9 Αυγ 2014

Η ουκρανική αεροπορία βομβαρδίζει τους στρατιώτες της για να μην φεύγουν στη Ρωσία


Η ουκρανική αεροπορία βομβαρδίζει τους στρατιώτες της για να μην φεύγουν στη Ρωσία
 

Η ουκρανική αεροπορία βομβαρδίζει τους στρατιώτες της για να μην φεύγουν στη Ρωσία
Όπως αναφέρουν οι μαχητές της Νοβορωσίας, χτες το βράδυ η ουκρανική αεροπορία έριξε δυνατές βόμβες στις θέσεις τω τμημάτων του στρατού της που βρέθηκαν σε αποκλεισμό των μαχητών της λαϊκής επιστράτευσης στην περιοχή του σημείου διέλευσης των συνόρων Ιζβάρινο, στην προσπάθεια να αποτρέψει την ομαδική φυγή των Ουκρανών στρατιωτών στο έδαφος της Ρωσίας.
όπτες

Όπως αναφέρουν οι αυτ μάρτυρες, αργά το βράδυ της 6ης Αυγούστου στον ουρανό πάνω από το «Κλοιό του Ιζβάρινο» εμφανίστηκαν τα ουκρανικά μαχητικά SU-24 που έφεραν στο εξωτερικό του ατράκτου μεγάλες αεροπορικές βόμβες. Οι μαχητές τη επιστράτευσης που το παρακολουθούσαν στο Σαούρ – Μογκίλα έχουν ετοιμαστεί στην απόκρουση της αεροπορικής επίθεσης, τα αεροπλάνα όμως πέρασαν αλλού και πήγαν στο έδαφος που κατέχουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Σε λίγο χρόνο άρχισαν να πέφτουν βόμβες και στις θέσεις του εχθρού ακούγονταν δυνατές εκρήξεις από τις οποίες έτρεμε το έδαφος σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τον τόπο των συμβάντων. Στον αέρα άρχισαν να εμφανίζονται σύννεφα σε μορφή μανιταριού που είναι πιο χαρακτηριστικά για πυρηνικές εκρήξεις.

Την ίδια στιγμή τους συγγενείς του κατάφερε να πάρει τηλέφωνο ένας στρατιώτης από τα υπόλοιπα της κατεστραμμένης 79ης ταξιαρχίας. Φώναζε ότι τις δικές τους θέσεις «κατά λάθος» βομβαρδίζει η δική τους αεροπορία. Ξαφνικά η κλήση κόπηκε. Είτε έπεσε η μπαταρία, είτε ο ομιλητής τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε. Αυτός ο βομβαρδισμός μάλλον δεν ήταν λάθος. Η Ουκρανία με πάση θυσία πρέπει να κρατήσει τους υπόλοιπους από τους στρατιώτες που βρέθηκαν σε αποκλεισμό για να μην φύγουν στη Ρωσία και να συγκρατούν για όσο γίνεται πιο μεγάλο χρονικό διάστημα τις δυνάμεις της λαϊκής επιστράτευσης και να πεθάνει μαζί τους η αλήθεια για τις απρεπείς ενέργειες της ουκρανικής ηγεσίας.

Πόσοι σκοτώθηκαν και πόσοι τραυματίστηκαν από τις βόμβες αυτές, είναι προς το παρόν άγνωστο. Ήρθε μόνο το μήνυμα ότι την προηγούμενη νύχτα σκοτώθηκε ένας από τους αρχηγούς της ταξιαρχίας Ουκρανών εξολοθρευτών.

Εντωμεταξύ, δύο εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες οι οποίοι τη Δευτέρα στην προσπάθεια να σωθούν από τα πυρά των μαχητών της επιστράτευσης βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία, έφτασαν στο Κίεβο. Μέχρι στιγμής βρίσκονται σε δύο κλειδωμένα βαγόνια. Οι αρχηγοί τους δεν γνωρίζουν τι να τους κάνουν: να τους δικάσουν ως λιποτάκτες ή να τους στείλουν πίσω στο μέτωπο. Τώρα όμως τους υποπτεύονται ότι η Ρωσία τους έχει κάνει «πράκτορες». Οι ίδιοι οι στρατιώτες λένε ότι θέλουν να συναντηθούν με τους συγγενείς και να ξεκουραστούν.            

