19 Ιουλ 2014

Λωρίδα της Γάζας: Στους 342 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

 Λωρίδα της Γάζας: Στους 342 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

Από ξηρά, θάλασσα και αέρα συνεχίζεται το αιματοκύλισμα 
του  παλαιστινιακού  λαού  στη  Λωρίδα  της  Γάζας.*
 

Tουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανεβάζοντας στους 342 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή των ισραηλινών επιχειρήσεων πριν από 12 ημέρες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Από την πλευρά του Ισραήλ, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια μαχών, αναφέρει ο στρατός.

Μεταξύ των τελευταίων θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνονται δύο άνδρες, ηλικίας 25 και 31 ετών, που σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή κοντά στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ (στα κεντρικά), δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα. Δύο μέλη της ίδιας οικογένειας έχασαν την ζωή τους στη Ζεϊτούν, μια συνοικία κοντά στην πόλη της Γάζας.

Στα βόρεια, 5 μέλη της ίδιας οικογένειας, περιλαμβανομένων 2 κοριτσιών ηλικίας 2 και 6 ετών, σκοτώθηκαν σε ένα βομβαρδισμό ενώ άλλος ένας άνθρωπος, ο 6ος κατά σειρά, σκοτώθηκε σε μια άλλη επιδρομή, σύμφωνα με τον Κούντρα. 

Στις βόρειες περιοχές, επίσης, 4 άνδρες σκοτώθηκαν στη Μπέιτ Λαχίγια και ένας πέμπτος σε μία αεροπορική επιδρομή εναντίον της κατοικίας του στη Τζαμπαλίγια.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χαν Γιούνες και 3 άνδρες στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα, 8 άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός παιδιού 6 ετών, σκοτώθηκαν βόρεια της πόλη της Γάζας, στο Μπέιτ Χανούν, το Μπέιτ Λαχίγια, το Ντέιρ αλ Μπάλαχ και το Χαν Γιούνες.


Συνολικά, τουλάχιστον 342 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2390 έχουν τραυματισθεί από την 8η Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή».

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι επιχειρήσεις του επικεντρώνονται στις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς για τη μεταφορά όπλων και τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα θύματα είναι άμαχοι, ενώ καταστρέφονται υποδομές που είναι κρίσιμες για την επιβίωση των κατοίκων. 

Σχεδόν το 70% της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ηλεκτρικό 
ρεύμα, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προανήγγειλε κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων. Όπως είπε «οι οδηγίες μου είναι να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μιας σημαντικά διευρυμένης χερσαίας επιχείρησης και ο στρατός ετοιμάζεται αναλόγως».

Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού γίνεται με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ και της ΕΕ που εξισώνουν το θύτη με το θύμα. O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και δήλωσε την υποστήριξη του στο Ισραήλ, ενώ για την κατάσταση στη Γάζα περιορίστηκε να εκφράσει την ανησυχία του.


Aπολύουν όσους δεν υπέγραψαν το κατάπτυστο κείμενο της εργοδοσίας... στον ΙΑΝΟ

 Aπολύουν όσους δεν υπέγραψαν το κατάπτυστο κείμενο της εργοδοσίας... στον ΙΑΝΟ

Απολύθηκαν δύο εργαζόμενοι από το IANOS BAZZAR στο κέντρο της Αθήνας και δύο εργαζόμενοι από τη Θεσ/κη. Μια συνάδελφος στην Αθήνα εξωθήθηκε σε παραίτηση λόγω "δυσμενούς μετάθεσης".
Κοινό χαρακτηριστικό όλων τους, ότι δεν είχαν υπογράψει το κατάπτυστο κείμενο που κατέβασε η εργοδοσία προς υπογραφή και το οποίο στρέφονταν ενάντια στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και τις διαμαρτυρίες που οργάνωσε για το ζήτημα των scanners.


Αυτή είναι η δημοκρατία και ο πολιτισμός της "αλυσίδας πολιτισμού ΙΑΝΟΣ".

Και ας μην ξεχνάμε: ΙΑΝΟΣ σημαίνει Νίκος Καρατζάς... καταδικασμένος για την υπόθεση με τις μίζες των 57 εκατ. ευρώ των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Άκη Τσοχατζόπουλου
........................

IANOS

Οι αλυσίδες του πολιτισμού με scanners και απολύσεις

[η εμπειρία-μαρτυρία δύο συναδέλφων μας που απολύθηκαν από το bazaar του Ιανού]

Από τις πρώτες μέρες τις παρουσίας μας στο BAZAAR του ΙΑΝΟΥ αντιληφθήκαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει δομηθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση. Αυτό σημαίνει για τον Ν. Καρατζά και τους δικούς του κανόνες πολλές διαφορετικές συμβάσεις, εργαζόμενοι με πολλαπλές ιδιότητες και χρήσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, μπόλικη ορθοστασία, εργαζόμενοι πολυεργαλεία στην γλώσσα των στελεχών της εταιρείας, μεταθέσεις ατόμων από το ένα μαγαζί στο άλλο και υπέρογκο κουβάλημα των εμπορευμάτων με πανάρχαιες τακτικές και μεθόδους, μιας και τα καταστήματα ποτέ δεν ήταν κατάλληλα να εξυπηρετήσουν την ορθή λειτουργία αποθήκης αφού δεν έχουν ασανσέρ εμπορευμάτων και πάντα βρίσκονται σε όροφο. Ένα καθεστώς στο οποίο οι  περισσότεροι εργαζόμενοι από ανάγκη είχαν συμφωνήσει σε μικρές και μεγάλες εχθροπραξίες εναντία στον εργατικό και ταξικό κόσμο.

Οι παραφωνίες ξεκινάνε με την επιβολή 2 ωρών επιπλέον εργασίας, καθημερινά, πέραν του  ωραρίου της σύμβασης ημιαπασχόλησης. Οπότε οι εργαζόμενοι στο bazaar καλούνται να δουλέψουν 6 ώρες ημερησίως για 6 ημέρες την εβδομάδα και αντιστοίχως οι full time 58 ώρες την εβδομάδα. Έτσι εμφανίστηκαν οι ''μαύρες ώρες'' τις οποίες η εταιρεία επιβάλλει και ξεπερνούν το 50% των ωρών τις υπογραφείσας σύμβασης. Ώρες τις οποίες πληρώνονται οι εργαζόμενοι με λεφτά που λαμβάνουν από το λογιστήριο χωρίς να φαίνονται σε κάποιο έγγραφο μισθοδοσίας και δίνονται στο χέρι. Λεφτά τα οποία η εταιρεία παρακρατεί εκβιαστικά και κατά το δοκούν, κάθε φορά που έκρινε ότι ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει καλά την δουλειά του, με την λογική του προστίμου.

Ακόμα προστίθεται το καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών, το οποίο καλούμαστε να υποστούμε οι εργαζόμενοι, σε περιόδους εργασιακού φόρτου π.χ εορταστική περίοδος ή λόγω υπέρογκης δουλειάς που έπρεπε να επιτελεστεί σε μικρό χρονικό διάστημα (καταμέτρηση αποθήκης σε 2 μέρες για παράδειγμα).

Μέσα σε ένα περιβάλλον με παράλογες απαιτήσεις οι εργαζόμενοι αρχίσαμε να επικοινωνούμε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες μας εστιάζοντας αναπόφευκτα στην εργασιακή μας καθημερινότητα η οποία μόνο αγανάκτηση και επιθυμία για αντίδραση μπορούσε να επιφέρει. Εκεί έρχεται η εργοδοσία, έχοντας σαφή στόχο το σπάσιμο των δεσμών που επιχειρήθηκαν να δημιουργηθούν, κάνοντας τις πρώτες απολύσεις, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος, καταλήγοντας σε 8 μήνες τα δυο BAZAAR να αριθμούν 10 απολυμένους. Μια επίθεση εναντίον μας που έρχεται να αποδείξει τις ανακρίβειες και την ηθική της εργοδοσίας που βιάστηκε να επικαλεστεί με περίσσια υπερηφάνεια πως ο Ιανός μόνο προσλαμβάνει άτομα και δεν απολύει. Υπό αυτό το καθεστώς και λαμβάνοντας υπ' όψιν την ιστορική τακτική της επιχείρησης να μην δίνει χώρο σε ανθρώπους που έχουν σκοπό το δίκαιο της διεκδίκησης (είχε καταστεί γνωστό ότι η εργοδοσία δεν συμπαθεί για παράδειγμα τους απεργούς) η αγανάκτηση είχε γίνει προϊόν εσωτερικής κατανάλωσης στους κύκλους των εργαζομένων.

