαδή να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που τους παρακρατούνται και ο αναλογούν φόρος.
Τη ραγδαία αυτή υποχώρηση των μισθών την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και το συντριπτικό χτύπημα του εργατικού εισοδήματος από το κεφάλαιο και τις αστικές κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ (Δεκέμβρης 2013), που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος, όπως προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και χωρίς, εννοείται, να πάρουμε υπόψη μας την ανασφάλιστη εργασία και τους πολύ χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι με τέτοιο καθεστώς, προκύπτει ότι 486.608 μισθωτοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (από τα 1,6 εκατομμύρια μισθωτούς) είχαν τον περασμένο Δεκέμβρη μισθό από μερικές δεκάδες ευρώ μέχρι 600 ευρώ μεικτά.
Δηλαδή, το 30% των μισθωτών που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (τρεις στους δέκα) έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω ή στα όρια περίπου του κατώτερου μισθού ενός ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ μεικτά). Ειδικότερα, ένας στους δέκα μισθωτούς έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από τα 150 ευρώ μεικτά, ενώ ένας στους τέσσερις μισθωτούς έχει μηνιαίο μεικτό μισθό κάτω από τα 550 ευρώ, που σημαίνει πως είναι κάτω και από τον κατώτερο μισθό που έχει επιβληθεί διά νόμου. Αναμφίβολα, στα μίζερα αυτά εισοδήματα των μισθωτών αντανακλώνται η εξάπλωση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά και η γενικότερη συρρίκνωση συνολικά των μισθών προς τα κατώτερα όρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2013 ένας - πλέον - στους τέσσερις μισθωτούς εργάζεται με μερική απασχόληση. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1,582 εκατομμυρίων μισθωτών οι 1.191.340 (75,30%) έχουν πλήρη απασχόληση και οι 390.740 (24,70%) εργάζονται με μερική απασχόληση, με μέρος τους να εργάζεται μόλις μία μέρα τη βδομάδα.
Οι μέσοι όροι δεν δείχνουν την εικόνα
Τη δραματική αυτή θέση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης μάλλον συσκοτίζουν, παρά φωτίζουν οι μέσοι όροι της στατιστικής, που δείχνουν ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός διαμορφώθηκε στο τέλος του 2013 στα 1.030,35 ευρώ μεικτά, με τους άνδρες να έχουν μέσο μισθό τα 1.153,18 ευρώ και τις γυναίκες τα 893,55 ευρώ μεικτά.
Ετσι, ενώ ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα όρια των 1.000 ευρώ, την ίδια στιγμή 963.058 μισθωτοί, δηλαδή το 60% αυτών που εργάζονται, έχουν μισθούς κάτω των 1.100 ευρώ μεικτά και μέχρι μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα. Πάντως, ακόμα και αν ανέβουμε την κλίμακα της μισθοδοσίας φαίνεται ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος μισθωτών μπορεί να μιλά για μισθούς που με βάση το σημερινό κόστος ζωής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 2.300 ευρώ μεικτά (από τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος εισοδήματος) παίρνει μόλις το 10% των μισθωτών, το υπόλοιπο 90% βρίσκεται κάτω απ' αυτή τη μισθολογική κλίμακα, από το οποίο τα 2/3 παίρνουν κάτω και από τα 1.000 ευρώ.
Οι μέσοι όροι δεν μπορούν να αποδώσουν ούτε τη μισθολογική κατάσταση των εργαζομένων ορισμένων κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων. Ετσι, 56.718 εκπαιδευτικοί έχουν μέσο μισθό μόλις 707 ευρώ μεικτά, ενώ άλλοι 40.000 μισθωτοί, που εμφανίζονται στις καταστάσεις του ΙΚΑ ως βοηθητικό διδακτικό προσωπικό, έχουν μέσο μηνιαίο μισθό μόλις 528,63 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχη είναι η θέση 120.000 ανειδίκευτων εργατών σε ορυχεία, κατασκευές, στη βιομηχανία και τις μεταφορές, που ο μέσος μισθός τους είναι μόλις 765,29 ευρώ μεικτά, δηλαδή στα όρια του κατώτερου μισθού που είχε διαμορφωθεί πριν την παρέμβαση της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία με νόμο κατάργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το 2012. Ανάλογη είναι η κατάσταση ακόμα 120.000 μισθωτών που δηλώνονται ως οικιακοί βοηθοί και πλανόδιοι πωλητές, ο μέσος μισθός των οποίων είναι 674,78 ευρώ μεικτά.