Η μεγάλη καταστροφή από μεταλλείο χρυσού στον Καναδά δεν είναι είδηση για τα ελληνικά ΜΜΕ. Γιατί άραγε;…

Η μεγάλη καταστροφή από μεταλλείο χρυσού στον Καναδά δεν είναι είδηση για τα ελληνικά ΜΜΕ. Γιατί άραγε;…

09 Αυγούστου
17:382014
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την Τετάρτη 6 Αυγούστου η Περιφέρεια Καριμπού της Βρετανικής Κολομβίας στην περιοχή που επλήγη από την καταστροφική κατάρρευση του φράγματος αποβλήτων στο μεταλλείο χαλκού-χρυσού Mount Polley.
Η διάρρηξη του φράγματος τα ξημερώματα της Δευτέρας 4 Αυγούστου απελευθέρωσε 10 δισεκατομμύρια λίτρα νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τελμάτων εμπλουτισμού, προκαλώντας ρύπανση σε αρκετά ρέματα, ποτάμια και λίμνες της περιοχής.  Σε ισχύ παραμένει η απόλυτη απαγόρευση χρήσης νερου από τις λίμνες και τα ποτάμια. Η ανησυχία είναι μεγάλη για τις επιπτώσεις της ρύπανσης, όχι μόνο στην υγεία του (λιγοστού) πληθυσμού αλλά και στα υδατικά οικοσυστήματα της περιοχής που είναι σημαντικοί τόποι αναπαραγωγής του σολωμού. To Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε εντολή προς την εταιρεία να αποκαταστήσει τη ρύπανση. Διαδοχικές αποκαλύψεις που έρχονται στο φως αποδεικνύουν ότι η επικινδυνότητα του φράγματος κάθε άλλο παρά άγνωστη ήταν στην εταιρεία, στην οποία είχε γίνει σειρά συστάσεων από τις αρμόδιες αρχές της Βρετανικής Κολομβίας.
Και οι «μετασεισμοί» από το ατύχημα συνεχίζονται, ενώ πολλοί προειδοποιούν ότι θα είναι πλήγμα για το σύνολο της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Αξίζει να παρακολουθήσετε το hashtag #MountPolley στο Twitter όπου χιλιάδες άνθρωποι γράφουν εξοργισμένοι με αυτό που συνέβη στη χώρα που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο περηφανεύεται για τη μεταλλευτική της βιομηχανία. Αμέτρητα άρθρα σε ιστοχώρους και εφημερίδες που ζητούν «να πέσουν κεφάλια» αυτών που ευθύνονται. Άλλα άρθρα διερωτώνται αν η εταιρεία Imperial Metals έχει τα χρήματα να αποκαταστήσει τη ζημία ή αν το πανάκριβο μάρμαρο θα πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι φορολοογύμενοι πολίτες. Ομοβροντία πυρών από το σύνολο του τύπου δέχεται η περιφερειακή κυβέρνηση για την ανεπάρκεια των κρατικών ελέγχων στο μεταλλείο και την αδυναμία της να επιβάλει στην εταιρεία να συμμορφωθεί. Επαναλαμβάνουμε ότι μιλάμε για τον Καναδά, όχι για την Ελλάδα!
Στον Καναδά, πέντε ολόκληρες μέρες μετά τη διάρρηξη του φράγματος, το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης της χώρας να φιλοξενούν καθημερινά εκτενή σχετικά ρεπορτάζ. Μεγάλη έκταση έχει πάρει το θέμα και σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας έντονη ανησυχία ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν ή που προγραμματίζουν να έχουν τέτοιου είδους μεταλλεία, όπως οι Η.Π.Α. Μια αναζήτηση με τον όρο «Mount Polley» στο Google News δίνει 30.800 αποτελέσματα!
Και στην Ελλάδα, από όσο είδαμε, δεν έχει γράψει κανείς μία γραμμή… Κανείς, πέρα από τα ιστολόγια που αναπαρήγαγαν το δικό μας άρθρο: Περιβαλλοντικός εφιάλτης στον Καναδά από διαρροή αποβλήτων μεταλλείου παρόμοιου με τις Σκουριές. Το θέμα δεν πέρασε απλά «στα ψιλά», πέρασε στην απόλυτη ανυπαρξία. Κανένα από τα  Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν μετέφρασε έστω δυο γραμμές κάποιου από  τα σχετικά άρθρα του πρακτορείου Reuters. Δεν τα είδαν; Βρήκαν ασήμαντο ένα περιβαλλοντικό ατύχημα που οι Καναδικές ειδησεογραφικές σελίδες λένε ότι είναι «ένα από τα χειρότερα στον κόσμο»; Θεώρησαν ότι δεν μας αφορά το θέμα γιατί δεν έχει σχέση με τίποτα που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα; H  φράση «μεταλλείο χαλκού-χρυσού» δεν χτύπησε κάποιο καμπανάκι; Ή μήπως χτύπησε;