Τότε ήταν, πριν μερικούς μήνες, που στον λαιμό των υπαλλήλων του κεντρικού ΙΑΝΟΥ βρέθηκαν οι βαριές αλυσίδες του ελέγχου και της καταπίεσης μέσω των περίφημων πια scanners. Οι αντιδράσεις ηγέρθησαν από φωνές μέσα και έξω από την επιχείρηση και το σωματείο μας ξεκίνησε έναν αγώνα να σταματήσει αυτό το αίσχος της αναξιοπρέπειας. Μεγάλος αριθμός πελατών τάχθηκε ενάντια σε αυτή την μορφή ελέγχου τροφοδοτώντας με θάρρος την αντίθεση και των ίδιων των συναδέλφων. Σε εκείνο το σημείο ήταν που η εργοδοσία με απαράδεκτο τρόπο απαίτησε από τους εργαζομένους να υπογράψουν κείμενο υποστήριξης των scanners και πλήρους υπακοής σε αυτήν. Το καθεστώς φόβου δεν στάθηκε ικανό να κάμψει την αξιοπρέπεια κάποιων συναδέλφων οι οποίοι και αρνηθήκαμε την υπογραφή ενός τέτοιου αντεργατικού κειμένου. Αρκετοί αρνητές, βέβαια, λίγες βδομάδες αργότερα θα έρχονταν αντιμέτωποι, άλλοι με εκδικητικές απολύσεις και άλλοι θα εξωθούνταν σε παραίτηση.

Στην ακολουθούμενη μεγάλη μετακόμιση του BAZAAR από την οδό Σταδίου στην οδό Ακαδημίας ασκήθηκε πίεση να γίνει η μεταφορά μέσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα των διευθυντών, κάτι που ξεστόμιζαν συνεχώς με υπερβάλλων σαδισμό. Εμείς από τη μεριά μας γνωρίζοντας το αντικείμενο της δουλειάς μας και φυσικά τον χώρο του καταστήματος, τους καθιστούσαμε σαφές το ακατόρθωτο του προγραμματισμού τους .

Στην αρχή της έβδομης μέρας από την έναρξη της μετακόμισης, όταν και αυτή είχε τελειώσει και το μαγαζί θα λειτουργούσε κανονικά για το αγοραστικό κοινό, μας ανακοινώθηκε η απόλυσή μας χωρίς καμία προειδοποίηση με αίολες και σαθρές δικαιολογίες.

Η πρώτη άτοπη δικαιολογία της απόφασης αυτής ήταν οι  μειωμένοι τζίροι, πράγμα το οποίο δεν ευσταθεί μιας και το μαγαζί δεν είχε ακόμη ανοίξει. Σα συνέχεια μας είπαν ότι δεν δείξαμε τον απαιτούμενο ζήλο, δηλαδή να ενστερνιστούμε τις ανάγκες του μαγαζιού και δεν εργαζόμασταν σα να ήταν δικό μας κατάστημα, και αυτό γιατί δεν προσφερθήκαμε να δουλέψουμε πολλές παραπάνω ώρες χωρίς αμοιβή. Η διεύθυνση είχε την απαίτηση από εμάς να προτείνουμε εμείς οι ίδιοι να δουλέψουμε απλήρωτες υπερωρίες προκειμένου να αξιολογηθούμε και να αποδείξουμε πόσο παραγωγικοί και δημιουργικοί είμαστε, με καλλιτεχνικές ανησυχίες για την διακόσμηση του χώρου και το πόσο ανθεκτικοί είμαστε με βάση τη μυϊκή ικανότητα στο κουβάλημα! (Όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν σε κατ’ ιδίαν κουβέντα με τη διεύθυνση)

Η ταξική μας θέση και συνείδηση ήταν, είναι και θα είναι πάντα με τα καταπιεσμένα κομμάτια αυτής της κοινωνίας και με όσους θέλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους σε όλους τους δυνάστες και τους υποτακτικούς τους. Η ολοκληρωτική επίθεση, που οδηγεί προς την εξαθλίωση των εργαζομένων και της κοινωνίας, έχει φουσκώσει τα μυαλά των αφεντικών και αποφέρει μεγάλους τζίρους προς τις επιχειρήσεις τους. Κέρδη που παράγουμε εμείς, καταναλώνοντας σχεδόν όλο το χρόνο μας στα εργασιακά κάτεργα, επιβαρύνοντας την υγεία μας με την καθημερινή σωματική καταπόνηση, στέκοντας όρθιοι για ώρες για να εξυπηρετήσουμε, πλέον, όλες τις ημέρες της εβδομάδας το απαιτητικό καταναλωτικό κοινό, κουβαλώντας ασταμάτητα εμπορεύματα με κριτήριο τη γρήγορη είσπραξη εσόδων.

Είναι θέμα αξιοπρέπειας, αντίστασης και αλληλεγγύης να μην τους αφήσουμε να κανιβαλίζουν τις ζωές μας και να αντιστεκόμαστε σε ό,τι μας επιτίθεται προσπαθώντας να μας ρίξει σε ποιο βαθύ σκοτάδι.

Η απόλυσή μας είναι εκδικητική και καταχρηστική και απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψή μας με ευνοϊκότερους και ξεκάθαρους όρους.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210 – 3820537

Πέρσες

 Πέρσες

Την ιδέα μου την έδωσε η ανάρτηση του 902.gr με αφορμή  σχετική παράσταση του Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. 
Η συγκεκριμένη παράσταση που σας προτρέπω να δείτε  ανέβηκε το 2000 στο θέατρο της Επιδαύρου. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι των Λαζάνη - Κουγιουμτζή. Το έργο ανέβηκε βασισμένο σε σκηνοθεσία  του Καρόλου Κουν και σε κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη.
Δείτε την .Αξίζει τον κόπο, αφού τα τελευταία χρόνια , η σκηνοθεσία και η παρουσία γενικά αυτών των έργων, πολλές φορές, αγγίζουν τα όρια της ύβρεως.



Π.Ε.Ν.Ε.Ν.: Ανασφάλιστοι ναυτικοί σε Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.: Ανασφάλιστοι ναυτικοί σε Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα


paxoi_kinitpop 1Πληθώρα παραβιάσεων στην ισχύουσα νομοθεσία καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και ζητάει από το υπουργείο Ναυτιλίας τον πλήρη έλεγχο των πλοίων και την εφαρμογή της διεθνούς και της ελληνικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο «κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) πραγματοποίησε ελέγχους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και διαπίστωσε ότι το πλοίο «Bridge» της εταιρείας European Sealines υπηρετούν 51 ναυτικοί που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και δεν αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ στο πλοίο «Larks» υπηρετούν 32 ναυτικοί με τις ίδιες συνθήκες».
Ακολούθησαν συσκέψεις στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας μεταξύ του κλιμακίου της ΠΝΟ και των πλοιοκτητριών εταιριών, όπου απαιτήθηκε από τις τελευταίες να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, «ο πλοιοκτήτης της εταιρίας European Sealines αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του».
Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, «ο πλοιοκτήτης της European Sealines προκλητικά δήλωσε ότι θα λειτουργήσει το πλοίο του κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας».
Ως εκ τούτου η ΠΕΝΕΝ καλεί την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να ορίσει κινητοποιήσεις «τόσο στο συγκεκριμένο πλοίο όσο και σε κάθε άλλο, όπου θέλουν οι πλοιοκτήτες να παραβιάζουν το status quo, ανατρέποντας τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να λειτουργούν τα πλοία».
Στην Κέρκυρα
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, «ο γενικός γραμματέας της Π.Ε.Ν.Ε.Ν., Νίκος Κροκίδης, σε έλεγχο στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων, με καθημερινή υπέρβαση ωραρίου εργασίας, μη εφαρμογή των οργανικών συνθέσεων κ.ά και απαίτησε την πλήρη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Πορθμείων».