Η νέα βάρδια
Οι πιο χαμηλοί μισθοί κυριαρχούν ταυτόχρονα και στις νεότερες ηλικίες, ως αποτέλεσμα και της μεγαλύτερης ευελιξίας στις μορφές και τους χρόνους απασχόλησης σε αυτές τις ηλικίες, αλλά και του ηλικιακού απαρτχάιντ που επιβλήθηκε στους νέους κάτω των 24 ετών, για τους οποίους με νόμο ο κατώτερος μισθός διαμορφώθηκε στα 511 ευρώ μεικτά. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι 15.865 μισθωτοί ηλικίας από 15 έως 19 ετών εμφανίζονται με μέσο μισθό μόλις 271,93 ευρώ μεικτά, ενώ 120.000 μισθωτοί ηλικίας από 20 έως 24 ετών λαμβάνουν μέσο μισθό 489 ευρώ μεικτά.
Οι μετανάστες
Από τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, εκτός από την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται συνολικά η εργατική τάξη της χώρας μας, προβάλλει η ακόμα χειρότερη θέση των μεταναστών, για όσους βέβαια ασφαλίζονται σε αυτό. Ετσι, ενώ το μέσο μεικτό ημερομίσθιο για το σύνολο των μισθωτών διαμορφώθηκε το 2013 στα 48,26 ευρώ, οι Ελληνες μισθωτοί που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία (90%) έχουν ημερομίσθιο ελαφρώς πιο πάνω (49,68 ευρώ), όταν οι μισθωτοί μετανάστες με αλβανική υπηκοότητα έχουν μέσο ημερομίσθιο μόλις 29,84 ευρώ μεικτά, οι Βούλγαροι 27,27 ευρώ, οι Πακιστανοί 28,39 ευρώ ενώ ακόμα πιο χαμηλό είναι το μέσο ημερομίσθιο των εργαζόμενων μεταναστών από το Μπαγκλαντές, στα 25,49 ευρώ μεικτά.
Η τάση της συγκέντρωσης
Παράλληλα με τη δραματική χειροτέρευση της οικονομικής θέσης της εργατικής τάξης, τα στοιχεία του ΙΚΑ αναδεικνύουν την τάση μεγέθυνσης ορισμένων επιχειρήσεων και ομίλων που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο αριθμό μισθωτών. Ετσι, μέσα σε μια μεγάλη «θάλασσα» μικρών επιχειρήσεων ξεπροβάλλουν όλο και πιο ευδιάκριτα ορισμένες που απασχολούν έναν σημαντικό όγκο εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, μόνο 252 μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας με πάνω από 500 εργαζόμενους η καθεμία, σε ένα σύνολο 206.557 επιχειρήσεων, απασχολούν 385.574 μισθωτούς, που αντιστοιχούν στο 23,16% του συνόλου τους. Αν συνυπολογίσουμε και τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 175 εργαζόμενους η καθεμία, προκύπτει ότι μόλις 848 μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή το 0,4% του συνόλου των επιχειρήσεων, απασχολούν το 1/3 του συνολικού αριθμού των μισθωτών της χώρας μας.
Στον αντίποδα βρίσκονται 124.109 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται μόλις 1 έως 2 μισθωτοί, δηλαδή το 60% του συνόλου των επιχειρήσεων απασχολεί μόλις το 9,67% των μισθωτών, δηλαδή έναν στους δέκα εργαζομένους!