Είναι ολοφάνερη η σύνδεση της καταστροφής στον Καναδά με την καταστροφική «επένδυση» που ετοιμάζει η Καναδική εταιρεία μαζί με τον εθνικό εργολάβο – καναλάρχη – μεγαλοεκδότη στη Χαλκιδική. Δεν είναι τυχαία η εκκωφαντική σιωπή των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Ξέρουν ότι αυτή είναι μια είδηση που δεν πρέπει να φτάσει στα αυτιά του Ελληνικού κοινού, γιατί θα χαλάσει τη ρόδινη εικόνα που έχει δημιουργήσει η προπαγάνδα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ / ELDORADO GOLD. Θα καταστρέψει το παραμύθι της «ανάπτυξης», με τους δήθεν αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που δήθεν θα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια από την εξαιρετική Καναδική εταιρεία ενώ οι κρατικές υπηρεσίες με άγρυπνο μάτι θα ελέγχουν… Και μετά ξυπνήσαμε, όπως ξυπνήσαν και οι Καναδοί. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι οι Ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, που δεν «βλέπουν» τις παρανομίες της εταιρείας όταν τις βάζεις μπροστά στα μάτια τους, θα καταφέρουν εκεί που απέτυχαν οι αντίστοιχες Καναδικές υπηρεσίες;
Είναι γνωστό το αυτό το παραμύθι και πριν από εμάς το άκουσαν και οι Καναδοί.  Η καταστροφή είναι κάτι μακρινό και αόριστο, κάτι «που δεν μπορεί να συμβεί». Μέχρι που συμβαίνει. Και συμβαίνει πάντα, με μαθηματική ακρίβεια.
Εμείς θα γράψουμε για όλες τις πτυχές αυτού του «ατυχήματος» – που μόνο απρόσμενο δεν ήταν – όπως ακριβώς τις μεταδίδουν τα Καναδικά και διεθνή μέσα. Ζητάμε τη βοήθεια των φίλων ιστολόγων και των μέσων ενημέρωσης που γνωρίζουμε ότι στηρίζουν τον αγώνα για τη σωτηρία της Χαλκιδικής, να βοηθήσουν να αναδειχθεί όσο γίνεται το θέμα.
Πηγή: antigoldgr.org

Майдан устоял против «титушек Порошенко»: готовится перекрыть дороги и созывает «фронтовиков» (ФОТО, ВИДЕО)

Майдан устоял против «титушек Порошенко»: готовится перекрыть дороги и созывает «фронтовиков» (ФОТО, ВИДЕО)


Киев, Август 07 (Навигатор, Владимир Райченко) – В Киеве прекратились столкновения на Майдане: пожары гаснут, но майдановцы созывают людей.
Подпишитесь на новости «Навигатор – Киев» в FacebookОдноклассниках или Вконтакте
Как сообщает корреспондент агентства, майдановцы контролируют периметр палаточного городка. Несмотря на то, что среди коммунальщиков было много переодетых молодых людей спортивной внешности.
Kiev-maidan-0708 (1).jpg Kiev-maidan-0708 (2).jpg Kiev-maidan-0708 (6).jpg Kiev-maidan-0708 (9).jpg
В попытках отстоять Майдан принимали участие и «айдаровцы», по словам которых, их батальон распускают именно потому, что среди них много майдановцев. Протестующие утверждают, что уже вызвали подмогу – возвращают активистов, которые сейчас воюют на Донбассе.
Kiev-maidan-0708 (12).jpg Kiev-maidan-0708 (13).jpg Kiev-maidan-0708 (15).jpg Kiev-maidan-0708 (16).jpg Kiev-maidan-0708 (17).jpg Kiev-maidan-0708 (18).jpg
Сотник Николай Бондарь  рассказал, что  Майдан собирает людей и будет перекрывать трассы в других городах, поднимая, таким образом, всеукраинское движение.
Как сообщают очевидцы, подожженные баррикады со стороны здания КГГА понемногу угасают. Активных действий уже никто не предпринимает и постепенно люди расходятся.
Kiev-maidan-0708 (21).jpg Kiev-maidan-0708 (22).jpg Kiev-maidan-0708 (23).jpg Kiev-maidan-0708 (25).jpg Kiev-maidan-0708 (30).jpg Kiev-maidan-0708 (32).jpg Kiev-maidan-0708 (34).jpg Kiev-maidan-0708 (35).jpg Kiev-maidan-0708 (38).jpg Kiev-maidan-0708 (41).jpg
В МВД уже заявили о раненых в ходе столкновений. «Во время противостояния в центре столицы бойцы спецподразделения и сотрудники милиции получили травмы, в основном — от попадания в них осколков брусчатки. Бойцы спецбальона «Киев-1» во время столкновений с активистами Майдана изъяли у последних огнестрельное оружие, гранаты, ножи и «коктейли Молотова», — говорится в сообщении.
Kiev-maidan-0708 (44).jpg Kiev-maidan-0708 (45).jpg Kiev-maidan-0708 (48).jpg Kiev-maidan-0708 (50).jpg Kiev-maidan-0708 (52).jpg Kiev-maidan-0708 (53).jpg Kiev-maidan-0708 (55).jpg Kiev-maidan-0708 (61).jpg Kiev-maidan-0708 (62).jpg
Как сообщал «Навигатор», в Киеве накануне анонсированного Петром Порошенко парада началась зачистка Майдана от палаточного лагеря, где по-прежнему оставались дежурить несколько сотен активистов. В зачистке принимала участие тяжелая техника, коммунальщики действуют под охраной вооруженных автоматами солдат в бронежилетах. Дежурившие в палатках активисты вступали в стычки, они зажгли припасенные на площади шины.
«Власть не нашла тысячу человек и технику для фронта, зато тысяча титушек и техника для разгрома Майдана – пожалуйста! Сейчас быдло Порошенко и Кличко разносит палатки на Майдане», — прокомментировала ситуацию активистка «Комитета освобождения политзаключенных» Анна Синькова.