Kατά των ΤΟΠ.ΣΑ. το σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας

Kατά των ΤΟΠ.ΣΑ. το σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας


ksenodox_poreia13 Ενάντια στο πρόγραμμα «Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση και κατάρτιση ανέργων στον τουριστικό τομέα Δήμου Κέρκυρας» τάσσεται το σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ακόμη στα αποτελέσματα κινητοποιήσεων σε δύο ξενοδοχεία της Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση του σωματείου
ΘΕΜΑ 1Ο  : «Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση και κατάρτιση ανέργων στον τουριστικό τομέα Δήμου Κέρκυρας»  με αυτό τον τίτλο εφαρμόζονται και στην τουριστική  οικονομία όπως και σε δήμους – περιφέρειες τα προγράμματα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων , κατάργησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Πρόκειται για προγράμματα 4μηνης απασχόλησης στις τουριστικές επιχειρήσεις με μισθούς κάτω των 400 ευρώ , όπου οργανώνονται επίσημα από το υπουργείο εργασίας και την Ε.Ε. ,  με στόχο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων αφού τους παρέχεται φτηνό εργατικό δυναμικό κατά παράβαση των ισχυουσών κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Οι εργαζόμενοι αυτοί που ονομάζονται «καταρτιζόμενοι»και «ωφελούμενοι» , θα αποκτήσουν υψηλή «κατάρτιση» εξαντλητικής υπερωριακής απασχόλησης , χωρίς δικαίωμα διαμαρτυρίας  αφού από τον εργοδότη θα εξαρτάται το μέλλον τους στο πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα θα «ωφεληθούν» με αμοιβές ίσες πολλές φορές με τα έξοδα μετάβασης στην δουλειά   τα οποία καταβάλλονται  και με μεγάλη καθυστέρηση λόγω δήθεν γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται και στην Κέρκυρα με 100 περίπου άτομα που έχουν επιλεγεί  και είναι έτοιμα να διοχετευτούν στις επιχειρήσεις. Πραγματοποιήθηκε  μάλιστα για τους σκοπούς της «ενημέρωσης» αυτών των εργαζομένων , ημερίδα στο Επιμελητήριο Κέρκυρας από την  «Αναπτυξιακή Σύμπραξη» , την Πέμπτη 17 Ιουλίου.
Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν παρέμβαση πριν την έναρξη της ημερίδας, καταγγέλλοντας στους  εργαζόμενους τα προγράμματα αυτά καλώντας τους να ενταχθούν  στα ταξικά σωματεία παλεύοντας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους.
 Παράλληλα καλέσαμε όλους αυτούς τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση – συντονισμό δράσης αμφίδρομη ενημέρωση  το Σάββατο 2 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
ΘΕΜΑ 2ο :  Την 1η Ιουνίου οι εργαζόμενοι του ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗΣ με μία δυναμική κινητοποίηση έξω και μέσα στο ξενοδοχείο απαίτησαν την καταβολή των οφειλομένων τους από το 2009.
Αποφασισμένοι να κερδίσουν το δίκιο τους στο δρόμο και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων και τα τερτίπια της νομοθεσίας που θεσπίζεται για την εξυπηρέτηση της εργοδοσίας,  άνοιξαν την προοπτική για ένα διαρκή αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του αιτήματος τους.
Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων,  τον οργανωμένο και υπεύθυνο συντονισμό από την διοίκηση του σωματείου , η επιχείρηση υποχρεώθηκε σε αλλαγή στάσης σε σχέση με αυτή που είχε στις αρχές του καλοκαιριού,  που επιχειρούσε να διασπάσει τον αγώνα των εργαζομένων με αποσπασματικές καταβολές κάποιων χρημάτων σε ορισμένους.
Μετά από διαπραγματεύσεις προχωρά η σταδιακή καταβολή οφειλομένων σε όλους τους εργαζόμενους με ενιαίο και σχεδιασμένο τρόπο.
Έχει συμφωνηθεί να γίνουν 2 καταβολές μέσα στο καλοκαίρι σε όλους τους εργαζόμενους από 1000 ευρώ την κάθε φορά.
Οι καταβολές αυτές θα συνεχιστούν με νέα συμφωνία μέχρι να οδηγηθούνε σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση.
 Όπλο των εργαζομένων σε αυτή την εξέλιξη και εγγύηση για τις καταβολές των χρημάτων τους είναι η απόφαση τους να  τα διεκδικήσουν αγωνιστικά με κάθε συνέπεια.
 Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 1000 ευρώ σε 100 εργαζόμενους και αναμένεται μέχρι τις 8 Αυγούστου η καταβολή του ποσού αυτού για το σύνολο των εργαζομένων.
 Τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν ξανά σε όλους τους εργαζόμενους η δεύτερη δόση των 1000 ευρώ.
Οργανωμένα  μεθοδικά και με αγωνιστικό προσανατολισμό συνεχίζουμε να δίνουμε την μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων σε μία περίοδο υποχώρησης του εργατικού κινήματος.
 Κρατάμε ζωντανό τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων , δυναμώνουμε τις γραμμές μας και θέτουμε καθημερινά τις βάσεις για την αναστροφή του αρνητικού συσχετισμού.
Θέμα 3o : Με αίτημα την εξόφληση των δεδουλευμένων που χρωστάει η επιχείρηση , την πλήρη εφαρμογή των ωραρίων  και του 5θήμερου, την λήψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς , οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου SIDARI VILLAGE  ζήτησαν από το Δ/Σ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων  Κέρκυρας την ενεργοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για προκήρυξη απεργίας.
Μετά από αυτό το αίτημα το Δ/Σ  του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων συγκλήθηκε και αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας με τα παραπάνω αιτήματα για το ξενοδοχείο SIDARI VILLAGE  την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 .
Σε περίπτωση ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων πριν την απεργία η  κινητοποίηση θα ανασταλεί.

ΗΠΑ - Βίντεο που προκαλεί φρίκη: Αστυνομικοί έπνιξαν πολίτη

 ΗΠΑ - Βίντεο που προκαλεί φρίκη: Αστυνομικοί έπνιξαν πολίτη

-«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» τους φώναζε 



«Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τους φώναζε ξανά και ξανά. Κανείς δεν τον άκουγε. Οι αστυνομικοί είχαν πνοή σε ένα πεζοδρόμιο στη Νέα Υόρκη. 

Το απίστευτο αυτό περιστατικό, που το κατέγραψαν οι εξαγριωμένοι πολίτες που ήταν μάρτυρες της αστυνομικής βίας, έγινε μπροστά από κατάστημα με καλλυντικά. Θύμα ο Ερικ Γκάρνερ, ένας 43χρονος άνδρας βάρους 182 κιλών και με άσθμα, ο οποίος βρήκε το θάνατο στα χέρια των αστυνομικών, που τον κρατούσαν από το λαιμό και πιέζοντας το πρόσωπό του στο έδαφος. 

Μόνο όταν ο πατέρας έξι παιδιών σταμάτησε να αναπνέει, κάλεσαν οι αστυνομικοί το ασθενοφόρο. Αλλά ήταν αργά. Η σύζυγός του δεν μπορούσε να το πιστέψει. Σύμφωνα με την Daily News, το μόνο που της είπαν ήταν ότι ο άνδρας πέθανε γιατί «κάτι πήγε στραβά, κάτι έγινε λάθος». Κι όλα αυτά επειδή τον είδαν να πουλά αρτοσκευάσματα δικής του παραγωγής και έτρεξαν να τον συλλάβουν.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης είπε μόνο ότι ο άνθρωπος υπέστη καρδιακό επεισόδιο ενώ είχε συλληφθεί και πέθανε στο νοσοκομείο Ρίτσμοντ. Η οικογένεια όμως έχει άλλη άποψη.

Πάντως οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα  ενώ όπως παραδέχονται ο Γκαρνέρ δεν είχε κανένα όπλο ή επικίνδυνο αντικείμενο μαζί του.

«Τον έπνιγαν. Έλεγε ξανά και ξανά δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, φύγετε από πάνω μου. Αλλά αντί γι αυτό τόσο περισσότεροι έπεφταν πάνω του», είπε αυτόπτης μάρτυρας.πέσει πάνω στον άνδρα για να τον συλλάβουν και ένας από αυτούς είχε κάνει σφικτή λαβή γύρω από το λαιμό του. Μάταια τους φώναζε, εκείνοι επέμεναν. Και ο άνδρας άφησε την τελευταία του 


ΓΑΖΑ: Όταν η αλήθεια δεν βολεύει το CNN, τότε αλλάζει τον ανταποκριτή...

 ΓΑΖΑ: Όταν η αλήθεια δεν βολεύει το CNN, τότε αλλάζει τον ανταποκριτή...


Όταν η αλήθεια σε μια είδηση αντιτίθεται στα συμφέροντα που εκπροσωπούν τα ΜΜΕ, τότε τόσο το χειρότερο για την αλήθεια. Πάντα θα βρίσκονται δημοσιογράφοι πρόθυμοι να αποκρύπτουν πτυχές της, να την παραποιούν, ή να τη φτιασιδώσουν, πριν τη μεταφέρουν στους τηλεθεατές-πελάτες τους, με τρόπο τέτοιο που να μοιάζει με «αλήθεια». Αν κάποιος δημοσιογράφος τολμήσει να παρεκκλίνει  από αυτή τη «διαδικασία», τότε τόσο το χειρότερο και γι’ αυτόν.

Αντιγράφουμε την είδηση με τίτλο Δύο δημοσιογράφοι «θύματα» της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, από το Πρώτο Θέμα (δεν μας προξενεί εντύπωση και θεωρούμε αυτονόητο να μη σχολιάσουμε το ότι την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ στη Γάζα, η  εφημερίδα την ονομάζει «κρίση»…), και υπογραμμίζουμε :

“Το CNN «καρατόμησε» δημοσιογράφο που έβρισε τους Ισραηλινούς - «Αγνοείται» ρεπόρτερ του NBC 

Ένα «τιτίβισμα» ήταν αρκετό για να δοθεί εντολή στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο, Νταιάνα Μάγκνεϊ, να αποχωρήσει εσπευσμένα από τη Λωρίδα της Γάζας από όπου έκανε ανταπόκριση των εχθροπραξιών για λογαριασμό του αμερικανικού δικτύου CNN.