Ολα τα παραπάνω στοιχεία, που προκύπτουν από την ανάλυση των ΑΠΔ, αφορούν τις λεγόμενες κοινές επιχειρήσεις, που απασχολούν όμως και τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, μετά την κατάρρευση που έχει υποστεί ο τομέας των οικοδομικών έργων. Ετσι, με βάση αυτά τα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων ανέρχεται σε 1.621.259 μισθωτούς, εκ των οποίων οι 1.582.185 απασχολούνται σε κοινές επιχειρήσεις και μόνο 39.074 σε οικοδομικά έργα. Αλλωστε, η θέση των εργαζομένων στα οικοδομικά έργα είναι ακόμα χειρότερη καθώς οι μέρες εργασίας τους είναι μόλις 13 το μήνα και το μέσο ημερομίσθιο μόλις τα 43,08 ευρώ μεικτά.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Βομβαρδισμών συνέχεια και γεωστρατηγικά παιχνίδια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδισμών συνέχεια και γεωστρατηγικά παιχνίδια



Νέα θύματα από τους βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Το μακελειό που προκαλεί η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου στον ρωσόφωνο πληθυσμό των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές των δύο επαρχιών του Ντονμπάς, όπως λέγεται, αναφέρουν ότι μέσα σε 24 ώρες σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 29 σε μάχες και βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις, ακόμα και με βόμβες διασποράς προκειμένου να προκαλέσουν πολλά θύματα. Επίσης, μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από την αρχή του σφυροκοπήματος των περιοχών αυτών, τον περασμένο Μάρτη, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Η πόλη του Λουγκάνσκ εξακολουθεί να παραμένει χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για δέκατη όγδοη συνεχή μέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού της Συμβουλίου.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο επίσης ανακοίνωσε ότι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και η «ταξιαρχία εθελοντών του Ντονμπάς» (που αποτελείται κυρίως από νεοναζιστές από την Ουκρανία και μισθοφόρους από άλλες χώρες) ανακατέλαβαν από τους ρωσόφωνους τον Ιλοβάισκ, έναν σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο ανατολικά του Ντονέτσκ. Οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές επίσης ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα ουκρανικό καταδιωκτικό μονοθέσιο αεροσκάφος «Σουχόι 25» στην Ανατολική Ουκρανία, με τον πιλότο να αγνοείται, όπως παραδέχεται και η πλευρά των δυνάμεων του Κιέβου.
Κωλυσιεργία με την αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια
Οσον αφορά στη ρωσική αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα, αν και βρίσκεται στα σύνορα για να περάσει στο Λουγκάνσκ, αντιμετωπίζει τη σκόπιμη κωλυσιεργία των ουκρανικών αρχών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος από τελωνειακούς στο φορτίο των οχημάτων αυτών δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν η Μόσχα στείλει στο Κίεβο μια πλήρη απογραφή του. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει λάβει μόνο έναν κατάλογο εκπροσώπων διεθνών οργανισμών που θα συνοδεύσουν την αυτοκινητοπομπή στην πόλη του Λουγκάνσκ, είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Αντρίι Λισένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».
Σύμφωνα πάντως με ρωσικά ΜΜΕ, ήδη 16 φορτηγά έχουν περάσει τα σύνορα αλλά περιμένουν ελέγχους στο τελωνείο.
Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, προετοιμάζονται η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στο Κίεβο το Σάββατο και η συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας, ΕΕ, με «αγκάθι» το ζήτημα της Ενέργειας και των κυρώσεων, που ήδη προκαλεί δυσφορία στους καπιταλιστές. Τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι που τους νοιάζουν και όχι ο ουκρανικός λαός που συνεχίζει να ματώνει.
Ρωσικά γυμνάσια
Σε μια άλλη εξέλιξη, τις αντιδράσεις της ρωσικής κυβέρνησης προκάλεσε η ενέργεια Ουκρανών πολιτών να ανέβουν σε ουρανοξύστη, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το Κρεμλίνο στη Μόσχα και να βάψουν στα χρώματα της Ουκρανίας (μπλε και κίτρινο) στην κορυφή του ένα αστέρι από την περίοδο της ΕΣΣΔ και να αναρτήσουν τη σημαία. Στο πλαίσιο της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή εντάσσονται και οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων εδάφους - αέρος κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων στη νότια επαρχία Αστραχάν. Επίσης, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, κήρυξε χτες την έναρξη του επανεξοπλισμού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ρωσικού στόλου στους στρατηγικούς άξονες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές απειλές». «Δεν σας κρύβω ότι αυτό συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών», προσέθεσε ο Σόιγκου, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ήδη στις αρχές Ιούλη ότι σχεδιάζει την ενίσχυση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, «για να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας», ως απάντηση στην αύξηση της παρουσίας του NATO στην Ανατολική Ευρώπη, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα και στη Βαλτική.