Εμπορική εκμετάλλευση του βιασμού

Εμπορική εκμετάλλευση του βιασμού



«Είναι απλά μια απεικόνιση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη χώρα μας»! Αυτή ήταν η απάντηση του Ινδού φωτογράφου που κατηγορήθηκε επειδή «έντυσε» μια επίδειξη μόδας με πλάνα που παραπέμπουν στις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες στη χώρα. Μάλιστα, στις σχετικές σκηνές ο φωτογράφος «έστησε» άντρες-μοντέλα να έχουν αρπάξει μια γυναίκα-μοντέλο πάνω στα καθίσματα ενός λεωφορείου, παραπέμποντας - κατά πολλούς - στον ομαδικό βιασμό φοιτήτριας που έγινε το 2012 μέσα σε μέσο μαζικής μεταφοράς, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και διαδηλώσεων. Πέρα από τον λογικό αποτροπιασμό που γεννά η εμπορική εκμετάλλευση τέτοιου θέματος πρέπει να παρατηρήσει κανείς το εξής: Οτι στην ανερχόμενη καπιταλιστική Ινδία , οι γυναίκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων πρέπει να μάθουν ότι ο βιασμός είναι απλά «μια κατάσταση που αντιμετωπίζουν». Οπως απλά «μια κατάσταση» είναι και το να γεννάνε τα παιδιά τους σε χωριά χωρίς μαιευτήρια ή το να δουλεύουν δέκα και δώδεκα ώρες τη μέρα για να συμπληρώνουν ένα πιάτο φαΐ που μοιράζονται ολόκληρες οικογένειες. Η καπιταλιστική ανάπτυξη λοιπόν και η μεγάλη οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανισομετρία, η μεγάλη κοινωνική καθυστέρηση, μπορούν να συνυπάρχουν...

Δεξιός και αριστερός, θρησκευτικός τουρισμός

Δεξιός και αριστερός, θρησκευτικός τουρισμός


 
 

 
Ο Σαμαράς μιλάει με τον Θεό, ενώ ο Τσίπρας προτιμά ως πιο “υλιστής”, τους εγκόσμιους εκπροσώπους του. Για αυτό και επισκέφτηκε το Άγιο Όρος, σε μια προσπάθεια να εντρυφήσει στην μοναστική θεώρηση της ζωής, από τους πιο “γνήσιους”, εκφραστές της. Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό, αν αναλογισθεί κανείς το εύρος του πολιτικού αμοραλισμού μιας αριστεράς, που επιλέγει την πιο ακραία εκφορά θρησκευτικού σκοταδισμού ως συνομιλητή της, σε μια απόπειρα διείσδυσης, στο συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο.


Το θέμα δεν είναι ούτε η θρησκευτική πίστη των ανθρώπων, ούτε το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει σε όποια θρησκεία επιθυμεί. Πρόκειται άλλωστε για ζήτημα που συνδέεται οργανικά, με την εξελικτική πορεία των κοινωνιών και με τον ρόλο που σε αυτή διαδραματίζουν,κοινωνικές, πολιτισμικές, ιστορικές και ιδεολογικές συνισταμένες, η επίδραση των οποίων, δεν καταργείται με διατάγματα από την ιστορική συνείδηση των κοινωνιών. Το κυρίαρχο ζήτημα αφορά στο ότι χρησιμοποιείται τόσο από την δεξιά του Σαμαρά όσο και από την αριστερά του Τσίπρα αντίστοιχα, η θρησκευτική ευαισθησία των ψηφοφόρων ως μέσο διατήρησης και κατάληψης της πολιτικής εξουσίας.