Οι ιθύνοντες του δικτύου αποφάσισαν πως η Μάγκνεϊ θα πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή, καθώς τόλμησε (!) να βρίσει τους Ισραηλινούς στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

Η δημοσιογράφος είχε αναρτήσει μήνυμα, στο οποίο ανέφερε: «Οι Ισραηλινοί πάνω στο λόφο πάνω από την Σντερότ πανηγυρίζουν ενώ οι βόμβες πέφτουν στη Γάζα. Απειλούν ότι θα καταστρέψουν το αυτοκίνητό μας αν πούμε μία λάθος λέξη. Τα αποβράσματα».

Ο χαρακτηρισμός «αποβράσματα», λοιπόν, ήταν αρκετός για να σταματήσει απότομα η ανταπόκρισή της από την Παλαιστίνη, παρότι κάλυψε πραγματικό γεγονός με τους Ισραηλινούς να ζητωκραυγάζουν με κάθε εκτόξευση βλημάτων από τον ισραηλινό στρατό.

Η εκπρόσωπός της, πάντως, θέλησε να εξηγήσει ότι η Μάγκνεϊ δέχθηκε απειλές (από Ισραηλινούς) κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γάζα και αντέδρασε απότομα γράφοντας το μήνυμα στο Twitter.

«Μετανιώνει για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε. Η λέξη απευθυνόταν αποκλειστικά σε όσους είχαν θέσει στο στόχαστρο την αποστολή του CNN. Δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν και ζητά συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της δημοσιογράφου. Μετά το επεισόδιο, η διεύθυνση του δικτύου έστειλε τη δημοσιογράφο στη Μόσχα.

Η περίπτωση Μοϊελντίν

Από την  άλλη, υπάρχει και ο δημοσιογράφος Αϊμάν Μοϊελντίν ήταν στη Γάζα για λογαριασμό του NBC όταν οι ισραηλινοί πραγματοποίησαν επιχείρηση το 2009. Ήταν επίσης εκεί στις αεροπορικές επιδρομές του 2012, αλλά και την περασμένη Τετάρτη στις αεροπορικές επιθέσεις που διέταξε ο Νετανιάχου.

Απουσίαζε όμως στην κάλυψη της χερσαίας επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από ένα 24ωρο. Δεν εργάστηκε ούτε για λογαριασμό άλλου τηλεοπτικού δικτύου ούτε από άλλη πόλη της Μέσης Ανατολής. Ούτε υπήρξε καμία αναφορά στα κοινωνικά δίκτυα, όπου δραστηριοποιείται έντονα.

Γιατί; Τα σενάρια και οι πληροφορίες αντιφατικές. Στελέχη του NBC δήλωναν σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι η απομάκρυνσή του από τη Γάζα έγινε για λόγους ασφάλειας, δεδομένου ότι οι Ισραηλινοί θα πραγματοποιούσαν ευρείας κλίμακας επιχείρηση.

Όμως, το δίκτυο έστειλε άλλον απεσταλμένο στην περιοχή.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ίσως εκνεύρισε τους ανωτέρους του με ένα post που έκανε στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Twitter όπου έγραφε για τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη τη Χαμάς για την κρίση, επειδή δεν δέχθηκε την εκεχειρία που πρότεινε το Τελ Αβίβ.

Τα συγκεκριμένα post σβήστηκαν, ενώ η διεύθυνση του δικτύου διαψεύδει ότι αυτός ήταν ο λόγος.”

Αποχή αποφάσισαν οι εργάτες στην «Cosco»

Αποχή αποφάσισαν οι εργάτες στην «Cosco»
Διεκδικούν μεταξύ άλλων σύμβαση και ένσημα. Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ



Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων της «Cosco»
Σε αποχή από την εργασία τους προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας στις προβλήτες που διαχειρίζεται η «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι μέχρι αργά έξω από τη Διοίκηση της εταιρείας, ενώ αποφάσισαν να μη δουλέψουν σήμερα και την Κυριακή. Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το ΠΑΜΕ, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς είναι αυτές που πυροδότησαν την κινητοποίηση. Σύμφωνα με καταγγελίες του ΠΑΜΕ, το σκηνικό στις προβλήτες της Cosco είναι το εξής: Η εταιρεία έχει το δικαίωμα μετακίνησης χωρίς συμφωνία του εργαζόμενου. Η υπέρβαση του ωραρίου μεταφράζεται ως «οικειοθελής προσφορά».
Η αμοιβή είναι 50 ευρώ την ημέρα μαζί με τα επιδόματα, τις πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία, τις αργίες και τα εκτός έδρας. Στην αμοιβή, επίσης, περιλαμβάνονται και όλες οι κρατήσεις, εισφορές, φόροι κλπ. Οι εργαζόμενοι, αν και με ημερομίσθιο, πληρώνονται την τελευταία μέρα του μήνα.
Η εταιρεία έχει δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης αν παραβιαστεί ένας όρος ή ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες, σε διάστημα ενός έτους. Αλίμονο δηλαδή στον εργάτη που θα απεργήσει! Σε περίπτωση ασθένειας, η εταιρεία δικαιούται να ελέγχει με γιατρό της δικής της επιλογής τον ασθενή. Για αρκετούς εργαζόμενους υπάρχει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με αποδοχές 300-400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτόν το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων.
Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είναι επινοικιασμένοι στη θυγατρική της «COSCO», τη «ΣΕΠ». Οι υπόλοιποι εργάζονται ανάλογα με το αν υπάρχει πλοίο, δηλαδή προσφέρουν εργασία σε ημερήσια βάση. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, επίσης, ότι δουλεύουν με συμβάσεις ως «συσκευαστές σταφίδας ή σύκου», ενώ στην πραγματικότητα κάνουν ειδικευμένη δουλειά, όπως στους γερανούς, για να μην τους δίνει η εταιρεία τα προβλεπόμενα ένσημα. Ειδικά μετά τις προσλήψεις του τελευταίου έτους, σημειώνουν ότι στο ίδιο πόστο απασχολούνται εργάτες με διαφορετικές συμβάσεις.
Η εταιρεία προσπάθησε χτες με εκβιασμούς να σπάσει την αποχή, στην οποία προσχώρησαν και όσοι από τους εργαζόμενους προσήλθαν για να πιάσουν δουλειά στην απογευματινή βάρδια. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι της «ΟΛΠ ΑΕ» δήλωσαν ότι αρνούνται να ξεφορτώσουν τα καράβια που βρίσκονται στα ανοιχτά του λιμανιού και περιμένουν να εξυπηρετηθούν από την «Cosco».
Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται, μεταξύ άλλων, να συγκροτήσουν σωματείο. Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα επιδιώξει να συναντηθεί ξανά με τη Διοίκηση της εταιρείας, καθώς στη χτεσινή τους συνάντηση δε δόθηκε καμία απάντηση στα αιτήματά τους. Για την ίδια μέρα, στις 12 μ., έχει οριστεί συγκέντρωση έξω από την πύλη της Cosco στο Ικόνιο.

Ομάδες Πολιτικών Επιτρόπων Πόλεων - Καρδίτσα

 Ομάδες Πολιτικών Επιτρόπων Πόλεων - Καρδίτσα


Ήδη από το Μάη του 1948, με διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ καθιερώθηκε ο θεσμός των ομάδων πολιτικών επιτρόπων πόλεων (ΟΠΕΠ) και αργότερα της υπαίθρου. Με βάση τη διαταγή αυτή, σε κάθε περιοχή συγκροτήθηκαν τέτοιες ομάδες που, ανάλογα με την αποστολή τους, πήραν το όνομα της πόλης που προορίζονταν να δράσουν. Επρόκειτο για μικρές επίλεκτες ομάδες, κυρίως από παλιούς και έμπειρους αντάρτες που γνώριζαν καλά την περιοχή γύρω και μέσα στην πόλη, έχοντας επικεφαλής αξιωματικούς που στις περισσότερες περιπτώσεις, κατάγονταν από τη δοσμένη πόλη.

Διοικητικά οι ΟΠΕΠ υπάγονταν απ' ευθείας στη διοίκηση της πιο κοντινής Μεραρχίας του ΔΣΕ, η οποία τις καθοδηγούσε και σε πολλές περιπτώσεις, συντόνιζε τη δράση τους με τις γενικότερες επιδιώξεις της. Βασική αποστολή των ΟΠΕΠ είναι η δράση στα μετόπισθεν του αντιπάλου και ανάλογα με τις συνθήκες, παίρνει ποικίλες μορφές: Σαμποτάζ οχημάτων, τηλεφωνικού δικτύου, κρούσεις σε φυλάκια, συγκέντρωση πληροφοριών, συλλήψεις μεμονωμένων στρατιωτών, διοχέτευση προπαγανδιστικού υλικού κλπ.