ΗΠΑ Υποσχέσεις για έρευνα, νέο θύμα αστυνομικής βίας και μπαράζ συλλήψεων

ΗΠΑ 
Υποσχέσεις για έρευνα, νέο θύμα αστυνομικής βίας και μπαράζ συλλήψεων

Απέναντι στον εχθρό λαό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Δίκαιη και εξονυχιστική έρευνα» για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από το λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον υποσχέθηκε χτες ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ με άρθρο του σε ηλεκτρονική εφημερίδα του Μιζούρι, ενώ ώρες πριν (αργά το βράδυ της Τρίτης) είχε σκοτωθεί και δεύτερος Αφροαμερικανός, 23 ετών, από πυρά δύο αστυνομικών στο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις.
Ο 23χρονος νεαρός φέρεται πως είχε πλησιάσει τους αστυνομικούς, κρατώντας μαχαίρι φωνάζοντας: «Πυροβολήστε με! Σκοτώστε με!». Υποτίθεται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πρακτορείων, πως επιδείκνυε «περίεργη συμπεριφορά», ωστόσο δεν έγιναν γνωστά άλλα στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό. Γεγονός είναι ότι εκτελέστηκε και αυτός εν ψυχρώ.
Ο Χόλντερ, που συναντήθηκε χτες με τους επικεφαλής πολυμελούς ομάδας του FBI στο πλαίσιο έρευνας όχι μόνον για τη δολοφονία του Μπράουν, αλλά και για «τυχόν παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών», διαβεβαίωσε τους πολίτες του (ταραγμένου εδώ και 12 μέρες) Φέργκιουσον πως, αφενός θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των διαδηλωτών για ειρηνική διαδήλωση, αφετέρου πως οι δημοσιογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα, καλύπτοντας ανεμπόδιστα τα γεγονότα.
Ωστόσο, αυτές οι δύο υποσχέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν από την κρατική καταστολή οι κάτοικοι της περιοχής. Ηδη έχουν καταγγελθεί 47 συλλήψεις, ανάμεσά τους και 3 δημοσιογράφοι. Επιπροσθέτως, μέσα στο περασμένο 24ωρο σημειώθηκαν και πάλι λεκτικές απειλές και κινήσεις εκφοβισμού από αστυνομικούς κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν στο Φέργκιουσον τις κινητοποιήσεις του τελευταίου 24ωρου, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν ειρηνικό χαρακτήρα.
Ο Αφροαμερικανός, πολιτειακός αστυνομικός αξιωματούχος, Ρόναλντ Τζόνσον, που έχει τεθεί επικεφαλής των αστυνομικών αρχών στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, έκανε λόγο για το θετικό ρόλο που έπαιξαν τοπικοί παράγοντες της φτωχής, ως επί το πλείστον, κοινωνίας του Φέργκιουσον, μεταξύ αυτών πρεσβύτεροι κληρικοί, ακτιβιστές, επικεφαλής οργανώσεων κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, καλώντας και ενημερώνοντας άπαντες κατά της χρήσης βίας. Μάλιστα, ηγετικά στελέχη της κοινότητας του Φέργκιουσον φέρεται πως ζήτησαν από πολίτες να μείνουν μακριά από τους δρόμους μετά τη δύση του ηλίου, παρά την επίσημη άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ωρες μετά, εκπρόσωπος του αμφιλεγόμενου εισαγγελέα της κομητείας Σεντ Λούις, Μπομπ Μακάλοχ, δήλωσε ότι εντός τρέχοντος 24ωρου θα αποφασίσει δικαστήριο ενόρκων αν θα ασκηθεί δίωξη κατά του αστυνομικού που σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου με έξι σφαίρες στο κεφάλι, στο χέρι και στο στήθος γιατί, κατά τα φαινόμενα, αρνήθηκε να μπει στο περιπολικό...

TOP READ