Για την δεξιά σε κάθε της εκδοχή, η θρησκεία αποτέλεσε -διαχρονικά- μέσο διαιώνισης της εξουσίας της, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της εκάστοτε εκκλησιαστικής ιεραρχίας, τάχθηκε στο πλευρό της, σε κάθε κρίσιμη ιστορική καμπή. Τόσο στον εμφύλιο, όσο και στην χούντα, η εκκλησία λειτούργησε ως θεσμός διατήρησης και εμπέδωσης της κυριαρχίας της δεξιάς, είτε στην κοινοβουλευτική είτε στην φασιστική εκδοχή της. Ενώ οι περιπτώσεις κληρικών που πολέμησαν μαζί με το ΕΑΜ, ή στάθηκαν στο πλευρό των εξορισθέντων και βασανισθέντων από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς και την χούντα, αντιμετωπίσθηκαν από την επίσημη εκκλησία ως ξένο σώμα, ως μίασμα και εξοβελίστηκαν από τους κόλπους της.


Η αριστερή εκδοχή, βδελυρής και χυδαίας ερωτοτροπίας, με τα υψηλά κλιμάκια της εκκλησιαστικής νομενκλατούρας, που σιωπά εκκωφαντικά στην κοινωνική γενοκτονία που διενεργείται από την δεξιά του Σαμαρά και του Βενιζέλου, αποτελεί όψιμο φαινόμενο, τερατογένεση του μοντέλου αριστεράς που εκπροσωπεί ο Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα. Πρόκειται για ένα μοντέλο αριστεράς που υποκλίνεται στον υλικό πλούτο και στα θρησκευτικά προνόμια που χτίστηκαν από το αίμα, το σώμα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες του λαού. Προσδοκίες και ελπίδες, που μια κάστα αυτόκλητων εκκλησιαστικών αρχόντων ¨ελέω θεού”, τα αξιοποιεί για να μεγιστοποιήσει στο απόλυτο βαθμό, την εγκόσμια ευδαιμονία της. Με αυτή την κάστα συναγελάζεται ο Τσίπρας και η αριστερά του, προσδοκώντας την εύνοια και την ανοχή της, εμπαίζοντας και καθησυχάζοντας ταυτόχρονα, το ορθόδοξο εκλογικό σώμα, που εκ φύσεως ρέπει προς τα δεξιά.


Ο θρησκευτικός τουρισμός, τόσο της εγχώριας δεξιάς όσο και της εγχώριας αριστεράς, είναι εξίσου χυδαίος και αποκρουστικός. Ωστόσο αν ο αμοραλισμός , ο τυχοδιωκτισμός, η έλλειψη κάθε φραγμού, αποτελούν "προαιώνιες" πλευρές της ελληνικής δεξιάς, είναι τραγελαφικό και ιστορικά εξωφρενικό, κάποιοι που υποδύονται την αριστερά της χώρας, να κυλούν στον βούρκο της αγοραίας ψηφοθηρίας, την ιστορία και τους αγώνες του αριστερού και εργατικού κινήματος.


Αν ο Τσίπρας θέλει να εντρυφήσει στην ιστορία της εκκλησίας και της ορθοδοξίας στην Ελλάδα, θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσει να μελετά τους αγώνες του Πάτερ- Ανυπόμονου, του Παπαφλέσσα ή να ενημερωθεί για τους μοναχούς του Αγίου Όρους που εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και ήρθαν σε σύγκρουση με τους ηγούμενους, που στην γερμανική κατοχή, απέστειλαν επιστολή υποταγής, στην εξουσία του Χίτλερ.


Απ΄ το να συναγελάζεται λοιπόν, με το χρυσοποίκιλτο εκκλησιαστικό κατεστημένο, είναι προτιμότερο αυτός και η παρέα του, να αποτίσουν φόρο τιμής, αναδεικνύοντας εκείνο το κομμάτι του κλήρου που έδωσε το αίμα του, για την απελευθέρωση του λαού από τους φασίστες και τους εγχώριους δοσίλογους και ταγματασφαλίτες.


Όταν λοιπόν επιστρέψει από την “θεία περιοδεία” του, ας τον εφοδιάσει η επιτροπή παιδείας και θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με την σχετική βιβλιογραφία.


Η οποία ενημερωτικά δεν βρίσκεται, ως εκ τούτου ας μην αναζητηθεί, στις βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Απαγορευτικό το κόστος έστω και για μια μικρή καλοκαιρινή απόδραση

ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Απαγορευτικό το κόστος έστω και για μια μικρή καλοκαιρινή απόδραση
«Τσουχτερές» μετακίνηση και διαμονή για τα λαϊκά νοικοκυριά. Μειώνεται διαρκώς ο αριθμός όσων μπορούν να φύγουν για λίγες μέρες