Το καλοκαίρι του 1948, συγκροτούνται δύο ομάδες του ΠΕΠ Καρδίτσας. Στην πρώτη, ομαδάρχης τέθηκε ο Λάμπρος Φιλομούζης (Ταρζάν), οικοδόμος, στέλεχος της ΕΠΟΝ, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στον ΕΛΑΣ. Στην δεύτερη που ήταν ολιγομελής και με ειδική αποστολή επικεφαλής ήταν ο Μανώλης Τολάκης (Φάνης), επίσης στέλεχος της ΕΠΟΝ, απόφοιτος γυμνασίου και εργάτης. Η ομάδα του Ταρζάν, από τη φύση της αποστολής της δεν άργησε να γίνει πολύ γνωστή για τη δράση της. Συχνά εισέρχονταν στην Καρδίτσα. Συγκρούονταν με περιπόλους του αντιπάλου, διέλυσε στρατιωτικά οχήματα και σε κάποιες περιπτώσεις συνέλαβε πληροφοριοδότες της Ασφάλειας τους οποίους εκτέλεσε έξω από την πόλη. Η ομάδα του Ταρζάν διενέργησε επίσης αρκετές τοιχοκολλήσεις υλικού του ΔΣΕ που προορίζονταν για φαντάρους των κυβερνητικών δυνάμεων. Μέχρι τον Απρίλη του 1949, η ομάδα αυτή, την πολύπλευρη δράση της, προκάλεσε πονοκέφαλο στις κυβερνητικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της να επικηρυχθεί για πολλά εκατομμύρια δραχμές.

Η άλλη ομάδα του Μ. Τολάκη, είχε ειδική αποστολή. Ο "Φάνης" με ένα -δυο μέλη της ομάδας του εγκαταστάθηκε στην Καρδίτσα. Στόχος και καθήκον της ομάδας του ήταν η μελέτη της διάταξης του αντιπάλου, η συγκέντρωση και αποστολή διαφόρων πληροφοριών που είχαν σχέση με τις κινήσεις των στρατευμάτων κτλ. Ο "Φάνης" μπόρεσε για αρκετούς μήνες να οργανώσει καλά τη δουλειά του και με διάφορες διασυνδέσεις ενημέρωνε τακτικά τη διοίκηση του ΔΣΕ για τη διάταξη και τις κινήσεις του αντιπάλου μέσα κι έξω από την Καρδίτσα. Η ομάδα του "Φάνη" με τη δουλειά της συνέβαλε κατά πολύ στην επιτυχία της επιχείρησης του ΔΣΕ στην πόλη της Καρδίτσας.

Το Φλεβάρη του 1949, ένας νεολαίος που είχε ορισμένη σχέση με την ομάδα του "Φάνη" αναγνωρίστηκε από στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού κοντά σε καταυλισμό τους, όπου είχε τοιχοκολλήσει προκηρύξεις. Πιάστηκε λίγο αργότερα και μετά από βασανιστήρια ομολόγησε τον χώρο που κρύβονταν ο "Φάνης". Ισχυρή δύναμη Χωροφυλακής πολιόρκησε το σπίτι που βρίσκονταν στη συνοικία στρατώνων και μετά από μικρή συμπλοκή ο "Φάνης" έθεσε τέλος στη ζωή του με ένα περίστροφο αφού είχε καταστρέψει μέρος του έντυπου υλικού. Με το θάνατο του "Φάνη" έλαβε τέλος και η δράση της ομάδας του. Στη συνέχεια η Χωροφυλακή διενήργησε εκτεταμένες συλλήψεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης εμπλεκομένων και μη. Τον Αύγουστο του 1949 πολλοί από τους συλληφθέντες πέρασαν από Έκτακτο Στρατοδικείο και εκτελέστηκαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο μικρότερος αδελφός του "Φάνη" Αποστόλης Τολάκης.

Ύστερα από αυτό το σοβαρό χτύπημα, έγιναν προσπάθειες για εγκατάσταση άλλης ομάδας στην Καρδίτσα με επικεφαλής τον Τέρη Μουντούρη, χωρίς όμως σοβαρά αποτελέσματα. Για την κάλυψη των αναγκών σε πληροφορίες χρησιμοποιήθηκε εντατικά η ομάδα του "Ταρζάν" και οργανώθηκαν μερικές ακόμη νυχτερινές αποστολές άλλων μικροομάδων στην πόλη. Η συγκέντρωση όλο και περισσόετερων κυβερνητικών δυνάμεων στην Καρδίτσα σε συνδυασμό και με τα δρακόντεια μέτρα που πάρθηκαν από την πλευρά των κυβερνητικών, κατέστησαν τώρα την συγκέντρωση και διοχέτευση πληροφοριών εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη. Η δράση του "Ταρζάν" έλαβε τέλος το Σεπτέμβρη του 1949, όταν όλα τα μέλη της πέρασαν στο βουνό ως αντάρτες του ΔΣΕ.



ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ «Πόλεμος» δηλώσεων και αναπάντητα ερωτήματα

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Πόλεμος» δηλώσεων και αναπάντητα ερωτήματα



Συντρίμμια του «Μπόινγκ» βρέθηκαν σε ακτίνα πολλών δεκάδων χιλιομέτρων
ΣΑΧΤΙΟΡΣΚ.--
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η συντριβή του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», που πετούσε το απόγευμα της Πέμπτης (γύρω στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας) πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας Ντονέτσκ, όπου από την άνοιξη διεξάγεται η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της κυβέρνησης του Κιέβου.
Το επιβατηγό αεροσκάφος εκτελούσε πτήση με αριθμό ΜΗ-17, μεταφέροντας 283 επιβάτες με 15μελές πλήρωμα από το Αμστερνταμ της Ολλανδίας στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Επεσε περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από τη ρωσο-ουκρανική μεθόριο (κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ) και όλοι όσοι ταξίδευαν με αυτό σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και 80 παιδιά.
Αν και τα ακριβή αίτια της πτώσης δεν είχαν εξακριβωθεί, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός, ξεκίνησε ένας «πόλεμος» δηλώσεων και κατηγοριών ανάμεσα σε όσους συνδέονται με την ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή. Από κοντά και τα ΜΜΕ άρχισαν να μιλούν για «κατάρριψη», δίνοντας τροφή αλλά και σηματοδοτώντας νέα κλιμάκωση της «κόντρας» των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που εδώ και μήνες διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με τραγικό θύμα το λαό της Ανατολικής Ουκρανίας, που μετρά εκατοντάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και απειλές για τους λαούς όλης της περιοχής.
Διεθνή πρακτορεία (όπως το «Ρόιτερς») έσπευδαν να εκτιμήσουν ότι «η κλίμακα της καταστροφής θα μπορούσε να αποδειχθεί σημείο καμπής για τη διεθνή άσκηση πίεσης για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία».
Δηλώσεις και κατηγορίες
«Σήμερα, τρομοκράτες σκότωσαν 300 ανθρώπους με μια βολή», ανέφερε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος, μιλώντας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι «η εξωτερική επίθεση ενάντια στην Ουκρανία δεν αποτελεί απλά δικό μας πρόβλημα, αποτελεί πρόβλημα για την παγκόσμια ασφάλεια».
Ο «πρωθυπουργός» του Κιέβου, Αρσένι Γιατσενιούκ, έκανε λόγο για τραγωδία που οφείλεται σε «διεθνείς εγκληματίες», συμπληρώνοντας ότι «η Ρωσία, που χρηματοδοτεί και στηρίζει αυτούς τους εγκληματίες, πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει την προσωπική της ευθύνη» για ένα «διεθνές έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας». Μίλησε για «πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, εναντίον της Ευρώπης, εναντίον του κόσμου», συμπληρώνοντας ότι «όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί».
Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «αυτή η τραγωδία δε θα είχε συμβεί εάν υπήρχε σταθερότητα στην περιοχή ή αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία δεν είχαν ξεκινήσει εκ νέου». «Χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτήν την τρομακτική τραγωδία» είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να συνδράμουν με κάθε τρόπο στις έρευνες. «Το συμβάν αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», κατέληξε.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ, επιβεβαίωσε ξημερώματα Παρασκευής ότι το αεροσκάφος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, «ενώ δεν ξέρουμε ακόμα όλα τα γεγονότα, ξέρουμε σίγουρα ότι αυτό το περιστατικό συνέβη στο πλαίσιο μιας κρίσης στην Ουκρανίας που τροφοδοτείται από τη ρωσική στήριξη προς τους αυτονομιστές, μεταξύ άλλων και με όπλα, υλικό, και εκπαίδευση». Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε σε τηλεφωνική επαφή του με τον Ποροσένκο ότι «όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από την περιοχή της συντριβής θα πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία, μέχρις ότου διεθνείς ερευνητές είναι σε θέση να εξετάσουν όλες τις πτυχές της τραγωδίας».
«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε, έτσι πρέπει να πάρουμε τα πράγματα πολύ σοβαρά», δήλωσε με τη σειρά της και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ.
Πληροφορίες και «σενάρια»
Οι πληροφορίες για το τι προηγήθηκε αλλά και το τι ακολούθησε την πτώση του «Μπόινγκ» ήταν συγκεχυμένες, ελεγχόμενες από μεγάλους ομίλους ΜΜΕ που δεν είναι καθόλου «ανεξάρτητοι», όπως πολλοί τους εμφανίζουν.
Αρχικά αναφέρθηκε ότι είχαν εντοπιστεί και τα δύο «μαύρα κουτιά», αργότερα εκπρόσωποι των ρωσόφωνων το διέψευσαν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Ασοσιέτεντ Πρες» πως, σύμφωνα με τα δεδομένα ενός ραντάρ, ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους - αέρος άνοιξε και εντόπισε ένα αεροπλάνο στην περιοχή του συμβάντος λίγα λεπτά πριν την πτώση του «Μπόϊνγκ» και ένα δεύτερο ραντάρ έδειξε ενδείξεις θερμότητας όταν το αεροπλάνο χτυπήθηκε.
Ενα από τα «σενάρια», που πολλά ΜΜΕ παρουσίαζαν, ήταν το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε από πυραύλους εδάφους - αέρους «Buk-M1», πυραυλικά συστήματα που διαθέτει τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα.
Οι ουκρανικές αρχές φέρονται να έδωσαν στη δημοσιότητα συνομιλία -της οποίας η γνησιότητα δεν έχει διασταυρωθεί- μεταξύ ρωσόφωνων ανταρτών, που φέρονται να επιβεβαιώνουν την κατάρριψη επιβατηγού αεροσκάφους.
Ωστοσο, χτες, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Βιτάλι Γιαρέμα, ενημέρωσε τον Ποροσένκο ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες «ποτέ δεν απέκτησαν πυραυλικά συστήματα Buk-M1 ή S-300», όπως στο παρελθόν είχε αναφερθεί.
Ο αυτοανακηρυχθείς «πρωθυπουργός» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντερ Μποροντάι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι τα όπλα που διαθέτουν οι ρωσόφωνοι δεν τους επιτρέπουν να πλήττουν αεροπλάνα που πετούν στο υψόμετρο που πετούσε το Μπόινγκ. «Τα όπλα μας δεν πηγαίνουν πιο ψηλά από τα 4.000 μέτρα, δε διαθέτουμε (σ.σ. πυραύλους) Μπουκ, απολύτως κανέναν», ισχυρίστηκε. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα εκεχειρίας, όμως, θα επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να έχουν πρόσβαση στο σημείο της καταστροφής».
Νωρίτερα, χτες, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε ανακοινώσει ότι σε τηλεδιάσκεψη της «Ομάδα επαφής», που αποτελούν Ουκρανία, Ρωσία και ο ΟΑΣΕ, με τους ρωσόφωνους, οι τελευταίοι συμφώνησαν να παράσχουν «ασφαλή πρόσβαση» στο σημείο της συντριβής σε μια «εθνική διερευνητική επιτροπή στην οποία μετέχουν και διεθνείς ερευνητές».
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ», ότι «τα ρωσικά ραδιοτεχνικά μέσα κατά τη διάρκεια της 17ης Ιουλίου κατέγραψαν την ενεργοποίηση του σταθμού ραντάρ 9C18 "Κούπολ" της αντιαεροπορικής συστοιχίας Buk-M1, που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του οικισμού Στίλα (30 χλμ νοτίως του Ντονιέτσκ» (σ.σ. δηλαδή σε ουκρανικό έδαφος), αναφέρεται στη δήλωση προς το ρωσικό πρακτορείο.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Rossia 24», τόνισε ότι σε περίπτωση που ριφθούν πυρά από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος «θα λάβουμε αυστηρά μέτρα. Το λιγότερο, αν είναι ξεκάθαρο ότι αυτό έγινε σκοπίμως, είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να καταστρέψουμε το σημείο απ' όπου προήλθαν τα πυρά».
«Πυρετώδεις» παρεμβάσεις
Χτες το απόγευμα, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «πλήρους, λεπτομερούς και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας» και διακήρυξε ομόφωνα «την ανάγκη» που υπάρχει «όλες οι πλευρές να επιτρέψουν την άμεση πρόσβαση στον τόπο που κατέπεσε το αεροπλάνο στους ερευνητές».
Στην τοποθέτησή της, η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Σαμάνθα Πάουερ, επικαλέστηκε στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και δήλωσε ότι «το Μπόινγκ ενδέχεται να χτυπήθηκε από πύραυλο SA-11 από περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία». Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οι ρωσόφωνοι να είχαν ρωσική τεχνική βοήθεια, λόγω των ειδικών απαιτήσεων που έχει η εκτόξευση του συγκεκριμένου πυραύλου.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωνε ότι «ανησυχούμε για τον αυξανόμενο αριθμό των βαρέων όπλων που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και για το γεγονός ότι αυτά είναι ολοένα και πιο εξελιγμένα». Ο ίδιος συμπλήρωνε: «Παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία συνεχίζει να επιτρέπει τη διέλευση μισθοφόρων και βαρέων όπλων από τα σύνορά της με την Ουκρανία».
Χτες το απόγευμα, ο Πούτιν δήλωνε ότι είναι σε επαφή με τον Ποροσένκο και «ελπίζει ότι θα μπορέσει να προσφέρει στον ουκρανικό λαό» μια «μέθοδο διασφάλισης των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων που θα φέρει μια πλήρη και διαρκή ειρήνη σ' αυτήν τη γη».
Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε «διεθνή αξιόπιστη έρευνα», σπεύδοντας να εμφανιστεί δικαιωμένος για τις νέες κυρώσεις που αποφάσισε η Ουάσινγκτον σε βάρος της Μόσχας και εξήγησε ότι η κρίση δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ουκρανία.
Ερωτήματα
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά.
Για παράδειγμα, πώς ένα πολιτικό αεροσκάφος εκτελούσε πτήση σε μια περιοχή όπου διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις, με τη χρήση μάλιστα και αντιαεροπορικών συστημάτων; Οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν εκδώσει εντολές για την αποφυγή πτήσεων από εκεί και, αν ναι, ποιες ήταν αυτές; Γιατί αμέσως έσπευσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Ποροσένκο, να μιλήσει για κατάρριψη, δηλώνοντας ότι δεν το έκανε ο ουκρανικός στρατός και γιατί τα αστικά ΜΜΕ υιοθέτησαν την άποψη της κατάρριψης και αυτά τη στιγμή που ακόμη τίποτα δεν έχει εξακριβωθεί για την αιτία της πτώσης; Λέγεται ακόμα ότι μισή ώρα μετά θα περνούσε από το ίδιο σημείο αεροσκάφος με τον Βλ. Πούτιν. Εχει σχέση αυτή η ιστορία με τις ραγδαία επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις διαφόρων διεθνολόγων περί καμπής, διεθνούς ζητήματος, αφού υπήρχαν επιβάτες από διάφορες χώρες, περί επίθεσης στην Ευρώπη και πού αποσκοπούν;
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία που συντονίζει τις πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο (Eurocontrol) ανέφερε χτες ότι ο αεροδιάδρομος «είχε κλείσει από τις ουκρανικές αρχές από την επιφάνεια έως το επίπεδο πτήσης 320 (κατά προσέγγιση 32.000 πόδια) αλλά ήταν ανοικτός στο επίπεδο όπου πετούσε το αεροσκάφος». Ακόμα, οι «Μαλαισιανές Αερογραμμές» ανακοίνωσαν χτες ότι οι πιλότοι του «Μπόινγκ» υπέβαλαν «σχέδιο πτήσης με το οποίο ζητούσαν να πετάξουν στα 35.000 πόδια» αλλά «μόλις εισήλθε στον ουκρανικό εναέριο χώρο, η MH17 (σ.σ. η πτήση) έλαβε οδηγία από την ουκρανική υπηρεσία εναέριου ελέγχου να πετάξει στα 33.000 πόδια».

Μακελειό από αέρα, θάλασσα και στεριά...