Eurokinissi
Μέσα Αυγούστου και αυτό το Σαββατοκύριακο θεωρείται από εκείνα που το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων ξεκινά για μια μικρή καλοκαιρινή ανάπαυλα, λίγες διακοπές με την οικογένεια. Πλέον, ακόμα κι αυτό ή μια μικρή απόδραση ενός διημέρου, τριημέρου είναι κάτι πολύ δύσκολο για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΚΑ, το 73% των Ελλήνων δεν έκαναν διακοπές το 2013. Τα έξοδα μιας 4μελούς οικογένειας για 15 μέρες διακοπές αγγίζουν τα 2.700 ευρώ. Από αυτούς που δεν έκαναν διακοπές, το 70% επικαλείται οικονομικούς λόγους και το υπόλοιπο επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια. Από το 27% που έκανε λίγες μέρες διακοπές, οι μισοί πήγαν σε φιλικά σπίτια, το 30% σε συγγενικά και μόνο το 20% σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Τα έξοδα μετακίνησης, αλλά και τα έξοδα διαμονής δεν είναι ευκαταφρόνητα και επιβαρύνουν πολύ τον προϋπολογισμό τους, ειδικά για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι εργαζόμενοι με όποιο μέσο και αν επιλέξουν να ταξιδέψουν θα επιφορτιστούν, λοιπόν, με ένα ακόμη δυσθεώρητο κόστος. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Οι τιμές για ταξίδι με συμβατικό πλοίο είναι:
  • Πειραιάς - Μυτιλήνη: 183 ευρώ κοστίζει τετράκλινη εξωτερική καμπίνα (σ.σ. προσφορά για 2 ενήλικες και 2 παιδιά). Η οικονομική θέση κοστίζει 43 και τα καθίσματα 46 ευρώ το άτομο. Το όχημα 96 ευρώ.
  • Πειραιάς - Χίος: 160 ευρώ κοστίζει τετράκλινη εξωτερική καμπίνα (σ.σ. προσφορά για 2 ενήλικες και 2 παιδιά). Η οικονομική θέση κοστίζει 39 ευρώ, τα καθίσματα 42 και το όχημα 84 ευρώ.
  • Πειραιάς - Σύρος: 144 ευρώ κοστίζει τετράκλινη εξωτερική καμπίνα (σ.σ. προσφορά για 2 ενήλικες και 2 παιδιά), 30,50 ευρώ η οικονομική θέση, 34,50 τα καθίσματα και 72 ευρώ το όχημα.
  • Πειραιάς - Νάξος: 168 ευρώ κοστίζει τετράκλινη εξωτερική καμπίνα (σ.σ. προσφορά για 2 ενήλικες και 2 παιδιά), 34,50 η οικονομική θέση, 39,50 ευρώ τα καθίσματα και 81,50 το όχημα.
  • Πειραιάς - Ρόδος: 209 ευρώ κοστίζει τετράκλινη εξωτερική καμπίνα (σ.σ. προσφορά για 2 ενήλικες και 2 παιδιά), 59,50 η οικονομική θέση, 64,50 τα καθίσματα και 106,50 ευρώ το όχημα.
  • Πειραιάς - Ηράκλειο: 70 ευρώ κοστίζει η τετράκλινη εξωτερική καμπίνα, 62 η εσωτερική, 39 ευρώ η οικονομική θέση και 85 ευρώ το όχημα.
  • Πειραιάς - Χανιά: 63 ευρώ κοστίζει η τετράκλινη εξωτερική καμπίνα, 57 η εσωτερική, 35 ευρώ η οικονομική θέση και 83 ευρώ το όχημα.
Επιπρόσθετα, αν η εργατική - λαϊκή οικογένεια αποφασίσει να ταξιδέψει οδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα με ΙΧ έχει να καλύψει τις απαράδεκτες τιμές σε διόδια, οι αυξήσεις των οποίων από το 2008 έχουν ξεπεράσει το 400% σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, όπως και τη βενζίνη.
Για παράδειγμα, στο ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, η λαϊκή οικογένεια μόνο για διόδια θα πληρώσει 26,45 ευρώ στο πήγαινε και βενζίνη, με μέση τιμή αμόλυβδης τα 1,6 - 1,7ευρώ/ λίτρο, 60-75 ευρώ ανάλογα με το ρεζερβουάρ. Οπότε με επιστροφή, στην τιμή των διοδίων που είναι 42,90 ευρώ προστίθεται και η τιμή της βενζίνης, 120-150 ευρώ, ενώ για το ταξίδι Αθήνα - Καλαμάτα - Αθήνα το κόστος αγγίζει τα 30,40 ευρώ τα διόδια και 40-50 ευρώ η βενζίνη. Με την επιστροφή το κόστος είναι 60,20 ευρώ τα διόδια και 80-100 ευρώ η βενζίνη. Το ...παράδοξο με το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ότι πληρώνεις για ένα δίκτυο που δεν είναι ολοκληρωμένο στο σύνολό του, παρά τις αθρόες πληρωμές τα τελευταία είκοσι χρόνια από τα κρατικά ταμεία και τα τεράστια κοινοτικά κονδύλια να έχουν «ζεστάνει» τις τσέπες των εθνικών εργολάβων.
Η οικονομική «αφαίμαξη» συνεχίζεται και με την προοπτική του ΚΤΕΛ, όπου για παράδειγμα στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη οι επιβάτες πληρώνουν για απλή μετάβαση 39 ευρώ, μετ' επιστροφή 59 ευρώ. Στη διαδρομή Αθήνα - Ιωάννινα το κανονικό εισιτήριο είναι 39 ευρώ, για Αθήνα - Πάτρα 18,90 ευρώ, Αθήνα - Κιάτο 10,50 ευρώ, Αθήνα - Ξυλόκαστρο 10,90 ευρώ, Αθήνα - Λουτράκι 8,50 ευρώ, Αθήνα Κέρκυρα 44,30 ευρώ, χωρίς το πλοίο, Αθήνα - Μεθώνη 28,40 ευρώ, Αθήνα - Αλεξανδρούπολη 71 ευρώ, Αθήνα - Νεάπολη 33,70 ευρώ, Αθήνα - Ναύπλιο 13,10 ευρώ, Αθήνα - Λάρισα 30 ευρώ (με επιστροφή 52 ευρώ).
Στα δρομολόγια του ΟΣΕ στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη το κόστος κατ' άτομο με το απλό τρένο είναι 25,10 ευρώ και με επιστροφή 40,20 ευρώ. Με το «Ιντερσίτι» η διαδρομή αυξάνεται στα 45,40 ευρώ και με επιστροφή στα 72,60 ευρώ. Εάν το εισιτήριο εκδοθεί δύο μέρες πριν υπάρχει έκπτωση 15%.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αλυσιδωτές εξελίξεις σε διπλωματικό και οικονομικό πεδίο

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αλυσιδωτές εξελίξεις σε διπλωματικό και οικονομικό πεδίο
  • Εκτακτη συνεδρίαση χτες του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας
  • Η ΕΕ οργανώνει συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν οι συνέπειες των ρωσικών απαγορεύσεων



Ο λαός της Ανατολικής Ουκρανίας μετρά καθημερινά νέες «πληγές» από τις βόμβες του Κιέβου
Associated Press
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Μέτρα υπεράσπισης των μονοπωλίων που εκπροσωπεί υιοθετεί κάθε πλευρά καθώς η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που ξεκίνησε με επίκεντρο την Ουκρανία διευρύνεται διαρκώς, δημιουργώντας νέα δεδομένα σε διπλωματικό, οικονομικό, αλλά και στρατιωτικό πεδίο.
Ετσι, μία μέρα μετά την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, όπου ανακοινώθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας της Ουκρανίας με τη συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, χτες συνεδρίασε εκτάκτως στη Μόσχα το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι εξετάστηκε λεπτομερώς «η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία με επίκεντρο την ανθρωπιστική καταστροφή που αποκτά ολέθριες διαστάσεις». Συζητήθηκε ακόμα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από ΕΕ - ΗΠΑ στη Ρωσία, αλλά και τα ρωσικά «αντίμετρα», χωρίς όμως να γίνει γνωστό αν η συνάντηση κατέληξε σε αποφάσεις και ποιες ήταν αυτές.
Στο μεταξύ, στο Κίεβο, ο «πρωθυπουργός», Αρσένι Γιατσενιούκ, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να θέσει τέλος στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και τόνισε τη σημασία που έχουν τα δάνεια από οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, για την εκπλήρωση των σχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση (στα οποία συμπεριλαμβάνεται η προσέλκυση ξένων επενδυτών στο σύστημα διακίνησης του φυσικού αερίου). Ανακοινώνοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος προσώπων και εταιρειών που θεωρείται ότι στήριξαν την προσάρτηση της Κριμαίας ή χρηματοδότησαν πολιτοφυλακές ρωσόφωνων, εξήγησε ότι είναι πιθανό εξαιτίας αυτών των μέτρων να σταματήσει «κάθε είδους διαμετακόμιση (σ.σ. από το ουκρανικό έδαφος), από τις αεροπορικές πτήσεις μέχρι τη μεταφορά φυσικών πόρων».
Συνάντηση για τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα
Η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ότι εμπειρογνώμονες, ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας, από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις επιπτώσεις που έχει η απαγόρευση ευρωπαϊκών εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων στη Ρωσία. Ανάλογες μελέτες θα γίνουν και για τις συνέπειες σε άλλους τομείς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Πολωνία ανακοίνωσε από τη μεριά της ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της ρωσικής απαγόρευσης, όπως είπε ο υπουργός Γεωργίας, Μάρεκ Σαβίτσκι. Υψώνοντας τους τόνους προς τη Μόσχα, η Βαρσοβία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, την κατηγόρησε για «αυτοκρατορικές βλέψεις», ενώ σχολίασε ότι ο όγκος των στρατιωτών που η Ρωσία διατηρεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα (περίπου 20.000 όπως καταγγέλλει η Δύση) είναι μια δύναμη «ικανή να περικυκλώσει δύο επαρχίες, ίσως να δημιουργήσει ένα χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Ρωσίας και της Κριμαίας, όχι όμως για να καταλάβει τη μισή Ουκρανία».
Νέες αντιδράσεις
Σχετικά με τις συνέπειες των ρωσικών απαγορεύσεων, στη Λιθουανία, ο υπουργός Οικονομικών, Εβαλντας Γκούστας, δήλωσε ότι «εάν η διαδικασία αυτή διαρκέσει περισσότερο, τότε λόγω του εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ μπορεί να επιβραδυνθεί κατά 0,2%».