Μακελειό από αέρα, θάλασσα και στεριά...
Κόλαση πυρός για τους Παλαιστίνιους, που μετρούν πάνω από 260 νεκρούς, 2.000 τραυματίες και πολλές χιλιάδες οικογένειες άστεγες



Τα νοσοκομεία της Γάζας γέμιζαν τραυματίες και χτες
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--
Αξιοποιώντας την υποστήριξη ή την ανοχή δυτικών, ακόμη και αραβικών, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το Ισραήλ κλιμακώνει τη λυσσαλέα στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Αργά το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε τη 10η μέρα της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή», με χερσαία επέμβαση και με πρόσχημα να εξουδετερώσει -όπως ισχυρίζεται- τις «υπόγειες σήραγγες και τις άλλες τρομοκρατικές απειλές» που δεν μπορούν να εξαλείψουν οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί.
«Δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί (το πρόβλημα) των υπογείων σηράγγων μόνο από αέρος. Οι στρατιώτες επιχειρούν γι αυτό επί του εδάφους», δήλωσε, κατά την έναρξη της χτεσινής μεσημεριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα «πλήξει τις υπόγειες σήραγγες του τρόμου από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ».
Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς, συνέστησε «υπομονή», προβλέποντας, αφενός, ότι η χερσαία επέμβαση «δε θα τελειώσει τόσο γρήγορα» και, αφετέρου, ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται η ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικοδομών και Εποικισμών, Ούρι Αριελ, υποστήριξε ότι στόχος στην παρούσα φάση είναι «η απομάκρυνση απειλών από τα υπόγεια τούνελ», προσθέτοντας κυνικά: «Η χερσαία επέμβαση είναι απαραίτητη και θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τρομοκράτες και μετά από αυτήν. Δε θα περιμένουμε άλλον 1,5 χρόνο για να επιτρέψουμε (σ.σ. στη Χαμάς) να ανακτήσει δυνάμεις ώσπου να πάμε στον επόμενο γύρο».

Η έναρξη χερσαίας επιχείρησης σήμανε νέα κλιμάκωση της σφαγής
Εχοντας δολοφονήσει εκατοντάδες παιδιά και γυναίκες, οι Ισραηλινοί λένε τώρα ότι η χερσαία επέμβαση είναι... «ακριβείας», για να αποτραπούν περισσότερα πλήγματα σε βάρος του άμαχου παλαιστινιακού λαού! Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες σημείωναν ότι από τις πρώτες ώρες της χερσαίας επέμβασης οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί από στεριά, θάλασσα και αέρα ήταν τόσο σφοδροί που ένιωθαν το έδαφος να τρέμει όπως σε σεισμό!
Μάλιστα, ως χτες το μεσημέρι είχαν σκοτωθεί στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης «ακριβείας» τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι άμαχοι, εκ των οποίων 13 βρέφη, παιδιά και έφηβοι αλλά και μία 70χρονη γυναίκα... Η χερσαία επέμβαση υποστηρίζεται πλήρως από αέρος και θαλάσσης, ενώ δραστηριοποιήθηκαν τουλάχιστον 60.000 Ισραηλινοί έφεδροι μέσα στα τελευταία 24ωρα.
Συνολικά, έχουν δολοφονηθεί από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις τουλάχιστον 260 Παλαιστίνιοι κάθε ηλικίας, έχουν τραυματιστεί πάνω από 2.000 άλλοι, έχουν ισοπεδωθεί εκατοντάδες πολυκατοικίες αφήνοντας άστεγες, μέσα στη ζέστη, στα συντρίμμια και τους εντεινόμενους βομβαρδισμούς, πάνω από 18.000 οικογένειες!
Με τις ευλογίες του Τζον Κέρι...
Εξυπακούεται πως για τη χερσαία επιχείρηση «ακριβείας» είχε ενημερωθεί εγκαίρως η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ενθάρρυνε τηλεφωνικώς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να συνεχίσει το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, επαναβεβαιώνοντας την έγνοια των ΗΠΑ για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα κατά τρομοκρατικών στόχων που ξεκινούν από τα τούνελ της Γάζας»!
Τέτοιες δηλώσεις έκαναν χτες το μεσημέρι τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπεντζαμιν Νετανιάχου, να υποστηρίξει ότι η «διεθνής κοινότητα» συμμερίζεται τάχα τις θέσεις του Ισραήλ και ότι θεωρεί πως υπεύθυνη για την κλιμάκωση και τις... «παράπλευρες απώλειες σε αμάχους» δεν είναι η ισραηλινή πλευρά αλλά... η Χαμάς!
Αντιδράσεις και ανταγωνισμοί
Αργά προχτες βράδυ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, εξέφρασε «λύπη» για την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επέμβασης στη Γάζα, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ αγνόησε όλες τις διεθνείς εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη «συστηματική γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού» και ο υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, δήλωσε πως η χερσαία επέμβαση «δοκιμάζει τη συνείδηση της ανθρωπότητας», ζητώντας την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Παράλληλα, τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα χτες εξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έκαναν το Ισραήλ να αποφασίσει την άμεση απομάκρυνση των οικογενειών όλου του διπλωματικού προσωπικού στην Τουρκία, δίχως να αποκλείει ακόμη και την προσωρινή απομάκρυνση και των ίδιων των Ισραηλινών διπλωματών... Σε αυτό το βαρύ κλίμα αναμενόταν χτες να φτάσει στην Αγκυρα και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, για συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία, στο πλαίσιο συνέχισης των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει από την αρχή της βδομάδας στο Κάιρο για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, παράλληλα με την κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας...
Νωρίτερα, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ζυρίχης «Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ», ο Πρόεδρος Αμπάς έστειλε επιστολή στην Ελβετία, ως κράτος - εγγυητή των διεθνών Συνθηκών της Γενεύης, με την οποία την καλεί να οργανώσει μια επείγουσα διάσκεψη για την κατάσταση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, η 4η Σύμβαση της Γενεύης, που έχει στόχο την προστασία «των αμάχων σε καιρό πολέμου», παραβιάζεται από το Ισραήλ.
Ενδέχεται να συνεδριάσουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ
Επιπροσθέτως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λωράν Φαμπιούς, άφησε την περιοδεία του Προέδρου Ολάντ στη Δυτική Αφρική και ξεκίνησε εκτάκτως περιοδεία σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ισραήλ. Για τις εξελίξεις ενδεχόμενα να υπάρξει την Τρίτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οπως έγραφε χτες χαρακτηριστικό ρεπορτάζ της «Jerusalem Post», το Ισραήλ προσδοκά από μια τέτοια συνάντηση να εκδοθεί ακόμη μία λιτή ανακοίνωση που θα εξισώνει το θύτη με το θύμα και θα κάνει έκκληση για...«ειρήνη».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Μπέργκε Μπρέντε, που μόλις προχτες είχε μεταβεί στο Ισραήλ συναντώντας Ισραηλινούς αξιωματούχους, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας πως οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός δεν είχαν εξαντληθεί... Επιπλέον, η Ισπανία εξέφρασε «λύπη» για την ισραηλινή επιχείρηση και κάλεσε να επιδειχθεί «αυστηρός σεβασμός για τις ζωές των αμάχων και τις δημόσιες εγκαταστάσεις, όπως τα σχολεία και τα κέντρα Υγείας».

Διεκπεραιώθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες και τόνοι υλικού

Διεκπεραιώθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες και τόνοι υλικού



Στο βάθος ένα Antonov 225 (το μεγαλύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος στον κόσμο, με μάξιμουμ φόρτο 253 τόνους) ξεφορτώνει στρατιωτικά οχήματα για την EUFOR RCA
Ενας σημαντικός αριθμός ανδρών και ένας εντυπωσιακός όγκος εφοδίων και υλικού έχουν διεκπεραιωθεί ήδη στην πολύπαθη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ) στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επιχείρισης της ΕΕ, EUFOR RCA.
Η επιχείρηση υποστηρίζεται συνολικά από είκοσι χώρες, μέλη και μη μέλη της ΕΕ. Απεστάλη στρατιωτική δύναμη εκατοντάδων ανδρών με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις, που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, σε μια χώρα πλούσια σε ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα. Διόλου τυχαία στη χώρα επιχειρεί, επίσης, γαλλική στρατιωτική δύναμη με την κωδική ονομασία «Sangaris», καθώς και στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης. Γενικότερα, η Αφρική αποτελεί πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, εξ ου και η ΕΕ έχει διαφόρων τύπων αποστολές σε ΚΑΔ, Σομαλία, Λιβύη, Τζιμπουντί, Κένυα, Σεϋχέλλες, Τανζανία, Νίγηρα, Μαλί και ΛΔ του Κονγκό.
Επιχειρώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση «πέτυχε» το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ, European Union Operation Headquarters, EU OHQ-Larissa), που εδρεύει στη Λάρισα (στην έδρα της 1ης Στρατιάς), να έχει τη διοίκηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην ΚΑΔ. Ελληνες επιτελείς αποτελούν την κυρίως δύναμη του Στρατηγείου, αριθμώντας 72 εκ συνόλου 129, ενώ υποδιοικητής της EUFOR RCA ορίστηκε Ελληνας ταξίαρχος.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, 800 στρατιώτες της δύναμης EUFOR RCA είναι πλήρως επιχειρησιακοί αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα της ΚΑΔ, Μπανγκί. Διεκπεραιώθηκαν ταχύτατα λόγω του «fast track» σχεδιασμού (όπως λέγεται χαρακτηριστικά) που καταρτίστηκε στο Στρατηγείο της Λάρισας και των στρατηγικών αερομεταφορών που επιλέχτηκαν για τη μεταφορά τους.
Από τις αρμόδιες ευρωενωσιακές πηγές τονίζεται ότι «η ποσότητα των αγαθών, των στρατιωτικών οχημάτων, του εξοπλισμού, υλικών ανάγκης, προσωπικού κλπ. που χρειάστηκε να μετακινηθούν ήταν τεράστια. Τα πάντα έπρεπε να μεταφερθούν από την Ευρώπη στην Αφρική. Η απόσταση και η πίεση του χρόνου για να ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση όσο το δυνατόν νωρίτερα έκαναν την ανάγκη στρατηγικής αερομεταφοράς ζωτικής σημασίας για την αποστολή. Χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία τύπων στρατιωτικών και πολιτικών αεροπλάνων. Περισσότεροι από 1.100 τόνους, σχεδόν 3.100 κυβικά μέτρα αγαθών και 600 στρατιώτες μεταφέρθηκαν από σχεδόν 40 πτήσεις».
Ξεκαθαρίζεται, ακόμα, ότι «η αερογέφυρα μεταφοράς υλικοτεχνικής υποδομής δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ακόμα υπάρχουν πολλά αγαθά και στρατεύματα που πρέπει να μετακινηθούν από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα». Παραπέρα, υπολογίζεται ότι «μέχρι το τέλος της επιχείρησης ο αριθμός των ειδών και του προσωπικού που θα μετακινηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι περισσότεροι από το διπλάσιο».
Αναφέρεται ακόμα ότι το Στρατηγείο της Λάρισας ήδη καταρτίζει το σχέδιο αναδίπλωσης των στρατιωτών και απόσυρσης υλικού και εφοδίων. «Εάν αυτό θα γίνει πάλι με αερομεταφορές ή επιλεγούν οι πολύ φτηνότερες αλλά μεγαλύτερης διάρκειας θαλάσσιες μεταφορές, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί» σημειώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, αναμένεται τις επόμενες μέρες, 22 και 23 Ιούλη, να γίνει σύσκεψη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καταληχθεί αν και ποιες χώρες - μέλη της ΕΕ θα συνεισφέρουν με αεροπλάνα για την απεμπλοκή των τμημάτων της EUFOR RCA.
Σημειωτέον, η λήξη της EUFOR RCA δε σημαίνει ότι παίρνουν πόδι οι ξένες δυνάμεις από την ΚΑΔ. Με «καπέλο» τον ΟΗΕ θα αναπτυχθεί άλλη δύναμη, με την κωδική ονομασία MINUSCA, όπου θα συμμετέχουν 10.000 κυανόκρανοι συν άλλοι 1.800 ένοπλοι ως τμήματα στρατοχωροφυλακής (καταρχάς από τις αφρικανικές χώρες Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Μαρόκο, Σενεγάλη). Η MINUSCA αναμένεται να αναγγείλει «αρχική επιχειρησιακή ικανότητα» στις 15/9, και η EUFOR RCA να της παραδώσει πλήρως τα ηνία στις 15/12, οπότε και θα ξεκινήσει η επιστροφή των δυνάμεων της δεύτερης στα κράτη - μέλη που συνέδραμαν στη συγκρότηση της αποστολής.

Λειτουργούν στο όριο με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό

Λειτουργούν στο όριο με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό
Την τελευταία δεκαετία συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 17.000 γιατροί και εργαζόμενοι, ενώ όσοι παραμένουν υποχρεώνονται σε εντατικοποίηση, με μισθούς πείνας



Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την «αξιολόγηση», στοχοποιώντας τους εργαζόμενους για το σημερινό χάλι στην Υγεία, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν κυριολεκτικά στο όριο ασφαλείας, εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης σε προσωπικό. Οσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν απομείνει να δουλεύουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν υπηρεσίες στους ασθενείς.
Τη δραματική μείωση του προσωπικού στα νοσοκομεία, επαληθεύουν τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το «Ριζοσπάστης». Σύμφωνα με αυτά, το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 17.000 άτομα την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο -μεταξύ 2012 και 2013- το προσωπικό, όπως φαίνεται και στο σχετικό Πίνακα, μειώθηκε κατά 4.098 άτομα, εκ των οποίων 1.572 είναι νοσηλευτικό προσωπικό, 1.179 διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι και 778 γιατροί. Οι περισσότερες αποχωρήσεις προέρχονται απ' τα νοσοκομεία (4.046), καθώς το προσωπικό των κέντρων Υγείας -όπως φαίνεται και στον Πίνακα- παραμένει σχεδόν σταθερό. Μια απ' τις βασικές παρενέργειες των ελλείψεων προσωπικού είναι τα 150 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που παραμένουν σταθερά κλειστά την τελευταία εικοσαετία.

Στον «Ευαγγελισμό», λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι κλειστά τα μισά απ' τα 30 κρεβάτια στη ΜΕΘ
Από μια καταμέτρηση του προσωπικού των εποπτευομένων απ' το υπουργείο Υγείας δομών, που έγινε το 2005 (παρουσιάστηκε στις 28.11.2005), στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας υπηρετούσαν 98.869 άτομα και με τους στρατιωτικούς και πανεπιστημιακούς ανέρχονταν σε 100.165. Δηλαδή, οι δημόσιες δομές Υγείας -στις οποίες πια περιλαμβάνονται και τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ που εντάχτηκαν στο δημόσιο σύστημα Υγείας- έχουν χάσει κοντά στους 19.000 εργαζόμενους (100.165 - 81.821 = 18.344) την τελευταία δεκαετία.
Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ομοσπονδιών των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), απ' τα νοσοκομεία σήμερα λείπουν 6.000 γιατροί και τουλάχιστον 25.000 νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό, προσμετρώντας και τομείς όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η εστίαση.
Με βάση την καταμέτρηση του 2005 και την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, ο αντιπρόεδρος της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Σωτήρης Ζώτος, εκτίμησε την περασμένη Πέμπτη ότι «το σύστημα θα κάτσει απότομα», καθώς 3.000 γιατροί είναι πάνω από 60 χρονών και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μεταξύ του 2004 και 2014 τα αριθμητικά δεδομένα για τους γιατρούς είναι τα εξής εξής: Οι ειδικευμένοι μειώθηκαν σε 9.285 από 11.953 και οι ειδικευόμενοι αυξήθηκαν σε 9.607 από 7.935. Επίσης, αυξήθηκαν οι επικουρικοί σε 1.379 από 662 και οι πανεπιστημιακοί σε 1.305 από 1.128.

Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθούν 5.000 εργαζόμενοι, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό. Κι ενώ διαμορφώνεται αυτή η εκρηκτική κατάσταση, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε (30.6.2014) μόλις 2.950 προσλήψεις! Απ' αυτές 682 είναι γιατροί, 1.300 νοσηλευτικό προσωπικό, 200 για πληρώματα του ΕΚΑΒ, 200 παραϊατρικό προσωπικό και 150 για μονάδες ψυχικής Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό 370 γιατροί είχαν κριθεί για πρόσληψη -μαζί με άλλους 930- απ' το 2011 αλλά «κόπηκαν» μαζί με τις περικοπές. Πρόκειται δηλαδή για σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων.
Εντατικοποίηση με οικονομική εξαθλίωση
Ετσι, λοιπόν, οι εργαζόμενοι για να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη -λόγω και της υπολειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ)- προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία υποβάλλονται σε εντατικοποίηση της εργασίας.
Ταυτόχρονα, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν και άγριες περικοπές στις αποδοχές τους: Απ' το 2009 οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν από 3,5 δισ. ευρώ σε 2,5 δισ. ευρώ το 2013. Δηλαδή, οι αποδοχές τους είχαν σταθερό ετήσιο ρυθμό μείωσης 8%, που σημαίνει ότι την τετραετία 2009-2013 έχασαν κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Μ' άλλα λόγια, κάθε εργαζόμενος έχασε κοντά στις 12.500 ευρώ και στο τέλος του 2014 θα μετράει απώλειες κοντά στις 14.500 ευρώ.
Εκτός απ' τις απώλειες στους μισθούς, οι εργαζόμενους έχουν να αντιμετωπίσουν και την οικονομική θηλιά της κυβέρνησης στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Από 5 δισ. ευρώ το 2009 έπεσαν σε 1,862 δισ. ευρώ το 2013 και αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,540 το 2014. Πρόκειται για μείωση 69,2% (!) συνολικά στην τετραετία ή η από χρόνο σε χρόνο σταθερή μείωση ήταν 21% (!!).
Η θηλιά της λιτότητας οδηγεί τα νοσοκομεία σε απορρύθμιση, όπως συνέβη με το ΚΑΤ, που δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης των τακτικών χειρουργείων και χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση για να λειτουργήσει. Ταυτόχρονα, σωρεύει νέα χρέη που προστίθενται στα παλιά. Μέχρι την 31.3.2014 οι ληξιπρόθεσμες και οι ανεξόφλητες οφειλές προς τρίτους ανέρχονταν σε 2,25 δισ. ευρώ.

TOP READ