Στη Βουλγαρία, ο αντιπρόεδρος του βουλγαρικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BIA), Κάμεν Κόλεφ, δήλωσε πως ο αντίκτυπος των κυρώσεων που επέβαλε η Ρωσία υπολογίζεται σε 5,09 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 2,5% του συνολικού όγκου των εμπορικών συναλλαγών της Βουλγαρίας με τη Ρωσία. Οι Βούλγαροι βιομήχανοι εμφανίζονται ανακουφισμένοι επειδή ο κατάλογος των ρωσικών απαγορεύσεων δεν περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα καλλυντικά, το κρασί και τα ποτά, που συναποτελούν τον κύριο όγκο των εξαγωγών προς τη Ρωσία.
Στη Σλοβενία, οι επιχειρηματίες από τον κλάδο των τροφίμων δήλωσαν ανήσυχοι τόσο για τις ζημιές που θα υποστούν οι επιχειρήσεις όσο και για τη μείωση των τιμών που αναμένεται σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά καθώς μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα. Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε πως «η ΕΕ θα ανοίξει το ζήτημα της αλληλεγγύης, όσον αφορά τη μείωση των ζημιών στα κράτη - μέλη που πλήττονται περισσότερο», ενώ πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε τη θέση ότι ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία θα πρέπει να συνεχιστεί και ότι θα πρέπει να τηρείται η αρχή της αναστρεψιμότητας».
Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, όπου όπως και σε άλλες χώρες υπάρχουν διαφωνίες για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Μόσχας, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε: «Αν αποτύχουμε να πείσουμε τη Ρωσία να αλλάξει τη θέση της, θα πληρώσουμε περισσότερο από πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής πλευράς από ό,τι θα κοστίσουν οι κυρώσεις».
Συνομιλία Μέρκελ - Ποροσένκο
Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία «δόθηκε έμφαση στις συγκεκριμένες ενέργειες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την υποστήριξη των προσπαθειών της Ομάδας Επαφής (σ.σ. αποτελείται από εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, της Ρωσίας και της Ουκρανίας) ώστε να επιτευχθεί μια εκεχειρία» σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βερολίνου. Ακόμα, οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να ξεκινήσουν πάλι οι έρευνες γύρω από το σημείο όπου στις 17 Ιούλη συνετρίβη το «Μπόινγκ» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».
Για το ζήτημα των σχετικών ερευνών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι «η εντολή του Προέδρου της Ουκρανίας για την εφαρμογή εκεχειρίας στην περιοχή διεξαγωγής των ερευνών εξακολουθεί να ισχύει», χωρίς ωστόσο να δίνονται εξηγήσεις για την ανακοίνωση που είχε βγει προχτές, κάνοντας λόγο για αναστολή της εκεχειρίας, ύστερα από την απόφαση της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων να διακόψουν την έρευνά τους στην περιοχή εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, οι βομβαρδισμοί του Κιέβου συνεχίζονται αμείωτα. Ειδικά οι πόλεις Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ μετρούν κάθε μέρα νέες καταστροφές, με την επιβίωση για όσους έχουν απομείνει στην περιοχή να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Χτες, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Πιοτρ Σιμονένκο δήλωσε - σύμφωνα με το ΙTAR-TASS - ότι «ο Ποροσένκο έδωσε εντολές για νίκη με κάθε κόστος πριν από τις 22 Αυγούστου ώστε να διεξαγάγει παρέλαση στο Κίεβο στις 24 Αυγούστου (με την ευκαιρία της ουκρανικής Μέρας της Ανεξαρτησίας». Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας ο Σιμονένκο είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και τον Πρόεδρο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

TOP READ